AppleiOSYleinen

Apple kertoi käyttöjärjestelmiään koskevista lisätoimistaan Euroopassa

Apple toi aiemmin tällä viikolla ladattavaksi iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäpäivityksen, jossa on tehty useita muutoksia Euroopan alueelle uuden DSA-lain velvoittamana. Applen iOSille on ensi kertaa mahdollista tuota kolmansien osapuolten sovelluskauppoja sekä käyttäjä voi valita esimerkiksi oletusselaimensa. 

Nyt Apple on julkaissut DMA:n vaatimustenmukaisuusraportin, jossa yhtiö kertoo seuraavista toimistaan, jotta toiminta voi jatkua Euroopan markkinoilla. Pähkinänkuoressa Applen on avattava reilusti omia tuttuja käytäntöjään niin sanottuna portinvartija yhtiönä.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmansien osapuolten sovelluskauppojen osalta Apple kertoo vaativansa muun muassa varmuuskopiointia ja sovellusten palauttamisen mahdollisuutta varmuuskopioiden kautta. Apple myös haluaa, että sovelluskaupat antavat käyttäjille ilmoituksia tulleista sovelluspäivityksistä, jotta sovellukset pysyvät paremmin ajan tasalla tärkeiden tietoturvapäivitysten takia. 

Täysin vapaasti Apple ei edelleenkään sovelluskauppojen anna toimia, vaan Apple on kehittänyt järjestelmän, jonka mukaan kehittäjien on lähetettävä Applelle sovelluksia tarkastettavaksi esimerkiksi nimen, sovelluksen kuvauksen ja ikäluokitusten osalta. Käyttäjät saavat sovelluskauppoja asentaessaan asetuksiin avautuvan valikon, josta voivat tarkastella yllä mainittuja Applelle lähetettyjä tietoja, joita Apple tässä vaiheessa tarjoaa käyttäjälle nähtäväksi. Taustalla on varmastikin tietoturvakysymykset, joista Apple on tarkka. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple kertoo, että sovelluskaupan poistaminen tulee keskeyttämään kaikki sovelluspäivitykset ja poistaa kaikki tiedot laitteesta. 

Selainten osalta Apple otti iOS 17.4 -päivityksen myötä käyttöön oletusselainvalikon, joka tarjoaa käyttäjälle ensimmäisen kerran Safarin avatessaan mahdollisuuden valita oletusselaimen useista eri vaihtoehdoista. Loppuvuoteen 2024 mennessä Apple kertoo tuovansa käyttäjille Euroopassa mahdollisuuden poistaa Safari-selaimen kokonaan puhelimistaan.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple on avannut selainmoottori rajapinnat, jotka mahdollistavat kehittäjien käyttää omia tunnettuja selainmoottoreitaan, kun tähän asti esimerkiksi Googlen on tarvinnut Chromelle käyttää Applen omaa WebKit-selainmoottoria. 

Apple on antanut joillekin muutoksille tarkempia ajankohtia. Esimerkiksi kevällä 2025 iOSille tulee enemmän oletussovellusmahdollisuuksia. Selainten lisäksi ainakin sähköpostisovelluksen voi valita itse eikä oletussovelluksena tarvitse käyttää Apple Mail -sovellusta. Loppuvuodesta 2024 tai alkuvuodesta 2025 Apple aikoo helpottaa selaintietojen siirtämistä eri selainten välillä. 

Maaliskuuhun 2025 mennessä käyttäjille annetaan mahdollisuus muuttaa oletusnavigointisovellusta.  

Sovelluskehittäjien ei jatkossa ole myöskään pakko tarjota kirjaudu sisään Applella -kirjautumisvaihtoehtoa, joka on tähän asti löytynyt lähes kaikista sovelluksista, joihin on tarvinnut luoda tili. 

Maksunpalveluntarjoajat (PSP) tuovat kehittäjille mahdollisuden irtautua Apple Payn käytöstä sovelluksien sisäisiä ostoja varten. Käyttäjät voidaan jatkossa ohjata sovellusten toimesta esimerkiksi omille verkkosivuilleen suorittamaan ostoja sovellusten sisällä. 

Lähde: Apple 

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple