AppleYleinen

Apple julkaisi iPhone 12- ja iPhone 12 mini -puhelimet – 5G-yhteydet, kompakti rakenne ja uusi A14 Bionic -piiri

Apple on julkaissut tänään ensimmäiset 5G-yhteyksillä varustellut iPhone-puhelimensa, jotka ovat iPhone 12 sekä iPhone 12 mini. Molemmat puhelimet ovat teknisesti hyvin samanlaisia, mutta suurin eroavaisuus löytyy näytön koosta. Puhelimet ovat siis jälleen huippuluokan laitteita, mutta hieman karsituimmilla ominaisuuksilla kuin iPhone 12 Pro- ja iPhone 12 Pro Max.

Uusissa iPhone 12 -puhelimissa on täysin uusittu alumiinikehys, joka on nyt aikaisempaa kulmikkaampi sekä tuo mieleen vanhemmat iPhone-puhelimet. Puhelimissa on keraaminen pinnoite, jonka kerrotaan kestävän hyvin muun muassa tippumisia. iPhone 12 -puhelimet ovat rakenteeltaan myös kokonaisuudessaan IP68-sertifioidut, joten ne kestävät upotuksen veteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 12 on varusteltuna 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, kun taasen iPhone 12 mini tarjoaa selvästi pienemmän 5,4 tuuman OLED-näyttöpaneelin. Näyttöjä kutsutaan nimellä Super Retina XDR. iPhone 12 -mallin näytön tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä, joka tarkoittaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 12 minin näytön tarkkuus on 2340 x 1080 pikseliä, joka takaa 476 pikseliä tuumaa kohden. Näytöt tukevat HDR-toistoa ja jopa 1200 nitin maksimikirkkautta.

Molempien puhelimien näyttöjen yläreunassa on myös vanhemmista iPhone-puhelimista tuttu leveä lovitoteutus, johon on laitettu etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä Face ID -kasvojentunnistustekniikat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple hyödyntää puhelimissa uutta A14 Bionic -järjestelmäpiiriä, joka on ensimmäinen älypuhelimille suunnattu 5 nm prosessilla valmistettu järjestelmäpiiri. Applen mukaan uutuusjärjestelmäpiiri on jopa 50 prosenttia tehokkaampi kuin vastaavat huippupiirit Android-älypuhelimissa. Järjestelmäpiirin yhteydessä olevan grafiikkaprosessorin Apple kertoo olevan myös parempi kuin missään muussa puhelimessa.

Koska kyseessä ovat Applen ensimmäiset 5G-puhelimet, niin yhteyksiä kerrotaan olevan testattu jopa 100 eri operaattorin verkoissa yli 30 maassa. iPhone 12 -puhelimet tulevat myyntiin 64, 128 ja 256 gigatavun muistiversioissa, mutta RAM-muistin määrää Apple ei tuttuun tyylinsäkään ilmoittanut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameroiden osalta iPhone 12 ja iPhone 12 mini ovat identtiset, sillä takaosassa on kaksoiskamera. Pääkamerana toimii 12 megapikselin sensori, jossa on f/1.6-aukko. Toinen kameroista on myös 12 megapikselin tasoinen ja nyt kyseessä on ultralaajakulmakamera. Applen mukaan erityisesti hämäräkuvausta on parannettu ja myöskin kuvien yksityiskohdat ja dynaaminen alue pitäisi Applen mukaan olla parantunut. Videokuvauksen osalta kamerassa on tuki myös 4K 60 fps -kuvaukselle. Etukameran tarkkuudeksi on ilmoitettu myös 12 megapikseliä.

iPhone 12 -puhelimien langatonta latausta Apple on myös parantanut, sillä nyt käyttöön on otettu uusi MagSafe-tekniikka, jossa on siis sisäänrakennetut magneetit, jotka pitävät puhelimen yhdistettynä vahvemmin tuettuihin MagSafe-lisätarvikkeisiin. Tämä tarkoittaa, että kuoret, laturit ja muut lisälaitteet yhdistyvät puhelimeen kiinni magneettien avulla.

Apple ei ilmoittanut akkujen kokoa, mutta iPhone 12 -puhelimelle luvataan jopa 17 tuntia videontoistoa, kun taasen iPhone 12 minille vastaava lukema on 15 tuntia. Molemmissa on tuki 15 watin langattomalle MagSafe-lataukselle, 7,5 watin langattomalle Qi-lataukselle sekä 20 watin pikalataustuki langallisesti.

Käyttöjärjestelmänä on luonnollisesti uusin iOS 14. Molemmat uudet iPhone 12 -puhelimet tulevat saataville viidessä värissä, jotka ovat musta, valkoinen, sininen, punainen sekä vihreä. Hintaa iPhone 12 -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 929 euroa ja vastaavasti iPhone 12 mini maksaa 829 euroa.

iPhone 12 -mallin ennakkomyynti alkaa 16. lokakuuta ja toimitukset alkavat 23. lokakuuta. iPhone 12 mini -puhelinta joudutaan odottamaan pidempään, sillä ennakkomyynti alkaa 6. marraskuuta ja toimitukset alkavat 13. marraskuuta.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple