Xiaomi 12 Lite on seuraaja Xiaomin viime vuonna myyntiin tuomille Xiaomi Mi 11 Lite 5G– ja Xiaomi 11 Lite 5G NE -puhelimille. Uutuuspuhelimessa on lähdetty toteuttamaan samoja ratkaisuja kuin edeltäjässä, mutta samalla joissakin osa-alueissa on menty hieman eteenpäin. Viime vuoden mallit olivat yksiä markkinan parhaimpia keskihintaisia puhelimia, joten odotukset Xiaomi 12 Liteä kohtaan ovat korkealla.
Puhelimeen on saatu 6,55 tuuman kokoinen AMOLED-näyttöpaneeli, jossa on 120 hertsin virkistystaajuus. Tehoista on vastaamassa Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri, jonka rinnalla on 6 gigatavua RAM-muistia. Xiaomi 12 Lite tarjoaa myös 108 megapikselin kolmoiskameran, stereokaiuttimet sekä 67 watin tehoisen pikalatauksen.
Suomessa Xiaomi 12 Lite tulee myyntiin 19. syyskuuta ja sen suositushinta on 499 euroa. Puhelimesta tulee tarjolle 8 + 128 gigatavun versio ja tarjolla on kolme väriversiota, jotka ovat vaaleanpunainen, vihreä sekä musta.
Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus Xiaomi 12 Liten tärkeimmistä teknisistä tiedoista.
Xiaomi 12 Lite (2203129G) | |
---|---|
Mitat: | 159.3 x 73.7 x 7.29 mm |
Paino: | 173 g |
Rakenne: | Muovikehys / Lasi takaosassa / Gorilla Glass 5 etuosassa |
Näyttö: | 6.55 tuumaa Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / HDR10+ / Dolby Vision / 950 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 778G (4x 2.4 GHz Cortex-A78 & 4x 1.9 GHz Cortex-A55) + integroitu Snapdragon X53 -modeemi |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 642L |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.9 / 26 mm / 1/1.52" / 0.7 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 120 asteen kuvakenttä) +2 MP telemakrokamera (f/2.4) + kaksois-LED-salama |
Etukamera: | 32 MP (f/2.5 / 1/2.8" / 0.8 µm / AF) |
Akku: | 4300 mAh (ei irrotettava) / 67 W langallinen pikalataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 12 + MIUI 13 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | musta / vaaleanpunainen / vihreä |
Hinta: | 499 € (6 + 128 Gt) |
Myyntipakkaus
Xiaomi toimittaa uuden Xiaomi 12 Liten tyylikkään puhtaassa valkoisessa myyntipakkauksessa, jota koristaa kultaiset yksityiskohdat. Pakkauksen päälipuolella on Xiaomin logo, luku 12 sekä laitteen mallinimi. Lisäksi Xiaomi ilmoittaa heti puhelimessa olevan 5G-tuki. Myyntipakkauksen kylkiä koristaa Xiaomin logot ja puhelimen malliversio. Kylkeen on painettu myös teksti ”with easy access to the Google apps you use most”, joka vahvistaa Xiaomi 12 Liten pitävän sisällään Googlen palvelut.
Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee Xiaomin logolla koristeltu pienempi pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, käyttöoppaan sekä pehmeämuovisen suojakuoren. Pahvitaskun alapuolelta löytyy itse Xiaomi 12 Lite, joka on suojattu paperikääreellä. Myyntipakkauksen pohjalla on myös Xiaomin tehokas 67 watin pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Xiaomi 12 Liten myyntipakkaus on pitkälti samanlainen kuin muissakin Xiaomin älypuhelimissa. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava, mutta myös hieman ekstraa. Mielestäni on mahtavaa nähdä, että Xiaomi 12 Liten ostajat saavat edelleen tehokkaimman mahdollisen laturin oletusarvoisesti puhelimen mukana, eikä sitä tarvitse erikseen ostaa. Mukana toimitetaan myös suojakuori, jolla puhelimen rakennetta voi tarvittaessa suojata.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Xiaomi 12 Liten kanssa on otettu keskihintaluokassa normaali lähestymistapa rakenteen kanssa. Puhelimessa on muovinen kehys, mutta lasiset pinnat. Xiaomi on tällä kertaa keskittynyt vahvisti puhelimen ohueen ja kevyeen viimeistelyyn. Xiaomi tarjoaa puhelinta kolmessa väriversiossa, jotka ovat musta, vihreä sekä testiinkin saatu vaaleanpunainen.
Puhelimen kaikissa väriversioissa on samanlainen mattapintainen viimeistely. Takaosan lasista on tehty miellyttävän samettinen, eli se ei ole liian karhea. Mattapinnasta huolimatta puhelin on kuivissa käsissä liukas, mutta mattapinnasta on paljon hyötyä. Xiaomi 12 Lite ei esimerkiksi naarmuunnu tai kerää likaisia sormenjälkiä samalla tavalla kuin kiiltävät lasipinnat. Puhelimen muovikehys on myös viimeistelty mattapintaiseksi, joten rakenne on yhtenäinen kauttaaltaan.
Xiaomi on maininnut etuosassa käytettävän Gorilla Glass 5 -lasipintaa, mutta puhelimen takaosan lasiversiota ei ole vahvistettu. Ainakin testijakson ajan puhelin tuntui pysyvän hyvänä normaalissa käytössä, vaikka laitteessa ei käytetty minkäänlaisia suojakuoria tai -kalvoja. Puhelimen mukana toimitettavalla suojakuorella pystyy kuitenkin pitämään puhelimen rakenteen suojassa, jos niin haluaa.
Xiaomi 12 Liten rakenne on yleistoteutukseltaan kulmikkaampi kuin muut malliston puhelimet. Laitteen muovikehys on melko tasainen ja lasipinnat ovat myös tasaiset, eikä merkittäviä kaartuvuuksia ole. Puhelin on siis kulmikas, eikä Xiaomi ole panostanut kovinkaan paljoa ergonomisuuteen. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut hieman reunoilta kaartuvaa takaosaa, mutta ei nykyisessäkään toteutuksessa ole merkittäviä ongelmia. Xiaomi 12 Litessä on toki terävät kulmat, jotka huomataan puhelinta käsissä pidettäessä. Xiaomi on onneksi luopunut ylimääräisestä näyttöä kiertävästä muovikehyksestä, jota ei uutuuspuhelimessa ole.
Kyseessä ei ole mikään kompakti puhelin, vaan Xiaomi 12 Lite asettuu normaaliin kategoriaan. Xiaomi on ilmoittanut mitoiksi 159,3 x 73,7 x 7,29 millimetriä, joten kyseessä on miellyttävän ohut laite. Sen myös huomaa puhelinta käytettäessä. Painoa puhelimella on 173 grammaa, joten Xiaomi 12 Lite ei ole myöskään liian painava puhelin. Kyseessä on yksi oman kategoriansa kevyimmistä ja ohuimmista älypuhelimista. Xiaomi 12 Liten säästökohteet näkyvät myös puhelimen laadussa, sillä puhelinta käsien välissä taivuteltaessa on havaittavissa selvää natinaa. Puhelin ei kuitenkaan taivu merkittävästi.
Xiaomi 12 Lite ei ole valitettavasti vedenkestävä, sillä Xiaomi ei ole antanut puhelimelle mitään virallista IP-luokitusta. Puhelinta ei ole tarkoitettu siis upotettavaksi veteen tai käytettäväksi vesisateessa. Jonkinlainen roiskevedenkestävyys laitteesta varmasti löytyy, sillä SIM-korttitelakka on varusteltuna erillisellä suojallaan. Varmaa on kuitenkin se, että jos laite kastuu, niin takuu ei kata siitä aiheutuneita vikoja. Kyseessä on jo pieni puute tässä hintapisteessä, jossa monet valmistajat lisäävät vähintään roiskevedenkestävyyden, mutta joissakin on nähty myös parempia IP-luokituksia.
Puhelimen etuosa on perinteikäs, sillä näyttö peittää pinta-alasta noin 88 prosenttia. Xiaomi on onnistunut minimoimaan näytön kehykset tasaiseksi kauttaaltaan, vaikka näytön alareunaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin Xiaomin on asettanut lähes huomaamattomasti puheluihin käytettävän kuulokkeen sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näyttöpaneeliin. Xiaomi on tällä kertaa integroinut sormenjälkilukijan näytön alaosaan.
Xiaomi 12 Liten takaosa tuo mieleen hieman muut Xiaomi 12 -sarjan puhelimet. Takaosassa on nimittäin ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salama sekä teksti ”108MP”. Ulkonevan ja toispuoleisen kamera-alueen takia Xiaomi 12 Lite pääsee keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Xiaomi 12 Liten takaosassa on esillä myös Xiaomin logo sekä muita vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Puhelimen takaosa on tuttuun tapaan pelkistetty ja se tuo mieleen muutkin Xiaomi 12 -sarjan puhelimet.
Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Xiaomi on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti muovista, mutta niiden tuntuma ja vaste ovat silti erinomaiset. Xiaomi 12 Liten yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunasensori sekä toinen laitteen kaiuttimista. Laitteen alareunaan on asetettuna toinen kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Xiaomi 12 Liteen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Näytön osalta Xiaomi on ottanut tällä kertaa lähes samanlaisen lähestymistavan kuin edeltäjämallissa, mutta tietyillä osa-alueilla nähdään pieniä parannuksia. Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa ja se tarjoaa Full HD+ -tarkkuuden, eli 2400 x 1080 pikseliä. Näytössä on lisäksi 120 hertsin virkistystaajuus, 240 hertsin kosketusherkkyys, 20:9-kuvasuhde, 950 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle. Näytön yläreunaan Xiaomi on tehnyt etukameraa varten reiän ja näyttöä on kerrottu suojaavan Gorilla Glass 5 -lasipinta.
Teknisesti Xiaomi 12 Liten näyttö on juuri sellainen, mitä keskihintaluokan puhelimessa voikin olettaa olevan. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö tarjoaa loistavan värintoiston ja sen ansiosta katselukokemus on ensiluokkainen. Näytössä on myös korkeintaan 950 nitin kirkkaus, joka riittää suurimmalle osalle käyttäjistä. Näytöstä sai hyvin selvää lähes aina, eikä auringonvalossakaan luettavuus ollut aivan huonoimmasta päästä. Toki mihinkään huippupuhelimien tasolle ei päästy, mutta toteutus on riittävä tässä kategoriassa.
Yksi selvä vahvuus näytössä on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka on pieni päivitys edeltäjässä olleesta 90 hertsin virkistystaajuudesta. Korkea virkistystaajuus tekee näytöstä erittäin sulavan, joten Xiaomi 12 Lite on monien kilpailijoidensa tasolla. Valitettavasti näyttö ei tue dynaamista virkistystaajuutta, vaan käyttäjät voivat valita ainoastaan 60 tai 120 hertsin väliltä. Tarjolla ei ole esimerkiksi 90 hertsiä tai mitään siltä väliltä, vaan toteutus on melko yksinkertainen.
Full HD+ -tarkkuus näytössä on normaali ja se riittää myös kaikissa tilanteissa. Pikseleitä näytöltä on vaikea havaita paljain silmin, joten ainakaan itse en jäänyt kaipaamaan tarkempaa näyttöä. Kokonaisuutena Xiaomi 12 Liten näyttö on todella miellyttävä ja yksi kategoriansa parhaimmista. Värintoiston todettiin olevan todella hyvin kalibroitu oletusasetuksillakin, mutta sitä on myös itse mahdollista muokata.
Xiaomi 12 Lite -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, ja tuettuna on samaan aikaan myös HDR10. Lisäksi Xiaomi 12 Lite tukee Dolby Vision -tekniikkaa, joka on yllättävä ottaen huomioon puhelimen hinnoittelun.
Xiaomi tarjoaa puhelimen näytölle tuttuun tapaan miellyttävän monipuolisesti säätömahdollisuuksia, mikä on yksi yhtiön puhelimien valttikorteista. Xiaomi 12 Liten kohdalla on mahdollista säätää näytön värejä kolmen oletusasetuksen välillä (eloisa, kyllästetty ja alkuperäinen), tai sitten väritiloja voi muokata monipuolisemmin muun muassa kontrastia, gammaa sekä HSV- tai RGB-tiloja säätämällä. Testijakson aikana itse koin näytön värit oletusasetuksillakin todella hyviksi, joten säätöihin ei suuremmin tarvinnut kajota.
Näyttö tukee 1920 hertsin PWM-himmennystä, joka automaattisesti vähentää silmien rasitusta, mutta sitä varten ei ole omia asetuksia. Asetuksien kautta on mahdollista säätää lukutilaa, jossa näytöstä saadaan kellertävä vähentäen sinistä valoa. Xiaomi 12 Lite tukee myös Always-on-display-toimintoa, jolla suljetulle näytölle saadaan kellonaika ja ilmoituskuvakkeet näkyviin. Always-on-displayn toteutusta on mahdollista säätää monipuolisesti asetuksista, sillä sen teemaa, tekstiä, kellon toteutusta, kuvaa sekä taustaa voi vaihtaa.
Suorituskyvyn osalta Xiaomi 12 Lite on pieni pettymys, sillä puhelimeen ei ole saatu mitään päivitys verrattuna edeltäjämalliin. Xiaomi hyödyntää Qualcommin kehittämää Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriä, eikä hieman paranneltua plus-versiota. Toki mistään radikaalista päivityksestä ei olisi ollut kyse, mutta erikoisesti Xiaomi on jämähtänyt paikoilleen, vaikka yritys on tunnettu aina tuoreimmista tekniikoista. Snapdragon 778G nähtiin viime vuonna Xiaomi 11 Lite 5G NE -versiossa, kun Xiaomi Mi 11 Lite 5G -mallissa oli paremmin varusteltu Snapdragon 780G.
Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri on valmistettu tutulla 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu neljästä 2,4 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 1,9 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Snapdragon 778G on varusteltuna myös Adreno 642L -grafiikkaprosessorilla. Qualcommin mukaan kyseessä on jopa 40 prosenttia suorituskykyisempi järjestelmäpiiri kuin aikaisempi versio.
Suomessa Xiaomi 12 Lite on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Testiin saatiin kuitenkin 6 + 128 gigatavun versio. Xiaomi hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Valitettavasti Xiaomi on tällä kertaa päättänyt poistaa muistikorttipaikan, joka on yllättävä päätös. 128 gigatavun sisäinen tallennustila tulee jossain kohtaa täyteen, jonka lisäksi muistikorttipaikka on edelleen keskihintaluokassa erittäin tarpeellinen.
Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on jo entuudestaan hyvin tuttu, mutta se tarjoaa edelleen näin vuonna 2022 miellyttävän suorituskyvyn iästään huolimatta. Suorituskyvyssä jäädään vain hieman tuoreempaan Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien jälkeen, mutta kokemus on loppupelissä samanlainen. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Xiaomi 12 Liten saamia pisteytyksiä pahimpien kilpailijoiden, eli Honor 70:n ja Nothing Phone (1):n vastaaviin pisteisiin.
Xiaomi 12 Lite (SD778) | Honor 70 (SD778G+) | Nothing Phone (1) (SD778G+) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 509 214 pistettä | 476 684 pistettä | 569 631 pistettä |
Geekbench 5 (single): | 768 pistettä | 710 pistettä | 806 pistettä |
Geekbench 5 (multi): | 2899 pistettä | 2765 pistettä | 2884 pistettä |
PCMark 2.0: | 10 894 pistettä | 12 586 pistettä | 10 520 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 4736 pistettä | 5197 pistettä | 5501 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 5137 pistettä | 5514 pistettä | 5863 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 3721 pistettä | 4326 pistettä | 4522 pistettä |
3DMark Wild Life: | 2464 pistettä | 2644 pistettä | 2820 pistettä |
Xiaomi 12 Liten kohdalla kannattaa muistaa, etteivät suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljon ei ole. Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri pääsi jälleen vakuuttamaan niin suorituskykytestien kuin päivittäisen käytön aikana. Suorituskyky on edelleen riittävä tässä hintapisteessä.
Ainakin testijakson aikana Xiaomi 12 Lite tuntui toimivan jopa omassa aktiivisessa käytössäni riittävällä tavalla, eikä suorituskyky tuottanut ongelmia. Raskaatkin sovellukset aukesivat nopeasti, joten Xiaomi oli onnistunut optimoimaan suorituskyvyn ja ohjelmiston riittävän hyväksi. Toki henkilökohtaisesti olisin toivonut Xiaomin ottavan suorituskyvyn kanssa jopa hieman kunnianhimoisemman lähestymistavan, jonka takia Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin käyttäminen jopa hämmentää.
Snapdragon 778G -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Xiaomi 12 Lite pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-5G-verkoille ei tukea modeemista löydy. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee Qualcommin mukaan 3,7 Gbit/s latausnopeuksiin sekä 1,6 Gbit/s lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.
Xiaomi on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Xiaomi 12 Lite -puhelimesta.
Testijakson aikana Xiaomi 12 Liten mobiiliverkot tuntuivat toimivan ongelmitta, eikä ne tuottaneet missään tilanteessa päänvaivaa. Valitettavasti 5G-verkkojen ulottuvilla puhelinta ei päästy vielä päivittäin käyttämään, mutta yksittäisien 5G-testien perusteella myös Xiaomi 12 Lite pystyy saavuttamaan korkeita lataus- ja lähetysnopeuksia.
Muuta tekniikasta
Xiaomi 12 Lite pitää sisällään stereoäänentoiston, eli laitteessa on kaksi kaiutinta. Toteutus on tuttu monista saman kategorian puhelimista, sillä pääkaiuttimena käytetään alareunan kaiutinta ja toisena hyödynnetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Stereoäänentoisto on hyvällä tasolla, mutta laadullisesti kyseessä ei ole paras mahdollinen. Musiikin kuuntelu puhelimen omien kaiuttimien kautta on ihan miellyttävää lyhyitä aikoja, mutta pitkiä aikoja musiikkia ei jaksa kuunnella. Kaiuttimet riittävät mielestäni hyvin puhepainotteisen sisällön kuunteluun.
Tällä kertaa Xiaomi on myös karsinut kuulokeliittimestä, joka alkaa olemaan nykyään jo harvinaisempi myös keskihintaluokassa. Toki kyseessä ei ole suuri puute langattomien kuulokkeiden yleistyessä, mutta joillekin kuulokeliittimestä olisi varmasti vielä hyötyä. Sen puute kannattaa pitää ainakin mielessä. Xiaomi on halunnut panostaa langattomaan äänentoistoon, sillä tarjolla on Bluetooth 5.2 -yhteys sekä tuki Qualcommin laadukkaille tekniikoille, kuten aptX HD:lle.
Xiaomi 12 Liten kohdalla on siirrytty käyttämään jälleen näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka on loistava muutos aikaisempaan kylkeen sijoitettuun toteutukseen. Näytönalainen sormenjälkilukija on monessa tilanteessa parempi ja kätevämpi. Toteutus pohjautuu optiseen ratkaisuun, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sormenjälkilukija todettiin testijakson aikana nopeaksi sekä varmaksi, joten sen avulla puhelimen lukitus avautui vaivattomasti.
Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Xiaomi 12 Litessä on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Testien perusteella toteutus on samanlainen kuin aikaisemmissakin Xiaomin puhelimissa ja kasvojentunnistus toimii nopeasti ja ongelmitta. Toki on hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.
Yleisesti Xiaomin puhelimissa on nähty myös infrapunalähetin, josta ei ole onneksi karsittu Xiaomi 12 Liten kohdalla. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu Mi Remote -sovellus. Xiaomi on luonnollisesti varustellut puhelimen myös NFC-tuella, joten puhelinta voidaan käyttää esimerkiksi kaupan kassalla lähimaksamiseen.
Akunkesto ja pakkastesti
Akunkeston osalta Xiaomi 12 Lite on perustasoa, mutta sillä ei ole tarjottavanaan suuria yllätyksiä. Puhelimen sisälle on saatu 4300 milliampeeritunnin kokoinen akku. Testijakson aikana totesin akun riittävän hyvin vaadittavaksi yhdeksi päiväksi aktiivisessa käytössä, mutta kahta päivää ei ollut mahdollista mennä yhdellä latauksella.
Yleisesti akkua oli iltaisin jäljellä noin 15-25 prosenttia nukkumaan mentäessä, mutta toisinaan akunvaraus tippui jopa alle 10 prosentin. Jos käyttö on kuitenkin selvästi pienempää, kuten muutamia puheluita ja satunnaista netin selaamista, niin silloin akun voi saada kestämään selvästikin paremmin.
Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttö ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti myös 120 hertsin virkistystaajuus.
Akunkesto oli perustasolla, mutta ei mikään suuri yllätys. Parempiakin on nähty tässä hintapisteessä, mutta ohut ja kevyt rakenne vaativat selvästi veronsa. Akunkestoa Xiaomi on pyrkinyt paikkaamaan aikaisempaa paremmalla pikalatauksella, sillä Xiaomi 12 Lite tukee nyt 67 watin tehoista pikalatausta. Xiaomi on luvannut akun latautuvan tyhjästä täyteen vain 41 minuutissa, joten kyseessä olisi yksi nopeimmista pikalatauksista keskihintaluokassa.
Xiaomi toimittaa puhelimen mukana myös oletusarvoisesti tehokkaimman mahdollisen pikalaturin. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan Xiaomi 12 Litelle tutun lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
Lataustestin perusteella Xiaomi 12 Litellä ei päästä aivan luvattuun 41 minuutin latausaikaan 5 minuutin mittausvälillä. Tyhjästä täyteen latautuminen kesti 45 minuuttia, mutta hyvin lähelle päästiin kuitenkin. 10 minuutissa akkua saatiin jopa 31 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutettiin 33 minuutissa. Akun lataus hidastui hieman loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat vain 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.
Lataus on kuitenkin todella nopea ja varsin perustasoa verrattuna kilpailijoihin. Mistään kaikista nopeimmasta ei ole kyse, mutta monille 67 watin lataus on varmasti täysin riittävä. Muutamassa minuutissa saadaan akkua kymmeniä prosentteja, joten kiireisessä tilanteessa ei tarvitse odottaa liian kauaa akun latautumista.
Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa Xiaomi 12 Litessä. Xiaomi ei ole tuonut mukaan tukea langattomalle lataukselle, joka löytyy muutamista kilpailijoista. Toki kyseessä ei ole merkittävä puute, mutta se olisi varmasti ollut loistava lisä ottaen huomioon myös puhelimen nousseen hinnan verrattuna edeltäjään.
Testijakson aikana Xiaomi 12 Lite laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Xiaomi 12 Lite laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salaman käyttäminen kamerassa ei ollut mahdollista. Xiaomi 12 Lite -puhelimen lataus onnistui myös pakkasessa.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Xiaomi 12 Liten näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäisellä tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Pakkastesti osoitti, että Xiaomi 12 Lite toimii myös pakkasessa loistavasti, eikä pakkanen vaikuta puhelimen käyttöön mitenkään radikaalisti. Akun kuluminen testin aikana oli yllättävän vähäistä ja Xiaomi oli myös erikoisesti mahdollistanut akun latauksen pakkasessa. Xiaomi 12 Liten voi siis odottaa kestävän erinomaisesti myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.
Kamerat
Kameroiden osalta Xiaomi 12 Litessä on tehty muutamia muutoksia verrattuna edeltäjään, mutta kokonaisuus on edelleen pitkälti sitä, mitä keskihintaluokassa voikin odottaa saavansa. Puhelimeen on saatu pääkameran kaveriksi ultralaajakulmakamera sekä makrokamera. Tällä kertaa Xiaomi on päättänyt panostaa eniten pääkameraan.
Pääkamerana toimii 108 megapikselin Samsung ISOCELL HM2 -sensori, joka on kooltaan 1/1,52 tuumaa ja tarjoaa 0,7 mikronin pikselikoon. Kamerassa on myös f/1.9-aukolla ja 26 mm polttovälillä varusteltu linssi. Pääkamera tukee lisäksi vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, mutta valitettavasti optista kuvanvakainta ei ole kameraan saatu.
Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX355 -sensoriin. Siihen on saatu 1/4,0 tuuman kennokoko, 1,12 mikronin pikselikoko sekä f/2.2-aukko. Ultralaajakulmakamerassa on kiinteä tarkennus ja kameran avulla pystytään kuvaamaan 120 asteen näkökentällä.
Kolmas puhelimen kameroista on 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Vielä viime vuonna luotettiin telemakrokameraan, mutta nyt se on vaihdettu perinteisempään ja halvempaan toteutukseen. Xiaomi 12 Litessä on myös 32 megapikselin tasoinen etukamera. Se perustuu 1/2.8 tuumaiseen ISOCELL S5KGD2 -sensoriin, joka tukee myös automaattitarkennusta.
Xiaomi 12 Liten kamerat lyhyesti:
- Takaosan kolmoiskamera:
- Pääkamera: 108 megapikseliä (ISOCELL HM2, f/1.9, 26 mm, 1/1,52”, 0,7 µm, PDAF)
- Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Sony IMX355, f/2.2, 1/4,0” 1,12 µm, 120 asteen näkökenttä)
- Makrokamera: 2 megapikseliä (OV2680 tai GC02M1, f/2.4)
- Etukamera: 32 megapikseliä (ISOCELL S5KGD2, f/2.5, 27 mm, 1/2,8”, 0,8 µm, AF)
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
108 megapikselin pääkamerassa käytetään oletusarvoisesti pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa yhdeksän pikseliä muutetaan yhdeksi. Tämän tuloksena saadaan aikaiseksi 12 megapikselin tasoisia kuvia. Testijakson aikana kameraa käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia artikkelissa olevat kuvat ovat 12 megapikselin tasoisia.
Xiaomi on hyödyntänyt täysin samaa pääkameraa edullisemmissakin puhelimissa, jolloin sensori ei päässyt vakuuttamaan. Tämän takia odotukset Xiaomi 12 Liten pääkameran kanssa eivät olleet korkealla, mutta puhelin pääsi kuitenkin testijakson aikana yllättämään. Erityisesti hyvässä valaistuksessa pääkameralla pystytään taltioimaan erinomaisia kuvia, joista ei juurikaan valittamisen aiheita löydy.
Pääkameran kuvissa on paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Dynaaminen alue kuvissa on laaja, jonka lisäksi melua kuvissa on yllättävän vähän. Värit saadaan taltioitua hyvin, vaikka Xiaomi tykkääkin korostaa hieman liiaksi sinisiä ja vihreitä sävyjä. Kuvat ovat laadultaan kuitenkin todella vakuuttavia.
Heikossa valaistuksessa pääkamera on myös kyvykäs, sillä kuvista saadaan monessa tilanteessa hyviä. Esimerkiksi hämärissä sisätiloissa kuvat ovat edelleen tarkkoja, joka on ollut Xiaomin edullisemmille puhelimille aina pieni ongelma. Onneksi Xiaomi 12 Litessä se ei sitä enää ole. Jopa ilman erillistä yökuvaustilaa kameralla saadaan tarkkoja sekä yksityiskohtaisia kuvia, joissa on vain vähän lisääntynyttä melua.
Heikossa valaistuksessa kuvissa on luonnolliset värit ja dynaaminen alue on laaja. Erillinen yökuvaustila kuitenkin parantaa kuvia vielä entisestään, sillä valoa saadaan enemmän ja varjokohdista tulee yksityiskohtaisempia. Yökuvaustila auttaa siis parempien kuvien taltioimisessa, mutta onneksi se ei kuitenkaan prosessoi kuvia pilalle.
Xiaomi on onnistunut tällä kertaa pääkameran kanssa, jonka takia sitä on miellyttävää käyttää. Ainakin itse koin testijakson aikana pääkameran omaan käyttööni tarpeeksi hyväksi ja kuvien laatu jopa yllätti. Erityisen positiivinen yllätys oli kameran kyvykkyys heikossa valossa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12 Liten pääkameralla.
8 megapikselin ultralaajakulmakameroilta ei yleisesti kannata odottaa ihmeitä, mutta Xiaomi 12 Liten kameraa voitaisiin kuvailla yhdeksi kategoriansa parhaimmista. Erityisesti hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakameran todettiin tuottavan todella vakuuttavaa jälkeä ja Xiaomi pystyi jälleen ylittämään odotukset.
Ultralaajakulmakuviin saadaan miellyttävästi yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Kuvissa on hyvät värit ja dynaaminen alue todettiin riittäväksi. Tarkkuus on erittäin hyvä keskeltä, mutta reunoja kohden mentäessä on havaittavissa lisääntyvää pehmeyttä. Kokonaisuudessaan kuvat ovat kuitenkin parempia kuin useimmissa muissa saman kategorian ultralaajakulmakameroissa.
Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei kuitenkaan pääse yllättämään, vaan normaalissa tilassa kameralla taltioidaan todella pehmeitä kuvia. Onneksi Xiaomi 12 Litessä on erillinen yökuvaustila, jolla saadaan valoisampia ja yksityiskohtaisempia kuvia. Toki kameralla ei päästä ihmeisiin, mutta heikossakin valaistuksessa laatu on tarpeeksi hyvä, ja kuvat kehtaa jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Xiaomi 12 Liten ultralaajakulmakameralla.
Xiaomi on tuonut puhelimeen myös 2 megapikselin tasoisen makrokameran, jota voidaan luonnehtia todella turhaksi. Edeltäjästä löytynyt telemakro tarjosi hieman parempaa laatua, mutta nyt Xiaomi 12 Liten perinteisempi toteutus vie laadun heikompaan suuntaan. Makrokameralla voidaan kuvata muutaman senttimetrin päästä kohteesta, mutta yleinen laatu on hyvässäkin valaistuksessa huono. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.
Videokuvausta Xiaomi 12 Lite -puhelimella voidaan harrastaa korkeintaan 4K 30 fps -tasolla pääkameran avulla, mutta ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain 1080p 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa hyvällä tasolla ja ohjelmistollisesti toteutettu vakautus tuntui hyvältä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Xiaomi mahdollistaa myös kameroiden välillä vaihtelun kesken kuvaamisen, joka ei ole ollut aina itsestään selvä ominaisuus.
Xiaomi 12 Lite on varusteltuna aikaisempaa tarkemmalla 32 megapikselin kamerasensorilla, jolta on lupa odottaa myös parempaa kuvanlaatua. Testijakson aikana etukameran kuvien laadun todettiin olevan riittävällä tasolla moneen tilanteeseen ja kuvat olivat yksityiskohtaisia. Tarkkuutta kuvilla oli myös hyvin, josta on kiittämistä kameran automaattitarkennusta. Mielestäni Xiaomi 12 Lite on hyvä puhelin paljon selfieitä kuvaaville. Etukameralla videokuvaus onnistuu 1080p 60 fps -tasolla, joten 4K-videokuvausta ei ole.
Xiaomi 12 Litessä on sama kamerasovellus kuin yhtiön muissakin puhelimissa, eikä merkittäviä uudistuksia ole saatu pitkään aikaan. Kamerasovellus on vakuuttanut aikaisemminkin ominaisuuksillaan ja käytettävyydellään, joten toimivaa kokonaisuutta on turha muuttaa. Kamerasovellus on käyttöliittymältään selkeä sekä käyttäjäystävällinen.
Sovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä tutut pikasäädöt muun muassa salamalle, HDR-kuvaukselle, AI-tilalle, filttereille sekä Google Lensille. Lisää pika-asetuksia löytyy valikkopainikkeen takaa, jolloin avautuu mahdollisuus säätää kuvasuhdetta, ajastusta, aktivoida sommittelua avustava ruudukko sekä muun muassa vaihtaa elokuvatilaan. Lisäksi valikosta löytyy pääsy kameran asetuksiin, josta löytyy lukuisia muita säätöjä.
Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös tuttuun tapaan zoomivalitsin, joka on ilmaistu ympyröillä. Xiaomi 12 Liten kohdalla zoomivalitsimessa on mahdollista vaihtaa pääkameran (1x), ultralaajakulmakameran (0,6x) sekä digitaalisen zoomauksen (2x) välillä. Monipuolisempi zoomivalitsin saadaan auki pyyhkäisemällä painikkeita sivulle, jolloin tulee näkyville myös vaihtoehdot 5x ja 10x. Päänäkymässä on lisäksi tuttu karusellimainen kuvaustilavalitsin. Kameran kuvaustiloja ovat pro, video, kuva ja muotokuva sekä enemmän tiloja löytyy lisää-valikosta.
Manuaalitilassa on mahdollista vaihtaa puhelimen kolmen kameran välillä (pääkamera, ultralaajakulma, makrokamera). Manuaalitilassa voi säätää tarkennusta, valkotasapainoa, suljinaikaa (1/4000 – 30 s), ISO-arvoa (50 – 6400) sekä valotuksenkorjausta (-4.0 … +4.0). Manuaalitilassa Xiaomi mahdollistaa myös pääkameralla 108 megapikselin kuvien taltioimisen ja kuvausasetuksien muokkaamisen samanaikaisesti. Lisäksi on mahdollista taltioida RAW-raakakuvia.
Kamerasovellus on saatu optimoitua Xiaomi 12 Litelle loistavasti, eikä se tuottanut ongelmia testijakson aikana. Kuvaaminen oli miellyttävää, eikä kuvaustilojen välillä vaihtelussa havaittu häiritsevää viivettä. Kamerasovellus antaa myös erittäin paljon erilaisia kuvaustiloja, joista monet ovat tarpeellisia, mutta myös monet todella turhia.
Käyttöjärjestelmä
Käyttöjärjestelmänä Xiaomi 12 Lite -puhelimessa on edelleen Googlen viime vuonna julkaisema Android 12, eikä tuorein Android 13. Tämän lisäksi puhelimessa on Xiaomin oma MIUI 13 -käyttöliittymä, joka on tuttu kaikista tuoreimmista Xiaomin puhelimista. Testijakson aikana Xiaomi julkaisi puhelimelle muutamia päivityksiä, joista tuorein piti sisällään Googlen 1. elokuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivitettävyyden osalta Xiaomi 12 Lite ei ole yhtä vahvoilla kuin muut Xiaomi 12 -sarjan puhelimet, sillä päivityslupausta on hieman karsittu. Xiaomi on luvannut puhelimelle 2 vuotta Android-päivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että teoreettisesti puhelimelle on tulossa Android 13- ja Android 14 -päivitykset sekä kesään 2025 asti tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus on tässä kategoriassa vaaditulla minimitasolla, mutta se voisi olla parempikin.
Itsessään Xiaomin tuorein MIUI 13 -käyttöliittymäversio on hyvin pieni parannus verrattuna aikaisemmissa puhelimissa nähtyyn MIUI 12 -versioon. Kyseessä on tuttua Xiaomia, sillä ulkoinen olemus on samanlainen, eikä käyttökokemukseen ole tehty merkittäviä muutoksia. MIUI 13 tuo mukaan muutoksia erityisesti pinnan alle, mutta ulkoiset muutokset ovat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi luvatut paremmat widgetit eivät ole saatavilla Suomessa, joten kyseessä on MIUI 12 pääosin vain uudella nimellä.
Xiaomi 12 Litessä on myös Android 12:n tuttuja ominaisuuksia, joita ovat erityisesti paremman tietoturva- ja yksityisyysasetukset. Nyt esimerkiksi käyttäjät näkevät paremmin, jos jokin sovellus käyttää kameraa, mikrofonia tai paikannusta taustalla ja voivat paremmin hallita käyttöoikeuksia. Käytännössä MIUI 13 peittää kuitenkin suurimman osan Android 12 -version uudistuksista, joten esimerkiksi Material You -muotokieli ei ole tuettuna täysimittaisesti. MIUI 13:ssa sovelluksien värimaailmaa vaihdetaan taustakuvan mukaisesti, mutta sitä ei pysty itse jälkikäteen säätämään.
Onneksi Xiaomi on kuitenkin onnistunut optimoimaan MIUI 13 -käyttöliittymän ja Android 12 -käyttöjärjestelmän toimivaksi Xiaomi 12 Litessä. Testijakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat häirinneet merkittävästi käyttökokemusta. Xiaomi 12 Lite toimi sulavasti ja käyttöliittymäkokemus oli erittäin miellyttävä. Vaikka MIUI 13 on raskaasti kustomoitu Android-versio, niin se on yksi sulavimmin toimivista Android-versioista puhtaan Androidin rinnalla.
Yhteenveto
Xiaomi 12 Lite on yksi tämän hetken parhaimmista keskihintaluokan älypuhelimista, jossa on monta asiaa saatu kohdalleen. Valitettavasti hinnan noustessa ja samalla esimerkiksi suorituskyvyn pysyessä samalla tasolla edeltäjän kanssa, uutuusversio asettuu hankalaan rakoon. Jos hakusessa on uusi puhelin alle 500 eurolla, niin Xiaomi 12 Lite on yksi vaihtoehto, mutta sillä ei ole tarjottavanaan mitään suuria valttikortteja kilpailijoihin nähden.
Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen tyylikkäästä ja kevyestä rakenteesta. Yksi Xiaomi 12 Liten kohokohtia on laadukas 120 hertsin AMOLED-näyttöpaneeli. Snapdragon 778G -järjestelmäpiirin todettiin edelleen tarjoavan hyvää suorituskykyä omassa kategoriassaan. Teknisellä puolella vahvuuksiksi voidaan luetella toimiva näytönalainen sormenjälkilukija, stereokaiuttimet sekä infrapunalähetin. Xiaomi 12 Lite vakuutti myös nopealla pikalatauksellaan, jonka lisäksi pääkamera jopa pääsi yllättämään laadullaan.
Myös heikkouksia puhelimesta löytyy. Rakenne ei ole esimerkiksi millään tasolla vedenkestävä, jota voidaan jo vaatia tässä hintaluokassa. Xiaomi ei ole tuonut puhelimeen myöskään muistikorttipaikkaa ja kuulokeliittimen puutetta voidaan pitää pienenä miinuksena. Lisäksi langaton lataus loistaa poissaolollaan, joka löytyy muutamista kilpailijoista. Heikkoutena voidaan pitää myös takaosan täysin turhaa makrokameraa, josta ei ole kenellekään mitään hyötyä.
Tällä kertaa puhelimen ongelmana on myös hinnoittelu. 499 euron suositushinta on jopa 100 euroa enemmän kuin edeltäjässä, mutta valitettavasti mitään radikaaleja uudistuksia ei ole saatu, jotka perustelisivat korkeamman hinnan. Toki nykyinen maailmantilanne ja yleisesti nousseet hinnat vaikuttavat varmasti hinnoitteluun. Valitettavasti kilpailu on kovaa ja mielestäni hieman jopa vakuuttavampia puhelimia samassa kategoriassa ovat Motorola Edge 30 sekä Nothing Phone (1). Xiaomi 12 Litellä ei ole siis puolellaan enää edes hintavalttia.
Xiaomi 12 Lite on Suomessa saatavilla vain yhdessä muistivariantissa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Myynnissä on kolme väriversiota, jotka ovat vihreä, musta sekä vaaleanpunainen. Hintaa puhelimella on heti tuoreeltaan 499 euroa.
Xiaomi 12 Lite
Xiaomi 12 Lite on varteenotettava vaihtoehto keskihintaluokassa, mutta noussut hinnoittelu asettaa puhelimen haastavaan kategoriaan.
Hyvää
- Kevyt ja tyylikäs rakenne
- Loistava AMOLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
- Snapdragon 778G tarjoaa edelleen hyvää suorituskykyä
- Dual-SIM, NFC, infrapunalähetin
- Nopea näytönalainen sormenjälkilukija sekä stereokaiuttimet
- Riittävä akunkesto ja nopea 67 watin pikalataus
- Pääkamera yllätti laadullaan
- Android 12 ja MIUI 13 + 2 + 3 vuoden päivityslupaus
- Myyntipakkauksessa suojakuori sekä laturi
Huonoa
- Rakenne ei ole vedenkestävä millään IP-tasolla
- Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
- Langaton lataus puuttuu
- Mukana on täysin turha 2 megapikselin makrokamera
- Hinnoittelu ei ole kilpailukykyinen