AppleiOSYleinen

Apple esitteli iOS 16 -käyttöjärjestelmän – uusittu lukitusnäyttö, parannuksia saneluun ja paljon muuta

Applen uusi iOS 16.

Apple on tänään esitellyt kehittäjille suunnatussa WWDC 2022 -tapahtumassa iOS 16 -käyttöjärjestelmäversion, joka tulee saataville myöhemmin tänä vuonna tuetuille iPhone-puhelimille. Apple on panostanut erityisesti uusien kustomointiominaisuuksien tarjoamiseen, mutta iOS 16 tuo mukanaan myös paljon muita uudistuksia.

iOS 16 -versiossa on tehty toistaiseksi suurin muutos lukitusnäyttöön, sillä se on laitettu lähes kokonaisuudessaan uusiksi. Kyseessä on aikaisempaa kustomoitavampi lukitusnäyttö, jolla iOS 16 -versiosta pystyy tekemään aikaisempaa persoonallisemman. Käyttäjät voivat nyt vaihtaa fontteja, taustoja, kellon ja päivämäärän värejä tai lisätä widgettejä. Lisäksi lukitusnäytöltä voidaan aikaisempaa paremmin ohjata sovelluksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lukitusnäyttöön saadaan myös uudenlainen syvyysvaikutelma, sillä kuvan tietyt kohteet voidaan tuoda paremmin esille. iOS 16 tukee lisäksi useita lukitusnäyttöjä aikaisemman yhden sijasta. Lisäksi tarjolla on uusia Applen luomia lukitusnäyttöjä. Sää näyttää nykyisen sään lukitusnäytöllä ja esimerkiksi tähtitiede näyttää maapallon. Lukitusnäytöllä nyt ilmoitukset tulevat alareunasta, kun uusia ilmoituksia tulee.

Uutena ominaisuutena on myös Live-aktiviteetit-ilmoitukset, joiden avulla pystytään tarjoamaan lukitusnäytöllä automaattisesti päivittyviä ilmoituksia. Applen mukaan tämä on loistava ominaisuus esimerkiksi urheilutapahtumien tai Uber-ajelujen yhteydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Applen jo aikaisemmin julkaisema Focus-ominaisuus saa nyt myös päivityksiä. Se laajentuu osaksi lukitusnäyttöä, sillä kuvat ja widgetit voi liittää osaksi Focus-toimintoa. Focus pystyy suodattamaan välilehtiryhmiä Safarissa, keskusteluja viestisovelluksessa ja tapahtumia kalenterissa.

iOS 16 tarjoaa lisäksi muutoksia viestisovelluksen. Apple mahdollistaa nyt esimerkiksi viestien editoimisen lähettämisen jälkeen ja viestin pystyy myös kumoamaan lähettämisen jälkeen. Viestisovelluksessa pystyy nyt myös reagoimaan emojeilla. SharePlay-toiminto on myös tulossa osaksi viestisovellusta, sillä iOS 16 -versiosta lähtien käyttäjät voivat jakaa aikaisempaa helpommin sisältöä kavereiden kesken ja katsella esimerkiksi elokuvia samaan aikaan.

Apple on parantanut iOS 16 -versiossa myös sanelutoimintoa, sillä nyt tarjolla on sanelun ja kirjoittamisen yhdistelmä. Tekstiä sanellessa näppäimistö pysyy käytettävissä, jonka ansiosta käyttäjät voivat kirjoittaa tekstejä puheella ja näppäimistöllä selvästi helpommin. Lisäksi sanelu osaa nyt automaattisesti lisätä välimerkit teksteihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Live Text saa myös pienen päivityksen, sillä se toimii nyt myös videoissa. Käyttäjät voivat keskeyttää videon ja kopioida tekstiä siitä. Lisäksi tarjolla on live-käännökset kääntäjä-sovelluksessa. Yksi uutuuksista on myös mahdollisuus irrottaa kohteita kuvista ja pudottaa ne muihin sovelluksiin.

Apple on tehnyt myös muutoksia lompakko-sovellukseen. Yhdysvalloissa sovellukseen on tulossa tuki elektroniselle ajokortille ja Applen jo aikaisemmin mainostama Tap to Pay -toiminto on tulossa saataville pian Yhdysvalloissa. Apple on myös luonut uuden tavan maksaa ostoksia uudella Apple Pay Later -toiminnolla. Sen avulla ostoksen maksu voidaan jakaa neljään osaan ja maksaa se osissa ilman ylimääräisiä maksuja.

Muita uudistuksia iOS 16 -version kanssa ovat uusi Apple Maps -sovellus 11 uuteen maahan, kuten Ranskaan, Sveitsiin ja Uuteen-Seelantiin. Kartta tukee jatkossa myös ennakkoon suunniteltuja reittejä, joissa on jopa 15 erillistä pysäkkiä. Apple tarjoaa myös urheilufaneille uutta informaatiota suoraan Apple News+ -palvelussa. Parannuksia on tehty myös lasten tilien hallintaan ja iCloudin jaettuun galleriaan.

iOS 16 tarjoaa parannuksia myös yksityisyyteen. Uudella Safety Check -ominaisuudella pystytään turvaamaan käyttäjien henkilökohtaista turvallisuutta. Esimerkiksi väkivaltaisissa suhteissa sijainnin ja salasanojen jakaminen voi vaikuttaa turvallisuuteen. Käyttäjät voivat nopeasti tarkistaa ja nollata pääsyn järjestelmiin Emergency Reset -painikkeella. Se lopettaa sijainnin jakamisen ja nollaa järjestelmä tietosuojaluvat kaikilla sovelluksilla. Se myös kirjautuu ulos iCloudista muilla laitteilla sekä rajoittaa viestit ja FaceTimen vain käytössä olevaan laitteeseen.

Apple on kertonut, että iOS 16 on saatavilla Apple Developer Program -ohjelman jäsenille tästä päivästä lähtien. Yleinen beetatestaus käynnistyy heinäkuussa. Lisäksi iOS 16 tulee saataville virallisena versiona syksyllä 2022 ilmaiseksi kaikille tuetuille iPhone-puhelimille. Applen mukaan iOS 16 tukee puhelimia aina iPhone 8 -mallista ylöspäin.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple