AndroidArvostelutSony

Testissä Sony Xperia E5 – halpa hinta näkyy vahvasti laadussa

img_9899Sony ei ole älypuhelinmarkkinoilla yhtä suosittu kuin esimerkiksi Samsung tai Huawei, mutta yhtiö on silti vahvasti esillä, eikä loppua ole näkyvissä. Tällä kertaa sain testiini Sonyn verrattain uuden Xperia E5 -puhelimen, joka täydentää Sonyn alemman hintaluokan älypuhelinvalikoimaa. Puhelin on Suomessa saatavilla noin 200 euron hintaisena.

Xperia E5:n hinnassa näkyy se, että puhelimeen on jouduttu tekemään reilusti kompromisseja. Yksi näistä on muun muassa MediaTekin valmistama järjestelmäpiiri, joka ei ole kovinkaan tunnettu Suomeen saapuvissa puhelinmalleissa. Tämä Sonyn uutuuspuhelin ei ole kovinkaan vahvoilla, sillä mielestäni siitä löytyy keskimääräistä heikommat ominaisuudet, kuin muista saman hintaluokan puhelimista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa käyn läpi Xperia E5:n tärkeimmät ominaisuudet, annan omia mielipiteitäni ja samalla koitan tuoda esille laitteen vahvuudet sekä heikkoudet.


Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

img_9911Sony Xperia E5 perustuu kokonaisuudessaan muoviseen runkoon, eikä puhelimesta löydy ulkoisesti yhtään metallia. Xperia E5:stä puuttuu siis jo 200 euron hintaluokkaan rantautunut Premium-tuntuma. Vaikka puhelin on kokonaisuudessaan muovia, niin Sony on onnistunut minimoimaan yleisesti muovisia puhelimia vaivanneet laatuongelmat. Suurin ongelma on yleensä natina, kun muovisia laitteita kääntelee tai vääntelee hieman, mutta Sony on onnistunut tekemään laitteen rakenteesta sen verran jämäkän, että natinoita ei ilmesty.

Kokonaisuudessaan Xperia E5 on varsin laadukkaanoloinen muoviseksi puhelimeksi. Testiimme saapunut valkoinen värivaihtoehto ei kerännyt sormenjälkiä kuoreensa, joka on enimmäkseen pehmeän muovin ansiota.

img_9909Laitteen etuosaa peittää 69.5 prosenttisesti kosketusnäyttö. Näytön yläpuolelta löytyy Sonyn logo, valoisuudentunnistin, kuuloke sekä etukamera. Näytön alapuolelle Sony on jättänyt suuren tyhjän tilan, josta voisi löytyä kapasitiiviset painikkeet, mutta näin ei valitettavasti ole, sillä navigointipainikkeet ovat toteutettu ohjelmistollisesti. Xperia E5:n takaosasta löytyy vasemmasta yläkulmasta kamera sekä salamavalo. Takakuoresta löytyy myös Sonyn oma logo sekä NFC-kuvake.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen oikeasta kyljestä löytyy virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasemmasta kyljestä löytyy luukku, jonka takana on paikat SIM-kortille sekä microSD-muistikortille. Xperia E5:n yläreunasta löytyy vain 3.5 mm kuulokeliitäntä sekä mikrofoni, kun taasen alareunasta löytyy USB-latausliitin sekä kaiutin.

Xperia E5:n mitat ovat 144 x 69 x 8.2 millimetriä, joten laite on suhteellisen suuri suhteutettuna näytön kokoon, mutta tämä johtunee vain laitteen hintaluokasta. Painoa puhelimelta löytyy 147 grammaa.

Näyttö, kamerat, akku ja muu tekniikka

img_9926Puhelimen näyttö on kooltaan 5 tuumaa ja se on HD-tasoinen, eli siitä löytyy 720 x 1280 pikseliä, joka tekee 294 pikseliä tuumaa kohden. Sony käyttää näytössä IPS LCD-teknologiaa. Teknisesti näyttö ei ole kovinkaan edistynyt ja jopa hämmästyttää se, miksi Sony on päätynyt vain HD-tasoiseen näyttöön. Kilpailijoiden vastaavista 200 euron puhelimista löytyy jo FullHD -tasoisia kosketusnäyttöjä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Xperia E5:n näyttö on kuitenkin varsin laadukas lukuun ottamatta keskivertoa heikompaa tarkkuutta. Näytöstä löytyy hyvät katselukulmat ja miellyttävä värintoisto. Sony ei ole erikseen paljastanut, että kenen valmistamaa näyttölasia puhelimessa käytetään, mutta testijakson aikana näyttöön ei ilmestynyt yhtäkään naarmua.

img_9933Aikaisemmissa Xperia E-malliston puhelimissa ei juurikaan ole panostettu kameroihin, sillä esimerkiksi Xperia E5:n edeltäjästä Xperia E4:stä löytyi vain 5 megapikselin kamera, mutta nyt Sony on laittanut päivitettyyn puhelimeen jopa 13 megapikselin pääkameran, joka on mielestäni suuri loikkaus verrattuna Xperia E5:n edeltäjään. Kameran tukena on myös yksi LED-salama. Laitteen etupuolelta löytyy 5 megapikselin kamera, jolla voi taltioida kohtalaisia selfieitä ja samalla se tukee FullHD 1080p -videokuvausta.

Kamerasovellus on itsessään yksinkertainen ja vastaava uusimpien Xperia X-mallien kamerasovellusten kanssa. Sovellus on siis monipuolinen ja siitä löytyy muun muassa manuaalitila, josta voi säädellä erinäisiä kuvausasetuksia.

Sony Xperia E5 kamera yllätti hieman, sillä se kykenee taltioimaan kohtalaisen hyviä kuvia. Hyvien kuvien saamisen ehtona kuitenkin on hyvä valaistus. Hiemankin hämärimmissä olosuhteissa kameran kuvista tulee nopeasti epätarkkoja. Videokuvaa Xperia E5:n pääkameralla voi maksimissaan ottaa FullHD-tasoisena. Alla on vielä muutamia kuvia, jotka ovat kuvattu puhelimen pääkameralla.

img_9918Akunkestosta puhelimessa huolehtii 2300 milliampeeritunnin litiumpolymeeriakku, joka ei ole käyttäjän itse vaihdettavissa. Sony kehuskelee puhelimen akun kestävän ”jopa kaksi päivää”, mutta testin jälkeen vastaavaa lupausta en voi antaa. Kokemuksen perusteella voin sanoa, että kyllä puhelinta tarvitsee ladata jo yhden päivän käytön jälkeen, jollei jopa kahdestikin päivän aikana.

Teknisesti Xperia E5 ei ole mitenkään yllättävä omassa hintaluokassaan. Puhelimen sisällä hyrrää neliytiminen Mediatek MT6735 -järjestelmäpiiri, joka koostuu 1.3 GHz taajuudella toimivista Cortex-A53-ytimistä. Järjestelmäpiirin tukena on 1.5 gigatavua RAM-muistia. Laitteen grafiikkasuorittimena toimii Mali-T720MP2.

Mediatek MT6735 ei ole kovinkaan tehokas, vaan se on suunniteltu juuri alemman hintaluokan puhelimille. Snapdragon 410 on Qualcommin mallistosta vastaavilla tehoilla varusteltu järjestelmäpiiri. Yleisesti Mediatek MT6735 -järjestelmäpiirillä toimivat älypuhelimet ovat hinnaltaan noin 100 euroa, mutta Xperia E5 edustaa noin 200 euron hintaluokkaa. Yleisesti kyseistä järjestelmäpiiriä käytetään kiinalaisissa puhelimissa, jonka takia Sonyn valinta hieman hämmästyttää.

Tallennustilaa Xperia E5 tarjoaa vain 16 gigatavua, mutta laitteesta löytyy myös tuki muistikorteille, jotka voivat olla korkeintaan 256 gigatavun suuruisia.

Käyttöjärjestelmän huomiot

Puhelimen vakivarusteena tulee varsin tuore Android 6.0.1 -versio, joka tuo laitteen ”nykypäivään”. Sony on toteuttanut myös Xperia E5:n kohdalla näkemyksensä siitä millainen Androidin pitäisi olla. Sony ei ole tehdyt suuri muutoksia, mutta tuonut paljon omia sovelluksiaan mukaan.

Tärkeintä on kuitenkin, että käyttöliittymä toimii sulavasti ja ilman ongelmia. Mielestäni tässä Sony on onnistunut hyvin, mutta testijakson aikana kuitenkin ilmestyi pieniä nykimisiä ja hidasteluja, jotka voidaan laittaa laitteen tekniikan piikkiin.

Myös Xperia E5 kohdalla kannattaa huomioida se tosiasia, että puhelimelle on turha odotella uusia suuria päivityksiä, esimerkiksi uutta Android 7.0 -versiota. Sony ei ole tunnetusti kovinkaan aktiivinen päivittämään puhelimiaan. Uusin päivitys kuitenkin yleisesti on vakiona seuraavan sukupolven laitteessa. Android 7.0 -versiota voisi siis odottaa Xperia E6 -puhelimeen, jos sellainen on siis tulossa.

Myyntipakkaus

Sony Xperia E5 on paketoitu tavalliseen valkoiseen pahvilaatikkoon, jota koristaa Xperian ja Sonyn logot. Paketista löytyy itse puhelimen ohella, USB -kaapeli, tavallinen laturi sekä aloitusopas. Myyntipakkaus ei sisällä siis juurikaan mitään erikoista, mutta silti sieltä löytyy kaikki tarpeellinen.

Yhteenveto

img_9922Xperia E5:stä voi olla montaa mieltä, mutta minun mielestäni puhelin ei juurikaan pysty säväyttämään 200 euron hintaluokassa, sillä kilpailu siinä kastissa on kovaa. Noin 200 euron puhelimissa on nähty tänä vuonna metallia sekä FullHD -näyttöjä, joista kumpaakaan ei löydy Sony Xperia E5 -puhelimesta.

Puhelin on hyvä, jos hinta olisi esimerkiksi 150 euron alapuolella, mutta 200 euron hintaluokassa koen puhelimen hieman ylihinnoitelluksi. Jos ei kuitenkaan oteta hintaa huomioon, niin Xperia E5 toimii hyvin, siitä löytyy kohtalainen kamera sekä hyvä näyttö, mutta se ei silti osaa yllättää, vaan on ennemminkin tuote, jonka oletetaan myyvän hyvin ja siksi siihen ei juuri ole panostettu.

Sonylla saattaa silti olla hankaluuksia saada kyseistä puhelinta myytyä Suomessa, koska markkinat ovat täynnä täysin vastaavia laitteita, jotka ovat halvempia tai samanhintaisia puhelimia, josta löytyy paremmat ja laajemmat ominaisuudet.

Sony Xperia E5

6.0

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android