ArvostelutNokia

Arvostelu: Nokia N1, joka on nokialaista laatua ja osaamista täynnä

tmp_15503-IMG_26682059311556

Sain käsiini E-Ville verkkokaupan kautta Nokian viime vuonna Slush-tapahtumassa julkistaman Nokia N1 Android-tabletin. Tabletti on nyt ollut testissäni muutaman viikon, joten olen saanut kattavan kokemuksen uudesta laitteesta. Nokia N1 maksaa ainoastaan 300 euroa, joka on tämänlaiselle tabletille ihan sopivasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia N1 on herättänyt paljon mielenkiintoa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Suurin syy suureen huomioon on, että Nokia myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille, jonka mukana meni myös Nokialla kehitteillä olleet monet tabletti-projektit. Nokia julkaisi ainoastaan yhden tabletin, joka oli Lumia 2520 ja toimi Microsoftin syntyessään kuolleella Windows RT-käyttöjärjestelmällä. Lumia 2520 ei saanut ikinä toivottua vastaanottoa millään markkina-alueella ja oli näin ollen todella surkea avaus Nokialta tablet-markkinoilla.

Mielenkiintoiseksi Nokia N1-tablettin julkaisun teki noin vuosi sitten, että Nokia oli juuri saanut myytyä kaiken osaamisensa Microsoftille ja Nokian ei enää odotettu palaavaan kuluttajabisnekseen, vaan pysyttelevän ainoastaan verkkovalmistajana. Nokia yllätti siis kaikki julkistaessaan Android-käyttöjärjestelmään pohjautuvan Nokia N1-tablettilaitteen.

”Meille sanottiin, että Nokia on kuollut. Olen toista mieltä. Sydämeltämme haluamme tuoda teknologian taian ihmisille.” Sanoi Nokian silloinen tuotejohtaja Sebastian Nyström julkistaessaan Nokia N1-tabletin.

Tässä artikkelissa käyn läpi Nokia N1:n tärkeimmät ominaisuudet sekä parhaat tabletin seikat sekä sen mihin tabletti pystyy ja onko tämä parempi uusi avaus Nokialta tablettimarkkinoilla.

IMG_3509

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Yleinen tuntuma

Nokia N1 ei edusta Android-tablettien tehokkainta kärkeä, eikä myöskään heikointa päätä, sillä tämä tabletti asettuu tähän väliin. Tabletti on loistava vaihtoehto viihdekäyttöön eli pelaamiseen ja elokuvien katseluun, mutta työtabletiksi siitä ei ole. Testissä ollut Nokia N1-tabletti tuli suoraan Kiinasta, eli se sisälsi oletusarvoisesti vain Kiinan markkinoille suunnatun käyttöjärjestelmäversion. Eli tabletista ei löytynyt Google Play-kauppaa eikä suomen kieltä, mutta testijakso sujui helposti myös tablettia englanniksi käyttäen.

IMG_3493

Tablettia on monessa yhteydessä haukuttu Applen iPad Minin kopioksi, mutta mielestäni tämä ei sitä ole. Vaikka N1-sisältää samoja ulkoisia piirteitä kuin kyseinen tabletti. Nokia N1:n suurin ero löytyy kuitenkin käyttöjärjestelmässä. Nokia N1 käyttää Android-käyttöjärjestelmää ja sen päällä Nokian itse kehittämää Z Launcher-käyttöliittymää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia N1 perustuu 7.9-tuuman niin sanottuun Retina-näyttöön, jota Apple käyttää omissa iPad-malleissaan. Ensituntumat tabletista on siis varsin hyvät, eikä juuri muita ongelmia ilmennyt kuin Google Playn uupuminen ja suomen kieli.

Kädessä Nokia N1 on mukavan tuntuinen, eikä teräviä kulmia ole havaittavissa. Tablettia on kuitenkin hyvin vaikea käyttää yhdellä kädellä, mutta eipä se ole kyllä tabletin ideakaan. Nokia N1 on helppo pitää mukana, sillä se on varsin kevyt ja ohut, eikä se vie suurta tilaa.

IMG_3483


Laatutuntuma

”Nokialaista laatua ja osaamista täynnä.”

Ulkoiselta laatutuntumalta Nokia N1 on varsin jämäkkä sekä laadukas. Tabletin koko runko on valmistettu alumiinista, jonka ansiosta tabletti ei pääse taipuilemaan eikä tämän johdosta natisemaan ollenkaan. Nokia N1 on jotain mitä Android-tabletit tällä hetkellä oikeasti tarvitsevat. Tabletin oikea Premium-laatutuntuma erottaa laitteen muista vahvasti, sillä monetkaan Android-tabletit eivät ole saaneet kokonaan metallista ulkokuorta. Yleensä nämä tabletit ovat vain muovia. Ehkä ainoa tablettimallisto, joka on onnistunut tuomaan Premium-tuntuman myös tabletteihin on Applen iPadit.

Nokia N1 etupuolella vallitsee 7.9-tuuman kosketusnäyttö ja sitä suojaamassa on laadukas näyttölasi, joka valtaa koko alueen laitteen etuosasta.

Nokia N1 tabletin oikealta sivulta löytyy äänenvoimakkuus napit ja laitteen yläreunasta löytyy virtanappi sekä kuulokeliitin. Nokia on halunnut jättää laitteen vasemman reunan aivan tyhjäksi, joka on varsin yleistä. Laitteen alareunasta löytyy kaksi kaiutin ritilää, joihin on kumpaankin asetettu kaiutin, eikä toinen siis ole vain koriste. Laitteen erikoisuuksiin kuuluva USB Type-C -tyypin latausliitin löytyy myös tästä reunasta.

Tuntumaltaan tabletti on hyvin laadukas, eikä monikaan tämän hintainen Android-tabletti yllä tähän laatutuntumaan. Voinkin hyvillä mielin sanoa, että Nokia on pitkästä aikaa onnistunut suunnittelemaan laadukkaan tabletin. Nokia ei ole mielestäni valmistanut näin laadukasta laitetta vuosiin. Lumia-puhelimissa Nokia on käyttänyt vain muovia, mutta Symbian-puhelimissa Nokia käytti alumiinia runsaasti.

Nokia N1 on laadukas myös muiltakin osin kuin pelkästään ulkoisesti, sillä tabletin Z Launcher-käyttöliittymä on myös tuttua Nokia laatua. Z Launcheria käyttäessä tulee jopa miettineeksi, miksei Nokia valinnut vaikeassa tilanteessa ollessaan omaa ohjelmisto osaamista Windows Phonen sijaan. Toki tässä on monilla monenlaisia mielipiteitä, sillä Symbian ei enää pystynyt vastaamaan Applen iOS-käyttöjärjestelmän uhkaan ja jotain uutta Nokian piti keksiä. Nokia kuitenkin valitsi Stephen Elopin johdolla puhelimiensa käyttöjärjestelmäksi Windows Phonen, joka osoittautui vuosi vuodelta huonommaksi päätökseksi kunnes kaikki puhelintoiminta oli parasta myydä pois. Nokia N1 on siis lyhyesti tuttua Nokialaista laatua ja osaamista täynnä.


IMG_3507Tekniikka

Nokia ei ole selvästikään lähtenyt valtaamaan Android-markkinoita tehokkaalla ja hintavalla tabletilla, sillä tabletin sisältä löytyy Intelin 64-bittinen, neliytiminen Z3580-prosessori, 2,3 GHz-taajuudella. Tabletista löytyy myös 533 MHz kellotaajuudella toimiva PowerVR G6430–grafiikkaprosessori. Laitteesta löytyy 2 gigatavua LPDDR3 RAM-muistia sekä 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Nokia N1 ei sisällä SIM-korttipaikkaa, jonka takia tabletti tarvitsee jatkuvasti WLAN-yhteyksiä.

Tämä Nokian ensimmäinen Android-tabletti ei siis ole mikään tehopakkaus, mutta ajaa asiansa silti normaalissa käytössä, vaikka tämä Intelin-suoritin antaakin tehoja myös vähän vaativampaan käyttöön.

Tabletin keskeiset seikat:

 • Mitat: 200.7 x 138.6 x 6.9 mm
 • Paino: 318 g
 • Näyttö: 7.9 tuumaa, 2048×1536 resoluutio
 • Käyttöjärjestelmä: Android 5.1, Nokia Z Launcher
 • Prosessori: Intel 64-bittinen Atom Z3580-prosessori
 • Muisti: 2GB RAM, 32GB sisäinen muisti
 • Kamera: 8 Mp pääkamera, 5 Mp etukamera
 • Akku: 5300 mAh

Näyttö

tmp_15503-IMG_2618242296559Nokia N1:n näyttö on kooltaan 7,9-tuumaa. Näytön kuvasuhde on 4:3, joka on ihanteellinen tämän kokoluokan tabletissa. Vaikka tämä kuvasuhde ei olekaan ihanteellinen esimerkiksi katsellessa videoita tai elokuvia, niin monessa muussa asiassa siitä on hyötyä. Netin selaaminen pystysuunnassa on helppoa, jonka ansiosta tablettia voi helposti käyttää pystysuunnassa tai vaakatasossa monessakin tilanteessa.

Nokia on kuitenkin selvästi halunnut tämän tabletin kohdalla panostaa näytöntarkkuuteen. Näytössä on 2048×1536 resoluutio, joka on saman verran kuin esimerkiksi iPad Minissä. Näytön kestävyydestä on huolehtimasta hyvin yleinen Gorilla Glass 3. Näytössä käytetään IPS-paneelia ja LED taustavalaistusta.

Nokia N1 sisältää mielestäni todella laadukkaan näytön. Näytössä on loistavat katselukulmat ja värit toistuvat mielestäni esimerkillisen hyvin. Vaikka kyseessä ei olekaan markkinoiden kärkituote, niin näyttö on silti varsin vakuuttava, eikä minkäänlaisia ongelmia ole tullut vastaan muutaman viikon testijakson aikana näytön kanssa.

Näytössä oleva Gorilla Glass 3 peittää koko tabletin etuosan. Lasi on yhdistetty sulavasti alumiinirungon kanssa, eikä minkäänlaisia teräviä kohtia lasin ja alumiinin saumakohdassa ole havaittavissa. Nokia ei ole jättänyt myöskään suuria näytön ja rungon välisiä reunoja laitteeseen, jonka ansiosta laite on saatu pysymään varsin hyvin kohtuullisissa mitoissa.


Lataus & akku

IMG_3530Tabletin erikoisuuksiin kuuluva jo aiemmin mainittu USB Type-C -tyypin latausliitin on yksi tabletin tärkeimmistä seikoista. USB Type-C -tyypin latausliitin on markkinoilla aivan uusi ja on vasta yleistymässä esimerkiksi älypuhelimissa. Nokia on ottanut tässä hieman etumatkaa ja julkaisi ensimmäisenä valmistajana tabletin, joka käytti USB Type C-tyypin latausliitintä. USB Type C-tyypin latausliitin on siitä erikoinen, että laturin voi asettaa tablettiin nyt kumminpäin tahansa. Tavallisessa USB:ssä johto menee vain yksinpäin paikoilleen, joten on vain 50 % mahdollisuus, että laturi menee oikein päin. Nyt USB Type C-tyypissä tämä ongelma on kokonaan poissa.

Myös USB C-tyypissä on tällä hetkellä yksi todella negatiivinen asia, joka on varmasti häviämässä tulevien vuosien aikana. Ongelma on, että tämän tyyppiset laturit evät ole vielä kauhean yleisiä, joten täytyy aina olla mukana tämä oikea liitin matkassa, että tablettia voi ladata. Normaali micro-USB ei siis sovi USB Type-C -liittimen kanssa.

Nokia N1 on akunkestoltaan varsin loistavissa käsissä. Akku on suuruudeltaan yhteensä 5300 milliampeerituntia, josta siis virtaa löytyy useammalle päivälle.

Nokia N1 latautuu myös suhteellisen nopeasti oman alkuperäisen laturin avulla, vaikka tabletti ei mitään pikalataustoimintoja tue.


Android & Nokia Z Launcher   

IMG_3512

Nokia N1 on ensimmäinen Android-tabletti, joka on brändätty Nokia-nimellä. Tabletista löytyy uusin Android 5.1.1-versio. Tabletista löytyy myös Nokian oma Z Launcher-käyttöliittymä, jonka idea perustuu helppokäyttöisyyteen ja erilaisuuteen. Z Launcher-käyttöliittymä on siis reilusti erilainen kuin muiden valmistajien omat Android-käyttöliittymät.

Z Launcherin aloitusnäkymässä on aina 12 ”suosikkisovellusta”, jotka valitaan aina käyttäjän käytön perusteella. Z Launcher siis mukautuu käytön perusteella. Idea perustuu siihen, että Z Launcher oppii päivän mittaan, kuinka laitetta käytetään ja mitä sovelluksia on käytät tiettyyn aikaan. Aloitusnäkymään valikoituu sovellukset, joita olet käyttänyt yleensä eniten juuri siihen kellon aikaan.

Z Launcherin toinen tärkeä seikka on nopea sovellustenhakuominaisuus, joka erottaa Nokian selvästi muista kilpailijoista. Haluamansa sovelluksen voi etsiä kirjoittamalla ihan minkä tahansa kirjaimen aloitusnäyttöön. Z Launcher tämän jälkeen etsii tällä kirjaimella alkavia sovelluksia laitteesta, jotta löytäisit sovelluksen mahdollisimman nopeasti ja helposti. Nokian Z Launcher oppii myös priorisoimaan haetut sovellukset käytön perusteella.

Z Launcher on Nokian eroavaisuus muista valmistajista. Itse koen Z Launcherin helppokäyttöiseksi sekä jotenkin erilaiseksi. Tosin jos kuitenkin haluaa välttämättä tämän Nokian tabletin, mutta kuitenkin ei pidä Nokian omasta Z Launcher-käyttöliittymästä, niin Nokia antaa myös mahdollisuuden käyttää ”tavallista” Androidia, Z Launcherin sijaan.

Z Launcher ja Nokia N1 yhdessä antavat selvän kuvan Nokian tilasta. Nokia haluaa tehdä laadukkaita tuotteita ja kokeilla markkinoille päässeillä tuotteilla hieman markkinoita. Nokia N1 ei ole päässyt vasta kuin muutamille markkina-alueille myyntiin, joka myös osoittaa hyvin mihin Nokia oikeasti pyrkii. Nokia kuitenkin on luvannut katsella uudestaan myös älypuhelinmarkkinoita, mutta tämän he voivat tehdä korkeitaan ensi vuoden lopulla. Kuitenkin on mielenkiintoista nähdä miten Nokia tulee sen toteuttamaan ja tulemmeko jo pian näkemään Nokia N1 – tabletin seuraajan, joka alkaisi olemaan tämän artikkelin kirjoitushetkellä ajankohtaista, sillä Nokia N1 on julkaistu jo melkein vuosi sitten.


Kamerat

IMG_3560

Nokia N1 ei juuri loista kameroillaan, vaikka ne ovatkin ihan hyvällä tasolla. Takakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä, joka on varsin hyvin tabletille, mutta ei kuitenkaan sitä mitä Nokialta on totuttu näkemään. Nokia on tunnettu viime vuosina markkinoiden parhaimmista älypuhelinkameroista, joista hyvä esimerkki on Nokia Lumia 1020, joka sisälsi ennennäkemättömän 41 megapikselin kamerakennon. Myös monet muut Nokian puhelimet ovat käyttäneet Nokia Pureview kamerateknologiaa, mutta Nokia N1 ei tätä kuitenkaan saanut. Olisihan se kuitenkin kiva, jos tabletissakin olisi kamera, jolla voisi päivittäin ottaa kuvia, sillä nykyään tämän kokoluokan tabletteja pidetään matkassa mukana.

Tabletin etukamerassa on viiden megapikselin kenno, jolla saa myös ihan laadukkaita kuvia. Etukameralla voi näin ollen myös puhua laadukkaita videokeskusteluja.

Alla vielä muutamia kuvia, jotka on otettu Nokia N1:n takakameralla. (Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmiksi.)


Hyvä vai huono tabletti?

Nokia N1 on monelta osalta hyvä. Laitteen metallinen runko, loistava näyttö, mukavat kamerat sekä USB Type-C –tyypin lataus tekevät tabletista erinomaisen valinnan. Nokia N1 ei kuitenkaan loista esimerkiksi äänenlaadullaan tai valmistajan omilla sovelluksilla. Nokia ei ole juuri tähän Kiinan versioon laittanut omia sovelluksiaan riesaksi, eikä tästä versiosta löydy valmiiksi asennettuna Google Play-palveluita. Google Play-palvelut saa kuitenkin asennettua tablettiin, jos vain haluaa. Tämä kuitenkin vaatii hieman osaamista sekä innostusta muuttaa laitetta. Tosin tämän ansiosta laitteen voi jopa hajoittaa, joten sitä en lähtisi saman tien edes kokeilemaan, jollei ole ennestään tietotaitoa, miten se tehdään.

Voin kuitenkin suositella Nokia N1-tablettia ihmisille, jotka arvostavat edelleen Nokian osaamista ja laatua. Eriasia on kuitenkin, että jos haluaa tämän Nokia N1 tabletin ja englannin kieli ei ole ongelma niin tabletin saa varmasti nopeimmin tilattua E-Ville Verkkokaupan kautta 249 euron verottomaan hintaan. Toki jos kuitenkin englannin kieli sekä Google Play-palveluiden uupuminen mietityttää, niin suosittelen odottamaan, että tabletti rantautuu Eurooppaan. Tosin tällä hetkellä vaikuttaa, että laitetta on turha odotella Suomeen myyntiin.

IMG_3561


Milloin Suomeen?

IMG_3507Nokia ei ole ainakaan toistaiseksi tuomassa tablettiaan Suomeen vaikka tätä onkin tänne kovasti toivottu. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Nokia N1 on myynnissä vasta Kiinassa ja Taiwanissa, joissa tabletti on saanut varsin hyvän vastaanoton. Nokia N1:n myynnin kerrotaan myös olevan varsin vahvaa, sillä jo muutama kuukausi sitten tabletin kerrottiin myyneen jopa yli miljoonan kappaletta ja nyt voimmekin laitteita odottaa menneen kaupaksi jo reilusti enemmän.

Nokia kuitenkin tabletin julkaisun yhteydessä vakuutteli, että laite olisi tulossa myös Suomessa myyntiin, mutta kertoivat kuitenkin, että Nokia N1 aloittaa matkansa ensin Kiinan markkinoilla. Nokia lupasi pian tämän jälkeen, että N1 tulee myös Eurooppaan kesän aikana, mutta nyt suunnitelmat näyttävät muuttuneet, sillä kesä alkaa olemaan jo lopussa.

Olisihan se kuitenkin suuri menetys suomalaisille, jollei tämän laatuluokan ”suomalainen” tablettilaite pääse myyntiin Suomessa.


Yhteenveto

IMG_3508Nokia N1 on loistava tabletti. Vaikka tabletti ei juuri eroakaan markkinoista olevista samanhintaisista tableteista, niin uskon kuitenkin Nokia-brändin tuovan lisäarvoa laitteelle. Tabletti on saatavilla vasta Kiinassa ja Taiwanissa. Uskon ainakin Kiinassa Nokia brändin tuovan reilusti lisäarvoa laitteelle, sillä Nokia on ollut takavuosina suosittu myös siellä. Toinen paikka, josta uskon tabletin löytävän monia ostajia on Nokian kotimaa Suomi. Tabletti ei valitettavasti ole vielä saatavilla täällä, mutta Nokia on kuitenkin monesti lupaillut tablettia Suomeenkin, mutta toistaiseksi tätä ei täällä Suomessa vielä ole näkynyt.

Yhteenvetona Nokia N1:stä voisi sanoa, että tämä on tabletti, jota markkinoilla on kaivattu jo usean vuoden. Ajattelen tämän niin, että Android-tableteista ei löydy näin laadukasta laitetta, mutta kuitenkin tämän lauseen avulla haluan tuoda esille myös, että markkinoilla on odotettu jo useamman vuoden Nokian omia Android-laitteita. Oikeastaan niitä ruvettiin odottamaan heti, kun Nokia hylkäsi kaikki muut käyttöjärjestelmät ja otti pääasialliseksi käyttöjärjestelmäksi Microsoftin Windows Phonen.

Allekirjoittaneelle Nokia N1 oli varsin mielenkiintoinen sekä odotettu uutuus. Tabletti ajoi kaikki päivittäiset asiat, joihin ei tarvinnut Google Play-palveluita.

Nokia N1:n voi ostaa Suomeen muun muassa E-Ville verkkokaupan kautta, josta myös tämä SuomiMobiilin testikappale oli peräisin.

IMG_3504


Nokia N1 on tällä hetkellä yksi parhaimmista ”suomalaisista” tablettilaitteista. Tabletti on loistava viihdekäyttöön sekä joka päiväiseen vähän raskaampaankin käyttöön. Nokia N1 sisältää myös monia kehuttavia asioita, muun  muassa kamerat, näyttö sekä yleinen laatutuntuma on omaa luokkaansa. (Huomaa, että pisteytys on tehty silmälläpitäen laitteen hintaluokkaa).

Nokia N1

9.1

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Kiitoksia erinomaisesta kirjoituksesta ja runsaista kuvista!

  Itselleni oli rankka pettymys, kun ei N1 tullut Suomessa myyntiin. Vaikka se joskus tulisikin, niin tunnelma on jo vähän pilalla, kun monessa muussa maassa ollut jo kauan saatavilla.

  Ominaisuudet ovat kyllä kohdallaan, paitsi yksi: miksi Nokian suunnittelemasta mobiililaitteesta puuttuu GPS???

  1. Tottahan se on, että tunnelma on jo lannistunut, kun melkein vuoden julkaisun jälkeenkään laite ei ole saapunut kunnolla myyntiin kuin vain kahdessa maassa.
   No, tämä GPS:n uupuminen voi johtua monestakin syystä, esimerkiksi olisiko puhelinliiketoiminnan myymisellä jotain vaikutusta tähän? Tätä emme tiedä, koska Microsoftin ja Nokian välisistä ehdoista ei olla puhuttu kovinkaan suuresti. Mutta totta se on, että tällaisessa laitteessa GPS pitäisi löytyä.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut