HuaweiYleinen

Yhdysvallat iski jälleen Huaweita vastaan – estää nyt piiritoimitukset, valtava isku laitevalmistukselle

Yhdysvaltojen hallitus on presidentti Donald Trumpin johdolla ilmoittaneet tänään, että globaalisti toimivat piirivalmistajat eivät voi enää toimittaa puolijohteita kiinalaiselle Huaweille. Yhdysvaltojen kauppaministeriö ilmoitti muuttavansa vientisäännöksiään ja isku on kohdistettu Huaweita vastaan. Huawei ei pysty hankkimaan muutoksen jälkeen puolijohteita, jotka ovat tietyn yhdysvaltalaisen ohjelmiston tai tekniikan lopputuote.

Huawei on tällä hetkellä maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja ja muutos iskee juuri Yhdysvaltojen jo aikaisemmin kieltämään laitevalmistajaan. Muutos vaikuttaa myös taiwanilaiseen Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) -yritykseen, joka on merkittävä sirujen tuottaja Huawein HiSilicon-yksikölle. TSMC ilmoitti hiljattain rakentavansa Yhdysvaltoihin uuden 12 miljardin dollarin arvoisen piiritehtaan, mutta toistaiseksi yritys ei ole kommentoinut kieltoa Huaweita kohtaan millään tavalla. Huawei on ollut myös yksi TSMC:n merkittävimmistä asiakkaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei on yksi pelinappula Yhdysvaltojen sekä Kiinan jatkuvassa kauppasodassa ja nyt uusin muutos on osoitus jälleen Yhdysvaltojen kyvykkyydestä tehdä haittaa globaalisti toimiville kiinalaisyrityksille. Huawei tarvitsee puolijohteita älypuhelimiinsa ja verkkotuotteisiinsa.

Yhdysvallat on jo pitkään koittanut vakuuttaa liittolaisiaan olla hyödyntämättä Huawein verkkotuotteita seuraavan sukupolven 5G-verkoissa. Yhdysvallat ovat perustelleet kantaansa muun muassa sillä, että Kiina voisi käyttää laitteita vakoilutarkoituksiin. Huawei on kuitenkin kiistänyt asian moneen kertaan. Huawei on jatkanut Yhdysvaltojen ohjelmistojen ja tekniikan käyttöä puolijohteiden suunnittelussa huolimatta siitä, että yhtiö asetettiin mustalle listalle jo viime vuoden toukokuussa.

Uusien säännösten mukaan ulkomaisten yrityksien on hankittava Yhdysvalloilta lisenssi toimituksia varten Huaweille tai sen tytäryhtiöille, jos siruvalmistuksessa käytetään yhdysvaltalaisia sirunvalmistuslaitteita. Lisenssi on haettava Yhdysvaltain kauppaministeriöltä.

Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross on kertonut, että aikaisemmassa säännössä on ollut porsaanreikä, jonka kautta Huawei on pystynyt käyttävään yhdysvaltalaista tekniikkaa ulkomaisten valmistajien avulla ja nyt tavoitteena on korjata tämä porsaanreikä. Rossin mukaan Huawei on myös pyrkinyt heikentämään Yhdysvaltojen asettamia kansallista turvallisuutta koskevia rajoituksia.

Uuden säännöksen mukaan Huaweille sallitaan vielä tuotannossa olevien piirien toimittaminen 120 päivän ajan tästä päivästä lähtien. Piirien on kuitenkin pitänyt olla tuotannossa jo aikaisemmin tai viimeistään 15. toukokuuta 2020.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvallat on asettanut Huawein ja sen 114 tytäryhtiötä mustalle listalle, vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Lisäksi monet yhdysvaltalaiset yritykset ovat joutuneet hakemaan erityislisenssiä tehdäkseen kauppaa Huawein kanssa. Tällä hetkellä muun muassa Microsoft on voinut toimittaa Huaweille lisenssejä Windows-käyttöjärjestelmän osalta, mutta Huawei ei kuitenkaan voi tehdä yhteistyötä Googlen kanssa, jonka takia uutuuspuhelimissa ei ole Googlen palveluita. Nyt uusin isku piiritoimituksiin on myös valtava ja voi vaikuttaa suurestikin Huawein kuluttajalaitteiden valmistukseen sekä myös verkkolaitteisiin.

Lähde: Reuters.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei