ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy S20 FE 5G – Yksi Samsungin parhaista puhelimista

Samsung Galaxy S20 FE 5G

Samsung julkaisi syksyllä Galaxy S20 -mallistoon uuden jäsenen, joka kantaa nimeä Galaxy S20 FE tai Galaxy S20 Fan Edition. Kyseessä on pääasiassa nuorille suunnattu, edullisemman hintapisteen huippupuhelin, joka tarjoaa kuitenkin tuttuja ominaisuuksia kalliimmista puhelimista. Galaxy S20 FE 5G -puhelimen kanssa Samsung pyrkii haastamaan erityisesti useita kiinalaisvalmistajia, jotka tuovat myyntiin edullisia huippupuhelimia.

Galaxy S20 FE 5G:n avainominaisuuksia ovat monipuolinen värivalikoima, suuri 6,5 tuuman AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella sekä Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri, joka tukee modeeminsa ansiosta 5G-yhteyksiä. Lisäksi Samsung on pistänyt puhelimeen monipuoliset kamerat, ison akun sekä paljon muita mielenkiintoisia ratkaisuja, kuten IP68-luokituksen sekä langattoman latauksen. Samsung on myös hinnoitellut puhelimen varsin kilpailukykyisesti, sillä Suomessa edullisimmillaan 5G-versio maksaa 779 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Galaxy S20 FE 5G -puhelimeen, mutta kyseessä hyvin pitkälti sama laite kuin edullisempi Galaxy S20 FE 4G. Suurin ero löytyy järjestelmäpiiristä, joka on 5G-versiossa hieman parempi sekä tukee luonnollisesti 5G-yhteyksiä. Arvostelu on kirjoitettu kahden viikon testijakson perusteella, ja tulemme tutustumaan muun muassa puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä moniin muihin yksityiskohtiin. Toteutimme Galaxy S20 FE 5G -puhelimelle myös tutun pakkastestin sekä latausnopeustestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy S20 FE 5G (SM-G781B)
Mitat: 159.8 x 74.5 x 8.4 mm
Paino: 190 g
Rakenne: Alumiinikehys / muovipinta takaosassa / lasi etuosassa / IP68
Näyttö: 6.5 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 865 (1x 2.84 GHz Kryo 585 & 3x 2.42 GHz Kryo 585 & 4x 1.8 GHz Kryo 585) + Snapdragon X55 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 650
Muisti: 6 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.76" / 1.8 µm / PDAF / OIS) + 12 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/3.0" / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 76 mm / 1/4.5" / 1.0 µm / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.2 / 26 mm / 1/2.74" / 0.8 µm)
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava) / 25W pikalataus / 15W langaton lataus / 4.5W käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + One UI 2.5 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Cloud Lavender / Cloud Mint / Cloud Navy / Cloud White / Cloud Red / Cloud Orange
Hinta: 779 €

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy S20 FE 5G:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa Galaxy S20 FE -puhelimen selvästi poikkeavassa myyntipakkauksessa verrattaessa muihin malliston puhelimiin. Pakkaus on ulkoisesti valkoinen ja sitä koristaa laitteen mallinimi sekä erilaiset kuviot. Myyntipakkauksen yhdellä kyljellä on mainittu laitteen mallikoodi, IMEI-tiedot sekä väriversio.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee muoveihin kääritty Galaxy S20 FE, jonka alapuolella on erillisen pahvin alla Samsungin perinteikäs laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Samsung on laittanut myyntipakkauksen kanteen tuttuun tyyliinsä pahvitaskun, joka pitää sisällään SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä pikakäyttöoppaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy S20 FE:n myyntipakkaus on varsin pelkistetty niin ulkoisesti kuin sisällöltäänkin. Mukana ei esimerkiksi toimiteta kuulokkeita tai suojakuorta, joita olisi voinut Samsungilta jopa jokseenkin odottaa. Lisäksi on hyvä huomata, että puhelimen mukana toimitetaan vain 15 watin tehoinen laturi, eikä 25 watin pikalaturia, jota Galaxy S20 FE -puhelin tukee.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Galaxy S20 FE on rakenteeltaan mielenkiintoinen, sillä Samsung on päättänyt hieman karsia materiaalivalinnoista, mutta samalla pystynyt toteuttamaan erittäin laadukkaan lopputuloksen. Puhelin rakentuu kiiltäväpintaisesta alumiinikehyksestä sekä mattapintaisesta muovitakapinnasta. Ulkoisesti Galaxy S20 FE ei ole siis yhtä siro ja viimeistellyn oloinen kuin muut Galaxy S20 -malliston puhelimet, mutta toisaalta se on myös hyvä asia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 159,8 x 74,5 x 8,4 millimetriä ja painoksi 190 grammaa. Kyse ei ole mistään kompaktista puhelimesta, vaan Galaxy S20 FE asettuu mitoiltaan ja painoiltaan varsin tuttuun kategoriaan. Laite on siis iso, mutta se ei ole liian suuri käytettäväksi. Samsung on onnistunut mielestäni tekemään laitteesta mukavan ohuen, minkä lisäksi ohuutta korostavat vielä erikseen kapea alumiinikehys ja selvästi kaartuva takaosa. Painoa on ehkä odotettua enemmän, mutta toisaalta myös sen kanssa oppii elämään.

Käsituntuma on todella miellyttävä, sillä mattapintainen takaosan muovi tuntuu käteen pehmeältä, minkä lisäksi mattapinta tuo mukanaan karheutta sekä lisäpitoa. Takaosan muovipinta kaartuu molemmilta reunoilta selvästi, joten myöskään häiritseviä teräviä saumoja ei ole havaittavissa laitetta kädessä pidettäessä. Samsungin ratkaisusta hyödyntää muovia takaosassa voidaan olla montaa mieltä, mutta mielestäni ratkaisu ei ole yhtään hullumpi.

Muovi on kestävyydeltään parempi, mutta toisaalta lasi kestäisi kulutusta eli naarmuuntumista hieman paremmin. Testijakson aikana ei toki tullut havaittua huolestuttavaa kulumista Galaxy S20 FE:n takaosan muovipinnassa, sillä mattapäällyste hieman pienentää naarmuuntumisriskiä. Jos takaosa olisi kiiltävää muovia, niin silloin tilanne voisi olla varsin erilainen. Samsung on suojannut puhelimen näytön lasilla, mutta lasimateriaalia ei ole määritetty. Todennäköisesti kyseessä on Gorilla Glass -lasi, sillä ainakaan testijakson aikana lasiin ei saatu suuria naarmuja. Joitakin erikoisia kulumajälkiä näyttöön saatiin aikaiseksi, jos taskussa oli esimerkiksi kaksi puhelinta yhtä aikaa.

Kokonaisuudessaan olin positiivisesti vaikuttunut Galaxy S20 FE:n laatuvaikutelmasta, vaikka muovinen takaosa ei mielestäni kuulu huippupuhelimeen. Samsung oli kuitenkin tämän osalta onnistunut hyvin ja pystynyt tuomaan muovin parhaat puolet esille. Käsien välissä laitetta taivuteltaessa oli havaittavissa, että muovi antoi hieman periksi ja natisi. Peruskäytössä kyse ei ole ongelmasta, eikä siihen kiinnitä huomiota muuten kuin laitetta taivuteltaessa.

Galaxy S20 FE on yksi Samsungin tämän hetken värikkäimmistä älypuhelimista, sillä väriversioita on valittavissa jopa kuusi. Testiin saatu väriversio oli sininen Cloud Blue, mutta muut värit ovat vaaleanpunainen Cloud Lavender, vihreä Cloud Mint, punainen Cloud Red, valkoinen Cloud White sekä oranssi Cloud Orange. Väriversioita löytyy siis joka lähtöön ja varmasti kaikille löytyy mieleisensä.

Samsung on tuonut rakenteeseen yhden selvän valttikortin, joka on IP68-luokitus. Tämä tarkoittaa, että Galaxy S20 FE on huippupuhelimien tapaisesti pölyn- ja vedenkestävä, eikä laitteen käyttämistä vesisateessa tarvitse pelätä. Samsungin mukaan laite selviytyy vedessä 1,5 metrin syvyydessä 30 minuutin ajan, joten laitetta voidaan käyttää ongelmitta myös veden alla. On jälleen hyvä huomata, että IP68-luokitus ei anna kuitenkaan mitään takuuta, että laite kestää oikeasti vettä, sillä Samsungin tarjoama takuu ei silti kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja. Galaxy S20 FE kannattaa siis altistaa vedelle vain oman harkinnan mukaisesti.

Laitteen etuosa on suurimmaksi osaksi näyttöä, sillä näyttö vie pinta-alasta noin 85 prosenttia. Näyttöä kiertää kalliimpia huippupuhelimia hieman paksumpi kaistale, mutta se ei suuremmin haittaa. Samsung on joutunut jättämään näytön alapuolelle selvästi muita reunoja paksumman mustan kaistaleen, mikä on normaalia Android-puhelimissa. Näytön yläreunaan on tehty etukameraa varten reikä keskitetysti, ja kameraa korostaa hieman hölmösti hopeinen kehys. Näytön alareunaan on sijoitettu näytönalainen sormenjälkilukija, ja myös valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroitu näyttöön. Puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin yläreunasta, jossa se on varsin huomaamaton.

Galaxy S20 FE on takaosalta heti havaittavissa Samsungiksi, sillä muotoilu on varsin tuttu jo Galaxy S20 -perusmallista. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman muusta rungosta ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, josta löytyy kolme kamerasensoria sekä yksi LED-salamavalo. Puhelimen takaosassa on lisäksi Samsungin logo, mutta muuten laite on hyvin tyylikkään pelkistetty.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Samsung on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti alumiinista ja niiden tuntuma on hyvällä tasolla. Galaxy S20 FE:n yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin sekä yhden microSD-muistikortin. Laitteen alareunassa on yksi mikrofoni, kaiutin sekä USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö

Samsung luottaa Galaxy S20 FE 5G -puhelimessa hieman erilaisempaan näyttöratkaisuun kuin monissa malliston älypuhelimissa. Samsung on laittanut puhelimeen nyt kokonaan tasaisen näyttöpaneelin, jonka koko yltää 6,5 tuumaan. Näyttö perustuu Super AMOLED -tekniikkaan, joten se toistaa erityisesti tummat värit erinomaisesti. Galaxy S20 FE:n näytön tärkeimpiä yksityiskohtia ovat myös 120 hertsin virkistystaajuus sekä HDR10+ -tuki.

Tarkkuus yltää näytössä Full HD+ -tasolle, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on siis mukavat 407, joten yksittäisien pikseleiden havaitseminen ainakin paljain silmin on lähes mahdotonta. Samsung tyytyy näytössä 20:9-kuvasuhteeseen ja pyöristettyihin kulmiin, joten näiden osalta Galaxy S20 FE jatkaa tuttuja trendejä.

Suurin valttikortti näytössä on mielestäni korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka löytyy myös muista Galaxy S20 -malliston puhelimista. Näyttö on siis erittäin sulava käyttää, animaatiot näyttävät hyvältä ja kokemus on loistava. Koska näytön tarkkuus rajoittuu Full HD+ -tasolle, niin myöskin 120 hertsistä päästään nauttimaan näytön koko tarkkuudella. Tarvittaessa Galaxy S20 FE:ssä näytön virkistystaajuus voidaan myös palauttaa normaaliin 60 hertsiin, jos ei korkeammasta 120 hertsistä ole itselle paljoa hyötyä.

Näyttö on muiltakin osin todella hyvä, eikä siitä ole suuremmin valittamista. Näyttö toistaa värit todella vaikuttavasti, eikä asetuksiin tarvinnut testijakson aikana koskea. Näytön kirkkaus on myös mielestäni hyvällä tasolla, ja myös kirkkaassa valossa näytöstä sai hyvin selvää. Samsung tarjoaa näyttöä varten monipuolisia asetuksia, sillä esimerkiksi näytön värintoistoa voi säätää oman mielen mukaisesti, kosketusherkkyyttä voidaan lisätä ja Galaxy S20 FE tukee myös Always-on-display-toimintoa, jolle löytyy omat asetuksensa.

Tekniikka ja suorituskyky

Tekniikan osalta Samsung Galaxy S20 FE 5G on huippuluokkainen sekä hieman erilainen kuin mihin on Samsungilta yleisesti totuttu. Samsung nimittäin hyödyntää puhelimessa Qualcommin kehittämää Snapdragon 865 -järjestelmäpiiriä, eikä yhtiön omaa Exynos 990 -piiriä, joka löytyy kyllä edullisemmasta Galaxy S20 FE 4G -versiosta. 5G-versiossa luotetaan kuitenkin Qualcommin tekniikkaan ja mielestäni Samsung on tehnyt tämän osalta erinomaisen valinnan.

Yleisesti on ollut tiedossa, että Samsungin omat Exynos-huippupiirit ovat jääneet selvästi jälkeen Qualcommin vastaavasta, minkä lisäksi Samsungin omat piirit ovat kuluttaneet myös virtaa selvästi enemmän. Nyt Snapdragon 865 tarjoaa erinomaisen suosituskyvyn sekä vakaat 5G-yhteydet Qualcommin ulkoisen modeeminsa avulla. Snapdragon 865 on tuttu jo lukuisista kilpailijoiden älypuhelimista, kuten OnePlus 8T- tai Xiaomi Mi 10 -malleista.

Snapdragon 865 on valmistettu 7 nanometrin tekniikalla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Snapdragon 865 koostuu yhdestä 2,84 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä, kolmesta 2,42 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo 585 -ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 585 -ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 650.

Suomessa Samsung on tuonut Galaxy S20 FE 5G:n myyntiin kahdessa muistiversiossa, jotka ovat 6 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Samsung hyödyntää viime vuosien huippupuhelimista tuttua LPDDR4x-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Koska kyseessä on Samsungin puhelin, niin luonnollisesti myös microSD-muistikorttipaikka löytyy, jonka avulla voidaan laajentaa tallennustilaa. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikorttipaikka vie toisen nano-SIM-korttipaikan.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ansiosta Galaxy S20 FE 5G -puhelimen suorituskyky on ensiluokkaista sekä riittää monenlaisiin raskaisiinkin tarpeisiin. Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa tulokset olivat varsin odotuksien mukaisia. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Galaxy S20 FE 5G:n saamia pisteytyksiä samaan järjestelmäpiiriin perustuvien OnePlus 8T– ja Motorola Edge+ -puhelimien vastaaviin pisteytyksiin.

Testitulokset
Samsung Galaxy S20 FE 5G (SD865) OnePlus 8T (SD865) Motorola Edge+ (SD865)
AnTuTu (V8): 547 563 pistettä 577 564 pistettä 585 983 pistettä
Geekbench 4 (single): 3343 pistettä 4030 pistettä 4239 pistettä
Geekbench 4 (multi): 12 914 pistettä 11 517 pistettä 12 968 pistettä
Geekbench 5 (single): 590 pistettä 891 pistettä 908 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2990 pistettä 3107 pistettä 3255 pistettä
PCMark 2.0: 10 603 pistettä 9448 pistettä 11 822 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 6855 pistettä 7151 pistettä 7370 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 7837 pistettä 8238 pistettä 8420 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4765 pistettä 4891 pistettä 5130 pistettä

Suorituskykytestien tulokset olivat Galaxy S20 FE 5G -puhelimella varsin odotettuja, mutta kolmikosta yleisesti huonoimmat pisteet päätyivät Samsungille. Testissä ollut versio oli varusteltuna 6 gigatavun RAM-muistilla, kun muut taulukossa nähtävät puhelimet sisälsivät 12 gigatavua RAM-muistia, mikä osaltaan vaikuttaa myös pisteytyksiin. Päivittäisessä käytössä Galaxy S20 FE:n kanssa ei tullut vastaan mitään ongelmia, vaan suorituskyky oli riittävä raskaimmissakin peleissä. Lisäksi päivittäinen käyttö oli aina sulavaa ja kaikki tuntui toimivan erinomaisesti.

Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin yhteyteen on laitettu hyvin tutun Snapdragon X55 -5G-modeemin, joka tarjoaa monipuoliset 5G-verkot niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin. Kehittyneen modeemin ansiosta Galaxy S20 FE tukee 5G-verkkoja nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee 7,5 Gbit/s latausnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Samsung on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueelle, jotka ovat non-standalone-verkoissa n1, 3, 5, 7, 8, 28, 40, 41 ja 78 sekä standalone-verkoissa tuettuna on vain n78-taajuusalue. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten Galaxy S20 FE 5G on myös valmis verkkojen kehittymiseen Suomessa. Tukea puhelimessa ei valitettavasti ole mmWave-5G-verkoille.

Testijakson aikana Galaxy S20 FE 5G:n testijakso suoritettiin pääasiassa kokonaan 4G-verkoissa, mutta toisinaan laitteella tehtiin testejä Elisan 5G-verkkojen ulottuvilla Hämeenlinnassa. Testeissä päästiin järjestäen 500 Mbps latausnopeuksiin, mutta toisinaan nopeudet ylsivät myös 845 Mbps tasolle. 5G-yhteydet tuntuivat toimivan myös varsin vakaasti. Yleisesti lähetysnopeudet ylsivät 20-40 Mbps tasolla, joten ne jäivät selvästi latausnopeuksista. On kuitenkin jälleen hyvä todeta, että 5G-verkot kehittyvät jatkuvasti ja nopeuksissa voi olla selviä eroja eri paikoissa.

Näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat jo hyvin tuttuja nykypäivän älypuhelimissa ja myöskin Samsung luottaa hyväksi todettuun ratkaisuun. Samsungilla on kuitenkin ollut toisinaan ongelmia näytönalaisten sormenjälkilukijoiden toimivuudessa, mutta onneksi Galaxy S20 FE:ssa toteutus on hyvin toimiva. Näytönalainen sormenjälkilukija toimii ongelmitta ja varsin nopeasti. Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus, joka toimii myös hyvin nopeasti, mutta se ei ole kuitenkaan yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija.

Äänentoistosta Galaxy S20 FE 5G -mallissa vastaa stereokaiuttimet, joista toinen on tuttuun tapaan laitteen alareunassa ja toisena kaiuttimena käytetään yläreunassa olevaa kuuloketta. Stereoäänentoisto on hyvä, mutta ei parhaimmasta päästä. Puhelutilanteessa kuulokkeen äänenlaatu on kuitenkin riittävän hyvä ja selkeä.

Vaikka kyseessä on edullisemman hintaluokan huippupuhelin, niin valitettavasti 3,5 millimetrin kuulokeliitintä ei Galaxy S20 FE enää tarjoa. Käyttäjän on siis tyydyttävä käyttämään jonkinlaista kuulokeadapteria tai langattomia kuulokkeita. Laite tukee Bluetooth 5.0 -yhteyttä, joten Bluetooth-kuulokkeiden kanssa yhteys pitäisi olla vakaa.

Akunkesto ja pakkastesti

Samsung on pistänyt puhelimeen kohtuullisen suuren 4500 milliampeeritunnin akun, jonka kerrotaan kestävän koko päivän. Yleisesti Samsungin huippupuhelimia on saanut kritisoida heikommasta akunkestosta, mutta nyt Galaxy S20 FE 5G on tämän suhteen poikkeus. Akunkesto on oikeasti tarpeeksi hyvä myös aktiivisessa käytössä, mikä on osittain Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin ansiota.

Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein jäljellä yli 20 prosenttia, kun laitetta oli käytetty aktiivisesti päivän aikana. Päivittäin Galaxy S20 FE 5G -puhelinta käytettiin muutamiin puheluihin, viesteihin, sosiaalisen median selaamiseen sekä kuvaamiseen. Lisäksi puhelimella katsottiin monesti videoita sekä musiikkia kuunneltiin useita tunteja Bluetooth-kaiuttimen tai kuulokkeiden kautta. Puhelin oli myös jatkuvasti 4G-verkoissa, eikä 5G:n vaikutusta akunkestoon päästy todentamaan. Akku oli Galaxy S20 FE 5G:n kohdalla siis yllättävän positiivinen yllätys.

Galaxy S20 FE:n yksi valttikorteista on myös monipuoliset latausvaihtoehdot, sillä Samsung antaa mahdollisuuden ladata puhelinta langattomasti Qi-standardin avulla tai tutummalla tyylillä langallisesti USB-C-liittimen kautta. Langaton lataus ei ole itsestään selvyys edullisimmissa huippupuhelimissa, joten se on Galaxy S20 FE:n selvä valttikortti verrattaessa moniin kilpaileviin laitteisiin.

Puhelimessa on myös tuki 25 watin pikalataukselle langallisesti, mutta valitettavasti puhelimen mukana toimitetaan vain tehottomampi 15 watin laturi. Testijakson aikana luonnollisesti testasimme myös Galaxy S20 FE:n mukana toimitettavan laturin latausnopeuden ja tulokset on katsottavissa alapuolella olevasta kuvaajasta.

Samsung Galaxy S20 FE 5G:n akun latausnopeus mukana toimitettavalla 15 watin laturilla.

Tyhjästä täyteen puhelin latautuu 100 minuutissa, mikä ei ole paras mahdollinen tulos, mutta silti se on kohtuullinen aika. Akku latautuu varsin tasaiseen tahtiin jatkuvasti, vaikka latausteho hidastuukin selvästi loppua kohden. 30 minuutissa saavutetaan 37 prosentin varaustaso ja 90 prosentin varaustaso saadaan 82 minuutin latauksen jälkeen. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat 18 minuutissa, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 8 minuutissa.

Testijakson aikana Samsung Galaxy S20 FE 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy S20 FE 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, joten varausta jäi 97 prosenttia. Pakkastestin jälkeen ei ollut havaittavissa näytön hyytelöitymistä OLED-tekniikan ansiosta, ja myöskin näytönalainen sormenjälkilukija tuntui kylmänä toimivan ongelmitta. Samsung oli myös mahdollistanut salaman käytön kuvattaessa, mutta tuttuun tyyliin akun lataaminen oli estetty turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy S20 FE:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 12 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 88 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä hieman totuttua korkeammalla tasolla, mutta se ei ollut kuitenkaan kaikista surkein mitä on nähty. Yleisesti tässä testissä akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia.

Pakkastestin perusteella Galaxy S20 FE 5G ei ole parhaimmillaan, mutta ei kuitenkaan heikoimmasta päästä. Toisessa testissä 12 prosentin katoaminen akusta oli jopa yllättävää, sillä se on todellisuudessa aika paljon verrattuna siihen, että usein akun kuluminen on vain noin 5 prosentin luokassa. Suurin ongelma oli se, ettei akkua voitu ladata laitteen ollessa kylmänä, mutta laite palautui normaaliksi nopeasti huoneenlämmössä ollessa.

Kamerat

Kameroiden osalta Galaxy S20 FE 5G yllättää teknisesti positiivisesti, sillä se erottuu muutamalla tavalla monista kilpailijoistaan. Samsung on päättänyt olla laittamatta takaosaan ylimääräisiä kamerasensoreita, kuten makrokameraa tai syvyyskameraa, mutta mukaan on saatu kuitenkin monista vastaavista laitteista puuttuva telekamera. Kamera koostuu siis vain tarpeellisesti kameroista, jotka ovat pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä telekamera.

Pääkameran tarkkuus yltää 12 megapikseliin, ja siinä on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1,76” kennokoko sekä 1,8 µm pikselikoko. Pääkamerassa on tuttuun huippupuhelimien tyyliin lisäksi vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on myös tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja kyseessä on 123 asteen kuvakenttään yltävä ultralaajakulmakamera. Kamerassa on f/2.2-aukko, 13 mm polttoväli, 1/3,0” kennokoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Viimeinen takaosan kameroista on 8 megapikselin tasoinen ja se on 3x optiseen zoomaukseen kykenevä telekamera. Kamerassa on f/2.4-aukko, 76 mm polttoväli, 1/4,5” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekö optinen kuvanvakain.

Samsung Galaxy S20 FE 5G:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.8, 26 mm, 1/1,76”, 1,8 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/3,0”, 1,12 µm, 123 asteen näkökenttä)
    • Telekamera: 8 megapikseliä (f/2.4, 76 mm, 1/4,5”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 3x optinen zoom)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (f/2.2, 26 mm, 1/2,74” 0,8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Galaxy S20 FE tarjoaa varsin laadukkaan pääkameran, vaikka tarkkuus yltääkin vain 12 megapikseliin, kun monissa puhelimissa on jo 48 tai jopa 108 megapikselin kameroita. Kameroiden tarkkuus ei kuitenkaan kerro yhtään mitään kuvien laadusta, vaan Galaxy S20 FE:n 12 megapikselin kuvienkin laatu on tarpeeksi hyvä monessa tilanteessa. Ainakaan itselläni ei ole pääkameralla taltioitujen kuvien lopputuloksessa suuremmin huomautettavaa.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera taltioi hyviä kuvia, joissa on tarkat yksityiskohdat sekä dynaaminen alue on miellyttävä. Tuttuun Samsungin tyyliin värit taltioituvat kuviin hieman korostaen sinistä ja vihreää, mutta korostus ei ole kuitenkaan enää niin voimakasta kuin mitä Samsungilta on joskus aikoinaan nähty. Myöskään hämäräkuvaaminen pääkameralla ei ole huonoa, vaan jopa yllättävän hyvää. Samsung on viime aikoina parantanut puhelimissaan hämäräkuvausta ja nyt uudet algoritmit on saatu myös Galaxy S20 FE:n pääkameraan. Heikossa valaistuksessa kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia, mutta erityisesti yökuvaustila auttaa vieläkin parempien kuvien taltioimisessa.

Henkilökohtaisesti olin jopa hieman yllättynyt yökuvaustilan kyvykkyydestä, sillä sen avustuksella saadaan jopa lähes pimeässä kuvia, joissa on valoa enemmän kuin mitä ihmissilmä pystyy näkemään. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu Galaxy S20 FE:n pääkameralla, sekä kuvapari osoittamassa hämäräkuvaamisen toimivuutta. Parista vasemmanpuoleinen on se, mitä ihmissilmä näki, ja oikeanpuoleinen kuva on sellainen, minkä Galaxy S20 FE taltioi.

Toinen Galaxy S20 FE:n tärkeimmistä kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on mielestäni kamerajärjestelmän heikoin lenkki, vaikka mistään huonosta kamerasta ei kuitenkaan ole kyse. Ultralaajakulmakameran vahvuudet tulevat ilmi hyvässä valaistuksessa kuvattaessa, jolloin kuvista saadaan varsin yksityiskohtaisia, dynaaminen alue on vähintään kohtuullinen ja värit taltioituvat pääkameran tavoin.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakameran kuvien laatu tippuu selvästi, jos ei käytetä erillistä yökuvaustilaa. Tällöin kuvat muistuttavat öljymaalauksia ja samalla kuvista tulee varsin tummia. Yökuvaustila auttaa kuitenkin ultralaajakulmakameraa selvästi, ja kuvista saadaan jo niinkin laadukkaita, että kuvia kehtaa jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa.

Samsung on varustellut ultralaajakulmakameran luonnollisesti myös vääristyksenkorjauksella, joten oletusasetuksilla kuvat eivät ole aina 123 asteen kuvakentällä varusteltuja, vaan niitä on hieman rajattu. Testien perusteella vääristyksenkorjaus toimii puhelimessa erinomaisesti. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu puhelimen ultralaajakulmakameralla.

Kolmas takaosan kameroista on telekamera, joka on 8 megapikselin tasoinen sekä takaa 3x optisen zoomauksen. Telekamera tekee juuri sen tehtävän johon se on tarkoitettukin, eli sen avulla pystytään zoomaamaan niin, ettei laatu kärsi kovin paljoa. Telekameran kuvien laatu ei ylety joka tilanteessa pääkameran tasolle, mutta laadussa ei ole valittamista ainakaan normaaleissa kuvaustilanteissa hyvässä valaistuksessa.

Heikommassa valaistuksessa tilanne on hieman erilainen, mutta onneksi Samsung on tuonut yökuvaustilan myös telekameralla käytettäväksi, jolloin kuviin saadaan hieman normaalia enemmän valoa sekä tämän kautta myös yksityiskohtia. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu pääkameralla (1x) ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla (3x).

Takaosan kameroiden ohella Galaxy S20 FE tarjoaa myös erittäin tarkan 32 megapikselin selfiekameran. Etukamerassa kuitenkin oletusarvoisesti hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin neljä pikseliä yhdistetään ja saadaan lopputulokseksi 8 megapikselin kuvia. Lisäksi etukamera vielä skaalaa kuvan 10 megapikseliin, minkä idea ei ole vielä aivan selvinnyt. Lopputuloksena on siis 10 megapikselin selfiekuvat.

Etukameran kuvien laatu on pääasiassa erinomainen, eikä siitä löydy suuremmin valittamista. Galaxy S20 FE onkin erinomainen puhelin sellaisille henkilöille, jotka tykkäävät ottaa päivittäin useita selfieitä tai joille juuri etukameran kuvien laatu on tärkeä osa-alue uudessa puhelimessa. Samsung ei petä etukameran suhteen ja kuvien laatu on varmasti monille enemmän kuin riittävä.

Kamerasovelluksen ulkoiseen toteutukseen Samsung ei ole suuremmin kajonnut, vaan se on Galaxy S20 FE:n kohdalla samanlainen kuin monissa muissa Samsungin puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x), pääkamera (1x) sekä telekamera (3x). Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x, 20x, 30x) ja Samsung on myös tehnyt zoomauksesta aikaisempaa sulavampaa.

Samsung on varustellut Galaxy S20 FE:n myös monipuolisella manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/12000 – 30 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti Samsung yksi heikkouksista on edelleen se, että manuaalisäädöt ovat käytettävissä ainoastaan pääkameralla kuvattaessa. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-raakakuvia, joita on selvästi miellyttävämpää käsitellä jälkikäteen laajemmin taltioitujen yksityiskohtien ansiosta.

Kamerasovellus on siis tuttua Samsungia, eikä se tarjoa mitään suuria yllätyksiä. Kamera on käyttäjäystävällinen sekä pääasiassa hyvin selkeäkäyttöinen. Galaxy S20 FE:n kohdalla ei tullut vastaan suuria ongelmia kameran kanssa, vaan käyttökokemus oli nopea. Toisinaan se kuitenkin tuntui kaatuvan, jos ultralaajakulmakameraa käytettiin kuvaamiseen pimeällä ja kamera yritti laittaa yökuvaustilaa automaattisesti päälle.

Käyttöjärjestelmä

Galaxy S20 FE 5G tarjoaa toistaiseksi Android 10 -käyttöjärjestelmän.

Käyttöjärjestelmän osalta Galaxy S20 FE 5G on tasavahvaa Samsungia, eikä pääse pettämään millään osa-alueella. Käyttöjärjestelmänä toimii vielä Googlen viime vuonna julkaisema Android 10 -versio, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 2.5 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin sai tasaisin väliajoin uusia päivityksiä ja tuorein tarjolla ollut ohjelmistoversio piti sisällään Googlen 1. joulukuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset. Tietoturvapäivitykset ovat ainakin näin puhelimen elinkaaren alussa ajan tasalla.

Vaikka puhelimessa onkin vielä Android 10 -käyttöjärjestelmä, niin todennäköisesti kovin kauaa ei tuoreempaa Android 11 -versiota tarvitse odottaa. Samsungin mukaan Galaxy S20 FE saattaa saada päivityksen jo heti tammikuussa, mutta aikataulu saattaa vaihdella aluekohtaisesti. Päivitettävyydeltään Galaxy S20 FE on mielestäni erinomainen älypuhelin, sillä Samsung on luvannut kolme käyttöjärjestelmäpäivitystä tulevien kolmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa siis, että Android 11:n jälkeen Galaxy S20 FE tulee päivittymään myös Android 12- ja 13-versioihin.

Samsungin oman One UI -käyttöliittymän ideana on ollut alusta asti tuottaa sulava ja paras mahdollinen käyttökokemus, jota olisi vielä myös helppo käyttää. One UI:n tarkoituksena on auttaa käyttäjää keskittymään tärkeisiin asioihin. Käyttöliittymässä on suunniteltu silmällä pitäen yhden käden käyttö. Monet toiminnot ovat sijoitettuna näytön alaosaan, jossa ne ovat tavoitettavassa suoraan peukalolla. Lisäksi Samsung on pyrkinyt poistamaan kaiken ylimääräisen ruudulta, mikä helpottaa olennaisiin asioihin keskittymistä.

Android 10 ja One UI 2.5 mahdollistavat Galaxy S20 FE:ssa muun muassa koko käyttöjärjestelmän kattavan tumman tilan, paremman elenavigoinnin sekä muita hieman pienempiä ominaisuuksia. Yleisilme on kuitenkin päätetty pitää hyvin samanlaisena kuin aikaisemmin.

Galaxy S20 FE on käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän osalta yksinkertaisesti loistava valinta. Testijakson aikana vastaan ei tullut tilanteita, joissa ohjelmisto olisi pettänyt tai kaatunut, vaan Samsung oli onnistunut optimoimaan kaiken sulavasti toimivaksi. Suurin valttikortti on laitteen kattava päivityslupaus, jota ei mistään muusta kilpailijasta Android-leirissä löydy.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Samsung Galaxy S20 FE 5G -puhelinta.

Samsung on osunut monella tavalla kultasuoneen uuden Galaxy S20 FE 5G -puhelimen kanssa. Puhelin tarjoaa kaikki tarvittavat huippupuhelimen ominaisuudet edullisemmassa hintapisteessä, mutta samalla jättää monet kilpailijansa varjoonsa muutamissa asioissa. Testijakson aikana itse tykästyin Galaxy S20 FE 5G -puhelimeen kovasti ja mielestäni kyseessä on yksi Samsungin parhaimmista sekä tasapainoisimmista älypuhelimista, jonka tällä hetkellä voi ostaa. Galaxy S20 FE 5G -puhelimen ostamista on todella helppo suositella.

Testijakson aikana itse vakuutuin Galaxy S20 FE 5G -puhelimesta monella tavalla. Puhelimessa on muun muassa pääosin laadukas rakenne, jonka kruunaa IP68-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Galaxy S20 FE 5G tarjoaa myös laadukkaan 120 hertsin AMOLED-näytön, tehokkaan Snapdragon 865 -järjestelmäpiirin, toimivat 5G-yhteydet sekä monipuolisen kameratoteutuksen ilman ylimääräisiä kameroita. Puhelimessa on myös hyvä akunkesto, langaton lataus sekä pitkä ohjelmistotuki, joka takaa Android-versioita kolmen vuoden ajan.

Galaxy S20 FE 5G -puhelimessa on vain pieniä yksityiskohtia, joita Samsung olisi voinut vielä hieman miettiä. Esimerkiksi muovinen takapinta ei tarjoa aivan kaivattua premium-vaikutelmaa, mikä tiputtaa hieman puhelimen pisteitä. Lisäksi Samsung ei toimita puhelimen mukana laitteen tukemaa tehokasta pikalatausta, vaan tyytyy vanhanaikaiseen 15 watin pikalaturiin. Viimeinen puute on kuulokeliitin, jota ei Galaxy S20 FE 5G valitettavasti tarjoa, mutta kyse ei ole kuitenkaan varmasti kaikille kovin suuresta ongelmasta.

Samsung on tuonut Galaxy S20 FE 5G:n myyntiin kahdessa muistivariantissa, jotka ovat 779 euron hintainen 6 + 128 gigatavun versio sekä 849 euron hintainen 8 + 256 gigatavun versio. Puhelin on saatavilla kuudessa väriversiossa, jotka ovat sininen Cloud Navy, vaaleanpunainen Cloud Lavender, vihreä Cloud Mint, punainen Cloud Red, valkoinen Cloud White sekä oranssi Cloud Orange. Väriversiot saattavat vaihdella muistivarianteittain. Puhelimesta on olemassa myös erillinen 4G-versio, joka eroaa ainoastaan järjestelmäpiirin osalta nyt testatusta puhelimesta. Molempien puhelimien jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta alapuolella olevista linkeistä.

Samsung Galaxy S20 FE 5G

9

SuomiMobiilin testattavana käväisi Samsungin edullisemman hintapisteen Galaxy S20 FE 5G -huippupuhelin, joka tarjoaa Snapdragon 865 -piirin.

Hyvää
  • Pääosin laadukas rakenne + IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
  • Loistava AMOLED-näyttö ja 120 hertsin virkistystaajuus
  • Snapdragon 865 + hyvät 5G-yhteydet
  • Monipuolinen kamerajärjestelmä (ei turhia kameroita)
  • Hyvä akunkesto, tuki 25W pikalataukselle ja langattomalle lataukselle
  • Pitkä päivitystuki (kolme Android-versiota)
  • Dual-SIM, muistikorttipaikka
  • Toimiva näytönalainen sormenjälkilukija
  • Erinomaisesti hinnoiteltu
Huonoa
  • Ei 25 watin pikalaturia myyntipakkauksessa
  • Muovinen takakuori ei aivan toivottua premiumia
  • Ei kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Kyllähän tuossa on hinta ja laatu kohdallaan, varsinkin kun on vielä Snapdragon piirillä varustettu.

  2. Uutena akku 5,5 tunnissa 99% ->55%:iin SOT 1.5 tuntia. Alku ei ainakaan vakuuta. S20 FEb5G

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut