ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A25 5G – Erikoisvahvuutena hämmästyttävä päivitystuki

Samsung Galaxy A25 5G

Samsung on tuonut alkuvuoden aikana Suomessa myyntiin useita uusia Galaxy A -sarjan edullisimpia puhelimia, joista yksi varmasti mielenkiintoisimmista on Galaxy A25 5G. Kyseessä on alle 300 euron hintapisteeseen asettuva 5G-puhelin, jota on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan.

Uutuuspuhelimessa on Samsungille tyypillinen muotoilu, mutta materiaalit ovat tuttua alempaa hintaluokkaa. Galaxy A25 5G tarjoaa 6,5 tuuman kokoisen AMOLED-näyttöpaneelin, Exynos 1280 -järjestelmäpiirin, 50 megapikselin kolmoiskameran sekä kookkaan 5000 milliampeeritunnin akun. Samsung on saanut laitteeseen heti tuoreeltaan uusimman Android 14 -version sekä pitkän 4 + 5 vuoden mittaisen päivitystuen.

Galaxy A25 5G tuli myyntiin Suomessa tammikuun alussa ja siitä on ollut tarjolla kaksi muistiversiota. Puhelimen 6 + 128 gigatavun version suositushinta on 299 euroa ja 8 + 256 gigatavun muistiversion suositushinta on vastaavasti 369 euroa. Puhelimesta on myös saatavilla kolme eri väriversiota, jotka ovat musta, sininen sekä keltainen.

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A25 5G (SM-A256B/DSN)
Mitat: 161 x 76.5 x 8.3 mm
Paino: 197 g
Rakenne: Muovinen kehys ja takapinta / Lasi edessä
Näyttö: 6.5 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / 1000 nitiä
Järjestelmäpiiri: Samsung Exynos 1280 (2x 2.4 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G68
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka
Takakamera: 50MP pääkamera (f/1.8 / 27 mm/ 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 13 MP etukamera (f/2.2 / 1/3.06" / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) + tuki 25 watin lataukselle
Käyttöjärjestelmä: Android 14 + One UI 6.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 4 vuotta Android-versioita ja 5 vuotta tietoturvakorjauksia
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Musta / hopea / keltainen
Hinta: 299 euroa (6 + 128 Gt) ja 369 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A25 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa puhelimen tutussa karsitussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logot yhdessä laitteen mallinimen kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu, että mukana ei ole laturia ja yhdellä kyljellä on tarra, jossa on tieto väristä, muistiversiosta sekä IMEI-koodeista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee pahvitasku, jonka sisältä paljastuu pikakäyttöopas, turvallisuustietoja sekä USB-C > USB-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapelin. Tämän jälkeen paketissa on itse Galaxy A25 5G -puhelin paperiin ja muoviin käärittynä. Pakkauksen pohjalla on vielä myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.

Galaxy A25 5G:n ostajien kannattaa siis huomioida, että mukana ei ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Esimerkiksi pikalaturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Galaxy A25 5G on rakenteeltaan hyvin tuttua alempaa keskihintaluokkaa, eikä oikeastaan tuo sen osalta mitään mullistavaa mukanaan. Samsung hyödyntää pääasiallisena valmistusmateriaalina muovia, joten premium-materiaaleja ei ole tarjolla. Galaxy A25 5G on saatavilla harmaana, keltaisena ja testiinkin saatuna mustana värinä.

Muotoilussa on otettu tänä vuonna pieni uudistunut näkökulma mukaan, joka koskee kehyksen oikeassa reunassa olevaa kohoumaa. Tai niin sanottua Key Islandia, jonka avulla painikkeet ovat helpommin löydettävissä. Muilta osin kehys on pitkälti tasainen ilman mitään pyöristyksiä. Muilta osin muotoilu on ennallaan, josta ainakin itse tykkään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muovisen kehyksen Samsung on viimeistellyt mataksi, eli se tuntuu kädessä mukavan pehmeältä. Lisäksi muovinen takapinta on myös mattaviimeistelty, mutta yleisesti ainakin kuivilla käsillä Galaxy A25 5G on yllättävän liukas laite. Mattapintoihin ei tullut testijakson aikana huomattavia naarmuja, vaan puhelin pysyi hyvänä käytössä. Muovisen toteutuksen vahvuus on sen kestävyys, sillä puhelin ei välttämättä hajoa yhtä herkästi kuin esimerkiksi lasipintaisena.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa lasipinta, jonka valmistajaa Samsung ei ole kuitenkaan vahvistanut. Todennäköisesti kyseessä voisi olla vanhemman sukupolven Gorilla Glass tai jokin aivan muu lasi. Testijakson aikana näyttöön ei kuitenkaan saatu merkittäviä naarmuja aikaiseksi. Lasissa on myös likaa hylkivä pinnoite, joten sormenjäljet saa helposti pois. Samsung ei ole laittanut puhelimeen oletusarvoisesti mitään suojakalvoa, joten sellaisen hankkiminen erikseen ei ole varmasti huono idea.

Galaxy A25 5G istuu käteen hyvin, mutta ei ole kaikista miellyttävin kulmikkuutensa takia. Tasaisien pintojen takia siirtymä muovikehykseen on 90 astetta, joka tekee terävän kulman. Henkilökohtaisesti olisin toivonut edes takapinnan kaartuvan hieman, jolloin häiritsevän terävältä saumalta olisi vältytty ja ergonomisuus olisi parantunut. Tällä kertaa Samsung on tuonut näytön ympärille myös ylimääräisen mustan muovikehyksen, joka luo ylimääräisen saumakohdan. Itse en ole kyseisen toteutuksen ystävä, mutta se on kuitenkin yleinen tässä hintaluokassa.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161 x 76,5 x 8,3 millimetriä, joten laite on melko normaaleissa mitoissa. Galaxy A25 5G ei ole siis mikään kompaktein. Painoksi on ilmoitettu 197 grammaa, joten Samsung on pysynyt niukasti alle 200 gramman. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A25 5G ei anna periksi käsien välissä kevyesti taivuteltaessa, mutta siitä lähtee kuitenkin erikoista natinaa. Tätä ei onneksi havaitse peruskäytössä.

Galaxy A25 5G -puhelimelle Samsung ei ole saanut minkäänlaista IP-luokitusta, jollainen on nähty kyllä kalliimmissa Galaxy A -sarjan laitteissa. Puhelin on varmasti suunniteltu kestämään tietty määrä roiskevettä, mutta mitään lupausta ei anneta. Puhelinta ei kannata siis tiputtaa veteen tai altistaa turhaan vedelle. Usein tässä hintapisteessä valmistajat takaavat vähintään IP52- tai IP54-luokituksen, joten sellaisen puute Galaxy A25 5G:n kohdalla on erikoinen.

Etuosaltaan Galaxy A25 5G on tuttua alempaa keskihintaluokkaa ja pitkälti identtinen kuin edeltäjänsä. Tasainen näyttö vie pinta-alasta noin 84 prosenttia. Näytön kehykset ovat kohtuulliset, mutta alareunassa on selvästi paksumpi kaistale. Näytön yläreunaan on tehty lovi etukameraa varten. Galaxy A25 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Galaxy A25 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää kolme erillistä rungosta minimaalisesti ulkonevaa kameraa. Kamerat eivät ulkone niin paljoa, että puhelin heiluisi pöydällä käytettäessä häiritsevästi. Kameroiden rinnalla nähdään myös yksi LED-salamavalo. Samsung on tuonut takaosaan logonsa sekä muita mainintoja pienellä präntillä.

Laitteen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista. Virtapainikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuman todettiin olevan kohdillaan. Galaxy A25 5G:n vasempaan kylkeen on sijoitettu SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni ja alareunassa on kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä 3,5 mm kuulokeliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yksi Galaxy A25 5G -puhelimen suurimmista vahvuuksista ainakin paperilla on näyttö. Näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja Samsung hyödyntää Super AMOLED -tekniikkaa. Tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, joka takaa noin 390 pikseliä tuumaa kohden. Samsung tarjoilee näytössä myös korkean 120 hertsin virkistystaajuuden, 1000 nitin kirkkauden sekä 19.5:9-kuvasuhteen.

Teknisesti kyseessä on yksi parhaimmista näytöistä Samsungilta tässä hintapisteessä, eikä se juurikaan kalpene enää malliston kalliimmille jäsenille. Aivan kaikille kategorian kilpailijoille se ei pärjää, mutta on kuitenkin parhaimmistoa.

Samsungin oma Super AMOLED -paneeli toistaa värit erinomaisesti. Musta on oikeasti mustaa ja värisävyt ovat syviä. Ainakin itse tykkäsin väritoistosta, eikä sitä ollut tarvetta säätää. Toinen selvä vahvuus on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Näyttö ei tällä kertaa tue mukautuvaa virkistystaajuutta, eli virkistystaajuus on aina joko 60 tai 120 hertsiä.

Näytön tarkkuus on hyvällä, ja myös hintaluokkansa vaatimalla tasolla, sillä Full HD+ riittää ainakin itselleni. Galaxy A25 5G:n näytöllä kaikki näyttää tarkalta, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen ole paljain silmin helppoa. 1000 nitin maksimikirkkauden ansiosta näytön luettavuus esimerkiksi auringonvalossa on hyvä, mutta ei kuitenkaan huippupuhelimien tasolla.

Samsung Galaxy A25 5G on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HD-toistoa suoratoistopalveluissa. Samsung on karsinut näytön HDR-tuesta, mutta sitä harvoin löytyy tästä hintapisteestä. Netflix tunnistaa puhelimen Widevine L1 -sertifikaatin, joten elokuvien katselu on mahdollista Full HD -tarkkuudella.

Samsung antaa näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Galaxy A25 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä.

Samsung on kaivanut varaston kätköistä puhelimeen Exynos 1280 -järjestelmäpiirin, jota yhtiö käytti jo pari vuotta sitten Galaxy A33 5G -puhelimessaan. Nyt kyseinen piiri on saatu tuotua hieman edullisempaan hintapisteeseen, mutta se tarjoaa edelleen kohtuullista kyvykkyyttä – kunhan ei odota liikoja.

Exynos 1280 -järjestelmäpiiri on valmistettu 5 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,4 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä, sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta virtapihimmästä Cortex-A55-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G68. Samsung ei ole antanut järjestelmäpiirin osalta mitään lupauksia paremmasta suorituskyvystä, mutta teknisesti kyseessä on varsin normaali alemman keskihintaluokan puhelimiin suunnattu kokonaisuus.

Suomessa Samsung Galaxy A25 5G on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joista edullisempi tarjoaa 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Testiin saatiin kalliimpi versio, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa.

Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.

Testijakson aikana ajoimme Galaxy A25 5G -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä sekä katsoimme, miten Exynos 1280 pärjää hieman uudempien piirien rinnalla. Tuloksien perusteella järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on hintaluokassaan vielä relevantti, sillä se pärjää hyvin esimerkiksi MediaTek Dimensity 1080 -piiriin verrattuna sekä ylittää selvästi Qualcomm Snapdragon 695 -piirin tarjoaman suorituskyvyn. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Galaxy A25 5G:n saamia pisteytyksiä Galaxy A34 5G- ja Motorola Moto G84 5G -puhelimien saamiin vastaaviin pisteisiin.

Testitulokset
Samsung Galaxy A25 5G (E1280) Motorola Moto G84 5G (SD695) Samsung GAlaxy A34 5G (MTK D1080)
AnTuTu (V8): 485 358 pistettä 372 882 pistettä 466 157 pistettä
Geekbench 6 (single): 951 pistettä 904 pistettä 1002 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2070 pistettä 2045 pistettä 2500 pistettä
PCMark: 12 876 pistettä 10 940 pistettä 11 416 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 641 pistettä 357 pistettä 639 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Mielestäni Galaxy A25 5G:n suorituskyky on hintaluokassaan moneen tilanteeseen riittävä ja erityisesti suhteutettuna kilpailuun ihan ymmärrettävä valinta. tietysti 300 euron kategoriassa on nähty myös parempia suorituskykyjä, joten Galaxy A25 5G ei ole mikään hintaluokkansa tehokkain.

On jälleen hyvä myös muistaa, ettei suorituskykytestit aina kerro koko totuutta todellisesta suorituskyvystä normaalissa käytössä. Suorituskyky riittää Galaxy A25 5G -puhelimessa mielestäni hyvin peruskäyttöön ja myös kevyiden pelien pelaamiseen.

Jonkin verran kuitenkin havaittiin tuttua tahmeutta käyttökokemuksessa, jota on havaittu aikaisemminkin samaan piiriin perustuvissa puhelimissa. Tämä johtuu todennäköisesti piirin ja ohjelmiston heikommasta integraatiosta, sillä kokemus oli peruskäytössä jopa hitaampi kuin esimerkiksi Motorola Moto G84 5G -puhelimessa huolimatta siitä, mitä suorituskykytestit sanovat. Galaxy A25 5G tuntui hieman takkuilevan perustilanteissa, kuten sovelluksien käynnistämisessä tai sovelluksien välillä liikkumisessa.

Galaxy A25 5G:n kohdalla ei kuitenkaan havaittu mitään ongelmia esimerkiksi lämpenemisen kanssa, joka on toki luonnollista tämä kategorian laitteissa.

Muuta tekniikasta

Exynos 1280 -järjestelmäpiirissä on integroitu 5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille, joten mmWave-verkkoja ei luonnollisestikaan ole tuettuna. Samsungin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 2,55 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 1,2 Gbps latausnopeuksiin.

Yhteyksien kanssa ei havaittu ongelmia ainakaan kaupunkiympäristöissä, kun puhelinta käytettiin Elisan 5G-verkoissa. Galaxy A25 5G tukee 5G-yhteyksiä molemmilla SIM-korteilla. Valitettavasti tukea eSIM-kortille ei ole saatu, jota voisi jo tässä hintapisteessä odottaa. Samsung on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Äänentoistosta Galaxy A25 5G -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jotka ovat pitkälti samanlaiset kuin monissa halpapuhelimissa. Samsung hyödyntää stereoäänentoiston toteuttamiseen laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Äänenlaatu on kohtuullinen, mutta ei kuitenkaan mikään maata mullistava. Kaiuttimien kautta on mukava kuunnella esimerkiksi puhepainotteista ääntä, mutta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää pidempiä aikoja.

Galaxy A25 5G -puhelimessa on säästetty vielä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, josta Samsung on luopunut kalliimmissa Galaxy A -sarjalaisissa. Kuulokeliitin on varmasti ilahduttava asia monille puhelimen ostajille, jotka vielä käyttävät langallisia kuulokkeita.

Galaxy A25 5G -puhelimessa on Bluetooth 5.3 -yhteys, joka takaa langattomille kuulokkeille vakaan yhteyden. Puhelimen kaverina käytettiin muutaman kerran langattomia kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa ollut ongelmia. Samsungin hyödyntäessä puhelimessa omaa järjestelmäpiiriään, niin valitettavasti tukea Qualcommin kehittyneemmille äänitekniikoille ei ole saatu.

Galaxy A25 5G:ssä on kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija, joka on looginen ratkaisu. Toki AMOLED-tekniikan ansiosta sen toteuttaminen näyttöön ei olisi ollut mahdottomuus, mutta olisi varmasti kasvattanut hintaa. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija on kätevä, sillä sen avulla lukituksen saa samalla auki, kun painaa virtapainiketta. Sormenjälkilukija oli sijoitettuna mielestäni hyvälle korkeudelle, joten sen käyttäminenkin oli miellyttävää.

Sormenjälkilukija oli puhelimessa todella nopea ja laitteen lukitus aukesi lähes välittömästi, kun sormi asetettiin lukijalle. Sormenjälkilukija on siis käytettävyydeltään erinomainen, joka on ollut Samsungin puhelimissa valttikortti aikaisemminkin. Puhelin tarjoaa lisäksi etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen, mikä toimi muutamien testien perusteella nopeasti. Kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mikä kannattaa pitää mielessä.

Akku ja pakkastesti

Samsung luottaa Galaxy A25 5G -puhelimessa hyvin yleiseen 5000 milliampeeritunnin akkuun, jonka todettiin testijakson aikana tarjoavan laitteelle hyvän akunkeston. Ainakin itsellä ei olut ongelmaa pärjätä yhdellä latauksella yhden päivän ajan, mutta varmasti kevyemmälläkin käytöllä akku riittää pidempään.

Usein aktiivisenkin päivän jälkeen akkua oli jäljellä noin 30-35 prosentin verran, joten akku on riittävä. Se ei ole kuitenkaan parhaimmasta päästä omassa kategoriassaan, mutta ajaa hyvin silti asiansa. Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.

Latauksen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin, vaan Galaxy A25 5G tukee 25 watin langallista pikalatausta edeltäjänsä tavoin. Kovinkaan tehokkaasta pikalatauksesta ei ole kyse, kun verrataan monien kilpailijoiden saman hintapisteen laitteiden tarjoamiin latauksiin. Samsung ei ole antanut tällä kertaa mitään varsinaista lupausta siitä, kuinka nopeasti akku latautuu 25 watin latauksella.

Samsung ei myöskään toimita pikalaturia puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Laturin puuttuminen tämän hintapisteen puhelimen myyntipakkauksesta voi tulla monille yllätyksenä. Puhelin tukee myös Power Delivery -standardia, joten pikalataus onnistuu kolmannen osapuolen latureillakin. Pystyimme toteuttamana Galaxy A25 5G:lle lataustestin Samsungin erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.

Samsung Galaxy A25 5G:n akun latausnopeus 25 watin pikalatauksella.

Lataustestin perusteella Galaxy A25 5G latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa, joten Samsung ei pääse lähellekään alle tunnin latausaikaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 53 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 59 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu todella paljon. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 26 minuutissa.

Mielestäni lähes puolentoistatunnin mittainen latausaika 300 euron puhelimessa on huono tulos, sillä kilpailijat tarjoavat parempaakin. Tietysti Samsungilta ei koskaan latauksen osalta kannata odottaa oikeastaan mitään mielenkiintoista, joten ”hidas pikalataus” ei tullut myöskään yllätyksenä.

Galaxy A25 5G:n kohdalla USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Samsung ei ole tuonut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle. Langaton lataus ei ole kovinkaan yleinen 300 euron hintapisteessä, joten sitä tuskin voidaan pitää kovinkaan suurena miinuksena.

Testijakson aikana Galaxy A25 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A25 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Puhelimen kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi myös ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Samsung oli myös estänyt akun latauksen, ja puhelin ilmoitti liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A25 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 5 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 95 prosenttia. Akun kuluminen oli normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestissä Galaxy A25 5G pärjäsi aivan kuten Samsungin keskihintaiset puhelimet yleensäkin. Vastaan ei tullut yllätyksiä, ja rajoitukset olivat tuttuja. Pakkanen ei aiheuttanut akun kulumiseen merkittävää kasvua, mutta Samsung oli kuitenkin rajoittanut latausta sekä salaman käyttöä. Puhelin palasi normaaliin tilaan nopeasti huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Galaxy A25 5G ei tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia, mutta toteutus on tekniikaltaan juuri sitä, mitä voikin odottaa. Samsung on saanut mukaan tarkan optisesti vakautetun pääkameran, jonka rinnalla on perustason ultralaajakulmakamera sekä turhaakin turhempi makrokamera.

Galaxy A25 5G:ssä käytetään 50 megapikselin tasoista pääkameraa, joka perustuu Samsungin itse kehittämään ISOCELL JN1 -sensoriin. Kamerasensori on kooltaan 1/2.76 tuumaa ja siinä on 0.64 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 27 mm polttoväli. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä Samsung on vakauttanut sen optisesti. Optinen kuvanvakain on usein tässä hintaluokassa harvinaisuus.

Samsung hyödyntää pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin saadaan oletusarvoisesti taltioitua 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla.

Hyvässä valaistuksessa kameralla saadaan täysin riittävää jälkeä suhteutettuna kilpailuun. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja melua on miellyttävän vähän. Pehmeyttä on kuitenkin tarkkaan katsottaessa melko paljon. Kuvissa on hyvä dynaaminen alue ja värit taltioituvat Samsungille tutulla korostavalla tavalla.

Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan kohtuullista jälkeä, mutta laatu heikkenee merkittävästi. Kuvat jäävät usein pehmeiksi ja osa yksityiskohdista katoaa. Kamera tukee onneksi automaattista yökuvaustilaa, jolla saadaan parempaa jälkeä. Kuvista tulee tarkempia ja valoa saadaan taltioitua enemmän.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A25 5G:n pääkameralla.

Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Samsungin omaan S5K4HA-sensoriin. Kyseessä on 1/4 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla sekä 13 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla kyetään 120 asteen kuvakenttään.

Ultralaajakulmakamera ajaa asiansa, mutta se ei ole kuitenkaan millään tavalla ihmeellinen. Jopa hyvässä valaistuksessa kuvat ovat pehmeitä ja käytännössä tarkin kohta on kuvan keskellä. Värit ovat monesti luonnolliset, mutta selvästi vaaleampia kuin pääkameralla. Dynaaminen alue on kohtuullinen, ja toisinaan ultralaajakulmakuvat jäivät todella tummiksi.

Heikossa valaisuksessa ultralaajakulmakamera heikkenee entisestään. Kuvista tulee erittäin pehmeitä ja melua on paljon. Värit taltioituvat vain kohtuullisesti. Ultralaajakulmakamera ei tue automaattista yökuvaustilaa, vaan se täytyy valita erikseen. Kuvaustila ei tee lopputulokseen kovinkaan suurta eroavaisuutta.

Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Samsung rakastaa erillisiä makrokameroista Galaxy A -sarjassa, eikä Galaxy A25 5G ole mikään poikkeus. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi, eikä myöskään Galaxy A25 5G:n makrokameraa voi sanoa tarpeelliseksi. Kameran tarkkuus on 2 megapikseliä.

Mielestäni Samsung olisi voinut tiputtaa makrokameran puhelimesta pois ja panostaa kunnolliseen ultralaajakulmakameraan. Jos ultralaajakulmakamerassa olisi automaattitarkennus, niin sillä usein saisi parempia makrokuvia kuin erillisellä heikkolaatuisella kameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu makrokameran avustuksella.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Videokuvaus onnistuu Galaxy A25 5G -puhelimen pääkameralla parhaimmillaan 4K 30 fps -tasoisena, mutta videokuvaus on mahdollista myös HD- ja Full HD -tasoisena. 4K-videokuvaus on valttikortti tässä hintapisteessä, sillä monista nykypäivän alle 300 euron puhelimista sitä ei löydy. Ultralaajakulmakamera tukee korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta, jolloin pystytään vaihtamaan myös kesken kuvauksen pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä. 4K-videot pääkameralla ovat kohtuullisen laadukkaita ja riittävät monessa tilanteessa peruskäyttäjälle. Pääkameran optinen kuvanvakain auttaa videon vakauttamisessa.

Etukamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sen avulla saadaan taltioitua kohtuullisia kuvia. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvat ovat tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa pehmeyttä. Etukamera riittää monille puhelimen ostajille, ja ainakin itselle satunnaiseen kuvaamiseen se oli enemmän kuin tarpeeksi hyvä. Etukameralla onnistuu korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvaus, eikä siinä ole automaattitarkennusta. Etukameran videokuvaus oli yllättävän pehmeää.

Galaxy A25 5G käyttää samaa kamerasovellusta kuin muutkin Samsungin puhelimet. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A25 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x).

Samsung on varustellut Galaxy A25 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. RAW-kuvien kuvaaminen ei ole mahdollista.

Kamerasovellus ajoi asiansa testijakson aikana, vaikka pientä hidastelua oli havaittavissa. Lisäksi viivettä oli havaittavissa kuvien ottamisen yhteydessä, joka tuntui kestävän melko kauan. Kokemus oli kuitenkin pitkälti samalla tasolla kuin useimmilla muillakin tässä hintapisteessä.

Käyttöjärjestelmä

Samsung on vahvoilla käyttöjärjestelmän kanssa, sillä Galaxy A25 5G tarjoaa Googlen uusimman Android 14 -version. Sen päällä hyrrää One UI 6.0 -käyttöliittymä. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna Googlen 1. tammikuuta 2024 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Samsung on aivan omassa luokassaan, sillä Galaxy A25 5G tarjoaa saman lupauksen, jonka Samsung lupasi aikaisemmin lippulaivapuhelimilleen. Tarjolla on siis 4 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 5 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. 300 euron hintapisteessä kukaan ei pääse samalle tasolle, sillä kilpailijat tarjoavat usein 2 + 3 vuoden päivitystukea.

Viime aikoina Samsung on kuitenkin ollut parhaimpien joukossa päivittämässä ennätysajassa uusimpia Android-versioita puhelimilleen, eli ainakin ensimmäisten vuosien ajan päivitykset tulevat varmasti nopeasti.

Puhelimessa oleva One UI 6.0 -käyttöliittymä on vain pieni päivitys verrattuna edeltäjään. Samainen ohjelmistokokemus on saatu Android 14:n myötä myös lukuisiin vanhempiin Samsungin puhelimiin. One UI 6 on suunniteltu tarjoamaan käyttäjäystävällisempi kokemus ja mukana on muutamia selkeitä parannuksia.

Yksi suurimmista uudistuksista on uusittu ilmoitus- ja pika-asetuspaneeli. Uusi pikapaneeli on jaettu osiin, jossa on suuret Wi-Fi- ja Bluetooth-painikkeet, muokattava pika-asetusruudukko ja näiden alapuolella on näytön kirkkauden säätö. Mukana on myös painikkeita laitteiden ohjausta varten.

Uusi One UI 6 tuo mukanaan myös uuden oletusfontin sekä uusia hymiöitä Samsung-näppäimistöön. Lisäksi erilaisia lukitusnäyttöjä voidaan asettaa tilojen sekä rutiinien perusteella. Mukana on myös kamera-widget.

Android 14 ei ole itsessään mikään massiivinen päivitys, vaan tuo mukanaan muutamia parannuksia ja uudistuksia. Uutuusversiossa Googlen tavoite on ollut tehdä käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa ja turvallisempaa. Samsung ei ole tuonut mukaan kuitenkaan kaikkia uutuusominaisuuksia, mutta yleisesti monet uudet ominaisuudet ovat mukana. Android 14:n uudistuksiin voi käydä tutustumassa erillisestä artikkelistamme tämän linkin takaa.

Kuten aikaisemmin tuli todettua, niin välillä käyttöliittymä tuntui hieman takkuilevan, mutta muita merkittäviä ongelmia ei ohjelmistossa havaittu. Samsungin parasta ohjelmistokokemusta ei Galaxy A25 5G tarjoile, mutta ei puhelimeen kuitenkaan peruskäytössä tuntunut hermot menevän.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A25 5G täydentää Samsungin alemman keskihintapisteen tarjontaa kokonaisuudella, jossa on paljon hyvää, mutta myös jonkin verran heikkouksia. Eli täysi nappisuoritus ei ole kyseessä, mutta puhelimen ostajat tuskin tulevat kovasti pettymään.

Puhelin tarjoaa mielestäni tyylikkään muotoilun, joka on muovisuuden takia myös kestävä. Suurin tekninen vahvuus on kookas Super AMOLED -näyttöpaneeli, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi pääkameran todettiin tuottavan hyvää jälkeä ja tekniikassa vahvuuksiksi voidaan luetella stereokaiuttimet ja sormenjälkilukija. Päivitettävyys on yksi Galaxy A25 5G -puhelimen valttikorteista, sillä kilpailijat eivät pysty tarjoamaan 4 + 5 vuoden päivityksiä.

Rakenteessa suurin heikkous on IP-luokituksen puuttuminen, sillä sellaista ei ole millään tasolla. Käyttökokemus ohjelmiston ja laitteiston optimoinnin osalta ei ollut parasta, sillä käytössä havaittiin ylimääräistä hidastelua. Kamerat eivät myöskään tarjonneet juuri mitään heikossa valaistuksessa, jonka lisäksi 2 megapikselin makrokamera on täysin turha. Muita heikkouksia ovat laturin puuttuminen myyntipakkauksesta sekä eSIM-tuen puute. Myös hintaa voidaan pitää muutaman kympin liian korkeana.

Suurin haastaja Galaxy A25 5G -puhelimelle Suomessa on varmasti Motorola Moto G84 5G, joka maksaa saman verran. Lisäksi hyviä vaihtoehtoisia puhelimia ovat OnePlus Nord CE 3 Lite 5G sekä Honor 90 Lite.

Galaxy A25 5G on saatavilla 6 + 128 gigatavun versiossa 299 euron hintaan ja 8 + 256 gigatavun muistiversiossa 369 euron hintaan. Puhelimesta on saatavilla kolme eri väriversiota, jotka ovat musta, sininen sekä keltainen.

Samsung Galaxy A25 5G

7.2

Samsung Galaxy A25 5G tuo 300 euron hintaluokkaan teknisesti hyvän näytön ja upean päivityslupauksen.

Hyvää
 • Näyttävä muotoilu
 • Laadukas Super AMOLED -näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä ihanteellisessa tilanteessa, 4K-videokuvaus
 • Stereokaiuttimet, kuulokeliitin sekä kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija
 • Dual-SIM ja muistikorttipaikka
 • Uusin Android ja erinomainen päivityslupaus (4 + 5 vuotta)
Huonoa
 • Ei minkäänlaista IP-luokitusta
 • Pientä hidastelua siellä täällä
 • Kamerat eivät yllätä heikossa valaistuksessa
 • Ei laturia myyntipakkauksessa
 • Ei tukea eSIM-kortille
 • Korkeahko hinta
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut