ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Nord CE 3 Lite 5G – uutta tyyliä ja tuttuja tekniikoita

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

OnePlus on tuonut markkinoille uuden version yhtiön suositusta Nord CE -mallistosta. Uutuuspuhelin kantaa nimeä OnePlus Nord CE 3 Lite 5G, ja kyseessä on suora seuraaja viime vuoden OnePlus Nord CE 2 Lite 5G -puhelimelle. SuomiMobiilissa uusinta Nord-malliston tulokasta on testailtu parin viikon ajan, joten laitteesta on saatu hyvä käsitys jo nyt.

Uutuuspuhelimeen on saatu uudistettu pirteämpi muotoilu, mutta tekninen pohja on sama edeltäjän kanssa. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G -puhelimessa on suuri 6,72 tuuman näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri ja laitteessa on myös 108 megapikselin kolmoiskamera. Tekniikassa kohokohtia ovat myös 5000 milliampeeritunnin akku sekä 67 watin pikalataus.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin huhtikuussa 2023 ja hintaa on 8 + 128 gigatavun versiossa 329 euroa. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Chromatic Gray sekä vihreä Pastel Lime.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Nord CE 3 Lite (CPH2465)
Mitat: 165.5 x 76.0 x 8.33 mm
Paino: 195 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.72 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz / 680 nitia
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka
Takakamera: 108 MP pääkamera (f/1.75 / 1/1.67" / 0.64 µm / PDAF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0 / 1.0 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + OxygenOS 13.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 Android-versiota + 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 67 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Harmaa (Chromatic Gray) / vihreä (Pastel Lime)
Hinta: 329€ (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

OnePlus toimittaa uuden Nord CE 3 Lite 5G-puhelimen hieman uudistetussa myyntipakkauksessa. Pakkaus on väritykseltään musta ja sen päälipuolta koristaa monesti Nord-teksti sinisellä taustalla. Myyntipakkauksen sivuilla on esillä OnePlussan logo tai puhelimen mallinimi. Pakkauksen takaosassa on merkittynä kaupallisessa tuotteessa laitteen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä esille tulee musta pahvitasku, joka pitää sisällään pehmeämuovisen suojakuoren, metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä Red Cable Club -kortin. Tämän jälkeen paljastuu itse OnePlus Nord CE 3 Lite 5G -puhelin, joka on kääritty paperiin. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä 67 watin tehoinen SuperVOOC-laturi sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A – USB-C).

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n myyntipakkaus on juuri sellainen, mitä OnePlussalta voikin odottaa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta myös hieman ekstraa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että OnePlus sisällyttää myyntipakkaukseen edelleen suojakuoren sekä parhaimman mahdollisen pikalaturin.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G -puhelimen kohdalla on lähdetty uudistamaan puhelimen muotoilua, sillä nyt mukaan on saatu kulmikkaampi ja pirteämpi toteutus. Omassa hintaluokassaan laitteen rakenne on melko perinteinen, sillä OnePlus hyödyntää valmistusmateriaalina pääasiassa muovia. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat harmaa Chromatic Gray sekä testiinkin saatu vihreä Pastel Lime.

Uutuuspuhelimen rakenteeseen on pyritty hakemaan näyttävyyttä värien lisäksi kiiltävällä takapinnalla. Takapinta on kokonaan muovia, jonka takia itse en ole kovinkaan iloinen OnePlussan päätöksestä tehdä pinnasta kiiltävä. Kiiltävä muovi kerää usein herkemmin naarmuja sekä likaa kuin lasi. Toki testijakson aikana ainakaan vihreässä väriversiossa naarmut ja lika eivät näkyneet häiritsevän paljoa. OnePlus on saanut muoviin myös nähtävästi likaa hylkivän pinnoitteen, sillä sormenjäljet lähtivät helposti pyyhkimällä.

Puhelimen mukana toimitetaan läpinäkyvä suojakuori.

Laitteen kehys on valmistettu mattapintaisesta muovista. Mattakehys sopii mielestäni hyvin yhteen kiiltävän takapinnan kanssa. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n näytön suojana ei käytetä alalla yleistä Gorilla Glass -lasia, vaan OnePlussan mukaan puhelimessa on kiinalaisen Caihongin valmistama kolhuja sekä naarmuja kestävä lasi. Lasiin on saatu myös likaa hylkivä pinnoite, eli sormenjäljet saa helposti siitä pois. OnePlus on laittanut jo tehtaalla näyttöön muovisen suojakalvon, joka suojaa lasia aluksi. Testijakson aikana lasiin ei saatu aikaiseksi merkittäviä naarmuja.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n käsituntuma ei ole mikään paras, sillä uusi kulmikkaampi muotoilu suhteutettuna suureen kokoon tuottaa haasteita. Kädessä tuntee hyvin laitteen kulmikkaan muotoilun ja saumakohdat ovat selvästi läsnä. Toki takapinta kaartuu hieman reunoilta, mutta sitä ei juurikaan huomaa. OnePlus on tehnyt näyttölasin ja muovikehyksen väliin mustan muovikaistaleen, josta en itse pidä. Toki tällä kertaa kaistale on melko pieni, joten siihen ei suuremmin kiinnitä huomiota. Yleistuntuma ei ole mielestäni niin viimeistelty kuin voisi odottaa.

Koosta puhuttaessa OnePlus on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 165,5 x 76 x 8,33 millimetriä. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on keskivertoa selvästi kookkaampi ja sen huomaa erityisesti puhelimen pituudessa. OnePlus on ilmoittanut painoksi 195 grammaa, joten kyse ei ole myöskään kategoriansa kevyimmästä laitteesta. Onneksi alle 200 grammassa on kuitenkin pysytty. Muovirakenteesta huolimatta kyseessä on jämäkkä puhelin, sillä se ei anna juurikaan periksi käsien välissä taivuteltaessa. Puhelimesta saa kuitenkin taivuteltaessa irti hieman natinaa, mutta se ei tule ilmi peruskäytössä.

Rakenteeltaan OnePlus Nord CE 3 Lite 5G ei ole valitettavasti millään tasolla vedenkestävä, joka ei ole myöskään mikään suuri vaatimus tämän hintapisteen laitteessa. Mielestäni OnePlus olisi hyvin voinut toteuttaa puhelimeen kuitenkin jonkinlaisen vettä hylkivän rakenteen, jotta se kestäisi edes kevyesti vettä. Puhelimen SIM-korttiluukkuakaan ei ole erikseen suojattu kumitiivisteellä, joten vesi pääsee helposti laitteen rakenteeseen. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:tä ei kannata altistaa vedelle edes vahingossa.

Etuosaltaan puhelin ei pääse erottumaan, vaan on melko perinteikäs omassa hintapisteessään. Aikaisempaa suurempi näyttöpaneeli tarjoaa kohtuulliset kehykset, ja näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 86,5 prosenttia. Paksuin kehys löytyy näytön alareunasta. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

OnePlus on luopunut puhelimen takaosan laatikkomaisesta kamera-alueesta ja nyt puhelimeen on tuotu kaksi kameraympyrää, jotka ulkonevat selvästi muusta rungosta. Kameratoteutuksen takia puhelin pääsee hieman keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Ylemmässä ympyrässä on pääkamera ja alemmassa ympyrässä on kaksi kameraa. Näiden välissä on myös yksi LED-salama. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n takaosassa on myös OnePlussan logo sekä pienellä präntillä vaadittuja tietoja sekä muita logoja.

Puhelimen oikeaan kylkeen OnePlus on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Vasempaan kylkeen on asetettuna äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden tuntuma on miellyttävä. Kyljestä löytyy SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja muistikortin. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n yläreunaan on asetettuna ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

OnePlus on lähtenyt viemään Nord CE 3 Lite 5G:n kohdalla näytön kokoa aikaisempaa suuremmaksi, ja kyseessä on yksi OnePlussan historian suurimmista näytöistä. Puhelimessa on 6,72 tuuman kokoinen LCD-näyttöpaneeli. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 391 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kokokohta on korkea 120 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus. Näytössä on lisäksi 8-bittiset värit, 240 hertsin kosketusherkkyys, 680 nitin kirkkaus ja etukameraa varten tehty reikä.

Suurin heikkous näytössä on varmasti LCD-tekniikka, sillä tässä hintaluokassa voisi kuvitella jo saavansa paremman OLED-paneelin. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n kohdalla kyseessä on toki melko miellyttävä näyttö LCD-paneeliksi, mutta sen heikkoudet näkyvät värintoistossa sekä yleisessä käyttökokemuksessa. Värit ovat ainoastaan kohtuulliset, mutta ne riittävät peruskäyttöön. Näyttö ei tarjoa samanlaista värisyvyyttä kuin OLED-näytöt. Näytössä on myös havaittavissa pieniä ”varjokohtia”, jotka ovat tyypillisiä LCD-paneeleille.

Näyttö on miellyttävän tarkka, joten sisällön katsominen sillä on mielekästä. Itse tykkäsin myös korkeasta virkistystaajuudesta, mikä teki kokemuksesta sulavan. 120 hertsin virkistystaajuus on yleistynyt nopeasti keskihintaluokassa, ja se on jo lähes vaatimus. OnePlus on toteuttanut virkistystaajuuden adaptiivisesti, mutta käyttäjät voivat silti vain vaihtaa korkean (120 Hz:n) ja vakion (60 Hz:n) välillä. OnePlussan mukaan korkeassa tilassa näyttö vaihtaa 30, 48, 50, 60, 90 ja 120 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaisesti.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:ssä on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti natiivia HDR-tukea ei näytössä valmistajan mukaan ole.

Näyttöä varten OnePlus on tehnyt joitakin asetuksia, joilla pystytään kustomoimaan laitetta mieleisekseen. Näytön asetuksista on mahdollista muokata väritilaa elävän ja luonnollisen välillä, mutta myös värilämpötilaa voi säätää viileän ja lämpimän välillä. Puhelin tukee lisäksi silmien mukavuustilaa, joka vähentää näytön tuottamaa sinistä valoa. Lisäksi mukana on muut perusnäyttöasetukset.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on suorituskyvyltään samaa tasoa edeltäjänsä kanssa, sillä OnePlus ei ole saanut päivitettyä järjestelmäpiiriä. Puhelimessa on Qualcommin jo melko iäkäs Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu alle 300 euron hintaluokan puhelimiin. Qualcommilta on nähty jo uudempiakin järjestelmäpiirejä, jonka lisäksi puhelimen hinnan noustessa voisi odottaa jotain hieman parempaakin.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin. Tallennustilaa on siis riittävästi keskihintaluokan puhelimelle, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa muistikortin avulla. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tukee jopa teratavun microSD-muistikorttia, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Valitettavasti muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa OnePlus Nord CE 3 Lite 5G pärjäsi odotetulla tavalla. Tulokset ovat juuri sellaiset, joita Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriltä voikin odottaa, eli mitään merkittävää parannusta ei nähdä verrattuna edeltäjään. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n, OnePlus Nord CE 2 Lite 5G:n sekä Honor Magic5 Lite 5G:n pisteytyksiä toisiinsa. Kaikissa puhelimissa on sama järjestelmäpiiri.

Testitulokset
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G (SD695) OnePlus Nord CE 2 Lite 5G (SD695) Honor Magic5 Lite 5G (SD695)
AnTuTu: 406 899 pistettä 399 349 pistettä 376 787 pistettä
Geekbench 5 (single): 686 pistettä 689 pistettä 664 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2015 pistettä 1956 pistettä 1886 pistettä
PCMark 2.0: 9792 pistettä 7763 pistettä 10 183 pistettä
3DMark Wild Life: 1211 pistettä 1212 pistettä 1204 pistettä

Snapdragon 695 alkaa olemaan mielestäni jo iäkäs, ja itse haluaisin nähdä sen vuonna 2023 enää alle 300 euron puhelimissa. Tästä huolimatta suorituskyky on edelleen riittävä päivittäiseen käyttöön, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja. Järjestelmäpiirivalinnan takia Nord CE 3 Lite 5G -puhelinta ei ole luotu raskaampien mobiilipelien pelaamiseen, mutta perussovelluksien sekä kevyiden pelien kanssa ei ole ongelmia.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X51 -5G-modeemin, jonka avulla Nord CE 3 Lite 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. OnePlus on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukijan OnePlus on asettanut puhelimen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Kyseessä on hyvin perinteikäs tapa toteuttaa sormenjälkilukija keskihintaluokassa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.

Testijakson perusteella sormenjälkilukija toimi hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja lukitus avautuu ilman viiveitä. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi myös todella hyvin. Kasvojentunnistuksen avulla lukitus saatiin avatuksi lähes yhtä nopeasti kuin sormenjälkilukijalla. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Edeltäjään verrattuna on saatu edistystä äänentoistoon, sillä nyt tarjolla on stereokaiuttimet. Pääkaiuttimena käytetään laitteen alareunassa olevaa kaiutinta ja toisena käytetään puheluihin suunnattua kuuloketta. Äänenlaatu on vähintään kohtuullinen, mutta ei ihmeellinen. Lisäksi kaiuttimien välillä on laatuero, sillä pääkaiutin on hieman laadukkaampi ja kovaäänisempi.

Äänenlaatu riittää mielestäni hyvin satunnaiseen kuunteluun ja puhepainotteisen äänen kuluttamiseen. Itse en kuitenkaan kuuntelisi Nord CE 3 Lite 5G:n kaiuttimilla musiikkia, vaan sitä varten liitän aina kuulokkeet. OnePlus on tuonut puhelimeen myös ensimmäistä kertaa niin sanotun 200% Ultra Volume -tilan, jossa kaiuttimien voimakkuuden saa lähes tuplattua. Ominaisuus on kiva lisä, mutta ei siitä suurta hyötyä ole näin heikoilla kaiuttimilla. Onneksi kyseisessä tilassa ääni ei kuitenkaan tuntunut särkevän ainakaan paljoa.

OnePlus on varustellut puhelimen onneksi vielä myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten käyttäjät voivat halutessaan hyödyntää langallisia kuulokkeita. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:ssä on Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Ainakaan testijakson aikana yhteyden kanssa ei ollut ongelmia havaittavissa.

Akunkesto ja pakkastesti

Puhelimen sisuksiin on saatu 5000 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka vastaa edeltäjää. Jo viime vuoden mallissa akunkeston todettiin olevan yksi valttikorteista, eikä nyt OnePlus Nord CE 3 Lite 5G pääse pettämään tämän osalta. Testijakson aikana puhelimen akun todettiin riittävän helposti jopa kahdeksi päiväksi.

Usein iltaisin akkua oli 40-50 prosenttia aktiivisen päivän jälkeen ja vain yhtenä päivänä akunvaraus oli tippunut alle 20 prosenttiin. Peruskäytöllä akun saa myös kestämään kahden päivän ajan, joka todettiin testijakson aikana. Akunkesto on hyvä varmasti laitteen perustekniikoiden ansiosta, eikä tarjolla ole juurikaan mitään suuresti akkua kuluttavaa. Akunkesto ei siis tule pettämään puhelimen ostajia.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on saanut miellyttävää päivitystä akun latauksen osalta. Edeltäjästä löytynyt 33 watin pikalataus on vaihtunut ainakin nimellisesti tehokkaampaan 67 watin SuperVOOC-pikalataukseen. Kyseessä on niin sanottu ”SuperVOOC Endurance Edition” -lataus, joka on tuttu OnePlussan kalliimmista puhelimista. Se tarkoittaa puhelimen tukevan Battery Health -moottoria, joka älykkäästi parantaa akun käyttöikää optimoimalla latausta. Langatonta latausta puhelimeen ei ole saatu, joka ei ole myöskään vaatimus tässä hintapisteessä.

OnePlus toimittaa uutuuspuhelimen mukana edelleen tehokkaimman laturin, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Ongelmana on kuitenkin sen karsitut ominaisuudet. Laturin toisessa päässä on nyt USB-A-liitin, eikä tarjolla ole USB-C-to-USB-C-kaapelia. Laturi ei myöskään tarjoa tukea USB Power Delivery -standardille, joka rajoittaa laturin käyttöä selvästi. Paras hyöty laturista saadaan erityisesti OnePlussan puhelimissa, mutta esimerkiksi muita laitteita ei pystytä lataamaan nopeammalla teholla. Myöskään OnePlus Nord CE 3 Lite 5G ei itsessään tue PD-standardia.

Suuren 5000 milliampeeritunnin akun on luvattu latautuva tyhjästä 80 prosentin varaukseen 30 minuutissa. OnePlussan toimittaessa laturin puhelimen mukana, pystyimme toteuttamaan laitteelle tutun lataustestin. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G -puhelimelle toteutettu lataustesti 67 watin pikalaturilla.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G latautui tyhjästä täyteen 45 minuutissa, mutta aivan OnePlussan lupaamaan 80 prosentin varaustasoon ei päästy 30 minuutissa. Akkua saatiin 15 minuutissa 38 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 71 prosenttia. Akun lataus hidastui tasaisesti, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 4 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 6 minuuttia.

Latausnopeus on mielestäni hyvällä tasolla reilun 300 euron puhelimelle. Puhelimeen saadaan virtaa nopeasti vain muutamassa minuutissa pitkäksi aikaa. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n valttikorttina voidaan pitää siis hyvää akunkestoa sekä erittäin nopeaa langallista pikalatausta.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nord CE 3 Lite 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan varaus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. OnePlus oli estänyt akun lataamisen turvallisuussyistä, ja siitä kerrottiin ilmoituksen muodossa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nord CE 3 Lite 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akkua oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalilla tasolla. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G pärjäsi pakkastestissä lähes identtisesti edeltäjänsä kanssa, joten laite on suunniteltu kestämään kylmää ilmaa. Pakkanen ei vaikuttanut akun kulutukseen mitenkään liian huolestuttavalla tavalla, mutta se vaikutti kuitenkin näyttöön selvästi. OnePlus oli myös päättänyt estää laitteen latauksen kylmänä ollessa, joka on toki myös luonnollista. Puhelin palautui kuitenkin nopeasti huoneenlämmössä normaaliksi.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus on laittanut kaikki pelikortit yhteen nimellisesti kunnolliseen kameraan, mutta mukaan on myös täytynyt tunkea muutama turhaakin turhempi kamera. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n takaosassa on 108 megapikselin tasoinen pääkamera, jonka rinnalla on kaksi 2 megapikselin kameraa, jotka ovat tarkoitettu makro- ja syvyyskuvaamista varten.

Ultralaajakulmakameran puuttuminen on yli 300 euron puhelimessa suuri miinus, sillä monista kilpailijoista kyseinen kamera löytyy. Käytännössä OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n kohdalla ainoa käyttökelpoinen kamera on pääkamera ja loput takaosassa ovat turhia. Lähestymistapa kameroihin on siis samanlainen kuin edeltäjämallissa, mutta nyt pääkamera on päivitetty tarkemmaksi. OnePlus tarjoaa puhelimessa myös 16 megapikselin tasoisen selfiekameran.

108 megapikselin pääkamerana hyödynnetään Samsungin kehittämää ISOCELL HM6 -sensoria, joka on kooltaan 1/1,67 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssi on varusteltu f/1.75-aukolla. Pääkamerassa on luonnollisesti myös automaattitarkennus, mutta valitettavasti optista kuvanvakainta ei löydy.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa OnePlus hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistapaa, jossa yhdeksän pikseliä yhdistetään yhdeksi. Tällöin lopputulokseksi saadaan 12 megapikselin tasoisia kuvia. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, mutta erillisessä kuvaustilassa on mahdollista myös kuvata täyden 108 megapikselin kuvia.

Kyseessä on puhelimen tärkein kamera, joka myös ajaa asiansa hintaluokassaan hyvin. Erityisesti hyvässä valaistuksessa pääkamera on vahvoilla, sillä kuviin taltioituu paljon yksityiskohtia, tarkkuus on miellyttävä, dynaaminen alue on laaja ja värit ovat melko todelliset. OnePlus näyttää korostavan erityisesti sinistä sävyä hieman omaan makuuni liikaa.

Kuvat eivät ole kuitenkaan aina kaikista parhaimpia edes hyvässä valossa. Erityisesti maisemakuvauksessa kuvissa pienet yksityiskohdat eivät ole kovinkaan teräviä, kun kuvia zoomataan. Lähikuvauksessa kuvat ovat yksityiskohtaisia, joten kyseinen kuvaustilanne on kameralle paras.

Heikossa valaistuksessa kamera ajaa asiansa, mutta ei yllätä. Jo esimerkiksi sisätiloissa kuvattaessa kuvien pehmeys lisääntyy. Heikommassa valaistuksessa kuvien pehmeys lisääntyy entisestään ja tietyssä pisteessä myös yksityiskohtia alkaa katoamaan. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, jolla saadaan enemmän valoa ja tätä myöden myös enemmän yksityiskohtia kuviin.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n pääkameralla.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tarjoaa myös niin sanotun 3-kertaisen häviämättömän zoomauksen. Puhelimessa ei itsessään ole telekameraa, mutta hyödyntämällä pääkameran tarkkaa sensoria, pystyy OnePlus toteuttamaan mielestään hyvän zoomin. Puhelin rajaa pääkamerasta 3x-kuvaustilassa 12 megapikselin kuvia. Kuvat ovat tässä tilassa otettuna hyviä, mutta eivät yhtä teräviä kuin perustilassa otetut. Alapuolella on muutamia 3-kertaisesti zoomattuja kuvia.

Makrokamera on puhelimessa kuin puhelimessa täysin turha, varsinkin jos se on toteutettu olemattoman 2 megapikselin sensorin avulla. Makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan tilanteessa kuin tilanteessa erittäin heikkoja, eikä käyttökelpoista jälkeä saada edes hyvässä valaistuksessa. Joten ei muuta kuin nauttimaan alapuolella olevista testikuvista!

Viimeinen takaosan kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen ja tällä kertaa se on suunnattu syvyyskuvaamista varten. Kameralla pystytään taltioimaan miellyttävä taustasumennus pääkameran kanssa. Muutamien testien perusteella OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennuksesta saadaan hyvä.

Ominaisuus toimii hyvin ainoastaan, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Jos kuvattavia kohteita on useita, niin silloin taustasumennus on myös usein erikoinen. Syvyyskameraa päästään käyttämään kameran muotokuva-kuvaustilassa, jossa taustasumennuksen voimakkuutta pystyy myös itse säätämään.

Kyseessä on myös melko turha kamera, sillä vastaavaan tulokseen syvyysterävyyden osalta päästäisiin varmasti myös ohjelmistollisesti. Alapuolella on kuva taustasumennuksella.

Videota puhelimella voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei löydy. Tätä voidaan pitää puhelimen kameran puutteena, sillä useista kilpailijoista löytyy 4K-kuvaus. 4K:n puute johtuu erityisesti käytettävästä järjestelmäpiiristä, joka ei sitä tue. Yleisesti videoiden laatu on kohtalainen, mutta mitään ihmeitä ei OnePlussan uutuuspuhelimella ole tarjottavanaan. Videota kuvattaessa puhelin tukee elektronista kuvanvakautusta.

Etuosan kamera on OnePlus Nord CE 3 Lite 5G -puhelimessa sama kuin monissa muissakin OnePlussan puhelimissa. Kamerasensorina toimii Sony IMX471 ja sen tarkkuus yltää 16 megapikseliin. OnePlus ei ole nähtävästi optimoinut etukameraa tällä kertaa kovinkaan hyvin, sillä kuvat tuntuivat olevan yleisesti hyvin pehmeitä ja värit olivat kalpeat. Etukamera tukee elektronista kuvanvakautusta ja sen avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.

Kamerasovelluksen kanssa OnePlus tuntuu jatkuvasti hieman seilailevan, sillä nyt käytössä on taas hieman uudistettu ulkoasu. Kyseessä on Oppon kehittämä sovellus, joka nähdään jatkossa kaikissa OnePlussan puhelimissa.

Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeet salamalle, ajatukselle, AI-tilalle, kuvasuhteelle sekä valikolle. Kuvan tarkkuutta ja HDR-tilaa ja asetuksia voidaan vaihtaa alaspyyhkäisyn kautta avautuvasta lisävalikosta.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä, avata Google Lens sekä vaihtaa karusellimaisessa valitsimessa eri kuvaustilojen välillä, jotka ovat yö, video, valokuva tai muotokuva sekä lisää-valikossa ovat pro, extra HD, panoraama, makro, hidastus, intervallikuvaus, kaksoisnäkymävideo sekä tekstiskanneri. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös zoomausvalikko, jossa on 1x ja 3x pikavalinnat. Kamerasovellus tukee korkeintaan 6x digitaalista zoomausta.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-tila. Pro-tila on jälleen monipuolinen ja luonnollisesti käytettävissä vain pääkameralla. Tilassa on mahdollista säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä siinä ole mahdollista ottaa kuvia 108 megapikselin tarkkuudella.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on varusteltu luonnollisestikin Googlen tämän hetken tuoreimmalla Android 13 -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä on myös ensimmäinen OnePlus-puhelin, jossa on uusin OxygenOS 13.1 -käyttöliittymä. Ohjelmiston osalta puhelin ei tarjoa yllätyksiä, ja nyt OxygenOS 13.1 on vain hyvin minimaalinen päivitys muissa puhelimissa nähtyyn OxygenOS 13 -versioon.

Puhelimessa oli koko testijakson ajan tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio, jonka mukana oli Googlen 5. helmikuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivityslupauksen osalta OnePlus ei tarjoa samaa kokemusta kuin yhtiön lippulaivapuhelimille, mutta OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:lle on luvattu 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Odotettavasti OnePlus tulee tarjoamaan puhelimelle siis Android 14- ja Android 15 -päivitykset, mutta myös tietoturvapäivityksiä vuoden 2026 huhtikuuhun asti. OnePlus ei ole antanut mitään lupausta päivitysnopeudesta.

OxygenOS 13.1 on itsessään niin paljon Oppoa kuin olla voikaan. Tämä ei ole yllätys, sillä Oppo ja OnePlus jakavat saman koodipohjan. OxygenOS 13 -versiossa on panostettu Aquamorphic-ideologiaan. Käyttöliittymän on luvattu olevan tyyliltään rauhoittava ja monipuolinen.

Kyseessä on raskaasti kustomoitu Android-versio, joka piilottaa alleen Googlen suunnitteleman puhtaan Androidin. OnePlus on pyrkinyt tuomaan ohjelmistoon paljon erilaisia toimintoja, mutta kokemus ei ole lähelläkään sitä OxygenOS-versiota, joka varmasti monien vanhempien OnePlus-käyttäjien mielissä on.

Ainakin itse näen, että OxygenOS 13 on käyttökelpoinen ohjelmisto, mutta se voisi silti olla parempikin. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n kohdalla ohjelmisto toimi sulavasti ja miellyttävän nopeasti. Kokemus oli nopeuden osalta jopa parempi kuin monissa muissa saman kategorian puhelimissa. Toki toisinaan havaittiin pieniä hidasteluja, mutta ei kuitenkaan mitenkään liian paljoa.

OxygenOS 13.1 tuo puhelimeen yhtenä uutena ominaisuutena pelioptimointeja, mutta erot OxygenOS 13 -versioon ovat minimaaliset. OxygenOS 13 jakaa varmasti mielipiteitä, mutta uudet OnePlus-käyttäjät ovat varmasti tyytyväisiä kokemukseen. Vanhat käyttäjät jäävät kuitenkin kaipaamaan vanhaa puhtaampaa OxygenOS-kokemusta.

Yhteenveto

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on luonnollinen seuraaja edeltäjälleen, mutta OnePlus ei kuitenkaan pysty tarjoamaan tekniikan osalta mitään merkittäviä parannuksia. Lisäksi noussut hinta asettaa puhelimen haastavaan markkinarakoon, sillä OnePlussan monet omat puhelimet tarjoavat parempia teknisiä ratkaisuja erityisesti alennuksesta ostettaessa.

Henkilökohtaisesti tykkäsin puhelimen muotoilusta sekä erityisesti vihreän värin pirteästä tyylistä. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tarjoaa lisäksi tarkan ja sulavan näyttöpaneelin, erinomaisen akunkeston sekä tehokkaan 67 watin pikalatauksen. Puhelimen vahvuuksiksi voidaan luetella myös kuulokeliitin, muistikorttipaikka, NFC, nopea sormenjälkilukija sekä stereokaiuttimet. Puhelimen tarjoama ohjelmistokokemus tuntui olevan myös sulava, jonka lisäksi OnePlus lupaa laitteelle kohtuullisen päivitystuen.

Huonojakin puoli puhelimesta löytyy. OnePlus ei tarjoa edelleenkään perinteistä Alert Slider -kytkintä, joka löytyy kalliimmista laitteista. OnePlus Nord CE 3 Lite 5G perustuu myös vanhaa Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin, joten mitään päivitystä suorituskykyyn ei ole saatu. Järjestelmäpiirin takia puhelimesta puuttuu 4K-videokuvaus, jota tässä kategoriassa jo kaivattaisiin. Kameroiden osalta 2 megapikselin sensorit todettiin turhiksi ja selvänä puutteena voidaan pitää ultralaajakulmakameraa.

Noussut hinnoittelu asettaa OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n haastavaan rakoon. Puhelin olisi selvästi parempi 50 euroa edullisempana. Lisäksi viime vuoden OnePlus Nord CE 2 Lite 5G -mallia voi hankkia alennuksesta alle 200 eurolla. Samalla OnePlus Nord 2T -puhelimen voi saada jo alle 300 eurolla, joka tarjoaa itsessään jo selvästi kovemman pakkauksen tekniikkaa. Kilpailijoilta kovimmat haastajat puhelimelle ovat Honor Magic5 Lite 5G sekä Nokia G60 5G.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on arvostelun kirjoitushetkellä vasta julkaistu, mutta se tulee varsinaisesti myyntiin 20. huhtikuuta 2023. Puhelin on saatavilla 8 + 128 gigatavun muistivariantissa ja kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Chromatic Gray sekä vihreä Pastel Lime. Hintaa puhelimella on 329 euroa.

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G

6.5

OnePlus Nord CE 3 Lite 5G on kokonaisuutena ok puhelin, mutta hinta ainakin uutena on melko korkea.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu ja pirteät värit
  • Tarkka ja sulava näyttö
  • Erinomainen akunkesto ja tehokas pikalataus
  • Kuulokeliitin ja stereokaiuttimet
  • Nopea sormenjälkilukija, muistikorttipaikka ja NFC-yhteys
  • Android 13 -käyttöjärjestelmä ja sulavaksi optimoitu OxygenOS 13.1
  • Kohtuullinen 2 + 3 vuoden päivityslupaus
Huonoa
  • Ei OnePlussalle tuttua Alert Slider -kytkintä
  • Snapdragon 695 alkaa olemaan jo melko iäkäs piiri
  • Kamerasta puuttuu tuki 4K-videokuvaukselle
  • Makro- ja syvyyskamerat täysin turhia
  • Ei ultralaajakulmakameraa
  • Korkea hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut