AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 13 Pro Max – loistavalla akunkestolla varusteltu uutuuspuhelin

Apple iPhone 13 Pro Max

Applen uudet iPhone 13 -puhelimet julkaistiin tuttuun tapaan alkusyksystä ja myös SuomiMobiilissa on päästy testaamaan uutuuslaitteita. Tällä kertaa on tarkoitus katsella, mihin malliston kärkimalli iPhone 13 Pro Max -puhelimesta todellisuudessa onkaan. Puhelinta on testattu aktiivisesti parin viikon ajan, joten laitteesta on saatu hyvä käsitys.

Uutuuspuhelimen avainominaisuuksia ovat kookas 6,7 tuuman OLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella, A15 Bionic -järjestelmäpiiri sekä hieman uudistettu kolmoiskamera. Apple on laittanut iPhone 13 Pro Max -puhelimeen myös laadukkaan ruostumattomasta teräksestä valmistetun kehyksen sekä mattapintaisen lasin takaosaan. Suomessa Apple myy iPhone 13 Pro Max -puhelintaan edullisimmillaan 128 gigatavun versiossa 1279 euron hintaan.

Tässä arvostelussa tulemme tutkimaan laitteen rakennetta, käyttökokemusta, teknisiä toteutuksia, 5G-yhteyksiä sekä ohjelmistoa. Arvostelussa katsomme myös, kuinka hyvin puhelin kestää pakkasta ja millaisella nopeudella puhelimen kookas akku saadaan täyteen. Alapuolella on vielä listattuna kaikki iPhone 13 Pro Max -puhelimen tekniset tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 13 Pro Max (A2643)
Mitat: 160.8 x 78.1 x 7.65 mm
Paino: 238 g
Rakenne: ruostumaton teräskehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.7 tuumaa Super Retina XDR (2778 x 1284) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10 / 120 Hz
Suoritin: 6-ytiminen Apple A15 Bionic (5-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia / 128/256/512/1000 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.5 / 26 mm / 1.9 µm / SS-OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telekamera (f/2.8 / 77 mm / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/1.8 / 13 mm / 120 astetta) + LiDAR-skanneri (3D ToF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/2.2 / 23 mm / 1/3.6")
Akku: 4352 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 15
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 20W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus / MagSafe
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: grafiitti / hopea / kulta / poutapäivänsininen
Hinta: 1279 € (6 + 128 Gt) / 1399 € (6 + 256 Gt) / 1629 € (6 + 512 Gt) / 1859 € (6 + 1 Tt)

Myyntipakkaus

Apple iPhone 13 Pro Maxin myyntipakkauksen sisältö on varsin niukka.

Apple jatkaa iPhone 13 Pro Maxin myyntipakkauksen kanssa samaa linjaa, joka nähtiin myös viime vuoden puhelimissa. Myyntipakkauksesta ei enää löydy kuulokkeita tai laturia, joten siitä on saatu myös todella ohut. Myyntipakkaus on ulkoisesti musta ja sitä koristaa kuva laitteen takaosasta sisältä löytyvän väriversion mukaisesti. Pakkauksesta löytyy Applen logo ja iPhone-teksti useasti sekä takaosassa on listaus sisällöstä. Takaosasta käy ilmi myös puhelimen väriversio, malliversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkauksen sisällä on siis iPhone 13 Pro Max, jonka näyttöä on suojaamassa muovi. Lisäksi mukana toimitetaan Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra sekä pikakäyttöopas. Sisältö on siis varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää. Applella on myyntipakkauksen pienenemisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen, mutta valitettavasti kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei mukana enää ole.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Ulkoisesti uusi iPhone 13 Pro Max on pääosin samanlainen kuin edeltäjänsä, sillä Apple luottaa tuttuun muotoiluun sekä tuttuihin materiaalivalintoihin. iPhone 13 Pro Max koostuu ruostumattomasta teräksestä sekä lasipinnoista. Suurimmat rakenteelliset uudistukset ovat hieman suurempi paksuus ja hieman suurentunut kamera-alue.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPhone 13 Pro Max -puhelimesta on olemassa neljä väriversiota, joista kolme ovat perinteisiä ja aikaisemmista malleista tuttuja sekä yksi väri on täysin uusi. Tutut värit ovat hopea, grafiitti ja kulta, mutta uutena värinä on poutapäivänsininen. Testiin saatiin malliston uusin väriversio, eli poutapäivänsininen, joka tullaan näkemään tämän arvostelun kuvissa. Kaikki väriversiot on valmistettu mattapintaisesta takaosasta sekä kiiltävästä kehyksestä.

Henkilökohtaisesti en ole kovinkaan tyytyväinen Applen tapaan tehdä ruostumattomasta teräskehyksestä kiiltäväpintainen, sillä se ei pysy puhtaana. iPhone 13 Pro Maxin kehys näyttää heti ensimmäisen kosketuksen jälkeen likaiselta, ja siitä on vaikea saada sormenjäljet kokonaan pois. Tykkään kuitenkin Applen tavasta tehdä takaosan lasista mattapintainen, sillä se tuntuu ja näyttää hyvältä. Takaosan lasi ei kerää sormenjälkiä tai näytä likaiselta, toisin kuin monet kiiltäväpintaiset lasipinnat. Lisäksi mattapintainen lasi ei naarmuunnu kovinkaan helposti, eikä testijakson aikana puhelimen takaosaan tullut minkäänlaisia naarmuja.

iPhone 13 Pro Maxin etuosan toteutuksen keskiössä on Ceramic Shield -lasi, jota Apple hyödyntää puhelimen näytön suojaamiseksi. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana kehdattu testata. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, sillä Ceramic Shield ei takaa parempaa suojaa naarmuilta. Testijakson aikana etuosan lasin todettiin naarmuuntuvan varsin helposti.

Koska muotoilu on pysynyt pääosin ennallaan, niin iPhone 13 Pro Maxin käsituntuma on pääosin samanlainen kuin aikaisemmin. Puhelimessa on tasaiset kehykset ja lasipinnat, jotka yhdessä luovat kulmikkaan muotoilun. iPhone 13 Pro Maxin muotoilu on mielestäni tyylikäs, muttei kovinkaan käytännöllinen. Erityisesti tässä kokoluokassa kulmikas rakenne ei ole paras mahdollinen ja mielestäni pienet pyöristykset kehyksessä ja laseissa olisivat tuoneet mukanaan paremman ergonomisuuden.

Kuten totesin aikaisemmin, kyseessä on kookas laite ja Apple ilmoittaakin iPhone 13 Pro Maxin mitoiksi kiitettävät 160,8 x 78,1 x 7,7 millimetriä. Yhtä suuria puhelimia löytyy myös Android-leiristä, joten myös iPhone 13 Pro Maxin kokoon pystyy tottumaan muutaman viikon käytön jälkeen. Jos kuitenkin on hakusessa on kompakti puhelin, niin silloin kannattaa tarkastella muita iPhone 13 -malleja. Apple on tänä vuonna hieman paksuntanut iPhone 13 Pro Max -puhelinta, mikä näkyy myös painossa. Suomessa myytävän version paino on 238 grammaa, joten kyseessä on yksi tämän hetken painavimmista puhelimista. Painoa on paljon ja sen huomaa heti puhelinta paketista ottaessa. Paino voi olla joillekin ongelma puhelimen kanssa, mutta myös siihen tottuu varmasti ajan kanssa.

Laatua ei iPhone 13 Pro Max -puhelimelta siis puutu ja kyseessä on erittäin jämäkkä laite. Puhelinta käsien välissä kevyesti taivuteltaessa laite ei antanut periksi tai edes päästänyt mitään natinoita. Laadukkaat materiaalivalinnat tekevät kokonaisuudesta premium-tasoisen. Ostajien kannattaa kuitenkin huomioida iPhone 13 Pro Maxin koko ja paino ennen ostopäästöstä.

Apple on toteuttanut iPhone 13 Pro Maxista luonnollisesti myös kokonaan IP68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävä. Tämä tarkoittaa siis, että puhelin kestää vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää puhelinta vesisateessa, uima-altaalla tai vaikkapa tiputtaa vessanpönttöön niin, ettei laite ota siitä nokkiinsa. Toki on huomattava se tosiasia, että takuu ei silti kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi.

iPhone 13 Pro Maxin etuosa on saanut pienen päivityksen, sillä Apple pienentänyt näytössä olevaa lovea. Lovi on 20 prosenttia kapeampi kuin aikaisemmin, mutta samalla hieman korkeampi. Lovesta löytyy jälleen tuttua tekniikkaa, kuten puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 87,5 prosenttia, mikä on todella hyvä suoritus. Näyttöä kiertää kauttaaltaan muutaman millimetrin paksuinen musta kaistale, joka näyttää yllättävän hyvältä.

Takaosaltaan iPhone 13 Pro Max on tuttua Applea, sillä yleisilme on samanlainen kuin aikaisemmin. Takaosan vasemmassa yläkulmassa on hieman kookkaampi neliömäinen kamera-alue, joka ulkonee huomattavasti muusta rungosta. Ulkonevan kameran takia puhelin pääsee keikkumaan pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on asetettuna kolme kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo, mikrofoni sekä LiDAR-sensori. Kameroiden reunat ovat jälleen todella terävät ja ainakin itse huomasin niiden tuottavan helposti naarmuja muihin lasipintoihin, joten iPhone 13 Pro Maxin kanssa kannattaa olla varovainen. Puhelimen takaosassa on vielä myös Applen perinteinen omenalogo.

iPhone 13 Pro Maxin oikeaan kylkeen on saatu tuttuun Applen tyyliin ainoastaan virtapainike, kun taasen vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuspainikkeet sekä tilakytkin. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti ruostumattomasta teräksestä, ja niiden tuntuma ja vaste ovat hyvät. Puhelimen vasemmassa kyljessä on lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettuna eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Lisäksi alareunassa on Lightning-liitin, jonka molemmilla puolilla on nähtävillä ruuvit.

Näyttö

Näyttö on pääosin samanlainen kuin aikaisemmin, mutta Apple on tehnyt siihen muutaman miellyttävän uudistuksen. iPhone on vihdoin päässyt mukaan korkeiden virkistystaajuuksien suuntaukseen, joka on ollut läsnä jo parin vuoden ajan Android-puhelimissa. Lisäksi iPhone 13 Pro Maxin näytössä on myös pienennetty lovea hieman, mutta näytölle tullutta lisätilaa ei kuitenkaan käytetä hyödyksi juurikaan missään tilanteessa.

iPhone 13 Pro Max on rakennettu suuren 6,7 tuuman kokoisen OLED-näyttöpaneelin ympärille, joten muutosta ei ole tullut verrattuna viime vuoteen. Näyttö on tarkkuudeltaan 2778 x 1284 pikseliä, joka takaa miellyttävän 458 pikseliä tuumaa kohden. Näytön kuvasuhteeksi Apple on ilmoittanut 19.5:9. Virallinen nimi näytölle on Super Retina XDR OLED, jossa XDR-lisänimi tarkoittaa HDR10- ja Dolby Vision -tukea. Näytössä on myös korkea 1000 nitin kirkkaus, mutta myös tarvittaessa 1200 nitin maksimikirkkaus.

Suurin yksittäinen uudistus näytössä on tuki 120 hertsin virkistystaajuudelle, jota ei ole aikaisemmin Applen puhelimista löytynyt. Kyseessä on kaivattu uudistus, sillä se tuottaa käyttökokemuksesta selvästi sulavamman ja miellyttävämmän. Korkea virkistystaajuus on löytynyt aikaisemmin monista Android-puhelimista ja nyt sen löytyminen iPhone 13 Pro Maxista on erittäin hyvä asia. Apple kutsuu ominaisuutta nimellä ProMotion ja sen avulla näyttö päivittää itsensä parhaimmillaan 120 kertaa sekunnissa aikaisemman 60 kerran sijasta.

Apple on toteuttanut korkean virkistystaajuuden dynaamisesti, eli iPhone 13 Pro Max vaihtaa virkistystaajuutta 10-120 hertsin välillä näytettävän sisällön mukaisesti. Ominaisuuden toimivuuden tarkistaminen on hyvin haastavaa, mutta ainakaan vielä kaikki kolmannen osapuolen sovellukset eivät pysty hyödyntämään korkeampia virkistystaajuuksia. Testijakson aikana itse kuitenkin koin puhelimen näytön olevan aikaisempaa parempi ja sen käyttäminen oli todella miellyttävää. Eron myös huomaa heti, jos käyttää 120 ja 60 hertsin näytöillä varusteltuja puhelimia rinnakkain.

Jos ei kuitenkaan itse koe 120 hertsin olevan oletusarvoisesti itselle kovinkaan tärkeä ominaisuus, niin käyttäjät voivat rajoittaa näytön virkistystaajuuden myös 60 hertsiin. Tämän asetuksen avulla pystytään hieman parantamaan akunkestoa, mutta itse en ainakaan havainnut mitään suuria muutoksia. Koska Apple hyödyntää jo muutenkin dynaamista ratkaisua, niin 60 hertsiin pakottamisessa ei ole suuremmin järkeä.

Testijakson aikana itse tykkäsin iPhone 13 Pro Maxin tarjoamasta näyttökokemuksesta. Apple on pystynyt minimoimaan näytön kehykset hyvin, mutta lovitoteutus on edelleen viemässä palasen esimerkiksi videoista pois. OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti ja musta on oikeasti mustaa. Näytön kirkkauden kanssa en itse havainnut ongelmia, vaan luettavuus oli erinomainen myös kirkkaassa auringonvalossa. Näytön kirkkaus oli myös mahdollista saada hyvin alhaiseksi, mikä miellyttää esimerkiksi laitetta pimeässä käytettäessä.

Näytön osalta itse jäin hieman kaipaamaan kattavampia asetuksia esimerkiksi värien ja sävyjen muokkaamiseksi, jotka löytyvät monista kilpailijoiden puhelimista. iPhone 13 Pro Maxin näytön asetuksista on mahdollista ainoastaan aktivoida True Tone -ominaisuus ja Night Shift -yötila, mutta mitään muita oikeasti tarpeellisia ominaisuuksia ei ole. Toki Apple on tuonut mukaan tumman tilan ja muita lisätoimintoja, mutta mitään aidosti hyödyllistä ei löydy. Näytön suurin ongelma on mielestäni siis se, ettei sitä pysty kunnolla kustomoimaan, sillä Applen tarjoamat säätömahdollisuudet ovat rajoitetut.

Tekniikka, suorituskyky ja 5G

Tekniikan ja suorituskyvyn osalta Apple ottaa joka vuosi askelia kohti parempaa ja myös iPhone 13 Pro Max tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn uuden A15 Bionic -järjestelmäpiirin ansiosta. Kyseessä on Applen tähän asti tehokkain puhelimiin suunnattu järjestelmäpiiri, joka takaa hyvän suorituskyvyn tilanteessa kuin tilanteessa. Apple jatkaa uuden piirinsä kanssa 5 nanometrin valmistusprosessiin, joka on tuttu monista huippuluokan laitteista.

A15 Bionic sisältää kuusi ydintä, joista kaksi ovat tehokkaita Avalanche-ytimiä, jotka ovat kellotettu 3,22 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A15 Bionic sisältää neljä virtapihimpää Blizzard-ydintä, jotka toimivat 1,82 GHz:n kellotaajuudella. Applen mukaan suorituskyvyn pitäisi olla jopa 50 prosenttia parempi kuin kilpailevissa järjestelmäpiireissä, joita yhtiö ei kuitenkaan nimeä. iPhone 13 Pro Maxin kohdalla A15 Bionic -järjestelmäpiiri tarjoaa myös 5-ytimisen grafiikkaprosessorin ja 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta.

iPhone 13 Pro Max on varusteltu 6 gigatavun RAM-muistilla, mikä on selvästi vähemmän kuin kilpailevissa Android-puhelimissa. Kilpailijoiden laitteita ei kuitenkaan voi kovin hyvin verrata Applen puhelimiin, sillä jo lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Tuttuun tyyliin iPhone 13 Pro Maxissa pienempi RAM-muisti riittää hyvin, sillä Apple on pystynyt optimoimaan kaikki komponentit ja ohjelmiston niin, että suorituskyvyn kanssa ei ole ongelmia. Sisäistä tallennustilaa iPhone 13 Pro Maxissa on edullisimmassa versiossa 128 gigatavua, minkä lisäksi tarjolla ovat myös 256 ja 512 gigatavun sekä yhden teratavun variantit. Muistikorttipaikkaa ei puhelimessa ole.

Testijakson aikana ajoimme iPhone 13 Pro Maxissa tuttuun tyyliin läpi perinteiset suorituskykytestit, joista saadaan hieman viitteitä suorituskyvystä. Testituloksien mukaan iPhone 13 Pro Max olisi markkinoiden tehokkain älypuhelin, sillä pisteet kaikissa testeissä olivat järjestäen parempi kuin Snapdragon 888 -järjestelmäpiiriin perustuvissa Android-huippupuhelimissa. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata iPhone 13 Pro Maxin saamia pisteytyksiä viime vuoden iPhone 12 Pron pisteisiin sekä OnePlus 9 Pron pisteisiin.

Testitulokset
Apple iPhone 13 Pro Max (A15B) Apple iPhone 12 Pro (A14B) OnePlus 9 Pro (SD888)
AnTuTu (V8): 813 450 pistettä 578 202 pistettä 695 828 pistettä
Geekbench 5 (single): 1726 pistettä 1605 pistettä 1096 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4805 pistettä 4053 pistettä 3281 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: MAX pisteet 5218 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (graphics): MAX pisteet 6201 pistettä MAX pisteet
3DMark Slingshot Extreme (physics): MAX pisteet 3355 pistettä MAX pisteet
3DMark Wild Life: 9290 pistettä Ei tuloksia* 5719 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Tuloksista nähdään, että AnTuTu antoi iPhone 13 Pro Maxille selvästi parempia pisteitä kuin viime vuoden iPhone 12 Prolle. Lisäksi puhelin ylittää selvästi OnePlus 9 Pron samassa testissä. Myös Geekbench antaa iPhone 13 Pro Maxille ylivoimaisesti parempia pisteytyksiä, ja 3DMarkin Wild Life -testi loistavia tuloksia. Apple on onnistunut jälleen tuottamaan aikaisempaa tehokkaamman puhelimen A15 Bionic -järjestelmäpiirin ansiosta ja samalla kuronut kaulaa verrattuna moniin kilpailijoihinsa.

Jälleen on kuitenkin hyvä todeta, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, eikä tilanne vastaa olenkaan perinteisiä käyttötilanteita. Päivittäisessä käytössä iPhone 13 Pro Maxin suorituskyky ei ollut ongelma missään kohdassa, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti ja nopeasti. Suorituskyky riittää loistavasti myös raskaimpiin peleihin ja sovelluksiin.

Vaikka suorituskyky on paperilla loistava, niin valitettavasti ohjelmisto on edelleen rajoitteena. Toisinaan iPhone 13 Pro Maxin käyttö tuntui samalta kuin 300 euron Android-puhelimen, sillä Apple ei ole tehnyt käyttöliittymästä yhtä sulavaa kuin voisi odottaa. Toisinaan käyttöliittymässä liikkuminen, tietojen hakeminen sekä muu peruskäyttö tuntui jopa hitaalta. Kaipaisin Applelta siis optimointeja ohjelmistokokemukseen, jotta puhelin olisi kauttaaltaan sulavampi.

iPhone 13 Pro Maxille toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme peräjälkeen puhelimessa läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.

Apple iPhone 13 Pro Maxin stressitesti.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 13 Pro Maxilla saatiin AnTuTu-testissä huimat 813 450 pistettä, mikä on todella hyvä tulos ja ohittaa monet kilpailijoiden puhelimet. Jo heti ensimmäiset testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kuitenkin rajuun laskuun, sillä ne asettuivat enää 746 003 pisteeseen. Alin suorituskyky saatiin viidennellä testauskerralla, jolloin AnTuTu antoi enää 714 732 pistettä. Suorituskyvyn lasku oli suurinta kolmen ensimmäisen kerran jälkeen, mutta sen jälkeen pisteet tasoittuivat reiluun 700 00 pisteeseen. Pahimmillaan suorituskyvystä katosi stressitestin aikana noin 67 000 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 8,3 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja ymmärrettävissä huippuluokan puhelimelle. Monissa Android-huippupuhelimissa on nähty suuria suorituskyvyn tippumisia stressitestin aikana, mutta onneksi Apple on onnistunut hyvin pitämään A15 Bionic -järjestelmäpiirin suorituskyvyn vakaana myös pitkässä käytössä. Testin aikana iPhone 13 Pro Max pääsi lämpenemään jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan ylikuumentunut liiaksi.

Apple hyödyntää iPhone 13 Pro Max -puhelimessa Qualcommin kehittämää Snapdragon X60 -5G-modeemia, joka on tuttu myös tuoreimmista Android-huippupuhelimista. Teknisesti iPhone 13 Pro Max ei pääse tarjoamaan 5G:n osalta mitään mullistavaa ainakaan Suomen markkinoilla, mutta takaa kuitenkin erittäin nopeat 5G-yhteydet kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa.

iPhone 13 Pro Maxissa on monipuolisesti tuettuna 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 19 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 13 Pro Maxiin mukaan taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 66, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue, joka löytyy valmiiksi myös iPhone 13 Pro Max -puhelimesta.

5G-yhteyksiä testattiin iPhone 13 Pro Max -puhelimessa DNA:n verkoissa ja nopeudet tuntuivat olevan tutulla 5G-tasolla. Puhelimella päästiin helposti siis 1000 Mbps latausnopeuksiin. Mobiiliverkkojen kanssa ei iPhone 13 Pro Max -puhelimessa ollut suurempia ongelmia, vaan yhteydet toimivat kuten voikin odottaa.

Muuta tekniikasta

Äänentoisto on iPhone 13 Pro Maxissa tutulla Applen tasolla, sillä mukana on stereokaiuttimet. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Stereoäänentoisto on iPhone 13 Pro Maxissa mielestäni hyvällä tasolla puhelimen omien kaiuttimien kautta ja ainakin itse koin äänessä olevan jopa hieman erilaisia tasoja. Kyseessä on yksi parhaimmista äänentoistoista, mitä on puhelimissa koskaan nähty, ja kaiuttimista lähtee mukavan paljon ääntä.

iPhone 13 Pro Max ei luonnollisestikaan tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on ostettava erikseen kuulokeadapteri, jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja monet tyytyvätkin varmasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttämiseen. Tämän takia iPhone 13 Pro Maxissa on Bluetooth 5.0 -yhteystuki, mutta ei uudempia versioita. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin monia Bluetooth-kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa havaittu suurempia ongelmia.

Vaikka Apple on pienentänyt iPhone 13 Pro Maxin näytön lovea, niin Face ID -kasvojentunnistuksesta ei ole luovuttu. Face ID on löytynyt jo useamman vuoden ajan Applen älypuhelimista ja tällä kertaa toteutukseen ei ole tehty kovinkaan suuria muutoksia. Face ID on selvästi luotettavampi kuin monissa Android-puhelimissa nähty pelkkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Face ID on Applen laitteissa melkein yhtä luotettava kuin Android-puhelimissa nähdyt sormenjälkilukijat.

Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin hyvin. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Yksi ongelma kasvojentunnistuksessa on tänä päivänä se, että se ei tunnu toimivan maskin käytön aikana. Tämä on ongelma kasvojentunnistuksessa ja monesti tuleekin ikävä sormenjälkilukijaa. Itse käyttäisin selvästi mieluummin sormenjälkilukijaa, sillä se voisi olla monessa tilanteessa selvästi käyttäjäystävällisempi ratkaisu kuin kasvojentunnistus.

Akunkesto ja lataus

Yksi suurimmista parannuksista iPhone 13 Pro Max -puhelimessa nähdään akunkestossa. Applen puhelimia on viime vuosina saanut kritisoida heikolla akunkestolla, mutta nyt iPhone 13 Pro Max tekee täyden käännöksen akun kanssa. Sisuksiin on saatu kookas 4352 milliampeeritunnin akku, joka on selvästi suurempi kuin viime vuoden malleista löytynyt akku. Suuremman akun takia Apple on tehnyt puhelimesta myös hieman paksumman, mikä tuskin on suurikaan ongelma.

Testijakson aikana olin ilahtunut iPhone 13 Pro Maxin akunkestosta, sillä se on todella erinomainen. Puhelimella pääsee helposti kaksikin päivää lataamatta, sillä iltaisin akkua oli monesti vielä 50-60 prosenttia jäljellä. Toki jos puhelinta käyttää selvästi monipuolisemmin tai pelaa mobiilipelejä, niin silloin akun saa varmasti loppumaan yhdessäkin päivässä. Itsellä akunkesto oli erinomainen ja iPhone 13 Pro Maxia pystyi käyttää selvästi pidempään kuin useampia huippuluokan Android-puhelimia.

Puhelinta käytettiin päivän aikana noin 3-4 tuntia näyttö päällä, ja koko akku riitti noin 7-8 tunniksi näyttö päällä. Yleisesti käyttäminen oli puheluiden puhumista, viestittelyä, musiikin kuuntelua sekä videoiden katselua. Puhelimella myös kuvattiin ja käytettiin muita ominaisuuksia aktiivisesti. Lisäksi laitteessa oli käytössä jatkuvasti adaptiivinen korkea virkistystaajuus, mutta valitettavasti 5G-yhteyksien vaikutusta akunkestoon ei päästy testijakson aikana todentamaan.

Apple on siis panostanut vahvasti akunkestoon, mutta latausratkaisut ovat pysyneet ennallaan. Apple luottaa edelleen omaan Lightning-liitäntään, eli USB-C-liitintä ei puhelimessa ole. Apple ei myöskään toimita laturia mukana, vaan sellainen on ostettava vielä erikseen. Applen mukaan puhelimessa olisi tuki 20 watin langalliselle lataukselle, 15 watin MagSafe-lataukselle sekä 7,5 watin langattomalle Qi-lataukselle. Langallisesti pystytään kuitenkin saavuttamaan myös parempia latausnopeuksia, sillä joillakin latureilla voidaan päästä jopa 27 watin lataustehoon.

Pystyimme toteuttamaan iPhone 13 Pro Maxille lataustestin erillisellä laturilla, joten lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Apple iPhone 13 Pro Maxin akun latausnopeus.

iPhone 13 Pro Maxin suuri akku saadaan ladattua täyteen 130 minuutissa, joka on mielestäni todella heikko suoritus tässä hintapisteessä. Monet edullisemmatkin puhelimet latautuvat tyhjästä täyteen alle tunnissa, joten reilun kahden tunnin latausaika on uskomattoman hidas. Apple olisi saanut vihdoin päästä pois kivikaudelta ja panostaa latausratkaisuihin selvästi enemmän, koska kahden tunnin latausaika ei ole enää nykyaikaa.

Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua kuitenkin kohtalaiset 46 prosenttia ja tunnissa saavutetaan jo 81 prosentin varaustaso. 90 prosentin tasoon päästään 75 minuutissa, jonka jälkeen lataus hidastuu tuskallisen paljon. iPhone 13 Pro Maxin akun viimeiset kymmenen prosenttia vaativat latautuakseen 55 minuuttia, joka on hämmästyttävän pitkä aika. Siinä missä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa, niin lataus hidastuu moninkertaisesti loppua kohden mentäessä.

Testijakson aikana ei ruvettu testaamaan langattomia latauksia, sillä odotettavasti latausnopeudet olisivat vielä huomattavasti hitaampia. Langaton lataus on kuitenkin mukava lisäominaisuus, josta varmasti monille on myös hyötyä. iPhone 13 Pro Maxissa ei ole käänteistä langatonta latausta, joka on tuttu ominaisuus jo monista Android-huippupuhelimista.

Pakkastesti

Testijakson aikana iPhone 13 Pro Max laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 13 Pro Max laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä, palautui se toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 13 Pro Maxin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut yllättäen vain yksi prosentti, eli varausta oli jäljellä 99 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä todella vähäistä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Pakkastesti osoitti iPhone 13 Pro Maxin akunkeston ja toimivuuden olevan pakkasessa hyvällä tasolla. Akkua kului vain vähän molemmilla testauskerroilla ja erityisesti toisen testauskerran akunkuluminen oli todella vähäistä. Pakkanen ei tuottanut puhelimen käytölle mitään suuria ongelmia, mutta ainoa havaittu ongelma koski Face ID:n toimintaa. Erikoisesti Apple oli sallinut puhelimen lataamisen, joka on usein turvallisuussyistä estetty Android-puhelimissa. Pakkastestin perusteella on helppo todeta iPhone 13 Pro Maxin kestävän pakkasta hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Apple tarjoaa iPhone 13 Pro Maxissa tähän asti kehittyneimmän kameraratkaisunsa, joka kostuu tuttuun tapaan kolmesta kamerasensorista. Mitään mullistavia uudistuksia Apple ei ole tehnyt verrattuna viime vuoteen, mutta mukaan on saatu kuitenkin hieman parempaa zoomia ja suurempia sensoreita. iPhone 13 Pro Maxissa on siis 12 megapikselin sensoreita, joita käytetään pääkamerassa, ultralaajakulmakamerassa sekä telekamerassa. Lisäksi kameroiden rinnalta löytyy myös tuttu LiDAR-sensori, johon ei tässä arvostelussa suuremmin tutustuta.

Pääkamerana toimii 12 megapikselin tasoinen sensori, jonka kokoa Apple ei ole kertonut, mutta siinä on kuitenkin 1,9 µm pikselikoko. Apple hyödyntää pääkamerassa myös sensorin vakautusta optisen kuvanvakautuksen sijasta. Sensorin vakautuksen avulla itse sensori mukautuu liikkeeseen, eikä OIS-vakautuksen kaltaisesti vain objektiivi. Pääkameran linssissä on kerrottu olevan f/1.5-aukko sekä 26 mm polttoväli. Luonnollisesti kamera tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta.

Toinen iPhone 13 Pro Maxin kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on ensimmäistä kertaa tuki automaattitarkennukselle. Ultralaajakulmakameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 13 mm polttoväli, ja kameralla voidaan taltioida 120 asteen kuvakenttä. Kolmas iPhone 13 Pro Maxin kameroista on 12 megapikselin tasoinen telekamera, jossa on f/2.8-aukko sekä 77 mm polttoväli. Kamera kykenee aikaisempaa parempaan 3x optiseen zoomiin ja 15x digitaaliseen zoomiin. Telekamerassa on luonnollisesti myös automaattitarkennus ja kuvanvakautus.

LiDAR-sensoria voidaan kamerassa hyödyntää erityisesti tarkennuksessa sekä syvyysterävyyden taltioimisessa. Applen mukaan LiDAR mahdollistaa jopa kuusi kertaa nopeamman automaattitarkennuksen heikossa valaistuksessa. Apple on myös mahdollistanut pääkameralla yötilassa muotokuvien taltioimisen, sillä yksityiskohtainen syvyyskartta mahdollistaa tarkemman toteutuksen.

Apple iPhone 13 Pro Maxin kamerat lyhyesti:

 • Kolmoiskamera
  • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.5-aukko, 26 mm polttoväli, 1,9 µm, Dual Pixel PDAF, SS-OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/1.8, 13 mm, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 12 megapikseliä (f/2.8, 77 mm, PDAF, OIS, 3x optinen zoomi, 15x digitaalinen zoomi)
  • Muuta: LiDAR-sensori, kaksois-LED-salama
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/2.2, 23 mm, 1/3,6”, SL 3D -syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Apple on ollut vahvoilla kameroidensa kanssa, vaikka mitään mullistavia megapikselimääriä tai kamerasensoreita ei ole nähtykään. Nyt myös iPhone 13 Pro Maxin pääkamera jatkaa tutulla Applen linjalla, sillä kuvat ovat laadukkaita pääosin jokaisessa tilanteessa. Pääkameralla pystytään oletusasetuksilla taltioimaan luonnolliset värit, laaja dynaaminen alue sekä tarkat yksityiskohdat. Hyvässä valaistuksessa pääkamera on loistava ja riittää mielestäni lähes kaikille. Mielestäni kuvissa ei ole suuremmin valittamisen varaa.

Pääkamera tukee automaattista yötilaa, jolloin heikossakin valaistuksessa saadaan aikaiseksi loistavia kuvia. Kuviin taltioituu paljon valoa, joten myös yksityiskohdat ovat tarkkoja. Värit saadaan osumaan kohdilleen myös heikossa valaistuksessa, mikä ei ole aina itsestäänselvyys. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut yötilan parantavan vielä hieman enemmän kuvien varjokohtia, mutta silti kokonaisuus on tasapainoinen ja kuvanlaatu on osoitus Applen hyvästä kameraosaamisesta. Yötilaa kannattaa mielestäni käyttää jatkuvasti, sillä ilman sitä kuvista tulee tummia ja monet yksityiskohdat jäävät varjoon.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 13 Pro Maxin pääkameralla testijakson aikana.

Ultralaajakulmakamera on toinen iPhone 13 Pro Maxin tärkeistä kameroista, mutta kovin suuria muutoksia siihen ei ole tehty verrattuna viime vuoden puhelimiin. Apple ei ole tuonut mukaan siis mitään suuria resoluutioita tai muita erikoisuuksia, mutta on vihdoin laittanut mukaan kuitenkin automaattitarkennuksen. Tämän ansiosta ultralaajakulmakameralla onnistuu myös makrokuvat.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä. Kuvat eivät ylety aivan pääkameran tasolle, mutta kokonaisuudessaan kuvat ovat laadukkaita ja niitä mukava jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Ultralaajakulmakuviin saadaan taltioutua hyvät värit ja dynaaminen alue on laadukas. Kuvat ovat kuitenkin tuttuun tapaan hieman pehmeitä sekä kohinaa on jonkin verran, kun niitä katsellaan suuremmalta näytöltä.

Ultralaajakulmakamera ei ole millään tavalla erikoinen heikossa valaistuksessa, mutta se ajaa kuitenkin asiansa. Kamera tukee automaattista yötilaa, jonka avulla saadaan hieman valoisampia ja yksityiskohtaisempia kuvia. Värien osalta kamera hoitaa hommansa odotetulla tavalla. Ultralaajakulmakamerassa on hyvä käyttää yötilaa, sillä ilman sitä kuvista tulee selvästi heikompia. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameran automaattitarkennus mahdollistaa ensimmäistä kertaa iPhonessa myös makrokuvauksen. Kyseessä ei ole mikään uusi ominaisuus, sillä vastaava toteutus on löytynyt Android-puhelimista jo vuosien ajan. Apple on toteuttanut makrokuvauksen varsin erikoisesti, sillä kamera vaihtaa automaattisesti makrotilaan, jos se viedään kuvattavan kohteen lähelle. Makrotilaa ei ole mahdollista ottaa pois, joten käyttäjät pakotetaan ottamaan makrokuvia, kun kuvattava kohde on alle 20 senttimetrin etäisyydellä.

Makrokuvat ovat laadukkaita ultralaajakulmakameralla, mutta eri asia on kuitenkin, kuka ominaisuutta todella tarvitsee. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista kukin voi itse tarkastella niiden laatua.

Yksi suurimmista uudistuksista kamerajärjestelmässä nähdään telekamerassa, sillä Apple on tehnyt siitä aikaisempaa nykyaikaisemman. Telekamera kykenee nyt 3x optiseen zoomiin, joten iPhone 13 Pro Maxin käyttäjät pääsevät nyt aikaisempaa lähemmäksi kuvattavaa kohdetta. Telekamera on mielestäni hyvä monessa tilanteessa ja sen avulla saadaan yksityiskohtaisia ja teräviä kuvia. Lisäksi kuvien väritaltioitu ja dynaaminen alue on pitkälti identtinen pääkameran kanssa.

Heikossa valaistuksessa telekamera tuottaa myös hyvää jälkeä, jos kameraa satutaan käyttämään. Apple on toteuttanut kameraan järjestelmän, jossa käytetään pääkameraa 3x zoomiin, kun valoa ei ole tarpeeksi. Tämä johtuu siitä, että pääkameralla pystytään todennäköisesti taltioimaan olosuhteisiin nähden selvästi parempaa jälkeä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 13 Pro Maxin telekameralla.

Videokuvaus on ollut aina Applen puhelimien vahvuus, eikä nyt myöskään iPhone 13 Pro Max tee tässä suhteessa poikkeusta. Kaikilla kameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Apple antaa myös mahdollisuuden vaihtaa kameroiden välillä kesken videokuvauksen, mutta se on mahdollista vain 4K 30 fps -laadulla ja heikommilla. Android-puhelimista jo löytyvää 8K-videokuvausta ei Apple ole puhelimeen vielä saanut.

Etukamera on iPhone 13 Pro Maxissa tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja se on täysin samanlainen kuin aikaisemmissakin Applen puhelimissa. Apple hyödyntää oletusarvoisesti pientä rajausta etukameralla kuvattaessa ja kuvien tarkkuus on 7 megapikseliä muotokuvatilassa. Kun kuitenkin otetaan laajempi kuvakenttä käyttöön, niin kuvista saadaan täyden 12 megapikselin tasoisia. Yleisesti itse olen tyytyväinen etukameran kuvien laatuun, eikä siitä ole suuremmin pahaa sanottavaa. Etukameran kuvien laatu riittää varmasti monille puhelimen käyttäjille.

Kamerasovellus ei ole kovinkaan paljoa uudistuksia saanut, vaan se on hyvin tuttua Applea. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, elokuvallinen, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kaikkien kolmen kameran välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5x, 1x, 3x).

Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta, filttereitä tai muita asetuksia.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, jollainen löytyy jo lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 13 Pro Maxissa ei ole myöskään asetusvalikkoa suoraan kamerasovelluksessa, mutta toki tällainen löytyy, kun mennään puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin.

Kamerasovellus tuntui toimivan puhelimessa jatkuvasti hyvin ilman suuria ongelmia. Kuvaustilojen välillä vaihtaminen oli myös sujuvaa. Henkilökohtaisesti kaipaisin kamerasovellukseen hieman monipuolisempia tiloja sekä oikeaa manuaalikuvaustilaa, jotta kameroista voisi ottaa kaiken hyödyn irti.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä iPhone 13 Pro Maxissa toimii Applen uusin iOS 15, josta testijakson lopuksi oli puhelimeen asennettuna iOS 15.0.2 -versio. Vaikka kyseessä on uusin versio käyttöjärjestelmästä, niin ainakaan itse en kokenut siinä olevan mitään merkittäviä tai tärkeitä uudistuksia viime vuoden iOS 14 -versioon verrattuna. Käyttökokemus on ohjelmiston osalta siis tuttua Apple ja mukana on kaikki aikaisemmat hyvät ja huonot puolet.

iOS 15 -käyttöjärjestelmä jakaa mielipiteitä puolesta sekä vastaan, mutta ainakaan itse enimmäkseen Android-käyttäjänä en tänäkään vuonna päässyt suuresti innostumaan iPhone 13 Pro Maxin ohjelmistollisista kokemuksesta. Mielestäni iOS 15 on jäänyt monella osa-alueella paljon Androidin jälkeen ja sen huomaa ihan peruskäytössäkin. Esimerkiksi navigoinnissa ja käyttölogiikassa ei aina ole mitään järkeä ja Apple on tehnyt monet asiat liian vaikeaksi.

Testijakson aikana häiritsi myös iOS 15:n hyvin rajoittunut kustomoitavuus, sovellusasetuksien sekavuus sekä monet muut asiat, joihin joutui oikeasti paneutumaan ennen kuin homma iOS:n kanssa alkoi luistamaan. Vaikka iPhone 13 Pro Max on melkoinen tehomylly, niin iOS saa puhelimen tuntumaan monessa tilanteessa alle 300 euron Android-puhelimelta. Sovelluksien välillä liikkuminen tai joidenkin yksinkertaisten asetusvalikkojen avaaminen vie pitkään. Toki puhutaan varmasti sekunnin murto-osista, mutta sekin on paljon, jos on aikaisemmin tottunut sulavampaan kokemukseen. iOS on täynnä asioita, jotka ainakin itse tekisin toisin.

iOS-käyttöjärjestelmällä on kuitenkin omat ystävänsä, mutta minä en sellainen ole. Apple saisi helpottaa yhteistyötä Android- ja Windows-laitteiden kanssa, jotta esimerkiksi Androidista vaihtaminen Applen puhelimeen olisi helpompaa. iOS on kuitenkin varmasti loistava vaihtoehto, jos käyttää muitakin Applen tuotteita. Jos on sisällä Applen ekosysteemissä, niin asiat ovat varmasti yksinkertaisia ja helppoja. Jos omistaa esimerkiksi Windows-koneen, niin joutuu näkemään oikeasti vaivaa, jotta esimerkiksi puhelimen kuvat saa siirrettyä tietokoneelle juuri halutulla tavalla.

Testijakson aikana iOS-käyttöjärjestelmää kyllä pystyi käyttämään, mutta itselleni se ei ole vaihtoehto uutta puhelinta etsiessä. iPhone 13 Pro Maxilla käyttöjärjestelmä toimi hyvin, eikä vastaan tullut virheitä, jotka eivät olisi olleet käyttäjän itse aiheuttamia (tai johtuneet iOS:n epäloogisuudesta).

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 13 Pro Max -puhelinta.

Applen uusi iPhone 13 Pro Max on jälleen kerran loistava uutuuspuhelin, joka on vahvoilla monella osa-alueella. Erityisesti testijakson jälkeen päällimmäisenä mieleen jäi erinomainen akunkesto, joka on puhelimen suurin valttikortti. Jos tykkää Applen puhelimista, haluaa suuren näytön ja on valmis maksamaan puhelimesta 1279 euroa, niin silloin iPhone 13 Pro Maxia on helppo suositella.

Testijakson aikana itse tykkäsin puhelimen laadukkaasta rakenteesta, ja IP68-luokitus mahdollistaa huolettoman käytön myös vesisateessa. iPhone 13 Pro Max on rakennettu myös laadukkaan ja suuren OLED-näyttöpaneelin ympärille, josta aikaisempaa paremman tekee 120 hertsin virkistystaajuus. Puhelimessa todettiin olevan myös erinomainen akunkesto, hyvät stereokaiuttimet, hyvä pakkaskestävyys sekä huipputason kamerakokemus joka tilanteessa. A15 Bionic -järjestelmäpiiri takaa puhelimelle lisäksi luokkansa parhaan suorituskyvyn, joten kaiken pitäisi toimia ongelmitta iPhone 13 Pro Maxissa.

Täydellisestä puhelimesta ei mielestäni ole kyse, vaikka hyvä laite onkin. Monet mielestäni huonoiksi puoliksi laskettavat seikat ovat käyttäjäkohtaisia, joten kaikkien mielestä tietyt asiat eivät ole heikkouksia. iPhone 13 Pro Maxin kulmikas muotoilu ei tarjoa parasta käyttökokemusta, ja yhdistettynä painavaan rakenteeseen se ei tunnu kädessä kovinkaan mukavalta. Lisäksi näytön lovitoteutus on kuin paluu vuoteen 2017, eikä se kuulu mielestäni enää vuoden 2021 puhelimeen. iPhone 13 Pro Maxin latausratkaisut ovat kuin kivikaudelta, sillä reilun kahden tunnin lataus ei vakuuta. Lisäksi iOS 15 -käyttöjärjestelmä tuntuu kankealta ja epäloogiselta, jos on aikaisemmin tottunut käyttäjälähtöisempään Android-käyttöjärjestelmään.

SuomiMobiilille iPhone 13 Pro Maxin testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 13 Pro Maxin pystyy tilaamaan edullisimmillaan 1279 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 gigatavun (1399 €), 512 gigatavun (1629 €) ja 1 teratavun (1859 €) muistiversion. Apple on julkaissut puhelimen neljässä väriversiossa, jotka ovat hopea (Silver), grafiitti (Graphite), kulta (Gold) sekä poutapäivänsininen (Sierra Blue).

Apple iPhone 13 Pro Max

8.8

SuomiMobiilissa testattiin Applen uusin ja kallein iPhone 13 Pro Max -älypuhelin, joka tarjoaa päivitetyn näytön ja huippuluokan tekniikkaa.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Loistava OLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Erinomainen akunkesto
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvät stereokaiuttimet
 • Erinomainen pakkaskestävyys
 • A15 Bionic tarjoilee luokkansa parasta suorituskykyä
 • Kamerakokemus ja kuvanlaatu ovat huippuluokkaiset
Huonoa
 • Kulmikas muotoilu ei kaikista paras ja kiiltävä kehys on heti likainen
 • Erittäin painava, sillä 238 gramman painon huomaa selvästi
 • Näytön lovitoteutus… (vieläkö eletään vuodessa 2017?)
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Latausratkaisut ovat kuin kivikaudelta
 • Laturia ei toimiteta myyntipakkauksen mukana
 • iOS 15 rajoittuneisuus ja epäloogisuus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple