ArvostelutNothingYleinen

Arvostelussa Nothing Phone (1) – persoonallinen puhelin monilla vahvuuksilla

Nothing Phone (1)

Nothing Phone (1) on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista älypuhelimista, sillä kyseessä on Lontoossa majapaikkaansa pitävän Nothingin ensimmäinen älypuhelin. Taustalla on OnePlussan alkuajoilta tutuksi tullut Carl Pei, joten monet odottivat puhelinta suurella mielenkiinnolla. SuomiMobiilissa puhelinta on testattu useamman viikon ajan, joten nyt on aika katsoa mihin puhelimesta todellisuudessa on.

Puhelimessa on tekniikan osalta varsin normaaleita keskihintaluokan toteutuksia. Tarjolla on 6,55 tuuman kokoinen OLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri, 50 megapikselin kaksoiskamera sekä 4500 milliampeeritunnin akku. Nothing Phone (1) erottuu joukosta Glyph-valoilla, puhtaalla Android-kokemuksella sekä huolellisesti mietityllä kokonaisuudella.

Suomessa Nothing Phone (1) on tullut saataville yhtenä ensimmäisenä maana, ja sen toimitukset käynnistyivät 21. heinäkuuta. Tarjolla on kolme muistiversiota, joista 8 + 128 gigatavun versio maksaa 499 euroa, 8 + 256 gigatavun versio maksaa 529 euroa ja 12 + 256 gigatavun versio maksaa 579 euroa. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat musta ja valkoinen.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas- ja lataustestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus Nothing Phone (1):n tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nothing Phone (1) (A063)
Mitat: 159.2 x 75.8 x 8.3 mm
Paino: 193.5 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass -lasi edessä ja takana / IP53
Näyttö: 6.55 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / OLED / 120 Hz / 700 nitiä / HDR10+
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 778G+ (1x 2.5 GHz Cortex-A78 & 3x 2.4 GHz Cortex-A78& 4x 1.8 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Adreno 642L
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX766 / f/1.88 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralajaakulmakamera (Samsung JN1 / f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 µm / PDAF / 114 asteen kuvakenttä) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 16 MP (Sony IMX471 / f/2.45 / 1/3.1")
Akku: 4500 mAh (ei irrotettava) ja 33 watin lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + Nothing OS (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 2.0
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Valkoinen ja musta
Hinta: 499 euroa (8 + 128 Gt) / 529 euroa (8 + 256 Gt) / 579 euroa (12 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Nothing Phone (1) -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Nothing on ottanut myyntipakkauksen kanssa jokseenkin erilaisen lähestymistavan, sillä se ei ole mikään normaali pahvilaatikko. Nothing Phone (1) toimitetaan litteässä laatikossa, jota koristaa lähikuva puhelimen takaosasta. Pakkauksen ulkopuolella on Nothing-logo ja takaosaan on laitettu tarra, jossa on puhelimen IMEI-tiedot, mallinumero, muistiversio sekä muita tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus avataan erikoisesti pakkauksen oikeasta kyljestä, joka joudutaan repimään auki. Sisältö on asetettu kahteen koloon, joista toisessa on muoviin käärittynä itse puhelin. Toisesta kolosta löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään läpinäkyvän SIM-korttiluukun avaustyökalun, takuu- ja turvallisuustietoja sekä valkoisen USB-C-kaapelin (USB-C-to-USB-C). Pakkauksessa ei ole mitään muuta sisällä.

Nothing on ottanut siis erilaisen lähestymistavan, mutta sisältö on pitkälti samaa kuin monissa muissakin puhelimissa. Puhelimen mukana ei ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, sillä laturi puuttuu. Sen voi kuitenkin ostaa erikseen, jonka lisäksi useat muutkin laturit toimivat puhelimessa hyvin. Henkilökohtaisesti toivoisin näkeväni oletusarvoisesti mukana laturin, mutta ei se pakollinen ole. Myös suojakuori on ostettava erikseen.

Laatutuntumat ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nothing Phone (1) on muotoilultaan ja ulkoiselta olemukseltaan mielenkiintoinen uutuuspuhelin, sillä siinä on paljon tuttua, mutta myös paljon erilaista. Omassa kategoriassaan rakenteesta on kuitenkin saatu kilpailijoita erilaisempi, ja erityisesti laadukkaampi. Nothing Phone (1) on valmistettu kierrätetystä alumiinista, mutta myös Gorilla Glass 5 -lasipinnoista. Puhelimesta on saatavilla kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen sekä testiinkin saatu musta.

Rakenteessa on käytetty siis premium-materiaaleja, eikä Nothing ole lähtenyt tuomaan puhelimeen muovista runkoa. Yleensä tässä hintapisteessä puhelimet ovat muovia ja lasia, mutta alumiini tekee Nothing Phone (1) -puhelimesta selvästi kilpailijoita laadukkaamman. Alumiinikehys on viimeistelty puhelimessa mattapintaiseksi, joka tuo mukavaa tuntumaa laitteelle. Takalasi on kiiltäväpintainen, joka on loogista ajatellen puhelimen erikoisempaa takaosan toteutusta.

Nothing Phone (1)

Testijakson aikana mattapintainen alumiinikehys vaikutti laadukkaalta ja Gorilla Glass 5 -lasipinnat kestäviltä. Koska takaosassa on kyseessä kiiltävä lasipinta, niin kaikilta naarmuilta ei päästä välttymään. Noin kuukauden käytön jälkeen takaosassa oli havaittavissa useita pieniä naarmuja, mutta mitään syviä naarmuja ei tullut. Ainakaan puhelimen mustassa väriversiossa naarmut eivät tulleet häiritsevästi esille. Kiiltävä takapinta kerää kuitenkin sormenjälkiä, mutta onneksi likaa hylkivän pinnan ansiosta sormenjäljet saadaan yhdellä pyyhkäisyllä lähes kokonaan pois.

Nothing Phone (1) -puhelimen laadullisesti herkin kohta ovat ulkonevat kamerat ja niiden alumiinikehys. Testijakson jälkeen huomasin kamerarinkuloista kuluneen hieman väriä, mutta ei kuitenkaan mitenkään merkittävästi. Tämä johtuu siitä, että kamerat ulkonevat ja ne osuvat aina pöytään tai hankautuvat puhelinta laitettaessa taskuun.

Käsituntumalta Nothing Phone (1) on jopa hintaluokkaansa kalliimman oloinen, joka on erityisesti laadukkaiden materiaalien ansiota. Nothing luottaa tasakylkiseen toteutukseen, eikä lasipinnoissakaan ole mitään kaartuvuutta. Tämän takia laite on rakenteeltaan kuten iPhone 13 -puhelin. Itse kuitenkin tykkäsin yleisestä rakenteesta ja puhelinta oli mukavaa pitää kädessä. Nothing on nimittäin onnistunut luomaan lasin ja alumiinin saumakohdasta laadukkaan pienien pyöristyksien ansiosta, eikä missään ole havaittavissa teräviä kohtia. Ergonomisuus olisi kuitenkin voinut olla hieman parempi.

Nothing Phone (1) -puhelimen viralliset mitat ovat 159,2 x 75,8 x 8,3 millimetriä, joten kooltaan laite on varsin normaali. Puhelin ei ole mitenkään liian suuri, mutta ei kuitenkaan kompakti. Painoa puhelimella on 193,5 grammaa, jonka huomaa käytössä, jos on aikaisemmin käyttänyt kevyempiä puhelimia. Itselle paino ei kuitenkaan ollut mikään suuri ongelma, vaan siihenkin tottui muutamassa päivässä. Nothing Phone (1) on erittäin jämäkkä, sillä se ei natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Valitettavasti täysin vedenkestävää rakennetta Nothing Phone (1) ei tarjoa, mutta valmistaja lupaa kuitenkin IP53-luokituksen mukaisen pölyn- ja roiskevedenkestävyyden. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, mutta uutuuspuhelin kestää kevyttä sadetta tai pientä vedelle altistumista. Esimerkiksi puhelimen SIM-korttitelakka onkin suojattuna erillisellä kumilla, joka estää vettä pääsemästä puhelimen rakenteisiin. IP68-luokitus olisi voinut olla mukava lisä, mutta ei mikään vaatimus tämän hintaluokan puhelimessa.

Nothing Phone (1)

Etuosaltaan Nothing Phone (1) on varsin normaali, mutta samalla virkistävän erilainen. Nothing on keskittynyt erityisesti näytön tasapaksuihin kehyksiin. Yleensä tässä hintapisteessä nähdään jopa kapeampia kehyksiä, mutta usein yksi reunoista on selvästi paksumpi. Nothing Phone (1) näyttää symmetrisen toteutuksen ansiosta selvästi paremmalta. Näyttö peittää pinta-alasta noin 86 prosenttia. Näytön yläpuolelle Nothing on sijoittanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, mutta puheluihin käytettävä kuuloke on omassa kolossaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä. Näytön alaosaan on integroitu sormenjälkilukija.

Takaosa on Nothing Phone (1) -puhelimen erikoisuus, sillä laitteessa on massasta poikkeava toteutus. Takalasista on tehty läpinäkyvä, jonka ansiosta esiin on saatu hieman laitteen sisuksia tyylitellysti. Esillä on esimerkiksi langattoman latauksen kela, erilaisia kaapeleita, ruuveja sekä paljon muuta. Tietystikään puhelimen piirilevyä tai muutakaan ei ole esillä, mutta ideana läpinäkyvyys on mielenkiintoinen.

Puhelimeen on saatu paljon yksityiskohtia ja takaosaa pystyisi tutkimaan vaikka tunteja putkeen löytäen siitä aina jotain mielenkiintoista. Takaosassa on myös mukavasti syvyyttä, joka on eri tasoissa olevien yksityiskohtien ansiota. Kuvat eivät anna oikeutta takaosan syvyydentunteelle, mutta sen huomaa heti laitetta pidettäessä käsissä. Mielenkiintoinen yksityiskohta takaosassa on muun muassa elefantti. Itse en sitä heti tajunnut, mutta sitten kun sen huomaa, niin sitä ei saa enää silmistä pois.

Takaosan erikoisuus on niin sanottu Glyph-käyttöliittymä, joka koostuu noin 900 LED-valosta. Valot ympäröivät esimerkiksi langattoman latauksen kelaa sekä kameroita. Glyph ilmoittaa esimerkiksi kuka soittaa, saapuvat ilmoitukset, latauksen tilan sekä paljon muuta. Jos kuitenkin unohdetaan läpinäkyvyys ja Glyph, niin takaosa on melko pelkistetty. Vasemmassa yläkulmassa on kaksi hieman ulkonevaa kameraa, LED-salamavalo sekä RGB-valo, joka ilmoittaa videokuvauksesta. Takaosassa on myös Nothing-logo sekä vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Nothing Phone (1) oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike, mutta vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet. Nothing on tehnyt painikkeista miellyttävän kookkaat, joten niitä on helppo käyttää. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti alumiinista. Nothing Phone (1):n yläreunassa on yksi mikrofoni, ja alareunassa on yksi kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö

Nothing Phone (1) -puhelimessa on panostettu näyttöön ja sen tarjoamaan kokemukseen. Näyttö on kooltaan 6,55 tuumaa ja se perustuu joustavaan OLED-tekniikkaan. Näytössä on normaali Full HD+ -tarkkuus, joka tarkoittaa 2400 x 1080 pikseliä. Tuumaa kohden pikseleitä on 402, joten näyttö on miellyttävän tarkka. Näytössä on myös 700 nitin maksimikirkkaus, 20:9-kuvasuhde, HDR10+ -tuki sekä nopeasti yleistynyt 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on lisäksi 240 hertsin kosketusherkkyys ja tuki 10-bittisille väreille.

Näytöstä kiinnostavan tekee se, että Nothing on päättänyt toteuttaa siihen kauttaaltaan tasapaksut kehykset ja se on kokonaan tasainen. Kehykset eivät ole kaikista kapeimmat tässä hintapisteessä, mutta symmetrisyys tekee laitteesta näyttävän. Näytön vasemmassa yläkulmassa on etukameraa varten tehty reikä, joka on kohtuullisen kompakti. Näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, mutta Nothing on jo tehtaalla asettanut näyttöön erillisen suojakalvon, joka estää naarmuuntumista.

Alun perin puhelinta mainostettiin jopa 1200 nitin kirkkaudella, mutta myöhemmin Nothing korjasi tiedon 700 nitiin. Kirkkaus on siis pitkälti samalla tasolla kuin useimmissa muissakin puhelimissa. Kirkkaus on riittävä monessa tilanteessa, eikä itsellä ollut hankaluuksia luettavuuden kanssa. Toki kirkkaassa auringonvalossa luettavuus heikkenee, eikä Nothing Phone (1) pääse ainakaan erottumaan näytön kirkkauden osalta. Näytön vahvuus on mielestäni se, että sen pystyy saamaan myös erittäin himmeäksi, joka on miellyttävää muun muassa hämärässä.

Näytön yksi vahvuuksista on adaptiivinen 120 hertsin virkistystaajuus, mikä tekee kokemuksesta sulavan. Kyseessä ei ole LTPO-paneeli, joka pystyisi vaihtamaan virkistystaajuutta laajasti, vaan Nothing Phone (1) tukee vain 60, 90 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia. Asetuksista näytön virkistystaajuutta voi vaihtaa korkean (120 Hz) ja vakion (60 Hz) välillä, mutta vain harvoissa tilanteissa puhelimessa käytetään 90 hertsin virkistystaajuutta, eikä sen käyttöön pysty puhelinta pakottamaan.

Nothing Phone (1) tarjoaa oletuksena myös erinomaisen värintoiston ja erityisesti OLED-tekniikan ansiosta tummat värit ovat syviä ja musta on oikeasti mustaa. Näytön värintoistoon ei ainakaan itsellä ollut tarvetta kajota, vaan näyttö oli kalibroitu oletusarvoisesti hyväksi. Näytön asetuksista löytyy kaksi väritilaa, jotka ovat eloisa ja vakio. Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa omasta säätimestään.

Nothing Phone (1) -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, mutta toistaiseksi ainakaan HDR-tukea ei ole. Valitettavasti Dolby Vision -tekniikkaa ei myöskään Nothing Phone (1) tue.

Puhelimen näyttö todettiin testijakson aikana loistavaksi ja enimmäkseen riittäväksi jokapäiväiseen käyttöön. Nothing Phone (1) näytön kohdalla on havaittu jonkin verran näytön vihertävyyttä, jota havaittiin myös testijakson aikana. Vihertävyyden ja pienen epätasaisuuden näytön väreissä näkee vain hämärässä ja näytön kirkkauden ollessa matalalla. Tämä ei kuitenkaan kuukauden testien perusteella pahentunut käytössä, eikä sitä edes havainnut normaaleissa tilanteissa.

Tekniikka ja suorituskyky

Nothing Phone (1) tarjoaa suorituskyvyn osalta pitkälti sellaisia toteutuksia, joita tässä hintapisteessä voikin odottaa. Suorituskyky ei ole osa-alue, johon olisi panostettu erityisellä tavalla. Puhelimeen on valittu järjestelmäpiiriksi Qualcommin kehittämä Snapdragon 778G+, joka tarjoaa kuitenkin hyvää suorituskykyä ja tasapainoisen kokonaisuuden. Samainen järjestelmäpiiri on nähty aikaisemmin muun muassa Motorola Edge 30 -puhelimessa.

Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri on valmistettu 6 nanometrin prosessilla ja kyseessä kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu yhdestä 2,5 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä, kolmesta 2,4 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä virtapihimmästä 1.8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Pienien muutoksien avulla Qualcomm on tehnyt järjestelmäpiiristä hieman suorituskykyisemmän ja myös grafiikkaprosessori on jopa 20 prosenttia tehokkaampi kuin Snapdragon 778G -piirissä nähty.

Nothing Phone (1) on saatavilla jopa kolmessa muistiversiossa. Edullisimmassa on 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Testiin saadussa versiossa oli 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Nothing tarjoaa myös 12 gigatavun RAM-muistillisen version 256 gigatavun sisäisellä tallennustilalla.

Nothing hyödyntää puhelimessa LPDDR5-RAM-muistia sekä UFS 3.1 -tallennustilaa, jotka erottavat puhelimen monista kilpailijoista. Tallennustilaa ei ole puhelimeen mahdollista saada lisää muistikortin avulla, sillä Nothing Phone (1) ei pidä sisällään muistikorttipaikkaa. Muistikorttipaikan puuttuminen tässä hintaluokassa on selvä miinus, mutta 256 gigatavua riittää silti pitkälle.

Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri tarjoaa edelleen hyvää suorituskykyä ja se vastaa esimerkiksi MediaTekin kehittämää Dimensity 1300 -järjestelmäpiiriä. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Nothing Phone (1) -puhelimen saamia pisteitä samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Motorola Edge 30 -puhelimen kanssa, mutta rinnalla on myös OnePlus Nord 2T -puhelimen vastaavat pisteytykset. Tuloksista nähdään puhelimen tarjoavan hyvää suorituskykyä keskihintaluokassa, joka vastaa pitkälti kilpailijoiden tarjontaa.

Testitulokset
Nothing Phone (1) (SD778+) Motorola Edge 30 (SD778+) OnePlus Nord 2T (MTK D1300)
AnTuTu (V8): 569 631 pistettä 598 288 pistettä 596 735 pistettä
Geekbench 5 (single): 806 pistettä 826 pistettä 483 pistettä
Geekbench 5 (multi): 2884 pistettä 2753 pistettä 2735 pistettä
PCMark 2.0: 10 520 pistettä 15 378 pistettä 9378 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5501 pistettä 5532 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5863 pistettä 5831 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): 4522 pistettä 4689 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 2820 pistettä 2807 pistettä 4619 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Jälleen on hyvä muistaa, etteivät suorituskykytestit anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita tuskin kovin paljon ei ole. Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri pääsi jälleen vakuuttamaan niin suorituskykytestien kuin päivittäisen käytön aikana. Suorituskyky on erinomainen tässä hintapisteessä.

Päivittäisessä käytössä Nothing Phone (1) -puhelimen suorituskyky oli positiivinen yllätys, eikä missään kohtaa tullut tilannetta, jossa suorituskyky olisi ollut ongelma. Puhelin toimi päivittäisissä askareissa ongelmitta ja sujuvasti. Kovinkaan paljon pelaamista ei puhelimella harrastettu, mutta Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin pitäisi kuitenkin toimia hyvin myös raskaiden mobiilipelien kanssa. Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirin yleinen kokemus on mielestäni niin hyvä, ettei normaali käyttäjä huomaa eroa kyseisen ja hieman kalliimman piirin välillä.

Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X53 -5G-modeemin, jonka avulla Nothing Phone (1) pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Snapdragon X53 -modeemi tarjoaa tuen 5G-verkoille niin standalone- kuin non-standalone-tekniikoillakin, mutta mmWave-5G-verkoille ei tukea modeemista löydy. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee Qualcommin mukaan 3,7 Gbit/s latausnopeuksiin sekä 1,6 Gbit/s lähetysnopeuksiin sub-6 GHz -taajuuksilla. Luonnollisesti modeemissa on tuki myös 2G-, 3G- ja 4G-tekniikoille.

Nothing on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta tulevaisuudessa 5G-verkko voi kuitenkin vaatia enemmän taajuusalueita. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön jo hieman myös n28-taajuusaluetta, joka löytyy valmiiksi myös Nothing Phone (1) -puhelimesta.

Puhelinta käytettiin testijakson ajan pääasiassa vain Elisan verkoissa, joissa ei havaittu minkäänlaisia ongelmia. Mobiiliverkot toimivat hyvin maaseudulla, eikä havaittavissa ollut yhteyksien pätkimistä, jota on havaittu joissakin puhelimissa. Kovinkaan paljoa 5G-verkkoja puhelimessa ei päästy testaamaan, mutta satunnaisien testien perusteella puhelimella päästiin tuttuihin 5G-nopeuksiin.

Muuta tekniikasta

Koska puhelimessa on OLED-näyttö, niin loogisesti Nothing on päättänyt hyödyntää näytönalaista sormenjälkilukijaa. Nothing Phone (1) on saanut optisen sormenjälkilukijan, eikä huippupuhelimista tuttua ultraäänitekniikkaan pohjautuvaa sormenjälkilukijaa. Testijakson aikana sormenjälkilukija todettiin hyväksi, eikä se tuottanut ongelmia.

Sormenjälkilukija on sijoitettu näytön alareunaan, mutta mielestäni se olisi voinut sijaita myös hieman korkeammalla. Sormenjälkilukijan avulla puhelimen lukitus aukesi mukavan nopeasti, vaikka mistään nopeimmasta toteutuksesta ei olekaan kyse. Sormenjälkilukija tunnisti sormen myös lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Nothing tarjoaa puhelimessa keskihintaluokasta tutun äänitoteutuksen, sillä puhelimessa on stereokaiuttimet. Pääkaiuttimena toimii puhelimen alareunassa oleva kaiutin ja toisena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Toteutus on ymmärrettävä, mutta ei kaikista paras.

Testijakson aikana huomasin puheluihin tarkoitetun kuulokkeen tuottavan selvästi vähemmän ääntä kuin pääkaiuttimen, jonka lisäksi kuuloke ei ole yhtä laadukas. Yhdessä kaiuttimet pystyvät kuitenkin luomaan kohtuullisen stereokokemuksen, mutta myös parempia on nähty. Kaiuttimien kautta on miellyttävää kuunnella erityisesti puhepainotteista ääntä, mutta itse en pitkiä aikoja kuuntelisi musiikkia.

Nothing Phone (1) ei tarjoa kuulokeliitintä, joka on jatkuvasti harvinaisempi myös keskihintaluokassa. Kuulokeliittimelle olisi varmasti vielä kysyntää, mutta myös ilman sitä pystyy kyllä elämään. Puhelimessa on panostettu langattomaan äänentoistoon, sillä laitteessa on Bluetooth 5.2 -yhteys sekä monet Qualcommin kehittyneet äänitekniikat. Bluetooth-yhteyden kautta musiikin kuuntelu tuntui testijakson aikana olevan erittäin miellyttävää ja yhteys oli vakaa.

Nothing Phone (1) -puhelimen yksi mielenkiintoisista erikoisuuksista on Glyph-käyttöliittymä, joka koostuu 900 LED-valosta. Valot ympäröivät esimerkiksi langattoman latauksen kelaa sekä kameroita. Nothing on kertonut kyseessä olevan uusi tapa kommunikoida, sillä ainutlaatuisesti kuvioitu toteutus ilmoittaa esimerkiksi kuka soittaa, saapuvat ilmoitukset, latauksen tilan sekä paljon muuta. Glyph-käyttöliittymässä voi olla eri yhteystiedoille eri ilmoituskuviot.

Ajatukset Glyph-ratkaisua kohtaan olivat aluksi varsin skeptiset, mutta testijakson aikana itse ainakin tykkäsin siitä todella. Teknisesti Glyph on vain erikoisuus muiden rinnalla, mutta mitä enemmän puhelinta käytti, niin sitä kätevämmäksi ratkaisu osoittautui. Itse tykkäsin pitää puhelinta näyttö alaspäin pöydällä, joten valot ilmoittivat kivasti saapuneista ilmoituksista tai puheluista. Lisäksi Glyph toimii yhdessä puhelimen soitto- ja ilmoitusäänien kanssa, joka teki ominaisuudesta hauskan.

Itse huomasin Glyphistä olevan eniten hyötyä tilanteissa, joissa puhelimen pitäisi olla äänettömänä. Nothing on toteuttanut ”Flip to Glyph” -ominaisuuden, jossa puhelin menee äänettömään tilaan laitettaessa puhelin näyttö alaspäin ja ainoastaan Glyph ilmoittaa valojen avulla ilmoituksista. Ominaisuus on erittäin kätevä esimerkiksi palavereissa, joissa puhelimen ei auta olla äänellisellä.

Glyph osaa myös kätevästi ilmoittaa puhelimen akun varauksen latauksen aikana. Lisäksi Glyph-valoja voidaan käyttää kamerassa salaman tilalla ja se tuo mukavasti lisävaloa erityisesti makrokuvaamista ajatellen. Nothing on piilottanut puhelimeen myös ominaisuuden, jonka avulla Glyph osaa myös visualisoida musiikin ja äänet. Esimerkiksi jos laittaa Spotifysta musiikin päälle, niin Glyph välkkyy musiikin tahtiin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Glyph on hauska lisä, jonka tuomia hyötyjä osaa arvostaa vasta muutaman viikon käytön jälkeen. Glyph tuo myös Nothing-brändille hieman erilaista ilmettä, sillä Nothing on selvästi pyrkimässä lifestyle-brändiksi ennemmin kuin tekniikkaan keskittyväksi massabrändiksi. Mielestäni Nothing on tässä onnistunut ja yhtiö hakeekin inspiraatiota muilta aloilta yhdistäen tekniikan ja muodin.

Akunkesto ja lataus

Nothing Phone (1) -puhelimen sisälle on saatu 4500 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka on kookas, mutta ei kuitenkaan kaikista suurin tässä kategoriassa. Tästä huolimatta akunkesto todettiin testijakson aikana todella hyväksi, eikä se tuottanut ongelmia aktiivisessa käytössä. Yleisesti akku kesti hyvin yhden päivän.

Iltaisin akkua oli usein 20-30 prosenttia, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti. Vähäisemmällä käytöllä akkua saattoi toisinaan olla jopa 40 prosenttiakin. Omalla käytölläni kahden päivän akunkestoon ei päästy, mutta selvästi vähäisemmällä käytöllä akunkesto voi toki yltää myös kahteen päivään. Akunkesto ei koitunut koskaan ongelmaksi, joka on aina positiivinen asia.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista. Testijakson aikana puhelimessa oli käytössä jatkuvasti 120 hertsin virkistystaajuus.

Nothing ei ole unohtanut pikalatausta, vaikka kyseessä voisikin olla uudelta yritykseltä osa-alue, josta helposti voisi karsia. Nothing Phone (1) tukee korkeintaan 33 watin tehoista pikalatausta, joka voidaan saavuttaa millä tahansa USB-PD 3.0 -tekniikkaa tukevalla laturilla. Monissa puhelimissa on tässä hintapisteessä nähty jopa 60-80 watin latauksia, mutta Nothing on päättänyt seurata alan standardeja, joka helpottaa loppukäyttäjää.

Puhelimen on mainostettu latautuvan 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa. Valitettavasti puhelimen mukana ei toimiteta laturia, mutta yleisien standardien takia se ei olekaan täysin vaadittua. Puhelinta voidaan ladata monilla Power Delivery -tekniikkaa tukevilla latureilla, mutta erikseen ostettaessa Nothingin oma laturi maksaa 38 euroa. Toteutimme puhelimelle lataustestin 65 watin laturilla, joka pystyy lataamaan Nothing Phone (1) -puhelinta 33 watin teholla. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Puhelimen latausnopeus 33 watin latauksella.

Lataustesti osoitti, että valmistajan omiin väitteisiin päästiin ja ne jopa ylitettiin. Nothing Phone (1) latautui 30 minuutissa jopa 55 prosentin varaustasoon. Tyhjästä täyteen latautuminen vei aikaa 70 minuuttia, eli reilun tunnin verran. Monet puhelimet latautuvat noin 30 minuutissakin, joten kaikista nopeimmasta latausratkaisusta ei ole kyse. Nothing Phone (1) latautuu yllättävän tasaisesti, mutta tietysti loppua kohden lataus hieman hidastuu.

Tuettuna on muun muassa käänteinen langaton lataus.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus ei ole kuitenkaan ainoa lataustapa Nothing Phone (1) -puhelimessa. Nothing on saanut mukaan tuen 15 watin tehoiselle langattomalle lataukselle, joka erottaa sen lähes kaikista kilpailijoistaan. Langaton lataus on usein ollut vain huippupuhelimien ominaisuus, mutta mielestäni se on loistava lisä myös keskihintaluokassa. Nothing on saanut mukaan tuen myös käänteiselle langattomalle lataukselle, joka mahdollistaa muiden Qi-standardia tukevien laitteiden lataamisen puhelimen avulla.

Käänteinen langaton lataus toimii korkeintaan 5 watin teholla, mutta se on loistava ominaisuus. Sen avulla voi ladata esimerkiksi kuulokkeita tai älykelloja, jotka tulevat langatonta latausta. Esimerkiksi reissuun ei tarvitse ottaa kaikille laitteille omia latureita mukaan, vaan puhelimen käänteisellä langattomalla latauksella voidaan hoitaa lataus helpommin. Langaton lataus ja käänteinen langaton lataus ovat Nothing Phone (1) -puhelimen selviä myyntivaltteja.

Pakkastesti

Testijakson aikana Nothing Phone (1) laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nothing Phone (1) laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain yhden prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta ja salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Myöskään Glyph-valot eivät ottaneet itseensä pakkasesta. Nothing Phone (1):n lataus onnistui myös pakkasessa.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nothing Phone (1):n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 9 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 91 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastestin perusteella Nothing Phone (1) on kuin suunniteltu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, eikä pakkanen vaikuttanut laitteen käyttöön millään tavalla. Erikoisesti Nothing oli mahdollistanut latauksen puhelimen ollessa jääkylmänä, joka yleensä estetään turvallisuussyistä. Pakkasta ei siis tarvitse ajatella Nothing Phone (1) -puhelinta käytettäessä.

Kamerat

Kamerat ovat Nothing Phone (1) -puhelimessa mielenkiintoinen osa-alue, sillä yleisesti puhelinmarkkinan uusilta tulokkailta ei voida odottaa suuria innovaatioita kameroiden osalta. Nothing on panostanut kuitenkin perusasioihin ja tuonut tarjolle ainoastaan tarpeellisia toteutuksia. Kameroiden osalta lähestymistapa on hieman erilainen kuin useissa muissa keskihintaluokan puhelimissa, sillä mukana ei ole ylimääräisiä makro- tai syvyyskameroita, vaan Nothing Phone (1) tarjoaa pää- ja ultralaajakulmakamerat.

Pääkamerana Nothing hyödyntää Sonyn kehittämää 50 megapikselin tasoista IMX766-sensoria, joka on nähty lukuisissa keskihintaluokan puhelimissa, mutta myös edullisemmissa huippupuhelimissa. Sama sensori on esimerkiksi OnePlus Nord 2T -puhelimessa, joten sensori on itsessään jo yllättävänkin tuttu. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.88-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä mukaan on saatu optinen kuvanvakain.

Toinen kameroista on myös 50 megapikselin tasoinen, mutta tällä kertaa kyseessä on ultralaajakulmakamera. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä S5KJN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 114 asteen kuvakentän. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamista varten.

Muita kameroita ei takaosasta löydy, joka on vain positiivinen asia. Telekamera olisi voinut vielä olla, mutta toki hintaluokan huomioon ottaen yleensäkään telekameraa ei löydy. Etuosaan on saatu 16 megapikselin tasoinen kamera, joka perustuu Sony IMX471 -sensoriin, joka on kooltaan 1/3.1 tuumaa. Samainen etukamerasensori on nähty lukuisissa älypuhelimissa viime vuosien aikana.

Nothing Phone (1):n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX766, f/1.88, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Samsung S5KJN1, f/2.2, 1/2,76”, 0,64 µm, 114 asteen näkökenttä)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (Sony IMX471, f/2.45, 1/3.1”, 1,0 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkameralla kuvataan 12,5 megapikselin tasoisia kuvia. Nothing hyödyntää normaalia pikseleiden yhdistämistekniikkaa parempien yksityiskohtien ja parempien hämäräkuvien toivossa. Myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta tässä arvostelussa laitetta käytettiin oletusasetuksilla.

Hyvässä valaistuksessa Nothing Phone (1):n pääkamera on vahvoilla, sillä kuvat ovat juuri sellaisia, mitä kyseiseltä sensorilta voikin odottaa. Kuvissa on runsaasti yksityiskohtia, värit taltioituvat pääosin luonnollisesti ja dynaaminen alue on laaja. Tarkkuus on mielestäni myös hyvällä tasolla, vaikka ei kuitenkaan tarkimmasta päästä. Kuvissa ei ole melua liiaksi, vaan se on saatu hyvin pidettyä aisoissa.

Heikommassa valaistuksessa pääkamera on myös kyvykäs tuottamaan hyvää jälkeä omassa kategoriassaan. Kuvissa lisääntyy pehmeys, mutta melun Nothing pystyy jälleen pitämään yllättävän pienenä. Värit taltioituvat luonnollisesti ja yksityiskohtia on paljon. Pääkamera tukee myös yökuvaustilaa, mutta se tulee saataville vain tarpeeksi heikossa valaistuksessa. Yökuvaustilalla kuviin saadaan selvästi enemmän valoa ja yksityiskohtia, joka on kaivattu parannus normaalitilassa otettuihin varsin tummiin kuviin.

Nothing Phone (1) on siis jopa heikossa valaistuksessa riittävän hyvä omassa kategoriassaan. Yleisesti pääkameran kuvien laatu on jopa parempi kuin osasin odottaa, sillä kyseessä on kuitenkin Nothingin ensimmäinen älypuhelin. Pääkameralla taltioituja kuvia löytyy alapuolelta.

50 megapikselin ultralaajakulmakamerassa käytetään myös tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Ultralaajakulmakamera mahdollistaa 114 asteen kuvausalueen, mutta sitä voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen 4 senttimetrin etäisyydellä kohteesta.

Ultralaajakulmakamera tuntui testijakson aluksi olevan jopa odotettua heikommalla tasolla, mutta Nothing pystyi parantamaan sen tuottamaa jälkeä päivityksien avulla. Aluksi kuvat tuntuivat pehmeiltä, mutta sittemmin Nothing on saanut parannettua kuvien selkeyttä ja väritaltiointia. Kuvat toki ovat edelleen hieman haaleampia kuin pääkameralla taltioidut, mutta mielestäni se ei ole suuri ongelma.

Hyvässä valaistuksessa kuvissa on riittävästi yksityiskohtia, ja kuvat ovat teräviä erityisesti keskeltä hieman pehmentyen reunoja kohden. Heikossa valaistuksessa käytössä on yökuvaustila, joka parantaa kuvien värejä, yksityiskohtia sekä valoisuutta.

Kokonaisuutena ultralaajakulmakamera on monessa tilanteessa riittävä, mutta ei yltä pääkameran tasolle juurikaan missään tilanteista. Kuvat ovat tarpeeksi laadukkaita jaettavaksi sosiaalisessa mediassa tai kavereille. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia.

Videokuvauksen osalta Nothing Phone (1) ei tarjoa mitään tavallisesta poikkeavaa. Puhelimen molemmilla kameroilla voidaan kuvata 4K 30 fps -videokuvaa ja pääkamera hyötyy optisesta kuvanvakautuksesta. Videoiden laatu on mielestäni perustasoa ja riittävä moneen tilanteeseen. Videota kuvattaessa ei voi vaihtaa kameraa, vaan se täytyy valita aina ennen kuvaamista. Lisäksi ultralaajakulmakamera ei tue videoissa zoomaamista, mutta pääkameralla voidaan zoomata 10-kertaiseksi.

Etukamera osoittautui testijakson aikana hyväksi, mutta ei mitenkään mullistavaksi. 16 megapikselin selfiekameralla kuvat ovat tarkkoja sekä yksityiskohtaisia, vaikka toisinaan erikoista pehmeyttä olikin havaittavissa. Parhaimmasta selfiekamerasta tässä kategoriassa ei ole kyse, mutta se riittää varmasti suurimmalle osalle. Etukamera tukee korkeintaan 1080p 30 fps -videokuvausta.

Kamerasovelluksen osalta Nothing on lähtenyt toteuttamaan kokonaisuuden, jossa on paljon tuttua ja oikeastaan vain tarpeellisia ratkaisuja. Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle ja ajastukselle, mutta lisävalikko saadaan auki pyyhkäisemällä alaspäin. Tällöin voidaan säätä kuvasuhdetta, liikekuvaa, tarkkuutta (12MP tai 50MP) sekä filttereitä. Lisäksi kolmesta pisteestä päästään sovelluksen asetuksiin.

Kamerasovelluksen alaosassa on karusellimainen kuvaustilavalitsin, jossa on tilat hidastus, video, valokuva, muotokuva ja lisää, josta löytyy ajastettu kuvaus, panoraama, makro sekä pro-tila. Alareunassa on laukaisinpainike keskellä, jonka kaverina on myös painike etu- ja takakameroiden välillä vaihtamiseen, Google Lens -painike sekä painike, josta päästään katsomaan otettuja kuvia. Kuvausalueelle Nothing on toteuttanut kameravalikon, josta voidaan vaihtaa ultralaajakulmakameran (0.6x) sekä pääkameran (1x) välillä. Lisäksi mukana on 2x-painike, joka on zoomattu pääkamerasta.

Pro-kuvaustila on puhelimessa normaali ja se toimii molemmilla kameroilla. Pääkameralla voidaan säätää tarkennusta, valkotasapainoa (2300K-8500K), suljinaikaa (1/8000-32s), ISO-arvoa (100-6400) sekä valotuksen korjausta (-3.0 – +3.0). Pro-tilassa on mahdollista kuvata RAW-raakakuvia

Nothing Phone (1) -puhelimen kohdalla kamerasovellus todettiin testijakson aikana hyväksi ja selkeäksi käyttää. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, vaan lähes kaikki tarvittava. Kamerasovellus toimi jatkuvasti hyvin, mutta suurin ongelma oli kuvan ottamisessa havaittu pieni viive. Suuresta ongelmasta ei ole kyse, mutta sen kuitenkin huomasi selvästi.

Käyttöjärjestelmä

Nothing Phone (1) toimitetaan heti tuoreeltaan Android 12 -käyttöjärjestelmällä, mutta sen päällä on Nothing OS -käyttöliittymä. Nothingin ideana on tarjota puhdas Android-kokemus muutamilla lisäominaisuuksilla. Testijakson aikana puhelimelle tuli muutamia päivityksiä ja tuorein saatavilla ollut Nothing OS 1.1.3 piti sisällään Google 1. heinäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Nothing on lähtenyt heti ensimmäisestä puhelimestaan lähtien kohti oikeaa suuntaa. Nothing Phone (1) -puhelimelle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelin on julkaistu Android 12 -versiolla, joten odotettavasti puhelimelle on luvassa Android 13, Android 14 sekä Android 15. Tietoturvapäivityksiä Nothing on luvannut julkaista kahden kuukauden välein, joten joka kuukausi päivityksiä ei tarjota.

3 + 4 vuoden päivityslupaus on hyvä tässä hintapisteessä, mutta toisaalta Samsung tarjoaa samassa kategoriassa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen. Nothingin lupaus on vaaditulla tasolla, joka on riittävä. Monet muut valmistajat tarjoavat edelleen jopa huonomman päivityslupauksen. Google on julkaissut jo Android 13 -käyttöjärjestelmän, jota Nothing on lupaillut puhelimelle vuoden 2023 alkupuolella. Päivitystä on siis turha odottaa vielä tämän vuoden aikana.

Nothing OS on pitkälti sama asia kuin puhdas Android. Nothing on tehnyt muutamia pieniä muutoksia käyttöliittymään, mutta mitään suurta tai häiritsevää ei ole havaittavissa. Käyttöliittymässä on Nothingin oma pistefontti muun muassa kellossa sekä otsikoissa.

Nothing OS -versiossa pikavalikossa on tuotu kaksi suurempaa pikapainiketta näytön kirkkauden säätimen yläpuolelle. Toisesta käyttäjät voivat hallita Wi-Fi-yhteyksiä, hotspotia sekä mobiilitiedonsiirtoa. Toisesta voidaan hallita Bluetoothia. Nothing on tehnyt pikavalikkoon myös muutoksia käytettäessä vaakatasossa. Nyt muun muassa pika-asetukset ovat näytön vasemmalla puolella ja ilmoitukset näkyvät oikealla puolella.

Mukana on myös Nothingin omia widgettejä, joita ovat NFT-galleria, kellonaika-widgetti sekä sääwidgetti. Nothing on toteuttanut puhelimeen myös kokeellisen Connect to Tesla -ominaisuuden, jonka avulla pitäisi pystyä kontrolloimaan joitakin Tesla-auton ominaisuuksia puhelimesta ilman Teslan oman sovelluksen asentamista. Valitettavasti ominaisuutta ei voitu testata Teslan puutteen takia.

Nothing on toteuttanut myös syvemmän integraation yhtiön omien Nothing Ear (1) -kuulokkeiden kanssa. Ainakin niin Nothing on mainostanut, mutta ainakin meidän testissämme jouduimme asentamaan edelleen kuulokkeille sovelluksen, kuten muillakin puhelimilla. Jatkossa Nothingin tavoitteena on kerrottu olevan yhdistää Nothing OS -käyttöliittymään myös monien muiden valmistajien ekosysteemejä, kuten Nothing on tehnyt jo Teslan kanssa.

Puhtaan käyttöliittymän ohella Nothing OS ei pidä sisällään myöskään mitään ylimääräisiä sovelluksia. Puhelimeen on esiasennettuna Googlen sovellukset, mutta Nothingin toimesta laitteessa on vain kamerasovellus sekä tallenninsovellus. Tallenninsovellus myötäilee Nothingin omaa muotokieltä, joten siinä on pistefontti ja paljon muuta.

Nothing OS -käyttöliittymän tarjoama kokemus on erittäin miellyttävä ja ainakin jos tykkää puhtaasta Androidista, niin myös Nothing OS on varmasti loistava. Nothing on tehnyt vain pieniä muutoksia käyttöliittymään ja pyrkinyt ainoastaan parantamaan kokemusta tuomalla omia optimointeja puhtaaseen Androidiin.

Testijakson aikana itse olin todella tyytyväinen Nothing Phone (1) -puhelimen tarjoamaan kokemukseen ja vastaan ei tullut merkittäviä ongelmia. Aluksi ohjelmistossa oli muutamia pieniä bugeja, mutta muutaman päivityksen jälkeen suurin osa niistä saatiin korjattua, eikä lopulta merkittäviä ongelmia enää havaittu. Odotukset ohjelmiston osalta olivat hieman matalammalla, mutta Nothing pystyi vakuuttamaan testijakson aikana, ettei kyseessä ole täysin raakile. Kokonaisuus on viimeistelty ja vastaa suurimpien kilpailijoiden tasoa.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Nothing Phone (1) -puhelinta.

Nothing Phone (1) on odotettu ja paljon puhuttu puhelin. Odotukset puhelimelle olivat korkealla, jotka laite pääsi testijakson perusteella jopa osittain ylittämään. Nothing Phone (1) on yksi tasapainoisimmista keskihintaluokan älypuhelimista, jonka tällä hetkellä pystyy ostamaan. Tämän takia puhelinta on helppo lähteä suosittelemaan.

Puhelin pääsi vakuuttamaan monella osa-alueella ja yksi kohokohta oli itselleni rakenne. Alumiinista ja lasista valmistettu rakenne on lippulaivapuhelimien tasolla ja IP53-luokitus antaa turvaa roiskevettä vastaan. Toki olisi voinut jo tässä hintaluokassa olla IP68-luokituskin, mutta se on muidenkin puhelimissa harvinaisuus. Toinen selvä vahvuus on sulava 120 hertsin OLED-näyttöpaneeli, joka näyttää hyvältä ja on teknisesti tarpeeksi hyvä.

Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri tarjoaa myös todella hyvän suorituskyvyn ja Nothing pystyy tarjoamaan lippulaivapuhelimista tutut LPDDR5- ja UFS 3.1 -muistit. Glyph-valot puhelimen takaosassa tuovat mukanaan persoonallisuutta ja samalla hieman hauskuutta, joka on aina hyvä asia. Nothing Phone (1):n todettiin tarjoavan myös hyvän akunkeston ja tuki nykyisille latausstandardeille sekä langattomalle lataukselle on aina plussaa. Puhelimen kamerat tuottavat myös hyvää jälkeä, jonka lisäksi puhdas Android-kokemus yhdessä hyvän päivityslupauksen kanssa on vain hyvä asia.

Kovinkaan paljoa moitittavaa tai huonoa ei Nothing Phone (1) -puhelimesta löydy. Pienenä puutteena voidaan pitää laturin jättämistä pois myyntipakkauksesta, mutta onneksi pikalataukseen ei tarvita mitään erikoislatureita. Lisäksi puhelimeen ei ole saatu muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä, mutta myös ilman niitä pystyy elämään. Kokonaisuus on siis kunnossa ja hyvin tasapainoinen, joten merkittäviä heikkouksiakaan ei ole.

Hinta voi olla joidenkin mielestä hieman korkea, sillä Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri voidaan löytää selvästi alle 500 euron puhelimista. Nothing Phone (1):n 499 euron lähtöhinta ei ole liian korkea, sillä puhelimen muut ominaisuudet tuovat lisäarvoa. Nothing Phone (1):n pahimpia kilpailijoita ovat mielestäni 469 euron hintainen Motorola Edge 30 sekä 399 euron hintainen OnePlus Nord 2T.

Nothing Phone (1) on ollut Suomessa saatavilla heinäkuun lopulta lähtien. Tarjolla on kolme muistiversiota, joista 8 + 128 gigatavun versio maksaa 499 euroa, 8 + 256 gigatavun versio maksaa 529 euroa ja 12 + 256 gigatavun versio maksaa 579 euroa. Puhelimen edullisimmat hinnat löytyvät Hintaseuranta.fin listauksesta alapuolelta.

Nothing Phone (1)

9.2

Nothing Phone (1) on persoonallinen puhelin, jossa on paljon loistavia ratkaisuja.

Hyvää
  • Erittäin laadukas rakenne
  • IP53-luokituksen mukaisesti roiskevedenkestävä
  • Erinomainen 120 hertsin OLED-näyttö
  • Snapdragon 778G+ tarjoaa hyvän suorituskyvyn
  • LPDDR5- ja UFS 3.1 -muistit
  • Stereokaiuttimet, näytönalainen sormenjälkilukija, Dual-SIM ja NFC
  • Glyph tarjoaa mielenkiintoisen ja uniikin kokemuksen
  • Hyvä akunkesto ja tuettuna tutut latausstandardit
  • Tuettuna langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
  • Kamerat tuottavat hyvää jälkeä hintaluokassaan
  • Ei turhia kameroita
  • Nothing OS tarjoaa puhtaan Android-kokemuksen ilman ongelmia
  • 3 + 4 vuoden päivityslupaus
Huonoa
  • Ei laturia myyntipakkauksessa (varauksin)
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut