ArvostelutPOCOYleinen

Testissä POCO X3 NFC – Valttikortteina 120 Hz näyttö, 5160 mAh akku ja edullinen 269 euron hinnoittelu

POCO X3 NFC

Xiaomi on tänä vuonna kovaa tahtia pyrkinyt tekemään Poco-brändistään tunnettua niin Euroopassa sekä myös muilla markkina-alueilla. Olemme aikaisemmin SuomiMobiilissa testanneet muun muassa huippuluokan ominaisuuksilla varustellun Poco F2 Pro -5G-puhelimen, mutta tällä kertaa vuorossa on alle 300 euron hintainen Poco X3 NFC. Kyseessä on erittäin mielenkiintoisilla ominaisuuksilla varusteltu puhelin, joka tarjoaa myös vastinetta rahalle odotettua enemmän.

Poco X3 -puhelimessa on muutama ominaisuus, jotka ovat alle 300 euron puhelimessa erittäin harvinaisia. Xiaomi hyödyntää laitteessa muun muassa Qualcommin tuoretta Snapdragon 732G -järjestelmäpiiriä, joka tarjoaa pelaamiseen optimoitua suorituskykyä sekä 4G-modeemin. Yksi mielenkiintoisimmista seikoista on puhelimen 120 hertsin näyttöpaneeli, jollaiseen törmätään usein vain arvokkaissa huippupuhelimissa. Poco X3 on varusteltuna myös suurella akulla, tehokkaalla pikalatauksella, tarkalla näytöllä sekä stereokaiuttimilla. Puhelimessa on siis monia sellaisia ominaisuuksia, joita ei ole aikaisemmin alle 300 euron puhelimissa nähty.

Suomessa Poco X3 on tulossa myyntiin tänään 19. lokakuuta 2020 ja hintaa puhelimella on 269 euroa. Tarjolle on tulossa kaksi väriversiota, jotka ovat sininen Cobalt Blue sekä harmaa Shadow Gray. Testissä käynyt väriversio oli harmaa.

Tässä artikkelissa tulemme keskittymään siis uuden Poco X3 NFC -puhelimen 6 + 128 gigatavun versioon Shadow Gray -väriversiossa. Artikkelissa tutustumme puhelimen ulkoiseen toteutukseen, laatutuntumaan, näyttöön, kameroihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin. Katsomme myös puhelimen akun latautumisnopeuden sekä tutkimme kuinka hyvin puhelin kestää Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
POCO X3 NFC (M2007J20CG)
Mitat: 165.3 x 76.8 x 9.4 mm
Paino: 215 g
Rakenne: Alumiinikehys / muovipinta takana / Gorilla Glass 5 -lasi edessä / IP53
Näyttö: 6.67 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 732G (2x 2.3 GHz Kryo 470 & 6x 1.8 GHz Kryo 470)
Grafiikkasuoritin: Adreno 618
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (Sony IMX682 / f/1.89 / 1/1.73" / 0.8 µm / PDAF) + 13 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1.0 µm /119 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.2 / 1/3.4" / 0.8 µm)
Akku: 5160 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + MIUI 12 for POCO (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 30 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.1 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä/ infrapunalähetin
Värit: Cobalt Blue ja Shadow Gray
Hinta: 269 €

Myyntipakkaus

Poco X3 NFC:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa puhelimen Poco-brändille ominaisessa myyntipakkauksessa, joka on musta, mutta korostusvärinä käytetään keltaista. Pakkauksen päälipuolella on tuotu vahvasti esille laitteen mallinimi sekä Poco-brändi, kun taasen Xiaomia ei suuremmin mainita paketin ulkopuolella. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on ilmoitettuna myös sisältä löytyvän puhelimen väri- ja muistivariantti, IMEI-tiedot sekä pakkauksen sisältö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun pakkaus avataan, tulee esille keltainen laatikko, jossa heti päällimmäisenä on erillinen pahvitasku. Taskusta löytyy metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, käyttöopas, takuukortti sekä pehmeämuovinen läpinäkyvä suojakuori. Tämän jälkeen pakkauksesta tulee esille muoveihin käärittynä itse Poco X3 NFC -puhelin ja myyntipakkauksen pohjalla ovat vielä 33 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Poco X3 -puhelimen myyntipakkaus on ulkoisesti tyylikäs ja sisällöltään se tarjoaa kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan. Omassa alle 300 euron hintaluokassaan Poco X3:n mukana toimitetaan kuitenkin yllättävän paljon niin sanottua ekstraa. Esimerkiksi suojakuori ei ole koskaan itsestään selvyys, minkä lisäksi tehokasta 33 watin pikalaturia ei kovinkaan usein tässä hintaluokassa nähdä.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poco X3 ei pääse suuremmin yllättämään rakenteensa osalta, sillä tuntuma on yllättävän muovinen. Xiaomi on ilmoittanut puhelimessa olevan alumiinikehys, muovinen takapinta sekä Gorilla Glass 5 -lasi etuosassa. Muovisen tuntuman luo takaosan lisäksi kehyksen vahva maalipinta, joka tekee tuntumasta selvästi muovisemman kuin alumiinisen.

Puhelin on tuotu myyntiin ainoastaan kahdessa väriversiossa, jotka ovat harmaa Shadow Gray sekä sininen Cobalt Blue. Molemmissa väriversioissa on kiiltäväpintainen takaosa.

Xiaomi on ilmoittanut Poco X3 -puhelimen virallisiksi mitoiksi 165,3 x 76,8 x 9,4 millimetriä ja painoksi 215 grammaa. Puhelin on saatu varsin tuttuihin mittoihin, mutta paksuutta ja painoa on yllättävän paljon. Poco X3 on myös yllättävän jämäkkä, eikä se päästä minkäänlaisia natinoita tai anna ollenkaan periksi käsien välissä taivuteltaessa.

Käsituntumaltaan Poco X3 on ehkä hieman painava ja paksu, mutta siihen tottui muutamassa päivässä, eikä siihen enää parin viikon jälkeen kiinnittänyt ollenkaan huomiota. Puhelimen reunoilta pyöristetty takaosa paransi hieman tuntumaa kädessä, minkä lisäksi laitteessa ei ollut havaittavissa häiritsevän teräviä saumakohtia. Jälleen kerran kehyksen ja näyttölasin välillä on erillinen musta muovikaistale, mutta se annettaneen jo anteeksi alle 300 euron hintaisessa puhelimessa.

Pieni pettymys, mutta silti ymmärrettävä rakenteellinen ratkaisu Poco X3 -puhelimessa on takaosan muovipinta. Pinta on kiiltävää muovia, minkä vuoksi se myös naarmuuntuu herkästi peruskäytössä. Testijakson aikana oli kuitenkin varsin ilahduttavaa nähdä, ettei se päässyt naarmuuntumaan aivan niin paljoa kuin mitä pystyi ehkä odottamaan. Tämä on todennäköisesti ulkonevan kamera-alueen ansiosta, sillä muovipinta ei pääse kokonaisuudessaan osumaan tasolla olevaan likaan, joka naarmuttaa muovia. Naarmuja oli havaittavissa ainoastaan puhelimen alareunassa, joka on jatkuvasti kiinni pöydässä tai muissa pinnoissa. Naarmuuntumisen estämiseksi Xiaomi toimittaa puhelimen mukana onneksi myös suojakuoren.

Muovipinnan ongelmia on usein sähköisyys sekä lian jääminen pintaan kiinni. Myös Poco X3:n takaosaan sormenjäljet sekä muu lika jää kiinni helposti, mutta lähtee myös yllättävän helposti pois, joten Xiaomi on laittanut takaosaan jonkinlaisen likaa hylkivän pinnoitteen. Kiiltävä takaosa oli myös erittäin sähköinen heti paketista otettaessa, sillä se keräsi kaiken pölyn itseensä. Testijakson lopulla takaosan sähköisyys oli kuitenkin hieman heikentynyt, eikä se kerännyt pölyä enää samalla tavalla.

Poco X3 -puhelimen rakenteesta on saatu myös IP53-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Tämä tarkoittaa, että puhelin kestää pölyä sekä jonkin verran vettä. Vettä puhelin kestää esimerkiksi vesisateen muodossa tai pieninä roiskeina, mutta Poco X3:sta ei ole suunnattu upotettavaksi veteen tai tahallisesti altistettavaksi vedelle. Puhelimen takuu ei takaa mitään nesteestä aiheutuneita ongelmia, joten tämä kannattaa ottaa huomioon. Harvoin tässä hintaluokassa puhelimista löytyy minkäänlaista IP-luokitusta, joten Poco X3:n IP53-sertifikaattia voidaan pitää pienenä plussana.

Laitteen etuosassa valtaa on pitämässä suuri näyttöpaneeli, joka vie pinta-alasta noin 84,5 prosenttia. Näytön kehykset ovat siis kohtalaisen kapeat, mutta alareunaan on tuttuun tyyliin jätetty hieman paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunaan Xiaomi on sijoittanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, minkä lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Poco X3 on varusteltuna myös hieman jo harvinaisella ilmoitusvalolla, joka sijaitsee puheluihin käytettävässä kuulokkeessa. Ilmoitusvalo on kuitenkin varsin pieni, eikä sitä aina edes huomaa.

Poco X3 on takaosaltaan hieman poikkeava Xiaomin puhelin, sillä silmiin pistää heti ensimmäisenä keskitetty kamera-alue, joka on muotoiltu hieman poikkeavaksi. Kamera-alueessa on neljä kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Kamera-aluetta korostamassa on muovipintaan tehty ympyrä, jonka kehällä lukee ”64MP AI Super Camera” sekä ”Designed By Poco”. Takaosaan on tehty myös ilmettävä tuova kuviointi, jossa on myös todella suurella merkittynä POCO-logo. Takaosaltaan Poco X3 ei ole siis aivan pelkistetymmästä päästä, minkä lisäksi laite eroaa selvästi massasta.

Puhelimen oikeaan kylkeen Xiaomi on sijoittanut äänenvoimakkuuspainikkeiden ohella virtapainikkeen, johon on yhdistettynä sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuma on yllättävän hyvä ja erityisesti äänenvoimakkuuspainikkeiden vaste oli erinomainen. Virtapainike on upotettu omaan syvennykseensä, joten sen vaste ei ole aivan yhtä hyvä. Poco X3:n vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti.

Poco X3:n yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä kaiutinta varten tehty erillinen reikä. Puhelimen alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö

Näyttöä voidaan pitää Poco X3 -puhelimen yhtenä suurimmista yllätyksistä, sillä se on hintaluokassaan selvästi poikkeava verrattaessa moniin kilpaileviin puhelimiin. Poco X3 tarjoaa suuren 6,67 tuuman kokoisen LCD-näyttöpaneelin, joka ei sinällään ole millään tavalla yllättävä. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä ja 395 pikseliä tuumaa kohden. Näyttöön on saatu myös 20:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä etukameraa varten tehty reikä.

Erikoisen Poco X3:n näytöstä tekee sen virkistystaajuus, joka on jopa 120 hertsiä. Aikaisemmin alle 300 euron puhelimissa on saatu luottaa vain 60 hertsin näyttöihin, mutta nyt Xiaomi on halunnut tarjota ominaisuuden, joka on tuttu vain huippuluokan laitteista. 120 hertsin virkistystaajuus on siis Poco X3 -puhelimen suurin valttikortti, sillä se tarkoittaa sulavampaa käyttökokemusta, jollaisen saa usein vain yli 800 euron puhelimissa.

Omassa hintaluokassaan Poco X3:n näyttö on hyvä ja esimerkiksi värintoisto on oletusasetuksilla yllättävänkin miellyttävä. Näytön kirkkaus yltää noin 450 nitiin, joten se ei ole aivan korkeimmasta päästä, mutta mielestäni testijakson aikana ei tullut vastaan tilannetta, jossa kirkkaus ei olisi riittänyt. Ainoa haasteita mahdollisesti tuottava tilanne on auringonvalo, jolloin luettavuus ei ole parhaimmillaan. Näytön asetuksissa on kuitenkin erillinen auringonvalotila, joka optimoi kirkkauden voimakkaaseen valoon ja ainakin sen ollessa päällä luettavuus suorassa auringonvalossa parani hieman.

Näytön yläosassa on keskitetysti etukamerareikä.

Puhelimen edullinen hinnoittelu näkyy kuitenkin pieninä yksityiskohtina näytössä. Esimerkiksi etukameraa varten tehdyssä reiässä on havaittavissa pietä varjoefektiä, sillä näytön kirkkaus siinä kohdassa ei ylety samalle tasolle muun näytön kanssa. Varjoefektiä on havaittavissa myös näytön ulkoreunoilla ja se on nähtävillä voimakkaammin mitä pienemmästä kulmasta näyttöä katsoo.

Toinen Poco X3:n näytön vahvuus korkean virkistystaajuuden ohella on korkea kosketusherkkyys. Näyttöön on saatu monista pelipuhelimista tuttu 240 hertsin kosketusherkkyys, mikä tarkoittaa, että näyttö lukee kaikki kosketukset 240 kertaa sekunnissa, jolloin kosketuksen ja toiminnon alkamisen välinen viive on todella pieni. Testijakson aikana Poco X3:n näyttö reagoi todella hyvin kosketuksiin, mutta eroa tavallisempiin puhelimiin ei tullut havaittua.

Poxo X3 on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, joka tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HDR-toistoa monissa suoratoistopalveluissa. Valitettavasti esimerkiksi Netflixissä joudutaan kuitenkin tyytymään katseluun ilman HDR:ää, mutta Full HD -maksimitarkkuus kuitenkin laitteelta onnistuu.

Kokonaisuudessaan näyttö yllätti testijakson aikana positiivisesti, sillä 120 hertsin virkistystaajuus sekä tarkka resoluutio takasivat miellyttävän kokemuksen. LCD-tekniikka alle 300 euron puhelimessa on ymmärrettävää, minkä lisäksi pienet heikkoudet, kuten varjot näytön reunoilla ja kamerareiän kehyksellä ovat läsnä lähes kaikissa edullisemman hintaluokan puhelimissa.

Xiaomi tarjoaa näytölle mielestäni jälleen miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Poco X3:n kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä.

Värien ohella näytölle löytyy myös paljon muita asetuksia. Poco X3 tukee muun muassa lukutilaa, yötilaa sekä tummaa tilaa. Käyttäjät voivat myös vaihtaa virkistystaajuutta 60 ja 120 hertsin välillä. Xiaomi antaa lisäksi mahdollisuuden etukamerareiän piilottamiseksi, ja käyttäjät voivatkin valita näytön yläreunan osittaisen piilottamisen niin, että tilapalkki muuttuu vain mustaksi. Vaihtoehtoisesti reikä on mahdollista piilottaa kokonaisuudessaan, jolloin tilapalkki siirtyy myös etukameran alapuolelle. Poco X3 ei valitettavasti tue LCD-näyttötekniikkansa takia always-on-display-ominaisuutta.

Tekniikka ja suorituskyky

Kuten jo aikaisemmin todettiin, niin Poco X3 on maailman ensimmäinen älypuhelin Qualcommin uudella Snapdragon 732G -järjestelmäpiirillä. Kyseessä elokuussa julkaistu järjestelmäpiiri, joka on suunniteltu edullisemman keskihintaluokan 4G-puhelimille. Vaikka järjestelmäpiiri on uusi, niin siihen ei ole integroitu 5G-modeemia, joten Poco X3:n toiminta mobiiliverkoissa rajoittuu 4G-tukeen.

Snapdragon 732G on valmistettu jälleen 8 nm tekniikalla ja siinä on hieman korkeammalle kellotetut ytimet kuin edeltäjäversiossa. Piirissä on kaksi 2,3 GHz:n kellotaajuudella hyrräävää Kryo 470 -ydintä sekä kuusi 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää samanlaista Kryo 470 -ydintä. Grafiikkapiirinä toimii Adreno 618, jossa kerrotaan olevan 15 prosenttia parempi suorituskyky kuin aikaisemmin.

RAM-muistia Poco X3 -puhelimeen on saatu mukavat 6 gigatavua ja se perustuu LPDDR4x-standardiin. Sisäistä tallennustilaa Suomessa myyntiin saapuvassa versiossa on 128 gigatavua ja se perustuu UFS 2.1 -standardiin. Puhelimesta on maailmalla olemassa myös edullisempi 64 gigatavun versio, mutta tätä ei laajasti nähdä myynnissä Suomessa. Xiaomi on laittanut puhelimeen myös microSD-muistikorttipaikan, joten tallennustilaa saadaan tarvittaessa laajennettua. Huomionarvoista kuitenkin on, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Koska kyseessä on ensimmäinen Snapdragon 732G -järjestelmäpiiriin perustuva älypuhelin, niin vastaavia laitteita ei ole vielä markkinoilla. Ajoimme puhelimessa läpi testijakson aikana tutut suorituskykytestit, joissa Poco X3 osoitti kyvykkyytensä Snapdragon 732G:n suorituskyky tietyillä osa-alueilla on selvästi parempi kuin kilpailevilla piireillä. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Poco X3:n saamia pisteytyksiä samassa hintaluokassa pyöriviin Motorola Moto G8 Power- sekä Samsung Galaxy A51 (4G) -puhelimiin.

Testitulokset
POCO X3 NFC (SD732G) Motorola Moto G8 Power (SD665) Samsung Galaxy A51 (4G) (E9611)
AnTuTu (V8): 209 237 pistettä 173 572 pistettä 177 761 pistettä
Geekbench 4 (single): 1441 pistettä 1511 pistettä 1251 pistettä
Geekbench 4 (multi): 5599 pistettä 5561 pistettä 5474 pistettä
Geekbench 5 (single): 290 pistettä 311 pistettä 289 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1405 pistettä 1372 pistettä 1243 pistettä
PCMark 2.0: 6130 pistettä 6885 pistettä 4815 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2561 pistettä 1078 pistettä 1599 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2549 pistettä 933 pistettä 1495 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2603 pistettä 2364 pistettä 2115 pistettä

Suorituskykytestien pisteistä nähdään, että Poco X3 voittaa kilpailijansa suorituskyvyssä lähes jokaisessa kohdassa. Testijakson aikana suorituskyky ei ollut myöskään ongelma päivittäisessä käytössä, vaan kokemus oli yllättävän sulava ja yksinkertaisesti toimiva. Raskaimpien sovelluksien tai esimerkiksi kameran käynnistymisessä ei mennyt liikaa aikaa, vaan kokemus oli positiivinen. Snapdragon 732G:n suorituskyky riittää varmasti myös raskaimmissakin peleissä, mutta aivan huippuluokan järjestelmäpiirien kaltaista kokemusta ei kannata odottaa. Alle 300 euron hintaluokassa suorituskyky riittää kuitenkin mainiosti.

Xiaomi on ottanut Poco X3:n suunnittelussa huomioon myös mahdollisen lämpeämisen, sillä laitteen sisältä löytyy LiquidCool Technology 1.0 Plus -nestejäähdytysjärjestelmä. Järjestelmä koostuu monikerroksisesta grafiittilevystä, joka hajauttaa tehokkaasti näytön tuottaman lämmön, sekä LiquidCool-lämpöputkesta, joka tehostaa järjestelmäpiirin jäähtymistä. Testijakson aikana ei ollut havaittavissa suurempaa puhelimen kuumenemista missään kohdassa, joten jäähdytysjärjestelmä todennäköisesti hoitaa tehtävänsä.

Äänentoisto, infrapunalähetin, sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Poco X3 on varusteltu myös monilla muilla mielenkiintosilla teknisillä ratkaisuilla, sillä puhelimessa on muun muassa infrapunalähetin, stereoäänentoisto, kuulokeliitin, kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä kasvojentunnistus. Poco X3 tarjoaa siis paljon erilaisia toteutuksia omassa hintaluokassaan.

Stereoäänentoisto nähdään vain harvoin edullisemmissa älypuhelimissa, mutta Poco X3 on nyt poikkeus. Yksi kaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla puhelimessa ja sen kautta on miellyttävää kuunnella musiikkia. Lisäksi kaiuttimista löytyy puhtia kovempaankin äänentuotantoon, joka varmasti miellyttää monia.

Poco X3 on varusteltuna lisäksi perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joten langallisien kuulokkeiden ystäville löytyy myös miellyttävä lisäys. Bluetooth-kuulokkeita käyttäville Poco X3 tarjoaa myös Bluetooth 5.1 -yhteyden, joka takaa myös omalta osaltaan vakaan ja hyvän äänentoiston.

Xiaomin puhelimet on tunnettu myös infrapunalähettimistään, ja sellainen onkin nyt saatu myös Poco X3 -puhelimeen. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Koska puhelimen nimi on virallisesti Poco X3 NFC, niin luonnollisesti yksi laitteen tekninen ominaisuus on myös tuki NFC:lle. NFC mahdollistaa muun muassa lähimaksamisen kaupan kassalla tai pikayhdistämisen muun muassa Bluetooth-kuulokkeisiin, jos niistä löytyy tuki NFC:lle.

Sormenjälkilukija sijaitsee oikeassa kyljessä.

Sormenjälkilukija Poco X3 -puhelimessa on integroituna virtapainikkeeseen, joten se sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä. Kylkeen sijoitetulle sormenjälkilukijalle on omat ystävänsä ja myös sen käyttölogiikkaan tottuu helposti parinkin viikon aikana. Poco X3:n kohdalla sormenjälkilukija on itsessään erittäin nopea toimimaan sekä varma monessakin tilanteessa. Testijakson aikana lukijaan oli rekisteröity ainoastaan yksi sormi, sillä lukitus aukeaa erittäin näppärästi muun muassa peukalolla.

Toinen biometrinen lukituksen avaustyyli Poco X3.ssa on kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Kasvojentunnistus on toimivuudeltaan erittäin nopea ja se tunnistaa kasvot aina lähes saman tien, kun virtapainiketta painetaan. On kuitenkin hyvä huomata, että etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus ei ole yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, sillä kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla.

Akunkesto ja pakkastesti

Poco X3 -puhelimen valttikortti löytyy akun suuruudesta, sillä Xiaomi on laittanut mukaan massiivisen 5160 milliampeeritunnin akun. Suuren akun ohella Xiaomi on varustellut puhelimen myös tehokkaalla 33 watin pikalaturilla, jollainen nähdään vain harvoin alle 300 euron puhelimessa. Lähtökohdat ainakin teknisien tietojen perusteella ovat Poco X3 -puhelimessa kohdillaan.

Testijakson aikana akunkesto oli todella hyvä, sillä iltaisin akkua oli toisinaan jopa 40 prosenttia jäljellä. Käyttö testijakson aikana oli aika aktiivista, ja puhelinta käytettiin myös monipuolisesti sosiaalisen median selaamiseen, kameroiden käyttämiseen, muutamiin puheluihin, viestittelyyn sekä videoiden katseluun. Puhelin oli myös päivän aikana aina yhdistettynä mobiiliverkkoihin, useita tunteja Wi-Fi-verkkoihin, minkä lisäksi Poco X3:sta saatettiin päivän aikana käyttää yhdistettynä Bluetooth-kuulokkeisiin tai -kaiuttimeen useita tunteja. Kevyemmällä käytöllä akun saa varmasti kestämään jopa yli kaksikin päivää.

Xiaomin mukaan Poco X3:n tehokas 33 watin pikalaturi lataa laitteen suuren akun 30 minuutissa 62 prosentin varaustasoon ja 65 minuutissa tyhjästä täyteen. Tuttuun tyyliin testijakson aikana testasimme pitävätkö Xiaomin mainospuheet tehokkaasta latauksesta paikkansa ja lataustestin tulokset ovatkin nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Poco X3 NFC -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 33 watin pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Xiaomin lupaukset 65 minuutin latauksesta eivät pidä täysin paikkaansa. Lataustestissä Poco X3:n akku latautui tyhjästä täyteen 75 minuutissa, joten lataus on siis 10 minuuttia hitaampi kuin on ilmoitettu. Puolessa tunnissa akku latautui 50 prosentin varaustasoon ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin noin 57 minuutissa. Ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat noin 8 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia latautuivat 18 minuutissa. Latausnopeus hidastuu loppua kohden siis selvästi.

Kaiken kaikkiaan pikalataus on kuitenkin todella nopea ja hienoa nähdä Poco X3:n tarjoavan jopa 33 watin pikalataus. Verrattuna akun suuruuteen on pikalataus myös jopa pakollinen, jotta lataaminen olisi edes mielekästä. Poco X3 -puhelinta ladataan vain USB-C-tyypin liittimen kautta, sillä laitteessa ei ole tukea esimerkiksi langattomalle lataukselle. Poco X3 on varusteltu kuitenkin OTG-ominaisuudella, joten puhelimella voidaan ladata muita laitteita kaapelin kautta.

Testijakson aikana Poco X3 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Poco X3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Puhelimen näyttö muuttui testin aikana hyytelömäiseksi, mikä johtuu Xiaomin hyödyntämästä IPS LCD -tekniikasta. Testin jälkeen kuitenkin havaittiin, että akun lataaminen sekä salaman käyttäminen olivat mahdollista, mikä on usein estetty laitteen ollessa kylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Poco X3:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Mistään parhaimmasta päästä ei Poco X3 kuitenkaan ollut, ja laitteen suuresta akusta prosentin katoaminen on jopa hämmästyttävää. Selitys tälle kuitenkin löytynee varmasti näytön korkeasta virkistystaajuudesta.

Pakkastestin perusteella Poco X3 kestää hyvin Suomen kylmissä pakkaspäivissä, vaikkakaan mikään aivan parhain puhelin ei pakkaskäyttöön olekaan. Näytön hyytelöityminen on LCD-näyttöjen suurin ongelma, joka vaivaa luonnollisesti myös Poco X3 -luuria. Akun kuluminen kummankaan testin aikana ei ollut kovin huolettavalla tasolla.

Kamerat

Kameroita Poco X3 -puhelin tarjoaa neljä kappaletta, joista kaksi ovat yllättävän potentiaalisia. Neloiskamera koostuu siis Sonyn kehittämästä 64 megapikselin pääkamerasta, 13 megapikselin tasoisesta ultralaajakulmakamerasta sekä 2 megapikselin tasoisista makro- ja syvyysterävyyskameroista. Kaksi viimeisintä 2 megapikselin kameraa ovat monessa tilanteessa täysin turhia ja ne ovat laitteessa pääasiassa vain markkinoinnin takia, jotta Poco X3:a voitaisiin mainostaan neloiskamerapuhelimena.

Pääkamerana on siis 64 megapikselin Sony IMX682 -sensori, jossa on f/1.89-aukko, 1/1,73” sensorikoko, 1,6 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Toinen kameroista on 13 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli, 1,0 µm pikselikoko sekä 119 asteen kuvauskenttä. 2 megapikselin makrokamerassa on f/2.4-aukko, 1,75 µm pikselikoko sekä 4 senttimetrin tarkennusetäisyys. Poco X3:n viimeinen kamera on tarkkuudeltaan myöskin 2 megapikseliä ja kyseessä on f/2.4-aukolla varusteltu syvyysterävyyskamera.

POCO X3 NFC:n neloiskamera lyhyesti:

  • 64 MP pääkamera (Sony IMX682, f/1.89, 1/1,73”, 1,6 µm, PDAF)
  • 13 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 13 mm, 1,0 µm, 119 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 µm, 4 cm tarkennus)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Poco X3:n pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 16 megapikselin kuvia, sillä Xiaomi hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Kuvien taltiointi myös 64 megapikselin tasoisena on mahdollista, mutta testijakson aikana kuvia otettiin vain 16 megapikselin tasoisena. Hyvässä valaistuksessa pääkamera on parhaimmillaan ja usein lopputulos on jopa uskomaton tässä hintapisteessä. Kuvat ovat tarkkoja, yksityiskohtaisia, värimaailmaltaan luonnollisia sekä muiltakin osin erittäin vaikuttavia. Vahvuutena on siis kuvaus päivänvalossa, mutta kun kuvataan hieman heikommassa valaistuksessa, niin laatu tippuu.

Heikossa valaistuksessa kuvattaessa laatu on kohtuullinen, mutta ei enää mitenkään radikaalin erikoinen verrattuna kilpailijoihin. Kuvissa on mielestäni hyvin yksityiskohtia, mutta yleisilme on hieman liian tumma, minkä vuoksi jotkin yksityiskohdat jäävät jopa kokonaan pois. Värimaailmaa on hieman korostettu verrattuna todellisuuteen, mutta se tuskin on suurin ongelma hämäräkuvauksessa. Poco X3:n pääkamera tukee onneksi myös erillistä yökuvaustilaa, jonka avulla kuvista saadaan heikommassakin valaistuksessa selvästi parempia sekä valoisempia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu puhelimen pääkameralla 16 megapikselin tarkkuudella.

Ultralaajakulmakamera on Poco X3:n toinen tärkeimmistä kameroista, mutta tämän osalta ei kuitenkaan kannata odottaa mitään kovin suuria ihmeitä. Kameran tarkkuus yltää 13 megapikseliin ja päivänvalossa kuvat ovat myös hyviä. Kuvissa on yksityiskohtia tarpeeksi ja dynaaminen alue on varsin kohtuullinen. Valitettavasti pääkameran kaltaisesta laadusta ollaan ultralaajakulmakameralla kaukana. Valaistuksen ollessa vähäisempi, niin kuvien laatukin heikkenee jälleen selvästi. Kuvista tulee todella tummia, monet yksityiskohdat heikkenevät ja dynaaminen alue on varsin heikko. Valitettavasti ultralaajakulmakamera ei tue yökuvaustilaa.

Poco X3:n ultralaajakulmakamera tukee myös linssinkorjausta, jolloin ultralaajakulmakameran tuottamat vääristykset pyritään korjaamaan. Ominaisuus toimii mielestäni hyvin, eikä sen kanssa ollut suuremmin ongelmia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioituna Poco X3:n ultralaajakulmakameralla.

Kolmas Poco X3:n kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jonka tarpeellisuudesta voidaan olla montaa mieltä. Yleisesti makrokamerat ovat olleet todella heikkoja, eikä nyt Poco X3:n kohdalla tähän ole tullut muutosta. Kameran kyvykkyys ei riitä muuta kuin hyvässä valaistuksessa kuvaamiseen, jolloin kuvien laatu ei myöskään päätä kovasti huimaa. Heikossa valaistuksessa makrokameralla ei yksinkertaisesti tee yhtään mitään. Alapuolella on muutama makrokuva.

Poco X3 on varusteltuna myös toisella 2 megapikselin kameralla, joka on tällä kertaa suunnattu vain muotokuvien taltioimiseen. Testien perusteella Poco X3 pystyy tunnistamaan yllättävän hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja sumentamaan taustan luonnollisesti. Ominaisuus toimii hyvin, jos kuvattavia kohteina on ainoastaan yksi, mutta jos kohteita on useampia, niin silloin taustasumennuksesta tulee usein erikoinen. Alapuolella on yksi kuva, jossa on käytetty muotokuvatilaa.

Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun MIUI 12 -käyttöliittymässä, ja Poco X3:ssa se on samanlainen kuin muissakin Xiaomin puhelimissa. Uusi kamerasovellus on käyttöliittymältään selvästi selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myös laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Perusominaisuudet ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida kuvausta avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy painike kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita valintoja.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomausvalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Poco X3:n kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran (0,6x) välillä. Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö, mutta lisää tiloja löytyy valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös uusitusta kamerasovelluksesta. Poco X3:n manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma ja makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (100 – 6400) sekä valotuksen korjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 64 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myöskin uusi videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Käyttöjärjestelmä

Poco X3 ei tarjoa käyttöjärjestelmän tai ohjelmiston osalta mitään kovin erikoista, sillä Xiaomi luottaa jälleen Googlen Android 10 -versioon, jonka päällä hyrrää MIUI 12 for POCO -käyttöliittymä. Testijakson aikana Poco X3 sai pari päivitystä, joista viimeisin toi mukanaan Googlen 1. elokuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Poco X3 on yksi harvoista Xiaomin älypuhelimista, jolle yhtiö on päättänyt antaa virallisen päivityslupauksen. Xiaomin mukaan puhelin tulee saamaan kolme vuotta järjestelmäpäivityksiä, mikä tarkoittaisi siis kaiken järjen mukaan kolmea suurempaa Android-versiota. Xiaomi ei ole kuitenkaan vahvistanut tarkoitettiinko lupauksella Android-versioita, vaiko vain ”joitakin” järjestelmäpäivityksiä, joilla optimoidaan esimerkiksi MIUI-käyttöliittymää.

Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat häirinneet kovin suuresti Poco X3:n käyttöä. Android 10 tuntui toimivan vakaasti, minkä lisäksi MIUI 12 -käyttöliittymä toimi ilman ongelmia. Olemme jo aikaisemmin muun muassa Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen arvostelun kohdalla käyneet varsin kattavasti läpi MIUI 12 -käyttöliittymän uudistuksia.

MIUI 12 on raskaasti kustomoitu Android-versio, jossa on otettu tietyissä elementeissä hieman oppia iOS-käyttöjärjestelmästä. Xiaomin toteutus käyttöliittymässä jakaa paljon käyttäjien mielipiteitä ja ainakin henkilökohtaisesti tykkään MIUI 12:n toteutuksesta. Vaikka kyseessä on selvästi poikkeava Android-versio, niin sen vahvuus on monipuoliset asetukset, ominaisuudet sekä graafisuus. Lisäksi testien perusteella MIUI 12 on myös varsin sulava käyttää, eikä se hidastele juurikaan missään kohdassa.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee POCO X3 NFC -puhelinta.

Poco X3 NFC laajentaa erinomaisesti Xiaomin Poco-brändiä alempaan keskihintaluokkaan, sillä omassa hintapisteessään ominaisuudet ovat vakuuttavia. Harvemmin alle 300 euron puhelimissa on totuttu näkemään korkeita virkistystaajuuksia näytössä tai edes todellista pikalatausta. Xiaomi on pystynyt tuomaan puhelimeen paljon ominaisuuksia selvästi kalliimmista laitteista, mikä on mielestäni erinomainen asia.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa suureen, tarkkaan sekä sulavaan näyttöön. 120 hertsin virkistystaajuus erottaa Poco X3:n kilpailijoistaan, mutta näytön ongelmana ovat varjot erityisesti reunoilla sekä etukamerareiän kohdalla. Snapdragon 732G tarjoaa hyvää suorituskykyä, vaikka tällä kertaa joudutaankin tyytymään vain 4G-yhteyksiin. Xiaomi on pystynyt toteuttamaan puhelimeen myös erinomaisen akunkeston, minkä lisäksi 30 watin pikalataus on erittäin hyvä. Puhelimessa myös kyvykäs pääkamera sekä kohtuullinen ultralaajakulmakamera, minkä lisäksi vahvuuksia ovat stereokaiuttimet, IP53-luokitus, kuulokeliitin, muistikorttipaikka, infrapunalähetin sekä nopea sormenjälkilukija.

Kun otetaan huomioon alle 300 euron hintapiste, niin Poco X3:sta löytyy yllättävän vähän valitettavaa. Suurin ongelma on varmasti pidemmässä käytössä laitteen takaosan muovipinnan naarmuuntuminen, mitä ei toivoisi miltään puhelimelta. Lisäksi kameroiden kuvien laatu ei hämäräkuvauksessa päässyt kovin suuresti vakuuttamaan. Poco X3 on varusteltuna myös kahdella pitkälti täysin turhalla 2 megapikselin tasoisella kameralla, jotka olisi voinut myös jättää kokonaisuudessaan pois.

Suomessa Poco X3 NFC on saatavilla 19. lokakuuta 2020 alkaen monien jälleenmyyjien valikoimista. Puhelimesta tulee tarjolle vain 6 + 128 gigatavun variantti kahdessa väriversiossa, jotka ovat Cobalt Blue sekä Shadow Gray. Hintaa Poco X3 NFC:llä on 269 euroa, joten hinnoittelu on jälleen kerran erittäin kilpailukykyinen ja vain kovin paljoa todellisia kilpailijoita ei puhelimelle Suomen markkinasta löydy. Poco X3 NFC:tä on siis erittäin helppo suositella, jos hakusessa on uusi älypuhelin alle 300 eurolla.

Poco X3 NFC

8.7

SuomiMobiilin arvostelussa alle 300 euron hintaluokkaan sijoittuva POCO X3 NFC, joka tarjoaa 120 Hz näytön ja 5000 mAh akun.

Hyvää
  • Tarkka ja sulava näyttö (Full HD+ ja 120 Hz)
  • Snapdragon 732G tarjoaa tarvittavan suorituskyvyn
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Erinomainen akunkesto ja tehokas 30 watin pikalataus
  • Pääkamera yllättävän hyvä ja ultralaajakulmakamera käyttökelpoinen
  • Stereokaiuttimet
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka, infrapunalähetin ja USB-C
  • IP53-luokitus alle 300 euron puhelimessa
  • Android 10 -käyttöjärjestelmä ja monipuolinen MIUI 12
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Muovipinta takaosassa naarmuuntuu herkästi
  • Näytössä ”varjoja”
  • Kameroiden laatu hämäräkuvauksessa
  • Turhat 2 megapikselin makro- ja syvyysterävyyskamerat
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut