ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi Mi 10 Lite 5G – Todella hyvä 5G-puhelin 399 eurolla

Xiaomi Mi 10 Lite 5G

Xiaomi on julkaissut kuluvan vuoden aikana lukuisia uusia älypuhelimia, ja yhtiön laitteiden saatavuus on parantunut huimasti myös Suomen markkinoilla. Olemme aikaisemmin testanneet jo yhtiön huippuluokan Mi 10 -älypuhelimen ja tällä kertaa testattavana on käväissyt edullisemman hintapisteen Mi 10 Lite 5G -älypuhelin. Kyseessä on keskihintainen älypuhelin, joka tarjoaa uuden sukupolven mobiiliverkkoyhteydet sekä paljon samoja ominaisuuksia kuin esimeriksi saman hintaluokan OnePlus Nord.

Uusi Xiaomi Mi 10 Lite 5G on yksi tämän hetken edullisimmista 5G-älypuhelimista sekä samalla Xiaomin edullisin 5G-laite Suomen markkinoilla. Hintaa laitteella on vain 399 euroa, joten laite haastaa vahvasti jo aikaisemmin testatun OnePlus Nordin. Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen kohokohtia ovat 5G-tuen ohella suuri 6,57 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri 48 megapikselin neloiskamera sekä uunituore MIUI 12 -käyttöliittymä.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Xiaomi Mi 10 Lite 5G -älypuhelimeen syvällisemmin kahden viikon testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen rakenteeseen, näyttöön, kameroihin ja teknisiin ominaisuuksiin sekä tarkastelemme puhelimen akun latautumisnopeutta sekä pakkaskestävyyttä. Testissä käynyt muistiversio oli 6 + 128 gigatavun ja laite oli väriltään harmaa Cosmic Grey.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Xiaomi Mi 10 Lite 5G  (M2002J9G)
Mitat: 163.7 x 74.8 x 7.9 mm
Paino: 192 g
Rakenne: Muovikehys / Gorilla Glass 5 -lasipinnat
Näyttö: 6.57 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 60 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 765G (1x 2.4 GHz Kryo 475 & 1x 2.2 GHz Kryo 475 & 6x 1.8 GHz Kryo 475)
Grafiikkasuoritin: Adreno 620
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.0" / 0.8 µm / 26 mm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 15 mm) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + 2 MP syvyyskamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.5 / 1/3.06" / 1.0 µm)
Akku: 4160 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 / MIUI 11 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 20 watin langallinen lataus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä / infrapunalähetin
Värit: Valkoinen / harmaa / sininen
Hinta: 399 €

Myyntipakkaus

Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Xiaomi toimittaa puhelimen tutussa myyntipakkauksessa, joka nähtiin jo aikaisemmin muissakin Mi 10 -malliston älypuhelimissa. Ulkoisesti myyntipakkaus on kokonaan musta ja sitä koristavat useat Xiaomin logot sekä puhelimen mallinimet. Lisäksi myyntipakkauksessa on selvästi tuotu esille viittaus siitä, että Mi 10 Lite 5G -puhelimesta löytyy esiasennettuna kaikki tutut Googlen sovellukset. Myyntipakkauksen yhdelle kyljelle on merkattuna myöskin puhelimen mallikoodi, väri- ja muistiversio, pakkauksen sisältö sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee musta pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan, takuutietoja sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta myyntipakkauksesta löytyy itse Mi 10 Lite 5G -älypuhelin muoveihin vahvasti käärittynä. Myyntipakkauksen pohjalla ovat vielä 22,5 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n myyntipakkaus on siis ulkoisesti tyylikästä ja pelkistettyä Xiaomia, ja myöskin sisältö on varsin perinteikäs. Mukana ei toimiteta juurikaan mitään yllättävää, mutta suojakuoren ja pikalaturin löytyminen oletusarvoisesti myyntipakkauksesta on aina ilahduttavaa. Xiaomi toimittaa mukana siis kaiken käytön aloittamiseen vaadittavan.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi on toteuttanut Mi 10 Lite 5G:n rakenteen pitkälti tutuilla keskihintaluokan opeilla, eli puhelin koostuu muovikehyksestä sekä lasipinnoista. Muovikehys on tuttuun tapaan kiiltäväpintainen ja lasina Xiaomi hyödyntää Gorilla Glass 5 -versiota, joka takaa siis hyvän kestävyyden. Rakenteeltaan Xiaomi Mi 10 Lite 5G on siis kuin mikä tahansa muukin keskihintaluokan älypuhelin, eikä pääse tarjoamaan sen osalta mitään kovin kilpailijoistaan poikkeavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lasipinnat ovat myöskin Mi 10 Lite 5G:ssä erittäin liukkaat, minkä vuoksi jonkinlaisen suojakuoren käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa. Lasipinnat keräävät myös huomattavan paljon likaa sekä sormenjälkiä, jotka näkyvät vahvasti harmaassa väriversiossa. Onneksi lasipinnat ovat kuitenkin päällystetty likaa hylkivällä pinnoitteella, jonka ansiosta lika lähtee helposti vain pyyhkimällä pois. Gorilla Glass 5 -lasipinnat tuntuivat itsessään kestävän hyvin käyttöä. Testijakson aikana puhelimen takaosaan syntyi vain pieni tietyssä valaistuksessa nähtävä hiusnaarmu eikä etuosassa ollut havaittavissa naarmuja.

Puhelimen virallisiksi mitoiksi on ilmoitettu 163,7 x 74,8 x 7,9 millimetriä ja painoksi 192 grammaa. Xiaomi Mi 10 Lite 5G on siis varsin perinteisissä mitoissa, eikä se ole mitenkään erikoisen suuri tai myöskään kompakti. Käteen puhelin istuu mukavasti pyöristetyn takalasin ansiosta, mutta hieman käyttömukavuutta on heikentämässä näyttölasin ja kehyksen välissä oleva muovikehys, joka tuottaa ikävän ja hieman terävän saumakohdan, jonka tuntee helposti laitetta kädessä pidettäessä.

Vaikka Xiaomi Mi 10 Lite 5G on valmistettu muovirungosta, niin silti puhelin tuntuu erittäin jämäkältä, eikä taivu silmin nähtävästi juurikaan käsien välissä taivuteltaessa. Oli kuitenkin havaittavissa, että puhelimen rakenteesta kuului taivuteltaessa pientä natinaa, mutta sitä ei huomaa kuin puhelinta taivuteltaessa. Peruskäytössä pientä natinaa rakenteesta ei siis ole mahdollista saada aikaiseksi.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G on tarjolla kolmessa väriversiossa, jotka ovat testissäkin käynyt harmaa Cosmic Gray, valkoinen Dream White sekä sininen Aurora Blue. Harmaa väriversio on väritykseltään tasaisen harmaa, mutta sininen ja valkoinen ovat hieman liukuvärjättyjä, minkä lisäksi kaikissa väriversioissa on kiiltävä lasipinta.

Koska kyseessä on keskihintaluokan älypuhelin, niin Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n rakenne ei ole millään tavalla pölyn- tai vedenkestävä. Xiaomi on kuitenkin ottanut huomioon pienet mahdolliset kastumiset, sillä esimerkiksi SIM-korttiluukku on suojattu erillisellä kumitiivisteellä. Puhelinta ei ole kuitenkaan tarkoitettu upotettavaksi veteen, vaikka se varmasti selviääkin kevyestä vesisateesta. Xiaomin takuu ei kuitenkaan kata millään tasolla veden tai muun nesteen aiheuttamia vaurioita.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G näyttää etuosasta katsottuna erittäin geneeriseltä laitteelta, sillä siinä ei ole suuremmin erikoisuuksia. Näyttö peittää etuosasta suuren osan, mutta näytön reunoja kiertää silti kohtuulliset mustat kaistaleet. Näytön alareunaan on jätetty selvästi paksumpi musta kaistale ja näytön yläreunaan on tehty pisaramainen lovi etukameraa varten. Näyttölasin ja puhelimen rungon välissä on puheluihin käytettävä kuuloke, jonne on piilotettuna myöskin varsin huomaamaton LED-ilmoitusvalo. Näytön yläpuolella on lisäksi valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Näytön alareunaan on piilotettuna integroitu sormenjälkilukija.

Takaosasta katsottuna Xiaomi Mi 10 Lite 5G ei suuremmin muistuta muita Mi 10 -malliston älypuhelimia, vaan kyseessä on täysin omalla muotoilullaan varusteltu laite. Takaosassa silmiin pistää erityisesti nykytrendin mukainen laatikkomainen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kamera-alueessa on neljä kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”48MP AI CAMERA”, jolla viitataan pääkameran tarkkuuteen. Takaosassa on nähtävillä myöskin Mi-logo, CE-merkintä sekä laitteen mallikoodi ja valmistusmaa. Mitään kovin erikoista laitteen takaosassa ei ole, mutta se on kuitenkin helposti tunnistettavissa Xiaomin puhelimeksi.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n oikeaan kylkeen on sijoitettu virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat kehyksen tapaan valmistettu muovista. Painikkeet ovat varsin kapeat, mutta siitä huolimatta niiden tuntuma ja vaste ovat yllättävän hyvän. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut hieman paksumpia painikkeita sekä Xiaomi olisi voinut myös erottaa painikkeet toisistaan esimerkiksi pienellä kuvioinnilla. Puhelimen vasemman reunan Xiaomi on päättänyt jättää kokonaan tyhjäksi.

Laitteen yläreunaan on saanut perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n alareunasta löytyvät taasen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttitelakka. SIM-korttitelakkaan on mahdollista asettaa ainoastaan kaksi nano-SIM-korttia, sillä puhelin ei tue muistikorttia.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Varmasti yksi Xiaomi Mi 10 Lite 5 -puhelimen valttikorteista tässä hintapisteessä on AMOLED-näyttöpaneeli, sillä monet valmistajat luottavat edelleen LCD-näyttöihin. AMOLED-näyttö pystyy toistamaan paljon syvemmin tummia sävyjä, minkä lisäksi yleisesti AMOLED-näyttöjen katselukokemus on selvästi laadukkaampi sekä miellyttävämpi.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimen näyttö on kooltaan 6,57 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Xiaomin mukaan näytön kirkkaus yltää tarvittaessa jopa 600 nitiin ja näyttö tukee myöskin HDR10+ -toistoa. Näytössä on lisäksi nykytrendin mukainen 20:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä pisaramainen lovitoteutus.

Näytön osalta pieni pettymys on perinteikäs 60 hertsin virkistystaajuus, joka on kyllä edelleen yleinen tämän hintapisteen laitteissa. Kun verrataan kuitenkin OnePlus Nordiin tai Moto G 5G Plus -puhelimeen, joista 90 hertsin virkistystaajuus löytyy, niin Mi 10 Lite 5G vaikuttaa hieman pettymykseltä. Eron 60 ja 90 hertsin näyttöjen välillä huomaa selvästi, mutta onneksi kyseessä ei ole suuri puute ja myöskin 60 hertsin kanssa pystytään toimimaan.

Puhelimella on Widevine L1 -sertifikaatti, joka tarkoittaa puhelimen pystyvän toistamaan laadukasta sisältöä muun muassa YouTuben sekä Netflixin kautta. Netflixin kautta elokuvia katsellessa Xiaomi Mi 10 Lite 5G tukee Full HD -tarkkuutta sekä HDR10-toistoa, joten näiltä osin puhelimen asiat ovat myöskin kunnossa.

Oletusasetuksilla näyttö toistaa mielestäni värit todella hyvin, eikä testijakson aikana näytön asetuksiin tarvinnut suuremmin kajota. Xiaomi tarjoaa näytölle kuitenkin miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, joka on yhtiön puhelimien yksi valttikortti. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (auto, kyllästetty, alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä.

Värien ohella näytölle löytyy myös paljon muita asetuksia. Xiaomi Mi 10 Lite 5G tukee muun muassa DC-himmennystä, lukutilaa sekä yötilaa. Näytön yläreunassa oleva lovi on myöskin mahdollista piilottaa, niin että lovea ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi. Lisäksi käyttäjät voivat myös päättää halutaanko tilapalkin olevan loven tasolla tai sen alapuolella.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n AMOLED-näytön vahvuus on myöskin toimiva always-on-displayn mahdollistaminen. Tällä ominaisuudella saadaan lukitulle näytölle näkymään kellonaika, ilmoitukset, päivämäärä sekä haluttaessa jokin kuva. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa on mahdollista vaihtaa. Xiaomin toteutus on mielestäni yksi parhaimmista, sillä se on monipuolinen ja käyttäjän kustomoitavissa.

Tehoista puhelimessa on vastaamassa monista jo testatuista puhelimista tuttu Qualcommin kehittämä Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri, jossa on integroitu 5G-modeemi. Snapdragon 765G -järjestelmäpiiri on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 765G koostuu yhdestä 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 Prime -ytimestä, yhdestä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 475 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 475 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 620.

Suomessa Xiaomi Mi 10 Lite 5G on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.1 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti muistikorttipaikkaa Xiaomi ei puhelimeen ole saanut, joten käyttäjän on luotettava ainoastaan puhelimeen omaan sisäiseen tallennustilaan.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa luonnollisesti läpi tutut suorituskykytestit, joissa Xiaomi Mi 10 Lite 5G pärjäsi täysin samalla tavalla kuin jo aikaisemmin testatut samaan järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n saamia pisteistä samaan Snapdragon 765G -järjestelmäpiirin perustuvan OnePlus Nordin saamiin vastaaviin pisteisiin sekä Snapdragon 765 -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G 5G Plussan saamiin pisteisiin. Eroja puhelimien väliltä löytyy, mutta suurimmaksi osaksi ne johtuvat varmasti eroista RAM-muistin määrissä.

Testitulokset
Xiaomi Mi 10 Lite 5G (SD765G) OnePlus Nord (SD765G) Motorola Moto G 5G Plus (SD765)
AnTuTu (V8): 320 368 pistettä 331 936 pistettä 298 372 pistettä
Geekbench 4 (single): 2840 pistettä 2846 pistettä 2749 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7669 pistettä 7973 pistettä 7704 pistettä
Geekbench 5 (single): 612 pistettä 617 pistettä 589 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1786 pistettä 1984 pistettä 1897 pistettä
PCMark 2.0: 7749 pistettä 8990 pistettä 9146 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 3342 pistettä 3318 pistettä 3002 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3318 pistettä 3281 pistettä 2921 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3431 pistettä 3455 pistettä 3323 pistettä

On kuitenkin hyvä huomata, että suorituskykytestien pisteytykset eivät kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta normaalissa arkikäytössä. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan jatkuvasti koville, eikä käyttö vastaa ollenkaan normaalia käyttöä. Xiaomi Mi 10 Lite 5G pärjäsi ainakin allekirjoittaneen päivittäisessä käytössä hyvin, eikä suorituskyky tullut vastaan ainakaan liian huomattavasti. Toki esimerkiksi sovelluksien käynnistyminen ei ollut yhtä nopeaa kuin monilla huippuluokan älypuhelimilla, mutta se annettaneen anteeksi keskihintaiselle puhelimelle.

MIUI 12 oli optimoitu puhelimelle hyvin, vaikka toisinaan pientä tökkimistä tuli vastaan esimerkiksi animaatioiden sekä super-taustakuvien kanssa, mutta vaihtamalla normaaliin taustakuvaan ongelmat hävisivät lähes kokonaan. Puhelimen suorituskyky riittää siis ainakin peruskäytössä hyvin.

5G-yhteydet ovat edelleen varsin tuore tapaus keskihintaluokan älypuhelimissa, joten Xiaomi Mi 10 Lite 5G on myöskin yksi edullisimmista viidennen sukupolven 5G-yhteydet tarjoavista laitteista. Snapdragon 765G -järjestelmäpiirissä on integroituna Snapdragon X52 -modeemi, joka tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Xiaomi Mi 10 Lite 5G:hen on saatu tuki 5G-yhteyksille sub-6 GHz -taajuuksilla, mutta luonnollisesti mmWave-tukea ei löydy. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 3,7 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Testijakson aikana Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelinta käytettiin pääasiassa Elisan tarjoamalla 5G-testiliittimällä, joka rajoittuu 1000 Mbps nopeuteen. Puhelimen testijakso suoritettiin pääasiassa vain 4G-verkkojen alueella, joten 5G-kokemukset jäivät vain rajallisiksi tältä erää. Elisan 5G-verkoissa Hämeenlinnassa puhelimella päästiin useasti yli 500 Mbps latausnopeuksiin, mutta kovin tarkkaan 5G-toimivuudesta on vaikea sanoa, sillä testit olivat vain yksittäisiä.

5G-taajuustuki on Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa tarpeeksi hyvä tällä hetkellä, mutta taajuuksia ei ole tuotettuna yhtä kattavasti kuin esimerkiksi edullisemmassa Motorola Moto G 5G Plus -puhelimessa. Puhelin tukee kuitenkin kaikkia Suomessa ja monissa Euroopan maissa käytössä olevia sub-6 Hz -taajuusalueita, mutta tuki voisi olla myöskin hieman kattavampi, jos ajatellaan 5G-verkkojen nopeaa kehitystahtia sekä tulevaisuutta. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:ssä on tuki taajuusaleille n1/3/7/28/77/78, kun esimerkiksi Moto G 5G Plussassa on tuki taajuusalueille n1/3/7/8/28/38/41/77/78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita.

Sormenjälkilukija, kasvojentunnistus, äänentoisto ja infrapunalähetin

Sormenjälkilukija on integroituna Mi 10 Lite 5G:n näyttöön.

Xiaomi hyödyntää puhelimessa näyttöön integroitua optista sormenjälkilukijaa, joten Mi 10 Lite 5G tarjoaa myös tältä osin vahvaa kilpailua OnePlus Nordille. Näytönalainen sormenjälkilukija puhelimessa on hyvä, mutta ei kuitenkaan aivan nopeimmasta päästä. Sormenjälkilukijan varmuus on erinomainen, sillä se tunnistaa sormenjäljen lähes aina. Toki jos sormi tai näyttö on huomattavan likainen, niin silloin sormenjälkilukijan toimivuudessa on hieman haasteita.

Sormenjälkiä on mahdollista rekisteröidä puhelimeen viisi kappaletta, mutta ainakin itselläni käytössä olivat vain kaksi sormea, joten kaikkia sormia ei puhelimelle tarvitse rekisteröidä. Kokemukset sormenjälkilukijasta olivat positiiviset ja ainakin verrattaessa muutaman sukupolven takaisiin näytönalaisiin lukijoihin on kehitystä tapahtunut selvästi parempaan suuntaan. Erityisesti on myös hienoa nähdä uuteen tekniikkaan pohjautuvien sormenjälkilukijoiden tulevan vihdoin myös laajemmin saataville edullisemmissa puhelimissa.

Näytönalaista sormenjälkilukijaa voidaan käyttää Xiaomille ominaiseen tyyliin myöskin pikavalikkona, sillä sormenjälkilukijaa pidempään pohjassa pidettäessä on mahdollista aktivoida pikavalikko. Pikavalikossa on mahdollista avata QR-koodin luku tai selaimen hakukenttä nopeasti. Valitettavasti pikavalikon ominaisuuksia ei ole mahdollista itse kustomoida, minkä vuoksi toiminto jää myös hyvin usein hyödyntämättä. Sormenjälkilukijalle Xiaomi on toteuttanut myöskin neljä oletusarvoista animaatioefektiä, joista voi valita mielensä. Valitettavasti sormenjälkilukijan animaatiota ei ole mahdollista kokonaisuudessaan poistaa.

Toinen biometrinen lukituksen avaustekniikka Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa on kasvojentunnistus, joka pohjautuu etukameraan. Valitettavasti kasvojentunnistus ei ole toteutustapansa takia yhtä tietoturvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta monille se on kuitenkin tarpeeksi hyvä. Teoreettisesti lukitus olisi mahdollista avata kuvalla, mutta ainakaan testijakson aikana siinä ei onnistuttu. Kasvojentunnistusta käytettiin testijakson aikana vain vähän, mutta käyttökokemus sen suhteen oli miellyttävä. Puhelin tunnisti kasvot lähes heti kun virtapainiketta oli painettu, mikä teki sormenjälkilukijasta hieman turhan.

Puhelimen oma äänentoisto on yhden kaiuttimen varassa.

Äänentoistosta vastaa puhelimen alareunassa oleva yksi kaiutin, joka on varsin perinteikäs, eikä tarjoa mitään kovin erikoista äänentoistoa. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n oman kaiuttimen kautta on mahdollista kuunnella lyhyitä aikoja musiikkia, mutta jo muutaman minuutin kuluttua on miellyttävää laittaa kuulokkeet korville, jotta äänenlaatu olisi edes hieman parempi.

Onneksi Xiaomi pystyy tarjoamaan hyvän äänikokemuksen myöskin kuulokkeiden käyttäjille, oli sitten kyseessä langalliset tai langattomat kuulokkeet. Xiaomi Mi 10 Lite 5G on varusteltuna perinteisellä 3,5 millimetrin kuulokeliittimellä, joka on varmasti monien mieleen edelleen. Bluetooth-kuulokkeiden ystäville puhelimessa on luonnollisesti tuore Bluetooth 5.1 -tuki sekä myöskin tuki aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoille.

Yksi Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n erikoisuus sekä jopa valttikortti on sisäänrakennettu infrapunalähetin, jollainen löytyy vain harvoista älypuhelimista tänä päivänä. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Pieni mutta huomionarvoinen ominaisuus Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa on myös NFC-tuki, joka ei ole ollut aina itsestään selvyys Xiaomin puhelimissa. NFC on kuitenkin tuttu lukuisista muista älypuhelimista ja on myöskin yleistynyt Xiaomin valikoimissa nopeasti. NFC mahdollistaa muun muassa lähimaksamisen kaupan kassalla tai pikayhdistämisen muun muassa Bluetooth-kuulokkeisiin, jos siitä löytyy tuki NFC:lle.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa on vastaamassa suurehko 4160 milliampeeritunnin akku. Akku ei ole itsessään mistään suurimmasta päästä verrattuna muihin edullisiin 5G-puhelimiin, mutta testijakson perusteella akun kapasiteetti riittää hyvin vaadittavaan yhden päivän käyttöaikaan. Yleisesti iltaisin akkua oli aktiivisen käytön jälkeen jäljellä noin 20-30 prosenttia, joten akku ei ole niin huono kuin mitä voisi odottaa.

Päivän aikana puhelinta käytettiin pääasiassa muutamiin puheluihin, viestittelyyn, sosiaalisen median selaamiseen, kuvaamiseen sekä muutamien videoiden katseluun. Lisäksi puhelin oli yhdistettynä jatkuvasti mobiiliverkkoihin ja päivän aikana puhelimen kautta saatettiin toistaa musiikkia Bluetooth-kaiuttimeen tai kuulokkeisiin useita tunteja. Valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei suuremmin päästy todentamaan testijakson aikana, sillä testit suoritettiin pääasiassa 4G-verkkojen ulottuvilla.

Puhelimesta löytyy ainoana latausvaihtoehtona USB-C-tyypin liitin, eikä laitteessa ole esimerkiksi langatonta latausta. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n akkua ladataan mukana toimitettavalla 22,5 watin pikalaturilla, ja laite itsessään tukee kuitenkin vain 20 watin pikalatausta. Testijakson aikana luonnollisesti testasimme puhelimen mukana toimitettavan laturin latausnopeuden, ja tulokset testistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kaaviosta.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Kaaviosta nähdään, että Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n tyhjästä täyteen latautumiseen kuuluu yhteensä 80 minuuttia, joten lataus on kohtalaisen nopeaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua reilut 50 prosenttia ja tunnissa akun varaus yltää 90 prosentin varaukseen. Loppua kohden latausteho hidastuu ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 20 minuutissa. Akun lataus ei ole nopein, kun vertaa esimerkiksi OnePlus Nordin 55 minuuttiin, mutta omassa hintapisteessään lataus on varmasti monille käyttäjille riittävä ja parempi kuin ilman pikalatausta.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G pääsi myöskin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi Mi 10 Lite 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akun varaus pysyi 100 prosentissa. Testin jälkeen puhelimen AMOLED-näyttöpaneeli ei muuttunut hyytelömäiseksi samalla tavalla kuin usein tässä hintapisteessä nähnyt LCD-näyttöpaneelit. Puhelimen ollessa kylmänä myöskin näytönalainen sormenjälkilukija tuntui toimivan ongelmitta sekä kamerassa oli mahdollista käyttää salamavaloa. Xiaomi ei ollut myöskään estänyt akun lataamista jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli akunvaraus oli 96 prosenttia. Akun kuluminen oli yllättävän vähäistä, sillä usein akkua kuluu keskimäärin 5-15 prosenttia. Myöskään tällä testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä testauskerralla.

Pakkastestin perusteella Xiaomi on onnistunut suunnittelemaan myöskin Mi 10 Lite 5G -puhelimen toimivaksi Suomen kylminä talvina. Testien aikana akun kuluminen oli yllättävän vähäistä, eikä puhelimen kanssa tullut vastaan suuremmin ongelmia jääkylmänä ollessa. Erikoisesti Xiaomi oli kuitenkin mahdollistanut akun lataamisen puhelimen ollessa kylmänä, sillä usein valmistajat estävät sen turvallisuussyistä.

Kamerat

Xiaomi Mi 10 Lite 5G tarjoaa takaosassaan neloiskameran, joka on toteutukseltaan hyvin perinteinen keskihintaluokassa. Pääkameran ohella yksi puhelimen tärkeimmistä kameroista on ultralaajakulmakamera, joiden rinnalla on myöskin syvyysterävyyskamera muotokuvia varten sekä makrokamera lähikuvausta varten. Xiaomi ei pysty siis ainakaan kameran tietojen perusteella erottautumaan eduksensa, vaan kamera on todennäköisesti pitkälti samanlainen kuin monissa muissakin alle 400 euron puhelimissa.

Pääkameran tarkkuus yltää 48 megapikseliin ja siinä on f/1.79-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,0” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Valitettavasti optista kuvanvakautusta pääkameraan ei ole saatu. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2 aukko, 15 mm polttoväli, 1/4,0” kennokoko, 1,12 µm pikselikoko sekä 120 asteen kuvakenttä. Xiaomi Mi 10 Lite 5G on varusteltuna myöskin 2 megapikselin tasoisella makrokameralla, jossa on f/2.4-aukko, 1,75 µm pikselikoko sekä automaattitarkennus. Neljäs kamera on myöskin 2 megapikseliä ja se on tarkoitettu syvyysterävyyden taltioimista varten. Kamerassa on f/2.4 aukko sekä 1,75 µm pikselikoko.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n neloiskamera lyhyesti:

  • 48 MP pääkamera (f/1.79, 26 mm, 1/2,0”, 0,8 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 15 mm, 1/4,0”, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.4, 1,75 µm, AF)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4, 1,75 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Vaikka pääkameran tarkkuus onkin mainostettu olevan 48 megapikseliä, niin oletusarvoisesti kuvat taltioidaan 12 megapikselin tasoisena. Xiaomi hyödyntää siis pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin esimerkiksi hämäräkuvauksen pitäisi parantua. Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n pääkameralla kuvatut kuvat ovat hintaluokassaan hyviä, mutta eivät tarjoa mitään kilpailijoista poikkeavaa. Kuviin saadaan hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat hieman todellisuutta kirkkaampina sekä dynaaminen alue on laaja.

Heikossa valaistuksessa kuvattaessa kuvien laatu heikkenee, mutta ei kuitenkaan yhtä radikaalisti kuin mitä olisi voinut odottaa. Kuviin ilmestyy selvästi enemmän pehmeyttä, mutta rakeisuutta on pystytty välttämään. Pääkamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jolloin pystytään taltioimaan käsivaralta hieman parempia kuvia pidemmällä valotusajalla. Yökuvaustilaa hyödynnettäessä kuviin saadaan paremmin valoa, varjokohtiin saadaan enemmän yksityiskohtia sekä kuvien terävyys paranee hieman. Alapuolella on muutamia kuvia, joita on otettu puhelimen pääkameralla.

Ultralaajakulmakamerat ovat nousseet monien kuluttajien sekä valmistajien suosioon viime vuosien aikana ja nyt kyseinen kamera nähdään lähes jokaisessa uudessa puhelimessa hintaluokasta riippumatta. Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää 8 megapikselin tasolle ja sillä pystyään taltioimaan kuvia 120 asteen kuvakentällä. Pääkameran kuvien tasolle ultralaajakulmakameralla ei päästä, sillä kuvat ovat selvästi heikompia.

Vahvimmillaan ultralaajakulmakamera on hyvässä valaistuksessa, jolloin kuviin saadaan hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti sekä myöskin dynaaminen alue on yllättävän hyvä. Lisäksi testijakson aikana oli ilo huomata, että Xiaomin linssinkorjausasetus toimi todella hyvin ultralaajakulmakameran kanssa. Valitettavasti heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamerasta ei ole juurikaan mihinkään, sillä laatu heikkenee selvästi. Kuviin tulee esille selvää rakeisuutta sekä pehmeyttä. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja testikuvia.

Makrokamerat on jo useassa puhelimessa todettu varsin heikoiksi, eikä nyt myöskään Xiaomi Mi 10 Lite 5G pääse tarjoamaan mitään kovin erikoista 2 megapikselin makrokameransa kanssa. Hyvänä asiana kamerassa voidaan pitää automaattitarkennusta, jonka avulla kuvista miellyttäviä. Kameran kyvykkyys tulee kuitenkin nopeasti vastaan, eikä makrokuvat todellisuudessa ole edes kovin erikoisia.

Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada hyviä makrokuvia, mutta tällöinkin kuvien tarkkuus on rajallinen sekä värit taltioituvat hieman haaleina. Heikossa valaistuksessa kameran tekninen kyvykkyys tulee vastaan, eikä makrokuvien taltioiminen ole edes järkevää, sillä lopputulos on yleisesti aina huono. Testijakson aikana oli myös havaittavissa, että makrokuvien taltioiminen oli haastavaa, sillä yleisesti kuvat tärähtivät juuri kuvaustilanteessa. Alapuolella on muutama Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimella taltioitu 2 megapikselin tasoinen makrokuva.

Toinen Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n niin sanotuista turhista kameroista on 2 megapikselin syvyysterävyyskamera. Kyseistä kameraa hyödynnetään muotokuvatilassa kuvien syvyysterävyyden taltioimista varten. Turhan kamerasta tekee se, ettei sitä voida hyödyntää millään mulla tavalla, minkä lisäksi syvyysterävyyden taltioimisen olisi voinut toteuttaa myöskin ohjelmistollisesti. Otimme kuitenkin testijakson aikana yhden testikuvan, jonka perusteella puhelin pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin ja taustasumennus on hyvä.

Videokuvausta Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimella voidaan kuvata korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena pääkameralla, kun taasen ultralaajakulmakameran tarkkuus on rajoitettu Full HD 30 fps -tasolle. Muutamien testien perusteella erityisesti pääkameran videoiden laatu on hyvä ja riittävä varmasti monille käyttäjille, jotka eivät suuremmin videota puhelimella kuvaile. Ultralaajakulmakameran videot eivät suuremmin pääse päätä huimaamaan, mutta sillä laatu jää selvästi pääkameran jälkeen. Yksi pieni pettymys videokuvauksessa oli se, ettei Xiaomi anna mahdollisuutta vaihtaa kameroiden välillä kesken kuvauksen, vaan kamera täytyy valita ennen kuvausta.

Etuosassa on 16 megapikselin selfiekamera, joka tarjoaa monille varmasti tarpeeksi hyvän kuvanlaadun. Selfiekuviin saadaan hyvässä valaistuksessa hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat erinomaisesti sekä muutenkin kuvat ovat hyviä. Selfiekamera tukee muotokuvatilaa, eli taustasumennusta. Lisäksi etukameralla voidaan hyödyntää kauneustiloja, jolla pystytään pehmentämään esimerkiksi ihoa. Etukamera tukee lisäksi hidastusvideokuvausta, näyttösalamaa sekä HDR-kuvausta.

Kamerasovellus on yksi osa-alue, jonka Xiaomi on päättänyt uudistaa MIUI 12 -käyttöliittymässä. Nyt uusi kamerasovellus on käyttöliittymältään selvästi selvempi sekä käyttäjäystävällisempi. Kamerasovellus on saanut uuden ulkoasun rinnalla myöskin laajemmat kustomointimahdollisuudet sekä monipuolisia uusia käyttötapoja. Perusominaisuudet ovat kuitenkin pysyneet pitkälti samoina.

Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida kuvausta avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa makrotilaan. Lisäksi valikosta löytyy painike kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita asetuksia.

Kamerasovelluksen päänäkymässä on myöskin tuttuun tapaan zoomausvalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n kohdalla zoomausvalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakameran välillä (0,6x). Lisäksi vaihtoehtona on myös 2x, joka on digitaalisesti zoomattu pääkamerasta, sillä puhelimesta ei löydy erillistä telekameraa. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva, muotokuva ja yö, mutta lisää tiloja löytyy lisää valikosta.

Yksi Xiaomin puhelimien valttikorteista on ollut jo pitkään monipuolinen manuaalitila, joka löytyy myös uusitusta kamerasovelluksesta. Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma ja makro). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös 48 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia. Manuaalitilan yksi vahvuus on myöskin uusi videokuvausmahdollisuus, jolloin voidaan säätää reaaliaikaisesti kuvausasetuksia.

Mielenkiintoisen kamerasovelluksesta tekee sen varsin monipuolinen muokattavuus. Xiaomi antaa muun muassa mahdollisuuden ominaisuuksien uudelleen järjestelyyn sekä kameran käyttöliittymän lisää-valikolle on mahdollista valita helppo alareunasta ylös nostettava valikko tai vaihtoehtoisesti erillinen lisää-välilehti. Kamerasovelluksessa on mahdollista valita erikseen korostusväri, jolla esimerkiksi tekstit näytetään. Myöskin kamera laukaisinääni on mahdollista vaihtaa neljästä erilaisesta äänivaihtoehdosta. Henkilökohtaisesti tykkään kameran monipuolisista muokkausasetuksista, joita vain harvat älypuhelinvalmistajat tänä päivänä tarjoavat.

Kokonaisuudessaan Xiaomin oma kamerasovellus on ottanut ison harppauksen eteenpäin ja se on aina positiivinen asia. Tällä hetkellä MIUI 12:n oletuskamerasovellusta voidaan pitää jopa yhtenä markkinoiden parhaimmista, monipuolisimmista sekä nopeimmista. Lähes joka osa-alueella kameraa on pystytty parantamaan verrattuna edeltäjäversioon, ja oppia on otettu myös muita valmistajilta.

Käyttöjärjestelmä

Xiaomi luottaa puhelimessa luonnollisesti Googlen tuoreimpaan Android 10 -käyttöjärjestelmään, jossa on esiasennettuna lukuisia Googlen sovelluksia ja palveluita. Xiaomi Mi 10 Lite 5G toimitetaan oletusarvoisesti MIUI 11 -käyttöliittymällä, mutta se on päivitettävissä heti tuoreimpaan MIUI 12 -versioon. Testijakso suoritettiin siis kokonaisuudessaan Xiaomin tuoreimmalla käyttöliittymäversiolla, jonka takia tässä kohtaa on hyvä tutustua myöskin kattavammin itse käyttöliittymän toteutukseen sekä ominaisuuksiin.

Testijakson lopulla tuorein saatavilla ollut päivitys toi mukanaan Googlen 1. kesäkuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten näiden osalta puhelin ei päivity joka kuukausi. Yksi huolenaihe Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n kohdalla on päivitettävyys, sillä Xiaomi ei ole antanut suuremmin mitään päivityslupauksia. Todennäköisesti puhelin tulee saamaan ainakin yhden suuremman Android-versiopäivityksen sekä MIUI- ja tietoturvapäivityksiä tasaisin väliajoin.

MIUI 12 on saanut selvän kasvojen kohotuksen verrattuna edeltäjäversioon ja nyt monet asiat on toteutettu selvästi visuaalisemmin sekä selkeämmin. Lisäksi Xiaomi on ottanut muutamia askelia kohti perinteisempää Androidia, sillä mukana ovat nyt esimerkiksi sovellusvalikko sekä Androidin tuttu eleohjaus. Eleohjaus on tuttu jo monista Android 10 -puhelimista ja nyt on hienoa myös nähdä, että Xiaomi on tuonut sen osaksi MIUI 12 -käyttöliittymää.

Käyttöliittymän aloitusnäyttö on varsin perinteinen Androidin tyylinen ja nyt myöskin alhaalta vetämällä saadaan avattua kaivattu sovellusvalikko. Sovellusvalikosta on tehty varsin monipuolinen, vaikka oletusarvoisesti kaikki sovellukset ovatkin listattuna aakkosjärjestyksessä. Mukana on kuitenkin sovellusvalikon välilehtiä, joissa sovellukset ovat listattuna kategorioihin, joita ovat muun muassa viihde, valokuvaus, työkalut sekä uutiset. Sovellusvalikon ilmettä on myös asetuksista mahdollista säätää, sillä välilehtiä on mahdollista karsia tai luoda täysin omia. Sovellusvalikon tausta on myös mahdollista säätää käyttäjän mieltymyksien mukaiseksi väriä ja läpinäkyvyyttä vaihtelemalla.

Käyttöliittymän yläreunasta alas vedettävää valikkoa on muutettu tällä kertaa selvästi. Näytön vasemmasta yläkulmasta vedettäessä saadaan esille ilmoitukset, kun taasen oikeasta kulmasta ilmestyy ohjauskeskus, jossa on mahdollista säätää yhteysasetuksia, taskulamppua, näytön kirkkautta sekä muita pikavalintoja erittäin kätevästi. Ohjauskeskuksen ulkoasu tuo mieleen jokseenkin Applen iOS-käyttöliittymän, mutta mielestäni se ei ole huono asia, sillä hyviä toteutuksia voi aina hieman jäljitellä.

MIUI 12:n asetusvalikko on järjestetty uudestaan ja se on nyt yllättävän selkeä. Xiaomi on myös pyrkinyt tekemään asetusvalikosta sekä asetuksista aikaisempaa visuaalisempia, sillä yleisesti visuaalinen ilme kertoo enemmän kuin pelkkä teksti tai luvut. Hyvä esimerkki on mielestäni tallennustilavalikko, jossa tallennustilaa varten on tehty oma palkkinsa, joka esittää jäljellä olevan tallennustilan aikaisempaa selvemmin.

Henkilökohtaisesti yllätyin yhden MIUI 12 -käyttöliittymän ominaisuuden toimivuudesta. Kyseessä on kelluvat ikkunat, eli yksinkertaisesti jokin sovellus voidaan avata muiden sovelluksien päälle kelluvaksi ikkunaksi, josta sitä voidaan käyttää kokonaisuudessaan. Hyvä esimerkki on vaikka WhatsApp: jos saat viestin, niin silloin ilmoituksesta voidaan vetää alaspäin ja WhatsApp-sovellus aukeaa pieneen ikkunaan ja viestiin voidaan vastata helposti. Kun viesti on lähetty, niin ikkuna voidaan joko jättää ”lepäämään” käyttöliittymän yläkulmaan tai vaihtoehtoisesti sulkea se vetämällä ylöspäin. Testijakson aikana koin kelluvat ikkunat todella käteväksi, enkä edes osannut odottaa ominaisuuden toimivan niin hyvin.

MIUI 12 -päivityksessä Xiaomi on myöskin panostanut paljonkin tietoturvaan, sillä esimerkiksi yksityissyysasetuksia on muutettu selvästi. Nyt käyttäjät voivat antaa sovelluksille tarkemmin käyttöoikeuksia. Lisäksi tietoturvaa on viety myös valokuvia jaettaessa eteenpäin, sillä nyt kuvien sijaintitiedot sekä metadata voidaan poistaa ennen kuvien jakamista eteenpäin. MIUI 12:n yksi ominaisuuksista on tilapalkkiin ilmestyvä ilmoitus siitä, jos jokin sovellus käyttää taustalla esimerkiksi kameraa, sijaintia tai mikrofonia. Ilmoitusta napauttamalla käyttäjät pääsevät myös muokkaamaan lupa-asetuksia, jonka avulla pystytään estämään epäilyttävät taustatoiminnat.

MIUI 12 on saanut myös paljon muita erittäin käteviä ominaisuuksia sekä pikavalintoja. Yksi mielestäni mainitsemisen arvoinen on ”task-ominaisuus”, jossa voidaan asettaa tehtäviä tai kirjoittaa vaikka kauppalappu. Samalla ominaisuus ei ole vain muistiinpanosovelluksen toiminto, vaan se on integroitu osaksi käyttöliittymää. MIUI 12 on varusteltu task-pikavalikolla, jonka voi aktivoida asetuksista. Aloitusnäytön vasempaan reunaan saadaan painike, josta saadaan avattua task-valikko kätevästi. Valikko oli ainakin itselleni testijakson aikana mielenkiintoinen, sillä sen avulla pystyi kätevästi järjestelmään tehtäviä sekä merkkaamaan, jos jokin tehtävä oli jo tehty. Vastaavia pieniä ominaisuuksia MIUI 12 on täynnä, joten jo näiden takia Xiaomin puhelimille kannattaa antaa mahdollisuus ja perehtyä pieniinkin käyttöliittymän ominaisuuksiin.

Kokonaisuudessaan MIUI 12 oli yllättävän positiivinen kokemus, vaikka kokemus ei olekaan lähelläkään puhdasta Androidia. MIUI 12:n vahvuus on mielestäni sen erilaisuus sekä monipuoliset asetukset, muokattavuus sekä toiminnot, joita ei läheskään kaikkien valmistajien käyttöliittymistä löydy. Testijakson aikana MIUI 12 tuntui toimivan jatkuvasti sulavasti, vaikka käyttöliittymä on täynnä erilaisia animaatioita. Xiaomi on siis tehty optimointien kanssa erittäin hyvää työtä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelinta.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G on yksi tämän hetken edullisimmista 5G-älypuhelimista, joka tarjoaa rahalle hyvin vastinetta. Puhelimessa hyödynnetään jo muutamista puhelimista tuttuja tekniikoita, mutta Xiaomin lisäominaisuudet sekä MIUI 12 -käyttöliittymän monipuolisuus erottaa laitteen positiivisesti kilpailijoistaan. Testijakson perusteella on helppo todeta, että Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n ostajien ei tarvitse ainakaan puhelimeensa pettyä, vaan se tarjoaa juurikin sellaisia ominaisuuksia, joita keskihintaluokan laitteelta voi odottaa saavansa.

Henkilökohtaisesti tykästyin puhelimessa moneenkin asiaan, joista päällimmäisenä on varmasti AMOLED-näyttöpaneeli, joka on erittäin hyvä tässä hintapisteessä. Lisäksi Snapdragon 765G tarjoaa hyvän suorituskyvyn päivittäiseen käyttöön ja Xiaomi pystyy tarjoamaan mukavasta RAM-muistia sekä sisäistä tallennustilaa. Puhelin tarjoaa myös hyvän akunkeston sekä nopean pikalatauksen, jotka eivät ole aina itsestään selvyys. Xiaomi Mi 10 Lite 5G on varusteltu kuulokeliittimellä sekä infrapunalähettimellä, jotka ovat mukava lisä. Kameroiden osalta puhelin on vahvoilla pääkameran kanssa, joka tuottaa hyvää jälkeä erityisesti hyvässä valaistuksessa, mutta muut puhelimen eivät pääse yllättämään. Testijakson aikana oli myös hienoa huomata, että puhelin kestää yllättävän hyvin pakkasta.

Puutteita ja heikkouksiakin Xiaomi Mi 10 Lite 5G -puhelimessa on, sillä harva keskihintaluokan puhelin on täydellinen. Suurin puute on varmasti muistikorttipaikan puuttuminen, sillä ainakin itse näin sellaisen olevan hyödyllinen erityisesti keskihintaluokassa. Toinen selvä heikkous on mielestäni myös Xiaomin epäselvä päivityslupaus puhelimelle, sillä monet valmistajat kertovat avoimesti, kuinka kauan puhelimet saavat päivityksiä Xiaomin ollessa edelleen kysymysmerkki. Puhelimen kamerat eivät myöskään suuremmin pääse tuottamaan yllätyksiä heikossa valaistuksessa, jonka lisäksi Xiaomi on tuonut puhelimeen kaksi lähes turhaa kamerasensoria.

Suomessa Xiaomi Mi 10 Lite 5G on saatavilla monien jälleenmyyjien kautta yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelin maksaa 399 euroa ja värivaihtoehtoina ovat testissäkin käynyt harmaa Cosmic Gray, sininen Aurora Blue sekä valkoinen Dream White. Hinnoittelultaan Xiaomi Mi 10 Lite 5G on houkutteleva keskihintaluokan älypuhelin, joka haastaa vahvasti esimerkiksi jo aikaisemmin testatut OnePlus Nord– ja Motorola Moto G 5G Plus -älypuhelimet. Teknisiä tietoja verratessa muun muassa OnePlus Nordiin, häviää Xiaomi Mi 10 Lite 5G hieman, mutta ei mitenkään kovin radikaalisti.Toisaalta Xiaomi pystyy tarjoamaan myös ominaisuuksia, joita ei OnePlus Nordista löydy.

Xiaomi Mi 10 Lite 5G

8

SuomiMobiilin arvostelussa Xiaomin edullisin 5G-älypuhelin Suomessa. Xiaomi Mi 10 Lite 5G tarjoaa hyviä ominaisuuksia 399 eurolla.

Hyvää
  • Erinomainen AMOLED-näyttöpaneeli
  • Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
  • 3,5 mm kuulokeliitin, USB-C-liitin, infrapunalähetin sekä NFC
  • Snapdragon 765G tarjoaa riittävän suorituskyvyn
  • Integroitu 5G-modeemi
  • Pääkameran kuvien laatu hyvässä valaistuksessa
  • Erinomainen akunkesto ja nopea pikalataus
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Puhelimen kehys muovia
  • Ei millään tasolla vedenkestävä
  • Näytössä vain 60 Hz virkistystaajuus
  • Ei microSD-muistikorttipaikkaa
  • Kameroiden kuvien laatu hämärässä
  • Kaksi lähes turhaa kameraa (makro ja syvyysterävyys)
  • Xiaomin päivityslupaus ei kovin selvä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Hinta-laatusuhde on parantunut roimasti koska tämän hinta on yleisesti 299€. Ehkä kannattais arvosteluunkin päivittää tuo.

    1. Arvostelussa otetaan huomioon puhelimen suositushinta tai vaihtoehtoisesti se, mikä laitteen hinta on arvion julkaisuhetkellä. 299 euron hinta on alennettu, mutta hinta palannee normaalille tasolle kampanjan päätyttyä. Tämän takia alennuksia ei oteta huomioon arviota tehdessä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut