ArvostelutRedmiYleinen

Testissä Redmi Note 8 Pro – Tarjoaa erittäin paljon 249 eurolla

Redmi Note 8 Pro

Xiaomi julkaisi vuoden 2019 aikana monta mielenkiintoista älypuhelinta ja yksi niistä oli Redmi Note 8 Pro, joka kerettiin vihdoin myös testaamaan SuomiMobiilissa. Kyseessä on keskihintaluokkaan sijoittuva älypuhelin, joka on seuraaja aikaisemmin testatulle Redmi Note 7 -puhelimelle.

Suomessa Redmi Note 8 Pro tuli myyntiin vuoden lopulla ja hintaa sillä on versiosta riippuen 249-279 euroa. Xiaomi on toteuttanut puhelimessa mielenkiintoisia ratkaisuja, joita harvemmin nähdään perinteisemmissä alemman keskihintaluokan älypuhelimissa. Redmi Note 8 Pro on varusteltuna muun muassa 64 megapikselin neloiskameralla, varsin suorituskykyisellä järjestelmäpiirillä, nopeilla tallennustiloilla sekä suurella akulla. Kyse on siis erittäin mielenkiintoisesta älypuhelimesta, ja mikä parasta – silti edulliseen hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan viime vuonna julkaistuun Redmi Note 8 Pro -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta parin viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Redmi Note 8 Pro (M1906G7G)
Mitat: 161.4 x 76.4 x 8.8 mm
Paino: 200 g
Rakenne: Muovikehys ja lasipinnat (Gorilla Glass 5)
Näyttö: 6.53 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde / IPS LCD / HDR
Suoritin: 8-ytiminen MediaTek Helio G90T (Mali-G76 MC4)
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X] / 64 Gt [UFS 2.1] sisäistä tallennustilaa (MicroSD max. 256 Gt)
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.9 / 0.8µm / 1/2.7" / 26mm / PDAF) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/4" / 1.12µm) + 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.4 / 1/5" / 1.75µm) + 2 MP makrokamera (f/2.4 / 1/5" / 1.75µm + LED-salama
Etukamera: 20 MP etukamera (f/2.0 / 1/3"/ 0.9µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. marraskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 18 watin lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.0 / kuulokeliitin / yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Valkoinen / vihreä / musta / sininen
Hinta: Alk. 249 €

Myyntipakkaus

Redmi Note 8 Pro -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Redmi Note 8 Pro toimitetaan varsin perinteisessä vaaleassa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa kuva itse puhelimesta. Pakkauksen ulkopuolella on myös useasti mainittu laitteen mallinimi sekä Mi-logo. Lisäksi myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on mainittuna laitteen väriversio, muistiversio sekä muun muassa IMEI-tiedot.

Kun myyntipakkaus avataan, esille tulee aluksi valkoinen pahvitasku, joka pitää sisällänsä SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöohjeet, takuukortin sekä läpikuultavan mustan silikonisuojakuoren. Näiden jälkeen myyntipakkauksesta löytyy itse Redmi Note 8 Pro, joka on kääritty muoveihin. Puhelimen alapuolelta myyntipakkauksen pohjalta löytyvät vielä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä 18 watin pikalaturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xiaomi luottaa Redmi Note 8 Pron myyntipakkauksen kohdalla siis varsin perinteisiin toteutukseen. Mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, joka on yleistä keskihintaluokan älypuhelimissa. Lisäksi mukana toimitetaan suojakuori, mikä ei ole itsestäänselvyys läheskään kaikkien puhelimien kohdalla. Redmi Note 8 Pron ostaessa ei siis tarvitse erikseen heti ostaa suojakuoria, vaan mukana tuleva ajaa asiansa erinomaisesti.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Xiaomi on jatkanut Redmi Note 8 Pron kanssa samaa rakenteellista ratkaisua kuin jo Redmi Note 7 -puhelimen kanssa, mutta muotoilua on kuitenkin onneksi päätetty muokata huomattavasti. Redmi Note 8 Pro rakentuu kokonaan muovikehyksestä sekä lasipinnoista. Xiaomi hyödyntää puhelimessa Gorilla Glass 5 -lasia, eli samaa, jota on nähty aikaisemmin erityisesti huippupuhelimissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laadullisesti Redmi Note 8 Pro on hyvällä tasolla, vaikka muovikehys ei anna parasta mahdollista premium-tuntumaa. Takaosan lasipinta kaartuu selvästi reunoilta, minkä ansiosta laitteesta saadaan selvästi miellyttävämpi ote. Testijakson aikana lasipintaan kertyi muutamia naarmuja ainakin alareunaan, mutta mitään suurempia ja huomattavia naarmuja ei normaalissa käytössä saatu aikaiseksi. Myös Redmi Note 8 Prossa lasipinta kerää selvästi likaa ja sormenjälkiä, mutta onneksi lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, jonka ansiosta lasi saadaan puhtaaksi vain yhdellä pyyhkäisyllä.

Lasi on kiiltävä, minkä takia se on lisäksi liukas. Esimerkiksi hieman vinolta pinnalta (mm. sohvan käsinoja) puhelin pääsee liukumaan helposti pois. Tämän takia on suositeltavaa käyttää mukana toimitettavaa suojakuorta, jos haluaa suojata tiputuksille arkoja lasipintoja.

Jämäkkyyttä puhelimelta ei puutu, vaikka Xiaomi on käyttänyt rakenteessa muovia. Redmi Note 8 Pro ei päästä minkäänlaisia natinoita käsien välissä väänneltäessä, mikä ei myöskään ollut kovin suuri yllätys. Xiaomin puhelimet ovat olleet viime vuosina varsin laadukkaita. Xiaomi on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 161,4 x 76,4 x 8,8 millimetriä ja painoksi 200 grammaa. Kyseessä ei ole mikään kompakti älypuhelin, vaikka suureen näyttöön suhteutettuna mitat ovat kohtuulliset. Painoa on yllättävän paljon, mutta se selittynee suurella akulla.

Pieni laatutuntumaa pudottava seikka rakenteessa löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välissä olevasta erillisestä muovikaistaleesta. Kyseessä on mielestäni ylimääräinen osa rakenteessa, joka luo myös ylimääräisen saumakohdan. Yleensä kyseistä muovikaistaletta on puolusteltu näytön paremmalla kestävyydellä, mutta koska Redmi Note 8 Prossa on muovinen kehys, niin on jopa hämmästyttävää, että mukaan on vielä tuotu erillinen muovikehys näyttöä varten. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että myös Redmi Note 8 Pron muotoilu voisi olla vielä asteen tyylikkäämpi ilman kyseistä mustaa muoviosaa.

Vaikka Redmi Note 8 Pro ei ole virallisesti minkään IP-luokituksen mukaisesti vedenkestävä, niin Xiaomi on luvannut puhelimen olevan jollain tasolla pölyn- ja roiskevedenkestävä. Laitteen liittimissä on erillinen vahvistettu tiiviste, jonka ansiosta puhelimen sisälle ei helposti pääse vettä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Redmi Note 8 Prota voisi upottaa kokonaisuudessaan veteen, vaan sen pitäisi kestää helposti muun muassa kevyt vesisade. Jos puhelimeen tulee kuitenkin nesteen aiheuttamia vaurioita, niin Xiaomi ei valitettavasti takaa mitään takuuta roiskevesitiiveydelle.

Etuosaltaan Redmi Note 8 Pro on varsin geneerinen, sillä Xiaomi hyödyntää monissa puhelimissa nähtyä pisaramaisella lovella varusteltua näyttöä. Näyttö peittää etuosasta noin 85 prosenttia, joten Xiaomi on pystynyt varsin hyvin minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset. Näytön alareunaan on päätetty kuitenkin jättää hieman paksumpi musta reuna, mikä on yleistä keskihintaluokassa. Näytön yläreunassa sijaitsevassa pisaralovessa on yksi etukamera sekä varsin pieni LED-ilmoitusvalo. Valaisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät aivan näyttölasin yläreunasta. Lisäksi etuosan yläreunassa on myös varsin leveä puheluihin käytettävä kuuloke.

Puhelimen takaosan Xiaomi on uudistanut kokonaisuudessaan, jos verrataan esimerkiksi Redmi Note 7 -malliin. Kamerat löytyvät keskitetysti ja ne ovat myös hieman muusta rungosta ulkona. Kameroita on yhteensä neljä, joista yksi on salamavalon kanssa samalla tasolla muun rungon kanssa. Sormenjälkilukija on yhdistetty samaan kameroiden kanssa, jossa se on varsin luonnollisessa sijainnissaan. Kamera-alueen alapuolella on myös teksti ”64MP, AI Super Camera”, joka viittaa siis Redmi Note 8 Pron pääkameraan. Takaosassa on vielä myös Redmi by Xiaomi -logo sekä muun muassa laitteen mallikoodi, valmistusmaa ja CE-logo.

Redmi Note 8 Pron oikeasta kyljestä löytyy perinteiseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikeet. Painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti muovista, mutta silti tuntuma on varsin hyvä. Toki painikkeet ovat varsin kapeat sekä pääsevät hieman helisemään. Puhelimen vasemmassa reunassa on ainoastaan SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Redmi Note 8 Pron yläreunassa on yhden mikrofonin kaverina myös infrapunalähetin, kun taasen alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin sekä perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin.

Näyttö

Xiaomi on mielestäni tuonut Redmi Note 8 Pro -puhelimeen hyvän näyttöratkaisun omassa hintaluokassaan. Puhelimessa on suuri 6,53 tuuman IPS LCD -näyttöpaneeli, jonka tarkkuus yltää Full HD+ -tasolle, eli siinä on 1080 x 2340 pikselin tarkkuus. Tuumaa kohden pikseleitä on siis 395 kappaletta, mikä on tarpeeksi monille käyttäjille. Näytössä on myös 19.5:9-kuvasuhde, pisaramainen loviratkaisu sekä pyöristetyt kulmat. Yksi näytön erikoisuus on myös tuki HDR-toistolle, jota ei jokaisesta alle 300 euron puhelimesta löydy.

Redmi Note 8 Pron näyttö on hyvä, mutta ei mikään lippulaivatason näyttö. Näyttöä on mukava katsella ja sen värintoisto on hyvällä tasolla myös oletusasetuksien kautta. Näytössä on lisäksi erinomaiset katselukulmat sekä kirkkaus riittää monessa tilanteessa. Xiaomin mukaan kirkkaus yltää jopa 500 nitiin, joka on varsin yleinen taso. Valitettavasti näytön kirkkauden riittävyyttä ei päästy suuremmin testailemaan kirkkaassa auringonvalossa, mutta odotettavasti kyseinen tilanne on hieman haastava näytöstä luettavuudelle. Redmi Note 8 Pron näyttö tukee kuitenkin erillistä auringonvalon tilaa, jonka luvataan parantavan luettavuutta auringonvalossa.

Tuttuun Xiaomin monipuolisen MIUI-käyttöliittymän tyyliin myös näytölle löytyy mukavasti asetuksia. Esimerkiksi väriasetuksia voidaan säätää monipuolisesti, sillä puhelin tarjoaa kolme oletusasetusta (oletus, lämmin, viileä) sekä erillisen väriympyrän, josta käyttäjä voi myös itse säätää värejä. Toinen MIUI-käyttöliittymän hyvistä puolista on erillinen lukutila, jonka avulla näyttö saadaan silmäystävällisemmäksi. Lukutilassa pyritään vähentämään näytön tuottamaa silmille haitallista sinistä valoa. Ominaisuus on muun muassa TÜV Rheinlandin sertifioima.

Näytön asetuksista on mahdollista säätää lisäksi loven näkymistä. Lovi voidaan muun muassa piilottaa perinteiseen tyyliin muuttamalla ympäröivät alueet mustaksi. Lisäksi Xiaomi antaa mahdollisuudet ”poistaa” loven kokonaan siirtämällä myös tilapalkin loven alapuolelle. Henkilökohtaisesti en kokenut pisaramaisen loven häiritsevän suuremmin käyttöä, minkä takia annoin loven näkyä koko testijakson ajan.

MIUI 11 tukee uutena ominaisuutena myöskin koko käyttöliittymän kattavaa tummaa tilaa. Valitettavasti Xiaomi hyödyntää puhelimessa LCD-näyttöpaneelia, minkä takia tumma tila ei pääse suurimmin vakuuttamaan samalla tavalla kuin OLED-näyttöisillä laitteilla. LCD-näytöllä musta näyttää enemmän harmaalta, kun taasen OLED-näytöllä musta on oikeasti mustaa.

Testijakson aikana yksi parhaimmista Redmi Note 8 Pron ominaisuuksista oli juurikin näyttö, sillä se on hintaluokassaan erittäin hyvä. Näytöltä on miellyttävä katsella muun muassa videoita, mutta Xiaomin lupaamasta HDR-tuesta ei suuremmin ollut hyötyä. Vaikka puhelimessa pitäisi olla Widevine L1 -taso, niin esimerkiksi Netflix ilmoittaa puhelimessa olevan vain Widevine L3 -taso, joka ei siis HDR-toistoa tue.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Redmi Note 8 Pro on todella mielenkiintoinen, sillä Xiaomi luottaa laitteessa uuteen MediaTekin kehittämään mobiilipelaamiseen optimoituun Helio G90T -järjestelmäpiiriin. SuomiMobiilin testattavana ei ole aikaisemmin käynyt samaan piiriin perustuvaa älypuhelinta, joten Redmi Note 8 Pro sai luvan näyttää mihin uutuuspiiri kykenee. Xiaomi on yleisesti luottanut Qualcommin järjestelmäpiireihin, joten MediaTekin piirin käyttäminen on jopa hieman yllättävää, vaikka ei kuitenkaan ennennäkemätöntä.

Helio G90T perustuu TSMC:n 12 nanometrin FinFET-valmistusprosessiin ja siinä on kahdeksan suoritinydintä. Järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta tehokkaasta 2,05 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä sekä kuudesta energiatehokkaasta 2,0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G76 MC4, joka takaa myöskin hyvän suorituskyvyn.

Järjestelmäpiirissä hyödynnetään myös mielenkiintoista HyperEngine-teknologiaa, jonka tarkoituksena on parantaa mobiilipelaamisen kokemusta. HyperEnginen avulla puhelin osaa muun muassa yhdistää mobiiliverkon ja Wi-Fi-verkon, jolloin pystytään takaamaan nopeampi ja vakaampi verkko, jotta pelaamiskokemus ei häiriintyisi. Lisäksi ominaisuuden avulla voidaan yhdistää samanaikaisesti kahteen Wi-Fi-verkkoon, jotta yhteys oli parempi.

Suomessa Redmi Note 8 Pro on saatavilla 6 gigatavun LPDDR4X RAM-muistilla varusteltuna, eikä muita muistiversioita laitteesta ole globaaleilla markkinoilla. Lisäksi puhelimesta on kuitenkin kaksi eri tallennustilaversiota, joita edullisemmassa on 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, kun kalliimmassa on 128 gigatavua tallennustilaa. Xiaomi hyödyntää nopeaa UFS 2.1 -tallennustilaa, kun yleisesti tässä hintaluokassa luotetaan hitaampaan EMMC-versioon. Redmi Note 8 Pro on varusteltuna myöskin muistikorttipaikalla, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa helposti. Puhelin tukee korkeintaan 256 gigatavun suuruista microSD-muistikorttia, joka valitettavasti käyttää myös laitteen toisen SIM-korttipaikan.

Suorituskykytesteissä Redmi Note 8 Pro on ylivoimaisesti hintaluokkansa tehomylly, sillä MediaTek G90T -järjestelmäpiirin saamat pisteytykset ylittivät jopa kaikki odotukset. Yleissuorituskyky on monella osa-alueella erinomainen ja Redmi Note 8 Pro ohittaa lähes kaikki hintaluokkansa kilpailijat. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista vertailla eri suorituskykytesteistä saatuja tuloksia samassa hintaluokassa pyörivien laitteiden kanssa. Esimerkiksi taulukossa voi vertailla Redmi Note 8 Pron pisteistä Honor 9X:n ja Motorola Moto G8 Plussan vastaaviin pisteisiin, jotka ovat jokaisella osa-alueella selvästi heikompia.

Testitulokset
Redmi Note 8 Pro (HG90T) Honor 9X (K710F) Motorola Moto G8 Plus (SD665)
AnTuTu (V8): 287 782 pistettä 177 367 pistettä 168 510 pistettä
Geekbench 4 (single): 2459 pistettä 1546 pistettä 1516 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7616 pistettä 5602 pistettä 5605 pistettä
Geekbench 5 (single): 492 pistettä 323 pistettä 314 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1639 pistettä 1365 pistettä 1397 pistettä
PCMark 2.0: 10 156 pistettä 5925 pistettä 6506 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 33 542 pistettä 16 480 pistettä 23 177 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 39 485 pistettä 18 668 pistettä 24 670 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 21 968 pistettä 11 685 pistettä 19 125 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2365 pistettä 874 pistettä 1070 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2210 pistettä 741 pistettä 925 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3135 pistettä 2343 pistettä 2372 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta muun muassa normaalin elämän käyttötilanteista. Testijakson aikana ei tullut vastaan ollenkaan ongelmia, joissa puhelin olisi hidastellut liikaa tai jähmettynyt suorituskyvyn puutteen takia. Lisäksi raskaammatkin sovellukset ja pelit käynnistyivät nopeasti, eikä myös pelien kanssa tullut vastaan häiritsevää suorituskyvyn puutetta, joka on ongelma yleensä alle 300 euron puhelimissa.

Huomionarvoista on myös se, ettei Redmi Note 8 Pro päässyt raskaimmissakaan käyttötilanteissa kuumenemaan liiaksi, eikä havaittavissa ollut myöskään ylimääräistä lämpenemistä. Xiaomi kehuu puhelimen sisuksissa olevaa höyrykammiojäähdytystä, jonka pitäisi pitää puhelin mahdollisimman viileänä. Xiaomin mukaan jäähdytystekniikka pitää puhelimen pelitilanteissa jopa 4-6 celsiusastetta viileämpänä kuin ilman jäähdytystä.

Puhelimesta löytyy perinteinen kuulokeliitin.

Äänentoistosta puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Äänenlaatu on kohtuullista tämän hintaluokan puhelimeksi, mutta mitään kovin erikoista ei kuitenkaan kannata odottaa. Kaiutin päästää kuitenkin ääntä mukavasti, mikä oli positiivinen yllätys. Redmi Note 8 Prossa on säästetty myös perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, joten langallisia kuulokkeita pystytään puhelimen kanssa käyttämään ilman adaptereita. Bluetooth-kuulokkeiden ystäville laite tarjoaa myös luonnollisesti Bluetooth 5.0 -yhteyden, mutta valitettavasti Qualcommin tuttuja äänenpakkausmenetelmiä ei MediaTekin järjestelmäpiiriin perustuvasta älypuhelimesta löydy.

Infrapunalähetin löytyy yläreunasta.

Xiaomi on laittanut Redmi Note 8 Prohon myös NFC:n, jonka avulla voidaan hoitaa esimerkiksi lähimaksuja. Puhelimessa on myös infrapunalähetin, joka ei ole enää kovin yleinen uusissa älypuhelimissa. Infrapunalähetin mahdollistaa uusia käyttötilanteita, sillä puhelinta voidaan hyödyntää sen avulla lähes jokaisen elektroniikkalaitteen kaukosäätimenä. Puhelimessa on esiasennettuna Mi Remote -sovellus, joka tukee sekä Xiaomin omia Mi TV- ja Mi Box -laitteita että muiden valmistajien laitteita. Sovelluksella voi ohjata televisioita, ilmastointilaitteita, tuulettimia, älyboxeja, A/V-vastaanottimia, DVD-soittimia, projektoreita sekä kameroita.

Sormenjälkilukija löytyy Redmi Note 8 Pron takaosasta kameroiden alapuolelta. Sijainti on otollinen, sillä siihen yltää mukavasti etusormen avulla. Lisäksi Xiaomi hyödyntää perinteistä sormenjälkilukijatekniikkaa, joten ominaisuus toimii varmasti sekä erittäin nopeasti. Redmi Note 8 Prossa on myös etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, mutta se ei valitettavasti ole yhtä turvallinen lukituksen avaustapa kuin sormenjälkilukija.

Akku ja pakkastesti

Xiaomi on laittanut Redmi Note 8 Pron sisuksiin massiivisen 4500 milliampeeritunnin akun, joka takaa yllättävän hyvän akunkeston. Suuri akku yhdistettynä MIUI:n virransäätöominaisuuksiin kestää jopa parikin päivää. Testijakson aikana iltaisin puhelimessa oli yleensä akkua noin 30-40 prosenttia, kun laitetta oli käytetty päivän aikana paljon. Käyttö koostui muun muassa kuvien taltioimisesta, sosiaalisen media selaamisesta, videoiden katselusta sekä muutamista puheluista ja viesteistä. Jos puhelinta käyttää kuitenkin selvästi vähemmän, niin akku kestää yhdellä lataamisella varmasti kaksi päivää.

Redmi Note 8 Pron mukana toimitetaan 18 watin pikalaturi ja Xiaomin mukaan akku latautuu tyhjästä täyteen parissa tunnissa. Testasimme akun latausnopeuden mukana toimitettavalla laturilla ja tulokset olivat lupauksien mukaisia. Akku latautui tyhjästä täyteen 115 minuutissa, eli yhdessä tunnissa ja 55 minuutissa. Testin tulokset voi katsoa alapuolella olevasta kaaviosta.

Redmi Note 8 Pro -puhelimen akun latausnopeus mukana toimitettavalla 18 watin laturilla.

Ensimmäisen 30 minuutin aikana akkua latautui noin 38 prosenttia, kun tunnissa akkua oli jo 72 prosenttia. 70 minuutin lataamisen jälkeen akun lataus hidastui, joten viimeisiin 18 prosentin lataamiseen kului 45 minuuttia. Suoranaisesti pikalataus ei suuremmin päässyt yllättämään Redmi Note 8 Pron kohdalla, sillä markkinoilla on nähty nopeampiakin pikalatauksia. Kun otetaan huomioon kuitenkin hintaluokka, niin harvassa alle 300 euron puhelimessa on mitään erikoista pikalatausta.

Koska kyseessä on alemman keskihintaluokan puhelin, niin luonnollisesti mukana ei ole myöskään langatonta latausta.

SuomiMobiilin arvosteluiden vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, joka tehtiin myös Redmi Note 8 Pro -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Redmi Note 8 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, vaan akunvaraus oli edelleen 100 prosentissa. Pakkanen vaikutti myös LCD-näyttöpaneeliin, sillä se muuttui hyytelömäiseksi. Näyttö palautui kuitenkin ennalleen pian huoneen lämmössä. Redmi Note 8 Prota oli lisäksi mahdollista ladata heti jääkylmänä, vaikka usein lataus on estetty turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli akunvaraus oli laskenut 91 prosenttiin. Myöskin näyttö muuttui ensimmäisen testauskerran tapaisesti hyytelömäiseksi ja akun lataus oli mahdollista heti jääkylmänä.

Pakkastestin perusteella Redmi Note 8 Pro kestää hyvin Suomen kylminä pakkaspäivinä, sillä esimeriksi akun kulutus ei ollut huolestuttavalla tasolla. Suurin huomattava ongelma oli näytön hyytelöityminen, joka johtuu Xiaomin hyödyntämästä LCD-tekniikasta. Kokonaisuudessaan Xiaomi on tehnyt pakkaskestävyyden suhteen hyvää työtä.

Kamerat

Kameroiden osalta Redmi Note 8 Pro on varsin erikoinen omassa hintaluokassaan, sillä Xiaomi on laittanut puhelimen takaosaan neloiskameran, joka rakentuu neljästä erilaisesta sensorista. Xiaomi luottaa puhelimessa Samsungin valmistamaan 64 megapikselin Isocell Bright GW1 -pääkamerasensoriin, jonka rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä makro- ja syvyysterävyyskamerat. Valitettavasti Redmi Note 8 Pron edullinen hinta näkyy erityisesti telekameran puutteena, joka olisi voinut olla jopa hyödyllisempi kuin esimerkiksi makrokamera.

Pääkamerassa on siis maksimissaan 64 megapikselin tarkkuus, mutta oletusasetuksilla kuvat taltioidaan 16 megapikselin tasoisina. Kamera yhdistää siis neljä pikseliä yhdeksi paremmaksi pikseliksi, jolloin kuvat pitäisi olla yleisesti laadukkaampia kuin täyden resoluution kuvien. 64 megapikselin kameroissa tekniikka on siis hyvin vastaava 48 megapikselin kameroiden kanssa. Pääkamerasensorissa on f/1.9-aukko, 1/1,7” kennokoko, 0,8 µm pikselikoko, 26 mm polttoväli sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. 8 megapikselin ultralaajakulmakamera kykenee 120 asteen näkökenttään ja sensorissa on f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli, 1/4,0” kenno sekä 1,12 µm pikselikoko. Kaksi muuta kameraa ovat pitkälti identtiset 2 megapikselin sensorit, joissa on f/2.4-aukko, 1,75 µm pikselikoko sekä 1/5,0” kenno. Toinen kameroista on siis makrokamera ja toinen syvyysterävyyskamera.

Takakamera lyhyesti:

  • Neloiskamera + LED-salama
    • Pääkamera (wide): 64 MP Isocell Bright GW1 (f/1.9, 1/1,7″, 26 mm, 0,8 µm, PDAF)
    • Ultralaajakulmakamera: 8 MP (f/2.2, 1/4,0”, 13 mm, 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
    • Syvyysterävyyskamera: 2 MP (f/2.4, 1/5,0”, 1,75 µm)
    • Makrokamera: 2 MP (f/2.4, 1/5.0”, 1,75 µm)
  • Etukamera: 20 MP (f/2.0, 1/3”, 0,9 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioidut 16 megapikselin kuvat ovat hintaluokassaan erittäin vaikuttavia, jos kuvat on otettu hyvissä valaistusolosuhteissa. Verrattuna lähes mihin tahansa muuhun samassa hintaluokassa olevaan puhelimeen, ovat Redmi Note 8 Pron kamerat omassa luokassaan. Ei kuitenkaan kannata kuvitella, että 64 megapikselin kamera tuottaisi parempaa jälkeä kuin monien huomattavasti kalliimpien huippupuhelimien kamerat, sillä Redmi Note 8 Pron kameran tuottama jälki ei ylety lähellekään huippuluokkaan.

Kuvissa on havaittavissa varsin paljon rakeisuutta sekä tietyissä tilanteissa liiallista tarkennusta, minkä takia kuvista tulee ainakin allekirjoittaneen makuun hieman erikoisia. Kuvissa on silti hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat varsin luonnollisesti sekä dynaaminen alue on hyvä. Kameran yksi heikkous löytyy hämäräkuvauksesta, jolloin kuvien laatu muuttuu jopa radikaalisti. Kuvien rakeisuus lisääntyy silmin nähtävästi ja yksityiskohtia katoaa. Onneksi puhelimessa on mukana kuitenkin erillinen yökuvaustila, joka hieman avustaa kuvaamista heikommassa valaistuksessa. Yökuvaustilan avulla kuviin saadaan hieman enemmän yksityiskohtia sekä häiritsevä rakeisuus kuvissa vähenee. Alapuolella on muutama kuva, jotka on taltioitu Redmi Note 8 Pron pääkameralla 16 megapikselin tarkkuudella.

 

Ultralaajakulmakamera on valitettavasti yksi Redmi Note 8 Pron kameran pettymyksistä, sillä kameran kuvien laatu ei ylety aivan odotuksien tasolle. 8 megapikselin tasoiset ultralaajakulmakuvat ovat varsin heikkoja, kun kuvia katsotaan esimerkiksi suuremmalta näytöltä. Hyvässä valaistuksessa kuvissa ei ole yksityiskohtia aivan niin paljoa kuin voisi odottaa, vaan kuvien yleisilme on rakeinen ja suttuinen. Kun mennään hieman heikompaan valaistukseen kuvaamaan, niin kuvat muuttuvat todella heikoiksi, sillä kamera ei pysty taltioimaan valoa tarpeeksi, minkä takia epätarkkuus kasvaa. Jos haluaa siis kuvata paljon ultralaajakulmakameralla, niin Redmi Note 8 Pro ei ole hyvä vaihtoehto, sillä parempiakin kameroita on jo 300 euron hintaluokassa tavattu. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla taltioitu otos.

Makrokamera on noussut viimeisen vuoden aikana yhdeksi älypuhelimien tuoreimmista kameraominaisuuksista, vaikka yleisesti makrokameraa pidetään verrattain turhana ominaisuutena. Myös Redmi Note 8 Pron kohdalla 2 megapikselin tasoita makrokameraa voidaan pitää jopa yhtenä laitteen turhimmista ominaisuuksista. Testijakson aikana kamera käyttäminen jäi vähäiselle käytölle erityisesti heikkolaatuisien kuvien takia sekä sen takia, että kamera on käyttökelvollinen vain hyvässä valaistuksessa. Heikossa valossa kuvista ei voi saada hyviä. Alapuolella on muutama makrokameralla taltioitu testikuva.

Syvyysterävyyskamera on ollut yleinen ominaisuus jo useamman vuoden järjestyksessään lähes jokaisessa älypuhelimessa. Redmi Note 8 Prossa syvyysterävyyden taltioimiseen hyödynnetään toista 2 megapikselin kameraa, jonka avulla saadaan verrattain hyviä tuloksia aikaan. Ihanneolosuhteissa, eli hyvässä valaistuksessa ja kuvattaessa vain yhtä kohdetta kerrallaan, saadaan aikaiseksi todella hyvä taustasumennus, eli bokeh-efekti. Kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, minkä ansiosta myös taustasumennuksesta saadaan luonnollinen. Alapuolella on yksi testikuva, jossa on hyödynnetty kameran muotokuvatilaa syvyysterävyyden taltioimista varten.

Videokuvaus on Redmi Note 8 Pro -puhelimella mahdollista korkeintaan 4K 30 fps -tasoisena, mutta myös mahdollista Full HD 30 fps- tai 60 fps -tasoisena. Videokuvaus puhelimella siis onnistuu, mutta on hyvä huomata, ettei laitteessa ole optista kuvanvakautusta, minkä takia videoissa on havaittavissa pientä ylimääräistä tärähtelyä. Pääkameran ohella videota voidaan taltioida myös Full HD -tasoisena ultralaajakulmakameralla, mutta videon laatu ei ole kovin erikoista. Hidastusvideota puhelin tulee jopa 960 fps -tasolla, joten hidastus on todellakin hidasta.

Etukameran tarkkuus on mukavat 20 megapikseliä ja sen avulla saadaan aikaiseksi hyviä selfiekuvia. Tuttuun Xiaomin tyyliin etukameraa varten löytyy myös erilaisia kaunistusominaisuuksia, joilla voidaan muokata muun muassa kasvojen pehmeyttä. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jolloin kuvattavan kohteen taustalle saadaan sumennus.

Kamerasovellus on Redmi Note 8 Pro -puhelimessa hyvin samanlainen kuin lukuisissa muissakin Xiaomin puhelimissa. Sovellusta on yksinkertaista käyttää, sillä monet asetukset löytyvät jo heti sovelluksen aloitussivulta. Aloitussivulla on mahdollista yksinkertaisesti vaihtaa erikuvaustilojen välillä sekä säätää muun muassa HDR-, AI- ja salama-asetuksia. Kamerasovellus tarjoaa lukuisia kuvaustiloja, joita ovat muun muassa hidastus, lyhyt video, video, kuva, 64MP, muotokuva, yö, panoraama sekä pro-tila, josta löytyy manuaalisäädöt. Sovelluksen päänäkymästä löytyy myös ”kameravalitsin”, josta voidaan vaihtaa pääkameran (1x) sekä ultralaajakulmakameran (0.6x) välillä. Lisäksi mukana on 2x-painike, joka on siis digitaalista zoomausta varten, sillä puhelimessa ei ole telekameraa. Makrokameraan voidaan vaihtaa sovelluksen yläreunassa olevasta makropainikkeesta.

Pro-tila mahdollistaa Redmi Note 8 Prossa mukavasti säätömahdollisuuksia, vaikka ei mitään huippupuhelimien kameroiden kaltaisia säätöjä löydykään. Pro-tilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulmakamera ja makrokamera), joille kaikille löytyy hieman erilaisia säätömahdollisuuksia. Pääkamerassa voi manuaalisesti säätää ISO-arvoa (100–3200), valkotasapainoa, suljinaikaa (1/1000–32 s) sekä tarkennusta. Manuaalitilassa on mahdollista myös taltioida 64 megapikselin kuvia, mutta raakakuvien ottaminen ei ole mahdollista.

Käyttöjärjestelmä

Android 9.0 Pie

Koska Redmi Note 8 Pro on julkaistu jo hyvissä ajoin vuoden 2019 syksyllä, niin puhelimesta ei oletuksena löydy tuorein Googlen julkaisemaa Android 10 -versiota, vaan puhelimessa luotetaan Android 9.0 Pie -versioon. Lisäksi koska kyseessä on Xiaomin puhelin, niin Androidin päällä hyrrää yhtiön oma MIUI 11 -käyttöliittymä. Xiaomi on lupaillut Redmi Note 8 Prolle myös Android 10 -päivitystä, mutta tarkkaa aikataulua ei toistaiseksi ole tiedossa.

MIUI 11 kohdalla Xiaomi on tehnyt suuria muutoksia käyttöliittymän ulkoasuun. Esimerkiksi asetusvalikko on saanut uuden ilmeen, minkä lisäksi monet Xiaomin omat sovellukset ovat päivittyneet modernimpaan aikakauteen. Lisäksi Xiaomilla on ollut tarkoituksena parantaa yhden käden käyttöä samalla logiikalla kuin Samsungin omassa One UI -käyttöliittymässä. Xiaomi luottaa puhelimessa myös omien puhelin- ja viestisovelluksien sijasta Googlen vakiopalveluihin, sillä Xiaomin omat versiot eivät täytä Euroopan tietosuojavaatimuksia.

MIUI 11:n on monia muitakin uudistuksia käyttöliittymän muutoksien lisäksi. Ilmoitusäänet mukailevat nyt luonnon ääniä, minkä lisäksi Xiaomi on parantanut tuottavuusominaisuuksia. Esimerkiksi mukana on parannellut tiedostojen muokkaussovellukset, tulostinlisäosat sekä parannuksia laskimeen sekä muistiinpanosovellukseen.

Testijakson aikana Redmi Note 8 Prota käytettäessä ei tullut vastaan suurempia ongelmia, vaan MIUI 11 toimi vakaasti sekä nopeasti. Tuorein tarjolla ollut päivitys toi puhelimeen Googlen 5. joulukuuta 2019 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Yhteenveto

Redmi Note 8 Pro on varsin luonnollinen päivitys, jos verrataan Redmi Note 7 -puhelimeen. Xiaomi on tehnyt hyviä ratkaisuja muun muassa muotoilun suhteen, järjestelmäpiirin valinnassa sekä akunkestossa. Lisäksi puhelimesta on kehitetty varsin tasapainoinen kokonaisuus, joka on samalla monella osa-alueella selvästi kehittyneempi kuin suurin osa samassa hintaluokassa kilpailevista älypuhelimista.

Muotoilun osalta Redmi Note 8 Pro on pääasiassa onnistunut, vaikka muovinen kehys pudottaakin hieman laatuvaikutelmaa. Puhelimen näyttö on omassa hintaluokassaan parempi kuin monessa kilpailijassaan, minkä lisäksi MediaTekin Helio G90T -järjestelmäpiiri pääsee yllättämään ylivoimaisella suorituskyvyllään. Redmi Note 8 Pron vahvuuksia ovat myös perinteinen kuulokeliitin, nopeat muistit, 64 megapikselin kamerasensori sekä perinteinen sormenjälkilukija. Lisäksi akunkesto on hyvällä mallilla.

Testijakson aikana henkilökohtaisesti en tykännyt Redmi Note 8 Pron liukkaasta lasirakenteesta, mutta onneksi laitteen mukana toimitetaan vakiona suojakuori. Lisäksi ultralaajakulmakamera ei päässyt suuremmin yllättämään, vaan oli oikeastaan suoranainen pettymys. Myös makrokamera tuntui turhalta, sillä sen laatu ei yksinkertaisesti riitä edes kohtuulliseen jälkeen. Kummastusta herätti myös se, ettei puhelimella ollut kuin Widevine L3 -tuki, minkä takia muun muassa HDR-toisto ei ole mahdollista Netflixissä.

Suomessa Redmi Note 8 Pro on myynnissä monien jälleenmyyjien kautta, joista yksi on Mi Store. Puhelimen 6 + 64 gigatavun versio maksaa 249 euroa ja 6 + 128 gigatavun versio vastaavasti 279 euroa. Myynnistä löytyy kaikki neljä väriversiota, jotka ovat Mineral Grey, Pearl White, Forest Green sekä Dark Blue. SuomiMobiilin testattavana ollut väriversio oli varsin perinteisen mustan ja harmaan välille asettuva Mineral Grey.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

8.4

SuomiMobiilin testattavana Xiaomin ensimmäinen 64 megapikselin pääkameralla varusteltu Redmi Note 8 Pro -älypuhelin. Hintaa laitteella on 249 euroa.

Hyvää
  • Laadukas rakenne / Gorilla Glass 5 (varauksin muovikehys)
  • Hintaluokassaan hyvä näyttö
  • USB-C- ja 3.5 mm -liittimet
  • Laadukas 64 megapikselin kamera + monipuolinen toteutus (varauksin)
  • Nopea ja perinteinen sormenjälkilukija
  • Tehokas MediaTek Helio G90T -järjestelmäpiiri
  • Hyvä akunkesto
  • Hyvä pakkaskestävyys
  • Erinomainen hinta-laatusuhde
Huonoa
  • Liukas rakenne
  • Näyttöä kiertää erillinen muovikehys
  • Heikko ultralaajakulmakamera
  • Makrokamera varsin turha
  • Ei vielä Android 10 -versiota
  • Vain Widevine L3 -taso, eli ei tukea HDR-toistolle mm. Netflixissä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

  1. näin lukee testissä.

    Kuvissa on havaittavissa varsin paljon rakeisuutta sekä tietyissä tilanteissa liiallista tarkennusta, minkä takia kuvista tulee ainakin allekirjoittaneen makuun hieman erikoisia. Kuvissa on silti hyvin yksityiskohtia, värit taltioituvat varsin luonnollisesti sekä dynaaminen alue on hyvä. Kameran yksi heikkous löytyy hämäräkuvauksesta, jolloin kuvien laatu muuttuu jopa radikaalisti. Kuvien rakeisuus lisääntyy silmin nähtävästi ja yksityiskohtia katoaa. ja saadaan aikaiseksi todella hyvä taustasumennus, eli bokeh-efekti.

    Digitaalinen laite tuottaa tiedostoon valon määrän vähenemisen suhteen suurenevaa KOHINAA, ei rakeisuutta. Filmissä on rae. Liiallista tarkennusta EI ole – vaan kirjoittaja tarkoittaa liiallista algoritmin aikaansaamaa terävöitystä esim USM – joka sekään ei ole terävöitystä vaan yhtenäisten alueiden reunapikseleiden kontrastin lisäämistä. Dynaaminen alue on hyvä — lause ei tarkoita mitään. Kameran tuottamassa tiedostossa voi olla hyvä?? dynamiikka siis kohteen EV arvot toistuvat esim D 0,3 aina esim D 2,4 saakka. Taustasumennus sanaa ei ole oikeassa valokuvauksen kielessä. Kuvassa on epätarkkoja alueita ja ne lisääntyvät esim aukon koon johdosta. Bokeh taas merkitsee epätarkan laatua ja siellä olevien valopisteiden muotoa. Bokeh määrittää kuvan epätarkkojen osien laatua – taustasumennus ei ole sama kuin bokeh. Epätarkka = tarkennusalueen ulkopuolella oleva, epäterävä on tärähtänyt alue kuvassa.
    Kannataisko laittaa ammattilainen kirjoittamaan nämä osat arvosteluja. Siellä oli paljon muutakin mutu sinnepäin tavaraa.

    1. Keskitymme kohdentamaan arvostelut peruskuluttajalle, jotka haluavat tietää asioista tutulla termistöllä. Esimerkiksi älypuhelinvalmistajat itse kylvävät muun muassa termejä ”bokeh” ja ”taustasumennus”, jonka takia käytämme samoja myös arvosteluissa.

      Valokuvausammattilaisilla on varmasti oma ammattitermistönsä, mutta jos käyttäsimme niitä arvosteluissa, niin moni lukijoistamme ei varmasti tekstistä ymmärtäisi paljoakaan.

  2. Ollut käytössä noin 2kk. Hämmentävää suorituskykyä tähän hintaan, pelaan CODM päivittäin, rullaa maxeilla ilman mitään ongelmia. Ei voin, kun suositella.

    1. Suorituskyky on Redmi Note 8 Pron suurin vahvuus, itsekin tätä jopa hämmästelin testijakson aikana. Harvoin vastaavaa tulee kohdalle alle 300 euron hintaluokassa.

  3. Onko tässä puhelimessa wifipuhelu mahdollisuus?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut