AndroidGoogleYleinen

Android 14 on nyt julkaistu virallisesti – Tällä tavalla Android-puhelimet uudistuvat tulevina kuukausina!

Android 14

Google paljasti jo keväällä Android 14 -version tärkeimmät uudistukset, mutta nyt uutuusversio on julkaistu virallisena versiona. Aluksi Android 14 on saatavilla vain Googlen omille puhelimille, mutta loppuvuoden aikana muutkin valmistajat aloittavat päivityksen jakamisen nykyisille puhelimilleen.

Android 14 hemmottelee Android-laitteiden käyttäjiä monilla uusilla ja parannetuilla ominaisuuksilla, jotka tekevät puhelimen käytöstä mielekkäämpää, henkilökohtaisempaa sekä turvallisempaa. Jo Android 13 -versiossa nähtiin laajempia kustomointimahdollisuuksia, mutta nyt Android 14 parantaa niitä entisestää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Android 14:n uudistuksia on mahdollisuus hyödyntää mukautettuja lukitusnäytön pikakuvakkeita. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä voi asettaa pikakuvakkeita suosituimpiin toimintoihin suoraan lukitusnäytölle. Esimerkiksi QR-lukijan tai Google Home -sovelluksen. Googlen mukaan parannukset ovat erityisen hyödyllisiä silloin, kun tarvitset nopeasti tiettyä toimintoa, kuten kodin valaistuksen säätämistä.

Tarjolla on myös aikaisempaa parempi lukitusnäytön kustomointi yleisesti. Käyttäjät voivat muokata kelloa, fontteja, widgetteja sekä värejä. Lisäksi tuki saadaan yksiväriselle väriteemalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pixel-laitteille Android 14 tuo myös uuden emoji-taustakuvan, jonka avulla voi mukauttaa laitetta käyttämällä suosikkiemojeja taustakuvina. Lisäksi uutena ominaisuuta on Cinematic Wallpaper, mikä tekee taustakuvasta 3D-mallin, joka liikkuu puhelinta liikuteltaessa. Google on myös toteuttanut tekoälyllä toteuttavat taustakuvat. Puhelimelle voidaan kuvata tilannetta, jonka perusteella tekoäly luo tekstistä kuvan.

Android 14 tuo mukanaan oletusarvoisesti tuen yötilalle sekä 10-bittiselle HDR-videokuvaukselle sosiaalisen median sovelluksissa, kuten Instagramissa. Google on esitellyt myös Ultra HDR:n Android 14 -version myötä. Sen avulla voi ottaa ja katsella valokuvia kirkkailla väreillä, terävillä varjoilla ja hyvällä tarkkuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uudessa Android 14 -versiossa on panostettu myös terveyteen ja yksityisyyteen. Sovellukset auttavat usein ihmisiä seuraamaan kuntoaan ja terveyttään, mutta kerätty data voi olla hajallaan eri sovellusten välillä, mikä vaikeuttaa näkyvyyttä ja hallintaa. Android 14 tuo ratkaisuksi Health Connect -ominaisuuden, joka keskittää kaiken terveysdatan yhteen paikkaan.

Lisäksi Android 14 tuo uusia päivityksiä tietojen jakamiseen liittyen. Kun sovellukset pyytävät pääsyä laitteessa oleviin tietoihin, käyttäjä saa jatkossa ilmoituksen, kun sovellus jakaa sijainti- tai muita tietoja kolmansille osapuolille. Tämä antaa paremman käsityksen siitä, miten tietoja käytetään.

Yksi pieni, mutta tärkeä parannus Android 14:ssä liittyy PIN-koodiin. Järjestelmä kannustaa nyt käyttäjiä asettamaan kuusinumeroisen PIN-koodin. Google on tehnyt myös parannuksia saavutettavuustoimintoihin näkö- ja kuulovammaisille. Nämä uudistukset ovat listattuna alapuolella.

 • Paranneltu suurennuslasi: Näkövammaiset käyttäjät voivat hyötyä entistä intuitiivisemmasta suurennuslasista, joka mahdollistaa zoomauksen lähelle ja zoomauksen ulos 100 prosentista. Voit myös säätää suurennuslasin kokoa uudessa suurennuslasin asetuspaneelissa.
 • Fonttikoon pikavalintapaneeli: Fonttikoon säätäminen on nyt entistä helpompaa Android 14:n fonttikoon pikavalintapaneelin avulla. Käyttäjä voi nopeasti muuttaa tekstin kokoa ja saavuttaa paremman luettavuuden.
 • Kuulokojeiden tuki: Android 14 tarjoaa kuulovammaisille käyttäjille entistä intuitiivisemmat tavat yhdistää ja hallita kuulokojeitaan. Erityinen kuulokojeiden asennusvirta tekee yhdistämisestä vaivatonta.
 • Flash-ilmoitukset: Android 14 tuo mukanaan flash-ilmoitukset, jotka antavat visuaalisia valoheijastuksia saapuvista ilmoituksista. Tämä on erityisen hyödyllistä kuulovammaisille käyttäjille, jotka eivät välttämättä kuule perinteisiä äänimerkkejä.

Google on tekemässä Androidiin myös parannuksia suuria näyttöjä sekä taittuvanäyttöisiä puhelimia ajatelle. Google on tehnyt muutoksia jo kahden vuoden ajan alkaen Android 12L -versiosta, mutta nyt Google on ilmoittanut yli 50 Google-sovelluksen olevan optimoidun suurille näytöille. Lisäksi Google on työskennellyt monien kolmannen osapuolen kehittäjien kanssa paremman kokemuksen tarjoamiseksi.

Kaikki mainitut uudistukset ovat saatavilla Android 14 -versiossa. Se on saatavilla tästä päivästä lähtien tuetuille Pixel-puhelimille. Googlen mukaan myöhemmin tänä vuonna se tulee saataville useille suosituille brändeille ja listalla ovat Samsung, iQOO, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo ja Xiaomi.

Lähde: Google

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

 1. Vielä kun saisivat toimivan värinähälyttimen näihin luureihin, nykyiset ei värise, että sen edes taskussa tuntisi. Parikymmentä vuotta sitten oli hyvät värinähälyttimet puhelimissa, mutta ne katosi, kun väki kokouksissa tanssitti puhelinta pöydällä värinän kanssa.
  Toiseksi, kun saisi taustakuvia joka sivulle vaihdettua omansa, nyt on vain se yksi ja sama kaikilla sivuilla, joka on kotisivulla, jo Nokian Symbianeissa sai eri taustakuvan joka sivulle.
  Kehitys mennyt taaksepäin näissä asioissa.

  1. Tuleeko tähän näin Samsung calaxy a20e päivityksiä

 2. Tuleeko tähän Samsung calaxy a20e päivityksiä ja milloin

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android