AppleiOSYleinen

Applen muutokset eivät kelpaa EU:lle – Uhkana 50 miljoonan dollarin päiväsakot

Apple on tämän vuoden puolella tehnyt useita merkittäviä muutoksia omassa pitkään tunnetussa suljetun järjestelmän politiikassaan, jotta yhtiön toiminta kelpaisi Euroopan Unionille. Kolmannen osapuolen sovelluskaupat on sallittu ja esimerkiksi oletusselainta voi nykyisin muuttaa asetusten kautta. Muutokset rajoittuvat toistaiseksi vain Euroopan Unionin kansalaisiin. 

Nyt Euroopan komissio on ilmoittanut tutkivansa Applen ratkaisun uudesta maksurakenteesta, jotka koskevat vaihtoehtoisia sovelluskauppoja.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple perii kehittäjiltä niin sanottua ydinteknologiamaksua (Core Technology Fee), mikäli kehittäjät ohjaavat käyttäviä App Storesta kolmansien osapuolten sovelluskauppoihin. Lisäksi Apple perii kehittäjiltä 3 prosentin maksuja, mikäli kehittäjät käyttävät Applen maksuprosesseja.  

Apple siis edelleen pyrkii saamaan kehittäjiltään rahaa ohjelmistoista App Storessa entiseen tapaan. Ratkaisu on suututtanut ohjelmistokehittäjät armottomuudellaan ja tiukoilla ehdoillaan.  

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Financial Times on raportoinut, että Applen tapa periä maksuja kehittäjiltä rikkoisi EU:n digitaalisten markkinoiden lakeja, jonka takia EU tutkii Applen toimia. Ratkaisuja komissiolta odotetaan saavan lähiviikkoina. Rangaistukseksi Apple voisi saada päiväsakkoja, jotka olisivat suuruudeltaan 5 prosenttia päivittäisestä liikevaihdosta. Tällä perjaatteella sakkomäärät nousisivat 50 miljoonaan dollariin päivässä. 

Financial Times kertoo, mikäli Applea sakotettaisiin toimiensa takia, olisi se ensimmäinen kerta tänä vuonna voimaan astuneiden säädösten nojalla kun yritystä rangaistaan. Apple voi kuitenkin muuttaa toimintatapojaan edelleen ja välttää täten mahdollsiet sanktiot. 

Lähde: Gsmarena, Financial Times  

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple