AppleYleinen

Apple saattaa olla pakotettu avaamaan käyttöjärjestelmänsä kolmansille osapuolille – tätä se voisi käytännössä tarkoittaa

Apple on tunnetu tiukoista rajoituksistaan ympäri ekosysteeminsä. Käyttäjä ei helpolla voi asentaa puhelimeensa kolmannen osapuolen ohjelmia, vaan Apple pakottaa käyttäjiä käyttämään yhtiön omaa App Store -palvelua, josta sovelluksia ja pelejä voi ladata. Asiaan voi olla tulossa muutos, sillä eilen 1. marraskuuta tuli voimaan Euroopan unionin uudet säädökset, jotka voivat pakottaa Applen antamaan käyttäjille pääsyn myös kolmannen osapuolen sovelluskauppoihin.

Tämän myötä myös niinsanottu ”sideload”, eli sovellusten lataaminen App Storen ulkopuolelta tulisi mahdolliseksi iPhone-puhelimilla sekä iPad-tableteilla. Nykyisellään esimerkiksi Android-sovelluksia on helppo asentaa Play Storen ulkopuolisista palveluista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Digitaalisia markkinoita koskevan lain (Digital Markets Act, DMA) nojalla Euroopan unionin uusia sääntöjä sovellettaisiin teknologiajätteihin, jotka täyttävät asetetut ”portinvartija” kriteerit. Kriteerien myötä tällaiset yhtiöt pakotetaan avaavan eri palvelunsa ja alustansa muille yrityksille ja kehittäjille. Applen ollessa maailma suurimpiin yrityksiin lukeutuva yritys, voidaan olettaa, että DMA:n sääntöjen nojalla Apple laskettaisiin yhdeksi portinvartijayritykseksi.

DMA-säännöt voivat pakottaa Applen tekemään merkittäviä muutoksia App Storen, viestien, FaceTimen ja Sirin toimintatapoihin Euroopassa. Apple voitaisiin pakottaa esimerkiksi yllä mainittuun kolmansien osapuolien sovelluskauppojen sallimiseen. Kehittäjät voisivat sääntöjen mukaan saada mahdollisuuden toimia tiiviisti yhteen Applen omien palvelujen kanssa sekä heille voitaisiin sallia valtuudet mainostaa tarjouksiaan App Storen ulkopuolella sekä käyttämään kolmansien osapuolien maksujärjestelmiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi DMA:n tuoreimmista lisäyksistä sääntöihin on vaatimus, jonka mukaan viesti-, ääni- ja videopuhelupalvelut on saatava yhteensopiviksi. Yhteensopimussääntöjen mukaan esimerkiksi Whatsappin ja Messengerin kaltaiset Meta-sovellukset voisivat pyytää Applelta yhteensopivuutta iMessage-kehityksen kanssa ja Applen olisi pakko niitä Euroopassa noudattaa.

Ensikerran Euroopan unioni ehdotti DMA:ta joulukuussa 2020, jonka jälkeen Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyivät sen maaliskuussa 2022. Seuraavaksi laki siirtyy kuuden kuukauden mittaiseen täytäntöönpanovaiheeseen, jonka jälkeen sitä aletaan soveltaa 2. toukokuuta 2023. Tämän jälkeen mahdollisten näiden niin sanottujen portinvartija yritysten on ilmoitettava komissiolle kahden kuukauden kuluessa tai viimeistään 3. heinäkuuta 2023 mennessä keskeiset alustapalvelunsa, jos yritys täyttää DMA-säännöissä vahvistetut kynnysarvot.

Lähde: MacRumors

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple