ArvostelutMicrosoftWindows 10Yleinen

Lumia 532 -testissä Microsoftin halpa-Lumia

Tällä kertaa testiini saapui Microsoftin yksi halvimmista Lumia –puhelimista. Nimittäin Lumia 532. Lumia 532 maksaa hieman alle 100 euroa, jonka takia puhelin on houkutteleva ensimmäiseksi älypuhelimeksi tai kakkospuhelimeksi.

Puhelimen suurimmat valtit löytyvät sen näytöstä ja sen ominaisuuksista. Puhelimessa on pienehkö 4 tuuman näyttö, mutta varmasti monelle täysin riittävä, jotka eivät halua lähteä mukaan suurien näyttöjen villitykseen. Toki puhelimen koko on varmasti sopiva ihmiselle, joilla on pieni käsi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen Lumia 532 valttikortti on sen laatutuntuma. Vaikka puhelin onkin vain noin sadan euron hintainen, niin Microsoft ei ole siltikään luopunut Lumioille tutuksi tulleesta jämäkkyydestä. Puhelimesta ei lähde minkään näköisiä natinoita, vaikka kuinka yrittäisi väännellä ja painella puhelinta.

Myyntipakkaus

Myyntipakkaus on entuudestaan tuttu jo muista Lumia –puhelimista, eikä sisällä juuri eroja muiden mallien myyntipakkauksiin. Pakkauksen sisältä löytyy tuttuun tapaan pikaohjeet ja laturi sekä itse laite akkuineen. Eli mitään ylimääräistä Microsoft ei ole laittanut pakettiin mukaan.

 Ulkoinen olemus

Lumia 532 on ulkomuodoiltaan hyvin paljon Nokia X –malliston kaltainen. Laitteen kuoret on Lumioista varsinkin tutuksi tullutta muovia. Yllättävää kyllä, että vaikka kyseessä onkin alle 100 euron puhelin sekä rakenteeltaan muovia, niin oikeastaan laitetta väännellessä ei suurempia natinoita kuulunut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lumian oikealta sivulta löytyy äänenvoimakkuus- ja virta näppäimet. Alareunasta löytyy USB-latausliitin ja yläreunasta löytyy tuttuun Lumia –tyyliin kuulokeliitin.

Jännäksi laitteen tekee se, että siinä käytetään fyysisiä navigointinappuloita, eikä myös Windows Phonen tukemia virtuaalisia navigointipainikkeita. Microsoftin toi virtuaalisen navigointipalkin tuen juuri halvempia Windows puhelimia silmällä pitäen. Mutta henkilökohtaisesti itse pidän fyysisistä painikkeista, jonka takia minulta tämä valinta saa kiitosta.

Puhelimen reunat on kerrostettu läpinäkyvällä muovilla, joka tuo mukanaan omanlaistansa erikoisuutta laitteelle. Tämä pieni kikka on tuttu jo monista aiemmista Nokia puhelimista. Läpinäkyvää kerrosta käytettiin muun muassa monissa Asha ja Nokia X –malliston puhelimissa. Lumia-mallistossa tämä on nyt ensimmäinen puhelin jossa saamme ihastella läpinäkyvää kerrosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

IMG_8754

Näyttö

Lumia 532 sisältää nykymittapuulla suhteellisen pienen 4 tuuman näytön, mutta toisaalta löytyy ihmisiä, jotka eivät tarvitse suurta näyttöä tai eivät halua suurta näyttöä, niin niille Lumia 532 on varmasti oiva valinta.

Näyttö on WVGA –tasoinen(800 x 480) mutta mielestäni resoluutio on täysin riittävä 4-tuumaiselle puhelimelle. Näytössä käytetään TrueColor –tekniikkaa, jonka ansiosta puhelin toistaa värejä loistavasti.

Lumia 532 ei sisällä tuttua Corning Gorilla Glass–lasia, joka on suuri menetys puhelimelle. En saanut kattavaa kuvaa testiaikana, kuinka hyvin puhelimen sisältämä lasi oikeasti kestää, sillä testausaika oli rajallinen. Positiiviseksi asiaksi näytössä ilmeni, että se hylkii suhteellisen hyvin sormenjälkiä ja muuta likaa. Lumia 532 menee tässä jopa monien isoveljiensä yläpuolelle, näihin kuuluu muun muassa Lumia 535 ja Lumia 630.

Tekniikka

Lumia 532 ei sisällä teknisesti mitään erikoista rautaa, vaan juuri sellaista, jolla voi jo loistavasti pyörittää Windows Phone –käyttöjärjestelmää. Laitteen sisällä hyrrää halvemmille puhelimille suunniteltu Neliytiminen 1200 MHz kellotettu Qualcommnin Snapdragon 200 –suoritin.

Sisäistä muistia Lumia 532 sisältää 8 gigatavua, mutta jos sisäinen muisti loppuu saa halutessaan lisää muistia muistikortilla, sillä laite tukee muistikortteja aina 128 gigatavuun asti. RAM-muistia puhelimessa on kohtuulliset 1 gigatavu.

 

Kamerat

WP_20150426_16_17_05_ProLumia 532 on kameroidensa kanssa suhteellisen hyvällä tasolla, sillä laitteeseen sisältyy takakamera niin kuin myös etukamera. Laadullisesti kamerat eivät ole kauhean hyvät, mutta hoitaa asiansa. Takakamera on suuruudeltaan 5 megapikseliä ja etukamera vaivaiset 0,3 megapikseliä.

Pääkameran ominaisuudet eivät päätä huimaa, sillä esimerkiksi kameralla ei voi zoomata, koska siinä on vain kiinteä tarkennus. Lumioista löytyy esiasennettuna Lumia Camera –ohjelmisto, joka tarjoaa monipuoliset kuvausominaisuudet.

 

Windows Phone

Puhelin sisältää vielä Windows Phone 8.1 Lumia Denim –version, mutta vielä tämän vuoden aikana Microsoft on luvannut päivittää puhelimen uusimpaan Windows 10 –versioon.

Windows Phone ei sisällä mitään erikoista ja olemmekin käyneet joidenkin arvostelujemme kohdalla tarkastikin läpi ominaisuuksia, joten tässä emme puutu enempää käyttöjärjestelmään.

Jos haluat kuulla lisää Windows 10:stä niin kannattaa käydä katsomassa meidän kattava katsaus Windows 10:n mobiiliversioon.

Yhteenveto

Lumia 532 on yksi halvimmista Windows Phone –laitteista markkinoilla tällä hetkellä. Kyseessä on siis noin 90 euron hintainen laite. Puhelin on juuri sellainen niin kuin useimmat muutkin saman hintaluokan puhelimet. Laitteen jämäkkä ulkoinen olemus sekä pienet ulkoiset seikat tekevät laitteesta arvokkaan tuntuisen.

Yksi Lumioiden tykätyimmistä ominaisuuksistakin on päässyt mukaan myös tähän halpa Lumiaan. Nimittäin lippulaivamalleista tutuksi tullut Glance Screen on nyt myös näinkin halvassa puhelimessa.

Microsoft toimitti puhelimen mukana testiin myös uudet Comfort –kuulokkeet, joista voit lukea lisää enemmän aiemmasta jutustamme.

Pisteet

7.1

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut