Testissä OnePlus Nord CE 2 Lite – aivan näin paljoa ei olisi tarvinnut karsia
OnePlus Nord CE 2 Lite jatkaa tuttua alemman hintapisteen Nord-mallistoa ja kyseessä on edullisempi versio aikaisemmin julkaistusta OnePlus Nord CE 2 -puhelimesta. Uutuuspuhelin vie OnePlussan vielä astetta geneerisempään suuntaan, sillä kyseessä on vain pienillä muutoksilla sama laite kuin Realme 9 Pro. OnePlus ja Realme ovat molemmat Oppon tytärbrändejä, joten laitteiden samanlaisuus ei tule yllätyksenä.
Uutuuspuhelimessa on 6,59 tuuman kokoinen 120 hertsin näyttöpaneeli, Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä 64 megapikselin kolmoiskamera. Käyttöjärjestelmänä toimii tuorein Android 12 ja laitteessa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Suomessa OnePlus Nord CE 2 Lite tulee myyntiin 24. toukokuuta 299 euron hintaan. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Black Dusk sekä vaaleansininen Blue Tide.
Olemme SuomiMobiilissa testanneet Nord CE 2 Lite -puhelinta reilun viikon ajan, joten laitteesta on muodostunut nyt hyvä käsitys arviota varten. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme laitteelle tutun pakkastestin ja lataustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.
OnePlus Nord CE 2 Lite (CPH2409) | |
---|---|
Mitat: | 164.3 x 75.6 x 8.5 mm |
Paino: | 195 g |
Rakenne: | muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.59 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 619 |
Muisti: | 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka |
Takakamera: | 64 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2" / 0.7 µm / PDAF) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.0 / 1.0 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 + OxygenOS 12.1 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 33 watin lataus / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Sininen (Blue Tide) / musta (Black Dusk) |
Hinta: | 299€ (6 + 128 Gt) |
Myyntipakkaus
OnePlus toimittaa uuden Nord CE 2 Lite -puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, jollainen on nähty muissakin Nord-malliston laitteissa. Pakkaus on väritykseltään musta ja sen päälipuolta koristaa monesti Nord-teksti. Myyntipakkauksen lähes jokaisella sivulla on OnePlussan logo tai puhelimen mallinimi. Pakkauksen takaosassa on merkittynä kaupallisessa tuotteessa laitteen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä esille tulee musta pahvitasku, joka pitää sisällään pehmeämuovisen suojakuoren sekä vielä pienemmän pahvitaskun, jonka sisällä on metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä kirje OnePlus Nord -tiimiltä. Tämän jälkeen paljastuu itse OnePlus Nord CE 2 Lite -puhelin, joka on kääritty vahvasti muoviin. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä myös 33 watin tehoinen SuperVOOC-laturi sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
OnePlus Nord CE 2 Liten myyntipakkaus on juuri sellainen, mitä OnePlussalta voikin odottaa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta myös hieman ekstraa. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen siihen, että OnePlus sisällyttää myyntipakkaukseen edelleen laadukkaan suojakuoren sekä parhaimman mahdollisen pikalaturin.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
OnePlus Nord CE 2 Lite on rakenteeltaan lähes identtinen kuin Realme 9 Pro, mutta OnePlus on tehnyt vain takaosan toteutukseen pieniä muutoksia. Laite ei eroa hintaluokassaan millään tavalla, sillä valmistusmateriaaleina käytetään muovia ja lasia. OnePlus Nord CE 2 Lite on tarjolla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Black Dusk ja testiinkin saatu sininen Blue Tide.
Uutuuspuhelin on viimeistelty mattapinnoilla, jonka ansiosta laite on todella miellyttävä. Mattapintainen kehys antaa hieman pitoa ja se tuntuu kädessä loistavalta. Lisäksi mattapintaisesta takaosan viimeistelystä on kaksi hyötyä, sillä se ei kerää naarmuja tai likaa samalla tavalla kuin kiiltävät muovipinnat. Testijakson aikana puhelimen takaosaan ei tullut huomattavia naarmuja, eikä sormenjälkiä tarvinnut koko ajan olla pyyhkimässä. Mattapinta on mielestäni ainoa oikea vaihtoehto, jos puhelin on valmistettu muovista.
Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, mutta OnePlus ei ole vahvistanut sen valmistajaa. Nähtävästi kyseessä ei olisi siis Gorilla Glass, vaan jotain muuta. Testijakson aikana lasipinta ei naarmuuntunut merkittävästi, ja OnePlus on asettanut puhelimeen jo tehtaalla suojakalvon. Testijakson aikana huomattiin näytön pinnan keräävän paljon sormenjälkiä ja erityisesti rasvaiset jäljet jäivät pintaan kiinni vielä parin pyyhkäisynkin jälkeen. Näyttölasista puuttuu siis likaa hylkivä pinnoite, joka on todella iso heikkous tässä hintapisteessä. Yleensä tällaisista seikoista karsitaan vain alle 200 euron laitteissa.
OnePlus Nord CE 2 Lite on käsituntumalta ok laite, mutta ei mitenkään kovin viimeistellyn oloinen. Takaosa kaartuu hieman reunoilta, joka parantaa tuntumaa, mutta toisaalta kehyksen terävät saumakohdat vähentävät käyttömukavuutta. Lisäksi OnePlus on tehnyt näyttölasin ja muovikehyksen väliin huomattavan paksun mustan muovikaistaleen. Yleistuntuma ei ole siis viimeistelty, vaan juuri sellainen, mitä voikin odottaa tässä hintapisteessä.
Kyseessä on kookas laite, joten se ei varmasti ole kaikkien mieleen. OnePlus on kertonut virallisiksi mitoiksi 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä. OnePlus Nord CE 2 Lite on lisäksi melko painava puhelin, sillä painoksi on kerrottu 195 grammaa. Muovirakenteesta huolimatta puhelin on jämäkkä, eikä se anna periksi käsien välissä taivuteltaessa.
Rakenteeltaan OnePlus Nord CE 2 Lite ei ole valitettavasti millään tasolla vedenkestävä, joka ei ole myöskään mikään suuri vaatimus tämän hintapisteen laitteessa. Mielestäni OnePlus olisi hyvin voinut toteuttaa puhelimeen kuitenkin jonkinlaisen vettä hylkivän rakenteen, jotta se kestäisi edes kevyesti vettä. Puhelimen SIM-korttiluukkuakaan ei ole erikseen suojattu kumitiivisteellä, joten vesi pääsee helposti laitteen rakenteeseen. OnePlus Nord CE 2 Liteä ei kannata siis altistaa vedelle edes vahingossa.
Etuosasta katsottuna OnePlus Nord CE 2 Lite on kuten kaikki muutkin edulliset puhelimet, eikä merkittäviä eroavaisuuksia löydy. Kookas näyttöpaneeli peittää noin 84,5 prosenttia etuosan pinta-alasta, joka on normaali saavutus hintaluokassaan. Näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alareunaan on jätetty huomattavasti kookkaampi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on vasempaan kulmaan sijoitettu etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
OnePlus Nord CE 2 Liten takaosa on geneerinen, sillä kiinalaisvalmistaja käyttää laatikkomaista kamera-aluetta. Kamera-aluetta on pyritty hieman korostamaan takaosan erilaisella muotoilulla. Kamerat ulkonevat hieman muusta rungosta, jonka takia laite pääsee keikkumaan tasaisella pöydällä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria sekä LED-salama. Puhelimen takaosassa on nähtävissä myös OnePlus-logo sekä pienellä präntillä vaadittuja tietoja ja logoja.
Puhelimen oikeaan kylkeen OnePlus on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Painike on omassa pienessä syvennyksessään, josta se on helpompi löytää. Vasempaan kylkeen on asetettuna äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden tuntuma on varsin miellyttävä. Kyljestä löytyy lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja muistikortin. OnePlus Nord CE 2 Liten yläreunaan on asetettuna ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
OnePlus Nord CE 2 Lite on näyttönsä osalta tuttua perustasoa hintaluokassaan, mutta siinä on ainakin yksi joukosta erottuva ratkaisu. Näyttö on kooltaan 6,59 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2412 x 1080 pikseliä, joka tekee 400 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kokokohta on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka on harvinaisuus keskihintaluokassa. Näytössä on lisäksi 240 hertsin kosketusherkkyys ja etukameraa varten tehty reikä.
Henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan OnePlussan monissa puhelimissa nähtyä OLED-tekniikkaan perustuvaa näyttöpaneelia, sillä yleisesti LCD-näytöt jättävät paljon toivomisen varaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että OnePlus Nord CE 2 Liten näyttö olisi jotenkin huono, mutta erot nähdään erityisesti väritoistossa ja yleisessä käyttökokemuksessa. Näyttö toistaa mielestäni värit silti hyvin, vaikka mitään syviä tummia tasoja ei päästäkään kokemaan. Näyttö on perustarpeisiin riittävä, eikä se ole varmasti kovinkaan monelle laitteen käyttäjälle ongelma.
Näyttö on miellyttävän tarkka, joten sisällön katsominen sillä on mielekästä. Itse tykkäsin myös korkeasta virkistystaajuudesta, mikä teki kokemuksesta sulavan. Harvemmin alle 300 euron puhelimessa nähdään yhtä korkea virkistystaajuus, sillä 120 hertsiä on usein ollut vain selvästi kalliimpien puhelimien ominaisuus.
OnePlus Nord CE 2 Litessä on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti natiivia HDR-tukea ei näytössä valmistajan mukaan ole. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.
Näyttöä varten OnePlus on tehnyt joitakin asetuksia, joilla pystytään kustomoimaan laitetta mieleisekseen. Näytön asetuksista on mahdollista muokata väritilaa elävän ja luonnollisen välillä, mutta myös värilämpötilaa voi säätää viileän ja lämpimän välillä. Puhelin tulee lisäksi silmien mukavuustilaa, joka vähentää näytön tuottamaa sinistä valoa. Asetuksien kautta on mahdollista lisäksi säätää näytön virkistystaajuutta kahden asetuksen kautta, jotka ovat korkea (120 Hz) sekä vakio (60 Hz). Mitään dynaamisen virkistystaajuuden ratkaisua OnePlus ei ole toteuttanut.
Suorituskyvyn osalta OnePlus Nord CE 2 Lite on kuten monet muutkin saman hintapisteen laitteet, sillä käytössä on Qualcommin keihttämä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on seuraaja Snapdragon 690 -järjestelmäpiirille, joka ei koskaan vastannut odotuksia, ja nyt uutuusversiotakin on vain hieman päivitetty. Lisäksi Snapdragon 695 on yksi Qualcommin edullisimmista 5G-piireistä, joka asettuu suositun Snapdragon 480 -järjestelmäpiirin yläpuolelle.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.
OnePlus Nord CE 2 Lite on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. OnePlus hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin. Tallennustilaa on siis riittävästi keskihintaluokan puhelimelle, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa muistikortin avulla. OnePlus Nord CE 2 Lite tukee microSD-muistikorttia, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Valitettavasti muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.
Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella OnePlus Nord CE 2 Lite on hyvin tuttua keskihintaluokkaa. Tuloksien perusteella OnePlus Nord CE 2 Lite on yhtä suorituskykyinen kuin identtinen kaksoisveljensä Realme 9 Pro. Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky jää hieman OnePlus Nord CE 2 -puhelimessa käytetyn MediaTek Dimensity 900 -järjestelmäpiirin jälkeen. Alapuolella puhelimien pisteytyksiä voi vertailla keskenään.
OnePlus Nord CE 2 Lite (SD695) | Realme 9 Pro (SD695) | OnePlus Nord CE 2 (MTK D900) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 399 349 pistettä | 404 499 pistettä | 432 377 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 689 pistettä | 689 pistettä | 726 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 1956 pistettä | 1977 pistettä | 2132 pistettä |
PCMark 2.0: | 7763 pistettä | 8940 pistettä | 7826 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 2929 pistettä | 2958 pistettä | 3714 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 2818 pistettä | 2845 pistettä | 4017 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3398 pistettä | 3437 pistettä | 2938 pistettä |
3DMark Wild Life: | 1212 pistettä | 1218 pistettä | 2028 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän suorituskykyä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön ongelmitta, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Valitettavasti Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia OnePlus Nord CE 2 Liteä ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.
Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.
Testijakson aikana OnePlus Nord CE 2 Liteä käytettiin vain satunnaisesti 5G-verkoissa, mutta laitteella päästiin kuitenkin tuttuihin 5G-nopeuksiin. Puhelimen mobiiliverkkoyhteyksien kanssa ei havaittu ongelmia edes maaseudulla, joten OnePlus Nord CE 2 Lite toimii kuten kuuluisikin.
Muuta tekniikasta
Äänentoisto OnePlus Nord CE 2 Litessä on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi puhepainotteisten äänien kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Kaiutin onkin suunnattu enemmänkin puheen kuin musiikin kuuntelua varten. Tässä hintaluokassa voisi kaivata jo myös stereokaiuttimia.
OnePlus on varustellut uutuuspuhelimensa onneksi vielä myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten käyttäjät voivat halutessaan hyödyntää langallisia kuulokkeita. OnePlus Nord CE 2 Litessä on luonnollisesti Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä. Ainakaan testijakson aikana yhteyden kanssa ei ollut ongelmia havaittavissa.
Sormenjälkilukijan OnePlus on asettanut puhelimen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Kyseessä on hyvin perinteikäs tapa toteuttaa sormenjälkilukija keskihintaluokassa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.
Testijakson perusteella sormenjälkilukija toimi hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi ja lukitus avautuu ilman viiveitä. OnePlus Nord CE 2 Lite tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi myös todella hyvin. Kasvojentunnistuksen avulla lukitus saatiin avatuksi lähes yhtä nopeasti kuin sormenjälkilukijalla. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.
Akku ja pakkastesti
OnePlus Nord CE 2 Liten sisuksiin on saatu suuri 5000 milliampeeritunnin akku, joten kyseessä on yksi OnePlussan suurimmalla akulla varusteltu puhelin. Akunkesto onkin puhelimen yksi suurimmista valttikorteista, sillä se riittää pitkälle. Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein jopa 50 prosenttia ja vain kerran akun varaus laski alle 25 prosentin. Kevyellä käytöllä akku riittää mielestäni mainiosti noin kahdeksi päiväksi.
Akunkesto ei siis petä uutuuspuhelimessa, sillä harvemmin omassa käytössä minkään puhelimen akku on kestänyt yhtä hyvin. Syitä tähän on useita, joista yksi on OnePlus Nord CE 2 Liten sisällään pitämät perusominaisuudet, jotka eivät kuluta paljoa akkua. Puhelinta ei toki käytetty pitkiä aikoja 5G-verkoissa, joten sen vaikutusta akunkestoon ei pystytty todentamaan. OnePlus Nord CE 2 Liten ostajien ei kuitenkaan varmasti tarvitse olla huolissaan akunkestosta. OnePlus on varustellut uutuuspuhelimen myös Oppon kehittämällä 33 watin tehoisella SuperVOOC-pikalatauksella. Laturi toimitaan myös puhelimen mukana, joten pääsimme toteuttamaan laitteelle lataustestin.
Kuvaajasta nähdään puhelimen suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 70 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Akun latautuminen ei ollut siis liian hidasta, vaan pitkälti sillä tasolla mitä voikin odottaa. 30 minuutissa akkua on saatu 51 prosenttia. 60 minuutissa akun varaus nousi vastaavasti 94 prosenttiin. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 56 minuutissa. Latausnopeus on 94 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 4 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 14 minuutissa.
Akun lataaminen 33 watin pikalaturilla on siis odotetulla tasolla ja tässä hintaluokassa on aina miellyttävää nähdä aikaisempaakin tehokkaampia pikalatauksia. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa OnePlus Nord CE 2 Lite -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.
OnePlus Nord CE 2 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Nord CE 2 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan varaus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. OnePlus oli myös estänyt akun lataamisen turvallisuussyistä.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus Nord CE 2 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalilla tasolla. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.
OnePlus Nord CE 2 Lite pärjäsi pakkastestissä varsin normaalisti ja asettui keskikastiin. Akun kuluminen kummallakaan testauskerralla ei ollut huolestuttavalla tasolla, jonka lisäksi puhelin pärjäsi muutenkin hyvin. Ainoa ongelma oli LCD-näytön hyytelöityminen, mutta se vaivaa kaikkia samaan tekniikkaan perustuvia laitteita. Lisäksi OnePlus oli estänyt akun lataamisen jääkylmänä. OnePlus Nord CE 2 Lite palautui kuitenkin normaaliksi vain muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.
Kamerat
Kameroiden osalta OnePlus Nord CE 2 Lite on varsin perustasoa omassa kategoriassaan, mutta samalla myös hieman yksipuolinen. OnePlus tarjoilee tällä kertaa kolmoiskameran, joka koostuu 64 megapikselin pääkamerasta sekä kahdesta 2 megapikselin kamerasta makro- ja syvyyskuvaamista varten. Kameroissa on siis suurin muutos verrattuna Realme 9 Pro -puhelimeen, joka tarjosi syvyyskameran tilalla ultralaajakulmakameran.
Ultralaajakulmakameran puuttuminen on jo 300 euron puhelimessa suuri miinus, sillä monista kilpailijoista kyseinen kamera löytyy. Käytännössä OnePlus Nord CE 2 Liten kohdalla ainoa käyttökelpoinen kamera on pääkamera ja loput takaosassa ovat turhia. OnePlus tarjoaa puhelimessa myös 16 megapikselin tasoisen selfiekameran.
64 megapikselin pääkamerana hyödynnetään OmniVisionin kehittämää OV64B-sensoria, joka on kooltaan 1/2 tuumaa ja siinä on 0,7 µm pikselikoko. Pääkameran linssi on varusteltu f/1.7-aukolla sekä 79 asteen kuvankentällä. Pääkamerassa on luonnollisesti myös automaattitarkennus, mutta valitettavasti optista kuvanvakainta ei löydy.
Kamerassa hyödynnetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi pikseliksi. Tämän avulla saadaan aikaiseksi 16 megapikselin kuvia oletusarvoisesti, vaikka toki täyden 64 megapikselin kuvienkin taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana puhelinta käytettiin oletusasetuksilla, joten testikuvatkin ovat 16 megapikselin tasoisia.
OnePlus Nord CE 2 Liten pääkameralla pystytään taltioimaan pitkälti samanlaisia kuvia kuin Realme 9 Prolla, mutta mielestäni OnePlus prosessoi kuvista hieman pehmeämpiä. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yleisesti yksityiskohtaisia, dynaaminen alue on laaja ja värit ovat melko luonnolliset. Pääkamera on myös täysin samanlainen kuin OnePlus Nord CE 2 -mallissa, joten iso- ja pikkuveli käyttävät täysin samaa kameraa.
Kuvissa on jokseenkin paljon pehmeyttä ja rakeisuutta, kun niitä tarkastellaan lähempää. Heikossa valaistuksessa pääkameran laatu ei suuremmin yllätä. Laadukkaita kuvia pystyy ottamaan heikossa valaistuksessa, mutta samalla kuvien laatu heikkenee ja rakeisuus lisääntyy voimakkaasti. Ilman erillistä yökuvaustilaa kuvat ovat varsin tummia, mutta yökuvauksella saadaan enemmän valoa kuviin. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna OnePlus Nord CE 2 Liten pääkameralla.
Makrokamera on monissa keskihintaluokan puhelimissa todella turha, eikä OnePlus Nord CE 2 Lite pääse muuttamaan mielipidettäni. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan tilanteessa kuin tilanteessa erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.
Viimeinen kameroista on myös 2 megapikselin tasoinen ja tällä kertaa se on suunnattu syvyyskuvaamista varten. Kameralla pystytään taltioimaan miellyttävä taustasumennus pääkameran kanssa. Muutamien testien perusteella OnePlus Nord CE 2 Lite tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennuksesta saadaan hyvä.
Ominaisuus toimii hyvin ainoastaan, jos kuvattava kohde on yksinkertainen. Jos kuvattavia kohteita on useita, niin silloin taustasumennus on myös usein erikoinen. Syvyyskameraa päästään käyttämään kameran muotokuva-kuvaustilassa, jossa taustasumennuksen voimakkuutta pystyy myös itse säätämään. Alapuolella on yksi onnistunut kuva taustasumennuksella.
Videota puhelimella voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei löydy. Tätä voidaan pitää puhelimen kameran puutteena, sillä useista kilpailijoista löytyy 4K-kuvaus. Yleisesti videoiden laatu on kohtalainen, mutta mitään ihmeitä ei OnePlussan uutuuspuhelimella ole tarjottavanaan. Videota kuvattaessa puhelin tukee elektronista kuvanvakautusta.
Etuosan selfiekamera on OnePlus Nord CE 2 Lite -puhelimessa samanlainen kuin monissa muissakin Oppon alaisuudessa myytävissä laitteissa. Kamerasensorina toimii Sony IMX471, jonka pitäisi tarjoilla hyvää laatua. Kameran tarkkuus yltää 16 megapikseliin, mutta mielestäni OnePlus ei ole tällä kertaa ottanut kamerasensorista kaikkea potentiaalia irti. OnePlussalta on nähty samaan kameraan perustuvia puhelimia aikaisemminkin ja usein kuvat ovat olleet hyviä. Nyt kuvat jäävät pehmeiksi ja samalla näyttävät helposti tärähtäneiltä. Etukamera tukee myös elektronista kuvanvakautusta ja sen avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
OnePlus on luopunut yhtiön omasta ja kehutusta kamerasovelluksesta ja käyttöön on otettu Oppon kehittämä ColorOS-käyttöliittymän kamerasovellus. Kokemus on kuitenkin hyvä, vaikka ei mielestäni enää tutulla OnePlussan tasolla. Uusi kamerasovellus pitää sisällään liikaa kiinalaisvalmistajille tuttuja kauneusominaisuuksia sekä muutamat asetukset ovat monen mutkan takana piilossa.
Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeet salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, 64 megapikselin kameratilalle sekä lisävalikolle. Lisäksi kuvasuhdetta, ajastusta ja asetuksia voidaan vaihtaa alaspyyhkäisyn kautta avautuvasta lisävalikosta.
Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä, avata Google Lens sekä vaihtaa karusellimaisessa valitsimessa eri kuvaustilojen välillä, jotka ovat yö, video, valokuva tai muotokuva sekä lisää-valikossa asiantuntija (pro), panoraama, makro, hidastus, intervallikuvaus tai kaksoisnäkymävideo. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös zoomausvalikko, jossa on 1x ja 2x pikavalinnat. Kamerasovellus tukee korkeintaan 6x digitaalista zoomausta.
Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-tila, joka kantaa Nord CE 2 Litenn kohdalla kömpelösti nimeä ”asiantuntija”. Pro-tila on jälleen monipuolinen ja luonnollisesti käytettävissä vain pääkameralla. Tilassa on mahdollista säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tilassa ei ole mahdollista kuvata RAW-kuvia, eikä siinä ole mahdollista ottaa kuvia 64 megapikselin tarkkuudella.
Käyttöjärjestelmä
OnePlus Nord CE 2 Liteen on saatu käyttöjärjestelmäksi toistaiseksi tuorein Android 12, jonka päällä toimii OxygenOS 12.1 -käyttöliittymä. Kyseessä on nykyään pääosin Oppon ColorOS 12.1 -versioon perustuva käyttöliittymä, johon OnePlus on tehnyt muutamia pieniä muutoksia. Testijakson aikana puhelin ei saanut yhtään päivitystä, vaan tuorein ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 5. maaliskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.
OnePlus on antanut puhelimelle kohtuullisen päivityslupauksen, sillä Nord CE 2 Lite tulee saamaan kaksi vuotta Android-versiopäivityksiä sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle on lupa odottaa Android 13- ja Android 14 -päivityksiä, mutta myös tasaisin väliajoin julkaistavia tietoturvapäivityksiä vuoteen 2025 asti. Tietoturvapäivityksiä OnePlus jakaa yleensä noin vuosineljänneksittäin, eli joka kuukausi päivityksiä ei kannata odottaa.
OxygenOS 12.1 ei tarjoa OnePlus Nord CE 2 Liten kohdalla mitään ihmeitä, vaan kokemus on pitkälti samanlainen kuin muissakin OnePlus-puhelimissa, joissa on Oppon koodipohja. Tarjolla on Android 12 -version uutuusominaisuuksia ja turvallisuustoimintoja, mutta samalla monet asiat on tehty varsin epäselväksi ja mukana on epämääräisiä ratkaisuja. Kokemus ei ole enää yhtä selkeä tai puhdas, johon aikaisemmin OnePlussan puhelimissa päästiin tottumaan, vaan kokemus on enemmän tusinatavaraa kuin oikeasti käyttäjäystävällinen.
Ensimmäisenä huomaa käyttöliittymän kielen, joka on hieman eri tyylinen kuin aikaisemmissa OnePlussan puhelimissa. Aikaisemmin OxygenOS-käyttöliittymän suomen kieli oli jokseenkin käyttäjäystävällisempi, mutta nyt mukana on tönkköjä käännöksiä, eikä kokemus ole yhtä lokalisoitu. Uuden OxygenOS-version asetusvalikko muistuttaa pitkälti aikaisempaa OxygenOS-kokemusta, mutta tarkemmin katsottaessa selviä eroja on. OnePlus on nyt vain naamioinut asetusvalikon ilmeen OxygenOS:n kaltaiseksi, vaikka todellisuudessa kaikki asetukset, niiden järjestys sekä valikot ovat identtiset Oppon ColorOS 12 -version tai Realme UI 3.0 -käyttöliittymän kanssa.
Vaikka muutoksia on tullut, niin tämä ei tarkoita, että laite olisi todella huono. OnePlus on onnistunut saamaan käyttöjärjestelmän optimoitua hyvin, eikä testijakson aikana tullut vastaan kriittisiä ongelmia. Käyttäjien on nyt kuitenkin totuttava selvästi erilaisempaan ohjelmistokokemukseen. Kyseessä ei ole varmasti ongelma uusille OnePlus-käyttäjille, mutta aikaisemmin brändin puhelimia käyttäneet varmasti jäävät haikailemaan vanhaa kokemusta.
Yhteenveto
OnePlus Nord CE 2 Lite on varsin yllätyksetön uutuuspuhelin ja samalla jopa hieman turha. Kun mietitään Oppoa organisaationa, niin yhtiö julkaisee puhelimia Oppon, OnePlussan ja Realmen brändeillä. OnePlus Nord CE 2 Lite on sama laite kuin Realme 9 Pro, joten on hyvin erikoista tuoda Suomessakin myyntiin kahdella brändillä samat laitteet. OnePlussasta on tullut Oppon julkaisukoneisto, joka tuo markkinoille hyvin geneerisiä laitteita ja vanha oikeasti mielenkiintoinen OnePlus on historiaa.
Vaikka kyse on uudelleen brändätystä puhelimesta, niin se tarjoaa hintaluokassaan kuitenkin kohtuullisen kokonaisuuden. Testijakson aikana tykkäsin laitteen mattapintaisesta rakenteesta, tarkasta ja sulavasta näyttöpaneelista sekä erinomaisesta akunkestosta. Puhelimessa on paljon myös muuta hyvää, joita ovat kuulokeliitin, muistikorttipaikka, toimiva sormenjälkilukija sekä Android 12 -käyttöjärjestelmä. Hintapisteessään OnePlus Nord CE 2 Lite tarjoaa myös kohtuullisen pitkän 2 + 3 vuoden päivitystuen.
Ongelmiakin puhelimessa on, joista muutama löytyy karsitusta laadusta. OnePlus ei ole laittanut näyttölasiin likaa hylkivää pinnoitetta, jonka takia näyttö on koko ajan likainen ja rasvajäljet jämähtävät lasiin. OnePlus Nord CE 2 Litessä on myös luovuttu OnePlussan ominaisista seikoista, kuten Alert Slider -kytkimestä tai puhtaasta ja selkeästä ohjelmistokokemuksesta. Hintaluokassaan selviä puutteita ovat ultralaajakulmakameran ja 4K-videokuvauksen puutteet.
OnePlus Nord CE 2 Lite on arvostelun kirjoitushetkellä vasta julkaistu, mutta se tulee saataville 24. toukokuuta 2022. Puhelin on saatavilla vain 6 + 128 gigatavun muistivariantissa ja kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Black Dusk sekä sininen Blue Tide. Hintaa puhelimella on 299 euroa.
OnePlus Nord CE 2 Lite
OnePlus Nord CE 2 Lite on jälleen yksi edullisempi OnePlus-laite, joka on hyvin geneerinen. Hintaluokassaan OnePlus on joutunut myös karsimaan todella monessa asiassa.
Hyvää
- Mattapintainen viimeistely
- Tarkka ja sulava näyttöpaneeli
- 5G-tuki Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ansiosta
- Erinomainen akunkesto ja hyvä pikalataus
- 3,5 mm kuulokeliitin, USB-C-liitin, NFC ja muistikorttipaikka
- Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan luotettavasti
- Android 12 -käyttöjärjestelmä (ja varauksin OxygenOS 12.1)
- Hyvä 2 + 3 vuoden päivityslupaus
Huonoa
- Näyttö on tahmea likaa hylkivän pinnoitteen puutteen takia
- Näyttöä kiertää musta muovikaistale
- Ei OnePlussan tuttua Alert Slider -kytkintä tai stereokaiuttimia
- Kamerasta puuttuu tuki 4K-videokuvaukselle
- Makro- ja syvyyskamerat täysin turhia
- Ei ultralaajakulmakameraa
- Oppo-integraatio vahvasti läsnä ohjelmistossa
Erittäin hyvä arvostelu josta kiitos👍. Samaa mieltä, liikaa karsittu eli ostaisin ilman muuta sen muuten täysin vastaavan Realme 9 Pro mallin sillä ultralaajakuvalinssi on minusta ihan pakollinen. Realme myös optimoi kamerat paremmin ohjelmistollaan jolloin kuvat voittavat ihan varmasti tämän mallin otokset. Ja vielä päivitykset, ne ovat täsmälleen samat eli Realme lupaa myös Android 13 ja 14 sekä 3 vuotta tietoturva päivityksiä.
Jos ei tarvitse 5G niin paljon parempi ostos on uusi Realme 9 4G jossa ihan uusi 108mp kamerasensori ensimmäsenä ja sunburst gold väri on uskomattoman näyttävä ”liikkuva aavikko dyyni- tehoste”. Kohta malli on kaupoissa Suomessa.