HuaweiTeknologiaYleinen

Yhteisverkko tuo nopeat 4G-yhteydet Pohjois- ja Itä-Suomeen

Yhteisverkko Logo

Matkapuhelinoperaattorit DNA ja TeliaSonera ilmoittivat viime vuoden elokuussa yhteisestä verkkohankkeestaan Yhteisverkosta, jonka tavoitteena on nopeuttaa 4G-verkon laajenemista Pohjois- ja Itä-Suomessa. Yhteisverkon alueella asuu vain 15% Suomen väestöstä, mutta alue kattaa noin puolet Suomesta. Käytännössä Yhteisverkko siis yhdistää alueellaan DNA:n ja Soneran matkapuhelinverkot yhdeksi suureksi verkoksi, jolla saavutetaan mm. erillisiä verkkoja suuremmat tiedonsiirtonopeudet, entistä paremmat kuuluvuudet sekä huomattavat säästöt tukiasemien rakennuskustannuksissa.Yhteisverkon alue

Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen kertoo SuomiMobiilille verkon rakentamisen olevan aikataulussa ja ensimmäiset tukiasemat tullaan ottamaan käyttöön toukokuun alussa. Jokisen mukaan Yhteisverkon rakentaminen tulee painottumaan tämän vuoden puolella vahvasti Pohjois-Suomeen. Yhteisverkon käyttöönotosta ei pitäisi aiheutua matkapuhelinverkon käyttäjille suurempia ongelmia, mutta jokaisen vanhan tukiaseman laitteiston vaihtaminen uuteen vaatii muutaman tunnin mittaisen käyttökatkon. Yleensä puhelin saa signaalin toisesta tukiasemasta, vaikka yksi ei olisikaan toiminnassa. Kaikki Soneran ja DNA:n tukiasemat Yhteisverkon alueella on tarkoitus päivittää Huawein laitteistolla 4G LTE-tekniikkaan. Yhteisverkon on tarkoitus valmistua vuoden 2016 loppuun mennessä.

Yhteisverkon alue kulkee kuntien rajoilla. Jokaiseen Itä- ja Pohjois-Suomen kuntaan Yhteisverkko ei kuitenkaan rantaudu. Esimerkiksi Pohjois-Savossa sijaitseva Leppävirta jää Yhteisverkon ulkopuolelle, vaikka moni Leppävirran naapurikunta alueeseen kuuluukin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asiaa ei mielestäni tule tulkita niin, että Yhteisverkon omistajat eivät haluaisi panostaa Leppävirran verkkoihin, vaan asian voi ymmärtää myös juuri toisinpäin niin, että Yhteisverkon omistajat pitävät Leppävirtaa niin tärkeänä, että haluavat toteuttaa sinne toistaiseksi omat verkkonsa. Rajan on toisaalta aina oltava jossakin ja omistajien panostukset eivät tietenkään rajoitu pelkästään Yhteisverkkoon.

On kuitenkin ollut mukava huomata, että monet kunnat ovat pitäneet Yhteisverkkoa siten onnistuneena ajatuksena, että haluaisivat olla mieluummin siinä mukana, kuin sen ulkopuolella, vaikka toistaiseksi emme ole antaneet vielä mitään käytännön näyttöjä, kun taas Yhteisverkon omistajilla on varsin pitkä kokemus omien verkkojensa toteuttamisesta.

– Antti Jokinen, Suomen Yhteisverkko Oy

Uusi verkko – uudet nopeudet

Vaikka Yhteisverkko näkyy käyttäjille erityisesti parempana 4G-peittona, koskee se myös vanhempia 2G- ja 3G-tekniikoita. Eli jopa vanha Nokia 3310 toimii moitteetta jatkossakin Yhteisverkon alueella ja vieläpä entistä paremmalla kuuluvuudella. Vanhemmat puhelimet saattavat näyttää operaattorin nimenä Yhteisverkko, mutta tämä ei vaikuta laitteen tai liittymän toimintaan.

Yhteisverkossa 4G:n puolella käytetään uutta LTE-Advanced -tekniikkaa, joka taajama-alueilla mahdollistaa jopa 300Mbps:n nopeudet. Nopeus perustuu kahden eri taajuusalueen yhtäaikaiseen käyttämiseen, eli LTE-A:ta tukeva päätelaite voi käyttää sekä 1800Mhz, että 800Mhz -taajuuksia samanaikaisesti. Tekniikka kulkee nimellä Carrier Aggregation.

Taajamien ulkopuolellakaan ei jouduta tyytymään hitaisiin yhteyksiin, sillä yhdistetty 800Mhz-taajuusalue mahdollistaa jopa 150Mbps:n nopeudet, joka on noin puolet enemmän kuin nykyisissä erillisissä LTE800-verkoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uudet haasteet

Kysyimme Antti Jokiselta, mitä haasteita täysin uudenlaisen mobiiliverkon toteuttaminen Suomessa on tuottanut:

Haasteiden osalta ihmisille tulee yleensä ensimmäiseksi mieleen verkkojen toimivuuteen liittyviä teknisiä haasteista. Haasteellista on kuitenkin ollut myös yhtiön hallinnon järjestäminen, lukuisat sopimusneuvottelut, sekä viranomaisasiat. Hankkeessa on kuitenkin paljon potentiaalia mobiiliverkkojen kapasiteettitarpeen jatkaessa nopeaa kasvuaan. Joka päivä töihin tullessa voi siis olla varma, että olemme tekemässä jotakin mitä loppuasiakkaat tarvitsevat ja josta on heille hyötyä. Lisäksi teemme tämän Suomessa ensimmäistä kertaa ja kansainvälisestikin kyse on uusimman teknologian poikkeuksellisesta hyödyntämisestä. Haasteista huolimatta voin siis sanoa olevani projektista erittäin innostunut ja kiitollinen saadessani tehdä tätä työtä.

– Antti Jokinen, Suomen Yhteisverkko Oy

Jään innolla odottamaan Yhteisverkon laajenemista omalle paikkakunnalle ja uskon sen parantavan nykyisinkin toimivia yhteyksiä huomattavasti. Aiheesta lisää voit lukea mm. seuraavista lähteistä:
Yhteisverkko.fi
Kauppalehti Studio – Yhteisverkolla nopea 4G myös syrjäkylille
Savon Sanomat – 800 MHz -mobiiliverkko tulee Itä-Suomeen

Juttua voit kommentoida alla, aiheelliset kommentit ovat aina tervetulleita!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei