HMDNokiaYleinen

Nyt käynnistyivät Nokia-puhelimien Android 13 -päivitykset – ladattavissa Nokia X10- ja Nokia X20 -puhelimille

Nokia X10

Suomalainen HMD Global on vihdoin aloittanut Android 13 -päivityksen jakelun ensimmäisille Nokia-puhelimille. Päivitystä on odotettu kuukausia, ja monet muut valmistajat ovat jo jakaneet Android 13 -versiota useille laitteilleen. Aluksi päivitys on saatavilla kahdelle puhelimelle.

Nokia X10 ja Nokia X20 ovat järjestyksessään ensimmäiset Android 13:n saavat puhelimet. Päivityksen jakelu on aloitettu Euroopassa ja myös Suomessa päivitys on ladattavissa. Kokoa päivityksellä on 2,33 gigatavun verran ja sen mukana toimitetaan Googlen 1. marraskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivityksen saatavuuden omalle puhelimelle voi tarkistaa menemällä: Asetukset > Järjestelmä > Järjestelmäpäivitys > Tarkista päivitykset.

HMD Global käyttää puhelimissaan puhdasta Android-kokemusta, joten päivityksen mukana saadaan monet Googlen suunnittelemat ominaisuudet. HMD Global on myös päivittänyt omia sovelluksiaan, sillä mukana saadaan uusittu kamerasovellus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Google on lähtenyt viemään eteenpäin Android 12 -versiosta tuttua Material You -muotokieltä. Aikaisemmin käyttöliittymän värit ja korostukset pohjautuivat taustakuvan värimaailmaan. Nyt Google on mahdollistanut myös Material You -muotokielen käyttämisen kolmannen osapuolen sovelluskuvakkeissa, jonka lisäksi mediasoitin muuttaa ulkoasuaan kuunnellun musiikin perusteella.

Yksi tärkeistä ominaisuuksista on myös tiettyjen kielien määrittäminen sovelluksille. Android 13 -päivityksen jälkeen sovellukset joutuvat myös erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Android 13 sisältää myös valtavasti optimointeja suurille näytöille sekä taittuvanäyttöisille laitteille. Esimerkiksi päivitetty tehtäväpalkki tablet-laitteilla mahdollistaa kaikkien sovelluksien näkemisen yhdellä silmäyksellä ja sen kautta voi helposti vetää ja pudottaa sovellus jaetun näytön tilaan. Tableteille Android 13 tuo mukanaan myös ominaisuuden, joka vähentää kämmenen tuottamia virhekosketuksia kynää käytettäessä. Tarkemmat tiedot Android 13 -päivityksestä löytyvät aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD