ArvostelutRealmeYleinen

Testissä Realme 9 Pro – Suomen markkinoiden uusin tulokas tarjoaa vahvan puhelimen kilpailtuun hintapisteeseen

Realme 9 Pro

Realme on vihdoin rantautunut virallisesti myös Suomeen vuoden 2022 alussa ja nyt myös SuomiMobiilissa on aika tutustua brändin puhelimiin. Olemme testailleet viime viikkoina uutta Realme 9 Pro -älypuhelinta, joka edustaa brändin alemman keskihintapisteen laitetta. Kyseessä on mielenkiintoinen puhelin, joka tarjoaa kilpailukykyisen kokonaisuuden.

Puhelimen näyttö on kooltaan 6,6 tuumaa ja se perustuu LCD-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, mutta todellinen valttikortti on 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Qualcommin keskihintaisiin puhelimeen suunnittelema Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, jossa on tuki 5G:lle. Puhelimen muita merkittäviä ominaisuuksia ovat 5000 milliampeeritunnin akku sekä 64 megapikselin kolmoiskamera.

Realme 9 Pro on tulossa myyntiin Suomessa maaliskuun lopulla valittujen jälleenmyyjien kautta. Puhelimesta tulee tarjolle 6 + 128 gigatavun versio 319 euron hintaan ja 8 + 128 gigatavun versio vastaavasti 349 euron hintaan. Testissä käynyt puhelin oli varusteltuna 8 gigatavun RAM-muistilla.

Uutta Realme 9 Pro -puhelinta on testattu SuomiMobiilissa parin viikon ajan, jonka aikana on saatu hyvä käsitys siitä, mihin laite oikeasti pystyy. Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, kameroita sekä ohjelmistoa. Lisäksi testijakson aikana toteutimme laitteelle tutun pakkastestin ja lataustestin. Alapuolella on vielä yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Realme 9 Pro (RMX3472)
Mitat: 164.3 x 75.6 x 8.5 mm
Paino: 195 g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.6 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.79 / 1/2" / 0.7 µm / 79° / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.4" / 1.0 µm / 119°) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.05)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Realme UI 3.0 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 33 watin lataus / NFC
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Sininen (Sunrise Blue) / vihreä (Aurora Green) / musta (Midnight Black)
Hinta: 319 € (6 + 128 Gt) ja 439 euroa (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Realme 9 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Realme toimittaa uutuuspuhelimen nykymittapuulla kookkaassa myyntipakkauksessa, joka jäljittelee brändin ilmettä. Myyntipakkauksen pääväri on keltainen ja siinä on mustia yksityiskohtia. Pakkauksen ulkopuolta koristaa useat Realme-logot sekä tiedot puhelimen mallinimestä. Pakkauksen takaosaan Realme on listannut muutamia laitteen avainominaisuuksia ja tiedon Googlen sertifioimasta Android-käyttöjärjestelmästä. Takaosassa on myös tarra, jossa on listattuna puhelimen muistiversio, väriversio ja IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee keltainen pahvitasku, jossa heti ensimmäisenä toivotetaan tervetulleeksi Realme-perheeseen. Pahvitaskun sisältä löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja. Lisäksi mukana on pehmeämuovinen suojakuori. Tämän jälkeen pakkauksesta tulee esille itse Realme 9 Pro -puhelin muovipussiin asetettuna. Ohuen välitasanteen jälkeen löytyy vielä USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 33 watin tehoinen pikalaturi.

Realme 9 Pron myyntipakkaus on monipuolinen ja mukana on kaikki käytönaloittamiseen vaadittava. Erityisen tyytyväinen ainakin itse olin tehokkaimmasta mahdollisesta laturista sekä suojakuoresta, joiden sisältyminen suoraan myyntipakkaukseen ei ole enää mikään itsestäänselvyys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Realme 9 Pron kanssa ei ole lähdetty tekemään mitään järisyttävän uusia toteutuksia rakenteellisesti, vaan luotetaan tuttuun ratkaisuun. Puhelin on valmistettu muovisesta kehyksestä sekä muovipinnoista, joten rakenteellisesti yllätyksiä ei ole tarjolla. Realme 9 Pro on saatavilla kolmessa värissä, jotka ovat musta Midnight Black, sininen Sunrise Blue sekä vihreä Aurora Green, joka saatiin myös testiin.

Puhelimen kehyksestä Realme on tehnyt mattapintaisen, joka tuntuu kädessä kivalta. Takaosa on valitettavasti kiiltävää muovia, josta en ole itse kovin innoissani. Kiiltäväpintaisilla puhelimilla on omat ongelmansa, joista suurin on muovin herkempi naarmuuntuminen sekä likaantuminen. Realme 9 Pron takaosaan tuli testijakson aikana muutamia naarmuja, mutta pidemmässä käytössä naarmuja tulee varmasti vielä enemmän. Myös sormenjäljet näkyivät tummassa pinnassa erittäin hyvin. Mielestäni mattapintainen viimeistely myös takaosassa olisi tehnyt kokemuksesta selvästi miellyttävämmän.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, mutta Realme ei ole vahvistanut sen valmistajaa. Nähtävästi kyseessä ei olisi siis Gorilla Glass, vaan jotain muuta. Testijakson aikana lasipinta ei naarmuuntunut merkittävästi, ja Realme on asettanut puhelimeen jo tehtaalla suojakalvon. Testijakson aikana huomattiin näytön pinnan keräävän paljon sormenjälkiä ja erityisesti rasvaiset jäljet jäivät pintaan kiinni vielä parin pyyhkäisynkin jälkeen. Realme 9 Prossa ei ole siis kovinkaan laadukasta likaa hylkivää pinnoitetta näytössä.

Realme 9 Pro on käsituntumalta ok laite, mutta ei mitenkään kovin viimeistellyn oloinen. Takaosa kaartuu hieman reunoilta, joka parantaa tuntumaa, mutta toisaalta kehyksen terävät saumakohdat vähentävät käyttömukavuutta. Lisäksi Realme on tehnyt näyttölasin ja muovikehyksen väliin huomattavan paksun mustan muovikaistaleen. Yleistuntuma ei ole siis viimeistelty, vaan juuri sellainen, mitä voikin odottaa tässä hintapisteessä.

Kyseessä on kookas laite, joten se ei varmasti ole kaikkien mieleen. Realme on kertonut virallisiksi mitoiksi 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä. Realme 9 Pro on lisäksi melko painava puhelin, sillä painoksi on kerrottu 195 grammaa. Muovirakenteesta huolimatta Realme 9 Pro on jämäkkä, eikä se anna periksi käsien välissä taivuteltaessa.

Rakenteeltaan Realme 9 Pro ei ole valitettavasti millään tasolla vedenkestävä, joka ei ole myöskään mikään suuri vaatimus tämän hintapisteen laitteessa. Mielestäni Realme olisi hyvin voinut toteuttaa puhelimeen kuitenkin jonkinlaisen vettä hylkivän rakenteen, jotta se kestäisi edes kevyesti vettä. Puhelimen SIM-korttiluukkuakaan ei ole erikseen suojattu kumitiivisteellä, joten vesi pääsee helposti laitteen rakenteeseen. Realme 9 Prota ei kannata siis altistaa vedelle edes vahingossa.

Etuosasta katsottuna Realme 9 Pro on kuten kaikki muutkin edulliset puhelimet, eikä merkittäviä eroavaisuuksia löydy. Kookas näyttöpaneeli peittää noin 84,5 prosenttia etuosan pinta-alasta, joka on normaali saavutus hintaluokassaan. Näyttöä kiertää kohtuulliset kehykset, mutta näytön alareunaan on jätetty huomattavasti kookkaampi musta kaistale. Näyttö on kauttaaltaan tasainen ja sen yläreunassa on vasempaan kulmaan sijoitettu etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin yläpuolella on esillä myös puheluihin käytettävä kuuloke ja samalla näyttölasiin on piilotettuna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Realme 9 Pron takaosa on geneerinen, sillä kiinalaisvalmistaja käyttää laatikkomaista kamera-aluetta. Kamerat ulkonevat hieman muusta rungosta, jonka takia laite pääsee keikkumaan tasaisella pyödällä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, LED-salama sekä teksti ”64MP CAMERA”. Puhelimen takaosassa on nähtävissä myös Realme-logo sekä pienellä präntillä vaadittuja tietoja ja logoja.

Puhelimen oikeaan kylkeen Realme on asettanut virtapainikkeen, jonka yhteyteen on integroitu sormenjälkilukija. Painike on omassa pienessä syvennyksessään, josta se on helpompi löytää. Vasempaan kylkeen on asetettuna äänenvoimakkuuspainikkeet, joiden tuntuma on varsin miellyttävä. Kyljestä löytyy lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai yhden nano-SIM-kortin ja muistikortin. Realme 9 Pron yläreunaan on asetettuna ainoastaan yksi mikrofoni, mutta alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Realme 9 Pro tarjoaa muutaman miellyttävän vahvuuden, mutta omassa hintapisteessään kokonaisuus on perinteikäs. Näyttö on kooltaan 6,6 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2412 x 1080 pikseliä, joka tekee 400 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kokokohta on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka on harvinaisuus keskihintaluokassa. Näytössä on lisäksi 240 hertsin kosketusherkkyys ja etukameraa varten tehty reikä.

Henkilökohtaisesti jäin kaipaamaan OLED-tekniikkaan perustuvaa näyttöpaneelia, sillä yleisesti LCD-näytöt jättävät paljon toivomisen varaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Realme 9 Pron näyttö olisi jotenkin huono, mutta erot nähdään erityisesti väritoistossa ja yleisessä käyttökokemuksessa. Realme 9 Pro osaa mielestäni toistaa värit silti hyvin, vaikka mitään syviä tummia tasoja ei päästäkään kokemaan. Näyttö on mielestäni perustarpeisiin riittävä, eikä se ole varmasti kovinkaan monelle laitteen käyttäjälle ongelma.

Näyttö on miellyttävän tarkka, joten sisällön katsominen sillä on mielekästä. Itse tykkäsin myös korkeasta virkistystaajuudesta, mikä teki kokemuksesta sulavan. Harvemmin alle 350 euron puhelimessa nähdään yhtä korkea virkistystaajuus, sillä 120 hertsiä on usein ollut vain selvästi kalliimpien puhelimien ominaisuus.

Realme 9 Prossa on tuki Widevine L1 -sertifikaatille, joten puhelimella pitäisi pystyä katsomaan tarkkaa HD-sisältöä monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti natiivia HDR-tukea ei näytössä valmistajan mukaan ole, mutta se voidaan toteuttaa kuitenkin SDR-to-HDR-tekniikan avulla, jos asetus sitä varten on käytössä. Esimerkiksi Netflixin kautta puhelimella voidaan katsoa sisältöä korkeintaan Full HD -tasolla, joten myös Netflix on ymmärtää laitteessa olevan Widevine L1 -sertifikaatti.

Näyttöä varten Realme on tehnyt joitakin miellyttäviä asetuksia, joilla pystytään kustomoimaan laitetta mieleisekseen. Näytön asetuksista on mahdollista muokata väritilaa elävän ja luonnollisen välillä, mutta myös värilämpötilaa voi säätää viileän ja lämpimän välillä. Puhelin tulee lisäksi silmien mukavuustilaa, joka vähentää näytön tuottamaa sinistä valoa. Asetuksien kautta on mahdollista lisäksi säätää näytön virkistystaajuutta kolmen asetuksen kautta, joita ovat valitse automaattisesti, korkea (120 Hz) sekä vakio (60 Hz).

Suorituskyvyn osalta Realme 9 Pro on kuten monet muutkin saman hintapisteen laitteet, sillä käytössä on Qualcommin varsin uusi Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on seuraaja Snapdragon 690 -järjestelmäpiirille, joka ei koskaan vastannut odotuksia, ja nyt uutuusversiotakin on vain hieman päivitetty. Lisäksi Snapdragon 695 on yksi Qualcommin edullisimmista 5G-piireistä, joka asettuu suositun Snapdragon 480 -järjestelmäpiirin yläpuolelle.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Realme 9 Pro on saatavilla Suomessa kahdessa muistivariantissa, joista edullisemmassa 6 gigatavua RAM-muistia ja kalliimmassa 8 gigatavua RAM-muistia. Realme hyödyntää LPDDR4x-versiota, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäistä tallennustilaa on molemmissa versioissa kiitettävät 128 gigatavua, joka perustuu UFS 2.2 -standardiin. Tallennustilaa on siis riittävästi keskihintaluokan puhelimelle, mutta tarvittaessa sitä voidaan laajentaa muistikortin avulla. Realme 9 Pro tukee microSD-muistikorttia, jonne voidaan tallentaa esimerkiksi kuvat ja tiedostot. Valitettavasti muistikorttia käytettäessä on luovuttava toisesta SIM-korttipaikasta.

Testiin saatiin puhelimesta suuremmalla RAM-muistilla varusteltu versio. Suorituskyvyn osalta Realme 9 Pro on tuttua keskihintaluokkaa, sillä Snapdragon 695 tarjoaa kohtuullisen suorituskyvyn. Ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa laite sai odotettuja pisteytyksiä. Tuloksien perusteella Snapdragon 695 on tehokkaampi kuin Snapdragon 480+, mutta mitään merkittävää eroa ei ole havaittavissa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Realme 9 Pron saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G71 5G -puhelimen kanssa sekä Snapdragon 480+ -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G51 5G -puhelimen kanssa.

Testitulokset
Realme 9 Pro (SD695) Motorola Moto G71 5G (SD695) Motorola Moto G51 5G (SD480P)
AnTuTu (V8): 404 499 pistettä 374 605 pistettä 311 335 pistettä
Geekbench 5 (single): 689 pistettä 669 pistettä 542 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1977 pistettä 1917 pistettä 1673 pistettä
PCMark 2.0: 8940 pistettä 7793 pistettä 9459 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2958 pistettä 2941 pistettä 2445 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2845 pistettä 2823 pistettä 2283 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3437 pistettä 3444 pistettä 3252 pistettä
3DMark Wild Life: 1218 pistettä 1210 pistettä 973 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän suorituskykyä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön ongelmitta, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Valitettavasti Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia Realme 9 Prota ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

5G-taajuustuki on puhelimessa hyvä, sillä Realme 9 Pro tukee kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 GHz -taajuusalueita. Puhelimessa on tuki taajuusalueille n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78, mikä on erinomainen saavutus tässä hintapisteessä. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Realme 9 Prosta.

Testijakson aikana puhelinta ei käytetty jatkuvasti 5G-verkkojen ulottuvilla, mutta ainakin yleisesti 4G-verkot toimivat laitteessa ongelmitta. Lisäksi 5G-verkoissa päästiin tuttuihin 5G-lukemiin, joten latausnopeudet olivat todella korkeita.

Muuta tekniikasta

Sormenjälkilukijan Realme on asettanut puhelimen oikeaan kylkeen virtapainikkeen yhteyteen. Kyseessä on hyvin perinteikäs tapa toteuttaa sormenjälkilukija keskihintaluokassa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminekin oli miellyttävää.

Testijakson perusteella sormenjälkilukija toimi hyvin ja varmasti. Lukija tunnistaa sormenjäljen lähes välittömästi, mutta lukituksen avaamisessa on kuitenkin pieni viive animaation takia. Realme 9 Pro tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, joka toimi myös todella hyvin. Kasvojentunnistuksen avulla lukitus saatiin avatuksi lähes yhtä nopeasti kuin sormenjälkilukijalla. Kasvojentunnistus ei ole valitettavasti yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Äänentoisto Realme 9 Prossa on alareunaan sijoitetun yhden kaiuttimen varassa, ja sen kautta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää. Kaiuttimen laatu riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden äänien kuunteluun, mutta kovin pitkiä aikoja heikkolaatuista ääntä ei kuitenkaan jaksa kuunnella. Kaiutin onkin suunnattu enemmänkin puheen kuin musiikin kuuntelua varten.

Realme on varustellut uutuuspuhelimensa onneksi vielä myös 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten käyttäjät voivat halutessaan hyödyntää langallisia kuulokkeita. Realme 9 Prossa on luonnollisesti myös Bluetooth 5.1 -tuki, joten myös vakaa yhteys langattomiin kuulokkeisiin pitäisi löytyä.

Puhelimen teknisessä toteutuksessa huomionarvoista on mielestäni myös NFC-tuki. Sen avustuksella Realme 9 Prota voidaan käyttää esimerkiksi mobiilimaksamiseen.

Akunkesto ja pakkastesti

Akku on puhelimessa kooltaan 5000 milliampeerituntia, joten akunkestonkin pitäisi olla hyvä. Realme ei anna akunkestolle mitään lupauksia, mutta testijakson aikana akunkesto todettiin todella hyväksi. Peruskäytössä akku kesti helposti parikin päivää, sillä akkua oli usein yhden päivän jälkeen noin 45-60 prosenttia. Toki jos puhelinta käyttää hyvin aktiivisesti, niin silloin akun saa loppumaan varmasti jo yhden päivän aikana.

Testijakson aikana kerran akku saatiin yhdessä päivässä laskettua noin 30 prosenttiin, mutta tämän alapuolelle ei koskaan päästy. Akunkesto on siis yksi Realme 9 Pron vahvuuksista, joten käyttäjien ei tarvitse huolehtia akusta sen suuremmin. Realme on panostanut lisäksi akun lataukseen, sillä Realme 9 Pro tukee 33 watin Dart Charge -latausta. Laturi toimitaan myös puhelimen mukana, joten pääsimme toteuttamaan laitteelle lataustestin.

Realme 9 Pron akun latausnopeus mukana tulevalla 33 watin tehoisella pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään puhelimen suuren akun latautuvan tyhjästä täyteen 75 minuutissa, eli reilussa tunnissa. Akun latautuminen ei ollut siis liian hidasta, vaan pitkälti sillä tasolla mitä voikin odottaa. 30 minuutissa akkua on saatu 50 prosenttia. 60 minuutissa akun varaus nousi vastaavasti 91 prosenttiin. 90 prosentin varaustaso saavutettiin 59 minuutissa. Latausnopeus on 90 prosenttiin asti varsin tasaista, mutta tämän jälkeen lataus hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 6 minuutissa, kun taas viimeiset 10 prosenttia latautuvat 16 minuutissa.

Akun lataaminen 33 watin pikalaturilla on siis odotetulla tasolla ja tässä hintaluokassa on aina miellyttävää nähdä aikaisempaakin tehokkaampia pikalatauksia. USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa lataustapa Realme 9 Pro -puhelimessa, sillä mukaan ei ole luonnollisestikaan saatu langatonta latausta.

Realme 9 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettuna sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Realme 9 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, vaan varaus oli pysynyt 100 prosentissa. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa LCD-näytöille tuttua hyytelöitymistä. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Realme ei ollut erikoisesti estänyt akun lataamista, vaikka monet valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Realme 9 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli akunvarausta oli jäljellä 92 prosenttia. Akun kuluminen testin aikana oli normaalilla tasolla. Yleisesti pakkastestin keskimääräinen akun kuluminen on 5-15 prosentin tasolla. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastestin perusteella Realme 9 Pro pärjää hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummallakaan testauskerralla ei ollut huolestuttavalla tasolla, jonka lisäksi puhelin pärjäsi muutenkin hyvin. Ainoa ongelma oli LCD-näytön hyytelöityminen, mutta se vaivaa kaikkia samaan tekniikkaan perustuvia laitteita. Erikoisesti Realme ei ollut estänyt kutenkaan akun lataamisesta laitteen ollessa jääkylmänä.

Kamerat

Realme 9 Prossa on kolmoiskamera takaosassa, joka rakentuu varsin perinteiseen keskihintaluokan tyyliin. Tarkan 64 megapikselin pääkameran rinnalla puhelimessa on ultralaajakulmakamera sekä makrokamera, joten paperilla mitään kovin mullistavaa ei ole luvassa. Puhelimeen on laitettu myös 16 megapikselin tasoinen etukamera selfiekuvia ja videopuheluita varten.

64 megapikselin pääkamerana hyödynnetään OmniVisionin kehittämää OV64B-sensoria, joka on kooltaan 1/2 tuumaa ja siinä on 0,7 µm pikselikoko. Pääkameran linssi on varusteltu f/1.79-aukolla sekä 79 asteen kuvankentällä. Pääkamerassa on luonnollisesti myös automaattitarkennus, mutta valitettavasti optista kuvanvakainta ei löydy.

Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on kooltaan 1/4,4 tuumaa ja siinä on 1,0 µm pikselikoko. Kameran linssissä on f/2.2 aukko ja kameralla voidaan taltioida laajoja 119 asteen kuvakentällä varusteltuja kuvia. Kolmas ja viimeinen takaosan kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4 aukko. Kameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Realme 9 Pron kolmoiskamera lyhyesti:

 • 64 MP pääkamera (f/1.79 / 1/2″ / 0.7 µm / 79° / PDAF [OmniVision OV64B])
 • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.4″ / 1.0 µm / 119° [OmniVision OV08D10])
 • 2 MP makrokamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamera on 64 megapikselin tasoinen, ja Realme hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi pikseliksi. Tämän avulla saadaan aikaiseksi 16 megapikselin kuvia oletusarvoisesti, vaikka toki täyden 64 megapikselin kuvienkin taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana puhelinta käytettiin oletusasetuksilla, joten testikuvatkin ovat 16 megapikselin tasoisia.

Realme 9 Pron pääkamera on mielestäni yllättävän hyvä ja taltioi erityisesti hyvässä valaistuksessa laadukkaita kuvia. Kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia, joiden lisäksi dynaaminen alue on mukavan laaja. Vaikka vastaavaa kameratoteutusta hyödynnetään OnePlus Nord CE 2:ssa, niin mielestäni Realme 9 Prolla pystytään taltioimaan selvästi laadukkaampia kuvia. Kuvat eivät kuitenkaan ole aina täydellisiä, sillä värit taltioituvat toisinaan erikoisesti ja kuviin tulee rakeisuutta aika paljon esimerkiksi varjokohtiin. Joissakin kuvissa oli havaittavissa huomattava määrä kellertävyyttä.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera ei suuremmin yllätä. Laadukkaita kuvia pystyy ottamaan heikossa valaistuksessa, mutta samalla kuvien laatu heikkenee ja rakeisuus lisääntyy voimakkaasti. Ilman erillistä yökuvaustilaa kuvat ovat varsin tummia, mutta yökuvauksella saadaan enemmän valoa kuviin. Alapuolella on kuivia Realme 9 Pron pääkameralla, joiden alapuolella on kuvapari, joka näyttää yökuvaustilan erot.

Ilman yö-tilaa ja yö-tilalla otetut kuvat.

Ultralaajakulmakameralta ei suuria yllätyksiä kannata odottaa, sillä 8 megapikselin kamerat eivät useinkaan ole tarjonneet päätä huimaavaa kuvanlaatua. Kuvien laatu on todella heikko jopa hyvässä valaistuksessa, jonka lisäksi dynaaminen alue on vain kohtalainen ja värit taltioituvat pääkameraa haaleammin. Realme on kuitenkin onnistunut pienentämään vääristykset minimiin, mutta se johtaa siihen, että kuvien reunat ovat selvästi pehmeämpiä kuin keskikohta.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera on lähes käyttökelvoton, sillä kuvista tulee erittäin heikkolaatuisia jo nopeasti hämärässä. Kuvissa on todella paljon kohinaa ja yksityiskohtia jää huomattava määrä piiloon. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa ja sen avulla saadaan kohtuullisia kuvia. Yökuvaustilakaan ei valitettavasti ihmeisiin pysty heikon kamerasensorin takia. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Makrokamera on monissa keskihintaluokan puhelimissa todella turha, eikä Realme 9 Pro pääse muuttamaan mielipidettäni. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan tilanteessa kuin tilanteessa erittäin heikkoja. Tarkemmin kameraa ei käsitellä, mutta alapuolella on muutama testikuva.

Videota puhelimella voidaan kuvata pääkameran avulla korkeintaan 1080p 30 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei löydy. Tätä voidaan pitää puhelimen kameran puutteena, sillä useista kilpailijoista löytyy 4K-kuvaus. Ultralaajakulmakamera tukee myös 1080 30 fps -videokuvaamista. Valitettavasti Realme 9 Pro ei tue kameroiden välillä liikkumista kesken kuvaamisen. Yleisesti videoiden laatu on kohtalainen, mutta mitään ihmeitä ei Realmen uutuuspuhelimella ole tarjottavanaan. Videota kuvattaessa puhelin tukee elektronista kuvanvakautusta.

Etuosan selfiekamera on Realme 9 Pro -puhelimessa samanlainen kuin monissa muissakin Oppon alaisuudessa myytävissä laitteissa. Kamerasensorina toimii Sony IMX471, jonka pitäisi tarjoilla hyvää laatua. Kameran tarkkuus yltää 16 megapikseliin, mutta mielestäni Realme ei ole tällä kertaa ottanut kamerasensorista kaikkea potentiaalia irti. Kuvien yleislaatu on hyvin pehmeä, joten Realme 9 Pro ei ole suunnattu aktiivisesti kuvaaville. Etukamera tukee myös elektronista kuvanvakautusta ja sen avulla voidaan kuvata korkeintaan Full HD 30 fps -videokuvaa.

Kamerasovelluksen osalta tarjolla on pitkälti sama kokemus kuin esimerkiksi OnePlus Nord CE 2 -puhelimessa, sillä Realme ja OnePlus ovat molemmat Oppon alabrändejä. Tämän takia puhelimissa on paljon yhteistä. Testijakson aikana kamerasovellus tuntui toimivan Realme 9 Prossa hyvin, eikä merkittäviä viiveitä ollut havaittavissa kuvaustilojen välillä vaihdeltaessa tai kuvia otettaessa.

Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeet salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, kuvasuhteelle sekä lisävalikolle. Lisäksi ajastusta ja asetuksia voidaan vaihtaa alaspyyhkäisyn kautta avautuvasta lisävalikosta.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä, avata Google Lens sekä vaihtaa karusellimaisessa valitsimessa eri kuvaustilojen välillä, jotka ovat yö, katu, video, valokuva, muotokuva, 64M sekä lisää-valikossa asiantuntija (pro), panoraama, ultramakro, video, hidastus, intervallikuvaus, kaksoisnäkymävideo, tekstiskanneri tähtitila sekä tilt-shift. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös kameravalitsin, jossa voidaan vaihtaa suoraan ultralaajakulmakameran (0,6x) ja laajakulmakameran (1x) välillä. Lisäksi mukaan on tuotu 2x-tila, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä Realme 9 Pro ei tarjoa telekameraa.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-tila, joka kantaa Realme 9 Pron kohdalla kömpelösti nimeä ”asiantuntija”. Pro-tila on monipuolinen, ja se on käytettävissä pääkameran ohella myös ultralaajakulmakameralla. Tilassa on mahdollista säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 32 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tilassa on mahdollista kuvata RAW-kuvia, mutta siinä ei ole mahdollista ottaa kuvia 64 megapikselin tarkkuudella.

Käyttöjärjestelmä

Realme 9 Prossa hyödynnetään tuoreeltaan heti Android 12 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä hyrrää Realme UI 3.0 -käyttöliittymä. Vaikka kyseessä on täysin uudella nimellä kulkeva käyttöliittymä, niin siinä on silti paljon tuttua. Realme käyttää Oppon kehittämän ColorOS-käyttöliittymän koodipohjaa, joten siitä on paljon samaa myös OnePlussan tuoreimman OxygenOS 12 -käyttöliittymän kanssa. Realmen puhelimia varten mukaan on tuotu joitakin muutoksia.

Testijakson lopuksi Realme 9 Prossa oli tuoreimman ohjelmistoversion mukana asennettu Googlen 5. tammikuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten ainakin tietoturva on jo näin maaliskuun lopulla hieman jäljessä. Realme ei ole valitettavasti antanut puhelimelleen mitään tarkkaa päivityslupausta, mutta nähtävästi odotettavissa on ainakin yksi Android-versiopäivitys ja kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Nykymittapuulla päivityksiä pitäisi saada jo tässä hintapisteessä vähintään tuplasti enemmän, joten Realmella olisi vielä selvästi parannettavaa päivityksien osalta.

Realme UI 3.0 -käyttöliittymä on tuttua kiinalaista, sillä se on selvästi erilaisempi kuin Googlen oma Android 12 -kokemus. Jos on aikaisemmin käyttänyt OxygenOS-käyttöliittymää OnePlussan Oppoon yhdistymisen jälkeen, niin silloin Realme UI 3.0 on varsin tuttu. Realme on muokannut hieman ilmoitusvalikkoa ja asetusvalikko on värikkäämpi. Asetukset ovat kuitenkin täysin identtiset ja kustomointimahdollisuudet lähes samat. Realme UI 3.0 tarjoilee lisäksi tuen Android 12:n kaltaisille taustavärin mukaisille väriteemoille. Puhelin osaa valita taustakuvasta korostusvärit, joita käytetään käyttöliittymän laajuisesti.

Testijakson aikana käyttöjärjestelmä ja Realme UI 3.0 tuntuivat toimivan Realme 9 Pro -puhelimessa pääosin moitteettomasti. Mitään merkittäviä ongelmia tai bugeja ei tullut vastaan, joka on aina mukava huomata. Käyttöliittymää ei ollut kuitenkaan täysin lokalisoitu, sillä muutamat kohdat olivat vielä englanniksi. Realme 9 Prohon on asennettuna oletuksena myös paljon valmistajan omia sovelluksia ja muutama kolmannen osapuolen sovellus (mm. AliExpress). Kolmannen osapuolen sovellukset pystyy puhelimesta poistamaan, mutta Realmen omia ei ole mahdollista.

Yhteenveto

Realme 9 Pro on ensimmäinen Realme-brändin älypuhelin, joka on testattu SuomiMobiilissa. Realme on panostanut pitkään keskihintaluokan älypuhelinmarkkinoihin, josta Realme 9 Pro on hyvä osoitus. Kyseessä on täysiverinen keskihintaluokan puhelin, jossa on kuitenkin tuttuja teknisiä ominaisuuksia. Realme 9 Pro asettuu erittäin kilpailtuun hintapisteeseen, josta löytyy valtavasti haastajia.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen tarkasta ja sulavasta 120 hertsin näyttöpaneelista, vaikka kyseessä ei valitettavasti tällä kertaa ollutkaan OLED-paneeli. Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri tarjoilee puhelimelle kohtuullista suorituskykyä, mutta myös 5G-yhteydet. Realme 9 Pron yksi suurimmista valttikorteista oli akunkesto, jolla päästiin pitkälle. Lisäksi 33 watin pikalatauksen avulla akku latautuu mukavan nopeasti täyteen. Puhelimen pääkameralla saatiin aikaiseksi hyvää jälkeä, jos tilanne oli otollinen. Realme 9 Prossa on lisäksi muita vahvuuksia, joita ovat esimerkiksi kuulokeliitin, muistikorttipaikka, NFC-tuki sekä toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija.

Realme 9 Pro jättää myös hieman toivomisen varaa. Muotoilullisesti laite on hyvin geneerinen ja laatuvaikutelma on muovinen. Lisäksi puhelimesta puuttuu muutamia hintaluokassa jo yleisiä ominaisuuksia, joita ovat stereokaiuttimet ja 4K-videokuvaus. Kameroiden olisi toivonut myös tuottavan parempaa jälkeä, jos käytetään erityisesti pääkameraa hämärässä ja ultralaajakulmakameraa missä tilanteessa tahansa. Yksi suurista miinuksista on heikko päivitystuki, sillä Realme 9 Prolle ei ole annettu selvää päivityslupausta. Päivitykset ovat nykypäivänä tärkeässä roolissa, jonka takia myös Realmen pitäisi lupauksiaan selventää.

Hintaluokassaan Realme 9 Pro on hyvä laite, mutta ei oikeastaan erotu joukosta millään tavalla. Hinnan alkaessa 319 eurosta pystytään markkinoilta löytämään paljon kilpailijoita. Esimerkiksi OnePlus Nord CE 2 maksaa edullisimmillaan 369 euroa ja vastaavat ominaisuudet tarjoava Motorola Moto G71 5G maksaa vastaavasti 299 euroa. Kilpailu on siis kovaa, joten helppoon rakoon ei Realme 9 Pro tällä kertaa asetu.

Realme 9 Pro on arvostelun kirjoitushetkellä vasta tulossa Suomeen, eikä sitä toistaiseksi saa mistään ostettua. Realme on kuitenkin kertonut puhelimen tulevan tarjolla maaliskuun lopulla. Hinnaksi on ilmoitettu 6 + 128 gigatavun versiossa 319 euroa ja 8 + 128 gigatavun versiossa 349 euroa. Puhelimesta on olemassa kolme väriversiota, jotka ovat sininen Sunrise Blue, vihreä Aurora Green sekä musta Midnight Black.

tuotekuva

Realme 9 Pro

7.2

Hyvää
 • Tarkka ja sulava näyttöpaneeli
 • 5G-tuki Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ansiosta
 • Erinomainen akunkesto ja hyvä pikalataus
 • Erityisesti pääkamera tuotti hyvää jälkeä
 • 3,5 mm kuulokeliitin, USB-C-liitin, NFC ja muistikorttipaikka
 • Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija tuntui toimivan luotettavasti
 • Android 12 -käyttöjärjestelmä (ja varauksin Realme UI 3.0)
Huonoa
 • Geneerinen muotoilu ja muovinen rakenne ei anna parasta vaikutelmaa
 • Näyttöä kiertää musta muovikaistale
 • Ei stereokaiuttimia
 • Kamerasta puuttuu 4K-videokuvaus ja makrokamera on täysin turha
 • Realme ei ole antanut puhelimelle tarkkaa päivityslupausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut