Samsungin edullisien Galaxy A -puhelimien valikoima on täyttynyt tänä vuonna Suomessa. Aikaisemmin testasimme jo 399 euron hintaisen Galaxy A25 5G -puhelimen, ja tällä kertaa vuorossa on vieläkin edullisempi Galaxy A15 5G.
Galaxy A15 5G on monella tavalla samanlainen Galaxy A25 5G -puhelimen kanssa, mutta tietysti hinnan laskiessa myös ominaisuuksia on karsittu. Kyseessä on kuitenkin yksi Samsungin tämän hetken edullisimmista 5G-puhelimista. Galaxy A15 5G:n kohokohtia ovat 6,5 tuuman ja 90 hertsin AMOLED-näyttö, Dimensity 6100+ -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kolmoiskamera sekä 5000 milliampeeritunnin akku. Puhelimelle luvataan myös huima 4 + 5 vuoden päivitystuki.
Galaxy A15 5G tuli myyntiin Suomessa helmikuun alussa. Puhelimen 4 + 128 gigatavun version suositushinta on 229 euroa, ja saatavilla on kolme eri väriversiota, jotka ovat musta, sininen sekä keltainen.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.
Samsung Galaxy A15 5G (SM-A156B/DSN) | |
---|---|
Mitat: | 160.1 x 76.8 x 8.4 mm |
Paino: | 200 g |
Rakenne: | Muovinen kehys ja takapinta / Lasi edessä |
Näyttö: | 6.5 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 90 Hz / 800 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | MediaTek Dimensity 6100+ (2x 2.2 GHz Cortex-A76 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Mali-G57 MC2 |
Muisti: | 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka |
Takakamera: | 50MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm/ 1/2.8" / 0.64 µm / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 17 mm / 1/5.0" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 13 MP etukamera (f/2.0 / 26 mm / 1/3.06" / 1.12 µm) |
Akku: | 5000 mAh (ei irrotettava) + tuki 25 watin lataukselle |
Käyttöjärjestelmä: | Android 14 + One UI 6.0 (sisältää Googlen palvelut) |
Päivityslupaus: | 4 vuotta Android-versioita ja 5 vuotta tietoturvakorjauksia |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / OTG |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC |
Ääni: | Bluetooth 5.3 ja yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä |
Värit: | Musta / sininen / keltainen |
Hinta: | 229 euroa (4 + 128 Gt) |
Myyntipakkaus
Samsung toimittaa puhelimen tutussa karsitussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logot yhdessä laitteen mallinimen kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu, että mukana ei ole laturia ja yhdellä kyljellä on tarra, jossa on tieto väristä, muistiversiosta sekä IMEI-koodeista.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jonka sisältä paljastuu pikakäyttöopas, turvallisuustietoja sekä USB-C > USB-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Tämän jälkeen paketissa on itse Galaxy A15 5G -puhelin paperiin ja muoviin käärittynä. Pakkauksen pohjalla on vielä myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.
Galaxy A15 5G -puhelinta ostavien kannattaa siis huomioida, että mukana ei ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Esimerkiksi pikalaturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeammin.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisesti Galaxy A15 5G jatkaa Samsungille tyypillistä toteutusta, eikä merkittävää eroa esimerkiksi Galaxy A25 5G -malliin ole. Samsung hyödyntää pääasiallisena valmistusmateriaalina muovia, joten premium-materiaaleja ei ole tarjolla. Galaxy A15 5G on saatavilla sinisenä, mustana ja testiinkin saatuna keltaisena värinä.
Muotoilussa on otettu pieni uudistunut näkökulma mukaan, joka koskee kehyksen oikeassa reunassa olevaa kohoumaa. Tai niin sanottua Key Islandia, jonka avulla painikkeet ovat helpommin löydettävissä. Muilta osin kehys on pitkälti tasainen ilman mitään pyöristyksiä.
Muovisen kehyksen Samsung on viimeistellyt mataksi, eli se tuntuu kädessä mukavan pehmeältä. Lisäksi muovinen takapinta on myös mattaviimeistelty, mutta yleisesti ainakin kuivilla käsillä Galaxy A15 5G on yllättävän liukas laite. Mattapintoihin ei tullut testijakson aikana huomattavia naarmuja, vaan puhelin pysyi hyvänä käytössä. Muovisen toteutuksen vahvuus on sen kestävyys, sillä puhelin ei välttämättä hajoa yhtä herkästi kuin esimerkiksi lasipintaisena.
Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, jonka valmistajaa Samsung ei ole kuitenkaan vahvistanut. Todennäköisesti kyseessä voisi olla vanhemman sukupolven Gorilla Glass tai jokin aivan muu lasi. Testijakson aikana näyttöön ei kuitenkaan saatu merkittäviä naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pois. Samsung ei ole laittanut puhelimeen oletusarvoisesti mitään suojakalvoa, joten sellaisen hankkiminen erikseen ei ole varmasti huono idea.
Galaxy A15 5G istuu käteen hyvin, mutta ei ole kaikista miellyttävin kulmikkuutensa takia. Tasaisien pintojen myötä siirtymä muovikehykseen on 90 astetta, joka tekee terävän kulman. Henkilökohtaisesti olisin toivonut edes takapinnan kaartuvan hieman, jolloin häiritsevän terävältä saumalta olisi vältytty ja ergonomisuus olisi parantunut. Tällä kertaa Samsung on tuonut näytön ympärille myös mustan muovikehyksen, joka luo ylimääräisen saumakohdan. Itse en ole kyseisen toteutuksen ystävä, mutta se on kuitenkin yleinen tässä hintaluokassa.
Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 160,1 x 76,8 x 8,4 millimetriä, joten laite on melko normaaleissa mitoissa. Galaxy A15 5G ei ole siis mikään kompaktein, mutta ei myöskään liian suuri. Painoksi on ilmoitettu 200 grammaa, joka alkaa olemaan jo melko paljon. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A15 5G ei anna periksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa, mutta siitä lähtee kuitenkin erikoista natinaa.
Galaxy A15 5G -puhelimelle Samsung ei ole saanut minkäänlaista IP-luokitusta, jollainen on nähty kyllä kalliimmissa Galaxy A -sarjan laitteissa. Puhelin on varmasti suunniteltu kestämään tietty määrä roiskevettä, mutta mitään lupausta ei anneta. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa veteen tai altistaa turhaan vedelle. Usein tässä hintapisteessä valmistajat takaavat vähintään IP52- tai IP54-luokituksen, joten sellaisen puute Galaxy A15 5G:n kohdalla on erikoinen.
Etuosaltaan Galaxy A15 5G on tuttu ja pitkälti identtinen kuin isovelimalli. Tasainen näyttö vie pinta-alasta noin 84 prosenttia. Näytön kehykset ovat kohtuulliset, mutta alareunassa on selvästi paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan on tehty lovi etukameraa varten. Galaxy A15 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.
Galaxy A15 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää kolme erillistä rungosta ulkonevaa kameraa. Kamerat eivät ulkone niin paljoa, että puhelin heiluisi pöydällä käytettäessä häiritsevästi. Kameroiden rinnalla nähdään myös yksi LED-salamavalo. Samsung on tuonut takaosaan logonsa sekä muita mainintoja pienellä präntillä.
Laitteen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista. Virtapainikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuman todettiin olevan kohdillaan. Galaxy A15 5G:n vasempaan kylkeen on sijoitettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni ja alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä 3,5 mm kuulokeliitin.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näytön osalta Galaxy A15 5G on pitkälti samanlainen kuin Galaxy A25 5G, sillä käytössä on sama paneeli. Samsung tuo nyt OLED-tekniikan edullisempaan hintapisteeseen, joka on merkittävin uudistus verrattuna edeltäjämalliin, jossa oli vielä halvempi LCD-näyttö.
Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja Samsung hyödyntää Super AMOLED -tekniikkaa. Tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, joka takaa noin 390 pikseliä tuumaa kohden. Samsung tarjoilee näytössä myös 90 hertsin virkistystaajuuden, 800 nitin kirkkauden sekä 19.5:9-kuvasuhteen.
Verrattuna Galaxy A25 5G -puhelimeen on nyt näytön virkistystaajuus tippunut 120 hertsistä 90 hertsiin ja kirkkaus laskenut 1000 nitistä 800 nitiin. Nämä muutokset saattavat johtua muun muassa käytössä olevasta järjestelmäpiiristä tai sitten Samsung on vain yksinkertaisesti halunnut tehdä mallien välille pieniä eroja, vaikka näyttö on perustekniikaltaan sama. Omassa alle noin 200 euron hintapisteessään näyttö on miellyttävä.
Samsungin oma Super AMOLED -paneeli toistaa värit vakuuttavasti. Musta on oikeasti mustaa ja värisävyt ovat syviä. Ainakin itse tykkäsin väritoistosta, eikä sitä ollut tarvetta säätää. Toinen selvä vahvuus on 90 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Monissa kilpailijoissa virkistystaajuus on samalla tasolla. Näyttö ei tällä kertaa tue mukautuvaa virkistystaajuutta, eli virkistystaajuus on aina joko 60 tai 90 hertsiä.
Näytön tarkkuus on hyvällä, hintaluokkansa vaatimalla tasolla, sillä Full HD+ riittää ainakin itselleni. Joissakin kilpailijoissa voidaan edelleen nähdä HD-näyttöjä, joten olen hyvin iloinen Samsungin ratkaisusta tarjota Full HD -tarkkuus. Galaxy A15 5G:n näytöllä sisältö näyttää tarkalta, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen ole paljain silmin helppoa. 800 nitin maksimikirkkauden ansiosta näytön luettavuus on kohtuullinen monissa tilanteissa, vaikka esimerkiksi auringonvalossa voidaankin havaita haasteita.
Samsung Galaxy A15 5G on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HD-toistoa suoratoistopalveluissa. Samsung on karsinut näytön HDR-tuesta, mutta sitä harvoin löytyy tästä hintapisteestä. Netflix tunnistaa puhelimen Widevine L1 -sertifikaatin, joten elokuvien katselu on mahdollista Full HD -tarkkuudella.
Samsung antaa näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Valitettavasti tällä kertaa Samsung on karsinut tuesta Always-on-display-toiminnolle, joten kellonaikaa ei saa näkyviin suljetulle näytölle.
Galaxy A15 5G tuo mukanaan MediaTekin kehittämän lähtötason 5G-järjestelmäpiirin, joka kantaa nimeä Dimensity 6100+. Kyseessä ei ole mitenkään liian suorituskykyinen piiri, vaan sopii erinomaisesti 200 euron laitteelle.
Dimensity 6100+ -järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,2 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A76-ytimestä, sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta virtapihimmästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G57 MC2.
Suomessa Samsung Galaxy A15 5G on saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 4 gigatavun verran RAM-muistia sekä 128 gigatavun verran sisäistä tallennustilaa. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.
Suorituskyvyn osalta Galaxy A15 5G ei juurikaan ylpeile, mutta Dimensity 6100+ pitää kuitenkin huolen riittävästä toimivuudesta kevyessä käytössä. Ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, joiden perusteella Galaxy A15 5G jää selvästi Galaxy A25 5G -puhelimen jälkeen, jonka lisäksi jäädään hieman jälkeen Motorola Moto G84 5G:n suorituskyvystä, jonka saa alennuksesta samaan hintaan. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata puhelimien saamia tuloksia suorituskykytesteissä.
Samsung Galaxy A15 5G (MTK D6100+) | Samsung Galaxy A25 5G (E1280) | Motorola Moto G84 5G (SD695) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 380 260 pistettä | 485 358 pistettä | 372 882 pistettä |
Geekbench 6 (single): | 684 pistettä | 951 pistettä | 904 pistettä |
Geekbench 6 (multi): | 1831 pistettä | 2070 pistettä | 2045 pistettä |
PCMark: | 8681 pistettä | 12 876 pistettä | 10 940 pistettä |
3DMark Wild Life Extreme: | 335 pistettä | 641 pistettä | 357 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta laitteen käytettävyydestä. Testijakson perusteella voin todeta, että Galaxy A15 5G:n käyttö ei ole kovinkaan miellyttävää. Yleensä MediaTekin piirien kanssa on nähty hyviä tuloksia testeissä, mutta käyttö on täysin eri asia. Galaxy A15 5G:n kohdalla todettiin sama, sillä kokemus tuntui hitaalta.
Galaxy A15 5G takkuili ihan peruskäytössäkin, kuten käyttöliittymässä liikkuessa tai sovelluksia avatessa. Hidastelun huomasi selvästi, eikä kokemus ollut parasta mitä on hintaluokassa havaittu. Peruskäyttö onnistuu kuitenkin, jos ei välitä pienestä tahmeudesta. Galaxy A15 5G ajaa siis asiansa, mutta esimerkiksi raskaita mobiilipelejä ei ehkä kannata pelailla.
Galaxy A15 5G:n kohdalla ei kuitenkaan havaittu mitään ongelmia esimerkiksi lämpenemisen kanssa, joka on toki luonnollista tämä kategorian laitteissa.
Dimensity 6100+ -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka tukee 3GPP Release 16 -standardia ja jopa 140 MHz 2CC 5G Carrier Aggregation -ratkaisua, jotka ovat virtapihimpiä yhdessä MediaTek UltraSave 3.0+ -teknologian ansiosta. Parhaimmassa tilanteessa Galaxy A15 5G kykenisi siis jopa 3,3 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa.
Yhteyksien kanssa ei havaittu ongelmia ainakaan kaupunkiympäristöissä, kun puhelinta käytettiin Elisan 5G-verkoissa. Galaxy A15 5G tukee 5G-yhteyksiä molemmilla SIM-korteilla. Valitettavasti tukea eSIM-kortille ei ole saatu, jota voisi jo tässä hintapisteessä odottaa. Samsung on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.
Muuta tekniikasta
Samsung on karsinut äänentoistosta, sillä Galaxy A15 5G ei tarjoa stereokaiuttimia. Puhelimessa on yksi kaiutin alareunassa, joka ei ainakaan laadullaan ylpeile. Ääni on melko peltipurkkimaista sekä luonnollisestikin yksipuolista. Ääntä saadaan kivasti, mutta korkeimmilla tasoilla ääni myös särkee selvästi. Kaiuttimen kautta ei ole mielekästä kuunnella musiikkia, mutta se riittää puhepainotteiden äänen kuunteluun.
Galaxy A15 5G -puhelimessa on säästetty vielä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, josta Samsung on luopunut kalliimmissa Galaxy A -sarjalaisissa. Kuulokeliitin on varmasti ilahduttava asia monille puhelimen ostajille, jotka vielä käyttävät langallisia kuulokkeita.
Galaxy A15 5G -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka takaa langattomille kuulokkeille vakaan yhteyden. Puhelimen kaverina käytettiin muutaman kerran langattomia kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa ollut ongelmia.
Puhelimessa on hintaluokassaan tuttu kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, joka on looginen ratkaisu. Toki AMOLED-tekniikan ansiosta sen toteuttaminen näyttöön ei olisi ollut mahdottomuus, mutta olisi varmasti nostanut hintaa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminenkin oli miellyttävää.
Sormenjälkilukija oli puhelimessa nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Samsungin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Puhelin tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.
Akunkesto ja pakkastesti
Samsung on varustellut Galaxy A15 5G -puhelimen suurella 5000 milliampeeritunnin akulla, jonka myötä myös akunkeston todettiin olevan hyvä. Usein aktiivisenkin päivän jälkeen akkua oli jäljellä noin 40 prosentin verran, joten akku on riittävä. Akunkesto tuntui olevan jopa parempi kuin Galaxy A25 5G -puhelimen kohdalla, joten kesken päivän se ei tule loppumaan.
Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.
Latauksen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin, vaan tuo omassa kategoriassaan aika perustason pikalatauksen. Galaxy A15 5G tukee 25 watin langallista pikalatausta, eikä langaton lataus ole luonnollisestikaan tuettuna. Samsung ei ole antanut tällä kertaa mitään varsinaista lupausta siitä, kuinka nopeasti akku latautuu 25 watin latauksella.
Samsung ei myöskään toimita pikalaturia puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Laturin puuttuminen tämän hintapisteen puhelimen myyntipakkauksesta voi tulla monille yllätyksenä. Puhelin tukee myös Power Delivery -standardia, joten pikalataus onnistuu kolmannen osapuolen latureillakin. Pystyimme toteuttamana Galaxy A15 5G:lle lataustestin Samsungin erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.
Lataustestin perusteella Galaxy A15 5G latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 49 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 68 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 17 minuutissa.
Testijakson aikana Galaxy A15 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A15 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Puhelimen kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi myös ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Samsung oli myös estänyt akun latauksen, ja puhelin ilmoitti liian alhaisesta lämpötilasta.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A15 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli perustasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Tulokset pakkastestissä olivat samalla tasolla kuin Samsungin useilla muillakin edullisilla puhelimilla. Galaxy A15 5G:n kohdalla pakkanen ei vaikuttanut liiaksi akun kulumiseen, eikä se vaikuttanut juurikaan käyttöön. Samsung oli ainoastaan estänyt salaman käytön kuvaustilanteessa sekä lataamisen puhelimen ollessa jääkylmänä. Nämä rajoitukset kuitenkin katosivat puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä.
Kamerat
Kameroiden osalta Galaxy A15 5G on hintaluokassaan perustasoa, mutta mitään yllätyksiä ei ole tarjolla. Samsung on karsinut tiettyjä asioista verrattuna Galaxy A25 5G -puhelimeen, mutta tarjolla on edelleen kolme kameraa. Pääkameran rinnalla on ultralaajakulmakamera sekä makrokamera.
Galaxy A15 5G:ssä käytetään 50 megapikselin tasoista pääkameraa, joka perustuu Hynixin kehittämään Hi5022Q -sensoriin. Kamerasensori on kooltaan 1/2.8 tuumaa ja siinä on 0.64 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 26 mm polttoväli. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta optista kuvanvakautusta ei ole tuettuna.
Samsung hyödyntää pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin saadaan oletusarvoisesti taltioitua 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla.
Hintaluokassaan Galaxy A15 5G:n pääkameralla saadaan taltioitua kohtuullisia kuvia. Erityisesti valaistuksen ollessa erinomainen, niin kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja dynaaminen alue on riittävä. Värit taltioituvat luonnollisesti, vaikkakin Samsungin tutusta tyylistä poiketen yllättävän haaleasti.
Heikossa valaistuksessa pääkameralta ei kannata odottaa ainakaan parempaa. Yleisesti kuvat jäivät todella tummiksi ja pehmeys lisääntyi todella paljon. Värit taltioituivat luonnollisella tavalla, mutta se taisikin olla ainoa hyvä asia. Erillisellä yökuvaustilalla kuviin saadaan hieman enemmän valoa ja terävyyttä.
Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A15 5G:n pääkameralla.
Toinen kameroista on 5 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu SmartSens SC501CS -sensoriin. Kyseessä on 1/5 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla sekä 17 mm polttovälillä varusteltu linssi.
Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa ultralaajakulmakameran tuottamat kuvat ovat melko kauheaa katseltavaa. Kuvat ovat todella pehmeitä, yksityiskohtia katoaa ja melua on todella paljon. Heikossakaan valossa ultralaajakulmakamera ei vakuuta. Kuvat ovat kerrassaan kauheita, eikä niitä kehtaa jakaa edes eteenpäin. Valitettavasti ultralaajakulmakamera ei tue yökuvaustilaa.
Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.
Samsung edelleen rakastaa erillisiä makrokameroista Galaxy A -sarjassa, eikä Galaxy A15 5G ole mikään poikkeus. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi, eikä myöskään Galaxy A15 5G:n makrokameraa voi sanoa tarpeelliseksi. Kameran tarkkuus on 2 megapikseliä. Mielestäni Samsung olisi voinut tiputtaa makrokameran puhelimesta pois ja panostaa kunnolliseen ultralaajakulmakameraan. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu makrokameran avustuksella.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Videokuvauksen osalta tuettuna on korkeintaan 1080p 30 fps -tarkkuus pää- ja ultralaajakulmakameroilta, eikä mitään parempaa yleisesti tarvitsekaan odottaa tässä hintapisteessä. Kameroiden välillä ei valitettavasti voi vaihtaa kesken kuvaamisen, vaan kamera on valittava aina etukäteen. Videot tuntuivat olevan molemmilla kameroilla pehmeitä, joten videoita varten ei Galaxy A15 5G -puhelinta kannata ostaa.
Etukamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sen avulla saadaan taltioitua kohtuullisia kuvia. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa pehmeyttä. Etukamera riittää monille puhelimen ostajille, ja ainakin itselle satunnaiseen kuvaamiseen se oli enemmän kuin tarpeeksi hyvä. Etukameralla onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvaus, eikä siinä ole automaattitarkennusta.
Galaxy A15 5G käyttää samaa kamerasovellusta kuin muutkin Samsungin puhelimet. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.
Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A15 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x).
Samsung on varustellut Galaxy A15 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/8000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. RAW-kuvien kuvaaminen ei ole mahdollista.
Kamerasovellus ajoi asiansa testijakson aikana, vaikka hidastelua oli havaittavissa. Lisäksi viivettä oli havaittavissa kuvien ottamisen yhteydessä, joka tuntui kestävän melko kauan. Kokemus oli kuitenkin pitkälti samalla tasolla kuin useimmilla muillakin tässä hintapisteessä.
Käyttöjärjestelmä
Samsung on tuonut Galaxy A15 5G -puhelimeen luonnollisestikin uusimman Android 14 -käyttöjärjestelmän, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 6.0 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna Googlen 1. maaliskuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivitettävyyden osalta Samsung on aivan omassa luokassaan, sillä Galaxy A15 5G tarjoaa saman lupauksen, jonka Samsung lupasi aikaisemmin lippulaivapuhelimilleen. Tarjolla on siis 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. 200 euron hintapisteessä kukaan ei pääse samalle tasolle, sillä kilpailijat tarjoavat usein 1-2 + 2-3 vuotta päivitystukea.
Viime aikoina Samsung on ollut parhaimpien joukossa päivittämässä ennätysajassa uusimpia Android-versioita puhelimilleen, eli ainakin ensimmäisten vuosien ajan päivitykset tulevat varmasti nopeasti.
Puhelimessa oleva One UI 6.0 -käyttöliittymä on vain pieni päivitys verrattuna edeltäjään. Samainen ohjelmistokokemus on saatu Android 14:n myötä myös lukuisiin vanhempiin Samsungin puhelimiin. One UI 6 on suunniteltu tarjoamaan käyttäjäystävällisempi kokemus ja mukana on muutamia selkeitä parannuksia.
Yksi suurimmista uudistuksista on uusittu ilmoitus- ja pika-asetuspaneeli. Uusi pikapaneeli on jaettu osiin, jossa on suuret Wi-Fi- ja Bluetooth-painikkeet, muokattava pika-asetusruudukko ja näiden alapuolella on näytön kirkkauden säätö. Mukana on myös painikkeita laitteiden ohjausta varten.
Uusi One UI 6 tuo mukanaan myös uuden oletusfontin sekä uusia hymiöitä Samsung-näppäimistöön. Lisäksi erilaisia lukitusnäyttöjä voidaan asettaa tilojen sekä rutiinien perusteella. Mukana on myös kamera-widget.
Android 14 ei ole itsessään mikään massiivinen päivitys, vaan tuo mukanaan muutamia parannuksia ja uudistuksia. Uutuusversiossa Googlen tavoite on ollut tehdä käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa ja turvallisempaa. Samsung ei ole tuonut mukaan kuitenkaan kaikkia uutuusominaisuuksia, mutta yleisesti monet uudet ominaisuudet ovat mukana. Android 14:n uudistuksiin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.
Ohjelmisto toimi testijakson aikana Galaxy A15 5G -puhelimessa melko tahmeasti, sillä hidasteluja oli havaittavissa jopa aloitusnäytöllä eri sivujen välillä vaihdellessa. Lisäksi sovelluksien aukeaminen oli hidasta, joka tietysti johtuu paljolti myös järjestelmäpiirin suorituskyvystä. Käyttökokemus ei ole kauhein hintaluokassaan, mutta ei se myöskään erotu joukosta positiivisesti. Puhelinta kyllä käyttää, mutta enemmän vaativille kyseessä ei ole hyvä laite.
Yhteenveto
Samsung Galaxy A15 5G tuo ennen kaikkea edullisella hinnalla tuen 5G-verkoille, mutta samalla siinä on monia Samsungin tuttuja vahvuuksia. Hinnan laskiessa myös kompromisseja on tehtävä, mutta Galaxy A15 5G:n todettiin ajavan asiansa kohtuullisella tavalla.
Puhelimessa on tuttu Galaxy A -malliston muotoilu, joka näyttää tyylikkäältä ja on varmasti myös kestävä. Teknisellä puolella Super AMOLED -tekniikkaan perustuva näyttö erottuu joukosta, sillä siinä on myös Full HD+ -tarkkuus sekä 90 hertsin virkistystaajuus. Selviä vahvuuksia ovat myös erinomainen akunkesto, kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija sekä muistikorttipaikka. Ohjelmiston osalta Samsung pystyy tarjoamaan heti tuoreimman Androidin sekä loistavan päivitystuen viideksi vuodeksi eteenpäin.
Rakenteellinen puute on roiskevedenkestävyyden pois jääminen, sillä Samsung ei lupaa Galaxy A15 5G -puhelimelle minkäänlaista IP-luokitusta. Lisäksi testijakson aikana puhelimen heikon järjestelmäpiirin takia myös käyttökokemuksen todettiin olevan melko tahmea suurimman osan ajasta. Kameroista ainoastaan pääkamera tuottaa hyvässä valossa riittävää jälkeä, mutta muut kamerat alisuoriutuvat. Huomionarvoista on myös se, että Samsung ei toimita puhelimen mukana laturia.
Galaxy A15 5G on saatavilla 4 + 128 gigatavun versiossa 229 euron suositushintaan ja saatavilla on kolme eri väriversiota, jotka ovat musta, sininen sekä keltainen. Testilaitteen SuomiMobiilille toimitti DNA, joten puhelimen voi ostaa heidän verkkokaupastaan tämän linkin takaa.
Samsung Galaxy A15 5G
Samsung Galaxy A15 5G -puhelimen valttikortteja eivät ainakaan ole kamerat tai yleinen käyttökokemus.
Hyvää
- Tuttu ja tyylikäs Galaxy A -muotoilu
- Hyvä OLED-näyttö Full HD -tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella
- Erinomainen akunkesto
- Kuulokeliitin sekä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
- Tuorein Android + pitkä päivitystuki (4 + 5 vuotta)
Huonoa
- Ei minkäänlaista IP-luokitusta
- Käyttö oli hieman tahmeaa
- Kamerat
- Ei laturia myyntipakkauksessa
Mistähän A15 puhelimeen saa skandinaavisen näppäimistön,Samsungin tilalle. Kuten vanhemmissakin Samsungeisssa on! Googleko tuntee?
Nyt vakio Intia – Amerikka mallisto!
Mistähän löytää ohjeita ongelmaan. Nyt tuputtaa 9 ö tilalle.
Ps. Se kuuloke liitin on suurin syy vesivahinkoihin. Kokemus asiasta on A14 kohdalta.