ViikkokysymysYleinen

Viikkokysymys: Kuinka usein hankit uuden puhelimen?

Samsungin puhelimia

Aikoinaan puhelimet olivat pitkäikäisempiä ja niitä ei tarvinnut päivittää vuosittain uusiin. Viime vuosina älypuhelimien kehitys on mennyt siihen suuntaan, että ne eivät kestä enää yhtä pitkään ja hajoavat selvästi helpommin.

Maailmanlaajuisesti vuoden 2020 aikana älypuhelimia myytiin lähes 1,4 miljardia älypuhelinta ja tänä vuonna ennuste on jopa 1,54 miljardia älypuhelinta. Kysyntä on suurta ja yksi tekijä on nykyisien älypuhelimien lyhyt elinkaari, sillä useista puhelimista päivitystuki loppuu edelleen 1-2 vuoden sisällä ja herkät komponentit hajoavat helposti korjauskelvottomiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka vuosien varrella älypuhelimien käyttöikä on ollut lyhyt, niin nykyään monet älypuhelinvalmistajat ovat heränneet tilanteeseen ja pyrkivät pidentämään älypuhelimien ikää. Muun muassa valmistajat ovat petranneet puhelimien päivitettävyyden kanssa, sillä nyt muutamat valmistajat tarjoavat jopa 3-5 vuoden mittaista päivitystukea. Päivitystuki mahdollistaa puhelimien käyttämisen pidempään, sillä laitteet saavat korjauksia tietoturvaan ja uudet ohjelmistot toimivat puhelimissa.

Toinen merkittävä askel ollaan ottamassa ensi vuonna, kun valmistajien odotetaan Applen johdolla tarjoavan käyttäjille mahdollisuuden aikaisempaa helpompaan korjattavuuteen. Tällä hetkellä on vain muutama valmistaja, jotka oikeasti panostavat ekologisuuteen, korjattavuuteen ja eettisyyteen puhelimissaan, mutta myös suuret valmistajat hakevat muutosta toimintaansa. Apple on ilmoittanut mahdollistavansa puhelimiensa korjaamisen itse kotoa käsin ostamalla varaosat suoraan Applelta. Helpompi korjattavuus saattaa siis jatkossa pidentää puhelimien käyttöikää selvästi.

Tällä kertaa viikkokysymyksessä tarkastellaan kuinka usein SuomiMobiilin lukijat vaihtavat puhelinta? Ostatko uuden puhelimen joka vuosi vai pidätkö puhelinta useiden vuosien ajan? Anna vastauksesi alapuolella olevassa kyselyssä ja halutessaan tarkemman perustelun voi antaa kommenttikentässä.

Tämä äänestys on päättynyt (2 years)

Kuinka usein hankit uuden puhelimen?

2-3 vuoden välein
35.71%
3-4 vuoden välein
23.57%
1-2 vuoden välein
15.71%
Yli 5 vuoden välein
10.71%
4-5 vuoden välein
7.86%
0-1 vuoden välein
6.43%
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. SMsung galaxy s7 on vieläkin kakkos puhelimena 5v vanha ja pelaa hyvin.ostin Samsung 20 5 g 2.v sitten meinaan pitää
    Sitä niin kauan kun kestää,ainakin niin kauan kun saa päivityksiä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Viikkokysymys