ArvostelutSonyYleinen

Testissä Sony Xperia 10 – Erilainen näyttö tekee koko puhelimesta erikoisen

Sony Xperia 10

SuomiMobiilin testissä on muutaman viikon ajan tutustuttu Sonyn viimeisimpään keskihintaluokan älypuhelimeen, eli Xperia 10 -malliin. Kyseessä on ensimmäisiä Sonyn uuteen toteutukseen perustuvia älypuhelimia, jossa on muun muassa uudenlainen näyttö.

Teknisesti Xperia 10 tarjoaa kuitenkin jo vuoden vanhan toteutuksen, jos verrataan kilpailijoiden vastaaviin puhelimiin. Yksi erikoisuus on myös kokonaan polykarbonaatista valmistettu rakenne, joka on hämmästyttävää keskihintaisessa älypuhelimissa. Suomessa Xperia 10 -puhelimen suositushinta oli myyntiin saapuessaan 349 euroa, mutta puhelin on ollut useasti tarjouksessa jo alle 300 eurollakin. Xperia 10 on kuitenkin mielenkiintoinen puhelin, vaikka hinta vaikuttaa verrattain korkealta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Sony Xperia 10 -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan perinteisistä ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Sony Xperia 10 (I4113)
Mitat: 155.7 x 68 x 8.4 mm
Paino: 162 g
Rakenne: Kokonaan muovia
Näyttö: 6.0 tuumaa Full HD+ (1080 x 2520) / 21:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 630 (Adreno 508)
Muisti: 3 Gt RAM-muistia / 64 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 1 teratavu)
Takakamera: 13 MP pääkamera (f/2.0 / 27 mm / 1/3" / 1.12 µm / PDAF) + 5 MP syvyyskamera (f/2.4 / 22 mm / 1/4" / 1.4 µm) / yksi LED-salama
Etukamera: 8 MP etukamera (f/2.0 / 24 mm / 1/4" / 1.12 µm)
Akku: 2870 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. toukokuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / Pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 / aptX HD
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä (virtapainikkeessa)
Värit: Hopea / sininen / musta / pinkki
Hinta: 349 euroa

Myyntipakkaus

Sony Xperia 10 -puhelimen myyntipakkauksen sisältö.

Sony toimittaa Xperia 10 -puhelimen valkoisessa myyntipakkauksessa, jossa on harmaalla värillä useasti puhelimen mallinimi. Pakkauksen takaosassa on luoteltuna puhelimen tärkeimpiä teknisiä tietoja sekä ominaisuuksia. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on myöskin puhelimen IMEI-tiedot sekä väri- ja mallitiedot. Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on varsin yksinkertainen ja jopa hieman tylsä.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Lisäksi pakkauksessa on yhden pahvikerroksen alapuolella pikakäyttöopas, laturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Mitään muuta Sony ei puhelimen mukana toimita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia 10:n myyntipakkaus on siis kokonaisuudessaan erittäin yksinkertainen sekä mitään sanomaton. Ulkoisesti pakkaus ei juurikaan houkuttele, minkä lisäksi sisältö on erittäin pelkistetty. Puhelimen mukana ei toimiteta muun muassa kuulokkeita tai suojakuorta, joista vähintään toinen löytyy useasti myyntipakkauksesta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Sony on ottanut tällä kertaa hieman erilaisen näkökulman keskihintaisen älypuhelimen valmistukseen, sillä Xperia 10 on valmistettu polykarbonaattimuovista. Ulkoisesti puhelimessa ei ole siis nähtävillä juurikaan alumiinia ja lasia löytyy ainoastaan näyttöpuolelta. Kilpailevat valmistajat tyytyvät usein yli 300 euron puhelimissa alumiinikehykseen sekä lasipintoihin, mutta Sony on tällä kertaa halunnut tuoda uutuuspuhelimeensa halpapuhelimien designin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sonyn mukaan Xperia 10 -puhelimen mitat ovat 155,7 x 68 x 8,4 millimetriä ja painoa löytyy 162 grammaa. Testijakson alussa Xperia 10 vaikutti luonnottoman pitkältä sekä kapealta, mutta laitteen erikoiseen toteutukseen tottui jo viikon sisällä. Itse asiassa henkilökohtaisesti jopa tykkäsin siitä, että puhelin oli normaalia kapeampi, sillä se mahdollistaa helpomman käytön yhdellä kädellä. Huono puoli toteutuksessa on kuitenkin laitteen pituus, sillä yhdellä kädellä käytettäessä ei ole mitään mahdollisuuksia ylettyä näytön yläreunassa oleviin käyttöliittymäelementteihin.

Koska Xperia 10 on ulkoisesti pitkälti muovia, niin laatutuntumakaan ei ole paras mahdollinen. Puhelinta esimerkiksi hieman taivuteltaessa on havaittavissa selvää natinaa ja rakenne antaa hieman periksi. Vaikka puhelin onkin muovia, niin kuivissa käsissä laite tuntuu erittäin liukkaalta, mutta esimerkiksi hieman epätasaiselta pinnalta puhelin ei pääse valumaan pois. Testijakson aikana Xperia 10:n näyttöön ei syntynyt huomattavia naarmuja, eikä mattapintaiseen muoviin tullut käytön jälkiä.

Yleisesti Sonyn puhelimet ovat tunnettuja vedenkestävyydestään, mutta Xperia 10 -puhelimen ei luvata olevan millään tasolla vedenkestävä, sillä siinä ei ole IP-luokitusta. On siis hyvä huomata, ettei puhelinta kannata tiputtaa kesäriennoissa esimerkiksi järveen.

Puhelimen etuosassa näyttää hieman erikoiselta ja syy siihen on uudenlainen näyttö. Sony on pyrkinyt minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset, mutta samalla jättänyt näytön yläpuolelle reilun senttimetrin paksuisen mustankaistaleen. Yleensä viime vuosina paksumpi musta kaistale on löytynyt näytön alapuolelta, mutta Sony on toteuttanut Xperia 10:n hieman erilailla. Näytön yläpuolelle jätettyyn kaistaleeseen on sijoitettuna tuttuun tapaan etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet.

Xperia 10 -puhelimen takaosassa katse kiinnittyy luonnollisesti hieman koholla olevaan kamera-alueeseen, josta löytyy kaksi kamerasensoria. Kameroiden yläpuolella on kaksois-LED-salama ja alapuolelta löytyy NFC-logo. Takaosassa on myös Sonyn- ja Xperia -logot. Vaikka Sony on uudistanut Xperia 10 -puhelimen kohdalla huomattavasti designia, niin puhelin on silti tunnistettavissa ensisilmäyksillä Sonyn puhelimeksi.

Xperia 10:n oikeassa kyljessä on hieman erikoiseen tyyliin ylhäältä alas lueteltuna virtapainike, sormenjälkilukija sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeiden tuntuma on varsin olematon ja erityisesti äänenvoimakkuuspainikkeiden sijaintiin tottuminen vie oman aikansa. Vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonka takaa löytyy kaksi paikkaa nano-SIM-korteille tai vaihtoehtoisesti yksi paikka nano-SIM-kortille ja yksi microSD-muistikortille. Xperia 10:n yläreunassa on yksi mikrofoni sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Laitteen alareunasta löytyy kaksi kaiutinritilää, joista toisen takaa löytyy kaiutin ja toisen takaa mikrofoni. Ritilöiden välissä on USB-C-tyypin latausliitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Xperia 10 -puhelin on yksi ensimmäisistä, jossa on erikoinen 21:9-kuvaushde, joka tarkoittaa näytön olevan kapeampi ja korkeampi. Puhelimen näyttö on kooltaan 6 tuumaa ja siinä on Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 1080 x 2520 pikseliä. Tämä antaa erittäin hyvän 457 pikseliä tuumaa kohden, eli tarkkuus on Xperia 10:n näytössä hyvällä tasolla. Näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja näytössä on myös erittäin pienesti pyöristetyt kulmat.

Näyttö on puhelimen yksi erikoisuuksista ja erottavuustekijöistä verrattuna kilpailijoihin. Henkilökohtaisesti en testijakson aikana päässyt vakuuttumaan Sonyn käyttämästä 21:9-kuvasuhteesta, mutta se on kuitenkin tottumus- ja mielipideasia. Näyttö on hyvä muun muassa vastaavalla kuvasuhteella olevien elokuvien ja videoiden katseluun, mutta muuten se on varsin höydytön.

Sony antaa Xperia 10:n kohdalla näytölle mukavasti erilaisia asetuksia. Esimerkiksi väritilaa ja kontrastia on mahdollista säätää vakiotilan ja eläväisen tilan välillä. Valkotasapainoa on mahdollista muokata kolmen oletusasetuksen välillä tai vaihtoehtoisesti käyttäjän mieltymyksen mukaan. Lisäksi Xperia 10:n näyttöasetuksista löytyy muun muassa personointimahdollisuuksia muun muassa sivutunnistukselle sekä lukitusnäytön kelloille.

Koska Xperia 10 on keskihintaluokan älypuhelin, niin myös tekniikka on sen tasoista. Hintaluokassaan Sony on rakentanut puhelimen kuitenkin jo hieman vanhentuneen Snapdragon 630 -järjestelmäpiirin päälle, sillä tarjolla olisi ollut jo muun muassa Snapdragon 636. Qualcommin Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri rakentuu kahdeksasta samanlaisesta 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena toimii Adreno 508. Suomessa myytävässä Xperia 10 -puhelimessa on 3 gigatavua LPDDR4 RAM -muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Sony on myös säästänyt perinteikkään microSD-muistikorttipaikan, jonka avulla laitteeseen saadaan jopa teratavu lisää tallennustilaa.

Suorituskykytesteissä Xperia 10 pärjäsi kuten Snapdragon 630 -piiriin perustuvat puhelimet yleensäkin, mutta tällä hetkellä samanhintaisille puhelimille ei pärjätä. Alapuolella olevasta taulukosta nähdään Xperia 10:n saamat pisteet tutuissa suorituskykytesteissä, jonka rinnalla on myös tuoreempaan Snapdragon 636 -järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Moto G7 Plussan sekä Exynos 9610 -piiriin perustuvan Samsung Galaxy A50 -puhelimen saamat pisteet.

Testitulokset
Sony Xperia 10 (SD630) Motorola Moto G7 Plus (SD636) Samsung Galaxy A50 (E9610)
AnTuTu: 88 186 pistettä 117 809 pistettä 146 437 pistettä
Geekbench 4 (single): 721 pistettä 1336 pistettä 1720 pistettä
Geekbench 4 (multi): 2172 pistettä 4926 pistettä 5494 pistettä
PCMark 2.0: 5034 pistettä 6295 pistettä 5764 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 17038 pistettä 19 356 pistettä 15 660 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 18502 pistettä 20 881 pistettä 15 723 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 13344 pistettä 15 415 pistettä 15 445 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 822 pistettä 946 pistettä 1312 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 717 pistettä 809 pistettä 1158 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1687 pistettä 2336 pistettä 2448 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Tuloksista nähdään, että Xperia 10:n suorituskyky ei pärjää samanhintaisien kilpailijoiden rinnalla, joka on yksi puhelimen suurimmista heikkouksista. Sonyn olisi mielestäni pitänyt jo alusta asti kehittää puhelinta selvästi paremmalle tekniikalle, sillä Snapdragon 630 -järjestelmäpiirin elinkaari on jo lopussa ja sellaisen voisi kuvitella löytävänsä reilun 200 euron puhelimessa, eikä 350 euron puhelimessa. Suorituskykytestit eivät kuitenkaan koskaan kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta, sillä esimerkiksi testijakson aikana ei tullut suuremmin ongelmia vastaan suorituskyvyn puutteen takia. Monet raskaammatkin sovellukset aukesivat mukavan sulavasti, mutta raskaimpien pelien kanssa oli havaittavissa pientä tökkimistä. Myöskin kamerasovelluksen aukeamisessa kului useasti verrattain liian kauan aikaa.

Sormenjälkilukija löytyy puhelimen oikeasta kyljestä.

Yksi mielestäni mainittava seikka teknisessä toteutuksessa on sormenjälkilukija sekä sen sijainti. Sony ei ole vielä lähtenyt mukaan näytönalaisten sormenjälkilukijoiden vallankumoukseen, vaan luottaa varsin tuttuun kyljestä löytyvään sormenjälkilukijaratkaisuun. Lukijan sijainti osoittautui testijakson aikana varsin luonnolliseksi. Oikeassa kädessä laitetta pidettäessä peukalo oli yleisesti sormenjälkilukijalla. Valitettavasti vasemmassa kädessä pidettäessä sormenjälkilukijan käyttäminen oli selvästi haastavampaa.

Sormenjälkilukija toimi testijakson aikana kohtuullisesti, vaikka mistään markkinoiden parhaimmasta tai nopeimmasta ei voidakaan puhua. Lukituksen aukeamiseen parhaimmillaan reilu sekunti ja toisinaan lukija ei syystä tai toisesta toiminut. Kokonaisuudessaan Xperia 10:n sormenjälkilukija ei kuitenkaan ollut käyttökelvoton.

Akunkesto ja pakkastesti

Akunkestosta Xperia 10:ssa vastaa varsin pieneltä kuulostava 2870 milliampeeritunnin akku. Yleisesti keskihintaisissa puhelimissa nähdään yli 3000 milliampeeritunnin akkuja, jonka takia Sonyn ratkaisu kuulostaa hieman erikoiselta. Testijakson aikana akunkesto ei päässyt vakuuttamaan ja akun joutui lataamaan joka yö, jotta virtaa riittäisi seuraavaksikin päiväksi.

Testasimme myös puhelimen mukana toimitettavan laturin latausnopeuden, joka paljasti Xperia 10:n varsin pienen akun latautuvan erittäin hitaasti. Tyhjästä täyteen puhelin latautui 140 minuutissa, joka on tasan kaksi tuntia. Puolessa tunnissa puhelin latautui 30 prosentin varaustasoon ja tunnissa reilun 60 prosentin varaustasoon. Mukana toimitettavan laturin latausnopeuden voi katsoa alla olevasta kuvaajasta.

Puhelimen akun latautuminen mukana toimitettavalla laturilla.

Kokonaisuudessaan Xperia 10 ei päässyt vakuuttamaan akunkestonsa tai edes latausnopeuden kanssa. Akku on hintaluokassaan verrattain heikko ja se kestää juuri ja juuri vaaditun päivän verran. Vaikka puhelinta ladataan USB-C-tyypin liittimen kautta, niin Xperia 10 latautuu erittäin hitaasti.

Testijakson aikana testasimme Sony Xperia 10:n pakkaskestävyyden, mikä on yksi SuomiMobiilin testikohdista älypuhelimissa. Pakkastestissä pyritään ottamaan selville, onko puhelin todella tarkoitettu käytettäväksi myös Suomen kylmissä olosuhteissa. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Xperia 10 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 3 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 97 prosenttia. Koska puhelimen näyttö perustuu LCD-tekniikkaan, niin luonnollisesti pakkanen teki näytöstä erittäin hyytelömäisen. Puhelinta ei ollut myöskään mahdollista ladata kylmänä. Xperia 10 palautui tuttuun tapaan normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 8 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli tippunut 92 prosenttiin. 8 prosentin tippuminen on keskiverto vähemmän, sillä yleisesti tässä testissä akunvaraus tippuu jopa 10-20 prosenttia.

Pakkastestin perusteella on hyvä todeta, että Xperia 10 kestää kylmää varsin hyvin. Akkua ei kulunut huolestuttavasti normaalia enempää ja ainoa todellinen huomattava ongelma oli LCD-näytön hyytelöityminen. Puhelin myös palautui varsin nopeasti normaaliksi ja näyttö sulavaksi käyttää.

Kamerat

Sony on rakentanut Xperia 10:n kaksoiskameran varsin perinteiseen tyyliin, kuten alemman keskihintaluokan puhelimissa on viime aikoina yleisestikin ollut tapana. Takaosan kaksoiskamera rakentuu 13 megapikselin pääkamerasta sekä 5 megapikselin syvyysterävyyskamerasta. Pääkamerassa on muun muassa 1/3” sensorikoko, 1,12 µm pikselikoko sekä f/2.0-aukko. Syvyyskamerassa on kerrottu olevan 1/4” sensorikoko, 1,4 µm pikselikoko sekä f/2.4-aukko.

Mitään teknisesti kovin erikoista ei Sony ole puhelimeen siis laittanut, vaan toteutus on pitkälti identtinen kuin lukuisissa muissakin puhelimissa. Peruskuvaamisessa Xperia 10 on varsin hyvä omassa hintaluokassaan. Päivänvalossa otetuissa kuvissa on mukavasti yksityiskohtia sekä tarkkuus on hyvä. Heikommassa valaistuksessa Xperia 10:n kameralta ei kannata odottaa mitään erikoista, sillä hämärässä otetut kuvat eivät suuremmin vakuuta. Kuvissa on verrattain varsin paljon pehmeyttä ja yksityiskohtia katoaa selvästi. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Xperia 10:n pääkameralla.

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Syvyysterävyyskuvaus on ainoa lisäominaisuus, jonka kaksoiskamera tarjoaa. Xperia 10:n kamera onnistuu kohtalaisen hyvin tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat sekä sumentamaan taustan mielekkäästi. Erityisesti kaksoiskamera on bokeh-kuvaamisessa vahvoilla, kun kuvataan vain yhtä paikoillaan pysyvää kohdetta, mutta jos kuvassa on kaksi kohdetta, on syvyysterävyyden taltioiminen selvästi haasteellisempaa. Alapuolella on yksi kuva, joka on otettu bokeh-kuvaustilalla.

Videokuvausta puhelinta tukee 4K 30 fps -tasoisena, eli tarkkuus on ainakin paperilla erittäin hyvä. 4K-videoiden yleinen laatu on verrattain hyvä hintaluokassaan. Puhelimella onnistuu myös Full HD -kuvaus 30 fps- ja 60 fps -tasoisena. On hyvä huomata, ettei Xperia 10:n kameroissa ole optista kuvanvakautusta, mutta Full HD -tasoisissa videoissa on mahdollista käyttää elektronista vakautusta. Selfie-kuvia puhelimella on mahdollista taltioida 8 megapikselin tarkkuudella ja yleisesti kuvat ovat kohtalaisia. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada hyviä omakuvia, mutta hämärässä etukamera ei luonnollisestikaan pärjää kovin erikoisesti.

Kamerasovellus on Xperia 10 -puhelimessa hyvin lähelle samanlainen kuin aikaisemmin testatussa Xperia XZ3 -puhelimessa. Sovelluksen aloitusnäkymässä on mahdollista vaihtaa pyyhkäisemällä valokuvaus- ja videokuvaustilojen välillä. Lisäksi manuaalisäätöihin on helppo päästä yhdellä painalluksella. Manuaalitilassa on tutut asetukset, joita on aikaisemminkin Sonyn puhelimissa nähty.

Kamerasovelluksessa on Tila-painike, jonka takaa löytyy kameran ehkä hieman vähemmän käytettävät kuvaustilat. Tällaisia ovat muun muassa muotokuvaselfie, Google Lens, Bokeh-kuvaus, hidastus ja panoraama. Erikoista mielestäni on, että Sony on piilottanut bokeh-kuvaustilan erillisen valikon alle, eikä siihen pääse heti aloitusnäkymästä. Kokonaisuudessaan kamerasovellus tuntui olevan varsin yksinkertainen, vaikka käynnistyminen tuntui vievän aina hieman liian kauan.

Käyttöjärjestelmä

Puhelimessa on Android 9.0 Pie.

Käyttöjärjestelmänä Sony hyödyntää luonnollisesti Googlen tuoreinta Android 9.0 Pie -versiota. Sony pystyi testijakson aikana myös pitämää puhelimen tietoturvan ajan tasalla, sillä arvostelun kirjoitushetkellä Xperia 10:ssä on Googlen 1. toukokuuta 2019 julkaisemat korjaukset. Androidin päälle Sony on kehittänyt oman käyttöliittymänsä, joka on varsin lähellä Googlen toteutusta, vaikka tutu Sonyn elementit ovat havaittavissa.

Vaikka Sony hyödyntää uudenlaista 21:9-kuvasuhteen näyttöpaneelia, niin käyttöliittymään ei ole juurikaan tehty optimointeja, joista olisi hyötyä pidemmällä ja kapeammalla näytöllä. Ainoa oikeasti hyödyllinen ominaisuus on nyt kahden sovelluksen samanaikainen käyttäminen puhelinta pidettäessä pystyasennossa. Muun muassa YouTube-videota voi toistaa näytön kolmasosalla ja selata lopputilalla nettiä. Itse olisin toivonut Sonyn hyödyntävän huomattavasti enemmän uudenlaista kuvasuhdetta, jotta siitä olisi ollut todella edes hyötyä.

Testijakson aikana ei tullut vastaan suuremmin ongelmia käyttöliittymän tai käyttöjärjestelmän kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan, kuten pitääkin. Toisinaan oli kuitenkin jonkin verran hidasteluja havaittavissa muun muassa sovelluksien välillä vaihtamisessa sekä testijakson aikana muutamat sovellukset kaatuivat kesken käyttämisen. Xperia 10:n valttikortti on selvästi hyvin lähellä puhdasta Androidia oleva käyttöliittymä sekä Sonyn päivitysnopeus.

Yhteenveto

Testijakson jälkeen Xperia 10:stä jäi varsin kaksijakoinen käyttökokemus, sillä puhelin on peruskäytössä erittäin hyvä, mutta jotain kuitenkin puuttuu. Testijakson aikana tykästyin puhelimen varsin puhtaaseen Android-käyttökokemukseen, kameroiden kuvalaatuun päivänvalossa sekä näyttöön. Lisäksi Xperia 10:ssa on perusvarmasti toimiva sormenjälkilukija sekä USB-C-tyypin ja 3,5 mm liittimet.

Suurin pettymys puhelimessa oli jo varsin iäkäs Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri, sillä tarjolla olisi ollut myös tuoreempaan tekniikkaa. Lisäksi 350 euron hintaluokassa laitteen muovinen rakenne on hämmästyttävä, sillä se ei juurikaan anna odotettua laatutuntumaa. Muovirakenteen takia puhelin antaa myös hieman periksi ja natisee käsien välissä väänneltäessä. Kolmas heikkous on mielestäni akunkesto sekä mukana toimitettavan laturin latausnopeus.

Suomessa Xperia 10 maksaa 349 euroa, joka on selvästi liikaa verrattuna kilpailijoiden tarjontaan. Samalla Snapdragon 630 -järjestelmäpiirillä varustellun Nokia 6.1 -puhelimen sai alkuvuodesta alle 200 eurolla ja tällä hetkellä 350 euron puhelimissa on jo selvästi tehokkaampaa ja uudempaa rautaa. Jos Xperia 10:n hinta olisi ollut alusta lähtien esimerkiksi 250 euroa, niin silloin kyseessä voisi olla entistä mielenkiintoisempi puhelin, mutta nykyisellä hinnoittelulla Sony ei anna mitään järkevää syytä puhelimen ostamiseksi.

Sony Xperia 10 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

5.9

Hyvää
  • Ajan tasalla oleva Android 9.0 Pie
  • Näyttö yleisesti
  • Toimiva sormenjälkilukija
  • Puhelin istuu mukavasti käteen, eikä ole liian liukas
  • Kohtuulliset kamerat
  • USB-C-tyypin latausliitin ja 3,5 mm kuulokeliitin
Huonoa
  • Heikko järjestelmäpiiri hintaluokassaan
  • Muovinen rakenne, joka myös natisee
  • Virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden heikko tuntuma
  • Akunkesto ja latausnopeus eivät odotetulla tasolla
  • Hinnoittelu liian korkea (349€)
  • Ei vedenkestävä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut