OnePlus toi viime vuonna myyntiin ensimmäisen sukupolven Nord Buds -kuulokkeet, jotka pääsivät vakuuttamaan hinta-laatusuhteensa osalta. Nyt kehutut halpakuulokkeet ovat saaneet seuraajat, sillä Nord Buds 2 -kuulokkeissa on lähdetty viemään ominaisuuksia parempaan suuntaan. Kuulokkeita on testattu SuomiMobiilissa parin viikon ajan.
Kuulokkeissa on tuttu erottuva muotoilu, jota on lähdetty hieman pyöristämään. OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet tarjoilevat 12,4 millimetrin kaiutinelementit, IP55-luokitellun rakenteen sekä Bluetooth 5.3 -yhteyden. Merkittävä uudistus kuulokkeissa on tuki 25 desibelin melunvaimennukselle, jota ei edeltäjästä löytynyt.
Kuulokkeet ovat saatavilla Suomessa harmaassa Thunder Grey sekä valkoisessa Lightning White -väriversiossa. Hintaa OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeilla on 69 euroa ja ne tulevat saataville huhtikuussa 2023.
Artikkelissa tulemme tutustumaan OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeiden tarjoamaan kokemukseen sekä teknisiin ratkaisuihin. Alapuolella on vielä aluksi yhteenveto kuulokkeiden tärkeimmistä teknisistä tiedoista.
OnePlus Nord Buds 2:n tekniset tiedot
- Elementti: 12,4 mm dynaaminen
- Melunvaimennus: Kyllä on (25 desibeliä)
- Yhteys: Bluetooth 5.3 (Koodekit: SBC, AAC)
- Kuulokkeiden akku: 41 mAh / 7 tuntia (ilman ANC)
- Kotelon akku: 480 mAh / 36 tuntia (ilman ANC)
- Ohjattavuus: napautusohjaus kuulokkeissa
- Lataus: USB-C-liitännällä
- Muuta: Pelitila (pienempi latenssi)
- Kuulokkeiden mitat: 27,5 x 21,05 x 24,4 mm
- Kotelon mitat: 67,99 x 35,5 x 28,9 mm
- Kuulokkeen paino: 4,7 g
- Kotelon paino: 37,5 g
- Vedenkestävyys: IP55
- Väriversiot: Valkoinen (Lightning White) ja harmaa (Thunder Grey)
- Hinta: 69 euroa
Tuttu, mutta paranneltu muotoilu
OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeissa on lähdetty viemään edeltäjän uniikkia muotoilua hieman eteenpäin. Kulmikkaaseen toteutukseen on saatu nyt mukaan enemmän pyöristystä, mutta yleinen ilme on pysynyt tunnistettavana. OnePlus hyödyntää kuulokkeissa tulpallista rakennetta, jonka avulla ne pysyvät korvissa. Kuulokkeet ja kotelo ovat testiin saadussa valkoisessa väriversiossa mattapintaiset.
Latauskotelo on saanut suurimmat uudistukset, sillä mukana on nyt pyöristystä selvästi enemmän. Ala- ja yläosat eivät ole enää täysin tasaisia, mutta yleisilme on edelleen pillerimäinen. Latauskotelon etuosassa on ainoastaan pieni LED-ilmaisinvalo. Takaosaan on laitettu USB-C-liitin latausta varten sekä painike Bluetooth-yhteyttä varten. Latauskotelon yläosassa on esillä OnePlussan logo ja alaosaan on painettu pienellä präntillä erilaisia sertifiointilogoja sekä muita vaadittuja tietoja.
Kotelosta on tehty kohtalaisen kompakti, joten se sopii taskuun ongelmitta. OnePlussan mukaan latauskotelon mitat ovat 67,99 x 35,5 x 28,9 millimetriä ja painoksi on ilmoitettu 37,5 grammaa. Vaikka latauskotelo on mattapintainen, niin se sujahtaa kokonsa sekä pyöristettyjen muotojen ansiosta aikaisempaa paremmin taskuun. Mattapinnan vahvuus on se, että se kestää käyttöä selvästi paremmin kuin kiiltävät pinnat. OnePlus Nord Buds 2:n latauskotelon muoviseen pintaan ei tullut testijakson naarmuja.
Latauskotelon kannen avaaminen on nyt aikaisempaa hankalampaa, sillä pyöristetty viimeistely ei helpota tilannetta. Erityisesti kuivilla käsillä itse koin avaamisen hankalaksi, sillä kotelossa ei ole minkäänlaista kolosta josta saisi paremman pidon. Kansi on myös magneetilla kiinni.
Saranamekanismi on hyvin perinteikäs, mutta se tuntuu silti laadukkaalta. Kuulokkeet pysyvät yllättävän hyvin latauskotelossa kiinni ja niitä saada ravistaa kunnolla, että magneetti antaa periksi. Kotelon tippuessa maahan myös kuulokkeet sisältä lähtevät helposti pois.
Kuulokkeet itsessään ovat identtiset edeltäjien kanssa. OnePlus Nord Buds 2:n muotoilussa on samaa latauskotelon kanssa. Kuulokkeiden yläosaan on liitetty niin sanottu varsi, joka on normaalia leveämpi ja kulmikkaampi. OnePlus on saanut siis samoja muotoiluelementtejä niin koteloon kuin itse kuulokkeisiin.
Nord Buds 2 -kuulokkeiden varressa on kaksi mikrofonia ja kosketusohjausta varten toteutettu alue on korostettu kiiltävällä pinnalla. Itse kuulokeosassa on elementit sekä silikonitulpat, jotta kuulokkeet pysyvät korvissa ja pystyvät suodattamaan suurimmat melut. Lisäksi kuulokeosaan on laitettu latauspinnit, jotka yhdistyvät latauskotelon pinneihin.
Myös kuulokkeet ovat kompaktit, sillä OnePlus on ilmoittanut mitoiksi 27,5 x 21,05 x 24,4 millimetriä ja painoksi 4,7 grammaa. OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet ovat siis jopa edeltäjiään kevyemmät ja itse tykkäsin kuulokkeiden loistavasta istuvuudesta korviin. Kuulokkeet pysyivät hyvin korvassa, eivätkä ne rasittaneet pidemmässäkään käytössä. Tulpallinen rakenne on myös omaan makuuni. Kuulokkeiden mukana toimitetaan kolmet eri kokoiset tulpat.
OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet ovat IP55-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävät. Kuulokkeet kestävät siis hikeä ja pienen määrän vettä, joka on hyvin normaalia monilta kuulokkeilta. Kokonaan veteen upottamista kuulokkeiden ei kuitenkaan pitäisi kestää. Vedenkestävyys on vain kuulokkeissa, mutta ei latauskotelossa.
Kuulokkeiden materiaaleissa nähdään myös pientä päivitystä OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeissa hyödynnetään ympäristöystävällisiä materiaaleja. Muovipinnassa näkyy myös pisteitä, joilla kierrätysmateriaalien käyttö tulee hyvin esille. Henkilökohtaisesti tykkään kuulokkeiden persoonallisesta toteutuksesta ja yleinen laatutuntuma on hyvä.
Äänenlaatu ylitti odotukset
Koska kuulokkeet asettuvat alle 70 euron hintaluokkaan, niin äänenlaadun osalta ei välttämättä kannata odottaa ihmeitä. Viime vuoden Nord Buds -kuulokkeet tarjosivat kuitenkin odotettua paremman äänen, niin myös Nord Buds 2 -kuulokkeiden osalta odotuksissa on vähintäänkin hyvä ääni. Toki kilpailu kovenee 70 euron hintapisteessä, mutta silti testijakso osoitti OnePlussan pystyvän yllättämään.
Äänestä on vastaamassa 12,4 millimetrin kokoiset dynaamiset elementit, jotka on optimoitu erityisesti bassontoistoa ajatellen. Toki OnePlus lupaa kuulokkeiden tuovan myös muut äänitasot hyvin esille, mutta käyttäjät voivat laittaa erilliset basso-optimoinnit itse käyttöön. Elementteihin on lisätty titaania, jonka luvataan parantavan äänen jäykkyyttä ja tarjoavan kirkkaamman äänen.
Testijakson aikana tykkäsin Nord Buds 2 -kuulokkeiden mukanaan tuomasta äänenlaadusta. Toki itse tykkään aina kuunnella hieman bassopainotteisesti ja tähän tarpeeseen kuulokkeet vastasivatkin. Ääni on samalla tasolla kuin monissa noin 100 euron kuulokkeissa, joten OnePlus pystyy todella tarjoamaan hyvän äänen edullisemmin.
Kuulokkeiden äänen optimoinnit ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, mutta kokonaisuus on kunnossa. Toki basson alle jää korkeita ääniä, mutta keskitasot ovat hyvin läsnä. Mistään 200 euron kuulokkeiden äänestä ei puhuta, mutta 70 eurolla laatu ylittää odotukset. OnePlus on tuonut kuulokkeisiin mukaan myös BassWave-tekniikan, jonka voi ottaa erikseen käyttöön. Sen avulla bassosta saadaan laadukkaampi ja dynamiikka on miellyttävämpi.
Kuulokkeissa on tuki vain SBC- ja AAC-ääniformaateille, jotka ovat toki luonnolliset ottaen huomioon hintaluokan. OnePlussan omissa puhelimissa Nord Buds 2 -kuulokkeet tukevat myös Dirac Audio Tuneria ja Dolby Audiota. Käyttäjät voivat itse optimoida ääntä taajuuskorjaimen avulla. Taajuuskorjain ei ole itsestäänselvyys kalleimmissakaan kuulokkeissa, joten kyseessä on Nord Buds 2 -kuulokkeissa loistava lisä.
Uutena ominaisuutan OnePlus on saanut edullisiin kuulokkeisiinsa tuen melunvaimennukselle. Nord Buds 2 tukee korkeintaan 25 desibelin aktiivista melunvaimennusta. Mistään mullistavasta melunvaimennuksesta ei ole kysymys, mutta se ajaa asiansa.
OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet pystyvät vähentämään taustamelua, mutta tietystikään kaikkea ei saada pois. Itse olin erittäin tyytyväinen melunvaimennukseen, sillä se sai jopa enemmän melua pois kuin odotin. Julkisilla paikoilla puheensorinan saa lähes kokonaan peitettyä musiikin alle ja myös julkisessa liikenteessä melua saa vaimennuttua hyvin. Kaikessa yksinkertaisuudessa melunvaimennus on mukava lisä.
Melunvaimennuksen vastakohtana OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet ovat saaneet tuen myös läpikuuluvuustilalle. Kyseessä on mukava lisätoiminto, jos haluaa olla hereillä ympäristöstään. Esimerkiksi lenkillä läpikuuluvuustilalla pystyy havaitsemaan paremmin esimerkiksi autojen äänet.
Yhteys kuulokkeissa on Bluetooth 5.3 -version varassa, joka tarjoaa vakaan yhteyden esimerkiksi puhelimeen. Kuulokkeissa on tuki HFP-, A2DP- ja AVRCP -Bluetooth-protokollille. OnePlus on tuonut kuulokkeisiin erillisen pelitilan, jonka avulla pystytään vähentämään viivettä. Pelitilassa viive on vain 94 millisekuntia. OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet tukevat kerrallaan yhteyttä vain yhteen laitteeseen, joten kahden laitteen yhteydestä on karsittu.
Puheluita varten OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet ajoivat asiansa. Kuulokkeiden kahden mikrofonin avulla ääni kuuluu hyvin vastaanottajalle. OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeisiin on saatu myös tekoälyavusteinen vastamelun vaimennus puheluissa. Tämän avulla kuulokkeet estävät tuulen kohinan ja taustaäänet.
OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeissa on itsessään 41 milliampeeritunnin akut sekä latauskotelossa on suurempi 480 milliampeeritunnin akku. Akunkeston osalta OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet ovat myös hyvät. OnePlus on itse luvannut akunkeston olevan 7 tuntia ilman melunvaimennusta ja sen kanssa 5 tuntia kuulokkeiden omilla akuilla. Latauskotelon kanssa akku on jopa 36 tuntia ilman melunvaimennusta ja sen kanssa 27 tuntia.
Itse käytin kuulokkeissa lähes jatkuvasti melunvaimennusta päällä, ja pääsin noin 4,5-5 tunnin käyttöaikaan helposti. Kuulokkeita käytin päivän aikana noin 5 tuntia, joten latausta vaadittiin noin 5-6 päivän välein. Akunkesto on riittävän hyvällä tasolla ja ainakin ilman melunvaimennusta riittävä pidempiäkin lento- tai junamatkoja ajatellen.
OnePlus on luvannut kuulokkeissa olevan pikalataus. OnePlussan mukaan 10 minuutin latauksella saadaan 5 tuntia lisää aikaa musiikin kuuntelulle ilman melunvaimennusta. Lataus tapahtuu Nord Buds 2 -kuulokkeissa ainoastaan USB-C-liittimen kautta, eikä tuettuna ole tässä hintaluokassa langatonta latausta.
Ohjelmisto
OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeiden käyttäminen on samanlaista kuin muidenkin OnePlussan täyslangattomien kuulokkeiden kohdalla. OnePlus on itse sanonut kuulokkeiden toimivan parhainten yhtiön omien puhelimien kanssa, joissa asetukset ja muut ohjelmistot ovat esiasennettuna, eikä erillisiä sovelluksia tarvitse asentaa. Muiden valmistajien laitteilla kuulokkeet vaativat kuitenkin oman HeyMelody-sovelluksen, jonka kautta voi kuulokkeiden asetuksia muuttaa.
Vaikka asetuksien on mainostettu löytyvät oletuksena OnePlussan puhelimista, niin toki vastaavat asetukset löytyvät myös Realmen ja Oppon puhelimista, sillä kaikki kolme brändiä käyttää samoja ohjelmistoja. OnePlussan, Oppon ja Realmen puhelimilla kuulokkeiden asetuksiin pääsee kätevästi Bluetooth-asetusvalikon kautta. Toiminnot ovat täysin samat kuin HeyMelody-sovelluksen kautta käytettäessä.
Asetukset OnePlus-puhelimessa:
Asetukset HeyMelody-sovelluksessa:
HeyMelody on yksinkertainen sovellus, jonka avulla kuulokkeita voidaan säätää ja optimoida. Sovelluksen päänäkymässä kerrotaan heti kuulokkeiden ja latauskotelon akun varaus. Melunvaimennusta käyttäjät voivat säätää omasta valikosta. Melunvaimennus on joko päällä tai pois päältä, jonka lisäksi tarjolla on läpikuuluvuustila.
Mukana on nyt myös taajuuskorjain (tai sovelluksessa suomennettuna ”Äänen pää-EQ”). OnePlus tarjoaa kolme taajuuskorjainta, jotka ovat tasapainoinen, voimakas, serenadi sekä basso. Käyttäjät voivat myös luoda omia taajuuskorjaimia säätämällä eri taajuustasoja. Uutena ominaisuutena on BassWave-toiminto, joka tekee bassosta dynaamisesti selkeämpää ja puhtaampaa.
Sovelluksen kautta on mahdollista vaihtaa kuulokkeiden säätimien asetuksia. Kuulokkeille voidaan antaa eri toimintoja, jos kuulokkeita napautetaan kerran, kahdesti, kolmesti tai jatkuvasti. Esimerkiksi eri napautuksilla pystytään tauottamaan tai hyppäämään seuraavaan kappaleeseen.
Sovelluksen kautta on mahdollista päivittää kuulokkeet tai aktivoida pelitila käyttöön. Tarjolla on varsin perustoiminnot, eikä mitään merkittäviä lisätoimintoja. Sovelluksen tarjoama kokemus oli hyvä, ja juuri sitä mitä OnePlussalta voikin odottaa.
Ei yhtään hullummat!
OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet vievät edullisien kuulokkeiden ominaisuuksia parempaan suuntaan. Kuulokkeet yllättivät testijakson aikana monella osa-alueella. Kuulokkeita on hyvä suositella, jos hakusessa on hinta-laatusuhteeltaan vakuuttavat edullisemmat kuulokkeet.
Uutuuskuulokkeissa on paljon vahvuuksia, jotka todettiin testijakson aikana. Muotoilu on tyylikäs ja uusi ekologisempi materiaali tuo mukanaan mielenkiintoisen vivahteen. Kuulokkeisiin on saatu myös IP55-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys, joka ei ole millään tavalla itsestäänselvyys edullisemmissa kuulokkeissa. OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet tarjoilevat myös hyvä äänen erityisesti bassosta tykkääville. Melunvaimennus ajaa asiansa ja akunkesto on hyvä.
Tässä hintapisteessä heikkouksia on melko vähän. Itseäni jäi ainoastaan häiritsemään latauskotelon kannen vaikea avattavuus, joka johtuu aikaisempaa pyöristetymmästä muotoilusta. Muilta osin kuulokkeet ovat hyvät.
Suomessa OnePlus Nord Buds 2 -kuulokkeet tulevat myyntiin 20. huhtikuuta lähtien ja suositushinta on 69 euroa. Kuulokkeet ovat tarjolla kahdessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen Lightning White sekä harmaa Thunder Grey.
Hyvää
- Tyylikäs ja pääosin hyvin viimeistelty muotoilu
- Kuulokkeissa IP55-luokitus
- Hyvä bassopainotteinen ääni
- Tuki melunvaimennukselle
- Hyvä akunkesto
Huonoa
- Lautaskotelon kansi on vaikea saada auki