Saimme Xiaomi Suomelta testattavaksi alkuvuodesta julkaistun Xiaomi Mi 6 -lippulaivapuhelimen, joka on teknisesti kuin useat muut tämän vuoden lippulaivapuhelimet. Puhelin käväisi testissä vain pikaisesti, mutta saimme sitä testattua kuitenkin sen verran, että muutamia huomioita puhelimesta tarttui jo mukaan.
Xiaomi Mi 6 on mielenkiintoinen älypuhelin markkinoiden tehokkaimmalla järjestelmäpiirillä varusteltuna. Kyseessä on ulkoisesti premium-tuntumaa hakeva lippulaivapuhelin, jonka ulkoinen toteutus muistuttaa monilta osin jo arvostelemaamme Honor 9 -puhelinta. Xiaomi Mi 6 on kuitenkin ulkoisesti hieman kompaktimpi ja sirompi, mutta jonkin verran painavampi. Xiaomi Mi 6 -puhelimessa on myös monista muista puhelimista tuttu kaksoiskamera.
Tässä artikkelissa tulemme käymään Xiaomi Mi 6 -puhelimen läpi kevyesti niin teknisesti kuin ulkoisestikin. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.
Xiaomi Mi 6 | |
---|---|
Mitat: | 145.2 × 70.5 × 7.5 mm |
Paino: | 168 g |
Näyttö: | 5.15 tuumaa Full HD (1920 x 1080) |
Suoritin: | 8-ytiminen Snapdragon 835 (Adreno 540) |
Muisti: | 6 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa |
Kamerat: | 12 MP + 12 MP kaksoiskamera ja 8 megapikselin etukamera |
Akku: | 3350 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 7.1.1 Nougat (MIUI 8.0) |
Muuta: | sormenjälkilukija ja Dual-SIM |
Myyntipakkaus
Xiaomi Mi 6 toimitetaan hyvin perinteisessä paketissa, joka on ulkoisesti pitkälti valkoinen. Myyntipakkauksen päällä on ainoastaan Mi-logo sekä joitakin tietoja puhelimesta. Itse paketin sisältä löytyy puhelimen ohella Kiinan markkinoille suunnattu laturi, USB-C-tyypin johto, SIM-korttiluukun avain sekä adapteri, jolla normaalit 3,5 millimetrin kuulokkeet voidaan yhdistää puhelimen USB-C-liitäntään. Myyntipakkaukseen kuuluu vielä näiden lisäksi yksi muovinen näytön suojakalvo sekä musta silikoninen suojakuori.
Puhelimen mukana toimitetaan siis paljon hyödyllisiä lisätarvikkeita. Esimerkiksi erillinen suojakuori oli mukava yllätys, sillä itse puhelin on lasisen muotoilunsa takia hyvin liukas. Suojakuorella voidaan tarvittaessa estää Xiaomi Mi 6:n hajoaminen, jos se sattuu tipahtamaan kädestä.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ensimmäinen ajatus saadessani Mi 6:n käsiini oli, että tämähän on kuin Honor 9. Xiaomi Mi 6:n ja Honor 9:n välillä on selviä yhtäläisyyksiä, joka ei ainakaan omasta mielestäni ole mikään huono asia. Honor 9:ssä tykkäsin puhelimen ulkoisesta toteutuksesta sekä laadukkuudesta ja sama tarina jatkuu myös Mi 6:n kanssa. Ainoana ongelmana Xiaomi Mi 6:n kaltaisissa puhelimissa pidän lähes lasista rakennetta, joka näyttää ja tuntuu hyvältä, mutta on kuitenkin huomattavasti herkempi lialle, naarmuille ja hajoamiselle.
Verrattaessa Mi 6:n ulkoista olemusta Honor 9 -puhelimeen, Xiaomi on tehnyt kaikesta vielä hieman sirompaa ja samalla liukkaampaa. Puhelimen takalasi on neljältä sivulta pyöristetty, joka tekee rakenteesta lähes saumattoman. Ongelmaksi Mi 6:n kohdalla koitui puhelimen liukkaus. Puhelin tuntui erityisen liukkaalta, jonka takia sen valuminen erilaisilta pinnoilta on todennäköistä. Onneksi myyntipakkauksen mukana toimitettiin kuitenkin silikoninen suojakuori, jota ainakin itse käytin puhelimen päällä koko testijakson.
Xiaomi Mi 6:n etupuolelta löytyy näytön alapuolelle sijoitettu kotipainike, johon on integroituna sormenjälkilukija. Kotipainikkeen molemmilta puolilta löytyy vielä pienet kapasitiiviset navigointipainikkeet. Näytön yläpuolella on puheluihin käytettävä kuuloke, etukamera, valoisuudentunnistin sekä ilmoitusvalo. Xiaomi Mi 6:n takaosassa on kaksoiskamera, jonka kaverina on kaksois-LED-salama. Näiden lisäksi takaosassa on ainoastaan Mi-logo sekä kiinaksi joitain yleisiä mallimerkintöjä puhelimesta.
Puhelimen oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on ainoastaan paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Muistikorttipaikkaa Xiaomi Mi 6:sta ei siis löydy. Laitteen yläreunasta löytyy yksi mikrofoni sekä infrapunalähetin. Alareunaan on sijoitettuna USB-C-tyypin latausliitin, jonka molemmilla puolilla on kaiutinritilät. Xiaomi on luopunut Mi 6:ssa perinteisestä 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä, jonka takia langallisien kuulokkeiden käyttöön tarvitaan erillinen adapteri.
Näyttö, tekniikka ja akun kesto
Xiaomi teki viime vuonna Mi MIX -puhelimen kanssa näyttävän esiintulon lähes reunattomalla näytöllään, mutta valitettavasti nyt Mi 6:n kohdalla saadaan tyytyä perinteisempään näyttöratkaisuun. Puhelimen näyttö on kooltaan 5,15 tuumaa, eli täysin vastaava Honor 9:n näytön kanssa. Xiaomi tyytyy jälleen kerran Full HD -tasoiseen kosketusnäyttöön (1920 x 1080 pikseliä), joka ei ainakaan omasta kokemuksestani ole ollenkaan huono seikka. Näytön tarkkuuden heikkous tulee kuitenkin vastaan jos käyttää puhelinta virtuaalisen todellisuuden tarkoituksiin. Normaalisti Full HD -tasoisen näytön yksittäisiä pikseleitä on haastava nähdä paljain silmin.
Näyttöpaneeli perustuu LCD-teknologiaan, joka ei ole mielestäni yhtä hyvä kuin AMOLED-teknologia. Xiaomi Mi 6:n näyttö on kuitenkin erityisen laadukas ja yltää lähes AMOLED-näyttöjen tasolle. Auringonvalossa näytön kirkkaus riittää loistavasti ja näyttö kykenee toistamaan värit hyvin. Puhelimen näytön erityinen vahvuus on himmeys, sillä Mi 6:n kohdalla näytön saa todella himmeäksi, jos laitetta tarvitsee käyttää esimerkiksi täysin pimeissä tiloissa. Yleisellä tasolla minulla ei tullut vastaan ollenkaan ongelmia Xiaomi Mi 6:n näytön kanssa.
Xiaomi on tunnettu lippulaivapuhelimissaan markkinoiden kärkeä olevasta tekniikasta, eikä nyt Mi 6:n kanssa tehdä poikkeusta. Laitteen tehoista huolehtii kahdeksanytiminen Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 1,9 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo-ytimestä sekä neljästä 2,45 GHz:n taajuudella toimivasta samaisesta Kryo-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa puhelimessa hoitaa Adreno 540. Xiaomi Mi 6 pakkaa sisällensä myös 6 gigatavua RAM-muistia, joka on tällä hetkellä yleistyvä muistimäärä Android-puhelimissa ja riittää siis Mi 6:n käyttöön mainiosti. Sisäistä tallennustilaa testilaitteessamme oli 64 gigatavua, joka riittänee monille helposti, mutta Xiaomi Suomi tarjoaa myös 128 gigatavun tallennustilalla varusteltua versiota. Ainoa Xiaomi Mi 6:n heikkous on muistikorttipaikan puute, joka löytyy monien kilpailijoiden vastaavista puhelimista.
Ajoimme Xiaomi Mi 6:ssa läpi tutut Geekbench 4- ja AnTuTu -suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi erityisen hyvin. Koska laitteen sisuksissa hyrrää Qualcommin Snapdragon 835 -tehopiiri, niin Mi 6 on suorituskyvyltään markkinoiden kärkeä. AnTuTu-testissä Xiaomi Mi 6 sai 181 423 pistettä, joka on loistava tulos. Puhelimen yleisessä suorituskyvyssä ei ollut testijakson aikana minkäänlaisia ongelmia, sillä kaikki raskaammatkin pelit tuntuivat toimivan sulavasti.
Kuten myös testaamassamme Honor 9:ssä, myös Xiaomi Mi 6:ssa on infrapunatunnistin, jota ainakin henkilökohtaisesti pidän älypuhelimissa loistavana lisänä. Infrapunatunnistimen ansiosta puhelinta voi käyttää esimerkiksi television jatkeena kaukosäätimen muodossa.
Teknisesti pohdittuna Xiaomi Mi 6:n suurin heikkous löytyy sen tukemista 4G-taajuusalueista. Monien muiden Xiaomin puhelimien tapaisesti Mi 6:ssa ei ole tukea Suomessa käytössä oleville 800 MHz:n ja 700 MHz:n taajuuksille. Suomessa puhelinta voi käyttää kuitenkin 1800 MHz:n, 2100 MHz:n ja 2600 MHz:n taajuuksilla. Periaatteessa 4G-yhteydet toimivat siis loistavasti kaupungeissa, mutta ongelmia saattaa tulla vastaan väljemmin asutetuilla alueilla.
Xiaomi Mi 6:n akunkestosta on huolehtimassa 3350 milliampeeritunnin kokoinen akku, joka tarjoaa monien muiden nykyisten älypuhelimien tapaan yhden päivän käyttöajan. Kovinkaan tarkasti akunkestoa ei päästy testaamaan lyhyehkön testijakson aikana, mutta yhtä päivää pidempään yhdellä latauksella kohtuullisella käytöllä ei kannata kuvitella selviävänsä.
Kamerat
Xiaomi Mi 6 on mielestäni erityisen vahvoilla kameransa osalta. Puhelimessa on Huawein puhelimien tapaisesti kaksoiskamera, mutta se rakentuu kuin OnePlus 5:n kaksoiskamera. Kamera koostuu siis yhdestä 12 megapikselin pääkäyttöön tarkoitetusta sensorista, joka on varusteltu optisella kuvanvakaimella (1,25 um, f/1.8) sekä zoomauksen tueksi tarkoitetusta 12 megapikselin sensorista (1,0 um, f/1.8). Xiaomi Mi 6:n kaksoiskameran hyötyihin voidaan luetella muun muassa bokeh-efekti sekä 2x häviötön zoomaus. Xiaomi tosin markkinoi puhelintaan 2x häviöttömällä zoomauksella, mutta todellisuudessa puhelin kykenee vain 1,93x häviöttömään zoomaukseen.
Puhelimen pääkameralla otetut kuvat ovat pitkälti todella hyviä ja kuvissa on värit kohdallaan. Erityisesti hyvässä valaistuksessa puhelimella otetut kuvat ovat loistavia. Myös hämärissä olosuhteissa Mi 6:n kaksoiskamera on kykeneväinen, sillä muutamien testien perusteella kuvista tuli hyviä, vaikka yksityiskohtia ei ollut havaittavissa yhtä paljoa kuin paremmassa valossa.
Videokuvausta Xiaomi Mi 6:lla on mahdollista taltioida 4K-tarkkuudella (30 fps), joka on jo yleistä lippulaivapuhelimilla. Videokuvan laatu on testien perusteella hyvä ja optinen kuvanvakain toimii loistavasti ilman ongelmia. Etukameran osalta Xiaomi tyytyy 8 megapikselin kameraan, jolla otetut kuvat ovat hyvässä valaistuksessa hyviä, mutta hämärässä on haastava saada hyviä kuvia. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Xiaomi Mi 6:n pääkameralla.
Ohjelmisto
Xiaomi Mi 6 -puhelimessa saadaan tyytyä hyvin raskaasti kustomoituun MIUI 8 -käyttöliittymään. Puhelimen käyttöjärjestelmänä toimii Android 7.1.1 Nougat, jonka päällä MIUI toimii. Itse käyttöliittymä toimii loistavasti ilman mitään ongelmia. Testilaitteessamme oli MIUI Global 8.2 -versio, jossa on mukana siis myös Googlen palvelut ja luonnollisesti Google Play -kauppa. Kyseisen käyttöjärjestelmäversion tietoruvakorjauksen taso oli 1. toukokuuta, eli varsin vanhahko. Normaalisti MIUI-käyttöliittymän kaltaisten raskaasti kustomoitujen versioiden päivitys on hankalampaa, jonka takia esimerkiksi Xiaomi ei todennäköisesti ”jaksa” päivittää puhelintaan aina uusimpaan tietoturvapäivitysversioon.
MIUI 8:n heikoimmaksi seikaksi voidaan pitää suomen kielen puuttumista. Xiaomi Mi 6 -puhelimessa saa tyytyä siis vain englannin kieleen tai muihin tarjolla oleviin kieliin, jonka takia käyttäminen voi olla haastavaa. Toki puhelimelle on myös epävirallisia käyttöjärjestelmäversioita, joissa on mukana myös suomen kieli, mutta testijakson aikana tyydyimme valmistajan viralliseen versioon.
Yhteenveto
Xiaomi Suomi myy Mi 6 -puhelinta omassa verkkokaupassaan normaalisti 599 euron hintaan. Kiinassa puhelin maksoi julkaisun aikoihin 2499 juania, eli noin 340 euroa. Suomeen saapuessa laitteen hinta on siis lähes tuplaantunut. Suomessa myytävällä hinnalla Xiaomi Mi 6 maksaa mielestäni hieman liikaa, mutta jos hinnan saisi painettua esimerkiksi Honor 9:n 499 euron tietämille, niin kyseessä voisi olla hyvin lähellä täydellisyyttä oleva puhelin.
Kaiken kaikkiaan Xiaomi Mi 6 on mielenkiintoinen uutuusälypuhelin, vaikka sitä ei olekaan tarkoitettu suomalaisille. Esimerkiksi puuttuvat 4G LTE -taajuusalueet ja suomen kielen puute ovat syitä miksi Mi 6 ei päädy monenkaan suomalaisen taskuun. Puhelimen parhaimpia puolia ovat muun muassa loistavat kamerat, tyylikäs muotoilu sekä erinomainen näyttö. Harmillista on kuitenkin, että Xiaomi on päättänyt luopua kuulokeliittimestä, josta ainakin itselleni olisi paljonkin hyötyä.
Yhteenveto
Hyvää
- Laadukas rakenne
- Kamerat tuottavat hyvää jälkeä
Huonoa
- Hinta Suomessa
- MIUI-käyttöliittymä (varauksin)
- Ei kuulokeliitintä