Sony on yksi kuulokemarkkinoiden mielenkiintoisimmista toimijoista, sillä yhtiöllä on vahva osaaminen äänituotteista. Viime vuosina Sony on tuonut markkinoille laadukkaita ja äänenlaadullisesti vakuuttavia kuulokkeita useisiin kategorioihin. Tänä vuonna Sony on lähtenyt kokeilemaan rohkeasti jotain uutta helmikuussa julkaistujen LinkBuds-kuulokkeiden kanssa.
Olemme SuomiMobiilissa testailleet uusia kuulokkeita muutamien viikkojen ajan, jonka perusteella niistä on saatu hyvä käsitys. Yleisesti monissa kuulokkeissa tärkeää on ollut tuottaa mahdollisimman hyvä melunvaimennus, mutta nyt Sony LinkBuds ui tässä asiassa vastavirtaan. Kuulokkeiden tarkoituksena on pitää ulkomaailma läsnä, eikä sulkea sitä pois.
LinkBuds-kuulokkeissa on mielenkiintoinen avonainen Ring driver -elementti, joka on suunniteltu tarjoamaan hyvää äänenlaatua, mutta pitämään myös ulkomaailman vahvasti läsnä. Melunvaimennusta ei kuulokkeissa ole. Sonyn mukaan akunkesto on kuulokkeissa 5,5 tuntia ja käytössä on myös uudenlainen Wide Area Tap -tekniikka. Tämän avulla pystyy hallitsemaan kuulokkeita napauttamalla kuulokkeen lähelle, mutta kuuloketta ei itsessään tarvitse napauttaa. Suomessa Sony LinkBuds -kuulokkeet ovat myynnissä 220 euron hintaan.
Alapuolella on listattuna vielä yhteenvetona Sony LinkBuds -kuulokkeiden tärkeimpiä teknisiä tietoja.
Sony LinkBuds -kuulokkeiden tekniset tiedot
- Elementti: 12 mm Ring driver -dynaaminen elementti
- Melunvaimennus: Ei ole
- Yhteys: Bluetooth 5.2 (Profiilit: A2DP, AVRCP, HFP, HSP | Koodekit: SBC, AAC)
- Kuulokkeiden akku: 5,5 tuntia
- Kotelon akku: 12 tuntia lisää virtaa
- Ohjattavuus: Napautusohjaus (Wide Area Tap -tekniikka)
- Lataus: USB-C-lataus
- Muuta: Tunnistaa korvassa olemisen, Sony Headphones -sovellus, Google Fast Pair
- Latauskotelon paino: 34 g
- Latauskotelon mitat: 41,4 x 48,5 x 30,9 mm
- Kuulokeiden paino: 4,1 g
- Vedenkestävyys: IPX4
- Väriversiot: Harmaa ja valkoinen
- Hinta: 220 euroa
Erikoinen, mutta kompakti muotoilu
LinkBuds-kuulokkeet herättävät jo muotoilun osalta huomion, sillä Sony on lähtenyt toteuttamaan täysin erilaisen muotoilun kuin aikaisemmin. Yleisesti kaikki täyslangattomat kuulokkeet muistuttavat jokseenkin toisiaan, mutta Sony LinkBuds on veistetty täysin eri puusta. Kuulokkeet ovat kuin valmistettu kahdesta renkaasta, eikä mukana ole tulppia tai muita perinteisien kuulokkeiden elementtejä.
Sony on tuonut kuulokkeiden yläosaan normaalin kuulokkeen ”kannan”, jossa on Sonyn logo sekä yksi mikrofoni. Kaiutinelementistä on tehty rengasmainen, joten sen keskellä on reikä. Rengas on viimeistelty hopeisella pinnalla. Kuulokkeen takaosassa on myös merkintä kumpaan korvaan kuuloke on tarkoitettu (R tai L), jonka lisäksi esillä on läheisyyssensori sekä latausta varten liittimet. Rengasosiossa on reikiä, joista ääni tulee läpi.
Vaikka kuulokkeet ovat itsessään jo muotoilullisesti erottuvat, niin Sony on onnistunut luomaan kompaktin ja kevyen kokonaisuuden. Itse kuulokkeet ovat ainoastaan 4,1 gramman painoiset, eli todella kevyet. Kuulokkeet ovat myös pienet ja ainakin itse olin todella yllättynyt kompaktista koosta.
Korviin Sony LinkBuds -kuulokkeet istuvat pitkälti samalla tavalla kuin esimerkiksi Samsung Galaxy Buds Live -kuulokkeet, eli niitä ei ole tarkoitus tunkea korvan sisälle. Kuulokkeet asettuvat korviin ergonomisesti, eivätkä ne pääse rasittamaan korvia. Kuulokkeiden istuminen korviin on kuitenkin todella käyttäjäkohtainen asia, mutta ainakin itselleni LinkBuds-kuulokkeet tuntuivat asettuvan hyvin. Kuulokeosa sekä erilliset kumiset tuet pitävät kuulokkeet korvissa tukevasti.
Aluksi itsekin mietin, miten kuulokkeet pysyvät korvissa, mutta oikein asetettuna ongelmia ei ollut. Kuulokkeet pysyivät paikallaan lenkillä tai ihan vain normaalistikin liikkuessa. Sony toimittaa LinkBuds-kuulokkeiden myyntipakkauksessa oletusarvoisesti viidet erikokoiset silikonituet, joten niitä vaihtelemalla pystyy varmasti saamaan kuulokkeet pysymään myös erikokoisissa korvissa.
Sony on tehnyt kuulokkeista IPX4-luokituksen mukaisesti vedenkestävät, joten ne kestävät roiskeita ja hikeä. LinkBuds-kuulokkeiden käyttäjien ei tarvitse siis pelätä pientä sadetta, mutta luonnollisestikaan kokonaan veteen upottamista ne eivät kestä.
Latauskotelosta Sony on tehnyt myös todella kompaktin ja se on selvästi erilaisempi, mitä Sonylta on totuttu näkemään. Kotelo on enemmänkin korurasia ja se myös avautuu samalla tavalla. Latauskotelon mitat ovat ainoastaan 41,4 x 48,5 x 30,9 millimetriä ja painoa on kuulokkeiden kanssa 34 grammaa. Sony on mielestäni onnistunut latauskotelon kanssa erinomaisesti, sillä sitä on miellyttävää pitää taskussa, eikä se ole liian huomattava.
LinkBuds-kuulokkeiden latauskotelon kanteen on laitettu Sonyn logo ja pohjassa on pienellä präntillä tietoja kuulokkeista sekä vaadittuja merkintöjä. Latauskotelon etuosassa on LED-ilmaisinvalo sekä painike, josta kotelo aukeaa. Tämän ansiosta kotelo on hieman normaalia paremmin kiinni, mutta silti kotelo aukeaa ja kuulokkeet lentävät, jos laite pääsee tippumaan kovalle maalle. Latauskotelon takaosassa on USB-C-liitin lataamista varten sekä painike yhdistämistä varten.
Kuulokkeiden ja latauskotelon yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on materiaaleissa. LinkBuds on kokonaisuudessaan suunniteltu ympäristö mielessä pitäen. Kuulokkeet ja niiden latauskotelo on valmistettu kierrätetyistä muovimateriaaleista, joka näkyy myös hieman epätasaisena värityksenä. Kuulokkeista on olemassa kaksi väriverisota, jotka ovat harmaa sekä valkoinen. Testattavaksi saatiin valkoinen väriversio, joka on tämän artikkelin kuvissa.
Yksi miellyttävä yksityiskohta on mattapintainen viimeistely, jonka ansiosta kotelo ja kuulokkeet pysyvät hyvänä. Testijakson aikana kuulokkeisiin ei ilmestynyt naarmuja tai muitakaan kulutuksen jälkiä. Kokonaisuudessaan Sony on pystynyt tekemään LinkBuds-kuulokkeista sekä latauskotelosta laadukkaat. Sony ansaitsee lisäksi erikoisesta ja rohkeasta muotoilusta positiivisen huomion, sillä nämä kuulokkeet kyllä herättävät huomiota.
Äänenlaatu hieman kärsii, mutta on silti tarpeeksi hyvä
Avoin rakenne ei välttämättä luo parasta mielikuvaa äänenlaadusta, mutta Sony LinkBuds -kuulokkeet pääsivät ainakin itseni jopa hieman yllättämään. Odotukset eivät olleet kovin korkealla, sillä kaikki äänet pääsevät luonnollisestikin läpi ja ilman tulpallista rakennetta on haastavaa saada aikaiseksi hyvää äänenlaatua.
Äänenlaatu on itsessään hyvä ja musiikista saa hyvin selvää. Kovinkaan rikkaaksi ei äänimaailmaa voi sanoa, sillä basso on hyvin vähäinen. Omassa hintaluokassaan äänenlaatu ei siis yllätä, mutta ainakin itselle laatu tuntui olevan riittävä monessakin tilanteessa. Kappaleissa erityisesti laulusta saa hyvin selvää ja soittimet tulevat vahvasti esille, mutta jotain jäi silti hieman puuttumaan. Jos basso ei ole omassa musiikkimaussa kaikista tärkein elementti, niin LinkBudsin avonainen rakenne ei tuskin ole mikään ongelma.
Rengasmaiseksi tehdyn elementin koko on jopa 12 millimetriä. Taustamelun vaimennuksen puutteen takia kuulokkeet päästävät kaiken melun läpi, joka voi olla joillekin käyttäjille pieni ongelma. Kuulokkeiden lähtöidea on kuitenkin se, ettei käyttäjien tarvitse ottaa kuulokkeita pois, jos haluaa puhua toisille tai haluaa kuulla ympärillä kuuluvat äänet.
Itse en ole suuresti kuulokkeiden ystävä, joissa taustamelu pääsee musiikin läpi. En olekaan LinkBuds-kuulokkeiden tärkeintä kohderyhmää, ja mielestäni joillekin tämänkaltaiset kuulokkeet voivat olla loistavat. Esimerkiksi konttorityöskentelyssä myös taustaäänien kuuleminen on varmasti tarpeellista tai jos haluaa kuunnella esimerkiksi luennolla musiikkia, mutta samalla haluaa pysyä kärryllä luennon aiheesta. Mielestäni LinkBuds-kuulokkeet ovat loistavat myös esimerkiksi lenkillä, sillä taustaäänien kuuleminen lisää turvallisuutta.
Kuulokkeiden varmasti yksi parhaimmista ominaisuuksista on Speak-to-Chat-toiminto. Kyseisen ominaisuuden ollessa käytössä kuulokkeet tunnistavat automaattisesti käyttäjänsä puheen ja pysäyttää musiikintoiston. Tämä helpottaa muille puhumista ilman, että kuulokkeet pitäisi ottaa pois korvista. Ominaisuus on esimerkiksi toimistotyössä loistava, sillä musiikki pysähtyy, jos joku puhuu sinulle ja samalla musiikki jatkuu, jos puhe loppuu.
LinkBuds-kuulokkeisiin Sony on laittanut tutun V1-prosessorin, jonka avulla pystytään optimoimaan ääntä paremmaksi. V1-järjestelmäpiirissä on tuki DSEE-moottorille, joka skaalaa musiikin lähes Hi-Res-tasolle, sekä käyttää tekoälyä toistamaan kadonneita taajuuksia. Valitettavasti Sony ei ole saanut kuulokkeisiin LDAC-koodekkia, joka on yhtiön muissa kuulokkeissa.
Sonyn mukaan kuulokkeissa on Bluetooth 5.2 -yhteys, joten toimintasäde on noin 10 metriä. Testijakson aikana kuulokkeiden yhteyden kanssa ei ollut mitään ongelmia, vaan ne toimivat erinomaisesti yhdistetystä laitteesta riippumatta. LinkBuds-kuulokkeissa on tuki SBC- ja AAC- äänimuodoille. Ääniprofiileista tuettuna ovat A2DP, AVRCP, HFP ja HSP.
Puheluita varten LinkBuds-kuulokkeet ovat myös hyvät, sillä ainakin itse koin äänenlaadun hyväksi ja myös vastaanottaja sai minun puheestani hyvin selvää. Ongelmaksi tulee tilanteet, joissa on suuren ihmismassan ympäröimänä, jolloin avonainen rakenne päästää melua liikaa läpi ja toisen puheesta on vaikeampaa saada selvää. Kokonaisuutena LinkBuds-kuulokkeiden äänenlaatu on riittävä varmasti monille.
Akunkesto on vain kohtuullinen
Akunkesto ei ole LinkBuds-kuulokkeiden mikään valttikortti, sillä Sony on luvannut akun olevan nykymittapuulla varsin pieni. Sony on luvannut kuulokkeissa itsessään olevan 5,5 tunnin mittainen akunkesto, mutta latauskotelolla saadaan 12 tuntia lisää akkua.
Lupaukset eivät kuulosta kovinkaan paljolta ja jäädään jopa useammalla tunnilla monista muista kuulokkeista. Akunkesto on myös lyhyt verrattuna siihen, ettei LinkBuds-kuulokkeet tarjoa edes melunvaimennusta. Toki 5,5 tunnin akunkesto on monelle varmasti riittävä, sillä kuulokkeita käytetään varsin harvoin yhtäjaksoisesti niin kauaa.
Testijakson aikana itse jäin kaipaamaan kuitenkin hieman pidempää akunkestoa, mutta nähtävästi kyseessä on hinta, jonka joutuu maksamaan kompaktista ja kevyestä rakenteesta. Yleisesti kuulokkeiden akku riitti itselle hyvin työpäiväksi ja esimerkiksi parin tunnin käytön jälkeen akkua oli vielä reilusti yli puolet jäljellä. Kuulokkeiden ja latauskotelon yhteenlasketulla akulla LinkBuds-kuulokkeita pystyi käyttämään noin 5 päivän ajan, jonka jälkeen täytyi lähteä jo etsimään laturia.
Akun lataus tapahtuu ainoastaan USB-C-liittimen kautta langallisesti, sillä Sony ei tarjoile tällä kertaa langatonta latausta. Tätä voidaan pitää jopa pienenä puutteena tässä hintapisteessä, sillä useissa edullisemmissa nappikuulokkeissa on langaton lataus. LinkBuds-kuulokkeille on luvattu pikalataus, jonka avulla 10 minuutin latauksella saa 1,5 tunniksi virtaa musiikin kuuntelua varten.
Teknisellä puolella yksi hyvin mielenkiintoinen ominaisuus LinkBuds-kuulokkeissa on tapa, jolla niitä ohjataan. Sony luottaa monista kuulokkeista tuttuun napautusohjaukseen, jossa kuulokkeita napautellessa saadaan pysäytettyä musiikki tai vaihdettua kappaletta. Sony on tuonut mukaan myös uuden tavan, jossa voidaan hallita musiikkia koskematta kuulokkeisiin.
LinkBuds-kuulokkeet tunnistavat napautukset myös silloin kun napautetaan esimerkiksi ihoa lähellä kuuloketta. Tällöin kuulokkeeseen ei tarvitse koskea ollenkaan. Sony kutsuu ominaisuutta nimellä Wide Area Tap, jolloin napautusalueeksi luetellaan myös korvan edusta. Kahdesti tai kolmesti napauttamalla saadaan aikaiseksi samat toiminnot kuin kuuloketta itsessäänkin napauteltaessa. Ominaisuus toimii kohtuullisesti, mutta ei mitenkään luotettavasti aina. Jos haluaa napautuksien toimivan oikeasti, niin silloin kannattaa painaa kuuloketta.
Käyttäjät pystyvät myös säätämään napautuksista tapahtuvia toimintoja. Oletusarvoisesti molemmista kuulokkeista saadaan kaksoisnapauttamalla tauotettua musiikkia ja kolmella napautuksella hypätään seuraavaan kappaleeseen. Napautuksilla voidaan myös säätää äänenvoimakkuutta, avata ääniavustaja tai aloittaa esimerkiksi Spotify-listan toistaminen automaattisesti.
Toimivat yhdessä tutun Sonyn sovelluksen kanssa
Sony LinkBuds -kuulokkeet yhdistetään Sonyn tuttuun Headphones Connect -sovellukseen, jota on käytetty myös yhtiön muiden kuulokkeiden kaverina. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Android- ja iOS-laitteille. Sony ei ole tehnyt sovellukseen merkittäviä muutoksia hyvään toviin. Sovellus on monipuolinen, mutta kuitenkin kaipaisi hieman kasvojenkohotusta.
Kuulokkeiden yhdistämisen jälkeen sovelluksessa pystyy tarkastelemaan kuulokkeiden ja latauskotelon akunvarauksia. Lisäksi sovelluksesta voidaan säätää toistettavaa musiikkia sekä hallita ääntä. Lisäksi mukana on asetukset kaikille edellä mainituille ominaisuuksille, kuten Speak-to-Chat-toiminnolle.
Sony tarjoaa sovelluksessa myös taajuuskorjaimen, mistä olen itse todella iloinen. Taajuuskorjainta pystyy itse säätämään, mutta Sony on luonut myös muutamia tiloja, joiden välillä pystyy vaihtelemaan (kirkas, innostunut, lempeä, rento, laulu, diskantin tehostus, basson tehostus sekä puhe). Käyttäjä voi itse myös luoda erilaisia taajuuskorjaimia ja tallentaa ne sovellukseen omiksi tiloiksi myöhempää käyttöä varten.
Sovelluksen kautta voidaan muokata kuulokkeiden napautustoimintoja. Kuulokkeet voidaan myös päivittää tuoreimpaan ohjelmistoon Headphones Connect -sovelluksen kautta. Kokonaisuudessaan Headphones Connect tarjoaa Sony LinkBuds -kuulokkeille mukavasti toimintoja ja asetuksia. Valitettavasti sovellus tuntuu jääneen hieman jälkeen yleisilmeen osalta, sillä se ei ole käyttökokemukseltaan kaikista paras. Sony voisi tehdä sovelluksesta selvästi modernimman, sillä nyt monet asetukset ja toiminnot ovat hieman piilossa.
Rohkea kokeilu
Sony LinkBuds -kuulokkeet ovat hyvin mielenkiintoinen kokeilu, joissa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Mielestäni markkinoille on tuotu nyt sellaiset kuulokkeet, joita varsin yksitoikkoinen kuulokemarkkina tarvitseekin. Sony on hienosti innovoinut jotain uutta ja ajatellut laatikon ulkopuolelta. LinkBuds-kuulokkeet eivät kuitenkaan ole suunnattu kaikille käyttäjille, vaan kohderyhmä on aika spesifi.
Kuulokkeiden varmasti itseäni eniten miellyttänyt asia oli kevyt ja kompakti muotoilu, jonka lisäksi erikoisesta muotoilusta huolimatta LinkBuds-kuulokkeet asettuivat ja pysyivät korvissa erinomaisesti. Myöskään äänenlaadussa ei ollut valittamista, vaikka avonainen rakenne tuottaakin tiettyjä rajoitteita esimerkiksi basson toistamiseen. Kokonaisuudessaan kuulokkeet tuntuivat olevan todella hyvät ja ainakin itse näen suurimman kohderyhmän olevan toimistotyöskentelijöissä. Avoin rakenne ei estä ympärillä olevaa puhetta, jos haluaa kuulla mitä muut sanovat.
Avonainen rakenne on myös ongelma siinä kohtaa, jos haluaa kuulokkeiden estävän melun. Jos melunvaimennus on tärkeä ja haluat mieluummin uppoutua musiikkiin, niin silloin Sony LinkBuds -kuulokkeet kannattaa jättää kaupan hyllylle. Testijakson aikana itse en aivan päässyt sisälle kuulokkeiden erikoiseen napautusohjaukseen, sillä en saanut sitä aina toimimaan haluamallani tavalla. Lisäksi yhtenä puutteena voidaan pitää langatonta latausta, joka pitäisi mielestäni olla oletusarvoinen ominaisuus tässä hintapisteessä.
Suomessa kuulokkeet ovat olleet saatavilla helmikuusta lähtien ja hintaa niillä on 220 euroa. Sony LinkBuds -kuulokkeet ovat valittavissa kahdesta väriversiosta, jotka ovat valkoinen ja harmaa.
Hyvää
- Erottuva ja kevyt muotoilu
- Kuulokkeet pysyvät korvissa hyvin eivätkä rasita korvia
- Yllättävän hyvä äänenlaatu
- Eivät estä ympärillä olevia ääniä (varauksin)
Huonoa
- Erikoinen napautusohjaus ei aina toimi
- Avonaisen rakenteen takia heikko basso
- Ei langatonta latausta