HuaweiYleinen

Vuotaneet dokumentit paljastivat: Huawei auttanut Pohjois-Koreaa rakentamaan 3G-verkkoa

Huawei logo

The Washington Post on uutisoinut vuotaneisiin dokumentteihin perustuen, että Huawei on rakentanut salassa Pohjois-Koreassa 3G-verkkoja. Huawei on ollut jo pitkään muun muassa Yhdysvaltojen tarkasteltavana ja nyt tuoreimmat tiedot yhdistävät teknologiajätin Pohjois-Korean kaupallisen 3G-verkon rakentamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuorein tieto on peräisin Huawein entisiltä työntekijöiltä sekä Huawein lähellä toimivilta tahoilta, jotka ovat halunneet pysyä nimettöminä. Huawei on kommentoinut asiaa, ettei yrityksellä ole yritystoimintaa Pohjois-Koreassa tällä hetkellä. Huawei kertoi olevansa täysin sitoutunut noudattamaan kaikkia lakeja niissä maissa ja alueilla, joissa yhtiö toimii.

Huawein ja Pohjois-Korean suhde on monimutkainen, mutta asiakirjojen mukaan Huawei on toiminut yhteistyössä Panda International Information Technologyn kanssa. Yhteistyökumppanin kautta Huawei on pystynyt lähettämään verkkotekniikoita ja laitteita Pohjois-Koreaan yli kahdeksan vuoden ajan.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö ei ole kommentoinut tietoja, vaikka Yhdysvallat on tutkinut väitettyjä yhteyksiä Huawein ja Pohjois-Korean välillä vuodesta 2016 lähtien. Huawein yhteydet erityisesti Kiinan hallitukseen ovat huolestuttanut Yhdysvaltojen lisäksi myös Euroopan turvallisuusviranomaisia ja tuorein raportti todennäköisesti lisää epäilyjä Huaweita kohtaan. Uusi raportti tuli Huaweille varmasti huonoon aikaan, kun Yhdysvallat ovat lieventäneet Huawein pakotteita sekä 5G-verkon laajempi käyttöönotto pitäisi alkaa pian. Tällä hetkellä länsimaiden keskuudessa pohditaan Huawein 5G-verkkojen kieltämistä kokonaan tai osittain.

Ennen vuotta 2008 Pohjois-Korea pyrki raportin mukaan löytämään kansainvälisiä yrityksiä, jotka ovat halukkaita rakentamaan 3G-verkkoa maahan. Tarkemmin raporttiin voi tutustua The Washington Postin sivuilta.

Lähde: The Washington Post

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei