XiaomiYleinen

Veikon Kone poisti Xiaomin tuotteet myynnistä – ”emme halua tukea Venäjän sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan”

Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun.

Veikon Kone on kertonut poistaneensa kiinalaisen Xiaomin tuotteet myynnistä sekä markkinoinnistaan. Päätöksen taustalla on Xiaomin yhteydet Venäjän tukemiseen Ukrainan sodassa.

Huhtikuussa Ukrainan korruptiontorjuntavirasto (National Agency on Corruption Prevention, NACP) nimitti kiinalaisen Xiaomin sodan kansainväliseksi sponsoriksi. Kyseessä oli ensimmäinen ja toistaiseksi ensimmäinen puhelinvalmistaja, joka on päätynyt listalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Listalle päätymisen syyksi on Ukrainassa sanottu, että Xiaomi on jatkanut toimintaansa Venäjällä sodan alkamisen jälkeen, jonka lisäksi yritys on jatkanut siitä huolimatta älypuhelimien myyntiä maassa. Xiaomin myynti on kasvanut viime aikoina merkittävästi Venäjällä, ja kiinalaisyritys on nyt suurin puhelinvalmistaja maassa.

”Kun venäläiset pommittivat rauhanomaisia ​​Ukrainan kaupunkeja, Xiaomi onnistui lisäämään toimituksia Venäjällä 39 prosentilla vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä edelliseen verrattuna”, kerrottiin Ukrainan korruptiontorjuntaviraston tiedotteessa huhtikuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilta-Sanomat on nyt lähtenyt kysymään suomalaisilta jälleenmyyjiltä, miksi Xiaomin myydyimmän puhelinmerkin, eli Xiaomin tuotteita myydään edelleen Suomessa. Useiden muiden tuotteiden kohdalla jälleenmyyjät ovat vetäneet tuotteita myynnistä, jos taustalla ollut yritys on jatkanut toimintaansa Venäjällä. Vastaavaa ei ole nähty puhelinmarkkinoilla.

Suomalaiset jälleenmyyjät ovat kertoneet toistaiseksi seuraavansa tilannetta ja seuraavansa EU:n asettamia pakotteita. Toistaiseksi pakotteita ei ole asetettu Xiaomille. Ainoastaan Veikon Kone on kertonut ryhtyneensä toimiin ja yllättyneensä kytköksestä Venäjään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Kyseinen kytkös yllätti meidät, ja emme halua tukea Venäjän sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan millään muotoa”, kertoi Veikon Koneen toimitusjohtaja Panu Vainio Ilta-Sanomille annetussa kommentissa.

Lisäksi Veikon Kone on tehnyt päätöksen poistaa Xiaomin tuotteet verkkokaupastaan sekä markkinoinnista.

”Teimme päätöksen, että poistamme Xiaomi-tuotteet Veikonkone.fi-verkkokaupasta ja markkinoinnistamme mahdollisuuksien mukaan – ja seuraamme tilanteen kehittymistä”, jatkoi Vainio.

Veikon Koneen verkkokaupasta löytyi artikkelin kirjoitushetkellä enää yksi Xiaomin tuote.

Toistaiseksi Xiaomi ei ole antanut Ilta-Sanomille minkäänlaista kommenttia asian tiimoilta.

Huhtikuussa Xiaomi antoi lausunnon, jonka mukaan kiinalaisyritys vastusti Ukrainan korruptioviraston syytöksiä ja kertoi noudattavansa kaikkia lakeja. Xiaomi myös kertoi uskovansa, että jokaisella kuluttajalla maailmassa on oikeus käyttää viestintävälineitä. Lisäksi yritys kiisti sotatoimien tukemisen, mutta ei kuitenkaan ottanut asiaan minkäänlaista kantaa.

”Xiaomi on kulutuselektroniikkayritys, joka tarjoaa tuotteita vain siviili- ja kaupalliseen käyttöön. Uskomme, että jokaisella kuluttajalla maailmassa on oikeus käyttää viestintävälineitä ja tietoa internetissä. Meillä on kuluttajaliiketoimintaa yli 100 maassa ja alueella, ja noudatamme kaikkia lakeja ja määräyksiä kaikilla lainkäyttöalueilla, joilla toimimme.

Vastustamme jyrkästi Ukrainan kansallisen korruptiontorjuntaviraston (NACP) syytöstä, jonka mukaan olemme ”kansainvälinen sodan sponsori”. Emme tue sotatoimia. Omaksumme täysin maailmanrauhan. Missiomme on antaa kaikille mahdollisuus nauttia paremmasta elämästä innovatiivisten teknologioiden avulla”, kerrottiin Xiaomin hutikuisessa lausunnossa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Hyvä, Veikko. Olenkin kohta muuttamassa, ja ymmärsin juuri, mistä saan kaiken tarvitsemani eettisesti oikein ja moraaliani tukien.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi