ArvostelutHuaweiYleinen

Arvostelussa Huawei P30 Pro – Monipuolinen superkamerapuhelin

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro on alkuvuoden puhutuimpia uutuuspuhelimia ja nyt se on testattu myös SuomiMobiilin toimesta. Saimme uutuuspuhelimen käsiimme heti julkaisun jälkeen maaliskuun lopulla, joten nyt muutamien viikkojen käyttökokemuksien perusteella on luonnollista julkaista lopullinen arvostelu puhelimesta. Huawei on tehnyt viimeiset vuodet Huawei P -malliston puhelimien kanssa erinomaista työtä ja nyt Huawei P30 Pro on jälleen edeltäjäänsä reilusti kehittyneempi.

Erityisesti puhelimessa on panostettu Huawein tyylisesti kameroihin. Kameroita ei ole pelkästään laitettu puhelimeen lisää vaan niitä on myös kehitetty eteenpäin sekä kaikille kameroille on oma käyttötarkoituksensa. Huawei P30 Pro on tällä hetkellä kameroidensa ansiosta unelmapuhelin käyttäjille, jotka tykkäävät kuvata paljon. Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan kameroihin kaikissa tärkeimmissä osa-alueissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin saatu Huawei P30 Pro on versioltaan kallein Suomessa myytävä. Laitteessa on siis 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tämä suuremmilla muisteilla varusteltu versio maksaa 949 euroa. Huawei on tuonut Suomessa myyntiin uutuuspuhelimesta myöskin edullisemman 849 euroa maksavan version, jossa on 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa sekä 6 gigatavua RAM-muistia. Huawei P30 Pro on tällä hetkellä Huawein yksi kalleimmista älypuhelimista, mutta sijoittuu kuitenkin viime vuonna julkaistun Huawei Mate 20 Pron alapuolelle, jonka suositushinta oli 999 euroa. Huawein mukaan P- ja Mate -mallistoja ei kuitenkaan tulisi verrata toisiinsa, sillä molemmilla on erilainen kohdeyleisö.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan Huawei P30 Pro -älypuhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta. Artikkeli tulee koostumaan totuttuun tapaan ulkoisista seikoista, puhelimen ominaisuuksista, teknisen toteutuksen tutkimisesta sekä kameroihin tutustumisesta. Lisäksi testaamme puhelimen pakkaskestävyyttä.

Tekniset tiedot
Huawei P30 Pro (VOG-L29)
Mitat: 158 x 73.4 x 8.4 mm
Paino: 192 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.47 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 980 (Mali-G76 MP10)
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa (nano-muistikorttipaikka max 256 Gt)
Takakamera: 40 MP pääkamera (f/1.6 / 27 mm / OIS / PDAF) + 20 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 16 mm / PDAF) + 8 MP periskooppikamera (telekamera) (f/3.4 / 125 mm / OIS / PDAF) + Time of Flight -kamera / LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (f/2.0)
Akku: 4200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. huhtikuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 40W Pikalataus / kaksivaiheinen langaton lataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / NFC / Infrapunalähetin
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX HD -tuki
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta / Kristalli / Aurora
Hinta: 949 euroa

Myyntipakkaus

Huawei P30 Pron myyntipakkauksen sisältö (kuluttajille toimitettavassa paketissa ei ole kuvassa näkyvää suojakuorta).

Huawei P30 Pro toimitetaan valkoisessa myyntipakkauksessa, jossa on kultaisella tekstillä moneen otteeseen puhelimen mallinimi. Myyntipakkauksessa on myös selvästi tuotu esille laitteessa olevan neloiskamera sekä Leican kanssa yhteistyössä kehitetyt linssit. Pakkauksen yhdellä sivulla on mainittu laitteen IMEI-tiedot, malliversio, sisäisen tallennustilan määrä sekä RAM-muistin määrä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille paljastuu muoveihin kääritty Huawei P30 Pro. Puhelimen alapuolella on erillinen pahvitasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, käyttöohjeet sekä pehmeämuovinen suojakuori. Valitettavasti Suomessa myytävässä versiossa ei erillistä suojakuorta toimiteta, vaan sellainen on ostettava erikseen. Myyntipakkauksen pohjalla on 40 watin SuperCharge-pikalaturi, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä USB-C-tyypin liittimellä varustellut nappikuulokkeet.

Puhelimen myyntipakkaus on siis sisällöltään varsin pelkistetty, eikä mukana ole mitään kovin erikoista. Huawei on viime aikoina päättänyt luopua suojakuorista kalleimpien puhelimiensa myyntipakkauksissa, mistä henkilökohtaisesti en suuremmin pidä. Huawei P30 Pro on pitkälti lasia, minkä vuoksi suojakuori voisi olla erinomainen lisätarvike, joka voisi löytyä suoraan myyntipakkauksesta.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rakenteeltaan Huawei jatkaa tutuilla linjoilla, eikä Huawei P30 Prossa ole tehty mitään kovin erikoisia muutoksia tämän osalta. Valmistusmateriaaleina ovat siis jälleen alumiinikehys sekä lasipinnat. Huawei P30 Pro muistuttaa vahvasti edeltäjäänsä Huawei P20 Prota, mutta samalla laitteeseen on tuotu rakenteellisia viitteitä Mate 20 Pro -puhelimesta.

Koska puhelin on kokonaisuudessaan lasia, niin puhelin on myös erittäin liukas. Puhelin voi muun muassa valua helposti pois hieman epätasaisimmilta tasoilta sekä tippua kuivista käsistä. Tämän takia on suositeltavaa käyttää jonkinlaista suojakuorta. Huawei ei ole missään yhteydessä maininnut puhelimessa käytettävän lasin valmistajaa, joten suurella todennäköisyydellä Huawei P30 Prossa ei ole useiden valmistajien suosimaa Gorilla Glass -pintoja. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa ilman suojakuorta ja myöskin lasipintoihin kertyi pieniä naarmuja, mutta ei mitään kovin mainittavaa.

Rakenteellisesti puhelin on erittäin laadukas ja muun muassa kaartuva takalasi mahdollistaa miellyttävän tuntuman. Rakenteessa ei ole havaittavissa tuntuvia saumakohtia sekä lasin ja alumiinin saumasta on saatu erittäin huomaamaton. Miellyttävää on myös se, ettei Huawei ole laittanut alumiinikehyksen ja lasin väliin muovista kaistaletta. Puhelinta väännellessä ei ollut myöskään havaittavissa ollenkaan natinoita, mikä ei ollut myöskään kovin suuri yllätys.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Huawei P30 Pron muotoilussa on puhelimen ylä- ja alapäädyt, joista on tehty tasaiset. Henkilökohtaisesti tykkään tällaisesta pienestä yksityiskohdasta, sillä se on varsin virkistävää vaihtelua jatkuvasti pyöristettyihin muotoihin. Tasaiset päädyt antavat Huawei P30 Prolle hieman oman tyylistään ilmettä, jollaista löytyi aikoinaan myös vanhoista Nokian puhelimista.

Fyysisiltä mitoiltaan Huawei P30 Pro on vielä kohtuullinen, sillä Huawei on ilmoittanut puhelimen olevan 158 mm korkea, 73,4 mm leveä sekä 8,4 mm paksu. Painoksi on ilmoitettu 192 grammaa. Käteen puhelin istuu kokonsa ansiosta mukavasti ja painoa ei ole liikaa, vaikka mikään kevyin puhelin ei olekaan kyseessä.

Vedenkestävyys on huippuälypuhelimissa yksi jo tänä päivänä vaadituista ominaisuuksista, joten myöskin Huawei on lisännyt sen P30 Pro -puhelimeen. Tämä tarkoittaa siis puhelimen olevan IP68-sertifikaatin mukaisesti veden- ja pölynkestävä ja kestää upotuksen veteen metrin syvyyteen 30 minuutiksi ilman, että laite vahingoittuu. Huawei P30 Pron omistajien ei tarvitse siis pelätä muun muassa vesisadetta tai puhelimen tippumista vahingossa esimerkiksi järviveteen. On myös hyvä huomata, ettei Huawei anna minkäänlaista takuuta vedenkestävyydelle, vaan kaikki vedestä tulleet vauriot ovat täysin käyttäjän omalla vastuulla. Huawein mukaan roiskeen-, veden- ja pölynkestävyys eivät ole pysyviä ominaisuuksia, vaan ne saattavat heiketä normaalin kulumisen vaikutuksesta ajan myötä.

Etuosasta katsottuna Huawei P30 Prosta tulee etäisesti mieleen Samsungin huippupuhelimet, sillä Huawei käyttää tällä kertaa reunoilta kaartuvaa näyttöpaneelia. Näyttö vie etuosan pinta-alasta 88,6 prosenttia, mikä on erittäin hyvä näyttö-runkosuhde. Näytön kehykset Huawei on onnistunut saamaan mukavan kapeiksi, mutta alareunaan on jätetty hieman paksumpi musta kaistale. Näytön yläreunassa on valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, mutta lisäksi nähtävillä on myös pisaramainen loviratkaisu, jollainen on nähty myös edullisimmissa Huawein puhelimissa.

Huawei P30 Pron etuosassa ei ole havaittavissa puheluihin käytettävää kuuloketta, vaan Huawei hyödyntää tässä tapauksessa suomalaista osaamista. Huawei on kehittänyt oman akustisen näyttötekniikan, jonka avulla puheluiden ääni voidaan toistaa näytön läpi. Tämä takaa muun muassa suuremman kuuntelualueen. Näyttöön on integroituna myöskin optinen sormenjälkilukija.

Takaosa on varsin tuttua Huawei-tyyliä, sillä lähes kaikki on keskitetty laitteen vasempaan reunaan. Vasemmassa yläkulmassa on pystysuunnassa oleva kolmoiskamera, jonka oikealla puolella on vielä salama sekä erillinen Time-of-Flight-sensori. Kameroiden alapuolella on Leican logo sekä tiedot linsseistä. Alaosan vasempaan alalaitaan on asetettuna Huawein logo sekä muita tietoja.

Huawei P30 Pron oikeasta kyljestä löytyy äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, jossa on punainen korostusväri. Laitteen vasen reuna on päätetty tällä kertaa jättää täysin tyhjäksi, mutta yläreunasta löytyy infrapunalähetin sekä yksi puhelimen mikrofoneista. Alareunasta löytyy yksi kaiutin, USB-C-tyypin latausliitin, mikrofoni sekä SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti sekä yksi Huawein omanlainen nano-muistikortti.

Näyttö

Huawei on jälleen kerran panostanut suuresti näyttöön ja nyt Huawei P30 Prosta löytyy yksi tämän hetken parhaimmista näytöistä, joita älypuhelimissa on nähty. Näytön koko on 6,47 tuumaa ja se perustuu OLED-tekniikkaan. Näytössä on myös 19.5:9-kuvasuhde sekä yläreunasta löytyy tuttu pisaramainen loviratkaisu, johon on upotettuna etukamera. Näytössä on myös älypuhelimille perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus.

Näytön tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, mikä tekee mukavat 399 pikseliä tuumaa kohden. Näytön tarkkuus on siis sillä tasolla, että yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin on miltei haastavaa. Verrattuna pahimpiin kilpailijoihinsa on Huawei P30 Pro näytön tarkkuudessa silti selvästi jäljessä. Useissa huippupuhelimissa on tarkempi QHD+ -tasoinen näyttöpaneeli. Heikompi näytön tarkkuus ei ole myöskään vain heikkous, vaan siinä on omat hyvät puolensa. Full HD -näyttö kuluttaa akkua selvästi vähemmän kuin QHD-näytöt, joka on varmasti yksi parhaimmista Full HD -näytön hyödyistä.

Näyttö on kokonaisuudessaan erittäin miellyttävä, sillä se pystyy toistamaan värit erinomaisesti ja kirkkaus on varsin hyvä myös auringonvalossa. Näytössä on lisäksi tuttuun huippupuhelimen tyyliin erinomaiset katselukulmat. Huawei P30 Pron näytössä on myös otettu hieman oppia Samsungilta, sillä reunat ovat nyt kaartuvat, mikä on enimmäkseen design-elementti. Siinä missä Samsung on keksinyt kaartuville reunoille jonkin verran myös toimintoja, niin Huawei ei hyödynnä niitä millään tavalla.

Huawei on antanut puhelimissaan jo pitkään paljon asetuksia näytölle, joten myös Huawei P30 Prosta löytyy perusasetukset. Asetuksista on muun muassa mahdollista säätää näytön väri- ja lämpötilaa normaalin ja eloisan väliltä. Lisäksi värilämpötilaa voi vaihtaa oletuksen tai lämpimän välillä. Asetuksissa on myös oma väriympyrä, jolla käyttäjä voi muokata värilämpötilaa mielensä mukaan.

Näytön asetuksista on mahdollista lisäksi muokata tarkkuutta vaihtamalla Full HD+ -tarkkuus heikompaan HD+ -tarkkuuteen. Oletuksena Huawei P30 Prossa on käytössä ”älykäs tarkkuus”, jonka avulla puhelin vähentää tarvittaessa näytön tarkkuutta virran säästämiseksi. Näytölle löytyy myös kaikki perusasetukset, kuten tekstin koon ja näyttökoon muokkaaminen. Puhelimessa on myös tuttu silmäystävällinen tila, jonka avustuksella on mahdollista suodattaa haitallista sinistä valoa muuttamalla näytön normaalista kellertäväksi.

Koska Huawei P30 Prossa on loviratkaisu, niin Huawei antaa mahdollisuuden sen piilottamiseen. Näytön asetuksista löytyy lovelle omat asetukset, mutta oletuksena lovi on niin sanotusti aktivoituna. Kun lovi halutaan piilottaa, muuttuvat lovea ympäröivät alueet mustiksi, mutta tilapalkki jää silti omalle paikalleen. Tämä tarkoittaa loven vasemmalle puolelle jäävän ilmoituskuvakkeet ja loven oikealle puolelle kellonaika, akkukuvake sekä muita kuvakkeita. Piilottamalla loven saa siis ainoastaan tilapalkin taustan muutettua mustaksi, eikä Samsungin tapaisesti piilotettua lovea todella ja siirtämällä tilapalkin lovialueen alapuolelle.

Huawei P30 Pro tukee myöskin Always-on-display-toiminnallisuutta OLED-näyttöpaneelinsa ansiosta. Ominaisuuden avulla puhelimen suljetulla näytöllä saadaan näkyviin kellonaika, päivämäärä ja tarvittavat ilmoitukset. Valitettavasti Huawei ei anna mahdollisuutta kustomoida näkymää, mitä voidaan pitää pienenä heikkoutena.

Testijakson aikana puhelimen näyttö ei tuottanut suurempia ongelmia, vaan se toimi kuten huippupuhelimessa kuuluukin. Puhelimella on miellyttävää muun muassa katsella Netflix-sarjoja OLED-näytön erinomaisen värintoiston ansiosta. Henkilökohtaisesti tykästyin näyttöön ja esimerkiksi näytön oletusasetuksiin ei tarvinnut koskea testijakson aikana.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisellä puolella Huawei luottaa P30 Prossa pitkälti samaan toteutukseen, joka nähtiin jo viime vuonna Huawei Mate 20 Pro -puhelimen kohdalla. Tehoista on siis vastaamassa Kirin 980 -järjestelmäpiiri, joka on lisäksi nähty jo Huawei P30 Prota puolet halvemmissakin älypuhelimissa.

Kirin 980 on yksi ensimmäisistä 7 nm -prosessilla valmistetuista kahdeksanytimisistä järjestelmäpiireistä. Siinä on Cortex-A76-pohjaisia ytimiä, jotka ovat 75 prosenttia suorituskykyisempiä ja 58 prosenttia tehokkaampia suhteessa edeltäviin versioihin. Kirin CPU -alijärjestelmä hyödyntää älykästä Flex-scheduling-mekanismia, joka luo kolmitasoisen, energiatehokkaan arkkitehtuurin. Se rakentuu kahdesta 2,6 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A76-ytimestä, kahdesta 1,92 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A76-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Huawein mukaan 10 nm -tekniikkaan verrattuna 7 nm -tekniikka lisää järjestelmäpiirin suorituskykyä 20 prosentilla ja tehokkuutta 40 prosentilla.

Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G76 MP10, joka tarjoaa edeltävään versioon nähden 46 prosenttia paremman prosessointitehon 178 prosentin energiatehokkuudella. Uutuusgrafiikkaprosessorissa on myös kekseliäs kelloboostaustekniikka, joka tekoälyä hyödyntämällä säätää toimintoja tarjotakseen optimaalisen pelikokemuksen.

Yksi Kirin 980 -järjestelmäpiirin pääkohtia on tekoäly ja siihen on integroituna Dual NPU -ratkaisu, jonka tarkoitus on muun muassa prosessoida dataa tekoälyn avustuksella. Kovin hyvin tekoäly ei kuitenkaan tule esille puhelimen käyttäjille jokapäiväisessä käytössä. Huawei on muun muassa kertonut, että tekoälyn avulla Kirin 980 -piiri tunnistaa jopa 4 500 kuvaa minuutissa. Tämä on 120 prosenttia nopeammin kuin mitä edellisen sukupolven Kirin 970 -järjestelmäpiiri kykenee tunnistamaan.

Viime vuoden lopulla julkaistun Kirin 980 -järjestelmäpiirin rinnalla Huawei P30 Prossa on 8 tai 6 gigatavua RAM-muistia täysin versiosta riippuen. Huawei hyödyntää tuoreinta LPDDR4X-muistia, kuten useat muutkin valmistajat huippupuhelimissaan. Sisäistä tallennustilaa Huawei P30 Pro tarjoaa Suomessa mukavat 128 tai 256 gigatavua, mutta maailmalla tarjolla on myös suuremmalla 512 gigatavun tallennustilalla varusteltu versio. Huawei P30 Pro tukee myös muistikorttia, mutta on kuitenkin hyvä ottaa huomioon puhelimesta löytyvän ainoastaan tuki Huawein omaan nano-muistikorttistandardiin perustuviin kortteihin. Nano-muistikortti vie myös puhelimen toisen SIM-korttipaikan.

Suorituskykytesteissä Huawei P30 Pro pääsee jälleen loistamaan, vaikka aivan samalle tasolle ei päästä tuoreimpaan Qualcommin Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriin perustuvien puhelimien kanssa. Kirin 980 -järjestelmäpiiri saa suoristuskykytesteissä pääpiirteittäin vastaavia pisteitä kuin viime vuoden Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvat puhelimet. Alapuolella olevasta taulukosta Huawei P30 Pron saamia pisteitä perinteisissä suorituskykytesteissä voi verrata Samsungin tuoreimman Galaxy S10+ -puhelimen saamiin pisteisiin sekä viime vuoden Mate 20 Pro -puhelimen saamiin pisteytyksiin.

Testitulokset
Huawei P30 Pro (K980) / Performance Samsung Galaxy S10+ (E9820) Huawei Mate 20 Pro (K980)
AnTuTu: 285 603 / 314 763 pistettä 322 467 pistettä 273 177 pistettä
Geekbench 4 (single): 3270 / 3310 pistettä 4511 pistettä 3325 pistettä
Geekbench 4 (multi): 9738 / 9951 pistettä 10 179 pistettä 9797 pistettä
PCMark 2.0: 7834 / 9173 pistettä 7644 pistettä 7438 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 35 420 / 55 497 pistettä 55 585 pistettä 33 949 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 43 183 / 64 143 pistettä 71 344 pistettä 41 624 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 21 741 / 37 708 pistettä 31 349 pistettä 20 633 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 4047 / 4329 pistettä 4396 pistettä 3474 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 4196 / 4398 pistettä 5122 pistettä 3456 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3601 / 4103 pistettä 2939 pistettä 3540 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Taulukossa on lisäksi testattuna Huawei P30 Pron saamat pisteet erillisen suorituskykytilan ollessa päällä. Huawei on jo muutamien puhelimien kohdalla mahdollistanut suorituskykytilan, jossa puhelimen asetukset optimoidaan parhaan suorituskyvyn saamiseksi muun muassa peleissä ja suorituskykymittauksissa. Suorituskykytilan ongelmana on kuitenkin akun nopeampi kuluminen sekä laitteen mahdollinen ylikuumeneminen. Testeissä nähdään, että puhelimen saamat pisteytykset suorituskykytilassa ovat hieman korkeammat kuin ilman.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Huawei P30 Pron suorituskyky on jo sillä tasolla, ettei ongelmatilanteisiin törmää suorituskyvyn puutteen takia kovinkaan useasti tai ollenkaan. Testijakson aikana ei ollut ongelmia suorituskyvyn suhteen, vaan kaikki pelit ja sovellukset tuntuivat aukeavan nopeasti ja toimivan ongelmitta.

Huawei on panostanut myös puhelimen jäähdytykseen, sillä puhelimessa on nestemäinen moniulotteinen jäähdytysjärjestelmä, jossa on grafeenikalvo ja lämpöputki yhdessä höyrykammion kanssa. Huawein jäähdytysjärjestelmän kerrotaan pitävän laitteen viileänä pelaamisen ja muiden raskaiden prosessien aikana. Testijakson aikana puhelin ei päässyt kuumenemaan kovin suuresti, vaikka paikoitellen lämpenemistä oli havaittavissa.

Äänentoistosta Huawei P30 Prossa vastaa yksi kaiutin laitteen alareunassa, joka takaa kohtuullisen hyvän äänentoiston. Valitettavasti Mate 20 Pron tyylistä kaksoiskaiutinratkaisua ei P30 Prohon ole saatu, mitä voidaan pitää pienenä heikkoutena. Syy siihen, miksi Huawei on joutunut luopumaan toisesta kaiuttimesta, on uudenlainen kuuloke. Huawei hyödyntää Suomessa kehitettyä näyttöön integroitua kuuloketta, joka takaa suuremman kuuntelualueen.

Uudenlaista kuuloketta hyödynnetään ainoastaan puheluissa. Äänenlaatu kuulokkeen kautta on miellyttävä, eikä se suuremmin poikkea normaalista ratkaisusta. Ainoa suuri etu toteutuksesta mielestäni on se, että puhelin voidaan asettaa korvalle paremmin, eikä vain laitteen yläreunaa, josta normaalisti löytyy älypuhelimen kuuloke. Vaikka uusi on aina hieman vierasta ja tottuminen vie oman aikansa, niin itse ainakin tykkään Huawein uudesta kuulokeratkaisusta.

Huawei on luopunut myös P30 Pron kohdalla kokonaan perinteisestä 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä, joten tällä kertaa on tyydyttävä ainoastaan USB-C-tyypin kuulokkeisiin tai Bluetooth-kuulokkeisiin. Erikoista on myös, että Huawei ei enää toimita laitteen mukana kuulokeadapteria, mutta onneksi mukana on kuitenkin USB-C-tyypin liittimellä varustellut nappikuulokkeet. Myöskin Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiin Huawei on tuttuun tapaan panostanut, sillä puhelimessa on Bluetooth 5.0 -versio sekä aptX HD -tuki.

Huawei P30 Pro toimii muun muassa kaukosäätimenä.

Teknisellä puolella yksi mielenkiintoisista ja hyödyllisistä ominaisuuksista on infrapunalähetin, joka ei ole vakiovaruste läheskään kaikissa puhelimissa. Infrapunalähettimen avulla Huawei P30 Pro taipuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin, sillä laitetta on mahdollista käyttää lähes kaikkien kodinelektroniikkalaitteiden ohjaamiseen. Puhelimessa on esiasennettuna Älykäs ohjain -sovellus, jonka kautta voidaan ohjata muun muassa laitteita kuten TV, ilmastointilaite, digisovitin, kamera, digiboksit, DVD-soitin tai projektori. Televisio on varmasti yleisin laite, jota voidaan ohjata infrapunalähettimen avulla ja Huawein sovellus tukeekin satoja erilaisia merkkejä ja malleja.

Henkilökohtaisesti itse tykkään infrapunalähettimestä, sillä se antaa mahdollisuuden käyttää pelkästään puhelinta yleiskaukosäätimenä kaikille laitteille. Ominaisuus on yksinkertainen, toimiva sekä jokapäiväistä elämistä helpottava.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Huawei P30 Pron näytönalainen sormenjälkilukija toimii varsin hyvin.

Huawei P30 Prossa on huippupuhelimen tapaisesti näyttöön integroitu optinen sormenjälkilukija. Vastaava sormenjälkilukija nähtiin jo Mate 20 Prossa, mutta nyt Huawei P30 Prossa Huawei on hieman vienyt sormenjälkilukijaa eteenpäin.

Selvin parannus on se, että sormenjälkilukija ei ole enää hieman näytön keskikohdan alapuolella, vaan se on siirretty näytön alareunaan, jossa se on paremmin sormen ulottuvilla. Huawei on parantanut sormenjälkilukijaa myös ohjelmallisesti, minkä ansiosta sormenjälkilukija tuntuu nopealta sekä on selvästi varmempi kuin aikaisemmin. Kokonaisuutena sormenjälkilukija on erittäin hyvä ja Huawei on tehnyt siihen selviä parannuksia.

On kuitenkin hyvä huomata, että näytönalainen sormenjälkilukija ei ole edelleenkään samalla tasolla kuin normaalit sormenjälkilukijat. Huawei P30 Prossa näytönalainen sormenjälkilukija jää selvästi nopeudessa normaalille sormenjälkilukijalle, mutta mielestäni se ei ole kuitenkaan täysin käyttökelvoton ratkaisu. Toinen huomioitava seikka näytönalaisessa sormenjälkilukijassa on sen toimivuus kolmannen osapuolen näytönsuojakalvojen kanssa. Huawein mukaan vääränlaiset suojakalvot sekä lika voivat aiheuttaa ongelmia lukituksen avauksessa. Lisäksi sormenjäljen tunnistus voi epäonnistua, jos sormi on liian kuiva.

Jos kuitenkaan sormenjälkilukijan käyttäminen nappaa, niin Huawei P30 Prossa on myös etukameraan perustuva kasvojentunnistus. Vielä Mate 20 Prossa Huawei hyödynsi 3D-infrapunakasvojentunnistusta, joka on turvallisempi versio kuin pelkän etukameran varassa oleva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimi Huawei P30 Prossa erinomaisesti ja lukitus aukesi pitkälti samalla hetkellä kun painoi virtapainikkeesta näytön päälle.

Kasvojentunnistuksessa on kuitenkin mahdollista, että jokin käyttäjää muistuttava henkilö tai esine voi saada lukituksen avattua. Kasvojentunnistus ei siis ole paras vaihtoehto lukituksen avaamista varten. Testijakson aikana itselläni ei tullut vastaan tilannetta, jossa lukitus olisi auennut väärillä kasvoilla.

Akunkesto

Huawei P30 Prota ladataan USB-C-tyypin latausliittimen kautta tai vaihtoehtoisesti langattomasti.

Huawei on pakannut P30 Pron sisälle suuren 4200 milliampeeritunnin suuruisen akun, joka takaa erinomaisen akunkeston. Testijakson aikana raskaalla käytöllä Huawei P30 Pron akku kesti helposti yhden päivän, mutta kevyellä käytöllä akun saa kestämään myös pari päivää ilman ongelmia. Jos kuitenkin akku meinaa loppua, niin laite tukee erittäin nopeaa latausta. Iltaisin akkua oli Huawei P30 Prossa jäljellä noin 25-40 prosenttia, joten puhelin ladattiin lähes joka yö.

Huawei P30 Pron mukana tulevan 40W-pikalaturin latausnopeus.

Testijakson aikana testasimme myös puhelimen mukana tulevan 40 watin SuperCharge-pikalaturin latausnopeuden. Kuvaaja latausnopeudesta on nähtävillä yläpuolella. Suuri akku latautuu tyhjästä täyteen vain 60 minuutissa, mikä tekee Huawei P30 Prosta yhden nopeimmin latautuvista älypuhelimista. 30 minuutissa akku latautuu yli 70 prosentin varaustasoon, mikä on itsessään jo erittäin vaikuttava tulos. Kuvaajasta nähdään, että 40 minuutin jälkeen akun latausnopeus hieman hidastuu, mikä on luonnollista. Huawei P30 Pro on siis tämän hetken yksi nopeinten latautuvista puhelimista, mikä on yksi laitteen suurista valttikorteista.

Langaton lataus on myöskin otettu mukaan Huawei P30 Pro -malliin. Tarkemmin todettuna puhelimessa on viime vuoden Huawei Mate 20 Pro -puhelimesta tuttu kaksisuuntainen langaton lataus, jonka avulla Huawei P30 Prolla on myös mahdollista ladata muita laitteita, jotka tukevat langattoman latauksen standardia. Huawei P30 Prota voidaan ladata langattomasti korkeintaan 15 watin teholla, joten langattomasti ladattuna puhelin ei lataudu läheskään samalla nopeudella kuin langallisesti.

Kokonaisuutena Huawei P30 Prossa on erittäin vaikuttava akunkesto sekä hämmästyttävän nopea pikalataus. Langaton lataus on myös aina plussaa. Tällä hetkellä Huawei P30 Pro on yksi markkinoiden parhaiten varusteltu huippuälypuhelin, jos sitä tarkastellaan vain akunkeston suunnalta.

Pakkastesti

Testijakson aikana testasimme myös Huawei P30 Pron pakkaskestävyyden. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Huawei P30 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Koska puhelimessa on AMOLED-näyttö, niin myöskään näytön kanssa ei ollut havaittavissa samanlaisia ongelmia kuin LCD-näyttöisten puhelimien kanssa. Erikoista tunnin pakkastestin jälkeen oli kuitenkin se, että puhelinta oli heti mahdollista ladata, eikä sitä estetty laitteen alhaisen lämpötilan takia.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 3 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 97 prosenttia. Tulos on erittäin vaikuttava, sillä yleisesti puhelimien akkua on kulunut testissä 10-20 prosenttia.

Pakkastestin perusteella Huawei P30 Pro on suunniteltu myös Suomen kylmiin pakkastalviin, eikä pakkasen pitäisi kuluttaa akkua mitenkään kovin erikoisesti. Pakkanen ei myöskään tuottanut mitään muitakaan ongelmia, mikä on erittäin positiivista. Mielenkiintoista testissä oli huomata, että Huawei antoi ladata akkua kylmyydestä huolimatta. Yleisesti Android-puhelimien lataaminen ei ole ollut mahdollista testin jälkeen.

Kamerat

Huawei mainostaa uutuuspuhelintaan superkamerapuhelimena, joten tällä kertaa suurimmat panostukset nähdään takakameroissa. Huawei on tehnyt kamerapuolella erittäin hyvää jälkeä P30 Pro -mallin kohdalla, mikä näkyi myös testijakson aikana aktiivisempana kuvaamisena. Kameroita Huawei P30 Pro tarjoaa takaosassa peräti neljä kappaletta ja etuosassa yhden. Yhteensä kameroita on siis viisi, mikä on enemmän kuin missään muussa Huawein puhelimessa.

Pääkamerana hyödynnetään tuttua 40 megapikselin sensoria, jossa on muun muassa f/1.6-aukkosuhde, 27 mm polttoväli sekä 1/1.7” kennokoko. Kamerassa on luonnollisesti myös vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Toinen kameroista on 20 megapikselin ultralaajakulmasensori, jossa on f/2.2-aukko, 27 mm polttoväli sekä 1/2.7” kennokoko. Kamerassa on myös automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta ei löydy.

Kolmas kamera on varmasti mielenkiintoisin sekä monimutkaisin, vaikka sen tarkkuus on vain 8 megapikseliä. Huawei kutsuu kameraa ”periskooppikameraksi” ja nimi tulee luonnollisesti periskooppimaisesta rakenteesta. Kyseessä on teleobjektiivi, jossa on f/3.4-aukko, 125 mm polttoväli, 1/4″ kennokoko, automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS). Teleobjektiivi kykenee uudenlaiseen 5x optiseen zoomaukseen, kun vielä viime vuonna Huawein huippupuhelin pystyi ainoastaan 3x optiseen zoomaukseen. Huawei kutsuu P30 Pron teleobjektiivia SuperZoom-linssiksi ja se tukee uuden 5x optisen zoomauksen lisäksi 10x hybridizoomia ja 50x digitaalista zoomia. Periskooppiprisma taittaa valoa 90 asteen kulmassa, minkä ansiosta zoomin käyttöetäisyys voidaan maksimoida vaikuttamatta laitteen muotoiluun.

Neljäs Huawei P30 Pron takaosan kameroista on muun muassa Honor View20 -puhelimestaHonor View20 -puhelimesta tuttu Time-of-Flight-kamera (ToF), joka parantaa kameran etäisyydentunnistusta. Etukameran tarkkuus on puhelimessa huimat 32 megapikseliä ja se sijaitsee näytössä olevassa pisaramaisessa loviratkaisussa. Kaikissa Huawei P30 Pron kameroissa on Leican kehittämät linssit.

Mielenkiintoista Huawei P30 Pron pääkamerassa on se, että Huawei hyödyntää uudenlaista SuperSpectrum-sensoria, jossa on panostettu erityisesti pimeäkuvaamiseen. Sensorissa on uusi RYB-suodatin, joka korvaa perinteisessä RGB-suodattimessa olevat vihreät pikselit keltaisilla pikseleillä, minkä ansiosta muun muassa ISO-arvo voidaan nostaa tasolle 409 600, kun perinteisemmin Huaweilla suurin ISO-arvo on ollut 204 800.

Kameran tekniset tiedot lyhyesti:

  • 40 megapikselin pääkamera (wide) / f/1.6-aukko, 27 mm polttoväli, 1/1.7” kennokoko, PDAF, OIS
  • 20 megapikselin toinen kamera (ultrawide) / f/2.2-aukko, 16 mm polttoväli, 1/2.7” kennokoko, PDAF
  • 8 megapikselin periskooppikamera (telephoto) / f/3.4-aukko, 125 mm polttoväli, 1/4″ kennokoko, 5x optinen zoomaus, OIS, PDAF
  • ToF 3D -kamera / Leica-linssit
  • Kameran kaverina: yksi LED-salama

Suurena yllätyksenä ei varmasti tule, että Huawei P30 Prossa on erittäin hyvä kamera myös peruskäytössä. Hyvässä valaistuksessa otetuissa kuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat luonnollisia ilman AI-kuvaustilan käyttämistä. Kuvien dynaaminen alue on erinomainen, eikä kuvissa ole juurikaan hyvässä valaistuksessa mitään valittamista. Vaikka puhelimen pääkameran tarkkuus on huimat 40 megapikseliä, niin normaalissa tilanteessa puhelimella otetaan 10 megapikselin otoksia. Alapuolella on muutamia otoksia puhelimen pääkameralla hyvässä valaistuksessa.

Kaikki Huawei P30 Prolla taltioidut testikuvat löytyvät paremmassa laadussa Google Drivesta.

Hämäräkuvauksessa Huawei P30 Pro on myöskin täysin omassa luokassaan, jos verrataan pahimpiin kilpailijoihin. Hyvä hämäräkuvaus on pitkälti Huawein käyttämän sensorin ansiota, joka pystyy taltioimaan lähes pimeässäkin paljon valoa kuviin. Toki hämärässä kuvissa on enemmän valoa kuin yleisesti puhelimet pystyvät taltioimaan, mutta myöskin Huawei P30 Pron kuvista katoaa yksityiskohtia sekä rakeisuus kasvaa. Huawei P30 Pron hämäräkuvat ovat kuitenkin mielestäni parhaimpia, mitä yhdelläkään puhelimella on aikaisemmin saanut. Alapuolella on muutama hämärässä otettu testikuva.

Siinä missä Huawei P30 Pro on erityisen vahvoilla peruskuvaamisessa niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa, niin yksi selvistä valttikorteista on myöskin zoomaustoiminnallisuudet. Zoomauksen avustuksena on erillinen teleobjektiivi, joka on rakennettu periskooppityylisesti, jotta puhelimesta on saatu tehtyä ohut. Normaalit teleobjektiivit ovat tähän mennessä pystyneet ainoastaan 2x tai 3x optiseen zoomaukseen, mutta Huawei P30 Pro pystyy vaikuttavaan 5x optiseen zoomaukseen.

5x optisen zoomauksen ohella Huawei P30 Pro kykenee myös 10x hybrid zoomaukseen, joka on myös omassa luokassaan. Normaalilla älypuhelimella on maksimissaan mahdollista digitaalisesti zoomata kymmenkertaisesti, mutta Huawei P30 Pron maksimi digitaalinen zoomaus on 50-kertainen. Myöskin 50x zoomatut kuvat ovat vielä varsin selviä, vaikka ne eivät olekaan läheskään aika tarkkoja. Zoomausominaisuuksiensa osalta Huawei P30 Pro on selvästi edellä kilpailijoitaan ja oikeaa vertailukohdetta on haastava löytää. Alapuolella on kuvasarjoja, joiden kuvat ovat vasemmalta oikealle 1x, 5x, 10x ja 50x zoomattuja.

Huawei P30 Pro pystyy luonnollisesti myös ultralaajakulmaisten kuvien taltioimiseen kolmannen kameransensorinsa ansiosta. Ultralaajakulmaiset kuvat ovat tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja niissä näkökenttä on 117 astetta. Kuvien laatu on varsin hyvää, vaikka samalle tasolle pääkameran kanssa ei päästä. Ultralaajakulmakuvissa on hyvässä valaistuksessa paljon yksityiskohtia, mutta hämärässä kuvista tulee selvästi heikompia. Alapuolella on testikuvia ultralaajakulmakameralla taltioituna.

Ultralaajakulmasensorin avustuksella Huawei P30 Prolla on mahdollista ottaa myös vaikuttavia makrokuvia. Huawei esitteli ominaisuuden jo alun perin Mate 20 Pro -puhelimen kohdalla, joten kovin uudesta innovaatiosta ei ole kyse. Huawei kutsuu kuvia supermakrokuviksi ja kameralla voidaan kuvata jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä, mikä mahdollistaa vaikuttavat makrokuvat. Myöskään makrokuvauksen osalta Huawei P30 Prolle ei löydy kilpailijoilta vastusta, mikä on mielestäni Huawein yksi etu ja myyntivaltti. Supermakrokuvien heikkous löytyy kuitenkin hämäräkuvaamisesta, joka ei kovin hyvin onnistu ja kuvien yksityiskohdat vähenevät. Alapuolella on muutama supermakrokuva.

Luonnollisesti Huawei P30 Prossa on myös bokeh-toiminnallisuus, jonka avustuksella kuviin on mahdollista taltioida syvyysterävyyttä. Kamerasta löytyy perinteinen aukkotila, jossa käyttäjällä on mahdollisuus muokata aukon kokoa f/0.95 ja f/16 väliltä, minkä avulla kuviin saadaan haluttu taustan sumennus. Vaikka henkilökohtaisesti en suuremmin tykkää leikkiä bokeh-toiminnallisuuksilla, niin muutaman testikuvan perusteella Huawei P30 Pron kamera tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat hyvässä valaistuksessa hyvin, vaikka toisinaan olisi myös hieman parannettavan varaa. Alapuolella on kuva, jossa on käytetty bokeh-efektiä.

Kuva Huawei P30 Pron 32 MP etukameralla.

Etukameran tarkkuuden Huawei on pistänyt uuden P30 Pron kohdalla uudelle tasolle, sillä Huawei hyödyntää tarkkaa 32 megapikselin sensoria. Etukameralla otetut kuvat ovat verrattain erittäin vaikuttavia ja tarkkoja. Hyvässä päivänvalossa pystyy taltioimaan erittäin hyviä kuvia ja hämärässä kuvat eivät luonnollisesti ole yhtä hyviä. Etukamera tukee myös HDR-kuvaamista.

Etukameralla kuvatessa on myös mahdollista käyttää kaunistustilaa, joka mahdollistaa muun muassa ihon pehmentämisen, kasvojen kaventamisen sekä ihon värisävyn muuttamisen. Lisäksi etukamerasta löytyy erilaisia vaihtoehtoja taustan sumentamiseen, joita ovat muun muassa ympyrät, sydämet, pyörre, kaihtimet sekä näyttämövalaistus. Etukameralla on mahdollista taltioida Full HD 30FPS -videokuvaa, jossa on tekoälyllä toteutettu HDR.

Videokuvausta Huawei P30 Pro kykenee taltioimaan korkeintaan 4K 30FPS -tasoisena, eikä tukea löydy kilpailijoilta löytyvälle 4K 60FPS -tarkkuudelle. Tämä johtuu täysin puhelimessa olevasta Kirin 980 -järjestelmäpiiristä, joka ei tue kyseistä videokuvausta. 4K-tarkkuudella Huawei P30 Prolla kuvatut videota ovat erittäin käyttökelpoisia. Videoiden värimaailma on miellyttävä ja vakautus toimii varsin hyvin. Ääntä puhelin taltioi myös videoihin hyvin. Alapuolella on videopätkä, joka on otettu 4K 30FPS -tarkkuudella.

Videokuvaus tukee myöskin Huawei P30 Pron erinomaisia zoomausominaisuuksia. Kesken videokuvauksen on mahdollista vaihtaa esimerkiksi 5x zoomaukseen, jolloin hyödynnetään teleobjektiivia. Videota kuvatessa oli kuitenkin havaittavissa, että kameroiden välillä vaihtaessa kamera mietti hetken ja videollakin näkyy selvästi kameran vaihtuminen. Huawei P30 Prolla on mahdollista taltioida videota myös ultralaajakulmakameran kautta. Alapuolella on video, jossa kuvataan aluksi pääkameralla, vaihdetaan 5x optiseen zoomaukseen sekä lopuksi kuvataan vielä ultralaajakulmakameralla.

Kokonaisuutena myöskin videokuvausominaisuudet ovat Huawei P30 Pro -puhelimessa erinomaisella tasolla ja varmasti myös tältä osin markkinoiden kärkeä. Videopuolella puhelin tukee myös muita ominaisuuksia, kuten 960FPS-hidastusvideota sekä erilaisia tekoälyyn pohjautuvia kuvaustiloja.

Kamerasovelluksen zoom-säädin.

Kamerasovellukseen Huawei ei ole tällä kertaa tehnyt suuria muutoksia, vaan jälleen luotetaan toimivaksi todettuun ratkaisuun, jossa on paljon erilaisia toiminnallisuuksia, joista suurin osa on käyttökelpoisia ja toiset jäävät selvästi pienemmälle käytölle. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot, ammattilainen, lisää). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä. Sovelluksen yläreunassa on tuttu HiVision, jonka avulla voidaan tarkistaa esimerkiksi ruuan kalorimäärä. Kameran yläreunassa on myös asetukset salamalle, Leican värimaailmoille sekä AI-kuvauksen aktivointi. Kameran päänäkymässä on myös zoom-säädin, jossa on pikavalintoina laajakulmakuvaus, 5x zoomaus sekä 10x zoomaus.

Yksi mielenkiintoinen toiminnallisuus kamerasovelluksessa on ”kaksoisnäyttö” (Dual-View), jonka avulla voidaan taltioida videota, joka on jaettu kahtia. Toisella puolella on pääkameran videokuva ja toisella teleobjektiivin. Ominaisuus on varsin omalaatuinen ja antaa mielenkiintoisen mahdollisuuden kuvata täysin erilaisista kuvakulmasta kuin aikaisemmin. Alapuolella on yksi testivideo, jossa testataan ominaisuuden toimimista. Dual-View-ominaisuutta käyttäessä videoiden tarkkuus on maksimissaan Full HD -tasoa.

Ammattilainen-tila on Huawein termi manuaalitilalle. Tässä tilassa on mahdollista säätää laajasti kameran asetuksia, jotta kuvista saisi juuri oman mielen mukaisia. Tässä tilassa voi säätää muun muassa ISO-arvoa (50 – 409 600), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. Kaiken kaikkiaan Huawein oma kamerasovellus on helppokäyttöinen.

Käyttöjärjestelmä

Huawei P30 Prossa on Android 9.0 Pie.

Käyttöjärjestelmänä Huawei hyödyntää tuttuun tyyliin Googlen Android 9.0 Pie -versiota, jossa pyörii yhtiön oma EMUI 9.1 -käyttöliittymä. Mitään kovin suuria muutoksia käyttöliittymään Huawei ei ole tehnyt pariin vuoteen, vaan pieniä ominaisuuksia on tehty paremmiksi ja uusia on lisätty huomaamattomasti. Testijakson lopussa Huawei P30 Pron tietoturvakorjaukset olivat päivitetty huhtikuulle, joten Huawei on ainakin näin aluksi onnistunut tietoturvapäivityksien kanssa.

Testijakson aikana EMUI 9.1 -version kanssa ei tullut ongelmia vastaan vaan Huawei oli onnistunut optimoimaan sen erinomaisesti Huawei P30 Prolle. Myöskään käyttöjärjestelmän kanssa ei tullut ongelmia. Todennäköisesti Huawei tulee jatkamaan aktiivisesti puhelimen päivityksiä kuluvan vuoden ajan ja päivittää loppuvuodesta tai ensi vuoden alusta Huawei P30 Pron Android Q -aikakauteen. Huawei on jo vahvistanut puhelimen saavan seuraavan Android-version.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Huawei P30 Pro -puhelinta.

Lyhyesti kuvailtuna Huawei P30 Pro on markkinoiden monipuolisin kamerapuhelin. Kamera on osa-alue, johon Huawei on onnistuneesti investoinut paljon resursseja, mikä näkyy erityisesti Huawei P30 Prossa. Kamera ei ole ainoa puhelimen positiivista seikoista, sillä Huawei on tehnyt tämän vuoden huippupuhelimensa kanssa monia asioita oikein.

Henkilökohtaisesti tykkään Huawei P30 Pron laadukkaasta rakenteesta, vedenkestävyydestä sekä pienistä yksityiskohdista, joilla Huawei pyrkii tuomaan puhelimeen omaa tyyliään. Lisäksi puhelimen näyttö on erinomainen ja siihen integroitu sormenjälkilukija selvästi toimivampi kuin useasti on totuttu. Hyvää Huawei P30 Prossa on myös äänentoisto, akunkesto, pikalataus sekä infrapunalähetin.

Valitettavasti Huawei P30 Pro saa miinusta erityisesti puuttuvista ominaisuuksista, jotka voisivat olla myös huippupuhelimessa. Huawei ei ole säästänyt perinteistä kuulokeliitintä, minkä lisäksi Huawei käyttää jopa hieman typerästi omaa muistikorttistandardiaan, jotta kuluttajan tarvitsisi ostaa Huawein valmistama nano-muistikortti. Yksi miinus tulee myös puuttuvasta 4K 60FPS -kuvaamisesta sekä stereokaiuttimista, joita ei laitteessa ole.

Hinnoittelultaan Huawei P30 Pro on myös erikoinen, sillä puhelimen hinta ei mene Suomessa yli 1000 euron, kuten muutamalla kilpailijalla. Puhelimesta on myynnissä 128 gigatavun ja 256 gigatavun versiot, joiden hinnat ovat 849 euroa ja 949 euroa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Huawei P30 Prossa on erittäin paljon vastinetta rahalle. Suomessa Huawei P30 Pro on tarjolla kolmessa värissä, jotka ovat musta, kristalli sekä revontuli.

Huawei P30 Pro -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

9.4

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja vesitiivis (IP68)
  • Nopea näytönalainen sormenjälkilukija
  • Erittäin hyvät kamerat
  • Infrapunalähetin
  • Kilpailukykyinen hinnoittelu
  • Hyvä äänenstoisto
  • Huipputason AMOLED-näyttö
  • Erinomainen akunkesto ja pikalataus + kaksisuuntainen langaton lataus
  • Android 9.0 Pie (Varauksin EMUI)
Huonoa
  • Ei kuulokeliitintä
  • Ei perinteistä muistikorttipaikkaa (vain nano-muistikortti)
  • Ei stereo-kaiuttimia
  • 4K 60FPS -videokuvaus puuttuu
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut