AppleYleinen

Apple esitteli täysin uudet Vision Pro -virtuaalilasinsa yhdistämään digitaalisen ja fyysisen maailman – myyntiin ensi vuonna 3499 dollarin hintaan

Apple Vision Pro

Apple on esitellyt uudet Vision Pro -virtuaalilasinsa, joita kutsutaan paremmin nimellä ”tilatietokone”. Applen ensimmäisiä virtuaalilaseja on odotettu kuin kuuta nousevaa jo vuosia, ja vihdoin Apple-fanien odotukset on palkittu. Varsinaista myynnin aloitusta saadaan odottaa ensi vuoteen ja hintalappu on myös korkea.

Vision Pro -lasien kerrotaan tarjoavan näyttöjärjestelmän, joka sisältää 23 miljoonaa pikseliä kahden mikro-OLED-näytön ansiosta. Näyttöjen luvataan tarjoavan ”uskomattoman terävyyden ja selkeyden” kustomoitujen linssien ansiosta. Näyttöjen pitäisi tarjota myös laaja värivalikoima ja suuri dynaaminen alue. Lisäksi käyttäjät, jotka tarvitset näönkorjausta tarjolla on Zeissin optiset sisäosat, jotka pitävät huolen tarkkuudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Applen mukaan virtuaalilaseissa on M2-piiri mukautettuna kaksiytimisenä versiona. Lisäksi apuna on uusi R1-piiri, joka käsittelee 12 kameran, viiden anturin ja kuuden mikrofonin tuottamaa sisältöä tehokkaasti. R1-piirin luvataan lähettävän kuvat näytölle 12 millisekunnissa, joka on Applen mukaan 8 kertaa nopeampaa kuin silmänräpäytys.

Akunkeston osalta Vision Prosta löytyy virtaa kahdeksi tunniksi kannettavan akun avulla. Tai vaihtoehtoisesti laseja voidaan käyttää myös jatkuvasti kytkettynä virtalähteeseen. Vision Pro on saanut tuen myös uudelle Optic ID -tunnistautumiselle, joka lukee käyttäjän verkkokalvon.

Apple esitteli myös uutta visionOS -käyttöjärjestelmää, joka on optimoitu virtuaalilaseille. Sitä voidaan ohjata silmillä, käsillä ja äänellä ilman mitään fyysisiä ohjaimia. Sovelluksia voi selata silmillä, valita kohteita napauttamalla sormia ja pyyhkäisemällä rannetta voidaan vierittää. Sanelussa käytetään ääntä. Uusi käyttöjärjestelmä tarjoaa myös uudistetun App Store -sovelluskaupan, jossa on monet iPhone- ja iPad-sovellukset heti saatavilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttöjärjestelmässä on uusi 3D-käyttöliittymä, jossa sovellukset voivat olla rinnakkain missä mittakaavassa tahansa. Tuettuna on myös Magic Keyboard sekä Magic Trackpad, jotka parantavat työskentelykokemusta Vision Pro -lasien kanssa. Vision Pro voi muuttaa minkä tahansa tilan elokuvateatteriksi näyttöjen ansiosta. Tuettuna on myös yli 100 Apple Arcade -peliä.

Virtuaalilasit tukevat FaceTime-puheluiden soittamista ja osallistujat näkyvät luonnollisen kokoisissa ruuduissa ja tuettuna on lisäksi tilaäänikokemus. Puheluiden aikana muille osallistujille näytetään käyttäjästä virtuaaliversio, joka on luotu tekoälyn avulla. Se muun muassa osaa eläytyä käyttäjän kasvojen ja käsien liikkeiden perusteella.

EyeSight on mielenkiintoinen ja erikoinen ominaisuus. Se näyttää käyttäjän silmät laseista läpi, joka näyttää lasien olevan läpinäkyvät. Laseissa on todellisuudessa kaartuva OLED-näyttö, joka tekee laitteesta läpinäkyvän näköisen. Laitteen etuosan sensoreita käyttämällä voidaan luoda kasvoista tarkka mallinnus, joka mahdollistaa kasvojen näkymisen videopuheluissa ja laitteen etuosassa. Lisäksi EyeSight pystyy näyttämään ulkopuolisille, jos lasien käyttäjä käyttää sovelluksia tai hänen ei ole mahdollista nähdä toista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vision Pro -lasit ovat rakenteeltaan melko puhtaat virtuaalilasit. Laitteen lasi yhdistyy tyylikkäästi alumiinirunkoon ja kaareutuu kasvojen ympärille. Modulaarisen rakenteen avulla lasit saadaan räätälöityä käyttäjän päähän. Light Seal on valmistettu pehmeästä tekstiilistä useissa eri muodoissa ja koossa, ja se joustaa kasvojen mukaiseksi. Joustavat olkaimet varmistavat, että ääni pysyy lähellä korvia. Päänauha on kiinnitetty yksinkertaisella mekanismilla, joka mahdollistaa helpon vaihtamisen toiseen kokoon tai toiseen tyyliin.

Applen mukaan Vision Pro tulee saataville Yhdysvalloissa vuoden 2024 alussa 3499 dollarin suositushinnalla. Myöhemmin ensi vuonna sen on määrä ilmestyä tarjolle laajemmin.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple