AppleiOSYleinen

Applen uusien iOS 17-, iPadOS 17- ja watchOS 10 -käyttöjärjestelmien jakelu käynnistyy 18. syyskuuta – Nämä ovat päivityksien kohokohdat!

iOS 17

Apple julkisti jo keväällä uudet ohjelmistoversionsa puhelimille, tableteille sekä kelloille. Vielä tuolloin ohjelmistot tarjottiin ennakkoon kehittäjille, mutta nyt Apple on saanut viilattua kaiken valmiiksi virallista julkaisua varten. Apple on kertonut uusien ohjelmistoversioden olevan kaikkien saatavilla aivan pian.

Applen mukaan iOS 17-, iPadOS 17- ja watchOS 10 -päivitykset tulevat kaikkien saataville vakaana versiona 18. syyskuuta lähtien.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iOS 17

Ios 17 tuo mukanaan paljon päivityksiä iPhone-puhelimiin ja Apple on panostanut tällä kertaa perussovelluksien parantamiseen, uusiin ominaisuuksiin sekä kaivattuihin optimointeihin. Apple vie kokemusta parempaan päin lähtien muun muassa Puhelin-, FaceTime- ja Viestit-sovelluksista.

Puhelin-sovellus on saamassa tuen personoiduille kontaktijulisteille, jotka mahdollistavat yhteystietojen personoinnin kuvilla tai Memojilla. Julisteita voi myös kustomoida kuvien ohella eri väreillä ja fonteilla. Apple tuo ominaisuuden tarjolle myös kolmannen osapuolen sovelluksille, jotka tukevat puhelutoimintoja. Puhelin-sovellus saa myös tuen Live VoiceMail-toiminnolle, joka pystyy luomaan ääniviestistä tekstiversion näytölle näkyville.

FaceTime tulee saamaan kaivatun ominaisuuden, sillä iOS 17 -versiosta lähtien käyttäjät voivat jättää videoviestin, jos vastaanottaja ei ehdi vastaamaan puheluun. Viestit-sovellukseen Apple tuo parannuksia hakutoimintoon ja mukana on parannetut filtterit. Ryhmäviestien keskustelu saa nyt myös painikkeen, josta päästään helposti siirtymään ensimmäiseen viestiin, jota ei ole nähnyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Check-in

Apple kertoi tarjoavansa myös ääniviesteihin tekstityksen, joten ääniversiota ei välttämättä tarvitse kuunnella. Apple kertoi uudesta Check-in-toiminnosta Viestit-sovellukseen. Sen avulla käyttäjä voi ilmoittaa esimerkiksi perheenjäsenelle tai ystävälle, että on päässyt määränpäähän turvallisesti.

Kun käyttäjä tekee sisäänkirjautumisen määränpäässä, hänen ystävänsä tai perheenjäsenensä saa automaattisesti ilmoituksen, kun käyttäjä saapuu. Jos matka ei edisty kohti määränpäätä, valitulle yhteyshenkilölle jaetaan väliaikaisesti hyödyllisiä tietoja, kuten laitteen sijainti, akun varaustaso ja verkkopalvelun tila.

Apple on myös parantanut tarrojen kokemusta. Viestit-sovelluksen plus-painikkeesta saa esille tarrat-valikon. Applen mukaan kaikista emojeista voi tehdä tarroja ja vetää viesteihin. Ios 17- versiosta lähtien voi tehdä live-tarran live-kuvista, ja tarroihin pääsee käsiksi kolmannen osapuolen sovelluksissa.

Ios 17 tuo parannuksia myös AirDrop-kokemukseen, joka helpottaa tietojen jakamista nyt entistä enemmän. Nyt pystyy jakamaan NameDropilla esimerkiksi yhteystietoja toisille ja se toimii iPhoneilla ja Apple Watchilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näppäimistöön iOS 17 tuo myös isoja muutoksia. Automaattinen korjaus on päivitetty ja siinä on mukana uusi tekoälyoptimointi, joka tekee toiminnasta aikaisempaa varmemman. Applen mukaan toiminto on kyvykkäämpi ja se jopa ennustaa seuraavia sanoja tai lauseita käytön perusteella.

Applen mukaan iOS 17 tuo mukanaan myös uusia kokemuksia, joista yksi on Journal-sovellus. Sen luvataan tekevän helpoksi päiväkirjan tekemisen tekoälyn kanssa. Se voi lisätä reissujen kohokohtia, kuten kuvia, sijainteja sekä paljon muuta suoran päiväkirjaan.

Toinen merkittäväksi nostettu uudistus on nimeltään StandBy. Latauksessa ollessa esimerkiksi yöllä puhelin näyttää kellonajan, herätyksen, päivämäärän sekä sään. Lisäksi se on helppo optimoida oman mielen mukaiseksi. Mukana on myös erilaisia widgettejä, joilla voi saada esille enemmän sisältöä. Sen luvataan näyttävän myös aina ajankohtaiset tiedot, jonka lisäksi mukana on tuki Sirille.

Siristä puheen ollen Apple on tehnyt sen aktivoimiseen muutoksia. Aikaisemman ”Hey Siri” -komennon sijasta iOS 17 -versiosta lähtien Sirin aktivointi onnistuu myös yksinkertaisesti sanomalla ”Siri”. Apple kertoi lisäksi mahdollisuudesta ladata offline-karttoja tietyistä alueista, jonka lisäksi Kuvat-sovellus on saamassa People album -toimintoon mahdollisuuden tunnistaa esimerkiksi koiran ja muita lemmikkieläimiä.

iPadOS 17

IpadOS 17 on myös nyt virallisesti tulossa ja sen luvataan vievän iPad-kokemusta eteenpäin. Apple tuo tableteille päivityksen myötä tuen paremmille widgeteille sekä kustomoitavalle lukitusnäytölle. Widgetit näyttävät aloitusnäytöllä tietoja yhdellä silmäyksellä, mutta nyt ne ovat myös interaktiivisia ja niiden kautta voi tehdä suoraan erilaisia toimintoja.

Lukitusnäyttö saa iPhonesta tutut personointitoiminnot. Lukitusnäyttöön on mahdollista iPadOS 17 -versiosta lähtien lisätä erilaisia widgettejä. Lisäksi lukitusnäyttö tukee Live Activities -toimintoa, joka näyttää reaaliaikaista tietoa esimerkiksi urheilupelien tuloksista tai lennoista. Lukitusnäyttö tukee myös jatkossa useita eri ajastimia, jotka ovat esillä yhdellä kerralla.

Ipad-tableteille on tulossa myös optimoitu Terveys-sovellus, joka toimii nyt paremmin suuremmilla näytöillä. Jatkossa omat terveystiedot ovat esillä kellon ja puhelimen lisäksi myös tabletilla.

Tuottavuuden osalta Apple on tehnyt merkittäviä uudistuksia PDF-tiedostojen käsittelyyn. IpadOS 17 -versiosta lähtien tunnistetaan tiedostojen täytettävät kohdat, joten PDF-tiedostot voi täyttää helposti ilman ylimääräisiä sovelluksia. Notes-sovellus on myös integroitu paremmin PDF-tiedostojen kanssa, ja se mahdollistaa kynällä muistiinpanojen tekemisen suoraan tiedostoon.

Apple lupaa parannuksia myös reaaliaikaiseen yhteistyöhön monien eri käyttäjien välillä. IpadOS 17:n kerrotaan tarjoavan paljon muita parannuksia esimerkiksi ulkoisien näyttöjen toiminnan kanssa.

watchOS 10

Apple tuo uudistuksia myös älykelloille watchOS 10 -päivityksen muodossa. Apple on uudistanut muun muassa käyttöliittymän muotoilua sekä navigointia. Applen mukaan sovellukset tarjoavat enemmän tietoa yhdellä silmäyksellä, joka antaa käyttäjälle paremman kokemuksen.

Applen omat sovellukset kuten Sää, Osakkeet, Koti, Kartat, Viestit ja Maailmankello käyttävät nyt enemmän Apple Watchin näyttöä hyödykseen. Kellotaulut tukevat nyt myös widgettejä ja uusi widgettien näkymä saadaan helposti auki pyöräyttämällä kruunupainiketta. Widgetit vaihtuvat ajan kanssa hyödyntäen tekoälyä.

WatchOS 10 pitää sisällään myös kaksi uutta kellotaulua, jotka ovat Palette ja Snoopy. Palette-kellotaulun kerrotaan kuvaavan aikaa useissa eri väreissä käyttämällä kolmea erillistä päällekkäistä kerrosta, ja ajan muuttuessa myös näytön värit muuttuvat. Snoopy-kellotaulussa kerrotaan heräävän eloon rakastettu Tenavat-sarjakuva. Kellotaulussa komeilevat sarjakuvan hahmot, jotka ovat vuorovaikutuksessa ja leikkivät kellon osoittimien kanssa, reagoivat alueen sääolosuhteisiin ja aktivoituvat, kun käyttäjä treenaa.

Apple on tehnyt parannuksia myös pyöräilijöitä ajatellen. Kun pyöräilyharjoittelu aloitetaan älykellossa, se näkyy automaattisesti live-aktiviteetteina iPhonessa. Apple Watch voi jatkossa muodostaa automaattisesti yhteyden Bluetooth-yhteensopiviin pyöräilyvarusteisiin, kuten tehomittareihin, nopeusantureihin ja poljinnopeussensoreihin.

Vaellusta ajatellen on myös pieniä parannuksia. Mukana on myös muita uudistuksia, kuten panostuksia mielenterveyden ylläpitämiseen sekä mittauksia näön terveyteen. Apple kertoo watchOS 10:n tuovan mukanaan tuen myös iPhonesta tutuille ominaisuuksille, joita ovat NameDrop sekä offline-kartat.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple