AppleYleinen

Apple julkisti iPhone 15- ja iPhone 15 Plus -puhelimet – Perusmallit saavat nyt Dynamic Islandin, USB-C-liittimen ja parempaa suorituskykyä

Apple iPhone 15

Apple on julkistanut tänään parempien iPhone 15 Pro -mallien rinnalla myös iPhone 15- ja iPhone 15 Plus -puhelimet. Apple on tällä kertaa tuonut perusmalleihin enemmän ominaisuuksia, joita on nähty viime vuoden pro-malleissa.

iPhone 15 -puhelimissa luotetaan tuttuun ulkoiseen muotoiluun, jota on hieman päivitetty. Alumiinikehys on nyt hieman pyöristetympi, mutta lasipinnat ovat edelleen tasaiset. Apple on toteuttanut rakenteesta tuttuun tapaan IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävän, joten iPhone 15- ja iPhone 15 Plus -puhelimet voidaan upottaa kokonaan veteen. Puhelimista on viisi väriversiota, jotka ovat vihreä, musta, pinkki, vaaleansininen sekä keltainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi iPhone 15 on varusteltuna 6,1 tuuman OLED-näyttöpaneelilla, kun taasen iPhone 15 Plus tarjoaa selvästi suuremman 6,7 tuuman OLED-näyttöpaneelin. iPhone 15-mallin näytön tarkkuus on 2532 x 1170 pikseliä, joka tarkoittaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 15 Plussan näytön tarkkuus on 2778 x 1284 pikseliä, joka takaa 458 pikseliä tuumaa kohden. Näytöt tukevat HDR-toistoa ja jopa 2000 nitin maksimikirkkautta. Näytöissä on edelleen 60 hertsin virkistystaajuus.

Suurin uudistus nähdään näytön yläreunassa, jossa ei ole enää tuttua lovea. Tällä kertaa mukana on Pro-malleista aikaisemmin tutuksi tullut Dynamic Island -saareke, joka on leveä reikä näytössä. Mukaan on saatu kuitenkin tutut tekniikat, kuten etukamera sekä Face ID -sensorit. Dynamic Island tukee tuttuja interaktiivisia toimintoja, jotka tuovat ohjelmistollisesti lisäsisältöä sovelluksille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista on vastaamassa viime vuoden A16 Bionic -järjestelmäpiiri, joten Apple jatkaa perusmallien kanssa vuoden vanhojen järjestelmäpiirien käyttämistä. A16 Bionic koostuu kuudesta ytimestä, mutta nyt mukana on 5-ytiminen grafiikkaprosessori. Applen mukaan järjestelmäpiiri tarjoaa selvästi paremman suorituskyvyn kuin edeltäjämalli. Tuettuna uutuuspiirissä on luonnollisestikin 5G, joka takaa nopeat lähetys- ja latausnopeudet.

Myös uudet Applen puhelimet tukevat satelliitteja samalla tavalla kuin viime vuoden mallit. Satelliittiyhteydet mahdollistavat puhelimien käyttämisen myös paikoissa, joissa maanpäällistä verkkoa ei ole saatavilla. Satelliittiverkkoja voidaan käyttää erillisessä hätätilapalvelussa, jossa voidaan lähettää esimerkiksi viestejä. Apple on saanut mukaan myös toisen sukupolven ultrawide-band-piirin, joka on aikaisempaa tehokkaampi sekä tarkempi.

Apple on tällä kertaa tuonut iPhone 15 -puhelimet myyntiin neljässä muistiversiossa. Tarjolla on suuri 1 teratavun muistiversio, jonka rinnalla on valittavissa myös muistiversiot, jotka ovat 128, 256 ja 512 gigatavua. Apple ei tuttuun tyyliinsä ole ilmoittanut RAM-muistien määrää, mutta se on todennäköisesti 6 gigatavua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Akkujen kokoa Apple ei ole suoraan paljastanut, mutta akunkeston pitäisi olla aikaisempaa puhelimia hieman parempi. Akun lataus onnistuu molemmissa iPhone 15 -uutuuspuhelimissa MagSafe-tekniikan avulla 15 watin teholla tai Qi-standardilla 7,5 watin teholla. Tuettuna on langallinen lataus 20 watin teholla. Suurin uudistus nähdään liitännässä, sillä Apple on luopunut Lightning-liittimestä ja vaihtanut ensimmäistä kertaa USB-C-liittimeen.

Kamerat ovat saaneet päivitystä, sillä nyt Apple on tuonut perusmalleihinkin 48 megapikselin tasoiset pääkamerat. Kameroissa on optinen kuvanvakautus sekä f/1.6-aukolla varusteltu linssi. Apple lupaa parannusta erityisesti hämäräkuvaukseen, mutta tarkempi sensori mahdollistaa myös paremmat zoomaustoiminnot tarjoten 2-kertaisen häviämättömän zoomauksen.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Ultralaajakulmakamera on sama kuin aikaisemmin ja siinä on myös automaattitarkennus. Apple on laittanut etuosaan 12 megapikselin TrueDepth-etukameran, jossa on f/1.9-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on myös kertaa automaattitarkennus.

Apple on varustellut uutuuspuhelimet nyt myös ensimmäistä kertaa uusimmalla iOS 17 -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä on Applen puhelimille suunnatun ohjelmiston merkittävin päivitys, joka tulee saataville myös Applen vanhemmille puhelimille. Ios 17 -version tarjoamiin uudistuksiin voi käydä tutustumassa aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Hintaa iPhone 15 -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 989 euroa ja vastaavasti iPhone 15 Plus maksaa 1139 euroa. Apple kertoi iPhone 14 -mallien ennakkomyynnin alkavan perjantaina 15. syyskuuta. iPhone 14 -puhelimien toimitukset alkavat 22. syyskuuta.

  • iPhone 15, 128 Gt = 989 euroa
  • iPhone 15, 256 Gt = 1119 euroa
  • iPhone 15, 512 Gt = 1369 euroa
  • iPhone 15 Plus, 128 Gt = 1139 euroa
  • iPhone 15 Plus, 256 Gt = 1269 euroa
  • iPhone 15 Plus, 512 Gt = 1519 euroa

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple