AppleiOSYleinen

Apple julkaisi iOS 14 -päivityksen – mukana laajemmin muokattava kotinäkymä ja sovellusvalikko

Apple iOS 14

Apple on julkaissut WWDC20-kehittäjätapahtumassa uuden iOS 14 -päivityksen, joka tarjoaa erityisesti uusia kustomointimahdollisuuksia kotinäkymään sekä tarjoaa vihdoin myös Android-puhelimista tutun sovellusnäkymän.

iOS 14 -päivityksen jälkeen kotinäkymässä on mahdollista hyödyntää monipuolisemmin widgettejä. Applen mukaan uudet widgetit tarjoavat nyt käyttäjälle oikea-aikaista tietoa yhdellä silmäyksellä ja niitä voidaan kiinnittää eri kokoisina mihin tahansa aloitusnäytön sivulle.

Apple on lisännyt myös sovellusvalikon, joka löytyy aloitusnäytön sivujen lopusta, joka järjestää kaikki sovellukset automaattisesti yhdeksi yksinkertaiseksi ja helposti navigoitavaksi näkymäksi. Käyttäjät pystyvät nyt siis valitsemaan kuinka monta sivua aloitusnäytöllä on sovelluksia ja tämän jälkeen sovellukset piilotetaan sovellusvalikon taakse, jota Apple kutsuu nimellä ”App Library”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden päivityksen mukana tulee myös uusi kompakti näkymä FaceTime-, puhelu- ja Siri -sovelluksiin, jolloin puhelinta voidaan käyttää, vaikka saapuvan puhelun ilmoitus tulisikin näytölle. Kuva kuvassa -ominaisuuden avulla iPhone-puhelimien käyttäjät voivat nyt katsoa videoita tai soittaa FaceTime-puhelun toista sovellusta samaan aikaan käytettäessä.

iOS 14 tuo mukanaan myös App Clip -pienoissovellukset, joiden avulla erillistä sovellusta ei enää välttämättä puhelimeen tarvitse ladata. App Clip -pienoissovelluksien avulla käyttäjät voivat esimerkiksi vuokrata sähköpotkulautoja tai tilata ruokaa ilman varsinaisen sovelluksen lataamista. App Clip -pienoissovellus voidaan aktivoida esimerkiksi linkin tai NFC-tagin kautta, jolloin esimerkiksi sähköpotkulauta voidaan vuokrata helposti käyttämällä Apple Pay -maksualustaa.

Uudessa päivityksessä on uudistettu hieman myös puhelimen keskeistä sovellusta, eli viestit-sovellusta. Uudessa viestit-sovelluksessa voi päivityksen jälkeen kiinnittää keskusteluja esille, jotta ne ovat helpommin löydettävissä myöhemmin. Lisäksi ryhmäkeskusteluja voidaan erotella muista ryhmäkuvalla. iMessage-keskusteluihin Apple on tuonut myös @merkinnät, jolloin viesti voidaan kohdistaa vain tietylle henkilölle. Viestit-sovellus saa myös uusia Memoji-vaihtoehtoja, jotka ovat entistä monipuolisempia ja niissä on ylimääräisiä kampauksia, päähineitä, kasvoja sekä paljon muuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple on tuonut uudistuksia myös kartat-sovellukseen, jonka kerrotaan olevan nyt helpompi kuin koskaan aikaisemmin. Karttoihin on tulossa paremmat reittiohjeet muun muassa pyöräilyyn valikoiduissa suurissa kaupungeissa. Kartat osaavat nyt kertoa esimerkiksi reitin korkeusvaihtelut, kadun ruuhkaisuuden sekä sen, onko reitin varrella portaita. Karttoihin tulee myös parannuksia sähköajoneuvoille, sillä nyt kartat pystyvät suunnittelemaan reitit latauspysäkkien ja laturityyppien mukaan.

iOS 14 -päivityksessä on otettu huomioon myös parannettu yksityisyys, sillä nyt kaikkien sovelluksien on pyydettävä lupa ennen kuin pystyvät seuraamaan käyttäjän liikkeitä. Apple on lisännyt näytölle esimerkiksi ilmoitusvalon aina kun jokin sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia, jonka ansiosta käyttäjä huomaa heti, jos jokin sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia ilman lupaa.

Apple on tuonut iOS 14 -päivitykseen myös paljon muita uusia ominaisuuksia. Muun muassa Kääntäjä-sovellus pystyy kääntämään tekstiä ja puhetta 11 kielellä, joihin ei kuitenkaan lukeudu suomi. Siri on saanut laajemmat ominaisuudet ja se auttaa nyt käyttäjää löytämään vastauksia laajemmin ja sen kautta voidaan lähettää nyt ääniviestejä. Car Keys on yksi uusimmista ominaisuuksista, joka toteutetaan yhdessä autovalmistajien kanssa. Uusien autojen ovet voidaan avata NFC:n avulla joko iPhonella tai Apple Watchilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Safari-selain tarjoaa nyt yksityisyysraportteja, joiden avulla käyttävät voivat helposti nähdä laajemmin sivustojen keräämiä tietoja. Lisäksi selaimessa on nyt sisäänrakennettu käännösominaisuus koko verkkosivulle. Terveys-sovellus on uusittu ja nyt se pystyy tarjoamaan unenseurantatietoja. Sää-sovellukseen Apple on tuonut widget-tuen sekä ilmoituksille, joissa kerrotaan ajantasaista tietoa suurien säätapahtumien suhteen. Lisäksi sääsovellus osaa näyttää minuutti minuutilta sade-ennusteen Yhdysvalloissa.

Applen uusi iOS 14 -päivitys on tullut jo ladattavaksi kehittäjille, mutta avoin beetaversio on saatavilla iOS-käyttäjille laajemmin heinäkuusta alkaen. iOS 14 on tulossa laajemmin saataville syksyllä kaikille puhelimille aina iPhone 6s -mallista eteenpäin.

Lähde: Applen lehdistötiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple