ArvostelutOnePlusYleinen

Testissä OnePlus Pad – pätevä Android-tabletti

OnePlus Pad

OnePlus on nyt tullut mukaan tablettimarkkinoille pitkän odottelun jälkeen. Brändin ensimmäinen tabletti kantaa nimeä OnePlus Pad, ja sen kanssa pyritään tarjoamaan teknisesti pätevä laite kohtuullisella hinnalla. Tablettia on testattu SuomiMobiilissa parin viikon ajan, joten siitä on saatu hyvä käsitys.

Tablettiin on pyritty tuomaan laatua kokonaan alumiinista valmistetun rungon avulla. OnePlus Pad rakentuu 11,61 tuuman LCD-näyttöpaneelin ympärille ja tehoista on vastaamassa MediaTekin kehittämä huippuluokan Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri. Tablettiin on myös saatu 9510 milliampeeritunnin akku sekä tehokas 67 watin pikalataus. Mukana on myös tabletille optimoitu OxygenOS 13.1 -käyttöliittymä.

Suomessa uusi OnePlus Pad maksaa 499 euroa 8 + 128 gigatavun muistiversiossa. Lisäksi tabletille on ostettavissa erikseen lisälaitteita. OnePlus Stylo -kynä maksaa 99 euroa. OnePlus Magnetic Keyboard maksaa 149 euroa sekä OnePlus Pad Case maksaa 59 euroa.

Artikkelissa tulemme tarkastelemaan muun muassa tabletin rakennetta, teknisiä ominaisuuksia, akunkestoa sekä ohjelmistoa. Alapuolella on listattuna vielä erikseen tabletin tärkeimmät tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Pad (OPD2203)
Mitat: 258.03 x 189.41 x 6.54 mm
Paino: 552 g
Rakenne: alumiinirunko ja lasi edessä
Näyttö: 11.61 tuumaa / 2800 x 2000 / 7:5-kuvasuhde / LCD / 144 Hz / 500 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen MediaTek Dimensity 9000 (1x 3.05 GHz Cortex-X2 & 3x 2.85 GHz Cortex-A710 & 4x Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Mali-G710 MC10
Muisti: 8 Gt RAM-muistia (LPDDR5) / 128 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 3.1)
Takakamera: 13 megapikseliä (f/2.2 / 23 mm / AF)
Etukamera: 8 megapikseliä (f/2.3 / 19 mm / 100 astetta)
Akku: 9510 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 67 watin langallinen lataus / laturia ei myyntipakkauksessa
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + OxygenOS 13.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita & 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Neljä kaiutinta / Dolby Atmos / Bluetooth 5.3
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin
Värit: Halo Green
Hinta: 499 €

Myyntipakkaus

OnePlus Padin myyntipakkaus ja sen sisältö.

Tabletti toimitetaan myyntipakkauksessa, joka on melko suuri. Pakkausta koristaa kohokuva laitteesta sekä mallinimi yhdessä OnePlussan logon kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu tabletin malliversio sekä muita tarvittavia tietoja.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse tabletti paperiin käärittynä. Tabletin alapuolella on pieni punainen pahvitasku, joka pitää sisällään turvallisuustietoja, pikakäyttöoppaan sekä OnePlus Red Cable Club -jäsenkortin. Tämän jälkeen myyntipakkauksesta löytyy vielä myös OnePlussan tunnusomainen punainen USB-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

OnePlus on karsinut myyntipakkauksessa laturista, sillä sitä ei ole mukana Suomessa myynnissä olevassa versiossa. Paketissa on pitkälti normaalit asiat, joita tabletin mukana voikin odottaa olevan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

OnePlus on ensimmäisen tablettinsa kanssa pyrkinyt tarjoamaan laatua myös rakenteen ja materiaalien osalta. OnePlus Pad on valmistettu alumiinirungosta, eikä muovia ole käytetty. Tabletti on saatavilla ainoastaan yhdessä väriversiossa, joka on vihreä Halo Green.

Muotoilun osalta OnePlus Pad sopii hyvin OnePlussan ideologiaan, sillä se haastaa monet kilpailijansa tyylillä. Tabletti on melko pyöristetty reunoiltaan, joka antaa mukavan tuntuman kädessä. Ainoastaan yläreunassa on tasainen lovi, joka on tehty kynää varten. Tabletti tuntuu premiumilta, jota on myös Android-kategoriaan kaivattu. Mitään häiritseviä saumakohtia tai teräviä kulmia ei ole havaittavissa, jonka lisäksi näyttölasi yhdistyy alumiiniin mukavasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Henkilökohtaisesti tykkään tabletin muotoilusta ja tyylistä, sillä se on yksinkertainen. Etuosan lasipinnan valmistajaa ei ole vahvistettu, mutta ainakaan testijakson aikana siihen ei saatu naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaahylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa siitä helposti pyyhkimällä pois. OnePlus Padin mattapintaiseksi viimeistelty alumiinipinta kerää hieman sormenjälkiä, ja ne on melko haastavaa saada pois. Alumiiniin saa myös helposti naarmuja, jos niin haluaa.

Tabletin mitoiksi on ilmoitettu 258,03 x 189,41 x 6,54 millimetriä ja painoksi 552 grammaa. OnePlus Pad on normaaleissa mitoissa, mutta paksuus on miellyttävän ohut. Painoakaan ei tabletilla ole liikaa suhteutettuna käytettäviin valmistusmateriaaleihin. OnePlus on mielestäni onnistunut löytämään tasapainoisen ratkaisun, josta ainakin itse tykkään.

Laadukkaiden materiaalien ansiosta OnePlus Pad on myös jämäkkä. Alumiinirungon ansiosta tabletti ei päästele mitään natinoita sitä käsien välissä kevyesti taivuteltaessa, mutta se antaa kuitenkin hieman periksi. OnePlus ei ole valitettavasti saanut tabletille minkäänlaista IP-luokitusta, joten OnePlus Padia ei ole suunniteltu kestämään vettä.

Etuosaltaan tabletilla ei ole tarjottavanaan yllätyksiä. Näyttö peittää etuosan pinta-alasta noin 84 prosenttia, joka on hyvä saavutus. Näyttöä kiertää tasapaksut kehykset ja OnePlus on myös pyöristänyt näytön kulmat tyylikkäästi tabletin kulmien mukaisesti. Näytön mustaan yläreunaan on piilotettuna etukamera.

OnePlus Padin takaosasta on pyritty tekemään puhdas ja yksinkertainen. Hieman massasta poiketen kamera-alue on nyt keskitetysti, eikä kulmassa. Kamera-alue on pyöreä ja sen mukaisesti alumiininen takapinta on hiottu tyylikkäästi. Kameroita on yksi, jonka rinnalla on myös LED-salamavalo. Takaosaan on kaiverrettu OnePlussan logo ja reunoilla nähdään ohuet muoviset antennijuovat. Lisäksi takaosan alareunassa on havaittavissa pienellä painettuna vaadittuja merkintöjä.

Tabletin yläreunaan OnePlus on asettanut äänenvoimakkuuspainikkeet, yhden mikrofonin sekä magneettisen latauspaikan kynää varten. OnePlus Padin alareunassa on ainoastaan magneettiset liitännät näppäimistösuojakuorta varten. Vasempaan reunaan on sijoitettuna virtapainike, kaksi kaiutinreikää sekä Dolbyn tekniikoista kertovat logot. Oikeassa reunassa on myös kaksi kaiutinreikää, yksi mikrofoni sekä USB-C-liitin latausta varten. Perinteikästä kuulokeliitintä ei tablettiin ole saatu.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

OnePlus Padin erikoisuus löytyy näytöstä, johon OnePlus kertoo panostaneensa paljon. Teknisesti näyttö on kyvykäs ja OnePlus on ottanut erilaisemman lähestymistavan kuvasuhteeseen. Näyttö on kooltaan 11,61 tuumaa ja siinä on harvinaisempi 7:5-kuvasuhde. Tarkkuutta on 2800 x 2000 pikseliä, joka vastaa 296 pikseliä tuumaa kohden. Näyttö itsessään perustuu LCD-tekniikkaan ja siinä on jopa 144 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus. OnePlussan mukaan näyttö yltää korkeintaan 500 nitin kirkkauteen.

Teknisesti OnePlus Padin näyttö vaikuttaa lupaavalta, eikä se käytössäkään pettänyt. Itselle suurin miinuspuoli näytössä on LCD-tekniikan käyttäminen laadukkaamman OLED:n sijasta. LCD-näytöissä on omat ongelmansa, mutta OnePlus käyttää kuitenkin miellyttävän laadukasta paneelia. Näytön tarkkuus on riittävä lähes kaikkeen käyttöön, jonka lisäksi näytössä on miellyttävä värintoisto ja hyvät katselukulmat.

Kirkkaus näytössä on riittävä, mutta esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa luettavuus heikkenee selvästi. Testijakson aikana tykkäsin todella paljon näytön 144 hertsin virkistystaajuudesta, joka tekee tablettikokemuksesta sulavan. Yleisesti 144 hertsiä käytetään vain harvoissa sovelluksissa, sillä usein käytössä on 120 tai 60 hertsiä. Tästä huolimatta näytön korkea virkistystaajuus on hyvä ja vie tablettimarkkinaa eteenpäin tämän osalta.

OnePlus on saanut näyttöön myös tuen useille HDR-tekniikoille, joita ovat HDR10, HDR10+, HLG sekä Dolby Vision. Lisäksi tabletilla on Widevine L1- sertifikaatti. Tämä tarkoittaa, että teoriassa tabletilla voidaan toistaa tarkkaa videosisältöä HDR-tekniikoilla monissa suoratoistopalveluissa. Netflix mahdollistaa ainoastaan Full HD -tarkkuuden käyttämisen, mutta OnePlus Padille ei ole saatu sertifikaattia HDR-toimintoja varten.

Tabletin näytölle tarjotaan pitkälti samat asetukset kuin OnePlussan puhelimille. Käyttäjät voivat säätää näytön väritilaa kahdesta valinnasta, jotka ovat ”elävä” sekä ”luonnollinen”. Lisäksi tarjolla on niin sanottu ”luonnollinen” pro-tila. Näytön värilämpötilaa voidaan säätää myös oman mielen mukaisesti. OnePlus tarjoaa silmäystävällisen tilan, jonka lisäksi näytön värilämpötilaa voidaan säätää ympäristön valaistuksen mukaan.

OnePlus Padille on myös ”videon tehostusmoottori”, jossa kuvaa voidaan terävöittää tai tehostaa videoiden värejä muuntamalla SDR-sisältö reaaliaikaisesti HDR-sisällöksi. Näytön virkistystaajuutta varten OnePlus on toteuttanut kaksi valintaa, jotka ovat 144 hertsin ”korkea” sekä 60 hertsin ”vakio”.

Näyttö on siis miellyttävän laadukas, ja testijakson aikana itse tykkäsin tablettia käyttää. Toki LCD-paneelin takia näytössä on havaittavissa reunoilla hieman ”varjoa”, mutta muilta osin näyttö on laadukas. Näytössä ei ole oletusasetuksilla myöskään liikaa sinertävyyttä, joka on usein LCD-paneelien ongelma.

Suorituskyvyn osalta OnePlus Pad on huippuluokkaa, sillä käytössä on MediaTekin kehittämä Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on vuoden 2021 lopulla julkaistu järjestelmäpiiri, joka tarjoaa edelleen hyvää suorituskykyä. Erityisesti tabletin kohdalla järjestelmäpiirivalinta on looginen, sillä Android-kategoriassa on yleisesti joko erittäin heikkoja järjestelmäpiirejä tai markkinoiden parhaimpia piirejä. OnePlus Pad tuo keskiluokkaan todella hyvän kokonaisuuden.

Dimensity 9000 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Tehokkain ydin toimii 3,05 GHz:n kellotaajuudella ja kyseessä on Cortex-X2. Lisäksi mukana on kolme Cortex-A710-ydintä, jotka toimivat 2,85 GHz:n kellotaajuudella sekä neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii ARM Mali-G710 MC10.

OnePlus on tuonut tabletista myyntiin Suomessa ainoastaan 8 + 128 gigatavun muistiversion. OnePlus Padin RAM-muisti perustuu LPDDR5-standardiin ja tallennustila vastaavasti UFS 3.1 -standardiin. Vaikka muistit eivät ole kovinkaan suuret, niin OnePlus ei kuitenkaan tarjoa muistikorttipaikkaa, joka kannattaa pitää mielessä.

OnePlus Pad ei ole saanut mukaan myöskään tukea mobiiliverkoille, joten kyseessä on Wi-Fi-tabletti. Tabletti tukee korkeintaan Wi-Fi 6 -yhteyttä. OnePlus on kuitenkin pyrkinyt paikkaamaan mobiiliverkkojen puutetta oman ekosysteeminsä avulla. OnePlus Pad tukee ”helppoa mobiilidatan jakamista”. OxygenOS 13.1 -käyttöliittymää hyödyntävissä huipputason OnePlus-puhelimissa mobiilidata voidaan jakaa käyttäen puhelimen 5G-signaalia. Ominaisuuden pitäisi automaattisesti käynnistyä, kun puhelimen ja tabletin etäisyys on 1-5 metriä. Ominaisuutta ei testattu testijakson aikana, sillä OxygenOS 13.1 -ohjelmistoa ei löytynyt tuetuista puhelimista.

Dimensity 9000 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on OnePlus Padin hintapisteessä todella hyvä. Yleinen suorituskyky on Snapdragon 870 -järjestelmäpiirin tasolla, mutta graafisessa suorituskyvyssä ollaan selvästi paremmalla tasolla. OnePlus Padille ei ole Suomen markkinoilla kunnollista haastajaa alle 500 euron hintapisteessä ja edullisemmissa tableteissa on usein olemattoman heikko järjestelmäpiiri.

Ajoimme tabletissa läpi tutut suorituskykytestit, joiden tulokset ovat esillä alapuolella olevissa kuvissa.

Suorituskykytesteissä tabletti laitetaan äärirajoille, joten ne eivät kerro koko tuttuutta toimivuudesta peruskäytössä. Testijakson aikana itse koin suorituskyvyn olevan erinomainen ja riittävä joka tilanteeseen. Itse en tableteilla pelaile, mutta suorituskyvyn pitäisi riittää siihenkin hyvin. Perustoiminnot onnistuvat ilman mitään hidasteluja, joka on mielestäni tärkein asia.

Kokonaisuus on siis kunnossa, eikä ainakaan suorituskyky ole ongelma. OnePlus Pad on tämän osalta hyvä vaihtoehto ja tabletista tulee mieleen OnePlussan vanhat hyvät ajat. Tabletti tarjoaa hyvää tekniikkaa, mutta hinta ei ole siihen suhteutettuna liian korkea.

OnePlus Pad -tabletissa on panostettu äänentoistoon, sillä tarjolla on neljästä kaiuttimesta koostuva järjestelmä. Kaiuttimet on sijoitettu tabletin reunoille, joten niiden avulla saadaan toteutettua miellyttävä tilaääniefekti. Testijakson aikana itse koin kaiuttimien tuottaman äänenlaadun hyväksi ja riittäväksi.

Äänenlaatu on hyvä esimerkiksi elokuvia katsellessa, jonka lisäksi tabletilla on mielekästä kuunnella musiikkia jonkin aikaa. Itse jäin kaipaamaan ääneen hieman enemmän syvyyttä, mutta yleinen kokemus oli miellyttävä. Kaiuttimista lähtee myös ääntä todella paljon. Kaiuttimet tukevat Dolby Atmos -ratkaisua.

Valitettavasti OnePlus on päättänyt tabletissa luopua kuulokeliittimestä, jonka olemassaolosta olisin ainakin itse tykännyt. Kuulokeliittimen toteuttaminen tabletin kokoluokassa ei olisi varmasti ollut ongelma. Nyt käyttäjät voivat yhdistää langalliset kuulokkeet tablettiin USB-C-liittimen kautta, tai vaihtoehtoisesti voi käyttää langattomia kuulokkeita.

Tablettiin on saatu Bluetooth 5.3 -yhteys ja tuettuna on kaikki tärkeimmät koodekit, jotka ovat SBC, AAC, aptX, aptX HD sekä LDAC. Testijakson aikana Bluetooth-kuulokkeet toimivat tabletissa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia sen osalta.

Mielestäni yksi OnePlus Padin häiritsevimmistä ongelmista on sormenjälkilukijan puute. Tabletti tukee etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta tai lukituksen avaamista perinteiseen tyyliin salasanalla. Mielestäni sormenjälkilukija esimerkiksi virtapainikkeen yhteydessä olisi ollut kätevä, sillä nyt salasanan laittaminen jokaisella avauskerralla on tuskastuttavaa. Mielestäni sormenjälkilukija pitäisi myös tässä hintapisteessä olla oletustoiminto.

Akku ja lataus

OnePlus Padin sisälle on saatu suuri 9510 milliampeeritunnin akku, jolta voidaan odottaa hyvää käyttöaikaa. OnePlus on itse luvannut akun riittävän 12,4 tunniksi videoiden katselua sekä laskelmien mukaan tabletti tarjoaa kuukauden mittaisen valmiusajan. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan hyvällä tasolla, eikä se ole ainakaan mikään ongelma OnePlus Padin kohdalla.

Itsellä OnePlus Padin akku riitti mainiosti yhdeksi viikoksi. Toki en olen mikään tablettien suurin käyttäjä, vaan testijakson aikana käytin laitetta 1-2 tuntia päivässä. Yleisesti käyttö oli sosiaalisen median tai netin selailua, sekä maksimissaan tunnin verran Netflixin katsomista. Itsellä tablettien käyttäminen on siis enemmän viihdekäyttöä, joten suurempaa käyttöä ei ole esimerkiksi työn osalta.

Akunkesto on hyvällä tasolla, eikä se ainakaan huono ollut. OnePlus on tuttuun tapaansa panostanut myös akun lataukseen, sillä OnePlus Pad tukee 67 watin tehoista SuperVOOC-pikalatausta. Kyseessä on sama lataus kuin OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n kohdalla. Valitettavasti Suomen markkinoilla OnePlus ei toimita mukana laturia, vaan sellainen on ostettava erikseen. Toki OnePlus Pad latautuu OnePlussan puhelimien latureilla, jollainen varmasti monelta OnePlus-käyttäjältä löytyy jo entuudestaan. Muilla kuin OnePlussan latureilla tehokkain latausnopeus on 27 wattia.

Pystyimme toteuttamaan OnePlus Padille tutun lataustestin OnePlussan 67 watin pikalaturilla ja sen tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

OnePlus Padin akun latausnopeus 67 watin pikalatauksella.

Tabletin suuri akku latautuu tyhjästä täyteen 80 minuutissa, eli hieman alle puolessatoista tunnissa. Tulokset olivat juuri sellaiset, mitä OnePlus on itsekin mainostanut. Akkua saatiin 15 minuutissa 31 prosenttia ja 30 minuutissa vastaavasti 53 prosenttia. Tunnin latauksen jälkeen akkua oli 84 prosentin verran. Akun lataus hidastui tasaisesti, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 4 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 18 minuuttia.

Tablettien mittapuulla 67 watin lataus on nopea, ja erityisesti alkuvaiheessa virtaa saadaan mukavan vikkelästi. OnePlus Pad latautuu selvästi nopeammin kuin useimmat kilpailijansa. Lataus USB-C-liittimen kautta on ainoa mahdollisuus, sillä tuettuna ei ole luonnollisestikaan langatonta latausta.

OnePlus Padiin on saatu myös OTG-tuki, joten sen avulla tabletin suuresta akusta voidaan jakaa virtaa esimerkiksi puhelimelle tai käyttää tablettia virtalähteenä muille USB-laitteille.

Kamerat

Tableteissa kamerat eivät ole tärkein asia, johon valmistajat haluavat panostaa. Myöskin OnePlus Pad tarjoaa kamerat, joita ostajat voivatkin odottaa. Tabletissa on yksi kamera takaosassa sekä yksi kamera etuosassa. Testijakson aikana todettiin, että kamerat eivät ole mitenkään liian heikot, vaan ne ovat riittävät.

Takaosan kamera perustuu 13 megapikselin tasoiseen sensoriin, mutta OnePlus ei ole tarkemmin määrittänyt käytössä olevaa sensoria. Laitteesta saatujen tietojen mukaan kyseessä on Hynix HI1336, Samsung S5K3M5SX tai Sony IMX214 -sensori, mutta tarkkaa versiota ei pystytty varmistamaan. Kamerassa on kuitenkin f/2.2-aukolla ja 23 mm polttovälillä varusteltu linssi.

OnePlus ei itsekään mainosta tabletin kameroita juurikaan, joten mitään ihmeitä ei kannata odottaa. Testijakson aikana itse kuitenkin totesin kuvien laadun takakameralla olevan hyvä ja riittävä ainakin tablettikäyttöön. Kameralla pystyy helposti kuvaamaan dokumentteja sekä se toimii satunnaiseen kuvaamiseen.

Tuskin kovin moni lähtee kuvaamaan tabletilla, joten kameralla ei ole niinkään väliä. Tästä huolimatta otimme testijakson aikana muutamia kuvia, joista kukin näkee kuvanlaadun. Kuvat ovat alapuolella pakattuna, mutta alkuperäisessä resoluutiossaan ne ovat OneDrivessa tämän linkin takana.

OnePlus Padin etuosassa on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera videopuheluita varten. Käytössä olevaa kamerasensoria ei ole kerrottu, mutta etukamerassa on kuitenkin f/2.3-aukko sekä 19 mm polttoväli. Kamerassa on korkeintaan 100 asteen kuvakenttä. Kuvanlaatu on riittävä videopuheluita ajatellen, mutta selfiekuvaukseen sitä ei ole tarkoitettu.

Etukamerassa on myös niin sanottu ”Limelight” -ominaisuus, joka toimii videopuheluiden kanssa. Sen avulla kamera pystyy tunnistamaan kasvot ja se pitää henkilön keskellä rajaamalla kuvaa. Vastaavia toimintoja on nähty monissa muissakin tableteissa.

Videokuvauksen osalta OnePlus Pad on perustasolla. Takaosan kameralla voidaan kuvata korkeintaan 4K 30 fps -videota, mutta vaihtoehtoina ovat myös tarkkuudet 720p sekä 1080p. Elektroninen vakautus toimii ainoastaan 1080p-tarkkuudesta alaspäin. Etukamera tukee korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta.

Kamerasovellus on OnePlus Padin kohdalla pitkälti samanlainen kuin OnePlussan puhelimillakin. Toki sitä on nyt optimoitu suurelle näytölle ja joitakin ominaisuuksia on karsittu. Sovelluksen vasempaan reunaan on laitettu asetukset salamalle, ajastukselle, AI-tilalle, kuvasuhteelle sekä HDR-toiminnolle. Lisäksi näiden alapuolella on zoomivalikko (1x ja 2x). Oikeassa reunassa on kameroiden vaihtopainike (etu- tai takakamera), laukaisinpainike sekä edellisien kuvien pikapainike.

Päänäkymän alareunassa on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa ovat kuvaustilat yö, video, valokuva, selfie ja lisää-valikon takaa löytyvät panoraama, hidastus ja intervallikuvaus. Kokonaisuus on hyvin yksinkertainen, eikä tarjolla ole mitään suuria yllätyksiä. Kamerasovelluksen todettiin toimivan nopeasti, eikä vastaan tullut ongelmia.

Käyttöjärjestelmä

Android-tablettien heikko kohta on usein ollut ohjelmisto, sillä Androidia ei ole alun perin kovin hyvin optimoitu suurille näytöille. Google on tehnyt tähän muutoksia Android 12L -versiosta lähtien ja parannuksia nähtiin vielä Android 13 -versiossa. OnePlus käyttää Android 13 -käyttöjärjestelmää, jonka päällä on OxygenOS 13.1 -käyttöliittymä.

Päivityslupauksen osalta OnePlus Pad on hyvällä tasolla. OnePlus on vakuuttanut tabletin saavan 3 suurta Android-versiopäivitystä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Odotettavasti tabletti saa Android 14-, Android 15- ja Android 16 -versiot ja tietoturvapäivityksiä aina kevääseen 2027 asti. Testijakson aikana tabletti sai ainakin yhden päivityksen, jonka mukana toimitettiin Googlen 5. toukokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

OxygenOS 13.1 on optimoitu suurelle näytölle, mutta yleiset toiminnallisuudet ovat samanlaiset kuin OnePlussan omillakin puhelimilla. Käyttöliittymään on tehty kuitenkin toimintoja, jotka parantavat kokemusta. Lukitusnäytöllä on otettu käyttöön kaksiosainen toteutus, jossa vasemmassa reunassa on päivämäärä ja kellonaika, jonka lisäksi oikeassa reunassa on ilmoitukset. Vastaava ratkaisu nähdään myös ilmoitusvalikossa, jossa pika-asetukset ovat vasemmalla ja ilmoitukset oikealla.

Aloitusnäyttöön on tehty nyt niin sanottu ”tehtäväpalkki”, johon voi valita suosikkisovelluksia sekä se ehdottaa viimeaikaisia sovelluksia. Sovellusvalikon OnePlus on pitänyt ennallaan. Asetusvalikossa on nyt valikko näytön vasemmassa reunassa ja asetukset aukeavat oikeaan reunaan. Vastaavia optimointeja nähdään myös OnePlussan muissa omissa sovelluksissa.

OnePlus on lisännyt mukaan myös muutamia muita optimointeja. Kahden sovelluksen jaettuun näkymään päästään helposti pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas kahdella sormella. Kaikki sovellukset eivät tue jaettua näkymään, mutta se on kätevä tuettujen sovelluksien kanssa. Näkymässä sovellusikkunoiden kokoa voidaan myös muokata tai tallentaa sovellusparit aloitusnäyttöön. OnePlus Padilla voidaan myös avata sovelluksia kellumaan muiden päälle.

Mukana on kaksoisikkunat-toiminto, jonka avulla saman sovelluksen voi avata kahdessa ikkunassa. Valitettavasti toiminto oli käytössä vain valituissa OnePlussan sovelluksissa. OnePlus on toteuttanut myös mahdollisuuden muokata sovelluksien näytön kokoa niissä sovelluksissa, jotka eivät tue kunnolla vaakatasossa käyttämistä. Valitettavasti se ei ollut käytettävissä yhdessäkään testatussa sovelluksessa.

Vaikka OnePlus on pyrkinyt optimoimaan kokemusta suurelle näytölle paremmaksi, niin kokemus on silti hieman keskeneräinen. Syynä on todennäköisesti Android itsessään, sillä monet sovellukset eivät ole optimoitu tablettikäyttöä ajatellen. Onneksi Googlen omat sovellukset alkavat olemaan jo miellyttäviä tableteilla, mutta kolmannen osapuolen sovellukset kaipaavat vielä optimointia.

Testijakson aikana ohjelmisto tuntui kuitenkin toimivan hyvin, eikä vastaan tullut suuria ongelmia. Ohjelmisto ajaa asiansa ja kyseessä on mielestäni yksi parhaimmista Android-tableteista tällä hetkellä. OnePlus Padissa havaitut puutteet ovat monissa muissakin Android-tableteissa, mutta OnePlussan tekemät optimoinnit pyrkivät parantamaan kokonaisuutta. Käyttökokemus on myös tuttu, jos on käyttänyt OnePlus-puhelimia viimeisen parin vuoden aikana.

Lisävarusteet rikastuttavat kokemusta

OnePlus on toteuttanut OnePlus Padille lisävarusteita, joilla pystyy laajentamaan tablettikokemusta. Näitä ovat muun muassa OnePlus Stylo -kosketusnäyttökynä, OnePlus Magnetic Keyboard -näppäimistö sekä OnePus Pad Case -suojakuori. Lisävarusteet ovat ostettava erikseen. Kynä maksaa 99 euroa, näppäimistö maksaa 149 euroa sekä suojakuori 69 euroa.

Tabletin rinnalla OnePlus toimitti testattavaksi myös näppäimistösuojakuoren sekä kosketusnäyttökynän, joista saatiin testijakson aikana kokemuksia.

Kynä yhdistyy tabletin yläreunassa olevaan magneettiseen latausalustaan, jossa se pysyy hyvin paikallaan. OnePlus Stylo on melko perinteikäs ja muistuttaa kokonsa vuoksi perinteistä kynää. Tämän ansiosta kynästä saa hyvän otteen. Kynä on väritykseltään valkoinen, mutta itse olisin halunnut nähdä kynän olevan tabletin tapaisesti vihreä. Valkoinen väritys ei sovi kokonaisuuden kanssa yhteen.

OnePlus Stylo yhdistetään tablettiin Bluetooth-yhteydellä ja yleisellä tasolla se toimii saumattomasti tabletin kanssa. Kynässä itsessään on 4096-tason paineherkkyys, joten esimerkiksi piirtäessä saa aikaiseksi eri paksuisia viivoja eri painetasoilla. Testien perusteella OnePlus Padissa toimii hyvin myös kämmenen virhekosketuksien vähentäminen, eli kämmentä voidaan lepuuttaa näytön päällä samaan aikaan piirtäessä tai kirjoittaessa kynällä.

OnePlussan mukaan kynässä on 2 millisekunnin latenssi, ja yleisellä tasolla mitään kovin suurta viivettä ei ollut havaittavissa. Henkilökohtaisesti en ole kynien suurin ystävä, jonka takia sen käyttäminen jäi todella vähälle. Toki jos tykkää tehdä muistiinpanoja kynällä tai piirtää, niin nyt se on OnePlus Padilla mahdollista.

OnePlus Magnetic Keyboard on lisävaruste, joka toimii suojakuorena, näppäimistönä sekä kosketuslevynä. Suojakuori on tabletin tavoin vihreä ja siinä on nahkamainen kuviointi. OnePlus Pad yhdistyy alareunastaan näppäimistöön hyödyntämällä pogo-liitäntää ja magneetteja. Suojakuoren varassa tabletin saa myös hyvään asentoon.

Näppäimistö itsessään on perinteikäs, mutta valitettavasti OnePlus ei tarjoa Pohjoismaiden markkinoille suunnattua versiota. Mukana ei ole ääkkösiä, joka hankaloittaa käytettävyyttä. Näppäimistöasettelun voi kuitenkin muuttaa laitteen asetuksista. Valitettavasti OnePlus ei ole tuonut näppäimistöön taustavalaistusta, joka hankaloittaa käyttöä hämärässä.

Näppäimistön ohella on myös kosketuslevy, jolla voidaan ohjata tablettia. Näytölle tulee esille pyöreä osoitin, josta näkee missä mennään. Kosketuslevy tukee tuttuun tyyliin painallusta, jonka lisäksi siinä on tuki monikosketuseleille. Kosketuslevyn totesin olevan melko pieni, mutta se ajaa kuitenkin asiansa. Samat asiat saa helpommin tehty kosketusnäytöllä, joten suurta hyötyä en huomannut.

Lisävarusteilla saa OnePlus Padin kokemusta laajennettua, mutta ne eivät ole mielestäni mitenkään pakollisia. Jos tykkää kirjoittaa perinteisemmällä näppäimistöllä tai tykkää piirtää, niin siinä tapauksessa lisävarusteet ovat käteviä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Pad -tablettia.

OnePlus Pad on tietyllä tavalla Android-tablettien eliittiä. Tabletti kipuilee samoissa kohdissa kuin muutkin Android-tabletit, mutta OnePlussan lähestymistapa erityisesti teknisiin ominaisuuksiin on ilahduttava. Tämän takia OnePlus Padia on helppo suositella, jos haluaa hankkia Android-tabletin.

Testijakson aikana itse totesin tabletin muotoilun olevan tyylikäs ja laadukkaat materiaalit antavat premium-tuntumaa. Teknisesti tabletissa on paljon vahvuuksia, joita ovat muun muassa 144 hertsin näyttöpaneeli sekä tehokas Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri. OnePlus Padin akku kestää myös hyvin ja mukaan on saatu puhelimista tuttu pikalataus. Tabletin muita vahvuuksia ovat hyvä äänentoisto sekä asiansa ajavat kamerat. Myös lisälaitteiden kanssa pystyy laajentamaan tablettikokemusta.

Suurimmat heikkoudet itselleni OnePlus Padin kohdalla olivat kuulokeliittimen, muistikorttipaikan ja sormenjälkilukijan puutteet. Lisäksi on huomioitavaa, että tabletin mukana ei toimiteta laturia, vaan se on ostettava erikseen. OnePlus ei tarjoa myöskään versiota, jossa olisi mobiiliverkkoyhteydet. Ohjelmistokokemus on kohtuullinen, mutta OnePlus Pad kipuilee samoissa kohdissa kuin monet muutkin Android-tabletit. Näitä ovat muun muassa kolmansien osapuolien sovelluksien optimoinnit suuremmille näytöille.

Kovin paljoa haastajia ei OnePlus Pad -tabletille ole 500 euron hintaluokassa. Tämän takia OnePlus iskeekin sopivaan rakoon Android-kategoriassa. Monien muiden valmistajien tabletit ovat edullisempia ja se näkyy myös heikommissa tekniikoissa. Samsungilla on huippuluokan tabletteja, mutta niiden hinnat ovat selvästi korkeampia.

Suomessa OnePlus Pad on ollut myynnissä toukokuusta 2023 lähtien ja tarjolla on 8 + 128 gigatavun versio 499 euron hintaan. Tabletista on olemassa ainoastaan vihreä väriversio.

OnePlus Pad

8.5

OnePlus Padin todettiin tarjoavan rahalle vastinetta. Kyseessä on yksi parhaimmista Android-tableteista alle 500 eurolla.

Hyvää
  • Tyylikäs muotoilu ja laadukkaat materiaalit
  • Laadukas LCD-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella
  • Dimensity 9000 tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
  • Hyvät kaiuttimet
  • Kamerat ajavat asiansa
  • Erikseen ostettavissa lisävarusteita (kuten näppäimistö ja kynä)
Huonoa
  • Ei sormenjälkilukijaa, muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Laturia ei toimiteta mukana
  • Mobiiliverkkoyhteyksillä varusteltu versiota ei ole tarjolla
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut