ArvostelutRedmiYleinen

Testissä Redmi Note 7 – Mielenkiintoinen 48 MP kameralla varusteltu puhelin 199 eurolla

Redmi Note 7

Xiaomin tytärbrändi Redmi julkaisi Redmi Note 7 -puhelimen Kiinassa jo tammikuussa, myöhemmin myös Intiassa. Euroopassa myyntiintulo on ollut astetta hitaampaa, mutta syykin sille on varmasti selvä. Redmi Note 7 on yksi ensimmäisistä Redmi-brändin omista tuotteista ja se on osoittautunut varsinaiseksi menestykseksi ympäri maailmaa. Redmi Note 7 -puhelimia on myyty muutamassa kuukaudessa ympäri maailmaa yli 10 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä myös yhden Xiaomin suosituimmista älypuhelimista. Suuret myyntimäärät ovat ymmärrettävissä, kun katsoo Redmi Note 7 -puhelimen kilpailukykyistä hinnoittelua.

Suomessa Redmi Note 7 maksaa halvimmillaan 199 euroa ja tällä hetkellä kilpailevat valmistajat eivät pysty tarjoamaan Suomessa samassa hintaluokassa kovin vahvaa kilpailijaa. Redmi Note 7:ssa on muun muassa 48 megapikselin kamera, Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, suuri 6,3 tuuman näyttö sekä 4000 milliampeeritunnin akku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tutustumme Redmi Note 7 -puhelimen ominaisuuksiin sekä toteutukseen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta reilun kahden viikon testijakson pohjalta. Arvostelu tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Redmi Note 7 (M1901F7G)
Mitat: 159.2 x 75.2 x 8.1 mm
Paino: 186 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinnat (Gorilla Glass 5)
Näyttö: 6.3 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 660 (Adreno 512)
Muisti: 3 Gt RAM-muistia / 32 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 256 Gt)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 1/2.9" / 1.25 µm / PDAF) + 5 MP syvyyskamera (f/2.2) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 13 MP etukamera (f/2.0 / 1.12 µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie + MIUI 10 (4. huhtikuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija takaosassa / infrapunalähetin
Värit: Musta / sininen / punainen
Hinta: 199€ tai 259€

Myyntipakkaus

Redmi Note 7 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Xiaomi toimittaa Redmi Note 7 -puhelimen vaaleassa myyntipakkauksessa, jossa käytetään oranssia korostusvärinä. Pakkauksen päälipuolella on useasti puhelimen mallinimi sekä Global Version -tarra, joka kertoo puhelimen olevan tarkoitettu Euroopan markkinoille. Pakkauksen takaosaan on listattuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä tietoja, laitteen väri- ja muistiversio sekä muun muassa IMEI-tietoja.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jonka sisällä on SIM-korttiluukun avaustyökalu, käyttöohjeet, takuukortti sekä läpinäkyvä silikonisuojakuori. Pahvitaskun alapuolella on itse Redmi Note 7 muoviin käärittynä. Myyntipakkauksen alapuolelta löytyy laturi sekä USB-C-tyypin tiedonsiirto- ja latauskaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Redmi Note 7 -puhelimen myyntipakkaus jatkaa siis varsin tuttua Xiaomin tyyliä ja mukana on kaikki käytön aloittamiseen tarvittava sekä suojakuori. Henkilökohtaisesti arvostan, että valmistajat laittavat suojakuoren suoraan mukaan myyntipakkaukseen, minkä ansiosta kuluttajan ei tarvitse sitä enää kalliilla hinnalla ostaa erikseen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Laadullisesti Redmi Note 7 on pitkälti odotuksien mukainen hintaluokassaan. Puhelimessa on polykarbonaatista valmistettu muovikehys, mutta takana ja edessä on Gorilla Glass 5 -lasia. Vaikka puhelimen kehys on muovia, niin laite on varsinkin kuivissa käsissä erittäin liukas, minkä takia myös suojakuoren käyttäminen on suositeltavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laadullisesti Redmi Note 7 on miellyttävällä tasolla ja voittaa monet kilpailijansa. Esimerkiksi monet uudet Huawein puhelimet samassa hintaluokassa ovat olleet kokonaisuudessaan herkästi naarmuuntuvaa kiiltävää muovia, mutta Redmi Note 7:n lasipinnat hylkivät naarmuja selvästi enemmän. On myös huomioitava, että lasipinnat saattavat hajota selvästi helpommin kuin kokonaan muoviset puhelimet. Laatutuntumalta lasin ja muovirungon yhdistelmä tuntuu kuitenkin varsin hyvältä 200 euron hintaluokassa. Redmi Note 7 ei myöskään päästä minkäänlaisia natinoita sitä väännellessä käsien välissä, mikä on osoitus jämäkästä rakenteesta.

Henkilökohtaisesti olisin toivonut puhelimen designiin ehkä hieman pyöristyksiä muun muassa takalasin osalta, sillä nyt Redmi Note 7 tuntuu enimmäkseen suoralta palikalta ja istuvuus kädessä ei ole paras mahdollinen. Puhelin on myös kiiltävän rakenteensa takia varsinainen sormenjälkimagneetti. Onneksi lasipinnoissa on likaa hylkivä pinnoite, joten muun muassa sormenjäljet lähtevät helposti yhdellä pyyhkäisyllä.

Redmi on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 159,2 x 75,2 x 8,1 millimetriä ja painoksi 186 grammaa. Redmi Note 7 ei siis ole kovin kompakti tai kevyt puhelin, mutta silti vielä täysin sopivissa mittasuhteissa. Yhdellä kädellä käyttäminen on haastavaa jo suuren näyttöpaneelin takia, joten puhelimen käyttämiseen tarvitaan molemmat kädet.

Monien puhelimien kohdalla olen huomauttanut näyttölasia kiertävästä muovikaistaleesta, jollainen löytyy myös Redmi Note 7 -puhelimesta. Tällä kertaa musta muovikaistale on varsin huomattava ja se luo ruman saumakohdan laitteen rakenteeseen. Muovikaistale ei ole kuitenkaan kovin suuri miinus halvassa älypuhelimessa, kuten Redmi Note 7:ssa.

Vaikka Redmi Note 7 maksaa vain 199 euroa, niin puhelimesta on Xiaomi mukaan saatu ainakin osittain vesitiivis, vaikka puhelimella ei olekaan virallista IP-luokitusta. Puhelimessa on normaalista 200 euron puhelimesta poiketen erillisiä tiivisteitä monessa paikassa, jotka estävät veden joutumisen kriittisiin komponentteihin. Redmi Note 7:ssa on esimerkiksi suojattu erillisellä tiivisteellä USB-C-tyypin liitin, 3,5 mm kuulokeliitin, painikkeet, kameramoduuli sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi ei kuitenkaan lupaa puhelimelle minkäänlaista vedenkestävyyttä, mutta puhelin kestänee todennäköisesti vähintään roiskevettä. Redmi Note 7 -puhelinta ei siis kannata tiputtaa veteen.

Etupuolen alareunassa on erittäin pieni ilmoitusvalo.

Redmi Note 7:n etuosa näyttää hintaluokassaan vaikuttavalta ja modernilta. Näytön kehykset on saatu minimoitua kohtalaisesti, mutta näytön alareunaan on jätetty selvästi muita reunoja paksumpi kaistale. Alareunaan on sijoitettuna varsin pieni yksivärinen LED-ilmoitusvalo. Näytön yläreunassa on nähtävissä pieni pisaramainen loviratkaisu, josta löytyy luonnollisesti etukamera. Yläreunassa on myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä puheluihin käytettävä kuuloke.

Puhelimen takaosa on varsin tuttua Xiaomi-tyyliä. Vasemmassa yläkulmassa on muutaman millimetrin muusta rungosta ulkoneva kaksoiskameraosa, jonka alapuolella on kaksois-LED-salamavalo. Kameran yhteydessä on myös teksti ”48MP AI Dual Camera”, joka kertoo kamerassa olevan 48 megapikseliä sekä tekoälyominaisuuksia. Redmi Note 7:n takaosassa on myös perinteinen sormenjälkilukija sekä Redmi by Xiaomi -logo. Kokonaisuutena puhelimen takaosa on varsin pelkistetty.

Redmi Note 7:n oikeassa kyljessä on muoviset äänenvoimakkuus- ja käynnistyspainikkeet, joiden tuntuma on varsin miellyttävä. Puhelimen vasemmassa kyljessä on ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Laitteen yläreunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, infrapunalähetin sekä yksi mikrofoneista. Alareunassa on taasen yksi mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä yksi kaiutin.

Näyttö

Näytön osalta Redmi Note 7 ei pääse tarjoamaan mitään kovin erikoista, vaan tällä kertaa saadaan tyytyä varsin perinteikkääseen näyttöratkaisuun. Näyttö on kooltaan 6,3 tuumaa ja sen tarkkuus yltää Full HD+ -tasoon, eli pikseleitä löytyy 1080 x 2340, mikä tekee 409 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 19.5:9-kuvasuhde sekä pisaramainen loviratkaisu. Puhelimen näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan, joka on varsin yleistä alemman hintaluokan laitteissa.

Näyttö ei pääse suuremmin yllättämään, vaan on varsin perustasoa. Näyttö on kuitenkin perushyvä ja muun muassa tarkkuus on riittävä monessa tilanteessa. Värintoisto on miellyttävää oletusasetuksilla, vaikka tummat sävyt eivät ole samalla tasolla OLED-näyttöisten puhelimien kanssa. Kirkkaus on myös hyvällä tasolla ja luettavuus päivänvalossa on hyvää, mutta auringonvalossa luettavuus on hieman heikompaa. Näytössä on myös erittäin hyvät katselukulmat, kuten halvemmissa puhelimissa on jo pitkään ollut.

Redmi Note 7 -puhelimen asetuksista löytyy verrattain paljon asetuksia myös näytölle. Näytön värilämpötilaa on mahdollista säätää laajasti muun muassa väriympyrästä tai oletustiloista. Kontrastia on myös mahdollista muokata kolmen oletusasetuksen väliltä. Näyttö tukee myös kaksoisnapauttamalla aktivointia, mutta Always-on-Display-ominaisuutta ei Redmi Note 7:stä löydy.

Koska näytössä on pisaramainen loviratkaisu, niin Redmi antaa mahdollisuuden sen piilottamiseen. Puhelimen ”koko näyttö” -asetuksista löytyy asetus, jolla lovea ympäröivät alueet on mahdollista muuttaa tummaksi. Yleensä Android-puhelimissa tilapalkki on kuitenkin jäänyt tummaksi muutettuun alueeseen, mutta Redmi Note 7:ssa tilapalkki siirretään loven alapuolelle, samalla tavalla kuin Samsungin tuoreissa puhelimissa. Henkilökohtaisesti tykkään kyseistä ratkaisusta.

Kokonaisuudessaan Redmi Note 7 -puhelimen näyttö on hyvä ja pitkälti samanlainen kuin monissa 200-350 euron älypuhelimissa.

Tekniikka ja suorituskyky

Redmi hyödyntää puhelimessa viime vuoden keskihintaisissa puhelimissa yleisesti käytettyä Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriä, joka nähtiin muun muassa Xiaomi Mi A2 -puhelimessa. Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 260 -ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 512.

Suomessa myytävässä Redmi Note 7 -puhelimessa on 3 tai 4 gigatavua RAM-muistia sekä 32, 64 tai 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa versiosta riippuen. Redmi Note 7 -mallissa on myös microSD-muistikorttipaikka, johon on mahdollista asettaa maksimissaan 256 gigatavun suuruinen muistikortti. On hyvä huomioida, että muistikortti vie toisen puhelimen SIM-korttipaikoista.

Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri on edelleen erittäin kyvykäs ja se tarjoaa hyvän suorituskyvyn jokapäiväiseen käyttöön. Ajoimme puhelimessa läpi kaikki perinteiset suorituskykytestit, joissa puhelin sai odotettuja tuloksia. Alapuolella olevassa taulukossa on listattuna saadut pisteet eri testeissä ja tuloksia voi verrata kahteen saman hintaluokan älypuhelimeen. Nokia 5.1 Plus on varusteltu MediaTek Helio P60 -järjestelmäpiirillä ja Huawei P Smart 2019 luonnollisesti Huawein omalla Kirin 710 -järjestelmäpiirillä.

Testitulokset
Redmi Note 7 (SD660) Nokia 5.1 Plus (MTK HP60) Huawei P Smart 2019 (K710)
AnTuTu: 143 445 pistettä 118 614 pistettä 128 316 pistettä
Geekbench 4 (single): 1626 pistettä ei tuloksia* 1522 pistettä
Geekbench 4 (multi): 4448 pistettä ei tuloksia* 5192 pistettä
PCMark 2.0: 6197 pistettä 7323 pistettä 5805 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 23 838 pistettä 17 142 pistettä 16 555 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 29 373 pistettä 16 702 pistettä 19 268 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 14 365 pistettä 18 883 pistettä 11 089 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1312 pistettä 747 pistettä 822 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 1188 pistettä 627 pistettä 693 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2066 pistettä 2248 pistettä 2364 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Sovellus ei testijakson aikana toiminut puhelimessa.

Tuloksista nähdään, että Redmi Note 7 päihittää molemmat kilpailijoiden puhelimet lähes jokaisessa testissä. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro totuutta päivittäisen käytön sujumisesta. Snapdragon 660 on jo sen verran tehokas järjestelmäpiiri, että suurempia ongelmia ei ole havaittavissa yleisien sovelluksien kanssa, mutta raskaissa peleissä on havaittavissa toisinaan hieman hidasteluja. Redmi Note 7:n yleissuorituskyky on kuitenkin hintaluokkansa kilpailevia puhelimia paremmalla tasolla. Viime vuonna Snapdragon 660 -puhelimien hinnat asettuivat uutena 300-400 euron hintahaarukkaan, joten mielestäni Xiaomilta on ollut tänä vuonna varsin järkevä valinta ottaa hieman vanhempi, mutta kyvykäs järjestelmäpiiri alle 200 euron puhelimeen.

Huomioitavaa mielestäni Redmi Note 7 -puhelimen teknisessä toteutuksessa on NFC:n puuttuminen. Tämä tarkoittaa, että puhelinta ei voi käyttää esimerkiksi lähimaksamiseen. Positiivista Redmi Note 7:ssa kuitenkin oli infrapunalähetin, jonka avulla puhelinta voidaan hyödyntää muun muassa kaukosäätimenä. Infrapunalähetintä ei löydy kovin monesta 200 euron puhelimesta.

Lukituksen avaamiseen puhelimessa hyödynnetään perinteistä takaosasta löytyvää sormenjälkilukijaa. Testien perusteella lukija on nopea, kuten pystyi odottamaan. Takaosasta löytyvä sormenjälkilukija on monessa tilanteessa erittäin kätevä, sillä muun muassa puhelinta taskusta otettaessa etusormi menee luonnostaan lukijalle, minkä ansiosta lukitus on avattu jo puhelinta otettaessa taskusta. Toisena biometrisena lukituksena avaustapana voidaan hyödyntää kasvojentunnistusta, joka toimii nyt myös Suomessa. Kasvojentunnistus perustuu etukameraan ja se toimii testien perusteella varsin hyvin, vaikka se ei ole yhtä nopea kuin sormenjälkilukija.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Redmi Note 7 -puhelimessa vastaa suuri 4000 milliampeeritunnin akku, jonka luvataan parhaimmillaan kestävän jopa 13 tuntia videon toistamista. Puhelimessa on tuki myös Qualcomm Quick Charge 4 -pikalataukselle, vaikka mukana ei toimitetakkaan sitä hyödyntävää laturia. Testijakson aikana puhelimessa oli iltaisin akkua jäljellä normaalisti jopa yli 30 prosenttia, mutta vähemmällä käytöllä puhelimen akun voi saada kestämään jopa kaksi päivää. Henkilökohtaisesti olin yllättänyt puhelimen akunkestosta, ja suurin syy hyvään akunkestoon on suuri akku sekä virtapihi järjestelmäpiiri.

Testasimme myöskin mukana toimitettavan laturin latausnopeuden ja se on nähtävissä alapuolella olevasta kuvaajasta. Kokonaisuudessaan Redmi Note 7 latautuu tyhjästä täyteen 125 minuutissa, eli reilussa kahdessa tunnissa. Puhelinta ei siis ladata kovin nopeasti, joten pikalaturin ostaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Puolessa tunnissa akku on latautunut noin 35 prosentin varaukseen ja tunnissa 65 prosentin varaukseen.

Puhelimen mukana toimitettavan laturin latausnopeus.

Totuttuun SuomiMobiilin tyyliin testasimme Redmi Note 7:n testijakson aikana myös laitteen pakkaskestävyyden. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 7 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Tämän testin jälkeen akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Testin jälkeen puhelimen LCD-näyttö muuttui erittäin hyytelömäiseksi, eikä laitteen lataaminen heti kylmänä ollut mahdollista. Redmi Note 7 palautui kuitenkin normaaliksi muutaman minuutin päästä huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 11 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 89 prosenttia. Redmi Note 7:n näyttö muuttui jälleen hyytelömäiseksi, mutta palautui normaaliksi huoneenlämmössä.

Pakkastestin perusteella on helppo todeta, että Redmi Note 7 kestää varsin hyvin pakkasta. Akunkulutus ei ollut kovin suurta suhteutettuna muihin testattuihin puhelimiin. Ainoat varsinaiset ongelmat kylmästä oli havaittavissa näytön hyytelöitymisessä.

Kamerat

Kameroiden osalta Redmi Note 7 on paperilla aivan omassa luokassaan, jos verrataan kilpailijoihin. Redmi hyödyntää 48 megapikselin pääkameraa sekä 5 megapikselin syvyysterävyyssensoria. Olemme jo SuomiMobiilissa testannut monia 48 megapikselin kameralla varusteltuja puhelimia, mutta kaikissa on hyödynnetty Sonyn kehittämää IMX586-sensoria, joka on osoittautunut varsin laadukkaaksi. Redmi Note 7 -puhelimessa ei valitettavasti Sonyn sensoria käytetä, vaan tällä kertaa hyödynnetään Samsungin kehittämää vastaavaa ISOCELL Bright GM1 -sensoria.

Redmi Note 7:n pääkamerassa on siis 48 megapikseliä ja sensorissa on muun muassa f/1.8-aukkosuhde, 1/2″ kennokoko, 0,8 mikrometrin pikselikoko sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Puhelimen 5 megapikselin kameralla ei ole mahdollista ottaa pelkiltään kuvia, vaan sitä hyödynnetään ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten muotokuvatilassa.

Oletusarvoisesti Redmi Note 7 -puhelimella taltioidaan kuvia 12 megapikselin tarkkuudella täyden 48 megapikselin sijaan. Hyvässä valaistuksessa kuvista saadaan mukavan yksityiskohtaisia ja kohtalaisia myös hämärämmässä. Päivänvalossa otetuissa kuvissa värit taltioituvat varsin luonnollisina ilman AI-kuvaustilaa, joka taasen korostaa värejä enemmän. Vaikka puhelimessa on tarkka kamera, niin Samsungin kehittämä ISOCELL Bright GM1 -sensori ei pääse samalle tasolle hieman kalliimpiin puhelimiin tarkoitetun Sony IMX586 -sensorin kanssa. Alle 200 euron hintaluokassa Redmi Note 7:n kamera tuottaa kuitenkin mielestäni parempaa jälkeä kuin mikään muu testattu samassa hintaluokassa oleva puhelin. Alapuolella on muutama puhelimella otettu kuva.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Bokeh-kuvaus on ainoa hyöty Redmi Note 7 -puhelimen kaksoiskamerasta, joten luonnollisesti testasimme myös sen toimivuuden. Syvyysterävyys voidaan taltioida puhelimen kamerasovelluksen muotokuvatilassa, mutta käyttäjä ei pysty erikseen muokkaamaan syvyysterävyyden voimakkuutta. Kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen varsin hyvin päivänvalossa kuvatessa. Lisäksi kuvan tausta sumennetaan varsin mielekkäästi. Alapuolella on yksi bokeh-kuva, joka on taltioitu Redmi Note 7 -puhelimella.

Koska Redmi Note 7 taltioi oletusasetuksilla ainoastaan 12 megapikselin kuvia, niin kamerasovelluksesta löytyy erillinen tilansa myös täyden 48 megapikselin kuvia varten. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu oletusasetuksilla, eli 12 megapikselin tarkkuudella. Oikeanpuoleinen kuva on 48 megapikselin otos. Kuvissa ei ole kovin paljon eroavaisuuksia, mutta 48 megapikselin kuvassa on paikoitellen tarkempia yksityiskohtia.

Redmi Note 7 -puhelimien käyttäjien keskuudessa varsin suosituksi vaihtoehdoksi Xiaomin oman kamerasovelluksen rinnalle on noussut Google Pixel -puhelimista löytyvä kamerasovellus. Googlen oma kamerasovellus on optimoitu epävirallisesti Redmi Note 7 -puhelimelle ja testasimme myös sitä testijakson aikana. Testikuvien perusteella Googlen kamera pystyy taltioimaan selvästi parempia kuvia Redmi Note 7 -puhelimella kuin Xiaomin oma kamerasovellus. Alapuolella on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on kuvattu puhelimen oletuskameralla ja oikeanpuoleinen Googlen kamerasovelluksella.

Puhelimen etukameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja se mahdollistaa kohtuullisen laadukkaat selfie-kuvat erityisesti hyvässä valossa. Heikossa valaistuksessa etukameralla kuvaamisessa voidaan hyödyntää näyttösalamaa. Videokuvaamista ei Redmi Note 7 -puhelimella voida harrastaa huippupuhelimien tapaisesti 4K-tarkkuudella, vaan tarkin mahdollinen on Full HD 60 fps -taso. Videokuvaamisessa voidaan kuitenkin käyttää kohtuullisesti toimivaa elektronista kuvanvakautusta.

Kamerasovellus on Redmi Note 7 -puhelimessa pitkälti samanlainen kuin lukuisissa muissakin Xiaomin puhelimissa viimeisen vuoden sisällä. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Aloitussivulla on mahdollista yksinkertaisesti vaihtaa erikuvaustilojen välillä sekä säätää muun muassa HDR-, AI- ja salama-asetuksia. Kamerasovellus tarjoaa lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa lyhyt video, hidastus, 48MP, yö, panoraama, muotokuva sekä pro-tila manuaalisäädöillä.

Manuaalitila mahdollistaa Redmi Note 7 -puhelimessa mukavasti säätömahdollisuuksia, vaikka ei mitään huippupuhelimien kameroiden kaltaisia säätöjä löydykään. Kamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa (100-3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000 s – 32 s) sekä tarkennusta. Manuaalitilassa on mahdollista myös taltioida 48 megapikselin kuvia, mutta raakakuvien ottaminen ei ole mahdollista.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Redmi Note 7:ssa hyödynnetään luonnollisesti Googlen tuoreinta Android 9.0 Pie -versiota, jonka päällä toimii Xiaomin MIUI 10 -käyttöliittymä. Redmi Note 7:ssa on MIUI 10.3 -versio ja tuoreimmat testijakson lopussa tarjolla olleet tietoturvakorjaukset olivat 5. huhtikuuta 2019. Redmi on siis pystynyt varsin hyvin pitämään puhelimensa ajan tasalla, vaikka kyseessä on edullinen älypuhelin.

MIUI 10 ei poikkea juurikaan Redmi Note 7:ssa verrattaessa muihin Xiaomin puhelimiin, joten sitä ei tässä arvostelussa enää tulla käymään kovin tarkasti läpi. Käyttöliittymä on varsin yksinkertainen ja ominaisuuksia löytyy paljon. Yksi selvä puute käyttöliittymässä on sovellusvalikon puuttuminen, jota ei MIUI-käyttöliittymästä ole koskaan löytynyt. MIUI 10:ssä yksi parhaimmista ominaisuuksista on sisäänrakennettu eleohjattavuus, joka toimii sulavasti ja on käytettävyydeltään erittäin looginen.

Testijakson aikana ei tullut ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa, joten Redmi oli onnistunut optimoimaan sen varsin hyvin uutuuspuhelimelleen. Suurin yksittäinen harmaita hiuksia aiheuttanut puoli käyttöliittymässä oli mainokset, joita oli muutamissa Xiaomin oletussovelluksissa. Mielestäni mainoksia ei pitäisi löytyä valmistajan omista sovelluksista, joita ei voi poistaa käytöstä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Redmi Note 7 -puhelinta.

Redmi Note 7 on omassa hintaluokassaan vertaansa vailla oleva älypuhelin, sillä 199 eurolla on haastava löytää vastaavaa Suomen markkinoilta. Testijakson aikana tykästyin puhelimessa moneen osa-alueeseen ja varmasti mieleen painautuvimmat olivat hyvä akunkesto, kyvykäs järjestelmäpiiri sekä hintaluokassaan mielenkiintoinen 48 megapikselin kamera. Lisäksi Redmi Note 7:ssa on hyvä näyttö, nopea sormenjälkilukija sekä käytännöllinen infrapunalähetin. Lisäksi puhelimessa on USB-C-tyypin latausliitin, mikä ei ole itsestäänselvyys 200 euron puhelimessa.

Suuria heikkouksia oli vaikea löytää, mutta muutama harmittava puute sentään Redmi Note 7:sta löytyy. Erityisesti mobiilimaksamista harrastaville NFC:n puute on jo yksinään syy jättää puhelin ostamatta, vaikka muuten ominaisuudet olisivat kunnossa. Toinen puute on 4K-videokuvaus, vaikka Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri sitä tukisikin. Yksi ikävimmistä heikkouksista on MIUI-käyttöliittymässä olevat mainokset muutamassa Xiaomin oletussovelluksessa.

Suomessa Redmi Note 7 on tarjolla tällä hetkellä vain yhdessä värissä ja se on testissäkin käynyt perinteikäs musta, viralliselta nimeltään Space Black. Puhelimesta on olemassa myös hienosti liukuvärjätyt Neptune Blue sekä Nebula Red, jotka tulevat myyntiin myöhemmin Suomessa. Puhelinta myy muun muassa Verkkokauppa.com, jonka valikoimasta löytyy kolme eri versiota, joista 3 + 32 gigatavun versio maksaa 199 euroa. Hieman kalliimpi 4 + 64 gigatavun versio maksaa 229 euroa ja kallein tarjolla oleva 4 + 128 gigatavun versio maksaa kohtalaiset 259 euroa. Redmi Note 7 -puhelinta ei siis ole hinnalla pilattu edes Suomessa.

Redmi Note 7 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

8.9

Hyvää
  • Laadukas rakenne / Gorilla Glass 5 -lasipinnat / Roiskevesitiivis
  • Hintaluokassaan hyvä näyttö
  • Hyvä akunkesto (4000 mAh)
  • Kuuloke- ja USB-C -liittimet
  • Hintaluokkansa paras kaksoiskamera
  • Hyödyllinen infrapunalähetin
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Tehokas Snapdragon 660
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
Huonoa
  • Muutamassa oletussovelluksessa mainoksia
  • Ei NFC-toiminnallisuutta
  • Ei 4K-videokuvausta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. läheisyysanturi vika katkaisee bluetooth yhteyden, puhelimen ollessa esim. taskussa.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut