ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsungin DeX Station -telakka – ”ei paljon todellista hyötyä”

Samsung julkaisi yhdessä Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimien kanssa erikoisen DeX Station -telakan, joka ottaa oppia Microsoftin vastaavasta Continuum-ominaisuudesta. DeX Station on siis käytännössä pieni telakka, johon asettamalla Galaxy S8 -puhelimen saadaan aikaan ns. tietokone. DeX Station siirtää puhelimen näytön suurempana erilliselle näytölle, jolloin Galaxy S8:n ominaisuuksia voi käyttää kuin pöytäkonetta. DeX Station -telakkaan on mahdollista yhdistää myös hiiri ja näppäimistö, jolloin puhelimella voi työstää esimerkiksi Word-dokumentteja helpommin suuremmalla näytöllä.

DeX Station maksoi julkaisun aikoihin Suomessa huimat 149 euroa, mutta nyt hinta on laskenut jo monilla jälleenmyyjillä alle 100 euroon. Kyseessä ei ole teknisesti kuitenkaan mikään kovin erikoinen laite, jonka takia korkea hinta ei kovasti houkuta sitä ostamaan, mutta joillekin henkilöille kyseinen lisälaite voi olla myös tarpeellinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan kevyesti Samsungin DeX Station -telakkaan. Tulen kertomaan myös oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta sekä koitan valaista kannattaako Samsung DeX Station -telakkaa ostaa.

DeX Station -telakka ulkoisesti ja teknisesti

Itse DeX Station -telakka on hyvin yksinkertainen laite. Se on ulkoisesti muovinen ja pyöreä, jossa on ylös vedettävä kansi, joka muuntautuu Galaxy S8:n telineeksi. Kannen alla on USB-C-tyypin liitin, johon puhelin asetetaan. Laitteen takaosassa on USB-C-tyypin latausportti, ethernet-liitin sekä kaksi perinteistä USB-porttia.

Laitteen sisuksissa on myös pieni sisäänrakennettu tuuletin, joka pitää puhelimen viileänä. Tuuletin on hyvin hiljainen, jota tuskin kuulee, jos taustalla on vähänkin melua. Koska telakka tarvitsee toimiakseen virtaa, niin myös puhelin latautuu samanaikaisesti. DeX Stationia voidaan siis hyödyntää myös pelkästään lataustelakkana, jos laitteelle ei ole muuta käyttöä.

Laitteen teknisenä heikkoutena voidaan pitää 3,5 mm äänilähdön puuttumista, sillä DeX Stationiin ei voi liittää erillisiä langallisia kuulokkeita tai kaiuttimia. Telakointiasemaa käytettäessä täytyy siis tyytyä langattomiin Bluetooth-äänilaitteisiin, jos haluaa käyttää parempaa äänentoistoa. Jollei käytettävissä ole mitään muita äänilähteitä, ääni tulee suoraan puhelimesta, joka ei ole missään nimessä paras vaihtoehto. Galaxy S8 -puhelimessa kaiutin on laitteen alareunassa latausliittimen vieressä, joten kaiutin on DeX Station -telakkaan asetettaessa peitettynä, jonka takia ääni ei toistu kunnolla.

Onko telakasta oikeasti hyötyä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

On ja ei. Henkilökohtaisesti itselläni ei ole DeX Station -telakalle suuremmin käyttöä. Niihin tapauksiin, joissa ominaisuutta voisi oikeasti käyttääkin, Samsungilta on jäänyt kunnollinen toteutus puuttumaan. Kun puhelin asetetaan DeX Station -telakkaan, joka on liitettynä näyttöön ja näppäimistöön, tulee suuremmassa näytössä näkymään Windowsin kaltainen työpöytänäkymä, joka muovailee Galaxy S8:n omaa käyttöliittymää.

Koitin muutaman päivän testata DeX Stationia päivittäisessä käytössä. Muun muassa sähköpostien ja netin selaamiseen laite toimi hyvin, vaikka ei pääsekään käytettävyydessä ja nopeudessa tietokoneiden tasolle. Word-dokumentteja luodessa päädyin ongelmaan, jossa DeX Station ei tunnistanut ääkkösiä, mikä teki kirjoittamisesta haastavaa. Koittaessani muuttaa näppäimistöasettelua asetuksista sain virheilmoituksen ”Järjestelmän UI pysäytetty.”, joten aivan vakaasta ja toimivasta ominaisuudesta ei vielä ole kysymys. Testijakson aikana en saanut ongelmaa korjattua, joten myöskään Word-dokumentteja ei tullut juurikaan kirjoiteltua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsungin DeX Station -telakan ongelmana voidaan pitää myös todella rajallista valikoimaa sovelluksista, jotka tukevat työpöytäkokemusta. Monet Samsungin omat sovellukset kyllä skaalautuvat hyvin suuremmalle näytölle, mutta monet muut eivät. Hyvä esimerkki on muun muassa Netflix, joka avautuu vain pieneksi ikkunaksi työpöydällä, joten sarjoja ja elokuvia ei voi katsoa koko näytöllä. Monet muut Android-sovellukset aukeavat samalla tavalla kuin käytössä olisi Android-tabletti. Sovelluksia ole optimoitu DeX Station -telakalle, jonka takia ne näyttävät monesti kauheilta.

Yhteenveto

Samsung jatkaa DeX Station -telakan idealla siitä mihin Microsoft jäi omien puhelimiensa kohdalla. Ominaisuus tarvitsee kuitenkin edelleen huomattavasti kehittämistä niin, että Androidin lukuisat sovellukset toimisivat työpöytänäkymässä kunnolla, eivätkä kuin kyseessä olisi tabletti. Myös itse käyttöliittymä tarvitsee kehittämistä. Testijakson aikana vastaan tuli muutamia kertoja, joissa koko järjestelmä käynnisti itsensä uudelleen.

Idealtaan DeX Station on mahtava esimerkiksi matkoille, joille ei ota tietokonetta mukaan. DeX Station on kevyt ja pieni laite, jonka voi sujauttaa reppuun ja tarvittaessa matkalla yhdistää vaikka hotellihuoneen televisioon ja käyttää omaa Galaxy S8 -puhelinta kuin tietokonetta. Ominaisuudessa on kuitenkin omat rajoituksensa, joiden takia se ei varmasti olisi kaikille käyttäjille hyödyllinen.

Kyseessä on kuitenkin tällä hetkellä 100 euroa maksava lisälaite, joka on varsin paljon vielä lisää itse Galaxy S8 -puhelimen päälle, joka maksaa itsessään jo 800 euroa. Monet puhelimen omistajat tuskin ostavat telakkaa itselleen, mutta jos hintaa löytyisi vain 50 euroa, olisi telakka houkuttelevampi. Nyt kyseessä on enimmäkseen turha ominaisuus, josta ei paljon todellista hyötyä löydy mikäli omistaa jo puhelimen lisäksi erillisen tietokoneen.

Lue myös

SuomiMobiilin arvostelu Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimista

Valokuvaajan tekemä kamera-arvostelu Galaxy S8- ja Galaxy S8+ -puhelimista

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut