ArvostelutNothingYleinen

Arvostelussa Nothing Phone (2) – Tässä on älypuhelinten uusi kuningas!

Nothing Phone (2)

Nothing on kiistämättä yksi tämän hetken seuratuimmista puhelinvalmistajista, sillä nyt markkinoille on tuotu järjestyksessään toinen puhelin. Kyseessä on Nothing Phone (2), joka on suora seuraaja viime vuonna kehuja keränneelle Nothing Phone (1) -puhelimelle. Uutuutta on testattu SuomiMobiilissa muutaman viikon ajan, joten siitä on saatu hyvä käsitys.

Uusi Nothing Phone (2) on aikaisempaa parempi monella tavalla, sillä tekniikassa hyödynnetään nyt parempia ratkaisuja. Esimerkiksi 6,7 tuuman näyttö perustuu nyt LTPO OLED -tekniikkaan ja tehoista vastaa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. Puhelimeen on saatu myös kookkaampi 4700 milliampeeritunnin akku sekä kehittyneempi 50 megapikselin kaksoiskamera.

Suomessa Nothing Phone (2) on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat valkoinen sekä tummanharmaa. Muistiversioita on kolme kappaletta, jotka ovat 679 euron hintainen 8 + 128 gigatavun versio, 729 euron hintainen 12 + 256 gigatavun versio sekä 849 euron hintainen 12 + 512 gigatavun versio.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Nothing Phone (2) -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Nothing Phone (2) (A065)
Mitat: 162.1 x 76.4 x 8.6 mm
Paino: 201.2 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass -lasi / IP54
Näyttö: 6.7 tuumaa / Full HD+ (2412 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / LTPO OLED / 1-120 Hz / HDR10+ / 1600 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1 (1x 3.19 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 8 tai 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 128 / 256 tai 512 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX890 / f/1.88 / 1/1.56" / 1.0 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralaajakulmakamera (ISOCELL JN1 / f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 um / AF / 114 asteen kuvakenttä) + LED-salama
Etukamera: 32 MP (Sony IMX615 / f/2.45 / 1/2.74" / 0.8 µm)
Akku: 4700 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 45 watin pikalataus / 15 watin langaton lataus / 5 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + Nothing OS 2.0 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä (joka 2 kuukausi)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA) / Glyph
Liitännät: USB-C / USB 2.0 /
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / NFC / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Valkoinen ja tummanharmaa
Hinta: 679 € (8 + 128 Gt) / 729 € (12 + 256 Gt) / 849 € (12+512 Gt)

Myyntipakkaus

Nothing Phone (2):n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Nothing toimittaa uutuuspuhelimensa tutussa persoonallisemmassa myyntipakkauksessa, joka on ohut. Pakkaus on tumma, jota koristaa laitteen takaosan yksityiskohdat. Pakkauksen ulkopuolella on Nothing-logo ja takaosaan on laitettu tarra, jossa on puhelimen IMEI-tiedot, mallinumero, muistiversio sekä muita tietoja.

Myyntipakkaus avataan erikoisesti pakkauksen oikeasta kyljestä, joka joudutaan repimään auki. Tällä kertaa pakkauksen ”kuoret” saadaan irti, jonka jälkeen paljastuu kohokuvioitu valkoinen kirjan tavoin avautuva pakkaus. Pakkauksessa on paperiin käärittynä itse puhelin sekä erillisessä syvennyksessään ovat lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C > USB-C) sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Molemmissa on Nothing-tyylinen läpinäkyvä viimeistely. Lisäksi pahvitaskusta löytyy pikakäyttöopas.

Nothing tuo myyntipakkauksen sekä mukana toimitettavien lisävarusteiden kanssa mukanaan omaa persoonallisuuttaan, josta itse tykkään. Pakkauksen avauskokemus on erilainen, josta todella tykkään. Puhelimen mukana ei ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa, sillä laturi puuttuu. Sen voi kuitenkin ostaa erikseen, jonka lisäksi useat muutkin laturit toimivat puhelimessa hyvin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti Nothing luottaa tuttuun toteutukseen, joka nähtiin jo yhtiön ensimmäisessä puhelimessa. Nothing Phone (2) on valmistettu alumiinikehyksen lisäksi lasipinnoista. Tällä kertaa muotoiluun on saatu vain pieniä parannuksia, jotka hiovat kokemusta parempaan päin. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen sekä testiinkin saatu vaaleanharmaa.

Puhelimen alumiinikehys on valmistajan mukaan 100 prosenttisesti kierrätettyä, jonka lisäksi myös muut metalliosat puhelimessa ovat valmistettu pitkälti kierrätysmateriaaleista. Alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi, josta itse tykkään todella paljon. Kehys on kauttaaltaan tasainen, joka tuo mukanaan iPhone-henkeä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lasipinnat ovat Gorilla Glass 5 -lasia, eikä Nothing käytä tuoreimpia lasiversioita. Yleisesti kyseinen lasi on edelleen kestävää, eikä ainakaan testijakson aikana havaittu ongelmia. Takapinta on kiiltävä, joka tuo esille läpinäkyvän takaosan toteutuksen. Mattapintainen viimeistely ei siis toimisi Nothing Phone (2):n kohdalla, vaikka itse siitä tykkäisinkin. Kiiltävän lasin takia Nothing Phone (2) on alttiimpi naarmuille, mutta onneksi testijakson aikana sitä ei koettu merkittäväksi ongelmaksi.

Takaosan suurin uudistus on kevyt kaarevuus lasin reunoissa, joten lasi ei ole aivan tasainen. Kaartuvuus parantaa laitteen käsituntumaa, sillä nyt siirtymä lasin ja alumiinikehyksen välillä ei ole liian terävä. Etuosan lasi on kokonaan tasainen, mutta Nothing on jo tehtaalla asettanut siihen muovisen suojakalvon. Nothing ansaitsee kiitosta ohuesta ja tarkasti mitoitetusta suojakalvosta, sillä se on lähes huomaamaton. Lasipinnat ovat saaneet likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet ja lian saa helposti pyyhkimällä pois.

Itse tykkään erityisesti tummanharmaasta väriversiosta, sillä se on tyylikäs. Nothing Phone (2):n tumma sävy on aikaisempaa vaaleampi, joka päästää laitteen muotoilun etuihinsa. Tummassa sävyssä ei edes sormenjäljet ole yhtä vahvasti esillä kuin ehkä vaaleammassa versiossa. Edeltäjässä kritisoitiin hieman ulkonevien kameroiden värityksen kulumista käytössä, mutta vastaavaa ei nyt nähty Nothing Phone (2):n kohdalla. Kameroiden alumiinikehyksen väri ei lähtenyt, vaan puhelin näytti usean viikonkin jälkeen kuin uudelta.

Kokonaisuutena Nothing Phone (2) antaa miellyttävän premium-tuntuman, joka on aikaisempaa tarkemman viimeistelyn sekä laadukkaiden materiaalien ansiota. Toki korkeampi hintakin antaa odottaa paljon, mutta mielestäni Nothing on onnistanut lunastamaan odotukset. Puhelin on nyt aikaisempaa kookkaampi, mutta sitä ei juurikaan käytössä huomannut.

Nothing Phone (2) -puhelimen viralliset mitat ovat 162,1 x 76,4 x 8,6 millimetriä, joten kooltaan laite on varsin normaalilla tasolla. Puhelin ei ole mitenkään liian suuri, mutta ei kuitenkaan kompakti. Painoa puhelimella on 201,2 grammaa, joten Nothing on nyt ylittänyt maagisen 200 gramman rajan. Painon huomaa käytössä, mutta siihen tottuu helposti muutamassa päivässä. Nothing Phone (2) on erittäin jämäkkä, sillä se ei natise tai anna periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Valitettavasti täysin vedenkestävää rakennetta Nothing Phone (2) ei tarjoa, mutta valmistaja lupaa kuitenkin IP54-luokituksen mukaisen pölyn- ja roiskevedenkestävyyden. Veteen upottamista ei kannata kokeilla, mutta uutuuspuhelin kestää kevyttä sadetta tai pientä vedelle altistumista. Esimerkiksi puhelimen SIM-korttitelakka onkin suojattuna erillisellä kumilla, joka estää vettä pääsemästä puhelimen rakenteisiin. Tässä hintaluokassa todellinen IP68-luokitus olisi olla mukava lisä.

Etuosaltaan Nothing Phone (2) on kuin edeltäjä, mutta kokonaisuutta on viety hieman eteenpäin. Nothing on keskittynyt erityisesti näytön tasapaksuihin kehyksiin, jotka ovat hieman aikaisempaa kapeammat. Usein Android-puhelimissa on epäsymmetriset kehykset, mutta itseä symmetrisyys miellyttää. Näyttö peittää pinta-alasta noin 87 prosenttia. Etukameraa varten tehty reikä on nyt tuotu näytön yläreunaan keskitetysti. Näytön yläpuolelle Nothing on sijoittanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, mutta puheluihin käytettävä kuuloke on omassa kolossaan näyttölasin ja alumiinikehyksen välissä. Näytön alaosaan on integroitu sormenjälkilukija.

Takaosan viimeistelyä Nothing on minimaalisesti uudistanut, mutta mukana on edelleen tuttu ideologia. Takalasista on tehty läpinäkyvä, jonka ansiosta esiin on saatu hieman laitteen sisuksia tyylitellysti. Esillä on esimerkiksi langattoman latauksen kela, erilaisia kaapeleita, ruuveja sekä paljon muuta. Tietystikään puhelimen piirilevyä tai muutakaan ei ole esillä, mutta läpinäkyvyys on silti näyttävä.

Läpinäkyvä toteutus takaosassa pitää sisällään mukavasti syvyyttä, joka on eri tasoissa olevien yksityiskohtien ansiota. Kuvat eivät anna oikeutta takaosan syvyydentunteelle, mutta sen huomaa heti laitetta pidettäessä käsissä. Takaosan erikoisuus on Glyph-valot, jota on paranneltu. Valot ympäröivät esimerkiksi langattoman latauksen kelaa sekä kameroita. Glyph ilmoittaa esimerkiksi kuka soittaa, saapuvat ilmoitukset, latauksen tilan sekä paljon muuta.

Puhelimen takaosan vasemmassa yläkulmassa on kaksi hieman ulkonevaa kameraa, LED-salamavalo sekä valoisuudentunnistin. Takaosassa on myös punainen valo, joka ilmoittaa videokuvauksesta. Takaosassa on myös Nothing-logo sekä vaadittuja merkintöjä pienellä präntillä.

Nothing Phone (2) -puhelimen oikeassa kyljessä on ainoastaan virtapainike, mutta vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet. Kaikki puhelimen painikkeet on valmistettu kokonaan rungon tapaisesti alumiinista, ja itse tykkään painikkeiden normaalia leveämmästä toteutuksesta. Nothing Phone (2):n yläreunassa on yksi mikrofoni, ja alareunassa on yksi kaiutin, USB-C-liitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia.

Näyttö

Nothing on tuonut päivityksiä erityisesti näyttöön, joka on tällä kertaa suurempi sekä laadukkaampi. Kyseessä on 6,7 tuuman näyttö, joka perustuu LTPO AMOLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2412 x 1080 pikseliä, joka tekee 394 pikseliä tuumaa kohden. Nothing hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 120 hertsin virkistystaajuus, 1600 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikalle.

Tällä kertaa näytön kehyksiä on pyritty hieman pienentämään ja Nothing luottaa edelleen symmetrisiin kehyksiin. Itse tykkään näytön symmetriasta, sillä ne on ainakin omaan silmääni erittäin miellyttävät. Lisäksi Nothing on siirtänyt etukamerareiän näytön yläreunaan keskitetysti, joka lisää symmetriaa entisestään.

Itse tykkään myös näytön tarjoamasta värintoistosta, joka on viritetty miellyttäväksi. OLED-tekniikan ansiosta musta on mustaa ja tummat sävyt ovat syviä. Tämä on toki odotettavissakin OLED-paneelilta, ja olenkin tyytyväinen Nothingin tekemiin ratkaisuihin näytön suhteen. Näytön kirkkauskin on monessa tilanteessa riittävä. 1000 nitin kirkkaus normitilanteessa riittää ja 1600 nitin maksimikirkkaus mahdollistaa luettavuuden myös kirkkaassa auringonvalossa.

LTPO-tekniikan ansiosta Nothing Phone (2):n näyttö asettuu monien kilpailijoiden lippulaivapuhelimien tasolle. Näyttö yltää peräti 1 hertsin virkistystaajuuteen, joka säästää akkua tietyissä tilanteissa. Näytölle on toteutettu kolme tilaa virkistystaajuuden suhteen, jotka ovat dynaaminen, korkea sekä vakio. Dynaamisessa virkistystaajuutta vaihdellaan sisällön mukaan, korkeassa se pakotetaan 120 hertsiin ja vakiossa vastaavasti 60 hertsiin. Korkean virkistystaajuuden ansiosta näytön kokemus on sulava ja miellyttävä.

Nothing Phone (2):n näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Asetuksien kautta käyttäjät voivat muokata näytön perusasetuksia, kuten kirkkautta, aikakatkaisua, teemaa tai tekstin kokoa. Värejä voidaan vaihtaa kahden valinnan välillä, jotka ovat ”eloisa” sekä ”oletusasetus”. Värilämpötilaa voi säätää omasta liukusäätimestään lämpimämmäksi tai viileämmäksi. Kovin kummallisia tai monipuolisia asetuksia näyttöä varten ei ole, mutta ainakaan itse en jäänyt mitään suurempia kaipaamaan.

Kokonaisuutena Nothing Phone (2):n näyttö on vakuuttava sekä riittävä. Nothing ei ole tällä kertaa joutunut tekemään kompromisseja, vaan mukana on selviä päivityksiä verrattuna edeltäjään. Itse tykkäsin hyvästä kirkkaudesta, laadukkaista väreistä sekä symmetriasta.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyltään Nothing Phone (2) on selvästi parempi kuin edeltäjänsä, sillä Nothing on siirtynyt Snapdragon 7 -sarjasta suoraan tehokkaimpaan Snapdragon 8 -sarjaan. Puhelimen sisällä on Qualcommin viime syksynä julkaisema Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri, joten puhelimeen ei ole saatu kuitenkaan uusinta Snapdragon 8 Gen 2 -versiota.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

Nothing Phone (2) on tarjolla Suomessa kolmessa muistiversiossa, jotka ovat 8 + 128 gigatavua, 12 + 256 gigatavua sekä 12 + 512 gigatavua. Nothing hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Snapdragon 8+ Gen 1 on iästään huolimatta edelleen erinomainen valinta, sillä suorituskykyä on riittävästi ja ominaisuudet ovat monipuoliset. Suorituskyky piirin osalta on jo tuttu, mutta ajoimme perinteiseen tyyliin läpi monet suorituskykytestit. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Nothing Phone (2) saamia tuloksia Snapdragon 778G+ -piiriin perustuvan Nothing Phone (1):n sekä tuoreimpaan Snapdragon 8 Gen 2 -piirin perustuvan Zenfone 10 -puhelimen vastaavien tuloksien kanssa.

Testitulokset
Nothing Phone (2) (SD8+G1) Nothing Phone (1) (SD778+) ASUS Zenfone 10 (SD8G2)
AnTuTu: 1 154 022 pistettä 569 631 pistettä 1 580 073 pistettä
Geekbench 6 (single): 1743 pistettä 1037 pistettä 1446 pistettä
Geekbench 6 (multi): 4533 pistettä 2938 pistettä 4611 pistettä
PCMark: 14 377 pistettä 10 520 pistettä 18 458 pistettä
3DMark Wild Extreme: 2776 pistettä 768 pistettä 3723 pistettä

Kuten taulukosta näkee, niin Nothing Phone (2) ylittää jokaisessa kohdassa edeltäjänsä, joka on myös odotettavissa selvästi tehokkaamman järjestelmäpiirin myötä. Puhelin jää kuitenkin tämän vuoden huippupiiriin perustuvien laitteiden varjoon. Edelleen on hyvä huomata, että suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellisesta kokemuksesta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä.

Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää. Nothing Phone (2):n suorituskyky oli testijakson aikana erinomainen, eikä vastaan tullut mitään ongelmia, jotka olisivat liittyneet suorituskykyyn.

Nothing Phone (2) -puhelimelle toteutettiin myös tuttu stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin peräjälkeen yhteensä viisi kertaa.

Nothing Phone (2) -puhelimelle toteutettu stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla Nothing Phone (2) -puhelimella saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 154 022 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät laskuun. Ensimmäisen suuremman laskun jälkeen pisteet pysyivät melko tasaisena ja huonoin tulos saatiin neljännellä testauskerralla. Huonoimmat tulokset olivat siis 960 950 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi jopa 193 072 pistettä, joka vastaa noin -16,73 prosenttia. Kyseessä on yllättävän huono tulos Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirille, sillä useasti laskuprosentti on ollut alle 10 prosenttia. Nothing Phone (2) on siis yksi huonoiten testissä pärjänneistä kyseiseen järjestelmäpiiriin perustuvista puhelimista.

Stressitestin aikana lämpenemistä oli havaittavissa, mutta mistään liiallisesta kuumenemisesta ei voida puhua. Lämpöä havaittiin erityisesti alumiinikehyksessä sekä puhelimen takaosan yläreunassa. Nothing ei suuremmin kehuskele millään jäähdytysinnovaatioilla, mutta puhelimen sisällä oleva järjestelmä näyttää olevan riittävällä tasolla.

Nothing Phone (2) tuntui olevan yhteyksien osalta miellyttävän vakaa, enkä ainakaan itse havainnut ongelmia. Testijakso suoritettiin Elisan verkoissa ja 5G-yhteyksien ansiosta päästiin korkeisiin lataus- ja lähetysnopeuksiin. Melko suurenakin puutteena puhelimessa voidaan pitää eSIM-kortin poissaoloa, jonka voisi odottaa löytyvän tässä hintapisteessä. Puhelimeen on saatu Wi-Fi 6- ja NFC-yhteydet.

Mainittava yksityiskohta on mielestäni myös puhelimen värinämoottori. Puhelimeen on saatu mielestäni riittävän miellyttävä värinäpalaute, sillä se ei ole liian heikko. Se ei ole kuitenkaan markkinoiden parhaimmistoa.

Muuta tekniikasta

Nothingin puhelimien erikoisuus on takaosan Glyph-järjestelmä, joka on saanut tällä kertaa pieniä parannuksia. Idea on pysynyt samana, eli takaosassa on useita pieniä LED-valoja, jotka ympäröivät niin latauskelaa kuin kameroitakin. Nothing Phone (2):n kohdalla Glyph-valot on jaettu aikaisempaa pienempiin osiin, joka mahdollistaa laajemman käytettävyyden.

Ajatuksena Glyph on ihan mielenkiintoinen, sillä Nothingin tavoitteena on ollut vähentää ruutuaikaa ja kertoa puhelimen ilmoituksista Glyph-valojen avulla. Käyttäjät voivat määrittää erilaisia Glyph-ilmoituksia eri yhteystiedoille tai sovelluksille.

Aivan uutena ominaisuutena on tärkeät Glyph-ilmoitukset, joka voidaan määrittää tietylle sovellukselle tai yhteyshenkilölle, jolloin vain yksi valojuova kertoo saapuneesta ilmoituksesta. Mukana on myös edeltäjästä tuttu Flip to Glyph -toiminto, jossa puhelin laitetaan Älä häiritse -tilaan kääntämällä näyttö alaspäin.

Koska Glyph pitää nyt sisällään enemmän segmenttejä, niin siihen voidaan toteuttaa paljon enemmän ominaisuuksia. Puhelimen asetuksissa on Glyph Interface -optimoinnit, joita käyttäjät voivat hyödyntää. Esimerkiksi Uber-kuljetuksen edistymistä voi seurata Glyph-valoista ja samalla Glyph-valo mukautuu esimerkiksi ajastimen mukaan.

Ajatuksena kyseessä on mielenkiintoinen ratkaisu. Käyttäjät voivat nähdä tietyn asian edistymisen Glyph-valoilla, eikä edistymistä tarvitse aina katsoa sovelluksesta. Toki kyseessä on melko rajoitettu ominaisuus tällä hetkellä, enkä ainakaan itse huomannut siitä merkittävää hyötyä omassa käytössä. Glyph-toiminnot ovat siis kivoja, mutta tarvitsisivat selvästi laajemman tuen, jotta niistä olisi todella hyötyä.

Glyph osaa myös ilmoittaa äänenvoimakkuuden visuaalisesti sekä myös akun varauksen puhelimen ollessa laturissa. Glyph on kaikessa yksinkertaisuudessaan mielenkiintoinen kokonaisuus, joka laajentaa puhelimissa aikaisemmin yleistä ilmoitusvalon kokonaisuutta. Glyphistä saa kaiken hyödyn irti, jos tykkää laittaa puhelimen näyttö alaspäin pöydälle, mutta paljoa hyötyä siitä ei ole kun puhelin on näyttö ylöspäin pöydällä.

Glyphin avulla saa myös toki paljon huomiota, jos joku sattuu näkemään välkkyvät valot. Yksi hyödyllinen ominaisuus on myös Glyph-valojen käyttäminen taskulamppuna tai salamana kamerassa, jolloin aikaiseksi saadaan hieman pehmeämpi valaistus.

Uutena toteutuksena on myös Glyph Composer -sävellystyökalu, joka mahdollistaa käyttäjille oman Glyph-soittoäänen luomisen. Nothingin älypuhelimissa äänet synkronoituvat valojen kanssa puhelimen takapuolella. Käyttäjät voivat löytää oman rytminsä ja tallentaa luomuksensa käyttämällä esimerkiksi Swedish House Mafian luomaa Glyph Sound Pack -äänipakettia.

Valmis Glyph-soittoääni koostuu 8-10 sekunnin pituisesta moniraitaisesta tiedostosta. Käyttäjä voi synkronoida enintään 2 sekunnin pituisia monofonisia pätkiä älypuhelimen käyttöliittymän kanssa. Jokainen äänipaketti sisältää viisi erilaista sävyä ja äänisekoitusta, joita käyttäjä voi soittaa ja tallentaa. Nothing antaa siis tällä kertaa enemmän kustomointimahdollisuuksia suoraan käyttäjälle, joka on aina ilo nähdä.

Nothing Phone (2) -puhelimeen on saatu stereokaiuttimet, joka on toteutukseltaan melko perinteikäs. Alareunassa on pääkaiutin ja toisena kaiuttimena käytetään yläreunassa olevaa puheluihin suunnattua kuuloketta. Kaiuttimet eivät ole aivan tasapainossa, jonka huomaa käytössä. Alaosassa on selvästi laadukkaampi kaiutin.

Äänenlaadultaan kaiuttimet eivät ole parasta, mitä on puhelimissa nähty. Nothing Phone (2) asettuu tuttuun keskikastiin, eli ääntä kyllä kuuntelee puhelimella, mutta mieluummin käyttää kuulokkeita. Erityisesti puhepainotteiseen ääneen kaiuttimet ovat riittävät.

Nothing ei tarjoile kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Nothing on varustellut puhelimen Bluetooth 5.3 -yhteydellä ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat. Testijakson aikana Bluetoothin yli lähetetyn äänen kanssa ei havaittu ongelmia.

Nothing Phone (2) -puhelimessa hyödynnetään optista näytönalaista sormenjälkilukijaa. Sormenjälkilukija on asetettuna aivan näytön alareunaan, mutta ainakin itse tykkäisin astetta korkeammasta sijoittamisesta. Nyt sormenjälkilukijaan joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukijan avulla puhelimen lukitus aukesi mukavan nopeasti, ja mielestäni Nothing on onnistunut parantamaan nopeutta verrattuna edeltäjään. Sormenjälkilukija tunnisti sormen lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa puhelimessa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimi pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akunkesto ja lataus

Nothing Phone (2) on saanut sisuksiinsa hieman suuremman akun. Edeltäjän 4500 milliampeeritunnin akku on vaihtunut 4700 milliampeeritunnin akkuun. Nothing on itse kertonut akunkeston olevan parempi, sillä käytössä on energiatehokkaampi näyttö ja järjestelmäpiiri. Testijakson aikana puhelin pääsikin vakuuttamaan akunkeston kanssa.

Iltaisin akunvaraus oli laskenut monesti 30-40 prosentin tienoille aktiivisen päivän jälkeen. Ainostaan yhtenä päivänä akunvaraus laski alle 15 prosenttiin, joka on minun käytössä yllättävää. Akku ei siis loppunut aktiivisessakaan käytössä kesken päivän. Kevyemmällä käytöllä akun saa todennäköisesti kestämään noin kahden päivän ajan, tai ainakin hyvin lähelle sitä.

Päivän aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana useita tunteja. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Nothing on lähtenyt myös parantamaan latausta, sillä edeltäjän 33 watin pikalataus on vaihtunut 45 watin pikalataukseen. Nothing on ottanut myös kuluttajaläheisen lähestymistavan lataukseen, sillä puhelin tukee yleisiä latausstandardeja. 45 watin latausteho voidaan siis saavuttaa PD- ja PPS-latureilla, joten mitään Nothingin omaa standardia ei tarvita.

Nothing on itse todennut puhelimen latautuvan tyhjästä täyteen 55 minuutissa, jota tietysti lähdimme tarkistamaan. Toteutimme puhelimelle lataustestin pikalaturilla, joka pystyy lataamaan Nothing Phone (2) -puhelinta 45 watin teholla. Tulokset lataustestistä ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Nothing Phone (2):n latausnopeus 45 watin pikalatauksella.

Puhelimen kookas 4700 milliampeeritunnin akku vaatii latautuakseen 60 minuuttia, eli pääsimme melko lähelle Nothingin lupaamaa 55 minuuttia. Kyseessä on hyvä nopeus, vaikkakaan ei markkinoiden parhaimmista. Itselleni lataus on kuitenkin riittävän nopea ja varmasti myös monille muillekin.

15 minuutissa akkua on saatu 41 prosenttia ja 30 minuutissa sitä on jo 72 prosenttia. 90 prosentin varaustaso saavutetaan vain 42 minuutissa. Yleisesti akun lataus oli mukavan tasaista aina 80 prosenttiin asti, minkä jälkeen nopeus alkoi hieman hidastumaan. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia ladattiin vain 3 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 18 minuuttia.

Nothing ei ole tällä kertaa tyytynyt ainoastaan langalliseen lataukseen, sillä puhelin tarjoilee tuen myös langattomalle lataukselle. Puhelimessa on 15 watin tehoinen langaton lataus, joka on varsin perustasoa. Nothing lupaa sen avulla latausajan olevan 130 minuuttia. Langaton lataus on mukava lisä ja se helpotti ainakin itselläni puhelimen lataamista työpäivän aikana. Puhelin oli helppo laittaa langattomalle laturille, ja se latasi itsensä huomaamattomasti täyteen muutamassa tunnissa.

Nothing Phone (2) on saanut myös tuen 5 watin käänteiselle langattomalle lataukselle. Kyseessä on kätevä toiminto, sillä sen avulla voidaan ladata esimerkiksi kuulokkeita tai muita langatonta latausta tukevia laitteita ilman erillistä laturia.

Pakkastesti

Testijakson aikana Nothing Phone (2) laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Nothing Phone (2) laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikkaan perustuva näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin sekä salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. Akun latausta ei oltu myöskään estetty.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Nothing Phone (2):n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Nothing Phone (2) pärjäsi pakkastestissä erinomaisesti, ja puhelin on kuin suunniteltu Suomen kylmiin pakkaspäiviin. Pakkanen ei vaikuttanut käyttöön oikeastaan millään tavalla, sillä akun lataus oli mahdollista ja kaikki puhelimen toiminnot oli käytettävissä normaalisti. Akun kuluminen pakkasessa oli yllättävän vähäistä, joka oli jopa ilo huomata.

Kamerat

Kameroita Nothing on lähtenyt viemään eteenpäin, vaikka toteutus onkin yleisesti lähellä edeltäjämallia. Puhelimen takaosassa on kaksi kameraa, jotka ovat pääkamera sekä ultralaajakulmakamera. Telekameraa ei ole edelleenkään, mutta Nothing ei ole myöskään tuonut mukaan onneksi mitään turhia kameroita.

Suurimmat uudistukset nähdään pääkamerassa, sillä käytössä on laadukkaampi 50 megapikselin tasoinen Sony IMX890 -sensori. Samainen sensori on nähty useissa kilpailijoiden puhelimissa, ja se on todettu monesti laadukkaaksi. Sensori on kooltaan 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1,0 mikronin pikselikoko. Sensorin päällä on linssi, jossa on f/1.88-aukko sekä 24 mm polttoväli. Pääkamerassa on luonnollisesti tuki myös vaiheentunnistavalle automaattitarkennukselle sekä mukaan on saatu optinen kuvanvakain.

Ultralaajakulmakamera on myös 50 megapikselin tasoinen, ja se on pysynyt ennallaan verrattuna edeltäjämalliin. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä ISOCELL JN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 114 asteen kuvakentän. Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamista varten.

Etuosaan on saatu aikaisempaa tarkempi 32 megapikselin tasoinen kamera, joka perustuu Sony IMX615 -sensoriin, joka on kooltaan 1/2.74 tuumaa ja siinä on 0,8 mikronin pikselikoko. Etukameraan on saatu f/2.45-aukolla varusteltu linssi, mutta kamerassa ei ole valitettavasti automaattitarkennusta.

Takaosassa on myös tuttu punainen LED, joka ilmoittaa videokuvauksesta.

Nothing Phone (2):n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kaksoiskamera:
  • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX890, f/1.88, 24 mm, 1/1,56”, 1.0 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Samsung ISOCELL JN1, f/2.2, 1/2,76”, 0.64 µm, 114 asteen näkökenttä)
 • Etukamera: 32 megapikseliä (Sony IMX615, f/2.45, 1/2.74”, 0.8 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 12,5 megapikselin kuvia. Puhelin yhdistää neljä pikseliä yhdeksi, minkä pitäisi tarjota paremman laadun jokaisessa kuvaustilanteessa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääosin oletusasetuksilla, mutta myös 50 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan.

Testijakson aikana pääkamera todettiin erinomaiseksi ja Nothing on saanut aikaiseksi selvän parannuksen verrattuna edeltäjään. Kuvanlaatu ei yllä avain Samsungin tai Applen lippulaivapuhelimien tasolle, mutta omassa hintaluokassaan Nothing Phone (2) on miellyttävän vahvoilla.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera taltioi kuvia erittäin laajoilla yksityiskohdilla ja tarkkuus on tasapainossa kokonaisuuden kanssa. Dynaaminen alue kuvissa on laaja, mutta ei kaikista parasta, mitä ollaan nähty. Väritaltiointi on mielestäni osunut kohdilleen, sillä Nothing ei korosta liiaksi tiettyjä värejä, vaan värit ovat monessa tilanteessa luonnolliset.

Nothing Phone (2):n pääkamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka tulee käyttöön tietyssä hämäryydessä. Käyttäjä ei itse pysty vaihtamaan kuvausaikaa, vaan yleensä kuvaa otetaan 1-3 sekunnin ajan. Yökuvaustila tekee juuri sen minkä pitäisikin, eli kuviin saadaan enemmän yksityiskohtia sekä valoa. Yötilan saa myös pois käytöstä, jos ei halua sitä käyttää.

Heikossa valaistuksessa pääkamera on mielestäni myös todella vahvoilla. Kuviin saadaan paljon yksityiskohtia ja valoa on yllättävän paljon. Värit eivät myöskään vääristy. Kuvissa on hieman enemmän pehmeyttä, mutta se ei lisäänny liian aggressiivisesti.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nothing Phone (2) -puhelimella testijakson aikana.

Toinen kameroista on ultralaajakulmakamera, jossa käytetään myös samaa pikseleiden yhdistämistekniikkaa kuin pääkamerassa. Kuvista saadaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin tasoisia, mutta myös 50 megapikselin tasoisien kuvien ottaminen on mahdollista.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera on riittävän hyvä ja erityisesti normaalia suurempi pikselimäärä pystyy kompensoimaan laatua. Yksityiskohtia kuviin saadaan paljon ja värit ovat miellyttävät. Tarkkuus on myös riittävä automaattitarkennuksen ansiosta, vaikka pehmeyttä onkin havaittavissa kuvien kulmissa ja reunoissa. Ultralaajakulmakamera ei kuitenkaan tuota yhtä laajoja kuvia kuin muutamissa kilpailijoissa, joka kannattaa pitää mielessä.

Myös ultralaajakulmakamera tukee automaattista yökuvaustilaa, jota myös käytettiin testijakson aikana. Sen avulla kuvista saadaan selvästi tasapainoisempia sekä laadukkaampia. Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakamera ei ole toivoton, vaikka pehmeys lisääntyykin selvästi. Yksityiskohtia on edelleen riittävästi ja dynaaminen alue on hyvä.

Ultralaajakulmakamera tukee myös makrokuvaamista, eli sillä voidaan ottaa kuvia läheltä kohdetta. Tämä on selvästi järkevämpi ratkaisu kuin esimerkiksi ylimääräisen makrokameran tuominen puhelimeen. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Nothing Phone (2):n ultralaajakulmakameralla.

Videokuvauksen osalta Nothing Phone (2) on samalla tasolla muiden kategorian laitteiden kanssa. Puhelimen molemmilla kameroilla voidaan kuvata 4K 60 fps -videokuvaa ja pääkamera hyötyy optisesta kuvanvakautuksesta. Videoiden laatu on mielestäni hyvällä tasolla ja riittävä moneen tilanteeseen. Videota kuvattaessa voidaan vaihtaa kameroita, kunhan valitsee 4K 30 fps tai sitä alhaisemman tarkkuuden. Videota kuvattaessa tuetaan korkeintaan 10-kertaista digitaalista zoomausta.

Uudistettu etukamera ei ole mitenkään huono, vaan jopa miellyttävä verrattuna moniin kilpailijoihin. Kyseessä on melko laajalla linssillä varusteltu etukamera, joten käyttäjät voivat valita perustilan lisäksi myös laajemman kuvausalueen. Kuvat ovat hyviä, sillä niissä on mukavasti yksityiskohtia sekä värit taltioituvat luonnollisesti. Etukamerastakin löytyy tuki automaattiselle yökuvaustilalle. Etukamera tukee korkeintaan 1080p 60 fps -videokuvausta.

Kamerasovellus itsessään ei ole saanut merkittäviä päivityksiä, vaan yleisilme on edeltäjästä tuttu. Toki mukana on parannuksia ja pieniä optimointeja.

Kamerasovelluksen yläreunassa on pika-asetukset salamalle, ajastukselle sekä filttereille, mutta lisävalikko saadaan auki pyyhkäisemällä alaspäin tai painamalla kolmea pistettä. Tällöin voidaan säätää kuvasuhdetta, liikekuvaa, tarkkuutta (12MP tai 50MP) sekä lisäasetuksia.

Kamerasovelluksen alaosassa on karusellimainen kuvaustilavalitsin, jossa on tilat hidastus, video, valokuva, muotokuva ja lisää, josta löytyy ajastettu kuvaus, panoraama, makro sekä pro-tila. Alareunassa on laukaisinpainike keskellä, jonka kaverina on myös painike etu- ja takakameroiden välillä vaihtamiseen, Google Lens -painike sekä painike, josta päästään katsomaan otettuja kuvia. Kuvausalueelle Nothing on toteuttanut kameravalikon, josta voidaan vaihtaa ultralaajakulmakameran (0.6x) sekä pääkameran (1x) välillä. Lisäksi mukana on 2x-painike, joka on zoomattu pääkamerasta.

Pro-kuvaustila on puhelimessa normaali ja se toimii molemmilla kameroilla. Pääkameralla voidaan säätää tarkennusta, valkotasapainoa (2300K-8500K), suljinaikaa (1/12000-32s), ISO-arvoa (50-3200) sekä valotuksen korjausta (-3.0 – +3.0). Pro-tilassa on mahdollista kuvata RAW-raakakuvia.

Kamerasovellus tuntui olevan hyvällä tasolla. Nothing on saanut mukaan kaikki tarvittavat perusasetukset, eikä mukana ole mitään ylimääräistä. Itse ainakin tykkäsin kameran tarjoamasta kokemuksesta, sillä se toimi sujuvasti, eikä havaittavissa ollut liian suuria viiveitä.

Käyttöjärjestelmä

Nothing on tällä kertaa panostanut erityisen paljon ohjelmistoon, sillä Nothing Phone (2) -puhelimessa oleva Nothing OS 2.0 on täysin Nothingin itse kehittämä. Aikaisemmin ohjelmistokehitys oli ulkoistettu, mutta nyt tilanne on täysin eri. Nothing Phone (2) toimitetaan luonnollisestikin uusimmalla Android 13 -versiolla, jossa oli testijakson lopuksi Googlen 1. heinäkuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Päivitettävyyden osalta Nothing lupaa saman tuen kuin ensimmäiselle puhelimelleen. Nothing Phone (2) -puhelimelle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelin on julkaistu Android 13 -versiolla, joten odotettavasti puhelimelle on luvassa Android 14, Android 15 sekä Android 16. Tietoturvapäivityksiä Nothing on luvannut julkaista kahden kuukauden välein, joten joka kuukausi päivityksiä ei tarjota.

3 + 4 vuoden päivityslupaus on riittävä tässä hintapisteessä, mutta toisaalta Samsung tarjoaa samassa kategoriassa 4 + 5 vuoden päivityslupauksen. Nothingin lupaus on vaaditulla tasolla, joka on riittävä. Monet muut valmistajat tarjoavat edelleen jopa huonomman päivityslupauksen. Nothing Phone (2):n odotetaan saavan Android 14 -päivityksen suurella todennäköisyydellä vasta ensi vuoden puolella, sillä Google ei ole virallista versiota vielä julkistanut.

Puhelimessa oleva uusi Nothing OS 2.0 on kokonaan Nothingin itse kehittämä ja siihen on saatu muutamia brändille ominaisia parannuksia. Nothing luottaa edelleen puhtaaseen Androidiin, mutta optimoinnit vievät kokemusta selvästi parempaan suuntaan. Yksi huomattava uudistus on uusi visuaalinen ilme, joka sopii erinomaisesti puhelimen tyyliin.

Itse tykkään todella paljon puhelimessa oletuksena olevasta mustavalkoteemasta, joka tekee kaikista sovelluskuvakkeista mustia valkoisella taustalla. Nothingin mukaan tämä vähentää häiriötekijöitä ja kokemuksesta tulee yhtenäisempi. Itselle mustavalkoteema oli erittäin hyvä, sillä se teki aloitusnäytöstä puhtaamman, eikä siinä ollut eri värisiä sovelluskuvakkeita joka paikassa.

Nothing OS 2.0 tuo mukanaan myös uusia widggettejä niin aloitusnäytölle kuin myös lukitusnäytölle. Käyttäjät voivat tehdä enemmän widgettien ja suurempien sovelluskansioiden avulla, eikä kaikkeen tekemiseen tarvitse aina avata sovellusta.

Yleisesti käyttöliittymä on kuitenkin pysynyt ennallaan, eikä Nothing ole tehnyt siihen muuta kuin pieniä parannuksia. Käyttöliittymässä on Nothingin tuttu pistefontti muun muassa kellossa sekä otsikoissa.

Nothing OS:n pikavalikkoon on tuotu kaksi suurempaa pikapainiketta näytön kirkkauden säätimen yläpuolelle. Toisesta käyttäjät voivat hallita Wi-Fi-yhteyksiä, hotspotia sekä mobiilitiedonsiirtoa. Toisesta voidaan hallita Bluetoothia. Nothing on tehnyt pikavalikkoon myös muutoksia käytettäessä vaakatasossa. Nyt muun muassa pika-asetukset ovat näytön vasemmalla puolella ja ilmoitukset näkyvät oikealla puolella.

Puhtaan käyttöliittymän ohella Nothing OS 2.0 ei pidä sisällään myöskään mitään ylimääräisiä sovelluksia. Puhelimeen on esiasennettuna Googlen sovellukset, mutta Nothingin toimesta laitteessa on  kamerasovellus, säveltäjäsovellus, sääsovellus sekä tallenninsovellus. Sovellukset myötäilevät Nothingin omaa muotokieltä. Lisäksi asetusvalikosta löytyy muutamia omia asetuksia esimerkiksi kustomointia sekä Glyph-valoja varten.

Nothing OS 2.0 on yksinkertaisesti loistava vaihtoehto, jos tykkää puhtaasta Androidista. Kokemus on mielestäni sitä, mitä OnePlussan laitteissa oli alun perin. Puhdas Android muutamilla lisätoiminnoilla, joten sen kanssa on vaikea mennä pieleen.

Nothing on saanut ohjelmiston myös optimoitua puhelimelle erinomaisesti, sillä itsellä ei tullut missään kohdassa vastaan suurempia bugeja, kaatumisia tai hidasteluja. Mielestäni ohjelmisto on nyt aikaisempaa selvästi viimeistellympi ja se on vertailukelpoinen muiden valmistajien kanssa. Onkin hämmästyttävää, että Nothingin kaltainen pieni yritys pystyy tarjoamaan monella osa-alueella paremman ohjelmistokokemuksen kuin yritykset, joilla on selvästi enemmän resursseja sekä kokemusta.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Nothing Phone (2) -puhelinta.

Nothing Phone (2) vie selvästi eteenpäin kokemusta edeltäjämalliin verrattuna niin teknisesti kuin ohjelmistollisesti. Hinta on noussut ja myös tekniikka on parantunut, mutta mielestäni Nothing on pystynyt ylläpitämään erinomaisen hinta-laatu-suhteen. Tämän takia Nothing Phone (2) -puhelinta on helppo lähteä suosittelemaan.

Testijakson aikana itse tykkäsin Nothingin ikonisesta tyylistä, jonka uutuuspuhelin tuo hyvin esille. Nyt pienet kaartuvuudet tekevät laitteesta lisäksi ergonomisemman. Läpinäkyvyys takakannessa tuo mukanaan syvyyttä ja samalla Glyph-valot erottavat sen massasta. Puhelimessa on myös erinomainen laatuvaikutelma laadukkaiden materiaalien ansiosta. Tykkäsin myös laitteen yleisestä teknisestä toteutuksesta, sillä nyt kaikki on enemmän premiumimpaa.

OLED-näyttöpaneeli on sulava, tarkka sekä kirkas, jonka lisäksi symmetriset kehykset ovat omaan makuuni. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiristä löytyy edelleen puhtia, vaikka markkinoiden tuoreimmasta piiristä ei olekaan kyse. Akunkesto on myös yksi Nothing Phone (2):n vahvuuksista, jonka lisäksi pikalataus ja langaton lataus kruunaavat kokonaisuuden. Kamerat ovat myös miellyttävät joka suhteessa, ja erityisesti pääkamera on saanut parannuksia. Ohjelmisto on mielestäni myös selvä vahvuus ja samalla päivitystuki on riittävä.

Koska hintaluokka kasvaa ja markkina menee eteenpäin, niin myös vaatimukset puhelinta kohtaan kasvavat. Nothing on kuitenkin pystynyt vastaamaan hinnan nousuun hyvin, mutta itseä jäi häiritsemään pari asiaa. Mielestäni puhelimessa olisi voinut olla vielä parempi IP-luokitus, sillä nykyinen IP54 tarkoittaa vain roiskevedenkestävyyttä. Teknisellä puolella mielestäni eSIM-tuen puute on hämmästyttävä, sillä sen voisi olettaa löytyvän jo tässä hintapisteessä. Huomionarvoista on kuulokeliittimen ja muistikorttipaikan puutteet, joiden lisäksi laturia ei toimiteta puhelimen mukana.

Siinä missä edeltäjän hinta oli 529 euroa, niin Nothing Phone (2):sta pyydetty 679 euroa on selvästi enemmän. Kyseessä on iso harppaus, mutta mielestäni se ei ole ongelma. Kovin paljoa todellisia haastajia ei puhelimelle ole nähty tänä vuonna edullisien huippupuhelimien kategoriassa. Mainittavimmat ovat kuitenkin 599 euron hintainen Motorola Edge 40 sekä 799 euron hintainen ASUS Zenfone 10.

Nothing Phone (2) on ollut Suomessa saatavilla heinäkuun lopulta lähtien valkoisessa ja tummanharmaassa väriversiossa. Tarjolla on kolme muistiversiota, joista 8 + 128 gigatavun versio maksaa 499 euroa, 8 + 256 gigatavun versio maksaa 729 euroa ja 12 + 256 gigatavun versio maksaa 849 euroa. Suomessa on saatavilla yleisesti kaksi kalliimpaa versiota ja edullisin on saatavilla Nothingin omasta verkkokaupasta.

Nothing Phone (2)

9.6

Nothing Phone (2) vakuutti lähes jokaisella osa-alueella. Kyseessä on ajatuksella toteutettu laite, joka on suunniteltu kuluttajaa ajatellen. Puhelimessa ei ole mitään turhaa, vaan siinä on keskitytty tärkeimpiin ominaisuuksiin.

Hyvää
 • Näyttävä muotoilu, laadukkaat materiaalit
 • Glyph on mielenkiintoinen lisäominaisuus
 • Näyttö on laadukas sekä sulava
 • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoaa edelleen huipputason suorituskyvyn
 • Miellyttävä akunkesto, 45 watin pikalataus, langaton lataus
 • Stereokaiuttimet, näytönalainen sormenjälkilukija, Dual-SIM, NFC
 • Pääkamera tuottaa erinomaista jälkeä ja muut kamerat ajavat asiansa
 • Puhdas Android-kokemus Nothingin parannuksilla
 • Riittävä 3 + 4 vuoden päivitystuki
Huonoa
 • Ei ole täysin vedenkestävä
 • Ei tukea eSIM-kortille
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Ei laturia myyntipakkauksessa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Missä Nothing Phone on tehty?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut