AppleArvostelutYleinen

Testissä Apple iPhone 11 – Erittäin hyvä ”pikkuvelipuhelin”

iPhone 11 on seuraaja viime vuoden iPhone XR -mallille

Applen yksi kuluvan vuoden uutuuspuhelimista on iPhone 11, joka on samalla myös tuoreen malliston edullisin laite. Olemme aikaisemmin testanneet iPhone 11 Pro Max -puhelimen, jonka arvostelun voi käydä lukemassa täältä. iPhone 11 on iPhone 11 Pro- ja iPhone 11 Pro Max -puhelimien pikkuvelimalli, sekä kyseessä on seuraaja viime vuoden iPhone XR -mallille. Apple on tuonut puhelimeen tuttuja elementtejä kalliimmista malleistaan, mutta samalla luottaa tuttuun ulkoiseen toteutukseen kuin viime vuonnakin.

Suomessa iPhone 11 -puhelimen lähtöhinta asettuu 829 euroon, joten Apple koittaa tarjota niin sanottua budjettilippulaivaa, joka ei maksa yli tuhatta euroa. Vaikka hintaa puhelimella on edelleen paljon, niin silti Apple on tehnyt joitakin erikoisia päätöksiä laitteen suhteen. iPhone 11 -puhelimen edullisimmassa versiossa on nimittäin 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja näytön tarkkuus yltää ainoastaan HD-tasolle. Apple on kuitenkin laittanut sisuksiin tehokkaimman järjestelmäpiirinsä sekä kamerat ovat huipputasoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan iPhone 11 -älypuhelimeen, joka on todennäköisesti varteenotettavin uutuuspuhelin Applelta. Tulemme tutustumaan totuttuun tyyliin laitteen tekniseen toteutukseen, ulkoiseen laatutuntumaan, kameroihin sekä muun muassa pakkaskestävyyteen.

Tekniset tiedot
Apple iPhone 11 (A2221)
Mitat: 150.9 x 75.7 x 8.3 mm
Paino: 194 g
Rakenne: alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.1 tuumaa Liquid Retina (828 x 1792) / IPS LCD/ 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 6-ytiminen Apple A13 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 / 128 / 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1.4 µm / 1/2.55" / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm) + ToF
Akku: 3110 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 13.3
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 18W pikalataus (myydään erikseen) / Langaton lataus
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: Musta / vihreä / keltainen / violetti / punainen / valkoinen
Hinta: 829 € (4 + 64 Gt) / 879 € (4 + 128 Gt) / 999 € (4 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

iPhone 11 -puhelimen mukana toimitetaan vielä perinteinen 5 watin laturi.

Apple luottaa myöskin iPhone 11 -puhelimen myyntipakkauksessa tuttuun tyyliinsä, eli pakkaus on ulkoisesti valkoinen ja päälipuolta koristaa reaalikokoinen kuva laitteesta. Pakkauksen molemmilla kyljillä lukee iPhone, sekä ylä- ja alapäädyissä on Applen logo. Myyntipakkauksen takana on ilmoitettu puhelimen muistiversio sekä pakkauksen sisältö listattuna. Lisäksi takaosassa nähdään muun muassa väriversio, mallikoodi sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee iPhone 11, joka on käärittynä muoveihin. Puhelimen alapuolelta löytyy pahvitasku, joka pitää sisällään takuutietoja sekä käyttöoppaita usealla kielellä. Lisäksi mukana on SIM-korttiluukun avaustyökalu sekä Apple-tarroja. Tämän jälkeen myyntipakkauksen pohjalta löytyy Applen perinteiset EarPods-nappikuulokkeet, USB–Lightning-tiedonsiirto- ja latauskaapeli sekä perinteinen 5 watin laturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan myöskin iPhone 11 -mallin myyntipakkaus ei oikeastaan ole kovin erikoinen. Ulkoinen toteutus on tuttua Applea ja varsin tyylikäs. Pakkaus pitää sisällään kaikki käytön aloittamiseen tarvittavan, mutta ei juurikaan mitään muuta. Ehkä suurin pettymys iPhone 11:n kohdalla on se, ettei Apple ole laittanut pakettiin mukaan 18 watin pikalaturia, kuten Pro-malleissa. Nyt pikalaturi on ostettava erikseen ja se maksaa yhdessä metrin kaapelin kanssa 60 euroa.

Tuttu muotoilu, halvemmat valmistusmateriaalit

Ulkoisesti iPhone 11 muistuttaa vahvasti isoveljiään, mutta samalla mukana on tuttuja elementtejä viime vuoden iPhone XR -puhelimesta. Apple on valmistanut puhelimen tuttuun tapaan alumiinikehyksestä sekä lasipinnoista. iPhone 11 Pro -puhelimissa Apple hyödynsi ruostumatonta terästä, mutta iPhone 11 -mallissa tässä kohtaa on hieman säästelty.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsissä pideltäessä iPhone 11 tuntuu mukavalta ja mattapintainen alumiinikehys on selvästi miellyttävämpi kuin iPhone 11 Pro Maxissa nähty kiiltäväpintainen kehys. Siinä missä Apple oli laittanut kalliimpiin puhelimiin mattapintaiset värivaihtoehdot, niin iPhone 11 on saatavilla ainoastaan kiiltävissä versioissa. Lasipinta on luonnollisesti erittäin liukas sekä samalla varsinainen sormenjälkimagneetti.

Testiin saimme iPhone 11:n valkoisen väriversion, mutta Apple tarjoaa puhelimesta myös lukuisia muita tyylikkäitä värejä, joita ovat muun muassa kaltainen, punainen (PRODUCT)RED-versio, violetti, vihreä sekä musta. Huippupuhelimissaan Apple luottaa vain muutamiin väriversioihin, mutta edullisemmat puhelimet ovat olleet aina hieman värikkäämpiä. Henkilökohtaisesti tykkään siitä, että puhelimesta löytyy monia väriversioita, jotta kaikille kuluttajille olisi mieleinen väriversionsa.

Testijakson aikana oli mielenkiintoista havaita, että iPhone 11 -puhelimen takalasiin ei syntynyt silmin nähtäviä naarmuja, mutta näyttöä suojaavaan lasipintaan naarmuja ilmestyi nopeasti. Näyttölasi on todennäköisesti astetta pehmeämpää, jonka takia se on arempi muun muassa hankautumille. Mitään syviä naarmuja ei näyttöön ilmestynyt, vaan ne olivat enemmänkin vain pintanaarmuja, vaikka varsin hyvin ne pystyi havaitsemaan.

Apple on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 150,9 x 75,7 x 8,3 millimetriä ja painoa on mukavat 194 grammaa. Vaikka voisi kuvitella iPhone 11 olevan kompaktimpi kuin muuta uudet iPhonet, niin tämä ei ole totta, sillä puhelin on vielä hieman suurempi kuin iPhone 11 Pro, mutta selvästi pienempi kuin iPhone 11 Pro Max. Puhelin on kuitenkin vielä kohtuullisissa mitoissa, jotta se istuu käteen mukavasti. Yhdellä kädellä käyttäminen on kuitenkin haastavaa, mutta selvästi helpompaa kuin aikaisemmin testatun iPhone 11 Pro Maxin kanssa. Valitettavasti iPhone 11 ei ole myöskään kevyimmästä päästä, sillä painoa on yllättävänkin paljon. Testijakson aikana en ainakaan itse suuremmin kiinnittänyt puhelimen painoon suuremmin huomiota, mutta eron huomaa heti, jos on aikaisemmin käyttänyt muutamankin gramman kevyempää laitetta.

Mielestäni laatutuntumaa hieman heikentämässä iPhone 11 -mallissakin on edelleen näyttölasia kiertävä muovinen musta kaistale. Vaikka kyse onkin Applen edullisimmista puhelimista, niin hinta nousee edelleen yli 800 euron, minkä takia mitään ulkoisia muoviosia ei saisi ulkopuolella olla näkyvillä. Muovikaistale tuottaa aina ylimääräisen saumakohdan, joka ei näytä hyvältä. Onneksi muovikaistale on kuitenkin vain pieni silmiinpistävä yksityiskohta, eikä se varmasti ole ongelma kaikille käyttäjille.

Parannuksia Apple on tällä kertaa tehnyt IP-luokituksen suhteen, sillä viime vuonna iPhone XR -mallissa nähty IP67-luokitus on päivittynyt iPhone 11 -puhelimessa IP68-luokitukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että puhelin kestää teoreettisesti vettä ja pölyä samalla tavalla kuin kalliimmat iPhone 11 Pro -puhelimet. IP68-luokituksen ansiosta käyttäjien ei tarvitse huolehtia puhelimen vedenkestävyydestä muun muassa sateessa, sillä iPhone 11 kestää upotuksen veteen jopa 4 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Apple kuitenkin muistuttaa, että IP68-luokitus saattaa kulua käytössä ja tiiveys saattaa heikentyä ajan kanssa. Vaikka puhelin on vedenkestävä, niin takuu ei silti kata kosteusvaurioita.

Ulkoisesti Apple ei ole tehnyt mitään kovin suuria muutoksia iPhone 11 -puhelimeen verrattuna muihin uutuuspuhelimiin. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, jota kiertää kauttaaltaan hieman alle senttimetrin paksuiset kaistaleet. Laitteen yläreunassa on tuttu leveä lovi, johon on piilotettuna puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori. iPhone 11:n takaosa on myös varsin tutunnäköinen. Vasemmassa yläkulmassa on neliömäinen kamera-alue, josta löytyy kaksi kamerasensoria, kaksois-LED-salama sekä mikrofoni. Takaosassa on myöskin Applen perinteinen omenalogo.

iPhone 11 -puhelimen oikeaan kylkeen Apple on asettanut virtapainikkeen sekä SIM-korttiluukun. Vasemmassa kyljessä on kaksi äänenvoimakkuuspainiketta sekä kytkin, josta hiljaisen tilan saa päälle tai pois päältä. Kaikki iPhone 11:n painikkeet ovat valmistettu rungon tapaisesti alumiinista. Puhelimen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunasta löytyy kaksi kaiutinritilää sekä Lightning-liitäntä.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näyttö on osa-alue, jossa Apple on säästänyt eniten verrattuna isovelimalleihin. Kooltaan iPhone 11:n näyttö asettuu iPhone 11 Pro -puhelimien välimaastoon, sillä Apple hyödyntää 6,1 tuuman paneelia. Lisäksi iPhone 11:n näyttö ei perustu OLED-tekniikkaan, vaan puhelimessa saadaan tyytyä IPS LCD-näyttöön. Näytön tarkkuus on myös vain HD+ -tasoa, eli siinä 1792 x 828 pikseliä, mikätekee 326 pikseliä tuumaa kohden. Käytännössä iPhone 11:n näyttö on identtinen viime vuoden iPhone XR -puhelimen kanssa.

Apple luottaa näytössä myöskin 19,5:9-kuvasuhteeseen ja yläreunassa on edelleen leveä loviratkaisu. Verrattuna iPhone 11 Pro -puhelimiin ei iPhone 11 pääse tarjoamaan muun muassa HDR10-tukea. Näytössä on luonnollisesti perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus sekä 120 hertsin kosketustunnistus. Apple on luvannut iPhone 11 -puhelimen maksimikirkkauden yltävän jopa 625 nitiin, kun muun muassa iPhone 11 Pro Maxin kirkkaus ylsi jopa 1200 nitiin.

Päivittäisessä käytössä iPhone 11:n verrattain heikko näyttöpaneeli ei juurikaan haitannut. Yksittäisiä pikseleitä oli vaikea havaita, vaikka tarkkaan katsoen se oli mahdollista. Peruskäyttäjää tuskin häiritsee kilpailijoita epätarkempi näyttö, mutta harjaantuneemmat käyttäjät varmasti kaipaisivat hieman enemmän. Apple olisi halutessaan voinut laittaa puhelimeen Full HD -näytön, minkä takia nykyistä ratkaisua ei voi ymmärtää. Testijakson aikana itse tykkäsin myös näytön värintoistosta ja kirkkaus riitti hyvin joka tilanteessa. Valitettavasti kirkkauden riittävyyttä kirkkaassa auringonpaisteessa ei päästy testaamaan.

Vaikka iPhone 11 on muutamalta osa-alueeltaan karsitumpi kuin iPhone 11 Pro -puhelimet, niin teknisessä toteutuksessa ja suorituskyvyssä ei ole säästelty. Apple hyödyntää puhelimessa tämän hetken tehokkainta itse kehittämäänsä Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiriä. Applen uudessa järjestelmäpiirissä on 8,5 miljardia transistoria ja se on kehitetty 7 nanometrin prosessilla.

Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri on kuusiytiminen, joka rakentuu kahdesta tehokkaasta 2,65 GHz:n taajuudella hyrräävästä Lightning-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Thunder-ytimestä. A13 Bionic -piirissä on myöskin uusi grafiikkaprosessori, joka perustuu neljään ytimeen. Applen mukaan grafiikkaprosessori on jopa 20 prosenttia nopeampi ja 40 prosenttia tehokkaampi kuin edeltäjäversiossa. Tuttuun tyyliin A13 Bionic sisältää myös Neural Engine -piirin, joka on jo kolmannen sukupolven versio. Neural Enginessä on kahdeksan ydintä ja piiri huolehtii kuvankäsittelystä, kuten Deep Fusion -ominaisuuden ja Yötilan toimivuudesta.

RAM-muistia iPhone 11 -mallista löytyy 4 gigatavua, vaikka sitä Apple ei ole koskaan virallisesti paljastanut. 4 gigatavua kuulostaa varsin pieneltä, kun verrataan kilpailijoilta löytyviin puhelimiin, joissa on jopa 12 gigatavua RAM-muistia. Vaikka RAM-muistia on Applen uutuuspuhelimissa verrattain vähän, niin se ei ole kuitenkaan este laitteen hyvälle suorituskyvylle. Koska Apple tuottaa ohjelmiston ja laitteiston itse, niin ne on voitu optimoida myös iPhone 11 -puhelimessa niin, ettei liiallista RAM-muistia juurikaan tarvita.

Sisäistä tallennustilaa testiin toimitetussa iPhone 11 -puhelimessa oli 64 gigatavua, mutta tarjolla on myöskin 128 gigatavun sekä 256 gigatavun versiot. Muistikorttipaikkaa Apple ei puhelimeen ole laittanut, vaan käyttäjien täytyy tyytyä tarjolla olevaan tallennustilaan tai vaihtoehtoisesti erilaisiin pilvitallennustiloihin.

Suorituskyky on luonnollisesti myös iPhone 11 -puhelimessa kohdillaan, sillä Apple A13 Bionic on tämän hetken suorituskykyisin mobiilijärjestelmäpiiri. Ajoimme puhelimessa läpi testijakson aikana tuttuja suorituskykytestejä, jotka kertovat puhelimen ylivoimaisesta suorituskyvystä. Useissa suorituskykytesteissä iPhone 11 -puhelimet voittavat kaikki kilpailevat huippuluokan Android-puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista vertailla iPhone 11 -puhelimen ja iPhone 11 Pro Maxin saamia pisteitä vastaaviin pisteisiin, joita Enoxys 9825 -järjestelmäpiiriin perustuva Samsung Galaxy Note10+ ja Kirin 980 -järjestelmäpiiriin perustuva Huawei P30 Pro ovat saaneet.

Testitulokset
Apple iPhone 11 (A13B) Apple iPhone 11 Pro Max (A13B) Samsung Galaxy Note10+ (E9825) Huawei P30 Pro (K980)
AnTuTu: 485 261 pistettä 490 325 pistettä 346 611 pistettä 285 603 pistettä
Geekbench 4 (single): ei tuloksia ei tuloksia 4559 pistettä 3270 pistettä
Geekbench 4 (multi): ei tuloksia ei tuloksia 10 389 pistettä 9738 pistettä
Geekbench 5 (single): 1337 pistettä 1343 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
Geekbench 5 (multi): 3433 pistettä 3454 pistettä ei tuloksia ei tuloksia
PCMark 2.0: ei tuloksia ei tuloksia 8813 pistettä 7834 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 97 423 pistettä 97 115 pistettä 54 755 pistettä 35 420 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 208 752 pistettä 207 742 pistettä 66 153 pistettä 43 183 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 33 986 pistettä 33 911 pistettä 34 157 pistettä 21 741 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4866 pistettä 5133 pistettä 4950 pistettä 4047 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 5704 pistettä 5917 pistettä 5652 pistettä 4196 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3213 pistettä 3505 pistettä 3451 pistettä 3601 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Kuten useasti todettua, niin suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta puhelimen suorituskyvystä päivittäisessä käytössä. Testikäytössä iPhone 11 oli muutaman viikon ajan, eikä sen aikana tullut vastaan mitään ongelmia, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Raskaammatkin sovellukset käynnistyivät nopeasti sekä kuvien prosessointi oli sulavaa. Tällä hetkellä lähes varmaa on se, ettei Android-puhelimet pääse samalle suorituskykytasolle Applen uusien iPhone-puhelimien kanssa edes vuoden 2020 aikana, mikä johtuu hyvin pitkälti Android-valmistajien ”sirpaloitumisesta”.

Apple on tehnyt iPhone 11 -mallistakin kaksois-SIM-laitteen, eli puhelimessa on mahdollista hyödyntää kahta SIM-korttia. Mikään ihan tavallinen ratkaisu ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä laitteessa on vain yksi nano-SIM-korttipaikka. Toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-ratkaisulla, jota tukevat suurimmat suomalaisoperaattorit.

Akunkesto ja pakkaskestävyys

Apple on pakannut iPhone 11 -puhelimen sisälle 3110 milliampeeritunnin akun, joka on hieman suurempi kuin viime vuoden iPhone XR -mallissa sekä täysin saman kokoinen kuin iPhone 11 Prossa. Vaikka akku on kooltaan varsin pieni nykymittapuulla, niin iPhone 11:n akunkesto on silti hyvällä tasolla. Testijakson aikana puhelimen akku ei loppunut koskaan kesken päivän, vaan puhtia riitti iltaan asti.

Yleisesti iltaisin akkua oli kuitenkin alle 20 prosenttia, joten iPhone 11 oli laitettava joka yö laturiin. Lisäksi yöksi laturiin laittaminen on myöskin todella hyvä idea, sillä tyhjästä täyteen puhelimen saattaa juuri ja juuri keretä latautumaan yön aikana – ainakin jos ladataan mukana tulevalla laturilla. iPhone 11:n päivittäinen käyttö koostui pitkälti sosiaalisen media selaamisesta, muutamista puheluista, viestittelystä sekä kuvaamisesta.

iPhone 11 tukee isovelimalliensa tapaisesti 18 watin langallista pikalatausta sekä 10 watin langatonta latausta. Valitettavasti Apple toimittaa puhelimen mukana kuitenkin vain 5 watin peruslaturin, joka lataa puhelinta todella hitaasti. Applen päätös on erikoinen, sillä 800 euron hintaluokassa voisi jo olettaa saavansa nopeamman laturin suoraan paketista. 5 watin laturi on kuitenkin auttamatta aivan liian hidas.

Vaikka iPhone 11:n mukana toimitetaankin vain ”hiturilaturi”, niin päätimme testata akun latausnopeuden. Yhteensä aikaa puhelimen tyhjästä täyteen lataamiseen kului 210 minuuttia, eli huimat kolme ja puoli tuntia! Puolen tunnin lataamisen jälkeen akkua oli noin 16 prosenttia ja tunnin latauksen jälkeen 33 prosenttia. Laturi latasi iPhone 11 -puhelinta tasaiseen tahtiin 175 minuuttia, eli 94 prosentin varaukseen, kunnes lataus hidastui ja loppujen kuuden prosentin lataukseen kului 35 minuuttia. Alapuolella on nähtävillä latausnopeus kuvaajan muodossa.

iPhone 11 -puhelimen mukana toimitettavan laturin latausnopeus.

SuomiMobiilin arvosteluiden vakiovarusteisiin kuuluu pakkastesti, joka tehtiin myöskin iPhone 11 -puhelimelle. Testissä on tarkoitus selvittää, kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme, kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 11 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua ja akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää puhelimessa LCD-näyttöpaneelia OLED-ratkaisun sijasta, niin pakkanen pääsee vaikuttamaan näyttöön paljonkin. Testin jälkeen näyttö muuttui erittäin hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin normaaliksi varsin nopeasti huoneen lämmössä. iPhone 11 -puhelinta oli myöskin mahdollista ladata jääkylmänä, eikä sitä ollut estetty ohjelmistollisesti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 11 näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti näytöllä Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, eli akun varaus oli 92 prosenttia. Myöskin tämän testin jälkeen oli havaittavissa näytön hyytelöityminen sekä mahdollisuus akun lataamiseen.

Pakkastestin perusteella iPhone 11 jää aika paljon jälkeen aikaisemmin testatusta iPhone 11 Pro Maxista. Nyt akkua kului hieman enemmän sekä Applen hyödyntämä LCD-näyttöpaneeli hyytelöityi odotuksien mukaisesti. Verrattuna muihin pakkastestissä käyneisiin puhelimiin, niin iPhone 11 on varsin keskitasoa, mutta ei lähelläkään huonoimmasta päästä.

Kamerat

Kameroiden osalta Apple on myöskin hieman karsinut, jos jälleen kerran verrataan iPhone 11 Pro -puhelimiin. iPhone 11 on saanut vain kaksi kameraa takaosaan kolmen sijasta. Puhelimessa on pääkameran ohella ultralaajakulmakamera, mutta telekameraa ei löydy. Henkilökohtaisesti olisin toivonut Applen ennemmin käyttävän toisena kamerana telekameraa kuin ultralaajakulmakameraa. Paremmalle zoomaukselle olisi ollut mielestäni enemmän käyttöä kuin ultralaajakulmakuville. Toki ultralaajakulmakamera on jotain täysin uutta Applen puhelimissa, joten se on täysin luonnollista, että Apple on halunnut tunkea sen myös edullisempaan malliinsa.

Pääkamerana toimii 12 megapikselin sensori, jossa on f/1.8-aukko, 26 mm polttoväli, 1/2,55” kennokoko sekä 1,4 µm pikselikoko. Pääkamerassa on myös automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus. Toinen kameroista on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja kyseessä on ultralaajakulmakamera. Tässä sensorissa on muun muassa f/2.4-aukko, 13 mm polttoväli ja 1,0 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa ei ole pääkameran kaltaisesti optista kuvanvakausta tai automaattitarkennusta. Ultralaajakulmakameralla on mahdollista taltioida 120 asteen kuvia.

Kamerat lyhyesti:

 • Kaksoiskamera (takaosassa) + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera (wide): 12 MP (f/1.8, 26 mm, 1/2.55″, 1,4 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulmakamera: 12 MP (f/2.4, 13 mm, 1,0 µm, 120 asteen näkökenttä)
 • Etukamera
  • 12 MP (f/2.2, 23 mm) + ToF-sensori

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska iPhone 11:n pääkamera on täysin identtinen jo testatun iPhone 11 Pro Maxin kameran kanssa, niin kovin suuria eroavaisuuksia kuvanlaadussa ei luonnollisestikaan ole. Kuvat ovat erittäin laadukkaita ja niissä on erityisesti hyvässä valaistuksessa paljon yksityiskohtia ja värit taltioituvat luonnollisina. Jostain syystä Applella on edelleen pakkomielle terävöittää kuvia hieman liikaa. Hämäräkuvausta avustamassa on tuttu yökuvaustila, joka aktivoituu automaattisesti tietyssä valaistuspisteessä. Applen yökuvaustilaratkaisu on yksi parhaimmista sekä nopeimmista ja ainakin itse tykkään toteutuksesta paljon. Yötilassa kamera ottaa kuvaa parin sekunnin ajan, jonka aikana kuviin saadaan aikaisempaa enemmän valoa ja tämän myötä kuvat ovat yksityiskohtaisempia. Alapuolella on muutama kuva, jotka on otettu iPhone 11:n pääkameralla.

Toinen iPhone 11:n kameroista on ultralaajakulmakamera, joka mahdollistaa laajempien kuvien taltioimisen 12 megapikselin tarkkuudella. Ultralaajakulmakuvien laatu on yleisellä tasolla hyvä, mutta laatu ei ole samalla tasolla pääkameran kuvien kanssa. Hyvässä valaistuksessa kuviin saadaan taltioitua mukavasti yksityiskohtia sekä kuvien värit ovat myös luonnolliset. Kun kuvia kuitenkin katsotaan tarkemmin, niin kuvien reunoilla ja kulmissa on havaittavissa häiritsevää pehmeyttä.

Hämärässä ultralaajakulmakamera ei pääse suuremmin yllättämään, sillä yötila ei toimi ultralaajakulmakameran kanssa. Heikossa valaistuksessa otetut kuvat ovat verrattain heikkolaatuisia, sillä kuviin ilmestyy liikaa pehmeyttä sekä kuvat taltioituvat pääasiassa aina tummina. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu iPhone 11:n ultralaajakulmakameralla.

Videokuvauksessa Apple on ollut aina vahvoilla, eikä nyt myöskään iPhone 11 tee tässä suhteessa poikkeusta. Tarkimmillaan videokuvaa voidaan tallentaa 4K 60 fps -tasoisena pääkameralla sekä 4K 30 fps -tasoisena ultralaajakulmakameralla. Henkilökohtaisesti olin erittäin iloinen siitä, että Apple oli optimoinut kameroiden välillä vaihtelun sulavaksi, eikä se iPhone 11:sta ole samanlaista töksähtelyä kuin useissa kilpailijoiden puhelimissa. Etukamerana iPhone 11:ssa on täysin samanlainen kuin isovelimalleissa, eli puhelimessa hyödynnetään 12 megapikselin sensoria, jossa on f/2.2-aukko sekä 23 mm polttoväli. Lisäksi kameran rinnalla on ToF-sensori, joka mahdollistaa parempien muotokuvien taltioimisen.

Kamerasovellus on varsin normaalia Applea, mutta nyt se on saanut pieni hienosäätöjä. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa; nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kameroiden välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5-1x). Päänäkymässä on mahdollista säätää myöskin salaman asetuksia ja live-kuvaustilan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, ajastusta tai filttereitä.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, joka löytyy lukuisista Android-puhelimista oletuksena. Sinällään Applen pidättäytyminen manuaalisäätöjen lisäämisestä kameraan on erikoista, sillä iPhone-puhelimia käytetään paljon kuvaamiseen, mutta tällaista perustoiminnallisuutta ei kamerasta löydy. Lisäksi kamerasovelluksessa erikoista on myöskin puuttuva kameran asetusvalikko. Toki tällainen löytyy, kun mennään puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin, mutta täyttä hölmöyttä mielestäni on se, ettei samoihin asetuksiin pääse käsiksi kamerasovelluksen kautta.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee iPhone 11 -puhelinta.

iPhone 11 on jälleen mielenkiintoinen puhelin Applelta. Kyseessä on mielestäni ehkä varteenotettavin vaihtoehto uusista iPhoneista, sillä se tarjoaa enemmän vastinetta rahalle. Vaikka iPhone 11 on malliston edullisin, niin se ei ole kuitenkaan millään tavalla halpa.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa laadukkaaseen rakenteeseen sekä erityisesti laajaan värivalikoimaan, josta jokaiselle löytyy todennäköisesti mieleisensä. Lisäksi iPhone 11:n ylivoimainen suorituskyky on selvä vahvuus, jonka lisäksi myöskään kameran kuvien laatu ei pääse suuremmin pettämään. Akunkeston osalta ei ollut myöskään suuremmin valittamista, vaan akku kesti vaaditun minimäärän, eli yhden päivän verran.

iPhone 11 ei ole kuitenkaan mikään täydellinen paketti, sillä myös selviä heikkouksia löytyy. Suurin heikkous on näyttö, jonka tarkkuus on kilpailijoitaan jäljessä ja näytön leveä lovi on mielestäni erittäin ruma. Lisäksi iPhone 11 ei tarjoa oletuksena pikalaturia, kuulokeliitintä, muistikorttipaikkaa tai manuaalisäätöjä kameraan. Myöskin iOS jakaa mietteitä puolesta ja vastaan, mutta kukin tekee päätöksen sen suhteen itse omien tarpeidensa mukaan.

Suomessa iPhone 11 maksaa halvimmillaan 64 gigatavun versiona 829 euroa, mutta tarjolla ovat myös 879 euroa maksava 128 gigatavun versio sekä 999 euroa maksava 256 gigatavun versio. Testiin puhelimen toimitti operaattori DNA, jonka verkkokaupan kautta puhelimen voi käydä ostamassa. Samaan aikaan testattavana kävi myös malliston kallein puhelin, eli iPhone 11 Pro Max, josta arvostelun voi käydä lukemassa täältä.

Yhteenveto

8

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja tuttu Apple-design
 • IP68-luokitus
 • Erinomainen suorituskyky
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvä akunkesto + tuki pikalataukselle
 • Miellyttävä äänentoisto
 • Hyvä pääkamera peruskäytössä
 • Face ID tuntui toimivalta
Huonoa
 • Myyntipakkauksessa mukana 5W ”hiturilaturi”
 • Heikko näyttö verrattuna kilpailijoihin
 • Näyttölasi naarmuuntuu herkästi
 • Edelleen ruma leveä lovi
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Ultralaajakulmakamera ei kovin erikoinen
 • Kamerassa ei manuaalisäätöjä
 • iOS:n omituisuudet ja epäloogisuudet
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple