AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 11 Pro Max – Kallis, mutta hyvä

Midnight Green on iPhone 11 Pro -sarjan uusi väriversio

Applen uudet iPhone-puhelimet julkaistiin tuttuun tapaan syyskuussa ja tänä vuonnakin nähtiin kolme uutta laitetta. SuomiMobiilissa päätettiin testata uutuuspuhelimista vain kaksi, jotka ovat nyt arvioitava iPhone 11 Pro Max sekä malliston edullisin iPhone 11, josta arvion voi käydä lukemassa täältä. iPhone 11 Pro Max on malliston kallein laite sekä teknisesti kehittynein. Apple ei ole ottanut uutuuspuhelimen kanssa suuria riskejä, vaan luottaa varsin tuttuihin ratkaisuihin.

Tekniikka iPhone 11 Pro Maxissa on huippuluokkaa sekä markkinoiden kärkeä. Kamerapuolella Apple on ottanut mukaan Android-puolella jo vuosia sitten nähtyjä tekniikoita, sillä uutuuspuhelimessa on nyt telekameran lisäksi muun muassa ultralaajakulmakamera, jota ei ole aikaisemmin Applen laitteissa nähty. Puhelimen perusrakenne on pitkälti samanlainen kuin viime vuonna, mutta nyt takaosan lasi on mattapintainen sekä kamera-alueesta on tehty selvästi suurempi. Lisäksi puhelimen hinta on edelleen varsin korkea, sillä iPhone 11 Pro Maxin lähtöhinta on jopa 1279 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uuteen Apple iPhone 11 Pro Max -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta muutaman viikon testijakson ajalta. Artikkeli tulee koostumaan perinteiseen tyyliin tutustumisesta laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin. Lisäksi testijakson aika testasimme myöskin iPhone 11 Pro Maxin pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Apple iPhone 11 Pro Max (A2218)
Mitat: 158 x 77.8 x 8.1 mm
Paino: 226 g
Rakenne: (ruostumaton) teräskehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.5 tuumaa Super Retina XDR (1242 x 2688) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10
Suoritin: 6-ytiminen Apple A13 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 / 256 / 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telekamera (f/2.0 / 52 mm / 1.0 µm / 1/3.4" / PDAF / OIS / 2x optinen Zoom) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm)
Akku: 3969 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 13.3
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 18W pikalataus (mukana) / Langaton lataus
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: Space Gray / Silver / Gold / Midnight Green
Hinta: 1279 € (4 + 64 Gt) / 1449 € (4 + 256 Gt) / 1679 € (4 + 512 Gt)

Myyntipakkaus

Apple toimittaa iPhone 11 Pro -puhelimien mukana ensimmäistä kertaa pikalaturin.

Apple toimittaa iPhone 11 Pro Max -pulimensa tyylikkäässä mustassa myyntipakkauksessa, jonka päälipuolta koristaa reaalikokoinen kuva itse puhelimesta. Pakkauksen molemmilla kyljillä lukee vihreällä iPhone, sekä ylä- ja alapäädyissä on Applen logo. Takaosassa on ilmoitettu puhelimen muistiversio sekä pakkauksen sisältö listattuna. Lisäksi takaosassa nähdään väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin, joka on käärittynä muoveihin. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään takuutietoja sekä käyttöoppaita usealla kielellä. Lisäksi mukana on SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä Apple-tarroja. Tämän jälkeen myyntipakkauksen pohjalta löytyy Applen perinteiset EarPods-nappikuulokkeet, USB-C–Lightning-tiedonsiirto- ja latauskaapeli sekä ensimmäistä kertaa Applen historiassa 18 watin pikalaturi suoraan myyntipakkauksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan iPhone 11 Pro Maxin myyntipakkaus ei oikeastaan ole kovin erikoinen. Ulkoinen toteutus on tuttua Applea ja varsin tyylikäs. Pakkaus pitää sisällään kaikki käytön aloittamiseen tarvittavan, mutta ei juurikaan mitään muuta. Hienoa on myös nähdä, että Apple on vihdoin laittanut myyntipakkaukseen oletuksena 18 watin pikalaturin, eikä sitä enää erikseen tarvitse ostaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti iPhone 11 Pro Max ei pääse pettämään, vaan kyseessä on yksi markkinoiden laadukkaimmista älypuhelimista. Apple hyödyntää valmistusmateriaaleina ruostumatonta terästä sekä lasipintoja, jotka yhdessä tuottavat hyvän laatuvaikutelman. Testiin saatiin keskiyönvihreä väriversio, jossa myöskin teräskehys on kiiltäväpintainen, mutta takaosan lasi on mattapintainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumaltaan iPhone 11 Pro Max on mukavan laadukas, eikä jämäkkyyttä puutu. Käteen puhelin istuu vielä hyvin, vaikka suuri koko saattaa joillekin käyttäjille olla pieni haaste. Laite on myös kokonaisuudessaan tasapainoinen, eikä puhelimesta kuulu mitään natinoita edes koitettaessa taivuttaa käsien välissä. Mukavaa premium-tuntumaa on tuomassa mattapintainen takalasi, joka on varsin tyylikäs. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö iPhone 11 Pro Max olisi liukas ilman minkäänlaista suojakuorta. Itse kuitenkin pidän mattapinnasta siitä syystä, ettei siinä näy kovin sormenjäljet samalla tavalla kuin kiiltäväpintaisessa lasissa. Lisäksi mattapinta ei ole yhtä altis naarmuuntumaan. Testijakson aikana iPhone 11 Pro Maxin takalasiin ei syntynyt yhtään silmin nähtävää naarmua.

Etupuolella on Corningin valmistama 2.5D-lasipinta, joka tuntui testijakson aikana naarmuuntuvan yllättävän helposti. Näyttölasiin ilmesty helposti niin sanottuja hankausjälkiä, jotka eivät näytä kovin hyvältä yli 1000 euron puhelimessa. Näyttöön on siis suositeltavaa laittaa vielä erillinen suojakalvo, jos ei halua itse näytön naarmuuntuvan. Pieni hämmästelyn aihe iPhone 11 Pro Maxissa on teräskehyksen sekä näyttölasin välissä oleva kapea muovikaistale. Olen yleisesti hämmästellyt premium-luokan älypuhelimia, joissa on ulospäin nähtäviä muoviosia, sillä ne eivät kuulu todelliseen premium-puhelimeen. Apple on jostain syystä halunnut säilyttää näyttöä kiertävän muovikaistaleen vuodesta toiseen, vaikka ilman sitäkin puhelimen voisi valmistaa. Onneksi iPhone 11 Pro Maxin kohdalla muovikaistale on sen verran ohut, ettei sitä välttämättä edes huomaa, mutta se kaistale tuottaa kuitenkin aina ylimäärisen epämiellyttävän saumakohdan.

Apple on ilmoittanut iPhone 11 Pro Maxin virallisiksi mitoiksi 158 x 77,8 x 8,1 millimetriä, joten kyseessä on kooltaan varsin suuri laite, kuten useat muutkin älypuhelimet tänä päivänä. Painoa löytyy 226 grammaa, joten puhelin on myös varsin painava, mutta painoon myös tottuu varsin helposti.

Koska iPhone 11 Pro Max on myöskin huippuluokan älypuhelin, niin laite on rakenteellisesti kokonaan IP68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävä. IP68-luokituksen ansiosta käyttäjien ei tarvitse huolehtia puhelimen vedenkestävyydestä muun muassa sateessa, sillä iPhone 11 Pro Max kestää upotuksen veteen jopa 4 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Apple kuitenkin muistuttaa, että IP68-luokitus saattaa kulua käytössä ja tiiveys saattaa heikentyä ajan kanssa. Vaikka puhelin on vedenkestävä, niin takuu ei silti kata kosteusvaurioita.

Etuosasta katsottuna iPhone 11 Pro Max muistuttaa hyvin läheisesti viime vuoden iPhone-puhelimia, sillä suuria muutoksia Apple ei tänä vuonna ole tehnyt. Etuosassa valtaa pitää suuri näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 84 prosenttia, mikä on varsin hyvin. Näyttöä kiertää kauttaaltaan muutaman millimetrin paksuinen musta kaistale, mutta näytön yläreunaan on jouduttu jälleen tekemään leveähkö loviratkaisu, johon on saatu upotettua monenlaista tekniikkaa. Lovesta löytyy muun muassa puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori.

iPhone 11 Pro Max -puhelimen takaosa on saanut kamera-alueen osalta suurimman muutoksen verrattuna viime vuoden iPhone-malleihin. Takaosassa on keskitetysti Applen tuttu omenalogo ja alareunasta löytyy muun muassa CE-logo. Katse kiinnittyy kuitenkin vasemmassa yläkulmassa olevaan suureen kamera-alueeseen, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kameroita on yhteensä kolme kappaletta, joiden rinnalla on myöskin kaksois-LED-salamavalo sekä yksi mikrofoni.

iPhone 11 Pro Max -puhelimen oikeaan kylkeen Apple on päättänyt asettaa virtapainikkeen sekä SIM-korttiluukun. Vasemmassa kyljessä on kaksi äänenvoimakkuuspainiketta sekä kytkin, josta hiljaisen tilan saa päälle tai pois päältä. Kuten muukin laitteen runko, niin myöskin kaikki painikkeet on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joten tuntuma on varsin miellyttävä. Painikkeet antavat myös mukavasti vastetta, joten niiden käyttökokemus on myös hyvä. Puhelimen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunasta löytyy kaksi kaiutinritilää (toisessa kaiutin ja toisessa mikrofoni) sekä Lightning-liitäntä. iPhone 11 Pro Maxissa ei siis ole muun muassa kuulokeliitintä tai mitään muitakaan ylimääräisiä liittimiä.

Näyttö

Apple hyödyntää iPhone 11 Pro Max -puhelimessaan suurehkoa 6,5 tuuman näyttöpaneelia, jota kutsutaan markkinointitermein nimellä Super Retina XDR OLED. Kuten jo nimikin antaa ymmärtää, niin puhelimen näyttö perustuu OLED-tekniikkaan. Lisäksi XDR-lisänimi tulee sanoista eXtreme Dynamic Range, joka on Apple vastine HDR:lle (High Dynamic Range). Apple on pitänyt iPhone 11 Pro Maxin näytön tarkkuuden edeltäjien tasolla, sillä näytössä on 2688 x 1242 pikseliä, joka takaa hyvän 458 pikseliä tuumaa kohden.

Näytössä on myöskin nykyaikainen 19,5:9-kuvasuhde, joten näyttö on korkeampi sekä suhteessa kapeampi. Näyttöön Apple on jättänyt edelleen leveän loven yläreunaan, joka nähtiin ensimmäistä kertaa iPhone X -puhelimessa pari vuotta sitten. Apple tulee loven kanssa hieman jälkijunassa, sillä useat muut valmistajat ovat jo pyrkineet pienentämään lovia ja jopa keksineet luovia ratkaisuja etukameran piilottamiseksi kokonaan puhelimien etupuolelta. Apple luottaa kuitenkin tuttuun ratkaisuun, joka on varsin tuttua Applea.

Parhaimmillaan iPhone 11 Pro Maxin näytön kirkkaus voi yltää jopa 1200 nitiin asti ja samalla Apple on kaksinkertaistanut kontrastin 2 000 000:1. Uusi ja hieno Super Retina XDR -nimi tarkoittaa siis uutuuspuhelimessa olevan aikaisempaan verrattuna kirkkaampi näyttö sekä kaksinkertainen kontrasti. Näytössä on myöskin tuki HDR10-toistolle.

Apple tyytyy iPhone 11 Pro Maxin näytössä edelleen 60 hertsin virkistystaajuuteen, kun Android-puhelimissa on nähty muun muassa 90 ja 120 hertsin näyttöjä. Näyttöön Apple on kuitenkin saanut 120 hertsin kosketustunnistuksen. Mielenkiintoista uutuuspuhelimessa on myöskin se, että Apple on päättänyt luopua kokonaan paineentunnistuksesta, eli 3D Touch -ominaisuudesta.

Testijakson aikana itse tykästyin iPhone 11 Pro Maxin näyttöön, sillä käyttökokemukseltaan se on huippuluokkaa. Näyttö toistaa värit erinomaisesti sekä kirkkaus riittää lähes jokaisessa tilanteessa. Pienenä miinuksena koin Applen päätöksen jättää leveän loven näyttöön, joka haittaa hieman käyttökokemusta muun muassa videoita katsellessa, kun osa videosta jää tietyissä sovelluksissa loven takia piiloon.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvyn osalta Applen puhelimet ovat olleet pitkään jo markkinoiden kärkeä, eikä nyt myöskään iPhone 11 Pro Max tee tässä suhteessa poikkeusta. Apple hyödyntää tuoreinta A13 Bionic -järjestelmäpiiriään, joka takaa erittäin hyvän suorituskyvyn. Applen uudessa järjestelmäpiirissä on muun muassa 8,5 miljardia transistoria ja se on kehitetty 7 nanometrin prosessilla.

Kuusiytiminen Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri rakentuu kahdesta tehokkaasta 2,65 GHz:n taajuudella hyrräävästä Lightning-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Thunder-ytimestä. A13 Bionic -piirissä on myöskin uusi grafiikkaprosessori, joka perustuu neljään ytimeen. Applen mukaan grafiikkaprosessori on jopa 20 prosenttia nopeampi ja 40 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjäversiossa. Tuttuun tyyliin A13 Bionic sisältää myös Neural Engine -piirin, joka on jo kolmannen sukupolven versio. Neural Enginessä on kahdeksan ydintä ja piiri huolehtii kuvankäsittelystä, kuten Deep Fusion -ominaisuuden ja Yötilan toimivuudesta.

RAM-muistia iPhone 11 Pro Maxista löytyy 4 gigatavua, vaikka sitä Apple ei ole koskaan virallisesti paljastanut. 4 gigatavua kuulostaa varsin pieneltä, kun verrataan kilpailijoilta löytyviin puhelimiin, joissa on jopa 12 gigatavua RAM-muistia. Vaikka RAM-muistia on Applen uutuuspuhelimissa verrattain vähän, niin se ei ole kuitenkaan este laitteen hyvälle suorituskyvylle. Koska Apple tuottaa ohjelmiston ja laitteiston itse, ne on voitu optimoida iPhone 11 Pro Maxissa niin, ettei liiallista RAM-muistia juurikaan tarvita.

Sisäistä tallennustilaa testiin saadussa iPhone 11 Pro Max -versiossa oli 64 gigatavua, mutta tarjolla on myöskin 256 gigatavun sekä 512 gigatavun versiot. Muistikorttipaikkaa Apple ei puhelimeen ole laittanut, vaan käyttäjien täytyy tyytyä tarjolla olevaan tallennustilaan tai vaihtoehtoisesti erilaisiin pilvitallennustiloihin.

Suorituskyky iPhone 11 Pro Maxissa on kohdillaan, sillä Apple A13 Bionic on tämän hetken suorituskykyisin mobiilijärjestelmäpiiri. Ajoimme puhelimessa läpi testijakson aikana tuttuja suorituskykytestejä, jotka kertovat puhelimen ylivoimaisesta suorituskyvystä. Useissa suorituskykytesteissä puhelin voittaa kaikki kilpailevat huippuluokan Android-puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista vertailla iPhone 11 Pro Maxin saamia pisteitä vastaaviin pisteisiin, joita Enoxys 9825 -järjestelmäpiiriin perustuva Samsung Galaxy Note10+ ja Kirin 980 -järjestelmäpiiriin perustuva Huawei P30 Pro ovat saaneet.

Testitulokset
Apple iPhone 11 Pro Max (A13B) Samsung Galaxy Note10+ (E9825) Huawei P30 Pro (K980)
AnTuTu: 490 325 pistettä 346 611 pistettä 285 603 pistettä
Geekbench 4 (single): ei tuloksia 4559 pistettä 3270 pistettä
Geekbench 4 (multi): ei tuloksia 10 389 pistettä 9738 pistettä
Geekbench 5 (single): 1343 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
Geekbench 5 (multi): 3454 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
PCMark 2.0: ei tuloksia 8813 pistettä 7834 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 97 115 pistettä 54 755 pistettä 35 420 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 207 742 pistettä 66 153 pistettä 43 183 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 33 911 pistettä 34 157 pistettä 21 741 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5133 pistettä 4950 pistettä 4047 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5917 pistettä 5652 pistettä 4196 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3505 pistettä 3451 pistettä 3601 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskykytestit eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen suorituskyvystä päivittäisessä käytössä. Testikäytössä iPhone 11 Pro Max oli muutaman viikon ajan, eikä sen aikana tullut vastaan mitään ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Raskaammatkin sovellukset käynnistyivät nopeasti sekä kuvien prosessointi oli sulavaa. Tällä hetkellä lähes varmaa on se, ettei Android-puhelimet pääse samalle suorituskykytasolle Applen uusien iPhone-puhelimien kanssa edes vuoden 2020 aikana, mikä johtuu hyvin pitkälti Android-valmistajien ”sirpaloitumisesta”.

Siinä missä Applella kaikki kehitys on pitkälti omissa käsissään, niin Android-valmistajista suurimmalla osalla tilanne on täysin eri. Android-käyttöjärjestelmä tulee Googlelta ja järjestelmäpiirit tulevat piirivalmistajilta. Android-puolella valmistajat siis vain kasaavat erilaisista valmiista tuotteista omat laitteensa ja koittavat sitten optimoida muun muassa käyttöjärjestelmän ja järjestelmäpiirin niin, että akun kesto olisi paras mahdollinen. Valitettavasti kovin paljoa puhelinvalmistajat eivät kuitenkaan voi tehdä asioiden eteen, jos käyttöjärjestelmä tai järjestelmäpiiri kehitys ei ole omissa käsissä. Tämän takia Apple onnistuu siinä, mihin Android-valmistajat eivät pysty.

Apple on tehnyt iPhone 11 Pro Maxista kaksois-SIM-laitteen, eli puhelimessa on mahdollista hyödyntää kahta SIM-korttia. Mikään ihan tavallinen ratkaisu ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä laitteessa on vain yksi nano-SIM-korttipaikka. Toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-ratkaisulla, jota tukevat suurimmat suomalaisoperaattorit.

Face ID -ominaisuus on yksi Applen puhelimien erikoisuus ja kyseessä on verrattain luotettava kasvojentunnistus. Android-puhelimissa kasvojentunnistus on usein toteutettu etukameran avustuksella, mutta iPhone 11 Pro Maxissa sitä varten on omat sensorinsa. Lisäksi Face ID korvaa kokonaan sormenjälkilukijan, jota ei puhelimessa siis ole. Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin jouhevasti. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Apple on mielestäni saanut Face ID:n käyttökokemusta vietyä selvästi eteenpäin verrattuna viime vuosien iPhone-puhelimissa nähtyihin versioihin.

Äänentoisto

Apple on laittanut iPhone 11 Pro Maxiin stereokaiuttimet, eli laitteessa on kaksi kaiutinta, joita hyödynnetään paremman äänenlaadun takaamiseksi. Ykköskaiutin löytyy puhelimen alareunasta, kun taasen toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimet tuottavat yhdessä varsin tasapainoisen kuuntelukokemuksen, joka on yksi parhaimmista, joita on älypuhelimissa nähty. Kaiuttimista saadaan tarvittaessa myös mukavasti voimakkuutta, mutta on kuitenkin hyvä huomata, että kyseessä on kuitenkin puhelin ja kovin erikoista äänenlaatua ei voida olettaa laitteen tarjoavan.

Tuttuun Applen tyyliin iPhone 11 Pro Maxista ei löydy perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä. Apple on ollut yksi ensimmäisistä, joka on luopunut kuulokeliittimestä, vaikkakin useat käyttäjät edelleen liitintä haluaisivat käyttää. On kuitenkin totta, että erilaiset Bluetooth-kuulokkeet ovat lyöneet itsensä läpi ja niitä käytetään enimmissä määrin. Jos kuitenkin haluaa käyttää perinteisiä kuulokkeita, niin kuluttajan täytyy ostaa erikseen myytävä Lighning-kuulokeliitinadapteri.

Akunkesto

Akunkestoltaan iPhone 11 Pro Max on mielenkiintoinen, sillä Apple on laittanut puhelimeen iPhone-historiansa suurimman akun, joka on kooltaan 3969 milliampeerituntia. Apple on suurentanut akkua siis neljänneksen verrattuna edeltäjäversioon ja kyseessä on varsin miellyttävä tekninen päivitys. Apple on luvannut akun kestävän jopa 5 tuntia kauemmin kuin edeltäjässään sekä iPhone 11 Pro Maxin pitäisi kyetä videoiden toistamiseen 20 tuntia putkeen.

Testijakson aikana iPhone 11 Pro Maxin akunkesto oli erittäin positiivinen yllätys ja raskaankin käytön jälkeen akkua oli iltaisin kymmeniä prosentteja jäljellä. Yleisesti päivittäinen käyttö koostui ahkerasta sosiaalisen median seuraamisesta, kuvaamisesta, muutamista puheluista sekä sarjojen katselusta. Parhaimmillaan akkua oli silti illalla vielä 30-40 prosenttia jäljellä, jollaisiin tuloksiin päästään vain harvoin Android-puhelimissa. Testijakson jätti iPhone 11 Pro Maxin akunkestosta erittäin positiivisen kokemuksen.

iPhone 11 Pro Maxia voidaan ladata kahdella eri tavalla, sillä puhelin tulee perinteistä Lightning-liitännän kautta tapahtuvaa pikalatausta sekä langatonta latausta. Langallinen lataus tapahtuu korkeintaan 18 watin teholla ja Apple on myös vihdoin päättänyt sisällyttää puhelimen myyntipakkaukseen pikalaturin. Android-puolella on nähty jo yleisesti 30-40 watin pikalatureita, joten Applella on tässä suhteessa edelleen hieman kirittävää, mutta iPhone 11 Pro Maxin pikalataus on silti parempi kuin ilman minkäänlaista pikalatausta.

iPhone 11 Pro Max-puhelimen mukana toimitettavan laturin latausnopeus.

Testasimme luonnollisesti iPhone 11 Pro Maxin mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden ja testin tulokset ovat nähtävillä yläpuolella olevasta kuvaajasta. Tyhjästä täyteen akku latautuu tasan kahdessa tunnissa eli 120 minuutissa. Puolessa tunnissa akku on latautunut 45 prosentin varaustasoon ja tunnissa akku on mukavat 78 prosenttia. Täydellä taholla akku latautuu vain 35 minuuttia, minkä jälkeen lataus hidastuu tasaiseen tahtiin. 90 prosentin varaus saavutetaan noin 78 minuutin jälkeen, minkä jälkeen lopun 10 prosentin latautumiseen kuluu 42 minuuttia.

Pikalataus on iPhone 11 Pro Maxissa mielestäni hyvällä tasolla, vaikka parempaakin voitaisiin vaatia tämän hintaluokan puhelimessa jo vuonna 2019. Langatonta latausta puhelin tukee korkeintaan 10 watin latausteholla. Henkilökohtaisesti olen langattoman latauksen ystävä, vaikka se ei olekaan nopein tapa ladata akkua. Langaton latausta on kuitenkin yleisellä tasolla erittäin helppo käyttää, sillä minkäänlaisten kaapeleiden kanssa ei tarvitse tapella.

Applelta odotettiin ennen iPhone 11 -puhelimien julkaisua, että laitteissa olisi kaksisuuntainen langaton lataus, joka mahdollistaisi muun muassa AirPods-kuulokkeiden lataamisen puhelimella. Valitettavasti ominaisuutta ei puhelimissa nähty, vaikka vastaava ratkaisu on ollut jo vuoden verran lähes vakio-ominaisuus Android-puolen huippupuhelimissa. Kaksisuuntainen langaton lataus olisi tehnyt iPhone 11 Pro Maxista selvästi nykyistä modernimman, sillä ainakin itse olen tykännyt ominaisuutta käyttää tietyissä Android-puhelimissa muun muassa älykellon lataamiseen muun muassa matkoilla, joille ei joka laitteelle viitsi ottaa mukaan erillistä laturia.

Mielestäni Apple on tehnyt erittäin hyvää työtä tänä vuonna akunkeston suhteen. Apple pystyy yhdistämään raudan ja ohjelmiston parhaimmalla tavalla, jotta akunkesto saadaan optimoitua ihanteellisella tavalla. Aikaisemmin Applen puhelimissa on ollut kilpailijoitaan selvästi pienemmän akut, mutta nyt lähes 4000 milliampeeritunnin akku on erittäin positiivinen muutos Applen strategiassa.

Pakkastesti

SuomiMobiilin arvosteluiden vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, joka tehtiin myöskin iPhone 11 Pro Max -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 11 Pro Max laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua ja akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Myöskään näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia, mikä on OLED-tekniikan ansiota. Erikoista oli, että iPhone 11 Pro Maxia oli mahdollista ladata myöskin jääkylmänä, eikä sitä ollut estetty ohjelmistollisesti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 11 Pro Maxin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti näytöllä Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 4 prosenttia, eli akunvaraus oli 96 prosenttia. Myöskään tämän testin jälkeen ei ollut havaittavissa muita ongelmia, jotka olisivat vaikuttaneet käyttökokemukseen.

Pakkastesti osoitti iPhone 11 Pro Maxin kestävän varsin mukavasti kylmää ilmaa. Akkua ei kulunut testien aikana keskivertoa enempää, vaan tulokset olivat jopa odotettua parempia. iPhone 11 Pro Maxin käyttäjien ei siis tarvitse enää pelätä puhelimen akun kulumista pakkasessa, kuten ehkä aikaisempien vuosien iPhone-puhelimien kanssa. Erikoista pakkastestin perusteella mielestäni oli se, että akun lataaminen oli mahdollista laitteen ollessa jääkylmänä. Yleisesti lataus on estetty ainakin Android-puhelimissa kylmänä ollessa turvallisuussyistä.

Kamerat

Kamerat ovat osa-alue, johon Apple on tänä vuonna panostanut toden teolla, sillä iPhone 11 Pro Max -puhelimessa on jopa kolme kameraa takaosassa. Apple on siis vihdoin tuonut kameroita lisää, jotta erilaisiin kuvaustilanteisiin olisi sopivia kameroita. Pääkameran lisäksi puhelimessa on telekamera sekä ultralaajakulmakamera. Jo viime vuosina Applen puhelimissa ollaan nähty telekamera, mutta tänä vuonna mukaan on vihdoin saatu myös ultralaajakulmakamera, joka on ollut Android-puhelimissa jo hyvän tovin.

Pääkamerana toimii 12 megapikselin sensori, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko sekä 1,4 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myös automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ja siinä on f/2.0-aukko, 52 mm polttoväli, 1/3,4” kennokoko, 1,0 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Kyseessä on siis telekamera, joka kykenee 2x optisesti zoomattuihin otoksiin. Kolmas kameroista on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera. Tässä sensorissa on muun muassa f/2.4-aukko, 13 mm polttoväli ja 1,0 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa ei ole muiden kameroiden kaltaisesti optista kuvanvakausta tai automaattitarkennusta. Ultralaajakulmakameralla on mahdollista taltioida 120 asteen kuvia.

iPhone 11 Pro Max on siis varusteltuna kolmella 12 megapikselin kameralla, joista kaikki ovat tarkoitettu erikuvaustilanteisiin. Pääkamera on kameroita luonnollisesti laadukkain ja telekameraa tarvitaan laadukkaamman zoomauksen toteuttamiseen, kun taasen ultralaajakulmakameralla saadaan kuviin enemmän sisältöä.

Takakamera lyhyesti:

 • Kolmoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera (wide): 12 MP (f/1.8, 26mm, 1/2,55″, 1,4 µm, PDAF, OIS)
  • Teleobjektiivi: 12 MP (f/2.0, 52mm, 1/3,4”, 1,0 µm, PDAF, OIS, 2x optinen zoom)
  • Ultralaajakulmakamera: 12 MP (f/2.4, 13 mm, 1,0 µm, 120 asteen näkökenttä)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla taltioitujen kuvien laatu on erinomainen, eikä niissä ole juurikaan valittamista. Yksityiskohtia kuvista löytyy erityisesti hyvässä valaistuksessa otettaessa mukavasti. Värit taltioituvat huippupuhelimelle vaaditulla tavalla, eli luonnollisina ja dynaaminen alue on hyvä. Kuvissa on kuitenkin havaittavissa omaan silmääni jopa häiritsevää liiallista terävöittämistä. Heikommassa valaistuksessa kuvat ovat myöskin varsin hyviä ja erillinen yötila avustaa automaattisesti tietyssä valaistuspisteessä. Yleisesti yötila ottaa kuvaa parin sekunnin ajan, jolloin saadaan selvästi parempia kuvia. Hämärässä kuvista katoaa hieman yksityiskohtia, mutta yleinen kuvanlaatu on edelleen hyvä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on taltioitu iPhone 11 Pro Max -puhelimen pääkameralla.

Telekameralla otetut kuvat ovat varsin lähellä pääkameran kuvia, sillä värit taltioituvat vastaavanlaisesti sekä yleinen laatu on hyvällä tasolla. Tietyissä tilanteissa telekameran kuvissa oli kuitenkin havaittavissa enemmän rakeisuutta, mutta kovin suurta haittaa siitä ei ole. Telekameran kuvat ovat parhaimmillaan hyvässä valaistuksessa, mutta laatu heikkenee erityisesti yksityiskohtien tasolla paljonkin heikommassa valaistuksessa.

2x optinen zoomaus on jo tällä hetkellä varsin pieni, sillä kilpailevat puhelimet kykenevät jo 3x tai jopa 5x optiseen zoomaukseen. 2x optinen zoomaus on kuitenkin monessa tilanteessa kätevä ominaisuus, jos kuvattava kohde ei ole liian kaukana. Apple tulee kameran kanssa siis hieman jälkijunassa, sillä esimerkiksi 3x optinen zoomaus olisi voinut jo olla hyvä vaihtoehto vuoden 2019 huippupuhelimeen.

Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on taltioitu pääkameralla ja oikeanpuoleinen vastaavasti telekameralla 2x optisesti zoomattuna.

Ultralaajakulmakameroita on nähty jo lukuisissa Android-puhelimissa niin huippuluokassa kuin edullisemmissakin laitteissa. Nyt myös Apple on saanut ultralaajakulmakameran ensimmäistä kertaa puhelimiinsa. Ultralaajakulmakameralla otettujen kuvien laatu on pääasiassa hyvä, mutta pääkameran tasolle ei luonnollisestikaan päästä. Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua mukavasti yksityiskohtia sekä kuvien värit ovat myös luonnolliset. Kun kuvia kuitenkin katsotaan tarkemmin, niin kuvien reunoilla ja kulmissa on havaittavissa häiritsevää pehmeyttä.

Hämärässä ultralaajakulmakamera ei pääse suuremmin yllättämään, sillä yötila ei toimi ultralaajakulmakameran kanssa. Heikossa valaistuksessa otetut kuvat ovat verrattain heikkolaatuisia, sillä kuviin ilmestyy liikaa pehmeyttä sekä kuvat taltioituvat pääasiassa aina tummina. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu iPhone 11 Pro Maxin ultralaajakulmakameralla.

Videokuvauksessa Apple on ollut aina vahvoilla, eikä nyt myöskään iPhone 11 Pro Max tee tässä suhteessa poikkeusta. Tarkimmillaan videokuvaa voidaan tallentaa 4K 60 fps -tasoisena kaikilla kameroilla. Muutamien testivideoiden perusteella laatu on erittäin hyvää ja vakautus toimii moitteettomasti. Videoihin taltioituu värit luonnollisesti ja kaikkien kameroiden dynaaminen alue on hyvä. Henkilökohtaisesti olin erittäin iloinen siitä, että Apple oli optimoinut kameroiden välillä vaihtelun sulavaksi, eikä se iPhone 11 Pro Maxissa ole samanlaista töksähtelyä kuin useissa kilpailijoiden puhelimissa.

Etukamerana iPhone 11 Pro Maxissa hyödynnetään 12 megapikselin sensoria, jossa on f/2.2-aukko sekä 23 mm polttoväli. Lisäksi kameran rinnalla on ToF-sensori, joka mahdollistaa parempien muotokuvien taltioimisen. Etukamera taltioi mielestäni hyvää jälkeä hyvässä valaistuksessa ja myöskin heikommassa valaistuksissa kuvanlaatu on vielä kohtuullista. Heikommassa valaistuksessa etukameran tukena voidaan käyttää myös pehmeää näyttösalamaa, joka avustaa parempien kuvien saamista.

Kamerasovellus on varsin normaalia Applea, mutta nyt se on saanut pieni hienosäätöjä. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa; nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kaikkien kolmen kameran välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5x, 1x, 2x). Päänäkymässä on mahdollista säätää myöskin salaman asetuksia ja live-kuvaustilan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, ajastusta tai filttereitä.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, joka löytyy lukuisista Android-puhelimista oletuksena. Sinällään Applen pidättäytyminen manuaalisäätöjen lisäämisestä kameraan on erikoista, sillä iPhone-puhelimia käytetään paljon kuvaamiseen, mutta tällaista perustoiminnallisuutta ei kamerasta löydy. Lisäksi kamerasovelluksessa erikoista on myöskin puuttuva kameran asetusvalikko. Toki tällainen löytyy, kun mennään puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin, mutta täyttä hölmöyttä mielestäni on se, ettei samoihin asetuksiin pääse käsiksi kamerasovelluksen kautta.

Apple on kuitenkin tuonut muutaman varsin mielenkiintoisen ominaisuuden iPhone 11 Pro Maxin kameraan. Apple on muun muassa toteuttanut kuvaamisen kehyksen ulkopuolelta, eli kun kuva otettaan pääkameralla, niin jälkikäteen kuvaa voidaan loitontaa, sillä samaan aikaan on otettu kuva myöskin ultralaajakulmakameralla. Lisäksi tämä näkyy myös mukavasti esikatseluna kamerasovelluksessa kuvaa otettaessa. Ominaisuus toimii niin peruskuvaamisessa kuin videokuvaamisessakin. Valitettavasti ylimäärisen datan tallentaminen kuvaan täyttää myös nopeasti puhelimen tallennustilaa. Apple on kuitenkin myös miettinyt tätä tarkemmin ja kuvat-sovellus poistaa ylimääräisen datan 30 päivän kuluttua, jos käyttäjä ei sitä tarvitse.

iPhone 11 Pro Maxin yksi mielenkiintoinen ominaisuus on myöskin uuden teknisen toteutuksen mahdollistama Deep Fusion -ominaisuus, joka on Apple versio HDR+:sta. Kamera ottaa useita kuvia ja toteutus on varsin mielenkiintoinen. Kamera taltioi neljä kuvaa saman ennen kuvauspainikkeen painamista, neljä kuvaa painikkeen painamisen yhteydessä sekä yhden kuvan pidemmällä valotuksella. Tämän jälkeen puhelin prosessoi kuvat ja valitsee parhaat päältä ja yhdistää ne yhdeksi. Valitettavasti ominaisuutta ei testattu tarkemmin iPhone 11 Pro Maxin testijakson aikana.

Kokonaisuudessaan iPhone 11 Pro Maxin kamera tuottaa siis erittäin hyvää jälkeä peruskuvissa sekä myöskin heikossa valaistuksessa – kiitos kehittyneen yökuvaustilan. Lisäksi videokuvaus on yksi puhelimen selvistä vahvuusalueista. Myöskin selfie-kuvat taltioituvat etukameran avustuksella mallikkaasti. Heikkoudet löytyvät pääasiassa hieman hölmöstä kamerasovelluksesta, jonka asetuksiin joudutaan menemään monen mutkan takaa sekä samalla Apple on johonkin unohtanut manuaalisäädöt, joiden voitaisiin olettaa löytyvän jo oletuksena puhelimesta – onhan kyseessä kuitenkin pro-puhelin!

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä iPhone 11 Pro Maxissa toimii luonnollisesti Applen tuorein iOS 13. Testijakson aikana puhelimelle tuli tarjolle useampi päivitys, jotka toivat uusia ominaisuuksia sekä korjasivat tiettyjä ongelmia. Testijakson lopulla puhelimeen oli päivitetty tuorein ohjelmistoversio, joka oli iOS 13.3.

iOS 13 tuo mukanaan uusia ominaisuuksia verrattuna aikaisempaan iOS 12 -versioon. Yksi suurimmista iOS 13 -version uudistuksista on tumma teema. Yleisesti Applen käyttöjärjestelmien yleisilme on ollut vaalea, mutta nyt tumma teema tuo halukkaille mahdollisuuden päästä eroon vaaleasta teemasta. Tumma teema toimii käyttöliittymän lisäksi myös kaikissa Applen oletussovelluksissa. Tumma teema voidaan aktivoida päälle muun muassa auringonlaskun aikaan tai käyttäjän mieltymyksen mukaan. Testijakson aikana itse en suuremmin käyttänyt tummaa teemaa iPhone 11 Pro Maxissa, mutta pikaisen testin perusteella se tuntui varsin miellyttävältä.

Yksi tärkeistä muutoksista päivityksessä on tullut näppäimistöön ja nyt Applen oma näppäimistö tukee pyyhkäisykirjoittamista, mutta valitettavasti sitä ei tueta suomenkielisessä näppäimistössä. Jos ominaisuutta haluaa hyödyntää, täytyy käyttäjän valita näppäimistön kieleksi englanti. Apple on myös parantanut yksityisyyttä ja sovelluksille voi antaa mahdollisuuden nähdä käyttäjän sijainnin vain kertaluontoisesti. iOS 13 osaa myös antaa taustaseurantahälytyksiä, joiden avulla käyttäjä voi saada lisätietoja siitä, miten sovellukset käyttävät sijaintia.

Apple on tehnyt myös pieniä muutoksia omiin sovelluksiinsa. Esimerkiksi karttasovelluksessa on uusittu käyttöliittymä, jonka alareunassa on kaikki tarvittavat toiminnallisuudet. Kartoissa on myös ”Look Around” -ominaisuus, joka on Applen versio Googlen Street View -näkymästä. Kuvat-sovellukseen iOS 13 tuo pitkälti uusitun käyttöliittymän. Sovelluksessa on oletusvalokuvanäkymä, jossa ei ole päällekkäisyyksiä Applen koneoppimisalgoritmien ansiosta. Kuvat-sovelluksessa myös videot ja Live Photos -kuvat toistuvat selatessa albumeja, joita on iOS 13 pystyy nyt luomaan muun muassa päivä-, kuukausi- ja vuosijärjestykseen. Valokuvien muokkausnäkymää on myös hieman päivitetty ja nyt monet kuvanmuokkausasetukset ovat saatavilla myös videoille.

Pieniä päivityksiä Apple on tehnyt myös lukuisiin muihin osa-alueisiin, sillä esimerkiksi Muistutukset ja kalenterisovellus ovat saaneet uuden ulkoasun sekä CarPlay päivittyi merkittävästi. Tiedostot-sovellus voi jakaa kansioita iCloudiin ja sovelluksen kautta voidaan hakea tiedostoja muistikortilta tai muistitikulta.

Vuoden mittaan itse olen käyttänyt kymmeniä Android-puhelimia ja vain kahta iOS-laitetta, jotka ovat nyt testattu iPhone 11 Pro Max ja iPhone 11, minkä takia iOS tuntuu jokseenkin hieman vieraalta ja sen käyttämiseen joutuu aina totuttelemaan. Lisäksi Android-käyttäjänä helposti tarkastelee iOS-käyttöjärjestelmää hieman väärältä kantilta ja epäloogisuuksien kautta. Älypuhelinmarkkinoiden rikkaus on kuitenkin se, että kuluttajat voivat valita kahden käyttöjärjestelmän väliltä. iOS ei sovi kaikille ja taasen Android ei sovi kaikkien käyttöön.

Kokonaisuutena iOS 13:n käyttökokemus oli miellyttävä, eikä vastaan tullut ongelmia sen kanssa. Hyvää mielestäni on myös se, että iPhone 11 Pro Maxin ostaessa voi olla varma, että puhelimelle tulee vielä vuosia käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka parantavat käyttökokemusta. Apple on tunnettu hyvästä päivitystuestaan, joka on iPhone-puhelimien vahvuus verrattuna lukuisien kilpailijoiden Android-huippupuhelimiin.

Yhteenveto

Applen puhelimien testaaminen on aina virkistävää vaihtelua loppuvuodesta, sillä yleisesti testissä käy kymmeniä Android-pohjaisia älypuhelimia. Apple julkaisee puhelimia vain kerran vuodessa, joten samanlaisiin puhelimiin ei pääse turhautumaan kovin nopeasti. Itselläni Applen tuotteet ovat jääneet aina hieman kaukaisiksi juurikin jatkuvasti testissä olevien Android-puhelimien takia, vaikka iPhone-puhelimia voisi käyttää enemmänkin.

Testijakson aikana iPhone 11 Pro Max antoi hyvän kuvan siitä, että Apple osaa tehdä erittäin hyviä laitteistoratkaisuja sekä pystyy integroimaan ohjelmiston parhaimmalla mahdollisella tavalla. Androidiin tottuneena iOS oli kuitenkin käyttöjärjestelmänä liian rajoittunut ja toisinaan hieman epälooginen, minkä vuoksi käyttöliittymään sai totutella hyvän tovin.

Henkilökohtaisesti tykästyin iPhone 11 Pro Max -puhelimessa laadukkaaseen toteutukseen, hyvään näyttöön sekä ylivoimaiseen suorituskykyyn. Puhelin tarjoaa myös erittäin hyvän akunkeston ja äänentoisto on stereokaiuttimien ansiosta miellyttävää. Kamerapuolella Apple on tehnyt hyviä ratkaisuja ja iPhone 11 Pro Max tuottaa monissa tilanteissa hyvää kuvanlaatua niin peruskuvissa kuin videokuvissakin.

Mielestäni iPhone 11 Pro Max ei ole kuitenkaan jokaisella osa-alueellaan vahvoilla, sillä Apple tulee osittain jälkijunassa verrattuna kilpailijoihinsa. Hyvä esimerkki tästä on näytössä oleva leveä loviratkaisu, joka ei kuulu mielestäni enää vuoden 2019 lippulaivapuhelimeen. Lisäksi kameroissa heikoin lenkki oli ultralaajakulmakamera, joka ei ollut täysin vaaditulla tasolla. Yksi heikkouksista löytyy lisäksi hinnoittelusta, joka on mielestäni liian korkea.

SuomiMobiilin testiin iPhone 11 Pro Maxin toimitti operaattori DNA, jonka verkkokaupan kautta puhelimen voi käydä ostamassa edullisimmillaan 1279 euron hintaan. iPhone 11 Pro Max on saatavilla 64, 256 ja 512 gigatavun versioina. Värivaihtoehdot ovat Space Gray, Silver, Gold sekä arvostelun Midnight Green. Samaan aikaan testattavana kävi myös edullisempi iPhone 11 -puhelin, jonka arvostelun voi käydä lukemassa täältä.

Yhteenveto

8.9

Hyvää
 • Tuttu Apple-design, laadukas ja mattapinta plussaa
 • IP68-luokitus takaa vedenkestävyyden
 • Laadukas näyttö
 • Apple A13 Bionic on erittäin tehokas
 • Dual-SIM (varauksin) [nano-SIM + eSIM)
 • Erinomainen akunkesto
 • Kohtuullinen pikalataus + pikalaturi myyntipakkauksessa
 • Face ID tuntui toimivalta
 • Hyvä äänentoisto
 • Monipuoliset kamerat
 • Videoiden laatu erinomainen + kameroiden välillä vaihtaminen on sulavaa
 • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
 • Leveä lovi ei ole nykypäivää
 • Näytön herkkä naarmuuntuminen
 • Ei kuulokeliitintä
 • Ultralaajakulmakamera ei kovin erikoinen
 • Ei manuaalisäätöjä kamerasovelluksessa
 • iOS:n omituisuudet ja epäloogisuudet
 • Kallis hinnoittelu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple