YhteisverkkoYleinen

Aikataulu julki: Tässä järjestyksessä 3G-verkko katoaa Itä- ja Pohjois-Suomesta vuonna 2024

Kuva: Yhteisverkko

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät vuoden 2024 aikana. 3G-verkon sulkeminen tapahtuu vaiheittain, alue kerrallaan. 3G-verkon alasajo vapauttaa vanhan tekniikan käytössä olleet taajuudet ja resurssit turvallisemmille ja energiatehokkaammille 4G- ja 5G-verkkoteknologioille, jotka tarjoavat asiakkaille paremman käyttökokemuksen.

”3G-verkossa siirretään enää vain prosentti kaikesta Yhteisverkossa liikkuvasta mobiilidatasta”, Suomen Yhteisverkon toimitusjohtaja Sami Siiki kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”3G-verkon alasajo on osa tietoverkkojen ja teknologioiden jatkuvaa muutosta, jossa vanhemmista yhteyksistä luovutaan ja korvataan uudemmilla. Uudemmat 4G- ja 5G-verkot vastaavat paremmin mobiiliyhteyksien käytön kasvuun sekä käyttötarpeiden vaatimuksiin niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Verkon sulkeminen myös vapauttaa taajuudet uudempien verkkojen käyttöön, mikä parantaa nopeasti 3G-sulkemisen jälkeen varsinkin 4G-verkon käyttökokemusta”, Siiki jatkaa.

Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on edennyt hyvin, ja 5G-verkko valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2024 loppuun mennessä. 2G-verkko puolestaan jatkaa käytössä toistaiseksi. Sen jatkoaikataulusta linjataan viranomaisten käynnissä olevassa välitarkastelussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Likimain kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 6–10 vuoden ikäisiä. Jos laitteessa näkyy 4G-ikoni, voi laitteen olettaa olevan 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös yleensä netistä laitteen mallinumeron perusteella”, Siiki mainitsee.

Käytännössä 3G-verkon sulkeminen vaikuttaa vain niihin laitteisiin ja palveluihin, jotka toimivat pelkästään 3G-verkossa. Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät 3G-verkon sulkeuduttua käyttämään 2G-verkkoa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti datansiirtonopeuden huomattavaa hidastumista. Se ei kuitenkaan hyvin vähän dataa siirtävien laitteiden, kuten riistakameroiden kohdalla ole välttämättä merkittävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, puhelut kuuluvat jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, puhelut siirtyvät 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen.

Suomen Yhteisverkon omistajayhtiöt DNA ja Telia ovat jo aiemmin tiedottaneet sulkevansa omat 3G-verkkonsa vuosien 2023–2024 aikana, ja verkkojen alasajo on jo alkanut yksittäisillä alueilla.

Alapuolella on listattuna Yhteisverkon antama aikataulu 3G-verkon sulkemisesta. Tarkemmasta aikatauluista on luvattu kertoa paremmin sulkemisaikojen lähestyessä.

Aikataulu: Näin Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät vuonna 2024

Aikaisintaan 1-3/2024

 • Kouvolan keskusta, Peltola ja Valkeala
 • Kausala ja Koria ympäröivine alueineen

Aikaisintaan 4-6/2024

 • Kymenlaakso
 • Etelä-Karjala
 • Etelä-Savo
 • Pohjois-Karjala
 • Pohjois-Savon eteläosat

Aikaisintaan 7-9/2024

 • Pohjois-Savon pohjoisosat
 • Kainuu
 • Pohjois-Pohjanmaa
 • Kemi-Tornio

Aikaisintaan 10-12/2024

 • Lappi pl. Kemi-Tornio

Lähde: Yhteisverkon tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Mitenkähän täällä sivukylillä, missä ei vielä 4g verkko toimi kunnolla ja joutuu vieläkin käyttämään 3g verkkoa. Elisa jo sulki 3g verkon, niin niiden liittymillä ei tee mitään, puhelutkin katkovat jatkuvasti ja nettiä ei voi käyttää. Telian verkko kuormittui tämän jälkeen ja mobiilinetti katkeaa 3-4 kertaa päivässä.

 2. On palattu parikyt vuotta taaksepäin , puhelut katkeilee ja kuuluvuus heikko netistä puhumattakaan , kerroin yhdelle operaattorille kuin heikoksi on mennyt hän sanoi että jos on vanhat laitteet no kolme viikkoa vanha onkai sitten vanha, metsätyötä tekevänä tiettömillä taipaleilla on avun saanti paikoin mahdotonta jos sattuu vaik onnettomuuksia … Harmi ettei tänäpvä saada toimivia tehtyä kun välillä ne jo toimikin …

Kommentoi

Lisää aiheesta:Yhteisverkko