AppleiOSYleinen

Applea vastaan nostettu kanne puhelimien tahallisesta hidastamisesta – vaaditaan vahingonkorvauksia 25 miljoonalle iPhone-käyttäjälle

Apple iPhone X

Markkinatutkija Justin Gutmann on nostanut Applea vastaan kanteen Competition Appeals Tribunalissa, jossa hän vaatii britannialaisille kuluttajille vahingonkorvauksia 750 miljoonan punnan, eli noin 870 miljoonan euron edestä. Taustalla on Applen vuonna 2017 käyttöönottamat virranhallinnan ominaisuudet, jonka avulla puhelimia tahallisesti hidastettiin.

Kiistassa Applea syytettiin siitä, että Apple tahallaan hidasti vanhempia laitteita ohjelmistopäivitysten yhteydessä. Kiistan keskiössä olleen akunhallintajärjestelmän tarkoituksena oli estää puhelimia sammumasta yllättäen, mikäli iPhonen akun kapasiteetti oli heikentynyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple lisäsi akunhallintajärjestelmän puhelimiin päivityksenä tammikuussa 2017 kertomatta siitä kuluttajille. Apple ei myöskään antanut käyttäjille valtaa poistaa rajoitusta käytöstä.

Gutman väittää, että Apple kehitti ominaisuuden peittääkseen sen tosiasian, etteivät vanhemmat iPhone mallit jaksaneet pyörittää uudempia iOS-versioita ongelmitta. Gutman on myös sitä mieltä, että Apple olisi voinut tarjota kuluttajille akunvaihtoa. Sen sijaan Apple pakotti ohjelmistopäivityksen (iOS 10.2.1) ja sen mukana kiistellyn ominaisuuden käyttäjien puhelimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple itse myönsi tahallisen hidastamisen melkein vuoden päästä päivityksestä ja selitti asian sillä, että hidastuksen tarkoituksena oli suojella vanhempien puhelimien akkuja kulumiselta ja täten pidentää akun käyttöikää. Mikäli akku päästettäisiin heikkoon kuntoon, se ei välttämättä pystyisi antamaan prosessorille tarvittavaa määrää virtaa, joka johtaisi ennen pitkää puhelimien sammumisiin ilman käyttäjän suostumusta.

Mikäli Gutman voittaa kanteen, voi Apple joutua maksamaan korvauksia 25 miljoonalle britannialaiselle iPhonen käyttäjälle. Gutmanin kanne koskee vanhempia puhelimia, jotka ovat iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ja ‌iPhone‌ X.

Lähde: The Guardian

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple