ArvostelutXiaomiYleinen

Testissä Xiaomi YI Dome -kamera – näppärä laite parantaa kodin turvallisuutta

En ole SuomiMobiilissa aikaisemmin julkaissut arvostelua kodin turvallisuuteen liittyvistä tuotteista, mutta nyt sellaiseen tuli mahdollisuus. Saimme Xiaomi Suomelta koeajoon Yi Dome -valvontakameran, joka on Xiaomin tytäryhtiö Yi Technologiesin käsialaa. Yi Dome on mielenkiintoinen valvontakamera, sillä siinä on valtavasti ominaisuuksia. Kamera kykenee esimerkiksi 360 asteen valvontaan, tunnistamaan liikkeen sekä kuvaamaan öisin.

Yi Dome -kamera on ollut aktiivisessa käytössä muutaman viikon kuvaten yötä päivää sille määrätyllä paikalla. Mielestäni kamera on varsin iloinen yllätys Xiaomin kaltaiselta yritykseltä, sillä kodin turvallisuuden tuotteet ovat jo syvästi integroituna älypuhelimiin. Myös Yi Dome -kameraa hallitaan parhaiten Android- tai iOS-puhelimilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ideana hyvä, mutta laite tarvitsee hieman hiomista

Ulkoisesti Yi Dome on valmistettu pelkästään muovista, minkä takia laite on suunniteltu vain sisäkäyttöön. Laite ei siis ole millään tavoin vedenkestävä, joten minkään nesteen lähellä sitä ei kannata pidellä. Mitoiltaan kamera on yllättävän pieni, korkeutta löytyy 110 millimetriä, leveimmiltään kameran halkaisija on 93 millimetriä. Painoksi valmistaja mainitsee 230 grammaa. Muotoilultaan kamera on varsin tyylikkään perinteinen. Se näyttää pieneltä pallolta, joka on kiinnitetty jalustaan. Kamerassa on yksi ilmoitusvalo, microSD-korttipaikka sekä reset-painike. Virtansa kamera saa perinteisestä microUSB-portista.

Kamera on suunniteltu käytettäväksi monella eri tavalla. Sen voi asettaa tavallisesti esimerkiksi pöydälle, mutta mukana tulee myös erillinen kiinnike, jolla kamera voidaan kiinnittää ruuvaamalla seinään tai kattoon. Itse asetin Yi Domen kattoon, josta saa parhaan mahdollisen kuvausasetelman, kun laajempi osa nähtävästä huoneesta on nähtävissä myös kameran kautta, jolloin voi valvoa epämääräistä toimintaa laajemmin.

Yi Dome on kykenee kuvaamaan siis 360-asteisesti liikkuvan kameran ansiosta. Motorisoitu kamera liikkuu vertikaalisesti ja horisontaalisti, jolloin on mahdollista nähdä suurin osa kameraa ympäröivästä tilasta. Vertikaalisesti kamera kääntyy 115 astetta ja horisontaalisesti 345 astetta, mutta kameran laajalla 112 asteen kulmalla ja pyörivän koneiston ansiosta on mahdollista nähdä 360 astetta. Vaikka Yi Dome on idealtaan ja toimivuudeltaan pääasiassa hyvä, silti joitain pientä hiomista siinä on vielä. Kamera esimerkiksi kääntyy erikoisesti ”kuvun alle”, jolloin kamerassa ei luonnollisesti näy mitään. Lisäksi parantamisen varaa olisi kameran kääntymiskoneistossa, sillä se pitää pientä ääntä, jonka huomaa erityisesti hyvin hiljaisessa tilassa. Suurta haittaa kääntymisestä kuuluvasta äänestä ei kuitenkaan ole, sillä sitä ei oikeasti kunnolla kuule, jollei varta vasten kiinnitä siihen huomiota.

Kuvanlaatu ja sovellus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kamera on suunniteltu tallentamaan 1080p -videota ja siinä se myös mielestäni onnistuu varsin hyvin. Videoita jälkikäteen tarkasteltaessa välillä jopa mietin pitääkö valvontakameran kuvan olla edes näin tarkkaa. Yi Dome ei ole suunniteltu ainoastaan kuvaamaan päivällä, vaan siinä on myös pimeässä kuvaamisen ominaisuus, joka toimii mielestäni todella hyvin. Pimeässä kuvanlaatu ei ole kuitenkaan kovin erikoinen vaan ennemminkin keskitasoa.

Yi Dome on myös varusteltu liikkeentunnistuksella. Jos kamera tunnistaa liikettä, se lähtee seuraamaan kohdetta. Lisäksi kamera toimii myös itkuhälyttimenä. Kamera ilmoittaa mobiilisovelluksen kautta, jos se tunnistaa itkua tai liikettä ja tallentaa lyhyen 6-10 sekunnin videon, joka on helppo katsoa sovelluksessa ilman Yi Cloudiin menoa.

Yksi erikoisuus Yi Domessa on kaksisuuntainen ääni. Katseltaessa kameran kuvaa reaaliajassa on mahdollista keskustella kameran välityksellä, sillä itse laitteessa on sisäänrakennettuna mikrofoni ja kaiutin. Kun sovelluksessa pitää mikrofonipainiketta pohjassa, niin puhelimen avustuksella saa äänen kuulumaan kamerasta. Koska kyseessä on langaton laite, niin ääni ja kuva tulevat noin sekunnin viiveellä, mikä on täysin normaalia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi heikkous Yi Home -sovelluksessa on ilmoitukset. Ilmoitukset tulevat hieman viiveellä, mutta se ei kuitenkaan ole varsinainen ongelma. Monesti ilmoitusta painamalla puhelin siirtyy Yi Home -sovellukseen, mutta ilmoituksen tietoja ei löydy mistään. Sovellus täytyy sulkea ja käynnistää uudelleen, minkä jälkeen ilmoituslistaa päivittämällä 6 tai 10 sekunnin videopätkä on katseltavissa. Tämä on ehkä yksittäinen heikkous koko kameran ekosysteemissä, jonka Xiaomi tulee toivottavasti korjaamaan tulevaisuudessa.

Yi Home -sovellus on kuitenkin varsin helppokäyttöinen, mutta pitää kuitenkin huomata, ettei sitä ole lokalisoitu ainakaan vielä suomen kielelle. Sovelluksessa on riittävästi erilaisia säätövaihtoehtoja, jotka takaavat varsin miellyttävän kokemuksen koko Yi Dome -kameralle. Alla on muutamia kuvakaappauksia sovelluksesta ja sen asetuksista.

YI Cloud

Yi Cloud on Yi-kameroille suunnattu pilvipalvelu, jonne on mahdollista tallentaa kameroiden videot reaaliajassa perinteisen microSD-kortin sijasta. Yi Cloud ei tule suoraan mukana kun kameran ostaa, vaan myös tämä on ostettava erikseen. Tarjolla on monia tilausvaihtoehtoja, joista voi valita omansa. Hinnat ovat 66–199 dollaria vuodessa, mutta myös kuukausimaksu on mahdollinen. Itse ostin Yi Dome -kameralle Yi Cloudin halvimman pilvitallennustilan, 3 kuukautta 20 dollarilla, mikä on riittänyt mainiosti. Ostamallani tilalla on mahdollista saada kaikki kameran tallentamat videot tallennetuksi pilveen 7 päivän ajaksi, minkä jälkeen ne katoavat. Mielestäni tämä on järkevä ratkaisu, koska en tee mitään kaikilla esimerkiksi 24 tunnin videoilla, jollei niissä tapahdu mitään.

Yi Cloudin videoita on mahdollista tarkastella Yi Home -mobiilisovelluksen kautta tai valinnaisesti vastaavan tietokonesovelluksen kautta. Mitään erillistä nettisivua, jonka kautta voisi katsella kameran videokuvaa selaimella, ei ainakaan toistaiseksi ole. Tämän puutteen koin testijakson aikana hieman haasteelliseksi, sillä videoiden katselu pieneltä puhelimen näytöltä oli toisinaan varsin haastavaa tai ainakin silloin kun jokin tietty kohta piti videolta löytää.

Yhteenveto

Yi Dome on mielenkiintoinen turvakamera, joka on osa Xiaomin suurempaa älykotivalikoimaa. Toistaiseksi Suomessa on myynnissä vain tämä yksi Xiaomin valvontakameraversio, mutta kyseessä on valikoiman kehittynein kamera. Itse tykästyin Yi Domessa monipuolisiin kuvaustiloihin, hälytysvaihtoehtoihin sekä erityisesti liikkeentunnistukseen. Myös pimeässä kuvausominaisuus oli vaikuttava ja toimi erinomaisesti. Mikään laite ei ole nykyaikana täydellinen ja Yi Domen kohdalla puutteet ovat erityisesti mobiilisovelluksessa, joka ei ole kovin nopea ja hälytykset tulevat hieman myöhässä.

Suomessa Yi Dome on myynnissä 99,90 euron hintaan. En osaa tarkkaan sanoa, onko laite hinta-laatusuhteeltaan kuinka hyvä, sillä en ole aikaisemmin testannut vastaavia tuotteita. Itse koen hinnan kuitenkin kohtuulliseksi verrattuna siihen mihin kaikkeen Yi Dome taipuu. Suomessa Yi Dome -valvontakameraa myy Verkkokauppa.com sekä Xiaomi Suomi omassa verkkokaupassaan.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut