AppleYleinen

Tässä ovat iPhone 15 Pro ja iPhone 15 Pro Max – Titaanirunko, jopa 5x optinen zoomaus sekä USB-C

Apple iPhone 15 Pro

Apple on julkistanut iPhone 15 -perusmallien rinnalla tänään myös uudet iPhonet 15 Pro- ja iPhone 15 Pro Max -puhelimet. Molemmat uutuudet tarjoavat jonkin verran uutta, mutta uusimmat kamerainnovaatiot löytyvät vain iPhone 15 Pro Maxista.

Iphone 15 Pro -puhelimien valmistusmateriaaleihin on saatu tällä kertaa merkittäviä uudistuksia. Apple on vaihtanut tutun ruostumattoman teräksen nyt titaaniin, joka on hieman vielä kestävämpää ja kevyempää materiaalia. Kehykseen on tuotu myös pieni pyöristys. Puhelimissa on edelleen lasipinnat edessä sekä takana. Rakenteen kerrotaan olevan IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä. Värejä on neljä kappaletta jotka ovat Black Titanium, White Titanium, Blue Titanium ja Natural Titanium.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttö iPhone 15 Prossa on kooltaan 6,1 tuumaa ja iPhone 15 Pro Maxissa vastaavasti 6,7 tuumaa. Molempien laitteiden näytöt perustuvat OLED-tekniikkaan, joka on tutut edeltäjämalleista. iPhone 15 Pron näytön tarkkuus on 2556 x 1179 pikseliä, joka takaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 15 Pro Maxissa näytön tarkkuus on 2796 x 1290 pikseliä, joka tarkoittaa 460 pikseliä tuumaa kohden. iPhone 15 Pro -puhelimien näytöt tukevat HDR-toistoa, 2000 nitin maksimikirkkautta sekä värinäkosketusta.

Molempien puhelimien näytöt tukevat myös edeltäjistä tuttua ProMotion-tekniikkaa, joka mahdollistaa jopa 120 hertsin virkistystaajuuden. Applen mukaan iPhone 15 Pro -puhelimien näytöt tukevat dynaamista virkistystaajuuden vaihtamista, eli virkistystaajuus vaihtelee 1-120 hertsin välillä sisällön mukaisesti. Näytössä jatketaan myös Dynamic Island -toteutusta, joka on pillerimäinen reikä yläosassa. Sen avulla pystytään tarjoamaan interaktiivisia toimintoja eri sovelluksissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista on vastaamassa Applen uusin 3 nanometrin A17 Pro -järjestelmäpiiri, joka on nyt yksinoikeudella vain pro-malleissa. Tehokkain ja uusin A17 Pro koostuu kuudesta ytimestä, mutta mukana on 6-ytiminen grafiikkaprosessori. Applen mukaan järjestelmäpiiri tarjoaa selvästi nopeamman suorituskyvyn sekä on parempi kuin kilpailijoilla Tuettuna uutuuspiirissä on luonnollisestikin 5G, joka takaa nopeat lähetys- ja latausnopeudet. Puhelimiin on saatu tuki satelliittiyhteydelle hätätilanteissa.

Apple on tuonut iPhone 15 Pro -puhelimet myyntiin neljässä muistiversiossa. Tarjolla on  1 teratavun versio sekä 256 ja 512 gigatavun versiot. Apple ei tuttuun tyyliinsä ole ilmoittanut RAM-muistien määrää, mutta se on todennäköisesti 6 gigatavua.

Akkuja Apple on suurentanut myös hieman. Suurin uudistus nähdään liittimessä, sillä Applen ikoninen Lightning on saanut väistyä USB-C-liittimen tieltä. Tuettuna on USB 3 -standardi, joka mahdollistaa jopa 10 Gbps:n siirtonopeudet. Lataus onnistuu molemmissa uutuuspuhelimissa MagSafe-tekniikan avulla 15 watin teholla tai Qi-standardilla 7,5 watin teholla. Tuettuna on myös langallinen lataus 20 watin teholla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kameroiden osalta uutuudet eroavat toisistaan hieman. Molemmat puhelimet tarjoilevat edelleen tutun 48 megapikselin tasoisen pääkamera, jossa on f/1.78-aukko sekä 2,44 mikronin pikselikoko. Myös ultralaajakulmakamerat ovat pysyneet ennallaan, sillä kyseessä on 12 megapikselin sensori f/2.2-aukolla. Apple on laittanut iPhone 15 Prohon 12 megapikselin telekameran f/2.8-aukolla, joka kykenee 3-kertaiseen zoomaukseen.

Telekameran kanssa on otettu uudenlainen lähestymistapa iPhone 15 Pro Maxissa. Kyseessä on 12 megapikselin periskooppikamera, joka kykenee peräiti 5-kertaiseen optiseen zoomaukseen 120 mm polttovälillä. Vastaavaa ei ole koskaan Applen laitteissa nähty. Kyseessä on myös suurin erottava tekijä iPhone 15 Pron ja iPhone 15 Pro Maxin välillä.

Kameroissa on myös sensorin vakautus, joka nähtiin jo viime vuoden malleissa. Takaosan kamerat kruunaavat vielä aikaisemmiltakin vuosilta tuttu LiDAR-anturi, joka tarjoaa lisätoimintoja erityisesti lisätyn todellisuuden mittauksissa. Takaosassa myös salamavalo, joka avustaa kuvaamista heikommassa valaistuksessa. Apple on laittanut iPhone 15 Pro -mallien etuosaan 12 megapikselin tasoisen selfiekameran, jossa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi.

Apple on saanut uutuuspuhelimiin nyt ensimmäistä kertaa myös uuden Toiminto-painikkeen, joka korvaa aikaisemman ilmoituskytkimen. Uusi painike ajaa edelleen saman asian, mutta sitä pystyy myös kustomoimaan hieman laajemmin.

Apple on varustellut uutuuspuhelimet nyt myös ensimmäistä kertaa uusimmalla iOS 17 -käyttöjärjestelmällä. Kyseessä on Applen puhelimille suunnatun ohjelmiston merkittävin päivitys, joka tulee saataville myös Applen vanhemmille puhelimille. Ios 17 -version tarjoamiin uudistuksiin voi käydä tutustumassa aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Hintaa iPhone 15 Pro -puhelimella on Suomessa edullisimmillaan 1349 euroa ja vastaavasti iPhone 15 Pro Max maksaa 1499 euroa. Apple kertoi iPhone 15 Pro -mallien ennakkomyynnin alkavan perjantaina 15. syyskuuta ja toimitukset alkavat 22. syyskuuta.

  • iPhone 15 Pro, 128 Gt = 1249 euroa
  • iPhone 15 Pro, 256 Gt = 1379 euroa
  • iPhone 15 Pro, 512 Gt = 1639 euroa
  • iPhone 15 Pro, 1 Tt = 1879 euroa
  • iPhone 15 Pro Max, 256 Gt = 1499 euroa
  • iPhone 15 Pro Max, 512 Gt = 1749 euroa
  • iPhone 15 Pro Max, 1 Tt = 1999 euroa

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Miksi täältä on poistettu kommentit? Kommentoin aiemmin, että iPhone 15:ssä ei ole periskooppikameraa, ei missään mallissa

  2. Eikä siinä 120 mm objektiivissa ole optista zoomia. Se on kiinteä polttovälinen. Se 5x tarkoittaa vain sitä, että polttoväli on viisinkertainen siihen 24 mm objektiiviin nähden

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple