Testissä OnePlus Buds Pro 3 – Uusitut huippukuulokkeet ovat mukavat ja laadukkaat
OnePlus julkisti loppukesästä uudet huipputason nappikuulokkeensa, jotka kantavat nimeä OnePlus Buds Pro 3. Viime vuonna esitellyt Buds Pro 2 -kuulokkeet vakuuttivat monella tavalla, jonka takia Buds Pro 3 -kuulokkeille on asetettu kovat odotukset.
Uutuuskuulokkeiden äänentoiston virittämisen kanssa on tehty yhteistyötä tanskalaisen äänibrändi Dynaudion kanssa. Äänestä vastaavat 11 mm bassoelementti sekä 6 mm diskanttielementti. Melunvaimennus on 50 desibeliä ja akunkesto on latauskotelon kanssa parhaimmillaan 43 tuntia.
Suomessa OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet tulivat myyntiin kesän aikana ja hintaa niillä on 199 euroa. Kuulokkeista on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Midnight Opus sekä valkoinen Lunar Radiance.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet asettuvat hyvin kilpailtuun kategoriaan, sillä vastaavia 200 euron kuulokkeita löytyy lähes jokaiselta valmistajalta. Esimerkiksi kovia haastajia ovat Huawei FreeBuds Pro 3, Samsung Galaxy Buds 3 Pro sekä Sony WF-1000XM5.
Arvostelussa tutustutaan kuulokkeisiin kattavasti monelta kantilta katsottuna. Alapuolella on listattuna OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeiden tekniset tiedot
- Elementti: 11 mm (basso) + 6 mm (diskantti) elementit
- Melunvaimennus: 50 db atiivinen taustamelun vaimennus (ANC)
- Yhteys: Bluetooth 5.4 (Profiilit:, BLE, SPP, HFP, A2DP, AVRCP | Koodekit: LHDC 5.0, AAC, SBC,)
- Kuulokkeiden akku: 58 mAh
- Kotelon akku: 566 mAh
- Ohjattavuus: puristus- ja eleohjaus kuulokkeissa
- Lataus: USB-C-liitännällä 5 watin teholla, langaton lataus 2 watin teholla
- Muuta: pop-up-pariliitos (OnePlus-puhelimet), tunnistaa korvassa olemisen, Fast Pair, HeyMelody-sovellus
- Kuulokkeiden mitat: 21,15 x 25,00 x 33,60 mm
- Kuulokkeen paino: 5,28 g
- Kotelon paino: 50,57 g
- Vedenkestävyys: IP55
- Väriversiot: Musta (Midnight Opus) ja vaalea (Lunar Radiance)
- Hinta: 199 euroa
Uusittu ulkomuoto
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet tuovat mukanaan uudistetun ulkomuodon, ja nyt on luovuttu edeltäjämallien korurasiamaisesta ratkaisusta. Latauskotelon muotoilusta voidaan olla montaa mieltä, mutta nyt se on yhtenevä OnePlussan muiden uusimpien kuulokkeiden kanssa. Kotelo tuo mieleen nyt kiven, josta ainakin itse pidän.
Latauskotelo on valmistettu muovista ja väriversioita kuulokkeista on kaksi, jotka ovat tumma Midnight Opus sekä vaalea Lunar Radiance. Testattavaksi saatiin vaalea väriversio. Latauskotelon ulkoreuna on viimeistelty mattapintaiseksi ja tasaiset pinnat ovat saaneet nahkakuvioinnin. Mistään vegaaninahasta ei ole kyse, vaan kuviointi on vaan kovaa muovia. Itse olisin kaivannut hieman pehmeyttä ”nahkapintoihin”, jolloin tuntuma olisi ollut selvästi parempi.
OnePlus Buds Pro 3:n latauskotelon etuosassa on OnePlussan logo ja takaosassa on saranan kohdalla maininta siitä, että kuulokkeet on tehty yhteistyössä Dynaudion kanssa. Lisäksi latauskotelon oikeasta kyljestä löytyy Bluetooth-parinliitospainike sekä alareunasta löytyy USB-C-latausliitin sekä LED-ilmaisinvalo. Kotelon takaosassa on myös langattoman latauksen teknologiat.
Mielestäni latauskotelo on mukava ja tarpeeksi kompakti pidettäväksi taskussa. Itse tykkään mattapintaisesta viimeistelystä, sillä se kestää käyttöä, eikä kerää naarmuja. Testijakson aikana kuulokkeet pyörivät niin repun pohjalla kuin taskussakin, ja vielä parin kuukaudenkin jälkeen kotelo näyttää aivan kuin uudelta.
Kuulokkeet itsessään ovat melko normaalit, vaikka tyyli on hieman uudistunut. Kuulokkeet on valmistettu kahdesta muovisesta osasta, sillä varsi on kiiltäväpintainen ja yläosa on mattapintainen. Kuulokkeet siis hehkuvat kuin metalli, josta itse tykkään. Kuulokkeissa olevassa varressa on ohjaustoiminnot.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeiden yläosassa on leveämpi kuulokeosuus, johon on liitetty kapea pitkulainen varsi, jossa on mikrofoni alaosassa. Kuulokkeissa on kolme mikrofonia, joista yksi on varren yläreunassa ja toinen alareunassa. Lisäksi yksi mikrofoni löytyy kuulokkeiden sisältä.
OnePlussan viime vuosien huipputason kuulokkeita on ollut miellyttävää pitää korvissa ja nyt OnePlus Buds Pro 3 jatkaa samaa tarinaa. Kuulokkeet eivät rasita korvissa ja ne myös pysyvät paikkaan yllättävän hyvin. Kuulokkeet eivät ole suunniteltu niin, että tulpat tungettaisiin kokonaan korvakäytävään, vaan kuulokkeiden muu runko pitää ne korvissa. Tietysti tämä myös riippuu hieman korvatulppien koosta. OnePlus toimittaa mukana myös neljät eri kokoiset silikonitulpat, joita on nyt aikaisempaa siis enemmän. Niiden avulla kuulokkeet saa paremmin pysymään korvissa.
OnePlussan mukaan kuulokkeiden mitat ovat 32,6 x 21,15 x 25,00 millimetriä sekä painoa yhdellä kuulokkeella on 5,28 grammaa. Koko ja paino on siis minimaalisesti kasvanut verrattuna edeltäjään, mutta tätä ei varmaan kovinkaan moni huomaa käytettäessä. Itse tykkäsin siitä, että kuulokkeet olivat kevyet.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet ovat myös roiskevettä kestävät. Kuulokkeille on luvattu IP55-luokituksen mukainen kestävyys, eli ne kestävät tiettyyn pisteeseen asti vettä sekä hikeä. IP-luokitus on vaadittu ominaisuus tässä hintapisteessä, mutta itse jäin kaipaamaan todellista vedenkestävyyttä. Nyt kyseessä on vain roiskevedenkestävyys.
Pätevä ääni ja hyvä melunvaimennus
OnePlussan huipputason nappikuulokkeet ovat pitkään olleet jo yllättävän laadukkaita, ja nyt tietysti odotukset Buds Pro 3 -kuulokkeita kohtaan ovat todella korkealla. Tekniikan osalta pientä parannusta on saatu, ja toteutus on jälleen huipputasoa.
Molemmissa kuulokkeissa on kaksoiselementtirakenne, joka koostuu 11 millimetrin bassoelementistä ja 6 millimetrin diskanttielementistä. Kummallekin elementille on oma DAC (eli digitaali-analogimuunnin), joiden pitäisi vähentää äänen häiriöitä sekä mahdollistaa tehokkaamman virranhallinnan.
Kuulokkeissa on tuki myös SBC-, AAC sekä LDHC 5.0 -koodekeille, mutta valitettavasti LDAC-tuesta on karsittu. Tätä voidaan kuulokkeiden teknisessä osassa pitää suurena puutteena, sillä kuulokkeissa oleva LDAC on selvästi harvinaisempi. Tämän takia monet Android-laitteet pystyvät hyödyntämään vain AAC-koodekkia. Kuulokkeissa ei ole myöskään Bluetooth LE Audio- tai LC3-pakkaustukea.
Kuulokkeiden yhteydestä vastaa Bluetooth 5.4, jonka kantama on 10 metriä. Testijakson aikana OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet yhdistyivät puhelimiin hyvin, eikä yhteysongelmia tullut vastaan.
Äänentoiston kanssa on tehty vahvasti yhteistyötä Dynaudion kanssa, joka on virittänyt äänen. Lisäksi kuulokkeissa on useita taajuuskorjaimia, jotka ovat Dynaudion optimoimia. Äänenlaatu on hyvin käyttäjäkohtainen asia, mutta ainakin itse koin OnePlus Buds Pro 3:n ajavan asiansa ja tarjoavan huipputason äänenlaadun.
Aivan esimerkiksi Sonyn huipputason nappikuulokkeiden tasolle ei päästä, mutta omassa kategoriassaan OnePlus taistelee vahvasti esimerkiksi Samsungin ja Huawein kanssa.
Kun kuulokkeet julkaistiin, en ollut täysin tyytyväinen äänenlaatuun, sillä se tuntui hieman keskinkertaiselta. Päivityksien myötä OnePlus onnistui parantamaan ongelmat, joita havaitsin ja nähtävästi vasta julkaisun jälkeen kuulokkeisiin saatiin virallinen ohjelmisto sisään. Jossain kohtaa kuulokkeissa oli nimittäin erikoinen korkeataajuinen korostus, mutta se ainakin väheni päivityksen myötä.
Nyt ääni on enemmänkin omaan makuuni, sillä oletusasetuksilla mukana on hyvin bassoa sekä keskiäänet tulevat erinomaisesti läpi. Myös korkeat taajuudet ovat hyvin edustettuina. Mielestäni ääni on tasapainossa muutamien päivityksien jälkeen ja alun kauhistelut yllättävän heikosta äänestä ovat nyt menneisyyttä.
Melunvaimennus on nykyajan huippukuulokkeissa hyvin tärkeässä roolissa, ja myös OnePlus Buds Pro 3 tuo tutun toteutuksen. Kuulokkeissa on ympäristöön mukautuva melunvaimennus, ja se tuntui toimivan hyvin monessa käyttötilanteessa. Melunvaimennuksen syvyys on jopa 50 desibeliä, joka on hieman parempi kuin edeltäjäversiossa.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeissa melunvaimennus on riittävä, mutta ei mielestäni aivan Sonyn huippukuulokkeiden tasolla. Tietystä tätä ei voi vaatiakaan, mutta Sony WF-1000XM5 on minulle vertailukohta melkein kaikkiin huipputason kuulokkeisiin. OnePlussan kuulokkeet pystyvät hyvin vaimentamaan ääntä ja tuulta ympäriltä, mutta tietysti kaikkea ei voi saada pois.
Tietyt korkeat äänet tulevat kuulokkeissa yllättävänkin hyvin läpi, mutta peruspuheensorinan ja tasaisen melun kanssa kuulokkeet ovat vahvoilla. Mutta itse huomasin esimerkiksi näppäimistön äänien tulevan jonkin verran häiritsevästi läpi. Tämä oli erikoista, vaikka käytössä olisi ollut kaikista voimakkain melunvaimennustila.
OnePlus on toteuttanut kuulokkeisiin myös läpikuuluvuustilan, joka on vastakohta melunvaimennukselle. Kyseisessä tilassa päästetään ympäristöäänet läpi, jotta käyttäjä pysyy tietoisena ympäröivästä maailmasta. Kyseessä on hyvä ominaisuus esimerkiksi lenkillä tai keskustellessa jonkun toisen kanssa. Itselle ominaisuudesta ei ole juurikaan iloa, jonka takia sen testaamiset jäivät hyvin vähäiselle.
Kuulokkeet toimivat hyvien mikrofonien ansiosta myös puheluita ajatellen. Vastaanottaja saa selkeästi äänestä selvää ja samalla kuulokkeet osaavat suodattaa taustamelua mukavasti pois. Eli mikrofonit ovat tarpeeksi laadukkaat, eikä ne ainakaan itsellä mikään kynnyskysymys ollut Buds Pro 3 -kuulokkeissa.
Riittävä akku
Akunkestoa on pyritty tällä kertaa parantamaan hieman. OnePlus lupaa kuulokkeiden takaavan 6 tunnin akunkeston aktiivisen melunvaimennuksen ollessa päällä sekä ilman melunvaimennusta jopa 10 tuntia. Latauskotelo kun lasketaan yhteen, niin vastaavat lukemat ovat 25,5 ja 43 tuntia. Kuulokkeissa on 58 milliampeeritunnin akut sekä latauskotelossa on 566 milliampeeritunnin akku.
Testijakson perusteella OnePlussan ilmoittamat käyttöajat pitivät paikkansa. Itse käytän kuulokkeita pääasiassa vain aktiivisen melunvaimennuksen ollessa päällä ja yleisesti virtaa riitti noin 5-6 tunniksi. Eli akku ei riitä aivan yhdeksi kokonaiseksi työpäiväksi, jonka takia välillä jo iltapäivän aikana kuulokkeet ilmoittivat alhaisesta akunvarauksesta.
Luvattu 6 tuntia on kuitenkin riittävä moneen tilanteeseen, esimerkiksi matkustettaessa junalla tai lentäen. Lisäksi latauskotelon suuri akku mahdollistaa sen, että kuulokkeisiin saadaan virtaa nopeasti vain niiden ollessa hetken kotelossa. Harvoin itsekään pidän 6 tuntia yhtäjaksoisesti kuulokkeita korvissa, jonka takia kuulokkeet itsessään ovat lähes aina täynnä.
Omalla käytöllä puhtia kuulokkeista ja latauskotelosta riittää noin 1-2 viikoksi, joka hyvä saavutus. Tietysti tämä riippuu täysin siitä, miten paljon kuulokkeita käyttää. Akunkesto ei ole kuitenkaan mikään kipupiste, vaan se on riittävällä tasolla.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet tukevat sekä langallista että langatonta latausta, joista ensimmäinen tarjoaa nopean latauksen. OnePlussan mukaan 10 minuutin latauksella kuulokkeisiin saadaan virtaa 5,5 tunniksi ilman melunvaimennusta ja 3,5 tunniksi melunvaimennuksen kanssa. Kuulokkeet latautuvat langallisesti 70 minuutissa tyhjästä täyteen. Langattomasti latausaika on jopa 2,5 tuntia. Langaton lataus on hyödyllinen lisä, jos haluaa ladata kuulokkeet esimerkiksi puhelimen käänteisellä latauksella tai Qi-laturilla ilman johtoa.
Itse olin tyytyväinen akunkestoon ja OnePlus Buds Pro 3 onkin sen osalta kilpailukykyinen vaihtoehto.
Sovellus ja hallinta
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet toimivat yhdessä HeyMelody-sovelluksen kanssa, joka on ladattavissa niin Android- kuin iOS-alustoille. OnePlussan omilla laitteilla sovellusta ei tarvita, vaan samat asetukset ja toiminnot on rakennettu Bluetooth-asetuksien yhteyteen.
Sovelluksen avulla kuulokkeita voidaan säätää ja optimoida, kuten tavallista. Sovelluksen aloitussivulla voi heti muokata esimerkiksi melunvaimennusta, ja sitä voi hallita muutamalla tasolla. Tasoja ovat korkea, kohtalainen ja matala, joiden ohella on myös älykäsautomaattitila. Automaattitilan ollessa päällä kuulokkeet optimoivat melunvaimennuksen voimakkuuden ympäröivän melun mukaisesti. Melunvaimennuksen saa kokonaan tarvittaessa myös pois.
Kuulokkeissa on myös tuki taajuuskorjaimelle. Oletusarvoisesti tarjolla on Dynaudion optimoimia tiloja, jotka ovat tasapainoinen, voimakas, serenadi, basso sekä Dynaudio. Käyttäjät voivat myös luoda mukautettuja taajuuskorjaimia, joissa voidaan säätää matalia ja korkeita taajuuksia. Sovelluksen kautta voidaan myös ottaa käyttöön Hi-Res-tila, pelitila sekä kaksoisyhteystila. Pelitilassa äänen viivettä pyritään pienentämään ja kaksoisyhteystila mahdollistaa samanaikaisen yhteyden kahteen laitteeseen.
OnePlus on tuonut kuulokkeisiin mukaan Kultainen ääni -tilan, joka on sama asia kuin OnePlus Audio ID. Ominaisuuden avulla analysoidaan korvakäytävän rakenne, jonka avulla ääntä voidaan parantaa juuri käyttäjän kuulon perusteella. HeyMelodyn kautta voidaan säätää myös tilaääniefektiä.
Sovelluksen avulla on mahdollista myöskin vaihtaa kuulokkeiden säätimien asetuksia. Kuulokkeille voidaan antaa eri toimintoja, jos kuulokkeiden vartta puristetaan kerran, kahdesti, kolmesti tai jatkuvasti. Lisäksi nyt voidaan säätää äänenvoimakkuutta liu’uttamalla kuulokkeen vartta.
Itse jotenkin todella tykkään OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeiden puristusohjauksesta, sillä se ei tuota vastaavia virheitä kuin normaalit napautusohjaukset. Lisäksi äänenvoimakkuuden säätäminen suoraan kuulokkeesta on nyt mukava lisäys. Tämän puute oli yksi edeltäjämallin suurimmista ongelmista.
Kuulokkeet tukevat lisäksi Google Fast Pair -yhdistämistä Android-laitteilla, joka nopeuttaa kuulokkeiden käyttöönottoa. Android-puhelimiin tulee heti kuulokkeet ensi kertaa avattaessa pop-up-ilmoitus, jonka kautta kuulokkeet voidaan yhdistää laitteeseen sekä ladata sovellus Google Play -kaupasta. Ohjelmistokokemus OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeissa on mielestäni hyvällä tasolla.
Yhteenveto
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet eivät ole yhtään hullummat, vaan tehdyt uudistukset ovat mukavia ja vievät kokemusta eteenpäin. Kyseessä ovat hyvä valinta erityisesti, jos on aikaisemmin tykännyt OnePlussan kuulokkeista tai käyttää OnePlus-puhelinta.
Uusittu muotoilu on ainakin omaan makuuni, sillä nyt erilaisilla tyyleillä on saatu uutta kulmaa myös latauskoteloon. OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet itsessään tarjoavat yllättävän hyvän äänenlaadun oletusasetuksilla, jonka lisäksi melunvaimennus tuntui ajavan asiansa. Kuulokkeet ovat vahvoilla akunkeston ja latausratkaisujen osalta, jonka lisäksi yhteensopivuus kaikkien Android- ja iOS-laitteiden kanssa on loistava lisä.
Itse tykkäsin paljon myös kuulokkeiden nipistysohjauksesta sen tarkkuuden takia. OnePlus on myös kuullut viime vuoden toivettani, ja lisännyt mukaan mahdollisuuden hallita äänenvoimakkuutta suoraan kuulokkeesta.
OnePlus on tällä kertaa paikannut edeltäjäversion ongelmia, joten nyt suuria heikkouksia ei yleiskokemuksessa tullut vastaan. Ehkä teknisessä toteutuksessa jäin kaipaamaan tukea LDAC-koodekille, joka on nyt jäänyt pois. Testien aluksi äänenlaatu ei suuremmin vakuuttanut, mutta onneksi sitä korjattiin sekä viimeisteltiin vielä päivityksien muodossa julkaisun jälkeen.
Alle 200 euron hinnalla OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet tuovat mukanaan paljon hyvää ja kokemus on lähes täydellinen. Hinta on kuitenkin noussut edeltäjään verrattuna, mutta siihen suhteutettuna OnePlus ei ole saanut mukaan mitään liian suurta uudistusta, joka selittäisi hinnan.
Hyvää
- Näyttävä muotoilu
- Laadukas ääni oletusasetuksilla
- Hyvä melunvaimennus
- Akunkesto on riittävä ja tuettuna on langaton lataus
- Yhteensopivat Android- ja iOS-laitteiden kanssa HeyMelody-sovelluksen ansiosta
- Äänenvoimakkuutta voidaan säätää suoraan kuulokkeista
- Laadukas nipistysohjaus
Huonoa
- Ei LDAC-tukea