AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 12 – karsitumpi huippupuhelin on hintatietoisen varma valinta

Apple iPhone 12

Applen kaikki neljä uutta iPhone 12 -malliston älypuhelinta ovat jo vihdoin myynnissä, ja nyt SuomiMobiilissa on vihdoin aika tutkia arvostelun muodossa malliston perusmallia, eli iPhone 12 -puhelinta. Olemme jo aikaisemmin julkaisseet kattavan arvostelun Applen huippuluokan iPhone 12 Prosta, ja nyt uusi iPhone 12 on kyseisestä puhelimesta hieman karsitumpi, mutta samalla edullisempi malli. Tärkeimmät tiedot ovat pysyneet kuitenkin ennallaan, eikä iPhone 12 -malliin tehnyt muutokset ole mielestäni kovin huonoja, vaan Apple on karsinut juuri oikeista paikoista.

iPhone 12 tarjoaa saman näytön kuin isoveljensä, eli se perustuu OLED-tekniikkaan. Tehoista on vastaamassa täysin sama Apple A14 Bionic -järjestelmäpiiri ja myöskin kamerat ovat pääasiassa samat, mutta nyt perusversiossa on jouduttu luopumaan telekamerasta. Lisäksi Apple on hieman karsinut rakenteessa, sillä ruostumaton teräs on saanut vaihtua alumiiniin, minkä lisäksi mattapintainen lasi on vaihdettu kiiltävään lasiin. Edullisimmillaan iPhone 12 maksaa 929 euroa, joten kyseessä on 250 euroa edullisempi puhelin kuin iPhone 12 Pro.

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan iPhone 12 -puhelimeen noin viikon mittaisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen laatuvaikutelmaan, teknisiin ominaisuuksiin sekä kameroihin. Toteutimme iPhone 12 -puhelimelle testijakson aikana myös tuttuun tyyliin pakkastestin sekä lataustestin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 12 (A2403)
Mitat: 146.7 x 71.5 x 7.4 mm
Paino: 164 g
Rakenne: alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.1 tuumaa Super Retina XDR (2532 x 1170) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10
Suoritin: 6-ytiminen Apple A14 Bionic (4-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64/128/256 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.6 / 26 mm / 1.4 µm / OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm / 1/3.6") / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1/3.6")
Akku: 2815 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 14.2
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 18W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: musta / valkoinen / punainen / vihreä / sininen
Hinta: 929 € (4 + 64 Gt) / 979 € (4 + 128 Gt) / 1099 € (4 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

iPhone 12 -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

iPhone 12 on paketoitu muiden malliston puhelimien tapaisesti täysin uusittuun myyntipakkaukseen. Pakkaus on selvästi aikaisempaa pienempi, sillä Apple on poistanut paketista laturin ja kuulokkeet. Muutoksesta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin laturin puuttuminen herättää kummastusta. Yksi perustelu laturin poisjäämiselle on se, että latureita löytyy jo kaikilta. Apple on kuitenkin muokannut iPhone 12 -puhelimessa latauskaapelia niin, että siinä on USB-C-liitin toisessa päässä, eikä tuttu USB-A. Eli joka tapauksessa iPhone 12:n ostajan on hankittava myös USB-C-liittimellä varusteltu laturi, jos sellaista ei vielä ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoisesti myyntipakkaus on iPhone 12:n kohdalla valkoinen pro-mallien mustan paketin sijasta. Pakkauksen päälipuolta koristaa täysikokoinen kuva itse puhelimesta. Paketin reunoilla on iPhone- ja Apple -logot, joten puhelimesta ei voi erehtyä. Pakkauksen takaosassa on listattuna paketin sisältö, puhelimen malli, väri- ja muistivariantti sekä IMEI-tiedot. Myyntipakkauksen sisällä on vain muoveihin piilotettu iPhone 12, Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra ja pikakäyttöopas.

Kokonaisuudessaan myyntipakkaus on jälleen mukavan kompakti, eikä vie yhtä paljoa tilaa kuin aikaisemmin. Sisältö on hieman niukka verrattuna siihen mitä kilpailijat tarjoavat puhelimiensa mukana. Applella on kuitenkin myyntipakkauksen pienenemisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi suurimmista muutoksista iPhone 12 -puhelimeen on tehty materiaalivalintoihin, jos verrataan iPhone 12 Prohon. Apple luottaa kuitenkin täysin samanlaiseen designiin, mutta ruostumaton teräs on nyt vaihtunut alumiiniin. Vaikka materiaalit ovat vaihtuneet edullisempiin, niin iPhone 12 on silti erittäin laadukas sekä omasta mielestäni jopa hieman parempi kuin isoveljensä.

Apple on tuonut iPhone 12 -puhelimen tarjolle jopa viidessä väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen, punainen, vihreä sekä sininen. Malliston tuorein väriversio on sininen, joka saatiin myös testattavaksi.

Käsituntuma on selvästi kevyempi, minkä lisäksi mattapintainen alumiinikehys tuntuu erinomaiselta, eikä se ole likainen samalla tavalla kuin iPhone 12 Prossa ollut kiiltävä teräskehys. Kehys tuottaa laitteelle kulmikkuutta, josta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin itse tykkään laitteen rakenteellisesta toteutuksesta. Takaosan lasipinta on nyt vaihtunut kiiltävään lasiin, kun pro-mallissa nähtiin mattapinta. Mielestäni Apple olisi voinut tuoda mattapintaisen lasin myös iPhone 12 -perusversioon, mutta myöskään nykyinen kiiltävä lasi ei ole mikään huono.

Kiiltävä takaosan lasi on tuttuun tapaan liukas, mutta myös kerää sormenjälkiä paljon. Apple on onneksi suojannut lasipinnat likaa hylkivällä pinnoitteella, joten sormenjäljet lähtevät pyyhkimällä helposti pois. Takaosan lasi tuntui testijakson aikana hyvin kestävän käyttöä, vaikkakin muutama naarmu siihen ilmestyi. Etuosan lasiin ilmestyi myös testijakson aikana muutamia naarmuja, minkä lisäksi oli havaittavissa, että etuosan lasin likaa hylkivä pinnoite ei ollut yhtä hyvä kuin takaosassa tai iPhone 12 Prossa.

Myös iPhone 12 ulkoisen toteutuksen keskiössä on uusi Ceramic Shield -lasi, jota Apple hyödyntää puhelimen etuosassa. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana testattu. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, mutta Ceramic Shield ei takaa parempaa naarmujen ehkäisyä. iPhone 12 etulasi naarmuuntuu siis aivan normaaliin tapaan.

Vaikka materiaalit ovat hieman vaihtuneet, niin iPhone 12 on silti laadukas puhelin, mikä näkyy myös rakenteessa yleisestikin. Ulkoisesti ei ole havaittavissa yhtäkään häiritsevää saumakohtaa, vaan Apple on onnistunut yhdistämään tasaiset lasipinnat alumiinikehykseen loistavasti. Apple on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 146,7 x 71,5 x 7,4 millimetriä ja painoksi 164 grammaa. Painoa on miellyttävät 34 grammaa vähemmän kuin iPhone 12 Prossa, minkä myös huomaa välittömästi. iPhone 12 on myös erittäin jämäkkä, eikä se päästele mitään natinoita tai anna periksi sitä hieman käsien välissä taivuteltaessa.

Vaikka kyse on iPhone 12 -malliston perusmallista, niin Apple on päättänyt laittaa puhelimeen mukaan täyden IP68-luokituksen. Tämä tarkoittaa siis, että iPhone 12 kestää vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää laitetta hieman vapaammin vedestä tai sateesta huolimatta. Toki on hyvä huomata, että takuu ei kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja, minkä lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi.

iPhone 12 on etuosasta katsottuna kuin edeltäjänsä, eikä muutoksia tämänkään osalta ole suuremmin havaittavissa. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 86 prosenttia. Näyttöä kiertää kauttaaltaan muutaman millimetrin paksuinen musta kaistale, mutta näytön yläreunaan on jouduttu jälleen tekemään leveä loviratkaisu, johon on upotettu monenlaista tekniikkaa. Lovesta löytyy muun muassa puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori.

Takaosassa Apple luottaa edelleen vasemmassa yläkulmassa olevaan neliömäiseen kamera-alueeseen, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kamera-alueeseen on asetettuna kaksi kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo sekä mikrofoni. Kameroiden reunat ovat jokseenkin hieman terävät ja ainakin itse huomasin niiden tuottavan helposti naarmuja muihin lasipintoihin, joten kameroiden kanssa kannattaa olla varovainen. Puhelimen takaosassa on vielä myös Applen perinteinen puoliksi syöty omenalogo.

iPhone 12:n oikeaan kylkeen on saatu tuttuun tyyliin ainoastaan virtapainike, kun taasen vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuspainikkeet sekä tilakytkin. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti alumiinista, ja niiden tuntuma sekä vaste ovat hyvät. Henkilökohtaisesti tykkään Applen tavasta tehdä painikkeista varsin leveät, mikä helpottaa niiden käyttöä.

Puhelimen vasemmassa kyljessä on lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Lisäksi alareunassa on Lightning-liitin, jonka molemmilla puolilla on nähtävillä ruuvit.

Näyttö

Apple on jakanut myös tärkeimpiä komponentteja iPhone 12- ja iPhone 12 Pro -puhelimien välillä, sillä molemmissa on muun muassa sama näyttö. iPhone 12 tarjoaa siis 6,1 tuuman suuruisen OLED-näyttöpaneelin, jota Apple kutsuu nimellä ”Super Retina XDR OLED”. Näytössä on 2532 x 1170 pikselin tarkkuus, joka takaa mukavat 460 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi moderni 19,5:9-kuvasuhde sekä hieman vanhahtava leveä lovitoteutus.

iPhone 12:n näyttö on varusteltu huippuluokan tapaisesti myös HDR10-tuella ja 1200 nitin maksimikirkkaudella. Tyypillinen kirkkaus on kuitenkin näytössä 600 nitiä, joka on hieman vähemmän kuin iPhone 12 Prossa ollut 800 nitin kirkkaus. Testien perusteella näytön kirkkaus on kuitenkin riittävä monessa tilanteessa. Näytössä on lisäksi hyvät katselukulmat. Apple luottaa tällä kertaa täysin tasaiseen näyttölasiin, joka on niin sanottua Ceramic Shieldiä, joka kestää tiputteluja selvästi aikaisempaa enemmän.

Yleisesti iPhone 12 näyttö on siis pääosin erinomainen ainakin teknisiä ominaisuuksia tutkiessa, mutta selvin heikkous on perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus. Android-puhelimissa on nähty jo monesti jopa 90, 120 ja 144 hertsin virkistystaajuuksia, joten Apple tulee hieman perässä tämän suhteen. Jos on aikaisemmin käyttänyt korkeamman virkistystaajuuden näytöllä varusteltuja puhelimia, niin iPhone 12:n 60 hertsin näyttö tuntuu todella erilaiselta.

Jo iPhone 12 Pron kohdalla pääsimme kehumaan näyttöä, joten nyt myöskään iPhone 12 -perusmallin kohdalla ei ole kauheasti syitä antaa kritiikkiä. Näyttö on hintaluokassaan erinomainen ja kokonaisuus on juuri sellainen, mitä Applelta voikin odottaa. Näytössä on lisäksi oletusasetuksillakin miellyttävä värintoisto. Ainoat todelliset heikkoudet ja hämmästyksen aiheet ovat perinteinen virkistystaajuus sekä levä lovitoteutus.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan osalta Apple ei ole tehnyt suuria muutoksia iPhone 12 -malliin verrattuna pro-versioihin. Apple hyödyntää jälleen markkinoiden tehokkainta omaa A14 Bionic -järjestelmäpiiriään, mutta iPhone 12:n kohdalla RAM-muistista on jouduttu hieman karsimaan. Applen kehittämä A14 Bionic -järjestelmäpiiri on maailman ensimmäinen 5 nanometrin prosessilla valmistettu piiri, minkä lisäksi A14 Bionic sisältää 11,8 miljardia transistoria, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin A13 Bionic -piirissä.

A14 Bionic sisältää kuusi ydintä, jossa on kaksi suurta Firestorm-ydintä, jotka ovat kellotettu 3,1 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A14 Bionic sisältää neljä pienempää Icestorm-ydintä, jotka toimivat 1,8 GHz:n kellotaajuudella, mutta niissä on myös TurboBoost-tuki, jolloin maksimi kellotaajuus voi yltää 3,1 GHz:n tasolle, jos sille on tarvetta. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 50 prosenttia parempi kuin aikaisemmassa A13 Bionic -järjestelmäpiirissä.

Apple hyödyntää A14 Bionic -piirissä myös uusittua neliytimistä grafiikkaprosessoria (GPU), joka takaa 50 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn verrattuna viime vuoden iPhoneihin. Apple on laittanut mukaan myös 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta. Apple on kertonut tässä otetun selviä parannuksia ylöspäin, sillä sen mainostetaan lisäävän jopa 70 prosenttia tekoälyn suorituskykyä.

iPhone 12:n teknisissä tiedoissa suurin eroavaisuus löytyy RAM-muistista, sillä Apple on laittanut puhelimeen sitä vähemmän kuin iPhone 12 Prohon. iPhone 12 tarjoaa 4 gigatavua RAM-muistia, kun pro-versioissa on 6 gigatavua. Pienempi RAM-muisti ei kuitenkaan näy laitteen käytössä juurikaan millään tavalla, vaan käyttökokemus on yhtä hyvä kuin pro-versioissa. Myös sisäistä tallennustilaa iPhone 12 -perusversiossa on hieman vähemmän, sillä halvimmassa versiossa on vain 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Lisäksi iPhone 12 on kuitenkin saatavilla 128 ja 256 gigatavun varianteissa.

Mielestäni Applen olisi jo pitänyt tuoda 128 gigatavun tallennustila perusversioonkin, sillä 64 gigatavua on yksinkertaisesti tänä päivänä jo aivan liian vähän. On siis suositeltavaa jättää 64 gigatavun variantti kauppaan ja ostaa suoraan 128 gigatavun tallennustilalla varusteltu malli. Monissa jo 200-400 euron Android-puhelimissakin on jo oletusarvoisesti 128 gigatavun sisäinen tallennustila, joten ainakaan itse en ostaisi lähes 1000 euron puhelinta, jossa on vain 64 gigatavua tallennustilaa.

Vaikka suorituskyvyssä ei ole suurempia muutoksia iPhone 12 Prohon verrattuna, niin päätimme testijakson aikana ajaa iPhone 12 -puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä. Jälleen pääsimme todistamaan, että Applen kehittämä A14 Bionic -järjestelmäpiiri on suorituskyvyltään markkinoiden kärkeä. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata iPhone 12 -puhelimen suorituskykyä aikaisemmin testatun iPhone 12 Pron saamiin pisteisiin sekä viime vuoden iPhone 11 -puhelimen pisteisiin. Lisäksi taulukossa on mukana Android-puolen Snapdragon 865 -huippupiirillä varusteltu OnePlus 8T -puhelin.

Testitulokset
Apple iPhone 12 (A14B) Apple iPhone 12 Pro (A14B) Apple iPhone 11 (A13B) OnePlus 8T (SD865)
AnTuTu (V8): 552 352 pistettä 578 202 pistettä 485 261 pistettä 577 564 pistettä
Geekbench 5 (single): 1598 pistettä 1605 pistettä 1337 pistettä 891 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4008 pistettä 4053 pistettä 3433 pistettä 3107 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 5330 pistettä 5218 pistettä 4866 pistettä 7151 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 6424 pistettä 6201 pistettä 5704 pistettä 8238 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3339 pistettä 3355 pistettä 3213 pistettä 4891 pistettä

Taulukosta nähdään, että iPhone 12 saa tietyillä osa-alueilla hieman vähemmän pisteitä kuin iPhone 12 Pro, vaikka järjestelmäpiiri on täysin sama. Pienempi RAM-muisti kuitenkin näkyy suorituskykytesteissä, vaikkei sitä huomaakaan käytössä millään tavalla. Päivittäisessä käytössä iPhone 12:n suorituskyky on erinomainen, eikä puhti lopu kesken vaativammissakaan peleissä tai sovelluksissa. iPhone 12:n tuntui kuitenkin hieman lämpenevän, jos puhelinta käytettiin pidempiä aikoja, mutta mistään häiritsevästä kuumenemisesta ei kuitenkaan ollut kyse.

5G on yksi iPhone 12 -puhelimen kohokohdista, eikä tässäkään Apple ole karsinut, vaan 5G-tuki on täysin sama kuin kalliimmissakin pro-versioissa. Apple on laittanut iPhone 12 -puhelimen sisälle monista Android-puhelimesta tutun Qualcommin kehittämän Snapdragon X55 -5G-modeemin.

iPhone 12 tukee lisäksi monipuolisesti 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 17 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 12 -malliin taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa odotetaan otettavan käyttöön tulevaisuudessa myös n28-taajuusalue, joten iPhone 12 tukee valmiiksi myös 5G-verkkojen kehittymistä Suomessa.

Testijakson aikana 5G-yhteyksiä testattiin iPhone 12 -puhelimella DNA:n 5G-verkoissa Hämeenlinnassa. Puhelimella päästiin yleisesti yli 700 Mbps nopeuksiin. Lisäksi lähetysnopeudet olivat noin varsin hyvällä 40-80 Mbps tasolla. Parhaimmillaan puhelimella päästiin DNA:n verkoissa 1052 Mbps latausnopeuteen sekä 81,4 Mbps lähetysnopeuteen. Toistaiseksi 5G-verkot ovat jatkuvasti kehittymässä, joten puhelimella saatavat nopeudet 5G-verkoissa voivat vaihdella täysin sijainnin mukaan.

Pääasiassa testijakso suoritettiin kuitenkin vain 4G-yhteyksien ulottuvilla, joten 5G:n osalta kokemukset jäivät vain muutamiin testeihin. Mielestäni myöskin nyt iPhone 12 selviytyi 5G-verkoissa pitkälti samalla tavalla kuin monet kilpailevat puhelimet, mutta ei ylety kuitenkaan kärkikahinoihin.

Akunkesto ja pakkastesti

Apple on varustellut iPhone 12 -puhelimen 2815 milliampeeritunnin akulla, mikä kuulostaa hyvin pieneltä, mutta Applen optimointien ansiosta akunkesto on kuitenkin todella vakuuttava. Testijakson aikana akku kesti vaadittavan yhden päivän ajan, ja akkua oli silti päivän päätteeksi vielä mukavasti jäljellä. Akunkesto ei ole mielestäni iPhone 12 -puhelimen heikkous, vaan Apple on pystynyt optimoimaan A14 Bionic -piirinsä, laitteiston sekä ohjelmiston niin, että virrankulutus on hyvin tasapainoista.

iPhone 12 -mallin akunkesto vertautuu mielestäni erinomaisesti iPhone 12 Pron akunkestoon. Apple on varustellut iPhone 12 tutuilla monipuolisilla latausmahdollisuuksilla, sillä laitetta voidaan ladata jopa kolmella tavalla. Ensimmäinen on tietysti perinteinen 20 watin pikalataus Lightning-liitännän kautta, mutta toisena on kaksi eri tapaa ladata langattomasti. iPhone 12 tukee pro-versioiden tapaisesti langatonta latausta Qi-standardilla 7,5 watin teholla sekä MagSafe-laturilla 15 watin teholla.

Apple ei toimita puhelimen mukana mitään laturia, joten 20 watin peruslaturi tai MagSafe-laturi on ostettava erikseen. iPhone 12 tukee kuitenkin USB Power Delivery -standardia, joten monia kyseistä standardia tukevia latureita on mahdollista hyödyntää laitteen pikalataukseen. Testasimme iPhone 12 -puhelimen latausnopeuden erillisellä laturilla, jonka avulla saimme ladattua laitetta 20 watin teholla. Apple itse lupaa, että pikalaturilla puhelin latautuu 30 minuutissa 50 prosentin varaustasoon. Alapuolella olevasta kuvaajasta on tarkistettavissa, millainen on iPhone 12:n latausnopeus todellisuudessa 20 watin teholla.

Apple iPhone 12 -puhelimen akun latausnopeus 20 watin pikalatauksella.

Kuvaajasta nähdään, että tyhjästä täyteen iPhone 12 latautuu 110 minuutissa, joka on siis alle kaksi tuntia. 30 minuutissa akkua on ladattu mukavat 55 prosenttia, kun taasen 90 prosentin varaustaso saavutetaan 68 minuutin kohdalla. Viimeiset 10 prosenttia latautuvat siis todella hitaasti 42 minuutissa. iPhone 12 -puhelimen kohdalla akun lataaminen hidastuu siis radikaalisesti loppua kohden mentäessä.

Mistään markkinoiden nopeimmasta pikalatauksesta ei siis iPhone 12:n kohdalla ole kyse, vaan tässä hintaluokassa latausnopeus on jopa erittäin hidas. Pikalatauksesta on hyötyä siinä kohdassa, kun akkua halutaan nopeasti lisää, mutta tyhjästä täyteen lataaminen on kokonaisuudessaan hidasta. Testijakson aikana ei toteutettu testiä langattomalla Qi-laturilla tai MagSafe-laturilla.

Testijakson aikana iPhone 12 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 12 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Usein lataaminen ja salaman käyttö ovat olleet turvallisuussyistä estettynä Android-puhelimissa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä palautui laite toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 12 näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut yllättäen vain 2 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 98 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä jopa todella positiivisen pientä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastesti osoitti siis, että iPhone 12 kestää pakkasta pitkälti samalla tavalla kuin kalliimpi iPhone 12 Pro. Apple on siis tehnyt hyvää tuota tämän osalta, sillä akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huonoa, vaan oikeastaan tulokset olivat yllättävän positiivia. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei hyytelöitynyt, eikä Apple ollut estänyt mitään toimintoja laitteen ollessa kylmänä. Toki Face ID:n kanssa yli jälleen ongelmia iPhone 12:n ollessa jääkylmänä.

Kamerat

Apple on toteuttanut iPhone 12:n kameran lähes samalla tavalla kuin viime vuonna, sillä nyt tässä perusversiossa on karsittu yksi kamera pois verrattuna iPhone 12 Prohon. Apple luottaa puhelimessa pääkameran ohella ultralaajakulmakameraan, eikä tuttua telekameraa ole tarjolla. iPhone 12 -perusversion kameroiden rinnalta Apple on lisäksi karsinut LiDAR-sensorin, joten sitä ei enää päästä hyödyntämään muun muassa heikossa valaistuksessa muotokuvatilassa.

Pääkamerana toimii siis 12 megapikselin tasoinen sensori, jossa on f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,4 µm pikselikoko, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.4-aukko, 13 mm polttoväli, 1/3,6” kennokoko sekä kameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakameraan Apple ei ole laittanut optista kuvanvakainta.

iPhone 12 tarjoaa siis pääkameran ja ultralaajakulmakameran osalta huippuluokan toteutuksia, mutta valitettavasti telekameran puute edelleen hämmästyttää. Mielestäni Apple olisi voinut tuoda jo lähes 1000 euron iPhone 12 -malliin ultralaajakulmakameran, sillä se olisi tuonut kameratoteutuksen selvästi lähemmäksi monia kilpailevia puhelimia. Toki Apple koittaa jollain tavalla saada eroa pro-versioon, jonka kantilta yhden kameran poistaminen on jopa ymmärrettävää.

Apple iPhone 12 kamerat lyhyesti:

 • Kaksoiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera: 12 megapikseliä / f/1.6-aukko, 26 mm polttoväli, 1,4 µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä / f/2.4, 13 mm, 1/3,6”, 120 asteen kuvakenttä
 • Etukamera: 12 megapikseliä / f/2.2, 23 mm, 1/3,6” + SL 3D (syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Koska Apple hyödyntää täysin samoja kameroita iPhone 12 -puhelimessa kuin iPhone 12 Prossa, niin luonnollisestikaan myöskään kuvien laadussa ei ole eroavaisuutta. Jo iPhone 12 Pron kohdalla kehuimme pääkameran kuvien laatua, eikä nyt iPhone 12 -perusmallin kanssa ole juurikaan pahaa sanottavaa. Pääkameralla taltioidaan 12 megapikselin kuvia, jotka ovat hyviä niin päivänvalossa kuin heikommassakin valaistuksessa.

Päivänvalossa kuvattaessa iPhone 12 pääkameralla taltioidut kuvat ovat hyvin tarkkoja, yksityiskohtia on paljon, kohinaa on vain vähän, minkä lisäksi dynaaminen alue miellyttää ainakin allekirjoittaneen silmää. Toisinaan oli kuitenkin havaittavissa kameralla olevan joitakin haasteita kuvattaessa vihreitä sävyjä, jolloin yksityiskohdista tulee toisinaan puuroa, eikä yhtä tarkkoja kuin monissa kilpailevissa laitteissa. Pääkameran kuvien laatu riittää kuitenkin varmasti monille, ja suuremmilta heikkouksilta Apple on välttynyt.

Heikommassa valaistuksessa Apple on ottanut harppauksia eteenpäin, sillä kuviin saadaan taltioitua nyt aikaisempaa enemmän valoa, mutta muutokset ovat silti pieniä. Heikossa valaistuksessa kuvat ovat hyviä jo lähtökohtaisesti, sillä yksityiskohtia on mukavasti ja värit taltioituvat luonnollisesti. Puhelimessa oleva automaattinen yökuvaustila helpottaa kuvaamista selvästi, sillä kamera katsoo itse, milloin pidempää kuvausaikaa tarvitaan. Alapuolella vielä muutamia kuvia, jotka ovat taltioitu pääkameralla.

Myös iPhone 12 -perusmallin ultralaajakulmakamera on täysin identtinen pro-version kanssa, joten myöskään eroja ei ole tämän osalta havaittavissa kuvien laadussa. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää myös 12 megapikseliin ja sen avulla taltioidaan jopa 120 asteen kuvankentällä olevia kuvia. Pääkameran kuvien laadun tasolle ei ultralaajakulmakameralla päästä, mutta iPhone 12 -puhelimessa tämäkin kamera on mielestäni hyvällä tasolla. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, värit taltioituvat luonnollisesti ja dynaaminen alue on jälleen hyvä. Ultralaajakulmakameran heikkous löytyy myös kuvan vihreistä kohdista, jotka menevät hyvin nopeasti puuromaiseksi.

Heikossa valaistuksessa ultralaajakulmakameraa Apple on parantanut nyt selvästi, sillä yökuvaustila on nyt käytettävissä myös tässä kamerassa. Aikaisemmin ultralaajakulmakameralla heikossa valaistuksessa taltioidut kuvat ovat olleet heikkoja, mutta nyt yökuvaustila tekee siihen muutoksen. iPhone 12:n ultralaajakulmakameralla saadaan tämän ansiosta taltioitua hyviä kuvia myös heikossa valaistuksessa.

Apple on laittanut ultralaajakulmakameraan mukaan luonnollisesti myös vääristyksen korjauksen, joka on aktivoituna oletusarvoisesti. Oman kokemuksen mukaan iPhone 12 hoitaa kuvan vääristyksien korjaamisen hyvin, eikä siitä ole mitään valittamista. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakameralla taltioituja kuvia.

Videokuvaus on ollut aina Applen puhelimien vahvuus, eikä nyt myöskään iPhone 12 tee tässä suhteessa poikkeusta. Kaikilla kameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Valitettavasti jostain syystä kameroiden välillä ei voi kesken kuvaustilanteen aina vaihdella. Esimerkiksi 4K 60 fps -tilassa täytyy valita joko ultralaajakulmakamera tai pääkamera ennen kuvaustilanteen aloittamista, kun 4K 30 fps -tasoisissa videoissa voidaan jo vaihtaa sulavasti molempien kameroiden välillä ilman ongelmia.

Etukamera on myös iPhone 12 -puhelimessa tarkkuudeltaan 12 megapikseliä. Toki Apple hyödyntää oletusarvoisesti pientä rajausta etukameralla kuvattaessa ja kuvien tarkkuus on 7 megapikseliä. Kun kuitenkin otetaan laajempi kuvakenttä käyttöön, niin kuvista saadaan täyden 12 megapikselin tasoisia. Yleisesti itse olen tyytyväinen etukameran kuvien laatuun, eikä siitä ole suuremmin pahaa sanottavaa. Etukameran kuvien laatu riittää siis varmasti monille puhelimen käyttäjille. Muotokuvatilassa Apple hyödyntää etukamerassa Face ID:n tekniikoita taustasumennuksen toteuttamiseksi ja se tuntui toimivan testijakson aikana hyvin.

Kamerasovellus ei ole suuremmin muuttunut vuoden aikana, vaan iPhone 12 -puhelimen kamarasovelluskokemus on vastaava kuin iPhone 11 -malleissa sekä iPhone 12 Prossa. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kaikkien puhelimen kameroiden välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5x ja 1x). Päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvaustilan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta tai filttereitä.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, jollainen löytyy lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut uutena ominaisuutena mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 12 -puhelimessa ei ole myöskään asetusvalikkoa suoraan kamerasovelluksessa, mutta toki tällainen löytyy, kun mennään puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin. Edelleen ajankohtainen kysymys on: miksi näihin asetuksiin ei päästä käsiksi suoraan kamerasta?

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä iPhone 12 -mallissa on jälleen luonnollisesti Applen tuorein iOS 14, joten käyttökokemuksessa ei ole tämän osalta suuria muutoksia verrattuna jo aikaisemmin testattuun iPhone 12 Prohon. Tämä osio on siis pitkälti sama, mikä nähtiin jo iPhone 12 Pron arvostelussa, sillä käyttöjärjestelmässä ei havaittu testijakson aikana mitään poikkeavaa tai eroavaa.

iOS 14 tarjoaa erityisesti uusia kustomointimahdollisuuksia kotinäkymään sekä vihdoin myös Android-puhelimista tutun sovellusnäkymän. Nämä kaksi uudistusta otin testijakson aikana heti aktiiviseen käyttöön ja ne tuovat iOS:ia selvästi lähemmäksi Androidia. Mielestäni on hyvä, että myös Apple osaa joskus kopioida hyviä asioita kilpailijoiltaan.

iOS 14 -käyttöjärjestelmässä kotinäkymässä on mahdollista hyödyntää monipuolisemmin widgettejä. Applen mukaan uudet widgetit tarjoavat nyt käyttäjälle oikea-aikaista tietoa yhdellä silmäyksellä ja niitä voidaan kiinnittää eri kokoisina mihin tahansa aloitusnäytön sivulle. Monipuolisempien tietojen ohella widgetit tuovat mielestäni myös paljon enemmän elävyyttä puhelimen kotinäytölle ja myös kokemusta pystyy hieman personoimaan mieleisekseen.

Apple on lisännyt myös sovellusvalikon, joka löytyy aloitusnäytön sivujen lopusta. Sovellusvalikko järjestää kaikki sovellukset automaattisesti yhdeksi yksinkertaiseksi ja helposti navigoitavaksi näkymäksi. Apple kutsuu sovellusvalikkoa nimellä ”Appikirjasto”, jossa sovellukset ovat ehkä jopa varsin sekaisin sekä useassa eri kansiossa. Valitettavasti käyttäjät eivät voi kansioiden järjestystä muokata, mitä pidän Applen toteutuksen heikkoutena.

Yksi selvistä uudistuksista, jonka testijakson aikana huomasin, oli myös iOS 14:n pienet parannukset yksityisyyteen. Esimerkiksi kaikkien sovelluksien on pyydettävä lupa ennen kuin pystyvät seuraamaan käyttäjän liikkeitä. Apple on lisännyt näytölle ilmoitusvalon aina kun jokin sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia, jonka ansiosta käyttäjä huomaa heti, jos jokin sovellus käyttää kameraa tai mikrofonia ilman lupaa.

iOS 14 on varusteltu myös monilla muilla uudistuksilla sekä parannuksilla, joihin voi käydä tutustumassa tarkemmin aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa. Valitettavasti testijakso iPhone 12 Pron parissa ei saanut ainakaan itseäni vielä vannoutuneeksi iOS-faniksi, sillä monenlaisiin Android-toteutuksiin tottuneena iOS on aivan eri maailmasta. Monet mainitsevat iOS:n olevan helppokäyttöinen sekä looginen, mutta ainakin itse koen iOS:n hyvin haastavaksi sekä epäloogiseksi.

Eniten testijakson aikana häiritsi hyvin rajoittunut kustomoitavuus, sovellusasetuksien sekavuus sekä monet muut asiat, joihin joutui oikeasti paneutumaan ennen kuin homma iOS:n kanssa alkoi luistamaan. Lisäksi iOS:n käyttöliittymässä navigoiminen tuntuu Androidin tuoreimpien eleohjauksien jälkeen hyvin kankealta sekä toisinaan jopa epämiellyttävältä. Toisinaan jopa koin turhautumisen tunteita käyttöliittymän epäloogisuuden ja tämän takia myös hitauden osalta, sillä usein olisin tehnyt monet asiat todella paljon nopeammin Android-puhelimella.

Mainokset iPhone 12 -puhelimen asetusvalikossa häiritsevät käyttökokemusta.

iOS:iin hyppääminen vaatii siis paljon totuttelua, ja ehkä jos puhelinta käyttäisi yhtä jaksoisesti kuukausia, niin silloin käyttö alkaisi luistamaan ja logiikan oppisi kunnolla sekä taipuisi Applen typeriin rajoituksiin. Android-puhelimissa usein valitetaan, jos valmistaja lisää käyttöliittymään mainoksia, mutta tästä samasta voisi myös Applea kritisoida. Esimerkiksi asetusvalikossa iPhone 12 Prossa saattoi olla jopa kolme erilaista mainosta ”osta iCloud-tallennustilaa”, ”Apple Arcade kolmeksi kuukaudeksi ilmaiseksi” ja ”Osta AppleCare+”. Tällaiset mainokset eivät mielestäni ole sellaisia, joita haluisi nähdä lähes 1000 euron puhelimissa.

Testijakson aikana ei tullut vastaan mitään vakavia ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan pääasiassa hyvin ja samalla tavalla kuin kalliimmassa iPhone 12 Prossa. Mielestäni iPhone 12 on käyttöjärjestelmän osalta loistava valinta sellaisille, jotka ovat tottuneet jo ennestään iOS:iin, mutta Androidista Applen ekosysteemiin siirtymistä itse miettisin pari kertaa uudestaan.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 12 -puhelinta.

Apple on mielestäni onnistunut luomaan iPhone 12 -puhelimesta mielenkiintoisen laitteen, vaikka se ei ole radikaalisti erilaisempi kuin esimerkiksi viime vuoden iPhone 11. Uusi iPhone 12 tarjoaa kuitenkin todella hyviä ominaisuuksia, kuten erinomaisen suorituskyvyn, loistavat kamerat sekä hieman uudistetun ulkoisen rakenteen. Testijakson perusteella uutta Applen iPhone 12 -puhelinta on helppo suositella.

Mielestäni iPhone 12 on Applen uuden älypuhelinmalliston paras laite hintatietoiselle ihmiselle. Puhelimessa on paljon huippuluokan ominaisuuksia, mutta turhasta ei tarvitse maksaa. Verrattuna iPhone 12 Prohon on Apple poistanut LiDAR-sensorin, pienentänyt RAM-muistia sekä ottanut käyttöön alumiinirungon, joten ”heikennykset” ovat hyvin minimaalisia, ja en ainakaan itse maksaisi iPhone 12 Pron teräsrungosta tai LiDAR-sensorista mitään, sillä iPhone 12:n alumiinirunko tuntuu paremmalta kädessä ja LiDAR-sensorista ei ole todellista käytännön hyötyä.

Mutta täydellinen ei iPhone 12 kuitenkaan ole, sillä 64 gigatavun tallennustila on varsin pieni edullisemmassakin versiossa. Lisäksi Puhelimessa on muiltakin osin muutamia huonoja puolia, jotka löytyvät myös iPhone 12 Prosta. Esimerkiksi myyntipakkauksessa ei ole laturia, näyttö on vain 60 hertsin virkistystaajuudella varusteltu ja iOS 14 -käyttöliittymä ei varmasti ole kaikkien mieleen. Suurin puute puhelimessa on telekamera, jonka Apple on päättänyt karsia.

SuomiMobiilille iPhone 12 -puhelimen testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 12:n pystyy tilaamaan edullisimmillaan 929 euron hintaan tämän linkin takaa. Edullisin versio tarjoaa 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 128 gigatavun (979 €) ja 256 gigatavun (1099 €) muistiversiot. Apple on julkaissut puhelimen viidessä väriversiossa, jotka ovat musta, valkoinen, punainen, vihreä ja sininen.

Apple iPhone 12

8.6

Testattavana käväisi Applen uuden älypuhelinmalliston perusversio, eli iPhone 12. Kyseessä on hintatietoisen varma valinta.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja uusittu tasainen kehys näyttää hyvältä
 • IP68-luokituksen mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä
 • Pääosin hyvä OLED-näyttöpaneeli
 • Apple A14 Bionic tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn sekä 5G-tuen
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM), 5G-yhteydet
 • Hyvä stereoäänentoisto
 • Hyvä akunkesto ja pakkaskestävyys
 • Erinomaiset kamerat takaosassa
 • Hinta-laatusuhteeltaan paras iPhone 12 -malliston laite
Huonoa
 • Ei laturia myyntipakkauksessa
 • Näytön lovitoteutus näyttää vanhanaikaiselta
 • Näytössä vain 60 Hz virkistystaajuus
 • Perusmallissa vain 64 Gt tallennustila
 • Akun latausnopeus ei paras mahdollinen
 • Ei telekameraa
 • Kamerasovelluksen rajalliset asetukset
 • iOS 14 sekava ja liian pelkistetty
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. ”Applen kaikki neljä uutta iPhone 12 -malliston älypuhelinta ovat jo vihdoin myynnissä.” Nii, vihdoin niille joilla on aina Apple lasit päässä eli lampailla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple