AppleYleinen

Apple toi USB 3 -nopeudet iPhone 15 Pro -puhelimiin – Muutokseen on kuitenkin koira haudattuna

Applen uusissa iPhone 15 -sarjan puhelimissa otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön USB-C-liitin vanhan Lightning-liittimen sijasta. Vaikka USB-C on itsessään jo parannus, niin Apple on lähtenyt pelleilemään USB-versioiden kanssa, jotta yhtiö voisi myydä lisätarvikkeita erikseen.

Uusissa edullisemmissa iPhone 15- ja iPhone 15 Plus -puhelimissa käytetään ikivanhaa USB 2.0 -protokollaa, joka julkaistiin jo vuonna 2000. Kyseessä on siis 23 vuotta vanha tekniikka. Kalliimmissa iPhone 15 Pro- ja iPhone 15 Pro Max -puhelimissa on tuki kuitenkin USB 3.1 -protokollalle, joka tarjoaa 20 kertaa nopeamman tiedonsiirron. USB 3.1 on esitelty vuonna 2013, eli kymmenen vuotta sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

USB 3.1 mahdollistaa uutuuspuhelimissa muun muassa 10 gigabittiä sekunnissa siirtonopeuden, joka on selvä parannus USB 2 -version 480 megabittiä sekunnissa tiedonsiirtonopeuteen. Tuttuun Applen tyyliin kaikkeen on täytynyt olla koira haudattuna, jotta yhtiö voisi myydä lisälaitteita erikseen.

Vaikka uusista iPhone 15 Pro -puhelimista joutuu pulittamaan paljon, niin puhelimien mukana ei toimiteta USB 3 -protokollaa tukevaa USB-C-kaapelia. Jos haluaa käyttää nopeampia tiedonsiirtonopeuksia, niin silloin on ostettava erillinen kaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple tarjoaa valikoimassaan tällä hetkellä Thunderbolt 4 -kaapelia USB-C-liittimellä, joka maksaa 1 metrin pituisena 79 euroa. 1,8 metrin mittainen kaapeli maksaa 159 euroa sekä 3 metrin kaapeli vastaavasti 199 euroa. Applen muutaman metrin kaapelit eivät ole siis kovin edullisia.

Lisäksi Apple on tuonut tarjolle USB-C-Lightning-adapterin 35 euron hintaan. Sen avulla pystyy käyttämään USB-C-latureita myös vanhemmissa Lightning-portilla varustelluissa iPhoneissa.

Lähde: Apple

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

 1. Hieman näistä Apple-uutisista paistaa asenteellisuus läpi. Nytkin kirjoitetaan kriittisesti ”ikivanhasta USB 2.0 -protokollasta”. Tottahan se on, että se on vanha, mutta Android-puhelinten kohdalla sitä ei juuri nosteta. Nothing Phonea hehkutetaan parhaaksi puhelimeksi, mutta siinäkin on tämä ikivanha protokolla, mutta ongelmaa ei nähdä. Toki tämä onkin blogimainen sivu, että objektiivisuudella ei niin väliä…

  1. En itse näe tuossa mitään aseenteellista, vaan aivan puhdasta faktaa.
   Nothing Phonea aika turha verrata, kun hinta puolet vähemmän.
   Tuon hintaisissa premium kapuloissa odottaisi olevan jo modernimpaa teknologiaa jo ns.perusmallista alkaen.
   Enemmän tästä nyt paistaa mielipaha vastauksessa, kuin asenteellisuus jutussa.

   1. Nothing Phone (2) maksaa 729 euroa, iPhone 15 maksaa 989 euroa. On toki hintaeroa, mutta puolet… ei nyt aivan. Olen samaa mieltä, USB 3:n pitäisi löytyä kaikista premium-puhelimista, mielestäni kaikista yli 500 € puhelimista.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple