AppleArvostelutYleinen

Arvostelussa Apple iPhone 14 Pro – miellyttävät uudistukset rikastuttavat kokonaisuutta

Apple iPhone 14 Pro

Applen tämän syksyn uutuuspuhelimet ovat jo markkinoilla ja myös SuomiMobiilissa saatiin testattavaksi iPhone 14 Pro. Kyseessä on malliston paras puhelinmalli, josta on myös isovelimalli iPhone 14 Pro Max. Molemmat puhelimet ovat lähes identtisiä, mutta Pro Max tarjoaa tuttuun tapaan suuremman näytön ja isomman akun.

Pro-malleissa Apple on panostanut tänä vuonna enemmän uusiin tekniikoihin ja toteutuksiin. Iphone 14 Pro tarjoaa uusimman A16 Bionic -järjestelmäpiiriin sekä selvästi parannellun näytön. 6,1 tuuman kokoinen näyttö perustuu LTPO OLED -tekniikkaan, ja tällä kertaa Apple on päässyt eroon suuresta lovesta ja korvannut sen reiällä. iPhone 14 Prossa on myös uusi 48 megapikselin kolmoiskamera sekä muita pienempiä parannuksia.

Testiin iPhone 14 Pro saatiin verkko-operaattori DNA:n kautta, joka on yksi puhelimen virallisista jälleenmyyjistä Suomessa. Uutuuspuhelimen hinnat alkavat Suomessa 1349 eurosta. Uuden iPhone 14 Pro -puhelimen voi käydä ostamassa itselleen esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta tämän linkin takaa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme iPhone 14 Prolle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 14 Pro (A2890)
Mitat: 147.5 x 71.5 x 7.9 mm
Paino: 206 g
Rakenne: ruostumaton teräskehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.1 tuumaa Super Retina XDR (2556 x 1179) / LTPO OLED / 120 Hz / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10 / 2000 nitiä
Suoritin: 6-ytiminen Apple A16 Bionic (5-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia / 128/256/512/1000 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.8 / 24 mm / 1/1.28" / 1.22 µm / SS-OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP telekamera (f/2.8 / 77 mm / 1/3.5" / PDAF / OIS / 3x optinen zoom) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 13 mm / 1/2.55" / 1.4 µm / 120 astetta) + LiDAR-skanneri (3D ToF) / kaksois-LED-salama
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/1.9 / 23 mm / 1/3.6" / PDAF)
Akku: 3200 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 16
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 20W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus / MagSafe
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: Tähtimusta / hopea / kulta / tummanvioletti
Hinta: 1349 € (6 + 128 Gt) / 1479 € (6 + 256 Gt) / 1739 € (6 + 512 Gt) / 1999 € (6 Gt + 1 Tt)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

iPhone 14 Pron myyntipakkaus ja sen sisältö.

Apple hyödyntää iPhone 14 Pro -puhelimen kanssa pitkälti samanlaista myyntipakkausta kuin aikaisempina vuosina. Myyntipakkauksesta ei enää löydy kuulokkeita tai laturia, joten siitä on saatu myös todella ohut. Myyntipakkaus on ulkoisesti valkoinen ja sitä koristaa kuva laitteen etuosasta sisältä löytyvän väriversion mukaisesti. Pakkauksesta löytyy Applen logo ja iPhone-teksti useasti, sekä takaosassa on listaus sisällöstä. Takaosasta käy ilmi myös puhelimen väriversio, malliversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkauksen sisällä on siis iPhone 14 Pro, jonka näyttöä on suojaamassa paperi. Lisäksi mukana toimitetaan Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra sekä pikakäyttöopas. Sisältö on varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää. Applella on myyntipakkauksen pienentämisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen, mutta valitettavasti kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei mukana ole.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple ei ole lähtenyt uudistamaan iPhone 14 Pron kohdalla puhelimen yleistä ilmettä, vaan laite muistuttaa vahvasti edeltäjäänsä. Apple käyttää puhelimen valmistusmateriaaleina tuttuun tyyliin ruostumatonta terästä sekä lasipintoja. Puhelimesta on tehty jälleen paksumpi, mutta tätä ei kuitenkaan varmasti peruskäytössä nopeasti huomaa.

Iphone 14 Prosta on olemassa neljä väriversiota, jotka ovat tähtimusta, hopea, kulta sekä tummanvioletti. Täysin uutena värinä nähdään tummanvioletti, jota ei ole aikaisemmin pro-puhelimissa nähty. Testiin saatiin puhelin tähtimustana, joka tullaan siis näkemään tämän arvostelun kuvissa. Kaikki väriversiot on valmistettu mattapintaisesta takaosasta sekä kiiltävästä kehyksestä.

Mattapintainen viimeistely puhelimen takaosassa on omaan mieleeni. Mattapinnan hyvinä puolina voidaan pitää sitä, että se ei naarmuunnu yhtä helposti kuin kiiltävät lasit ja samalla mattapintaan ei sormenjäljet jää heti kiinni. Itse en edelleenkään tykkää puhelimen kiiltäväksi viimeistellystä kehyksestä, sillä se ei pysy puhtaana. Sama ongelma on ollut aikaisemminkin Applen puhelimissa ja nyt iPhone 14 Pron kehys näyttää heti ensimmäisen kosketuksen jälkeen likaiselta, ja siitä on vaikea saada sormenjäljet kokonaan pois. Onneksi mustassa väriversiossa sormenjäljet eivät näy kovinkaan paljoa.

Apple hyödyntää puhelimen etuosassa tuttua Ceramic Shield -lasipintaa. Ceramic Shield on tehty yhteistyössä Corningin kanssa, ja yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana kehdattu testata. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, sillä Ceramic Shield ei takaa parempaa suojaa naarmuilta.

Kädessä pidettäessä iPhone 14 Pron tuntuma on pysynyt ennallaan, eikä tarjolla ole yllätyksiä. Puhelimessa on tasaiset kehykset ja lasipinnat, jotka yhdessä luovat kulmikkaan muotoilun. iPhone 14 Pron muotoilu on mielestäni tyylikäs, muttei kovinkaan käytännöllinen. Mielestäni puhelin on sopivan kokoinen, jonka takia kulmikkuus ei onneksi häiritse päivittäisessä käytössä liikaa. Apple olisi mielestäni voinut tuoda puhelimeen enemmän pyöristyksiä, jotta ergonomia olisi parempi.

Nykypuhelinmarkkinassa iPhone 14 Pro on pienempien laitteiden joukossa, mutta toki kokoa silti löytyy mukavasti. Apple on ilmoittanut virallisiksi mitoiksi 147,5 x 71,5 x 7,85 millimetriä ja painoksi 206 grammaa. Koosta huolimatta painoa on puhelimella keskimääräistä enemmän, joka kannattaa ottaa huomioon.

Laadultaan iPhone 14 Pro on mielestäni tuttua Applea, sillä valmistusmateriaalit ovat laadukkaita ja viimeistely on huolellista. Kevyesti puhelinta käsien välissä taivuteltaessa ei ollut havaittavissa natinaa tai periksi antamista. Kokonaisuus on juuri sitä, mitä premium-laitteelta voikin odottaa.

Apple on toteuttanut iPhone 14 Prosta IP68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävän. Tämä tarkoittaa, että puhelin kestää vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää puhelinta vesisateessa, uima-altaalla tai vaikkapa tiputtaa vessanpönttöön niin, ettei laite ota siitä nokkiinsa. Toki on huomattava se tosiasia, että takuu ei silti kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi.

Apple on tehnyt etuosaan pieniä muutoksia, vaikka yleisilme onkin tuttua Applea. Tällä kertaa Apple on luopunut lovesta ja toteuttanut näytön yläreunaan kaksi reikää. Pillerinmuotoisesta reiästä löytyy Face ID -tekniikka ja pienemmästä pyöreästä reiästä löytyy etukamera. Puheluihin käytettävän kuulokkeen Apple on asettanut aivan näyttölasin ja metallikehyksen väliin. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 87 prosenttia, mikä on todella hyvä suoritus. Näyttöä kiertää kauttaaltaan muutaman millimetrin paksuinen musta kaistale, joka näyttää symmetrisyyden takia hyvältä.

Takaosan muotoiluun Apple ei ole lähtenyt tekemään tänä vuonna muutoksia, vaan ilme on tuttu jo vuosien takaa. Vasemmassa yläkulmassa on erittäin kookas neliömäinen kamera-alue, joka ulkonee huomattavasti muusta rungosta. Ulkonevan kameran takia puhelin pääsee keikkumaan pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on asetettuna kolme kamerasensoria, LED-salamavalo, mikrofoni sekä LiDAR-sensori. Kameroiden reunat ovat jälleen todella terävät ja ainakin itse huomasin niiden tuottavan helposti naarmuja muiden puhelimien lasipintoihin, jos useaa puhelinta pitää taskussa samaan aikaan. Puhelimen takaosassa on vielä myös Applen perinteinen omenalogo.

Iphone 14 Pron oikeaan kylkeen on saatu ainoastaan virtapainike, kun taas vasemmassa kyljessä äänenvoimakkuuspainikkeet sekä tilakytkin. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti ruostumattomasta teräksestä, ja niiden tuntuma ja vaste ovat hyvät. Puhelimen vasemmassa kyljessä on lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettuna eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Lisäksi alareunassa on Lightning-liitin, jonka molemmilla puolilla on nähtävillä ruuvit.

Näyttö

Näytön osalta iPhone 14 Prohon on tehty muutamia muutoksia, jotka parantavat kokemusta. Näyttö perustuu niin sanottuun Super Retina XDR -tekniikkaan, joka on pitkälti vain markkinointitermi. Näyttö on kooltaan 6,1 tuumaa ja Apple hyödyntää LTPO OLED-tekniikkaa. Näytön tarkkuus on 2556 x 1179 pikseliä ja siinä on 19.5:9-kuvasuhde. Pikseleitä tuumaa kohden on siis kiitettävät 460. Näyttö tukee myös 120 hertsin virkistystaajuutta ja HDR10- ja Dolby Vision -standardeja.

Apple on tehnyt näytön virkistystaajuuteen tänä vuonna yhden suurimmista uudistuksista. Tuettuna on edelleen korkeintaan 120 hertsin virkistystaajuus, mutta tietyissä tilanteissa virkistystaajuus voidaan laskea jopa 1 hertsiin. Normaaleissa tilanteissa alimmillaan päästään 10 hertsiin, mutta 1 hertsin virkistystaajuus voidaan saavuttaa uudessa Always-on-Display-toiminnossa. Korkeampi virkistystaajuus tekee puhelimen käytöstä sulavaa, eikä itsellä tullut testijakson aikana mitään ongelmia vastaan sen kanssa.

Jos kuitenkaan ei itse koe 120 hertsin olevan oletusarvoisesti kovinkaan tärkeä ominaisuus, niin käyttäjät voivat rajoittaa näytön virkistystaajuuden myös 60 hertsiin. Tämän asetuksen avulla pystytään hieman parantamaan akunkestoa, mutta itse en ainakaan havainnut mitään suuria muutoksia. Apple hyödyntää jo muutenkin dynaamista ratkaisua, niin 60 hertsiin pakottamisessa ei ole suuremmin järkeä.

Kaksi reikää näytössä on havaittavissa selvästi.

Tarkkuus on näytössä hyvällä tasolla, sillä 460 pikseliä tuumaa kohden takaa tarkan katselukokemuksen. Itse tykkäsin kuluttaa näytöltä videosisältöä, sillä puhelin toimii loistavasti sitä varten. Lisäksi OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti, joka on myös vaadittavaa lippulaivapuhelimelta. Näytön kirkkautta Apple on myös parantanut ja parhaimmillaan voidaan saavuttaa jopa 2000 nitin kirkkaus. Kyseessä on merkittävä parannus, joka tekee luettavuudesta helppoa myös auringonvalossa. Itse koin kirkkauden olevan aina riittävä.

Yksi näytön suurista uudistuksista on nyt loven katoaminen yläreunasta. Apple on tehnyt yläreunaan reiän, joka näyttää yhdeltä leveältä reiältä. Todellisuudessa näytössä on yksi pyöreä reikä sekä pillerimäinen reikä, joita kutsutaan nimellä Dynamic Island. Myös uusi ratkaisu vie näytöltä saman verran tai jopa enemmän tilaa kuin aikaisempi loviratkaisu. Apple on kuitenkin kehittänyt Dynamic Islandia varten erilaisia ominaisuuksia, joihin tutustutaan tarkemmin myöhemmin tässä arvostelussa. Reikä näytössä peittää alleen edelleen sisältöä esimerkiksi videoita katsellessa koko näytöllä.

Always-on-display on ainoastaan himmennetty lukitusnäyttö.

Always-on-display on yksi merkittävimmistä uudistuksista, joita Apple on tehnyt iPhone 14 Prossa. Kyseessä on ominaisuus, joka nähtiin vuosikymmen sitten Nokia-puhelimissa sekä se on yleinen ominaisuus nykyisin monissa Android-puhelimissa. Applelta meni vuosia ominaisuuden toteuttamiseen. Valitettavasti Applen toteutus on tuskastuttavan huono. Kyseessä on mielestäni iPhone 14 Pron uudistuksista yksi huonoimmista, enkä voi edes järjellä ymmärtää, mitä Apple on oikein ajatellut.

Siinä missä monilla valmistajilla Always-on-display näyttää suljetulla näytöllä kellonajan ja ilmoitukset, niin Applen toteutus eroaa siitä huimasti. Applen ratkaisussa näytön kirkkautta himmennetään ja virkistystaajuus tippuu 1 hertsiin. Kyseessä on vain lukitusnäyttö, joka näytetään jatkuvasti. Mielestäni iPhone 14 Prossa Always-on-display näyttää aivan liikaa tietoa ja sen kirkkaus on liian suuri valaisten pimeässä liikaa. Mielestäni Applen olisi pitänyt lähteä samalle linjalle muiden valmistajien kanssa, sillä nykyinen toteutus on liian sekava. Itse käytin ominaisuutta viikon verran, jonka jälkeen siihen kyllästyin ja otin pois käytöstä.

Kokonaisuutena iPhone 14 Pron näyttö tuntui olevan erinomainen ja tarjoaa huippuluokan toteutuksia. Edelleen kuitenkin kaipaisin Applelta kattavampia asetuksia näytön värien ja sävyjen muokkaamiseksi, jotka löytyvät monista kilpailijoiden puhelimista. iPhone 14 Pron näytön asetuksista on mahdollista ainoastaan aktivoida True Tone -ominaisuus ja Night Shift -yötila, mutta mitään muita oikeasti tarpeellisia ominaisuuksia ei ole.

Tekniikka ja suorituskyky

Apple on tehnyt puhelimen tekniikkaan pieniä päivityksiä, sillä nyt käytössä on kaikista tuorein A16 Bionic -järjestelmäpiiri. Kyseessä on päivitys viime vuoden puhelimissa olleeseen A15 Bionic -versioon, mutta tällä kertaa Apple ei suuremmin kehuskele kasvaneella suorituskyvyllä.

A16 Bionic on valmistettu TSMC:n kehittyneellä 4 nanometrin prosessilla ja piirissä on kuusi ydintä. Kaksi ytimistä toimii 3,46 GHz:n kellotaajuudella ja ne ovat niin sanottuja suorituskykyisiä Everest-ytimiä. Neljä muuta ydintä toimivat 2,02 GHz:n kellotaajuudella ja ne ovat energiatehokkaampia Sawtooth-ytimiä. Applen mukaan suorituskykyä on 40 prosenttia enemmän kuin kilpailijoilla sekä kaksi tehokkainta ydintä vaativat 20 prosenttia vähemmän virtaa kuin A15 Bionic -piirissä.

Järjestelmäpiirissä on lisäksi 5-ytiminen grafiikkaprosessori, joka tarjoaa 50 prosenttia enemmän muistiväylää. Apple on saanut A16 Bionic -piiriin myös 16-ytimisen Neural Enginen, joka pystyy suorittamaan 17 biljoonaan laskutoimitusta sekunnissa. Järjestelmäpiirissä on myös Qualcommin kehittämä Snapdragon X65 -5G-modeemi.

Apple on varustellut iPhone 14 Pron 6 gigatavun LPDDR5-RAM-muistilla, mikä on selvästi vähemmän kuin kilpailevissa Android-puhelimissa. Kilpailijoiden laitteita ei kuitenkaan voi kovin hyvin verrata Applen puhelimiin, sillä jo lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Tuttuun tyyliin iPhone 14 Prossa pienempi RAM-muisti riittää hyvin, sillä Apple on pystynyt optimoimaan kaikki komponentit ja ohjelmiston niin, että suorituskyvyn kanssa ei ole ongelmia.

Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on edullisimmassa versiossa 128 gigatavua, minkä lisäksi tarjolla ovat myös 256 ja 512 gigatavun sekä yhden teratavun variantit. Muistikorttipaikkaa ei puhelimessa ole.

Testijakson aikana iPhone 14 Prossa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joista paljastui A16 Bionic -järjestelmäpiirin tarjoavan markkinoiden parhainta suorituskykyä. AnTuTu-testissä A16 Bionicin suorituskyvyn todettiin olevan 8,6 prosenttia parempi kuin A15 Bionicilla. Lisäksi Geekbenchin yhden ytimen testissä suorituskyky oli 9 prosenttia parempi ja usean ytimen testissä jopa 13 prosenttia parempi. Parannusta on siis saatu suorituskykyyn.

Verrattuna tämän hetken tehokkaimpaan Android-puhelimista löytyvään järjestelmäpiiriin, niin Apple on edelleen paljon edellä. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata iPhone 14 Pron saamia pisteytyksiä iPhone 13 Pro Maxin vastaaviin pisteisiin. Lisäksi rinnalla on myös Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvan ASUS ROG Phone 6 Pron vastaavat pisteytykset.

Testitulokset
Apple iPhone 14 Pro (A16B) Apple iPhone 13 Pro Max (A15B) ASUS ROG Phone 6 Pro (SD8+G1)
AnTuTu (V8): 883 868 pistettä 813 450 pistettä 1 109 707 pistettä
Geekbench 5 (single): 1886 pistettä 1726 pistettä 1317 pistettä
Geekbench 5 (multi): 5452 pistettä 4805 pistettä 4130 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet 9290 pistettä MAX pisteet
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Jälleen on kuitenkin hyvä todeta, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, eikä tilanne vastaa olenkaan perinteisiä käyttötilanteita. Päivittäisessä käytössä iPhone 14 Pron suorituskyvyssä ei ollut ongelmia missään kohdassa, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti ja nopeasti. Suorituskyky riittää loistavasti myös raskaimpiin peleihin ja sovelluksiin. Kyseessä on markkinoiden tehokkaimpiin puhelimiin lukeutuva laite, joten kokemus oli myös sen mukainen.

Iphone 14 Prolle toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejäkin pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimella peräjälkeen läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.

Apple iPhone 14 Prolle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 14 Prolla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 883 868 pistettä, mikä on todella hyvä tulos. Jo heti ensimmäiset testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kuitenkin laskuun, sillä ne asettuivat enää 881 318 pisteeseen. Erikoisesti testissä tulokset sahasivat ylös ja alas, sillä neljännellä kerralla päästiin lähes lähtöpisteisiin. Viidennellä kerralla laskua koettiin selvästi enemmän, sillä pisteet asettuivat 801 051 pisteeseen. Suorituskyvystä katosi stressitestin aikana 82 817 pistettä.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi 9,4 prosenttia. Suorituskyvyn lasku on kohtuullista ja ymmärrettävissä huippuluokan puhelimelle. Monissa Android-huippupuhelimissa on nähty suuria suorituskyvyn tippumisia stressitestin aikana, mutta onneksi Apple on onnistunut hyvin pitämään A16 Bionic -järjestelmäpiirin suorituskyvyn vakaana myös pitkässä käytössä.

Stressitestin aikana puhelin lämpeni selvästi, mutta mistään liian kuumasta ei voitu puhua. Apple on kuitenkin onnistunut jälleen kerran erinomaisesti, sillä peruskäytössä iPhone 14 Pro ei päässyt lämpenemään samalla tavalla kuin monet tuoreimmat Android-puhelimet.

Apple hyödyntää iPhone 14 Prossa Qualcommin kehittämää Snapdragon X65 -5G-modeemia, joka on tuttu myös tuoreimmista Android-huippupuhelimista. Teknisesti iPhone 14 Pro ei pääse tarjoamaan 5G:n osalta mitään mullistavaa ainakaan Suomen markkinoilla, mutta takaa kuitenkin erittäin nopeat 5G-yhteydet kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa sub-6 GHz:n taajuuksilla.

Iphone 14 Prossa on monipuolisesti tuettuna 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 22 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 14 Prohon mukaan taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 26, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 53, 66, 70, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78- ja n28-taajuusalueisiin. Lyhyesti todettakoon iPhone 14 Pron pitävän sisällään kaikki Suomessa käytössä olevat taajuusalueet. Puhelin tukee myös Suomessa VoLTE- ja VoWifi-ominaisuuksia suurimpien operaattoreiden verkoissa.

5G-verkkoja ei enää erikseen testattu iPhone 14 Pron kohdalla, mutta mobiiliverkot toimivat koko testijakson ajan puhelimessa erinomaisesti. Apple on tuttuun tapaan laittanut puhelimeen myös tuen NFC:lle, mutta myös nopealle langattomalle Wifi 6 -verkolle.

Äänentoisto ja Face ID

Äänentoisto on iPhone 14 Prossa tutulla Applen tasolla, sillä mukana on stereokaiuttimet. Pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Stereoäänentoisto on mielestäni hyvällä tasolla puhelimen omien kaiuttimien kautta ja ainakin itse koin äänessä olevan jopa hieman erilaisia tasoja. Kyseessä on yksi parhaimmista äänentoistoista, mitä on puhelimissa koskaan nähty, ja kaiuttimista lähtee mukavan paljon ääntä. Merkittävää parannusta on vaikea huomata iPhone 13 Pro -puhelimiin verrattaessa.

Iphone 14 Pro ei luonnollisestikaan tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on ostettava erikseen kuulokeadapteri, jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja monet tyytyvätkin varmasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttämiseen. Tämän takia iPhone 14 Prossa on uusin Bluetooth 5.3 -yhteystuki. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin monia Bluetooth-kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa havaittu suurempia ongelmia.

Apple on luopunut iPhone 14 Prossa näyttölovesta, mutta tuttu Face ID -tekniikka on saatu mahdutettua näytössä olevaan reikään. Face ID on löytynyt jo useamman vuoden ajan Applen älypuhelimista ja tällä kertaa toteutukseen ei ole tehty kovinkaan suuria muutoksia. Face ID on selvästi luotettavampi kuin monissa Android-puhelimissa nähty pelkkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Face ID on Applen laitteissa melkein yhtä luotettava kuin Android-puhelimissa nähdyt sormenjälkilukijat.

Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin hyvin. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Henkilökohtaisesti olen sormenjälkilukijoiden ystävä, sillä en ole koskaan päässyt jyvälle kasvojentunnistukseen. Iphone 14 Pro näytönalaisella sormenjälkilukijalla kuulostaisi erittäin hyvältä, mutta valitettavasti sellainen löytyy vain Android-puhelimista.

Apple esitteli iPhone 14 -puhelimien kohdalla myös uuden satelliittiyhteyteen perustuvan Hätätila SOS -ominaisuuden, mutta siitä ei kuitenkaan päästä nauttimaan Suomessa. Tuki satelliittiverkoille mahdollistaa iPhone 14 -puhelimien käyttämisen myös paikoissa, joissa maanpäällistä verkkoa ei ole saatavilla. Satelliittiverkkojen avulla voidaan lähettää esimerkiksi viestejä. Aluksi se on saatavilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Satelliittiyhteyksien ohella toinen uusi hätätilatoiminto on tuki kolarintunnistukselle, joka on saatavilla myös Suomessa. Apple on hyödyntää tunnistukseen puhelimen kiihtyvyysanturia, joka voi havaita jopa 256 G:n kiihdytykset ja hidastukset. Lisäksi ominaisuus tutkailee ohjaamon ilmanpaineen vaihteluja, jyrkkiä suunnanmuutoksia gyroskoopin avulla sekä kovia törmäysääniä mikrofonien avulla.

Hätätilanteen havaitsemisen jälkeen puhelin voi soittaa automaattisesti hätänumeroon. Asetuksissa ominaisuus kulkee nimellä ”soita vakavan kolarin jälkeen”, ja se on oletusarvoisesti käytössä.

Akunkesto ja lataus

Apple on varustellut iPhone 14 Pron edeltäjäänsä hieman suuremmalla 3200 milliampeeritunnin akulla. Akku ei kuulosta suurelta verrattuna moniin kilpailijoihin, mutta Applen optimointien avulla puhelimella päästään hyviin tuloksiin. Ainakin itselle akku riitti testijakson aikana hyvin, vaikka tällä kertaa mistään parhaimmista akunkesto ei valitettavasti puhuta.

Akku kesti usein vaaditun yhden päivän ajan, mutta ei juurikaan enempää. Aktiivisessa käytössä itsellä toisinaan saattoi akku jo lähes loppua ennen nukkumaanmenoa, joten paremmasta akunkestosta tuskin olisi ollut haittaakaan. Aktiivisessa käytössä kahta päivää ei puhelimella päästä, mutta kevyemmällä käytöllä sekin voi olla saavutettavissa. Akunkesto ei suoranaisesti vakuuttanut, mutta se on tutulla Applen tasolla.

Iphone 14 Prossa ei valitettavasti lataustoteutuksien osalta päästä kokemaan mitään kovinkaan uutta, vaan Apple luottaa hyviksi todettuihin toteutuksiin. Apple luottaa edelleen omaan Lightning-liitäntään, eli USB-C-liitintä ei puhelimessa ole. Ensi vuonna tilanne on onneksi todennäköisesti erilainen.

Apple ei myöskään toimita laturia mukana, vaan sellainen on ostettava vielä erikseen. Applen mukaan puhelimessa olisi tuki 20 watin langalliselle lataukselle, 15 watin MagSafe-lataukselle sekä 7,5 watin langattomalle Qi-lataukselle. Toteutimme puhelimelle myös lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Apple iPhone 14 Pron lataustestin tulokset.

Puhelimen suhteellisen pieni akku vaatii latautuakseen jopa 100 minuuttia, eli yhden kokonaisen tunnin sekä 40 minuuttia vielä siihen päälle. Apple ei pääse latausnopeudellaan suuremmin yllättämään, sillä Android-puhelimista jopa kolme kertaa edullisemmat puhelimet latautuvat tyhjästä täyteen 30-40 minuutissa. Mielestäni Applen pitäisi vihdoin pyrkiä ottamaan latausajasta ainakin tunti pois. Ainakin itse vaadin lippulaivalta selvästi nopeampaa latausta.

30 minuutissa akkua saadaan onneksi kohtalaisen paljon, eli 60 prosenttia. Tunnissa saavutetaan 88 prosentin varaustaso. 90 prosenttia saavutetaan 63 minuutissa, jonka jälkeen viimeiset 10 prosenttia latautuvatkin erittäin hitaalla tahdilla. Viimeiset kymmenen prosenttia vaativat latautuakseen jopa 37 minuuttia, joka on selvästi enemmän kuin ensimmäiset 10 prosenttia, jotka latautuivat 6 minuutissa.

Testijakson aikana ei ruvettu testaamaan langattomia latauksia, sillä odotettavasti latausnopeudet olisivat vielä huomattavasti hitaampia. Langaton lataus on kuitenkin mukava lisäominaisuus, josta varmasti monille on myös hyötyä. iPhone 14 Prossa ei ole käänteistä langatonta latausta, joka on tuttu ominaisuus jo monista Android-huippupuhelimista.

Pakkastesti

Testijakson aikana iPhone 14 Pro laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 14 Pro laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Pakkastestin jälkeen havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä, palautui se toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 14 Pron näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua ei ollut kulunut ollenkaan, vaan varausta oli edelleen 100 prosenttia. Akun kuluminen oli yllättävän vähäistä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Iphone 14 Pro suoriutui pakkastestissä tutulla Applen tavalla, ja yhtenä parhaimpana puhelimena tänä vuonna. Akkua kului vain marginaalisesti molemmilla testauskerroilla, ja erityisesti toisen testauskerran akun kuluminen oli yllättävä. Pakkanen ei tuottanut puhelimen käytölle mitään suuria ongelmia, mutta ainoa havaittu ongelma koski Face ID:n toimintaa. Erikoisesti Apple oli sallinut puhelimen lataamisen, joka on usein turvallisuussyistä estetty Android-puhelimissa.

Kamerat

Kameroihin Apple on tänä vuonna tehnyt muutamia merkittäviä muutoksia. Apple on esimerkiksi tuonut ensimmäistä kertaa mukaan tarkemman 48 megapikselin kamerasensorin, kun aikaisemmin on luotettu korkeintaan 12 megapikselin kameroihin. Tänä vuonna Apple on myös uudistanut ultralaajakulmakameraa, mutta telekamera on jätetty ennalleen. Tarjolla on edelleen lippulaivatason kamerakokonaisuus, jota on täydentämässä Applen pro-puhelimista aikaisemminkin tutuksi tullut LiDAR-sensori.

Pääkamerana toimii 48 megapikselin tasoinen sensori, joka on suurin uudistus vuosiin iPhone-puhelimien kameroissa. Kyseessä on 1/1.28 tuuman kokoinen sensori, jossa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa. Sensorissa on 1.22 mikronin pikselikoko, mutta pikseleitä yhdistämällä saadaan 2.44 mikronin kokoisia pikseleitä. Pääkamerassa on f/1.78-aukolla varusteltu linssi, jossa on 24 mm polttoväli. Apple hyödyntää pääkamerassa myös toisen sukupolven sensorin vakautusta optisen kuvanvakautuksen sijasta. Sensorin vakautuksen avulla itse sensori mukautuu liikkeeseen, eikä OIS-vakautuksen kaltaisesti vain objektiivi. Luonnollisesti kamera tukee myös vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta.

Toinen iPhone 14 Pron kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka on aikaisempaa parempi. Ultralaajakulmakamera on kooltaan 1/2.55 tuumaa ja siinä on 1.4 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakameran linssissä on f/2.2-aukko sekä 14 mm polttoväli, ja kameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä. Ultralaajakulmakamerassa on myös automaattinen tarkennus, joten sitä voidaan käyttää laajempien kuvien ohella myös tarkempien makrokuvien ottamiseen kohdetta kuvattaessa lähempää.

Kolmas kameroista on 12 megapikselin tasoinen telekamera, joka on kooltaan 1/3.5 tuumaa. Käytössä on linssi, jossa on f/2.8-aukko sekä 77 mm polttoväli. Kamera kykenee tuttuun 3x optiseen zoomiin ja 15x digitaaliseen zoomiin. Telekamerassa on luonnollisesti myös automaattitarkennus ja optinen kuvanvakautus.

Apple on säilyttänyt puhelimessa myös tutun LiDAR-sensorin, jota voidaan hyödyntää kamerassa erityisesti tarkennuksessa sekä syvyysterävyyden taltioimisessa. Applen mukaan LiDAR mahdollistaa jopa kuusi kertaa nopeamman automaattitarkennuksen heikossa valaistuksessa.

Etukamera on saanut myös pieniä muutoksia, vaikka tarkkuus onkin edelleen 12 megapikseliä ja sensori on kooltaan 1/3.6 tuumaa. Käytössä on aikaisempaa parempi f/1.9-aukko sekä 23 mm polttoväli. Etukameraan on saatu vihdoin tuki myös automaattitarkennukselle.

Apple iPhone 14 Pron kamerat lyhyesti:

 • Kolmoiskamera
  • Pääkamera: 48 megapikseliä (f/1.8-aukko, 24 mm polttoväli, 1/1.28”, 1,22 µm, Dual Pixel PDAF, SS-OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.2, 13 mm, 1/2.55”, 1.4 µm, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Telekamera: 12 megapikseliä (f/2.8, 77 mm, 1/3.5”, PDAF, OIS, 3x optinen zoomi, 15x digitaalinen zoomi)
  • Muuta: LiDAR-sensori, kaksois-LED-salama
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/1.9, 23 mm, 1/3,6”, PDAF, SL 3D -syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamerassa käytetään oletusasetuksilla pikseleiden yhdistämistekniikkaa ja lopputuloksena saadaan 12 megapikselin tasoisia kuvia. Vaikka sensorissa on 48 megapikseliä, niin mielestäni Apple ei pysty ainakaan parantamaan kuvanlaatua radikaalisti verrattuna aikaisemmissa puhelimissa olleisiin 12 megapikselin pääkameroihin. Kuvat ovat tuttuun tapaan erittäin laadukkaita ja juuri sellaisia, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa.

Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa pääkameran kuvissa on erittäin hyvät yksityiskohdat ja tarkkuus on kohdallaan. Iphone 14 Pron pääkamera pystyy taltioimaan kuviin värit luonnollisena, kuten Applelta on totuttukin. Kuvissa on mielestäni myös yksi parhaimmista dynaamisista alueista. Applen vahvuus on laaja osaaminen kuvien käsittelyssä sekä ohjelmistollisissa seikoissa, jonka ansiosta iPhone 14 Pron pääkamera pystyy kilpailemaan hyvin parhaimpien Android-puhelimien kanssa.

Heikommassakaan valaistuksessa iPhone 14 Pron pääkamera ei pääse tuottamaan pettymystä, vaan kuvanlaatu on yksi luokkansa parhaimmista. Kamera tukee automaattista yökuvaustilaa, joka käyttää heikommassa valaistuksessa hieman pidempää valotusaikaa. Toki käyttäjät voivat myös valita erilaisen valotusajan tai poistaa yökuvaustilan käytöstä, mutta itse suosittelen sen käyttöä lämpimästi.

Yökuvaustilan avulla saadaan aikaiseksi erinomaista jälkeä. Kuviin taltioituu miellyttävä määrä valoa ja yksityiskohdat ovat tarkkoja. Heikossa valaistuksessa kuvissa oleva melukin on onnistuttu saamaan hyvin minimaaliseksi, joka on aina loistava asia. Kamera pystyy taltioimaan loistavasti värit myös heikossa valaistuksessa, eikä sen osalta ollut havaittavissa vääristyksiä. Dynaaminen alue on myös hyvällä tasolla.

Puhelimella pystytään taltioimaan myös täyden 48 megapikselin tasoisia RAW-kuvia, joten käyttäjien ei tarvitse aina tyytyä vain 12 megapikselin kuviin. Testijakson aikana puhelimella kuvattiin kuitenkin vain 12 megapikselin kuvia oletusasetuksilla, joita on esillä alapuolella. Kokonaisuutena iPhone 14 Pron pääkamera tuottaa erinomaista jälkeä monessa tilanteessa, eikä suuria valituksen aiheita ollut havaittavissa.

Ultralaajakulmakameran pienet päivitykset tuovat iPhone 14 Prolle parannuksia, mutta ei kuitenkaan mitään mullistuksia. Kyseessä on kuitenkin yksi tämän hetken parhaimmista ultralaajakulmakameroista, joka on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä.

Kuvista saadaan hyvässä valaistuksessa yksityiskohtaisia ja Apple on onnistunut optimoimaan kameran taltioimaan myös miellyttävän teräviä kuvia kauttaaltaan. Kuviin taltioituu myös luonnolliset värit, jotka ovat usein samanlaiset kuin pääkamerassa. Tietyissä tilanteissa ultralaajakulmakameran kuvista tuli kuitenkin selvästi tummempia kuin pääkameralla, mutta tällaisia tilanteita oli vain todella harvoin. Dynaaminen alue on myös miellyttävä, mutta ei aivan yhtä laaja kuin voisi odottaa.

Ultralaajakulmakameralla onnistuu myös hyvien kuvien ottaminen heikossakin valaistuksessa, joka ei ole aina itsestäänselvyys. Hyviä tuloksia saadaan erityisesti, kun automaattinen yökuvaustila on käytössä. Kuvat tarjoavat myös tässä tilanteessa hyvän valaistuksen, paljon yksityiskohtia sekä värit ovat luonnolliset. Toki pientä kohinaa oli havaittavissa ja pehmeys lisääntyi, mutta lopputulos on yksi kategoriansa parhaista.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 14 Pron ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameran yksi vahvuus on se, että tuettuna on myös automaattitarkennus. Sen avulla pystytään taltioimaan myös makrokuvia, jotka tulivat tutuksi jo edeltäjämallista. Iphone 14 Prossa kamera osaa automaattisesti siirtyä makrokuvaustilaan, kun kamera siirretään tarpeeksi lähelle kohdetta. Kameralla pystytään kuvaamaan 4 senttimetrin päästä kohteesta.

Makrokuvista saadaan iPhone 14 Pron ultralaajakulmakameralla erinomaisia hyvässä valaistuksessa. Toki kaikille makrokuvaus ei ole kaikista tarpeellisin ominaisuus, mutta se ajaa mielestäni hyvin asiansa. Alapuolella on muutamia makrokuvia, jotka ovat otettuna iPhone 14 Pron automaattisella makrokuvaustilalla.

Telekameraan Apple ei tänä vuonna ole tehnyt muutoksia, vaan tarjolla on sama toteutus kuin edeltävässä sukupolvessa. Lyhyesti todettakoon, että iPhone 14 Pron telekamera on edelleen yksi markkinoiden parhaista. Telekamera kykenee 3x optiseen zoomaukseen ja sen avulla päästään 15x digitaaliseen zoomaukseen.

Uuden pääkameran avulla Apple pystyy kuitenkin toteuttamaan ensimmäistä kertaa myös niin sanotun 2x häviöttömän zoomauksen, joka rajataan 48 megapikselin kuvasta. Kyseessä ei ole siis mikään optinen zoomaus, mutta se ajaa silti asiansa, jos ei ole tarvetta käyttää todellista 3x optista zoomausta. Nopeiden testien mukaan 2x kuvien laatu on hyvä, mutta ne ovat osittain pehmeämpiä kuin 3x kuvat.

3x telekameraa suosittelen kuitenkin itse käyttämään, sillä se tuottaa jopa parempia kuvia. Telekamera on mielestäni hyvä monessa tilanteessa ja sen avulla saadaan yksityiskohtaisia ja teräviä kuvia. Lisäksi kuvien väritaltiointi ja dynaaminen alue ovat pitkälti identtisiä pääkameran kanssa.

Heikossa valaistuksessa telekamera tuottaa hyvää jälkeä, jos kameraa satutaan käyttämään. Apple on toteuttanut kameraan järjestelmän, jossa käytetään pääkameraa 3x zoomiin, kun valoa ei ole tarpeeksi. Tämä johtuu siitä, että pääkameralla pystytään todennäköisesti taltioimaan olosuhteisiin nähden selvästi parempaa jälkeä.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 14 Pron eri zoomaustasoilla. Ensin on 2x kuvia, jotka ovat rajattu pääkamerasta ja sen jälkeen on 3x kuvia, jotka ovat telekamerasta.

 

Videokuvaukseen ei testijakson aikana perehdytty kovinkaan paljoa, vaan videoiden laadun todettiin olevan tutulla Applen tasolla. Kaikilla kameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Apple antaa myös mahdollisuuden vaihtaa kameroiden välillä kesken videokuvauksen, mutta se on mahdollista vain 4K 30 fps -laadulla tai sitä heikommilla. Android-puhelimista jo löytyvää 8K-videokuvausta ei Apple ole puhelimeen vielä saanut.

12 megapikselin selfiekamera on saanut muutamia parannuksia tänä vuonna, joista tärkein on varmasti automaattitarkennus. Etukameralla onnistuu erinomaiset selfiekuvat, joissa on loistavat yksityiskohdat ja kokonaisuus on kunnossa. Etukamera on loistava myös videokuvausta ajatellen, sillä se tukee myös muiden kameroiden tavoin 4K 60 fps -tasoista kuvausta. Mielestäni iPhone 14 Pro tarjoaa tällä hetkellä markkinoiden parhaimman etukameran.

Kamerasovellus ei ole kovinkaan paljoa uudistuksia saanut, vaan se on hyvin tuttua Applea. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, elokuvallinen, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella kaikkien kolmen kameran välillä erillisen kameravalitsimen avulla (0,5x, 1x, 3x).

Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta, filttereitä tai muita asetuksia.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalikuvaustilaa, jollainen löytyy jo lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 14 Prossa ei ole myöskään asetusvalikkoa suoraan kamerasovelluksessa, mutta tällainen löytyy menemällä puhelimen asetuksien kautta kameran asetuksiin.

Testijakson ajan kamerasovellus toimi moitteitta ja perustoimintojen kanssa ei ollut mitään viiveitä. Henkilökohtaisesti kaipaisin kamerasovellukseen hieman monipuolisempia tiloja sekä oikeaa manuaalikuvaustilaa, jotta kameroista voisi ottaa kaiken hyödyn irti. Kyseessä on kuitenkin loistavilla kameroilla varusteltu puhelin, joka kaipaisi esimerkiksi parempia manuaalisäätöjä.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä uutuuspuhelimessa toimii luonnollisestikin Applen uusin iOS 16. Kyseessä ei ole tällä kertaa mikään kovin suuri uudistus verrattuna viime vuoden iOS 15 -versioon, mutta tietysti Apple on jotain pieniä uudistuksia keksinyt. Tällä kertaa on panostettu lukitusnäytön kustomointimahdollisuuksiin.

Ios 16 -käyttöjärjestelmässä pystyy tekemään lukitusnäytöstä aikaisempaa persoonallisemman. Käyttäjät voivat vaihtaa fontteja, taustoja, kellon ja päivämäärän värejä tai lisätä widgettejä. Lisäksi lukitusnäytöltä voidaan aikaisempaa paremmin ohjata sovelluksia.

Lukitusnäyttöön saadaan myös uudenlainen syvyysvaikutelma, sillä kuvan tietyt kohteet voidaan tuoda paremmin esille. iOS 16 tukee lisäksi useita lukitusnäyttöjä aikaisemman yhden sijasta. Lukitusnäytöllä nyt ilmoitukset tulevat alareunasta, kun uusia ilmoituksia vastaanotetaan.

Lukitusnäytön kustomointi on melko pieni uudistus verrattuna moniin Android-puhelimiin, mutta tietysti Applelle hyvä suunta eteenpäin. Mielestäni iOS 16:n kanssa Apple on ottanut selvästi käyttäjäläheisemmän lähestymistavan, jotta käyttäjät voivat tehdä puhelimestaan persoonallisemman. Muilta osin merkittäviä eroja käyttökokemukseen ei ole saatu ainakaan näin satunnaisen Apple-käyttäjän näkökulmasta.

Yksi ohjelmistollisista uudistuksista iPhone 14 Prossa on aikaisemminkin mainittu Dynamic Island. Apple on onnistunut yhdistämään laitteiston sekä ohjelmiston kekseliäästi, josta ainakin allekirjoittanut tykkää. Dynamic Island tekee näytön kahdesta reiästä yhden suuren leveän reiän, sillä reikien välillä oleva tila hyödynnetään ohjelmistollisesti eri asioiden ilmoittamiseen.

Reikien välissä näkyy normaalissa tilassa mikrofonin ja kameran ilmaisimet, mutta ei oikeastaan mitään muuta. Dynamic Islandissa on aina musta tausta ja Apple on toteuttanut sille kolme erilaista toimintoa. Kun Dynamic Island on niin sanotussa aktiivisessa tilassa, niin reiän molemmilla puolilla on nähtävillä erilaisia tietoja tapahtumista, ilmoituksista sekä hälytyksistä.

Yksi hienoimmista toteutuksista Dynamic Islandin kanssa on laajeneva pop-up-ilmoitus. Tuetuissa sovelluksissa laajeneva ilmoitus aukeaa, kun painaa Dynamic Islandia pitkään. Esimerkiksi ajastimessa saadaan enemmän tietoja tai musiikkisovelluksessa voidaan hallita paremmin musiikkia.

Dynamic Island toimii eri sovelluksien kanssa hieman eri tavalla. Se toimii yhdessä muun muassa Face ID:n kanssa, latausanimaation kanssa sekä monissa musiikkisovelluksissa. Apple on onnistunut tekemään Dynamic Island -ominaisuuden animaatioista erittäin näyttäviä, jonka takia se näyttää erittäin miellyttävältä sekä vahvistaa laitteiston ja ohjelmiston saumatonta toimintaa.

Mielestäni Dynamic Island on hieno keksintö. Valitettavasti toistaiseksi Dynamic Islandin käyttö on varsin rajallista, sillä sitä tukee Applen omien sovelluksien ohella vain muutama muu sovellus. Todennäköisesti tuki tulee laajenemaan tulevina kuukausina. Apple tulee nimittäin tuomaan myöhemmin tuen myös Live Activities -ominaisuudelle, joka laajentaa Dynamic Islandin toimintaa.

Itse olen vain satunnainen Applen laitteiden käyttäjä, mutta suurimmaksi osaksi käytän eri valmistajien Android-puhelimia. Androidista siirryttäessä iOS 16 tuntuu edelleen hieman vanhanaikaiselta monella tavalla. Peruskäytössäkin huomaa erikoisuuksia, joissa ei ole suurta loogisuutta. Esimerkiksi sovelluksien asetuksiin pääsee vain asetusvalikon listauksen kautta, eikä sovelluksen kautta. Lisäksi elenavigointi tuntuu iOS 16 -versiossa jääneen Androidin vastaavan eleohjauksen jälkeen, eikä se ole joka tilanteessa kovinkaan miellyttävä käyttää.

Vaikka itse en ole Applen oman käyttöjärjestelmän suurin ystävä, niin iOS on varmasti monille erittäin toimiva kokonaisuus. Itse vaadin puhelimelta kuitenkin enemmän vapauksia, loogisuutta sekä kustomointimahdollisuuksia, joita olen tottunut Android-puhelimissa näkemään. Iphone 14 Pron testijakson aikana iOS 16 tuntui kuitenkin toimivan erinomaisesti, eikä vastaan tullut suuria ongelmia.

Toki toisinaan iOS 16:n kanssa oli muutamia erikoisia ongelmia, kuten kopioinnin ja liittämisen jatkuva lupien pyytely sekä muutamat muut. Yleinen kokemus oli kuitenkin tutulla Applen tasolla. Ehkä pieni ongelma itselle on myös se, että Apple työntää käyttöjärjestelmässä joka paikassa erilaisia mainoksia omista palveluistaan, joka on mielestäni jopa liiallisesti läsnä päivittäisessä kokemuksessa.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Apple iPhone 14 Pro -puhelinta.

Apple on jälleen kerran pystynyt luomaan tasavahvan kokonaisuuden, jota iPhone 14 Pron kaltaiselta lippulaivapuhelimelta odotetaankin. Apple on tehnyt miellyttäviä parannuksia, jotka vievät kokonaisuutta vielä eteenpäin. Samalla myös hintaa on nostettu, mutta mielestäni iPhone 14 Pro on Applen tämän vuoden mallistosta järkevin valinta, jos hinnalla ei ole väliä.

Iphone 14 Pro tarjoaa edelleen kaikki Applen tutut vahvuudet, joista monista itse myös tykkään. Esimerkiksi puhelimen laadukas rakenne on miellyttävä ja mattapintainen takalasi tarjoaa hyvän viimeistelyn. Apple on saanut puhelimeen myös tutun näytön, joka on aikaisempaa parempi erityisesti kirkkauden osalta. A16 Bionic tarjoilee myös yhden markkinoiden parhaimmista suorituskyvyistä, joka pitää iPhone 14 Pron suorituskykyisenä myös raskaammassa käytössä.

Itse tykkäsin iPhone 14 Prossa myös stereokaiuttimien hyvästä äänenlaadusta sekä esimerkiksi tuesta eSIM-kortille. Puhelimien kaikkien kameroiden kuvanlaatu on myös vakuuttava kaikissa tilanteissa. Kamera on siis juuri sellainen, mitä lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. Testijakson aikana tykkäsin myös Dynamic Islandin tarjoamista erilaisista toiminnoista, jotka rikastuttavat kokonaisuutta.

Rakenteessa suurin miinuspuoli oli itselle kiiltävän kehyksen likaisuus, sillä se kerää herkästi sormenjälkiä, joita ei saa kunnolla pois. Toinen hieman häiritsevä seikka on Dynamic Islandin viemä tila näytön yläreunasta. Testijakson aikana akunkeston ei todettu olevan luokkansa parhaimpien joukossa, jonka lisäksi iPhone 14 Pron latausratkaisut tuntuivat nopeudeltaan jopa kivikautisilta verrattuna kilpailijoihin. Itse en edelleenkään päässyt täysin perille iOS-käyttöjärjestelmästä, vaan testijakson lopuksi oli helpotus siirtyä takaisin Androidiin. Ios on kokonaisuutena sen verran rajoittunut ja epälooginen, ettei sen käyttäminen ollut kovinkaan mielekästä.

Hinnoittelun osalta iPhone 14 Pro on erittäin kallis, sillä Apple on joutunut nostamaan hintoja tänä vuonna lähes 200 eurolla. Mielestäni iPhone 14 Pro ei tarjoa niin suuria uudistuksia verrattuna iPhone 13 Prohon, että ainakaan vaihtaminen kannattaisi. Lisäksi kasvanut hinta ei kohtaa nyt nähtyjä uudistuksia, mutta toki hintaan vaikuttaa myös nykyinen globaali tilanne. Kilpailijoita puhelimelle on paljon muilta valmistajilta, jotka pystyvät tarjoamaan vastaavia ominaisuuksia jopa edullisemmin.

SuomiMobiilille iPhone 14 Pron testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 14 Pron pystyy tilaamaan edullisimmillaan 1349 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 gigatavun (1479 €), 512 gigatavun (1739 €) ja 1 teratavun (1999 €) muistiversion. Apple tarjoaa puhelinta neljässä väriversiossa, jotka ovat tummanvioletti, kulta, hopea sekä tähtimusta.

Apple iPhone 14 Pro

9

Apple iPhone 14 Pro tarjoaa aikaisempaa rikkaamman kokonaisuuden, joka on miellyttävän tasapainoinen.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Loistava OLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella ja 2000 nitin kirkkaudella
 • A16 Bionic jatkaa tuttua tyyliä tarjoten markkinoiden parhaan suorituskyvyn
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvät stereokaiuttimet
 • Erinomainen pakkaskestävyys
 • Kamerakokemus ja kuvanlaatu ovat huippuluokkaiset
 • Dynamic Island tarjoaa mielenkiintoisen kokemuksen
Huonoa
 • Rakenteen kiiltävä kehys on heti likainen
 • Dynamic Island vie näytön yläreunasta yllättävän paljon tilaa
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Akunkesto ei parasta kategoriassaan
 • Lataustoteutukset erittäin hitaita verrattuna kilpailijoihin
 • Laturia ei toimiteta myyntipakkauksessa
 • iOS-käyttöjärjestelmän rajoittuneisuus ja epäloogisuus
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple